Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Να προσέξει το «οξυγόνο» της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από τη ναυτιλία, προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση η Ακτή Μιαούλη.

Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για ολοκληρωμένες εκτιμήσεις, κύκλοι της ναυτιλίας σημείωναν χθες στη «Ν» ότι η απόφαση για στήριξη μιας κυβέρνησης από κοινού από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζητούμενο βέβαια παραμένει για την ελληνική ναυτιλία η αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, έτσι ώστε πάση θυσία να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ [EUR=X] .

Η στάση αναμονής ήταν φανερή χθες από το πρωί στον Πειραιά, καθώς δεν ήταν καν γνωστό το όνομα του πρωθυπουργού. Ωστόσο, μια αλλαγή κλίματος σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν εμφανής. «Αν σοβαρευτούμε και επιμείνουμε μπορούμε να σώσουμε την παρτίδα. Αναμφίβολα η συνεργασία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων έστειλε θετικά μηνύματα στο εξωτερικό» ήταν ορισμένες από τις πρώτες αντιδράσεις ναυτιλιακών παραγόντων.

Οι προβληματισμοί όμως από την άλλη πλευρά είναι αρκετοί και έχουν να κάνουν:

* με τη διάρκεια του βίου της νέας κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει «χρόνο» προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή της, έτσι όπως αυτή περιγράφεται από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα από τη συμφωνία της 26 Οκτωβρίου,

* με το κατά πόσο πιστεύουν πραγματικά στην ιδέα της συναινετικής αντιμετώπισης των προβλημάτων όσοι ενεπλάκησαν στη δημιουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η ναυτιλία δεν θα πρέπει να μείνει έξω από το πεδίο δραστηριότητας της νέας κυβέρνησης, ανέφεραν ναυτιλιακοί κύκλοι στη «Ν» επικαλούμενοι και την προσφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών για τη χώρα μας. Οπως δείχνουν όλες οι μελέτες, χωρίς τη ναυτιλία η χώρα «δεν μπορεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να ζήσει» όπως σημείωναν χαρακτηριστικά στη «Ν».

Τα στοιχεία της σχετικής μελέτης του ΚΕΠΕ με τίτλο «Η ποντοπόρος ναυτιλία ως μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα: Αξιολόγηση και προτάσεις πολιτικής» είναι αποκαλυπτικά.

Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν κατά μέσο όρο το 29% των εισπράξεων από τις εξαγωγές των αγαθών και υπηρεσιών και το 45% των εισπράξεων μόνο των υπηρεσιών, κατηγορία στην οποία εντάσσονται. Το 2010 οι εισπράξεις των θαλάσσιων μεταφορών αντιπροσωπεύουν το 106% του συνολικού πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Με άλλα λόγια, εάν δεν υπήρχε ελληνική ναυτιλία το 2010, το ισοζύγιο υπηρεσιών θα ήταν ελλειμματικό, τονίζει στη μελέτη του το ΚΕΠΕ. Η συνεισφορά των θαλάσσιων μεταφορών στις συνολικές εισπράξεις αγαθών και υπηρεσιών αυξάνεται διαχρονικά, με εξαίρεση το έτος 2009, όταν οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης επηρέασαν τα ναυτιλιακά έσοδα διεθνώς.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεισφορά της στην απασχόληση, όχι μόνο των πληρωμάτων, αλλά και πλήθους άλλων παρεμφερών με τη λειτουργία των πλοίων και των ναυτιλιακών γραφείων δραστηριοτήτων. Εξίσου σημαντικά είναι και τα μεγέθη των κεφαλαιακών κερδών των Ελλήνων εφοπλιστών, τα οποία επενδύονται σε διάφορους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το ΚΕΠΕ.

Η πρόκληση, καταλήγει, για το ελληνικό κράτος δεν έχει να κάνει τόσο με τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνόκτητης ναυτιλίας, για την οποία φροντίζουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές, όσο με τη μεγέθυνση και μεγιστοποίηση των ωφελειών που θα μπορούσε να έχει η ελληνική οικονομία από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

ΧΙΟΣ - ΚΑΣΤΡΟ

XIOΣ - ΚΑΣΤΡΟ

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ 3,2 ΕΚΑΤΟΜ.ΕΥΡΩ !!!

