Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

EΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΔΟΛΛΗ - ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ;

Αξιότιμε κ. Δόλλη,
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, ενημερωθήκαμε από σχετικό άρθρο της εφημερίδας το «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Χωρίς βίζα οι τούρκοι στον Έβρο», ότι πρόκειται να καταθέσετε σχέδιο στο οποίο θα μπορούν οι Τούρκοι να επισκέπτονται τις ακριτικές περιοχές του Έβρου για μονοήμερες εκδρομές χωρίς την έκδοση σχετικής βίζας.
Όπως είναι γνωστό να νησιά του Β.Α. Αιγαίου έχουν αναπτύξει τουριστικές σχέσεις με την γείτονα χώρα και το θέμα της βίζας είναι ένα εμπόδιο για αυτούς που επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά μας, καθώς οι διαδικασίες για την έκδοση της είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.
Παράλληλα η αυξημένη επισκεψιμότητα τους, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δίνει οικονομική «ανάσα», στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε αλλά και παράταση στην τουριστική σεζόν.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο είναι βαρύνουσας σημασίας είναι η εύκολη και η οικονομική πρόσβαση τους σε σχέση με τους άλλους επισκέπτες.
Εν μέσω λοιπόν, της οικονομικής κρίσης και με φανερά τα «σημάδια» μείωσης του τουρισμού στις ακριτικές περιοχές του Β.Α.
Αιγαίου, η προσδοκία της Χίου και των άλλων νησιών είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θα παρακαλούσαμε όπως μεριμνήσετε και εντάξετε και τα νησιά του Β.Α Αιγαίου στο σχέδιο που πρόκειται να καταθέσετε.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε όλοι την καλή διάθεση να στηρίξουμε τον τομέα του τουρισμού και για αυτό δουλεύουμε σκληρά, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και επαγγελματίες τουρισμού, με κάθε πρόσφορο μέσο το οποίο διαθέτουμε.
Με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία που μπορεί να βοηθήσει στους κοινούς μας σκοπούς και στόχους σας ευχαριστούμε θερμά για τις προσπάθειές σας.




Με εκτίμηση

Πολύδωρος Λαμπρινούδης
Δήμαρχος Χίου

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΦΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗ ΧΙΟ




Ξεκίνησε εκ νέου η προσπάθεια για την κατασκευή έφιππου ανδριάντα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα στη Χίο με συμπαραστάτη το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου "Ο Φάρος" και την εξ Αθηνών επιτροπή Επιτροπής Φιλοτέχνησης του αγάλματος.

Έχει ήδη κατασκευασθεί το εκμαγείο και ο Δήμαρχος Χίου αναμένεται να συναντηθεί με την επιτροπή στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει συντονισμός των ενεργειών για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού.
Την εν λόγω επιτροπή απαρτίζουν οι κάτωθι:
Απ. Κωστόπουλος, Ισμήνη Τριάντη, Χαρώνη Αργυρώ, Αξιωτάκη Ξανθίππη, Β. Πολυχρόνη, Μ. Αλβανού, Επαμ. Μπακάλης, Σ. Χατζιάρας, Παπαμαντέλης Δημήτριος
Καλούνται όσοι συμπολίτες μας έχουν την οικονομική δυνατότητα, να συνεισφέρουν για τη φιλοτέχνηση του ανδριάντα στον λογαριασμό του Συλλόγου "Ο Φάρος" στην τράπεζα ALPHA: αρ. 600-00-2001-000178, ΙΒΑΝ: GR0701406000600002001000178.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ European Express MEΣΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟΨΕ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ Ο ΑΠΟΠΛΟΥΣ


Μέσα στο λιμάνι του Πειραιά συγκρούστηκαν το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο "Β.Κορνάρος" με το "European Express", με συνέπειανα προκληθούν ζημιές και στα δύο πλοία και να απαγορευτεί ο απόπλους τους.
Συγκεκριμένα, το "Β.Κορνάρος", ενώ απέπλεε με 127 επιβάτες για το δρομολόγιο Μήλος - Φολέγανδρος - Σίκινος - Ια - Θήρα - Ανάφη, πιθανόν εξ αιτίας του ισχυρού ανέμου, παρασύρθηκε και έπεσε πάνω στο "European Express", το οποίο ήταν δεμένο, αφού είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 10 το βράδυ προς Χίο - Μυτιλήνη.

Τραυματισμοί δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο μια γυναίκα επιβάτης του "European Express" ζήτησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

ethnos.gr

ΧΙΟΣ

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χίου, στη διεύθυνση: Περιφερειακός Χίου (περιοχή Καστρομηνά), το οποίο διανέμει τρόφιμα κάθε μήνα σε άπορους και οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου.




Για περισσότερες πληροφορίες, να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 22710-81442.