Την ώρα που η κυβέρνηση- επικαλούμενη τη διάσωση της χώρας, προσβλέπει στην αποκομιδή εσόδων από το υστέρημα των χαμηλόμισθων μέσω έκτακτων εισφορών και επιπρόσθετων φόρων, για μία ακόμη φορά, ταγοί του κράτους εμφανίζονται ως οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές.

Ο λόγος για την κυρία Μαρί Δασκαλαντωνάκη, σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Σηφουνάκη, η οποία ως μέτοχος της οικογενειακής εταιρείας, χρωστάει στο ΙΚΑ ενοίκια ύψους 3,2 εκατομμύρια ευρώ (!) για το Μακεδονία Παλλάς.

Το πολυτελές ξενοδοχείο- κατά πολλούς κόσμημα της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, που ανήκει στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, κινδυνεύει τώρα με «λουκέτο» εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της συζύγου του πρώην υπουργού που έκανε για καιρό ότι δεν θυμάται τις οφειλές της στο Δημόσιο.

Και ενώ οι «απλοί» φορολογούμενοι απειλούνται ακόμη και με αυτόφωρο σε περίπτωση που δεν καταβάλουν φόρους ή εισφορές στο κράτος, η κυρία Δασκαλαντωνάκη συσκέπτεται ανέμελη με τους συνεργάτες της αν θα καταλήξουν στη λύση του λουκέτου ή όχι για το ξενοδοχείο, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών στο ΙΚΑ!

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο πολυτελές ξενοδοχείο την ίδια ώρα αγωνιούν για το μέλλον τους καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν εν μία νυκτί χωρίς δουλειά εν μέσω κρίσης, ενώ εδώ και τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Ερωτήματα εγείρει λοιπόν το γεγονός ότι η σύζυγος υπουργού του ΠΑΣΟΚ παραβλέποντας κάθε νομιμότητα «χρέωνε» για αρκετό καιρό το Δημόσιο, όταν η κυβέρνηση πάσχιζε να σώσει τα ταμεία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και στους φοροφυγάδες.

Τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ χρέος στο Δημόσιο από την οικογενειακή εταιρεία της συζύγου του κ. Σηφουνάκη είναι τουλάχιστον πρόκληση για το κοινό αίσθημα εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο σκηνικό της χώρας και εν μέσω οικονομικής αφαίμαξης των ελλήνων φορολογουμένων.

Ενδεχομένως ο κ. Σηφουνάκης να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του, ως εντεταλμένης συμβούλου της Grecotel.

Για μια ανάλογη όμως περίπτωση, η Άντζελα Γκερέκου παραιτήθηκε από υπουργός…



A.Γ.
newpost.gr

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΛ

Aθωώθηκαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας από τις κατηγορίες για παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77 περί σύστασης...
καρτέλ, με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Ελλάδα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι στην κρινόμενη υπόθεση δεν διαπιστώθηκε παράβαση και ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω δράσης από μέρους της.

«Εκτιμώντας συνολικά τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένων των υπομνημάτων, των μαρτυρικών καταθέσεων και λοιπών επεξηγήσεων που αναπτύχθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη κατά την ακροαματική διαδικασία), η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε -για τους ειδικότερους λόγους που παρατίθενται στην απόφαση- ότι δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν ότι οι αποφάσεις της Ένωσης και οι αντίστοιχες συζητήσεις των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων-μελών του ΔΣ στα πλαίσια της Ένωσης σχετικά με το αυξημένο κόστος καυσίμων τη χρονική περίοδο 2006-2008, καθώς και σχετικά με τη συντονισμένη υποβολή ή μη δηλώσεων δρομολόγησης προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τη χρονική περίοδο 2002-2008, είχαν ως αντικειμενικό ενδεχόμενο τον περιορισμό του ανταγωνισμού, κατά την έννοια των απαγορευτικών διατάξεων του νόμου» όπως σημειώνεται στην απόφαση.
fimotro.blogspot.com

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΕΡΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Δωρεάν παραχώρηση χρήσης αθλητικών χώρων που ανήκουν στην κυριότητα του ΔΗΜΟΥ Χίου στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης, Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας

Στην κυριότητα του Δήμου Χίου μετά και την ισχύ του ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» ανήκουν οι κάτωθι αθλητικοί χώροι :
Στον πρώην Δήμο Αγίου Μηνά :
1) γήπεδο ποδοσφαίρου στα Θυμιανά, 2) γήπεδο 5Χ5 επίσης στα Θυμιανά, 3) γήπεδο 5Χ5 στο Νεχώρι και 4) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης επίσης στο Νεχώρι
Στον πρώην Δήμο Ιωνίας Χίου :
5) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Καλλιμασιά, 6) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στο Βουνό και 7) ένα γήπεδο μπάσκετ στη Διδύμα, που είναι υπό κατασκευή.
Στον πρώην Δήμο Μαστιχοχωρίων :
8) ένα γήπεδο 5Χ5 στο Πυργί, 9) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στο Λιθί και 10) ένα γήπεδο 5Χ5 στα Μεστά
Στον πρώην Δήμο Αμανής
11) ένα γήπεδο 5Χ5 στη Βολισσό, 12) ένα γήπεδο 5Χ5 στην Παρπαριά και 13) ένα γήπεδο 5Χ5 στην Πιραμά
Στον πρώην Δήμο Καρδαμύλων :
14) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στα Καρδάμυλα και 15) ένα γήπεδο 5Χ5 στο Βίκι 16) 1 γήπεδο 5Χ5 στις Αμάδες
Στον πρώην Δήμο Ομηρούπολης
17)ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Λαγκάδα – Συκιάδα ( Σέντα ), 18) ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Λαγκάδα – Συκιάδα, 19) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στις Καρυές
Στον πρώην Δήμο Καμποχώρων Χίου
20) Σκοπευτήριο στη θέση Φυρόλακας Βασιλεωνίκου, 21) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Δαφνώνα, 22) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο Συκούση, 23) αθλητικός χώρος με γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, τέννις στο Χαλκειός, 24) γήπεδο 5Χ5 στο Βασιλεώνικο, 25) γήπεδο 5Χ5 στο Βερβεράτο, 26)γήπεδο 5Χ5 στους Βαβύλους.
Στο παλαιό Δήμο Χίου
27) ένα γήπεδο τέννις στην Φάρκαινα, 28) ένα γήπεδο μπάσκετ στη Φάρκαινα και 29) ένα γήπεδο 5Χ5 στην περιοχή Βαρβάσι πόλεως Χίου

Ο Δήμος Χίου με την υπ’ αριθ. 58/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε τη σύσταση του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης, Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας και παραχώρησε σ’ αυτό τις αρμοδιότητες του ως προς τον Αθλητισμό, καθιστώντας το αρμόδιο για τα θέματα και τις δραστηριότητες, που τον αφορούν μέσα στα όρια του Δήμου Χίου.
Προκειμένου το Ν.Π.Δ.Δ. να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο συστήθηκε και να ασκήσει σωστά και οργανωμένα όλες τις παραχωρηθείσες σ’ αυτό αρμοδιότητες, που αφορούν τα θέμα του αθλητισμού, της οργανωμένης άθλησης και άσκησης των δημοτών, της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων και όλων των λοιπών σκοπών, που αναφέρονται στη συστατική πράξη του Ν.Π.Δ.Δ., θα πρέπει να του παραχωρηθεί η χρήση των αθλητικών χώρων, που ανήκουν στον Δήμο Χίου και αναφέρονται πιο πάνω.
Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 185 ν. 3463/2006 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα.
Δεδομένου ότι η άσκηση των δραστηριοτήτων που αφορούν τον αθλητισμό και μάλιστα όταν αυτή έχει μεταβιβασθεί αποκλειστικά στο Ν.Π.Δ.Δ. είναι προφανώς κοινωφελής η δε παραχώρηση της χρήσης των ως άνω αθλητικών χώρων γίνεται με σκοπό τη διοργάνωση προγραμμάτων άθλησης και αθλητικών εκδηλώσεων ώστε να προαχθούν τα τοπικά συμφέροντα.
Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του, για την οποία αρκεί σχετική πλειοψηφία να παραχωρήσει δωρεάν τη χρήση των ως άνω ακινήτων στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης, Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 20 έτη.
Θεωρώ τέλος ότι για την συγκεκριμένη παραχώρηση της χρήσης απαιτείται σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Χίου και του Ν.Π.Δ.Δ. Επομένως θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να παραπέμψει με την απόφασή του το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να καθορίσει τους όρους του χρησιδανείου και να ορίσει την αρμόδια συμβολαιογράφο. Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξουσιοδοτήσει με την απόφαση του το Δήμαρχο Χίου προκειμένου να υπογράψει την συμβολαιογραφική σύμβαση χρησιδανείου. Τέλος σχετική μνεία θα πρέπει να γίνει για τον τυχόν εξοπλισμό, που υπάρχει σε κάθε αθλητικό χώρος και πιθανός να μεταβιβάζεται μαζί με αυτόν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει καταγραφή των κινητών και σχετική πράξη παράδοσης και παραλαβής.
Η πληρεξούσια Δικηγόρος



ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤ. ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Γραφείο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ
Εκ της υπ' αριθμ.7 της 06/06/2011 συνεδριάσεως της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Αριθμός απόφασης
38/2011
Περίληψη απόφασης
Δ. Παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων
Στη Χίο και στην αίθουσα "Ανδρέας Λοίζος" σήμερα την 6η Ιουνίου 2011 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 13:00 συνήλθε σε συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην οποία προήδρευσε ο κ. Στεφάνου Παντελής και ύστερα από πρόσκληση που υπέγραψε ο ίδιος με ημερομηνία 02/06/2011 που δόθηκε σε κάθε σύμβουλο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 74 & 75 του Ν 3852/10 και αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμη απαρτία αφού σε σύνολο 9 μελών βρέθηκαν παρόντα 7 μέλη, δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1.Λιγνός Γεώργιος
2.Ρισκάκης Πέτρος
3.Σουρέλας Σταμάτιος
4.Νύκτας Νικόλαος
5.Κωστάλα Κλεάνθη
6.Χαλιορής Ισιδωρος
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1.Κοντούδης Μιχαήλ
ΑΠΟΝΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν νόμιμα)
1.Φλάμος Πέτρος
2.Παπαληός Δημήτριος
Aκολούθως o κ. Στεφάνου Παντελής κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης
Στην αρχή διαβάζονται και επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης τα οποία και υπογράφονται.
Ακολούθως συζητήθηκε το πιο κάτω θέμα
Δ. Παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων
Ο προεδρεύων κ. Στεφάνου Π. έθεσε υπόψη των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την παρακάτω εισήγησή του:
"Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα που δημιουργείται, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, από την λειτουργία στερεοφωνικών ηχητικών εγκαταστάσεων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ,που λειτουργούν στο νησί της Χίου.
Οι συνηθέστερες περιπτώσεις αφορούν την παραβίαση της μέγιστης ηχοστάθμης και της υπέρβασης του καθορισμένου ωραρίου.
Ενημερωτικά σημειώνω ότι με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Χίου, με αρ. 185/10, "το ωράριο λειτουργίας μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρατείνετε κατά μία ώρα, δηλαδή από την 2.00 πμ στις 3.00 πμ.".
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση του τότε Δημάρχου με τον ισχυρισμό της ελάττωσης του πλήθους των μηνύσεων για παραβίαση του καθορισμένου ωραρίου.
Η Επιτροπή μας καλείται να λάβει την πρωτοβουλία , αφού σύμφωνα με τον Νόμο 3852/10 της δίνεται η δυνατότητα, ώστε με την παρέμβασή της, να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Χίου την λήψη κανονιστικής απόφασης για την ρύθμιση του ωραρίου αλλά και του τρόπου λειτουργίας των μουσικών οργάνων.
Σχετική είναι η αστυνομική διάταξη 3/96 Αστ. Διατ.(αρ.3 παράγρ.1&3),που ορίζει τα εξής:
[Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου, σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο μέχρι την 2.00 πρωινή ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα]
Προτείνεται λοιπόν, κατόπιν βέβαια και συνεννόησης με τους συναρμόδιους φορείς η λήψη κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα ορίζεται η χορήγηση παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων, για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι την 2π.μ.
Η ανωτέρω παράταση θα χορηγείται με τις παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις:
1) Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
2) Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
3) Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
4) Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
5) Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
6) Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων".
Υπόψη των μελών της Επιτροπής τέθηκε επίσης και το παρακάτω σχέδιο κανονιστικής απόφασης που συντάχθηκε από το Γραφείο Καταστημάτων Δ. Χίου.
"Προτεινόμενη Τοπική Κανονιστική Διάταξη για χορήγηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παράταση μουσικής - μουσικών οργάνων
Άρθρο 1
Για την λειτουργία μουσικής- μουσικών οργάνων σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται άδεια που χορηγείται με τους κατωτέρω όρους και προϋποθέσεις:
α) Κατάθεση των αναφερομένων στο άρθρο 2 του παρόντος δικαιολογητικών στο αρμόδιο γραφείο έκδοσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
β) Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας
γ) Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή της Δημοτικής Κοινότητας όπου υπάρχει (Ν.3852/2010 ΦΕΚ 87 /Α/2010 ''Νέα αρχή αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοικησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ )
'Άρθρο 2
Υπόχρεοι για την απόκτηση άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων είναι τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης (καφενεία, καφετερίες, μπαρ, κυλικεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, πιτσαρίες, σνακ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια).
Δεν υποχρεούνται στην απόκτηση της άνω άδειας τα κέντρα διασκεδάσεως του άρθρου 41 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, διότι εμπεριέχεται εξ ορισμού στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.
Δεν απαιτείται άδεια μουσικής-μουσικών οργάνων για χρήση ραδιόφωνου και τηλεόρασης σύμφωνα με το υπ αριθμ. 60153/24-10-1996 έγγραφο του ΥΠΠΕΣΣΔΑ.
Άρθρο 3
1.Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας μουσικής είναι τα ακόλουθα:
α. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
β. Βεβαίωση ΑΕΠΙ
γ. Διπλότυπο Είσπραξης Δήμου παράβολο αξίας 75,00 Ευρώ
δ. Δημοτική ενημερότητα
ε. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής)
2. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άδεια μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής), στην οποία θα αναφέρεται η χρήση των μουσικών οργάνων.
β. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
γ. Δημοτική ενημερότητα
δ. Βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς σε περίπτωση χρήσης μουσικών οργάνων, με ενισχυτή χαμηλής ισχύος.
ε. Βεβαίωση
στ. Παράβολο αξίας 75,00€
ζ. Γνωμοδότηση Δ/νσης Υγείας
3. Οι αιτούντες άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων δικαιούνται να ζητήσουν παράταση του επιτρεπόμενου ωραρίου λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων πέραν του προβλεπόμενου στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού. Σε αυτή θα πρέπει επιπροσθέτως:
α) Να αναγράφουν στην υποβαλλόμενη για την χορήγηση άδειας αίτηση προς τον Δήμο το αίτημα για την παράταση ωραρίου.
β) Να προσκομίζουν βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
γ) Να καταθέτουν παράβολο για την παράταση ποσού των 75,00 ? .
4. Ο Δήμος χορηγεί την αιτούμενη άδεια λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων ή την αιτούμενη παράταση ωραρίου εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περίοικων σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 3 της υπ αριθμ. 3/1996 Αστυνομικής διάταξης. Τούτο σημαίνει ότι για την απόφαση χορήγησης της αιτούμενης άδειας τα αρμόδια όργανα του Δήμου εξετάζουν σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής όπου βρίσκεται το κατάστημα (πλησίον κατοικιών, ξενοδοχείων κλπ), το είδος του καταστήματος (υπαίθριο ή κλειστό), την προηγούμενη συμπεριφορά του αιτούντος την άδεια (παραβάσεις καταγγελίες περιοίκων κλπ) σύμφωνα με την υπ αριθμ. 7617/14-03-1996 εγκύκλιο του ΥπΕΣΔΔΑ.
Άρθρο 4
1. Η διάρκεια των αρχικά χορηγούμενων αδειών είναι ισόχρονη προς το χρονικό διάστημα που καλύπτει η υποβαλλόμενη βεβαίωση ΑΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ .
2. Ανανέωση της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
Η άδεια ανανεώνεται για ένα (1) έτος με αίτηση του ενδιαφερομένου η οποία υποβάλλεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τις 31/12 του έτους εντός του οποίου λήγει η χορηγηθείσα άδεια μουσικής - μουσικών οργάνων. Μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ανανέωση της ή μη, τεκμαίρετε ότι η χρήση μουσικών είναι νόμιμη (άρθρο 5 της 10551/2007 ΚΥΑ). Επομένως η επίδειξη του αντιγράφου της εμπρόθεσμα υποβαλλόμενης αίτησης για ανανέωση της προηγούμενης άδειας αρκεί, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στέρησης άδειας μουσικής, κατά τον ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα για το ανωτέρω μεταβατικό διάστημα.
3. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α) Αίτηση προς το Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής).
β) Αντίγραφο της Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος.