39η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ


Στην 39η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 28/9 έως 30/9 στο Άαρχους της Δανίας, παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Καρδαράς.
Κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, συνεδρίασαν τα μέλη των έξι γεωγραφικών περιοχών των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης και κατά τις επόμενες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων όλων των Περιφερειών. Στη διάσκεψη ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες θα προωθηθούν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό των προγραμμάτων και δράσεων για την περίοδο 2014-2020.
Και στις τρεις ημέρες της Διάσκεψης, έγινε σαφής, από τους συνέδρους η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι νησιωτικές Περιφέρειες σε σχέση με τις άλλες, καθώς και τα ξεχωριστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύνεδροι αποφάσισαν ομόφωνα να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσεις που θα βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, στην ανταγωνιστικότητα και στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Μάλιστα πρότειναν να επεκταθεί ο θεσμός των μακροπεριφερειών που υπάρχει στη Βαλτική Θάλασσα και στη Μεσόγειο.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Καρδαράς, επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη, δήλωσε:
«Από την όλη διαδικασία διεφάνη ότι για να προωθηθεί μια πολιτική θέση, θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις συγκροτηθείσες επιτροπές αλλά και να παρακολουθείς συνέχεια κι από κοντά τα θέματα για να επιτύχεις το σκοπό σου. Είμαι αισιόδοξος πως από τη συμμετοχή μας στη Διάσκεψη αυτή, θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την προώθηση πολιτικών που να ενισχύουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Περιφέρειάς μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.».

ΠΑΜΕ ΧΙΟΥ : ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Συνάδελφε του Δημόσιου Τομέα, των ΔΕΚΟ, στα Υπουργεία και τους Οργανισμούς, η κυβέρνηση έφερε στη βουλή το νέο μισθολόγιο. Στην κυριολεξία ακρωτηριάζει κάθε μισθολογικό δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων. Σπέρνει τη φτώχεια, την εξαθλίωση, ακόμα και την πείνα στους δημόσιους υπάλληλους και τα παιδιά τους. Προχωρά σε παραπέρα μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 20%-50%. Και αυτό την στιγμή που μέχρι τώρα τους έχει αφαιρέσει σε ονομαστική βάση πάνω από 5 μισθούς.

Με το νέο μισθολόγιο:

Καταργεί όλα τα επιδόματα εκτός του οικογενειακού, θέσης, παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών. Δηλαδή, διατηρεί μόνο 4 επιδόματα, που δεν θα τα παίρνουν όλοι και όσοι τα παίρνουν θα τα παίρνουν με προϋποθέσεις.
Αυξάνει τις κρατήσεις στους μισθούς στο 25,5%.
Συνδέει την μισθολογική ωρίμανση-εξέλιξη του δημόσιου υπάλληλου με το νέο βαθμολόγιο και την αξιολόγηση.
Καθιερώνει το «κίνητρο επίτευξης στόχων» (πριμ αποδοτικότητας) το οποίο δεν θα το παίρνουν όλοι παρά μόνο όσοι επιτυγχάνουν τους δείκτες αποδοτικότητας!!!
Καθιερώνει ως κατώτατο βασικό μισθό τα 780 ευρώ μεικτά. Με κομμένα τα επιδόματα και με το σύνολο των κρατήσεων ένας δημόσιος υπάλληλος θα παίρνει καθαρά στο χέρι 581 ευρώ. Και αν συνυπολογίσουμε τη μείωση του αφορολόγητου στις 5000 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ κλπ. ο μισθός στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε ένα χαμηλό επίδομα φτώχιας.
Η κυβέρνηση εξομοιώνει τους μισθούς του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα προς τα κάτω, χτυπάει ενιαία τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη, εξήγγειλε την επί της ουσίας κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, συζητάει με την Τρόικα την κατά 30% μείωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Ταυτόχρονα, με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση έφερε στη βουλή και τη νομοθετική ρύθμιση για την εφεδρεία με την άμεση απόλυση 30 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Για την εξέλιξη αυτή μεγάλη είναι η ευθύνη της ΝΔ αφού σ’ αυτή ανήκει η πρόταση για εφεδρεία-απολύσεις.

Μεγάλη ευθύνη και για τις μισθολογικές εξελίξεις έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που στήριζαν και στηρίζουν τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την συμπίεση, το πετσόκομμα των μισθών, στήριζαν την επιδοματική πολιτική, αποπροσανατόλιζαν, καθυσήχαζαν τους εργαζόμενους, αφού έφτασαν μέχρι το σημείο να προπαγανδίζουν πως με το νέο μισθολόγιο «θα πάρουμε και αυξήσεις»!!!

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στις σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να παραιτηθούν από την πάλη τους για 1400 ευρώ κατώτατο βασικό μισθό με ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατικό-πανϋπαλληλικό ξεσηκωμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οργάνωση, επιτροπές αγώνα, σχέδιο δράσης σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλα τα σωματεία.