γ) Αντίγραφο της προηγούμενης άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων.
δ) Βεβαίωση δημόσιας εκτέλεσης μουσικών συνθέσεων χορηγούμενη από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της εξουσίας δημόσιας εκτέλεσης εταιρειών πνευματικής ιδιοκτησίας .
ε) Δημοτική Ενημερότητα.
Άρθρο 5
Τα χρονικά όρια λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη 3/1996. καθορίζονται ως εξής:
Για την χειμερινή περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου μέχρι τις 22:00μ.μ
Για την θερινή περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23:00μ.μ., με παύση τις μεσημβρινές ώρες από 15:00 έως 17:00.
Σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης "Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου, σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο μέχρι την 2.00 πρωινή ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα?"
Προτείνεται λοιπόν κατόπιν βέβαια και συνεννόησης με τους συναρμόδιους φορείς η λήψη κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα ορίζεται η χορήγηση παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων, για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι την 2π.μ.
Η ανωτέρω παράταση θα χορηγείται με τις παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις:
7) Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
8) Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
9) Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
10) Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
11)Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
12) Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων".
Άρθρο 6
Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες άδειες υπό τον όρο της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που αναγράφονται στο έντυπο της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων, όπως αυτές τίθενται από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία.
Σε περίπτωση παραβίασης των όρων των χορηγούμενων αδειών, επιβάλλονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην αστυνομική διάταξη 3/1996 και του ΠΔ 180/1979.
Επιπλέον δύναται να επιβληθούν οι διοικητικές ποινές επί της άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων σύμφωνα με την υπ αριθμ 7617/14-03-1996 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ.
Επιπλέον σε εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 79 του ΔΚΚ με τον παρόντα κανονισμό προβλέπεται η επιβολή προστίμων στις εξής περιπτώσεις παραβάσεων που διαπιστώνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα:
1. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων κατά τις απαγορευτικές μεσημβρινές ώρες, πρόστιμο ποσού………..ευρώ.
2. Βεβαίωση παράβασης για στέρηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων πρόστιμο ποσού….....ευρώ.
3. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου έντασης (μέγιστη ηχοστάθμη 80db για τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, και 100 db για τα κέντρα διασκέδασης πρόστιμο ποσού………..Ευρώ.
4. Βεβαίωση παράβασης για όχληση περιοίκων πρόστιμο ποσού……..ευρώ
5. Βεβαίωση παράβασης για τροποποίηση της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων (π.χ. τοποθέτηση ηχείων εξωτερικά λειτουργία με ανοικτά παράθυρα κ.λ.π.) πρόστιμο ποσού…....ευρώ
Άρθρο 7
Σε κάθε Δημοτική η Τοπική Κοινότητα επιτρέπεται η διοργάνωση Λαϊκών Πανηγυριών την παραμονή ή ανήμερα της τοπικής εορτής με την χρήση Μουσικών οργάνων. Σε περίπτωση διοργάνωσης οποιαδήποτε άλλης εκδήλωσης με Ζωντανή Μουσική θα πρέπει να υπάρχει έγκριση της Δημοτικής η Τοπικής Κοινότητας.
Άρθρο 8
Τα καταστήματα που κάνουν χρήση μουσικών οργάνων υπόκεινται σε τέλος 5% επί του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων τους, ανεξάρτητα των ημερών χρησιμοποίησης των οργάνων, αντί του τέλους 0,5% που επιβάλλεται στα λοιπά καταστήματα.
Άρθρο 9
Η παρούσα τοπική κανονιστική διάταξη εκδίδεται σε εφαρμογή των κατωτέρω διατάξεων που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
1. Το άρθρο 22 του Ν.3563/2007
2. Των άρθρων 75,79 και 80 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικά (Ν. 3463/2006).
3. Της 51/2006 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ
4. Της ΚΥΑ 10551/2007 "Απλούστευση διαδικασίας έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, καθώς και καταστήματος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων".
5. Της ΑΒ/8577/1983 Υγειονομικής διάταξης
6. Της Α5/3010/1985 Υγειονομικής διάταξης
7. Του Ν.2121/1993 περί προστασίας της Πνευματικής ιδιοκτησίας
8. Της 3/1996 Αστυνομικής διάταξης
9. Της 501/2000 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
10. Του Π.Δ. 180/1979 " περί των όρων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκέδασης" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα ΠΔ 231/1989, ΠΔ 457/1990, ΠΔ 282/1998, ΠΔ 257/2001 και ΠΔ 264/2003,
11. Των υπ αριθμ. 7617/1996 και 60153/1996 εγκυκλίους του ΥπεσΔΔΑ".
Κατόπιν ο προεδρεύων, αφού υποστήριξε την άποψη της κατάθεσης πρότασης, για την παράταση λειτουργίας μουσικών οργάνων μέχρι τις 2πμ, κάλεσε τους παριστάμενους συμβούλους να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ο κ. Κοντούδης Μ. υποστήριξε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να προταθεί η παράταση της λειτουργίας μουσικών οργάνων στις 3πμ , που είναι και το όριο της Αστυνομικής διάταξης και να εφαρμοστεί αυστηρά με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις παρά σιωπηρά και με την ανοχή όλων να καταστρατηγείται όπως συμβαίνει και σήμερα.
Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο κ. Χαλλιορής Ι. υπογραμμίζοντας κι εκείνος με την σειρά του την σημασία της επιβολής των κυρώσεων για την τήρηση του προτεινόμενου μέτρου.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αφού έλαβε υπόψη της την εισήγηση και πρόταση του προεδρεύοντα, το σχέδιο- πρόταση κανονιστικής διάταξης για χορήγηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παράταση μουσικής - μουσικών οργάνων , την συζήτηση που ακολούθησε και τις διατάξεις του Ν. 3852/10
Αποφάσισε κατά πλειοψηφία
(Μειοψηφούντων των κ. Κοντούδη Μ. και Χαλλιορή Ι. που υποστήριξαν να προταθεί η παράταση λειτουργίας μουσικών οργάνων μέχρι τις 3πμ)
1. Την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Χίου για την λήψη κανονιστικής διάταξης με το παρακάτω σχέδιο:
Άρθρο 1
Για την λειτουργία μουσικής- μουσικών οργάνων σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται άδεια που χορηγείται με τους κατωτέρω όρους και προϋποθέσεις:
α) Κατάθεση των αναφερομένων στο άρθρο 2 του παρόντος δικαιολογητικών στο αρμόδιο γραφείο έκδοσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
β) Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας
γ) Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή της Δημοτικής Κοινότητας όπου υπάρχει (Ν.3852/2010 ΦΕΚ 87 /Α/2010 ''Νέα αρχή αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοικησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ )
'Άρθρο 2
Υπόχρεοι για την απόκτηση άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων είναι τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης (καφενεία, καφετερίες, μπαρ, κυλικεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, πιτσαρίες, σνακ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια).
Δεν υποχρεούνται στην απόκτηση της άνω άδειας τα κέντρα διασκεδάσεως του άρθρου 41 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, διότι εμπεριέχεται εξ ορισμού στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.
Δεν απαιτείται άδεια μουσικής-μουσικών οργάνων για χρήση ραδιόφωνου και τηλεόρασης σύμφωνα με το υπ αριθμ. 60153/24-10-1996 έγγραφο του ΥΠΠΕΣΣΔΑ.
Άρθρο 3
1.Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας μουσικής είναι τα ακόλουθα:
α. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
β. Βεβαίωση ΑΕΠΙ
γ. Διπλότυπο Είσπραξης Δήμου παράβολο αξίας 75,00 Ευρώ
δ. Δημοτική ενημερότητα
ε. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής)
2. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άδεια μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α. Αίτηση προς τον Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής), στην οποία θα αναφέρεται η χρήση των μουσικών οργάνων.
β. Επικυρωμένο Αντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος ή απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής επί της προεγκρίσεως της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
γ. Δημοτική ενημερότητα
δ. Βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς σε περίπτωση χρήσης μουσικών οργάνων, με ενισχυτή χαμηλής ισχύος.
ε. Βεβαίωση
στ. Παράβολο αξίας 75,00€
ζ. Γνωμοδότηση Δ/νσης Υγείας