Να αποσυρθούν τώρα τα νομοσχέδια της σφαγής και της βαρβαρότητας (νέο μισθολόγιο, εφεδρεία).
Να μην περάσει η λεηλασία του εισοδήματός μας. Το δικαίωμα στη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας είναι αδιαπραγμάτευτο, αναφαίρετο.
Καμιά εφεδρεία-καμιά απόλυση
Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και νέες σε κοινό μέτωπο πάλης για να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και τα χειρότερα που έρχονται, για μια ζωή με δικαιώματα. Όλοι μαζί στον αγώνα για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, την εξουσία της δικτατορίας των μονοπωλίων.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. : Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ , ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Πλήρης ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων ενός ολόκληρου αιώνα, κατακτημένων με θυσίες και αίμα, αυτός είναι ο στόχος του νέου πολυνομοσχεδίου που προωθεί σύμφωνα με τις εντολές της Τρόικα η Κυβέρνηση. Ύστερα από τον αντεργατικό οδοστρωτήρα όλων αυτών των τελευταίων χρόνων και παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις απύθμενης υποκρισίας ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», η κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων και η επιβολή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με τις «επιχειρησιακές», οι ανεξέλεγκτες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και οι εκατοντάδες χιλιάδες στο δημόσιο με την περιβόητη «εργασιακή εφεδρεία», οι νέες περικοπές του εισοδήματος κατά 4Ο % - 5Ο % με το ενιαίο μισθολόγιο, το τσάκισμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων, αποτελούν αποκορύφωμα κοινωνικής βαρβαρότητας.

Απέναντι σ’ αυτή την απροκάλυπτη δικτατορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για την επιβολή ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα για τον κόσμο της εργασίας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απομόνωση κάθε συμβιβαστικής λογικής και επιφανειακής διαμαρτυρίας για τη συγκρότηση ενός ρωμαλέου και πολιτικοποιημένου απεργιακού κινήματος διαρκείας, ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού: Για την ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες τους στα χέρια τους και τον έλεγχο της κοινωνίας.



ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

"ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Στα επίπεδα των 85 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα μισθώματα για τις άγονες γραμμές το 2012, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι κάποιες εξ αυτών θα κοπούν και κάποιες άλλες θα αναδιαρθρωθούν λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων.


Το 2010 τα συνολικά κονδύλια που διατέθηκαν σε άγονες γραμμές ανήλθαν στα 93 εκατ. ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κλείσει και το 2011.

Επισημαίνεται ότι το 2010 τα συνολικά κονδύλια που διατέθηκαν σε άγονες γραμμές ανήλθαν στα 93 εκατ. ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κλείσει και το 2011.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα κονδύλια αφορούν στον τελικό απολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το λογιστικό σχέδιο που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, για να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός θα πρέπει να «υπάρχουν» τα χρήματα για το ανώτατο δυνατό μίσθωμα που θεωρητικά μπορεί να ζητηθεί.

Στην περίπτωση των αγόνων γραμμών της ακτοπλοΐας με δεδομένο ότι υπάρχουν κατηγορίες μισθωμάτων σε κάθε γραμμή (νέα ή μεγαλύτερης ηλικίας πλοία) υπολογίζεται για την προκήρυξη του διαγωνισμού η ανώτατη δυνατή μίσθωση.

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τελικά θα καταβληθούν αυτά τα ποσά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αντί π.χ. για πλοία «κατηγορίας Ι» θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πλοία «κατηγορίας ΙΙΙ» (δηλαδή με μικρότερο μίσθωμα). Συνεπώς, για όλες τις γραμμές, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, το προϋπολογισθέν κονδύλι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 90 εκατ. ευρώ, αν πρόκειται για το σύνολο των υφιστάμενων γραμμών.

Επισημαίνεται ότι στις 31 Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για τη δρομολογιακή περίοδο 2010-2011, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι σχετικοί διαγωνισμοί για τη νέα περίοδο 2011-2012.

Οπως έχει αναφέρει η «Ν», συνολικά 35 άγονες γραμμές είναι στον «αέρα», εκ των οποίων οι 22 αφορούν στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών και οι υπόλοιπες 13 τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για την προκήρυξη αυτών των διαγωνισμών απαιτούνταν με τον όρο του ανώτατου μισθώματος περί τα 65 εκατ. ευρώ.

Τις προηγούμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ήταν σε διαβουλεύσεις προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι (έλειπαν 14 εκατ. ευρώ) για την προκήρυξη των διαγωνισμών.

Εως ένα βαθμό φαίνεται ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρχει στις αρχές της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα ζητήσει την επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του Οκτωβρίου, με τα υφιστάμενα μισθώματα.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προς το παρόν τουλάχιστον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή την προοπτική, καθώς τα μισθώματα είναι χαμηλά και ορισμένες γραμμές είναι ζημιογόνες. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι η επέκταση της σύμβασης είναι υποχρεωτική, ωστόσο την άποψη αυτή δεν την ασπάζονται οι ακτοπλόοι.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς διατύπωσε την άποψη ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητήσουν παράταση της σύμβασης δεν είναι σίγουρο ότι οι εταιρείες θα το δεχθούν, αφού δεν είναι υποχρεωτικό.

«Αν μια εταιρεία δεν καλύπτει το κόστος λειτουργίας της γραμμής, γιατί να συνεχίσει να την εκτελεί;» αναρωτήθηκε.

naftemporiki.gr