3. Οι αιτούντες άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων δικαιούνται να ζητήσουν παράταση του επιτρεπόμενου ωραρίου λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων πέραν του προβλεπόμενου στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού. Σε αυτή θα πρέπει επιπροσθέτως:
α) Να αναγράφουν στην υποβαλλόμενη για την χορήγηση άδειας αίτηση προς τον Δήμο το αίτημα για την παράταση ωραρίου.
β) Να προσκομίζουν βεβαίωση μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
γ) Να καταθέτουν παράβολο για την παράταση ποσού των 75,00 € .
4. Ο Δήμος χορηγεί την αιτούμενη άδεια λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων ή την αιτούμενη παράταση ωραρίου εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περίοικων σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 3 της υπ αριθμ. 3/1996 Αστυνομικής διάταξης. Τούτο σημαίνει ότι για την απόφαση χορήγησης της αιτούμενης άδειας τα αρμόδια όργανα του Δήμου εξετάζουν σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής όπου βρίσκεται το κατάστημα (πλησίον κατοικιών, ξενοδοχείων κλπ), το είδος του καταστήματος (υπαίθριο ή κλειστό), την προηγούμενη συμπεριφορά του αιτούντος την άδεια (παραβάσεις καταγγελίες περιοίκων κλπ) σύμφωνα με την υπ αριθμ. 7617/14-03-1996 εγκύκλιο του ΥπΕΣΔΔΑ.
Άρθρο 4
3. Η διάρκεια των αρχικά χορηγούμενων αδειών είναι ισόχρονη προς το χρονικό διάστημα που καλύπτει η υποβαλλόμενη βεβαίωση ΑΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ .
4. Ανανέωση της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
Η άδεια ανανεώνεται για ένα (1) έτος με αίτηση του ενδιαφερομένου η οποία υποβάλλεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τις 31/12 του έτους εντός του οποίου λήγει η χορηγηθείσα άδεια μουσικής - μουσικών οργάνων. Μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ανανέωση της ή μη, τεκμαίρετε ότι η χρήση μουσικών είναι νόμιμη (άρθρο 5 της 10551/2007 ΚΥΑ). Επομένως η επίδειξη του αντιγράφου της εμπρόθεσμα υποβαλλόμενης αίτησης για ανανέωση της προηγούμενης άδειας αρκεί, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στέρησης άδειας μουσικής, κατά τον ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα για το ανωτέρω μεταβατικό διάστημα.
3. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων είναι τα ακόλουθα:
α) Αίτηση προς το Δήμο από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από τρίτους με εξουσιοδότηση (θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής).
β) Αντίγραφο της Άδειας Λειτουργίας Καταστήματος.
γ) Αντίγραφο της προηγούμενης άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων.
δ) Βεβαίωση δημόσιας εκτέλεσης μουσικών συνθέσεων χορηγούμενη από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της εξουσίας δημόσιας εκτέλεσης εταιρειών πνευματικής ιδιοκτησίας .
ε) Δημοτική Ενημερότητα.
Άρθρο 5
Τα χρονικά όρια λειτουργίας μουσικής - μουσικών οργάνων σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη 3/1996. καθορίζονται ως εξής:
Για την χειμερινή περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου μέχρι τις 22:00μ.μ
Για την θερινή περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23:00μ.μ., με παύση τις μεσημβρινές ώρες από 15:00 έως 17:00.
Σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης "Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου, σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο μέχρι την 2.00 πρωινή ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα?"
Προτείνεται λοιπόν κατόπιν βέβαια και συνεννόησης με τους συναρμόδιους φορείς η λήψη κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα ορίζεται η χορήγηση παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων, για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι την 2π.μ.
Η ανωτέρω παράταση θα χορηγείται με τις παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις:
13) Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
14) Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
15) Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
16) Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
17) Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
18) Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων".
Άρθρο 6
Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες άδειες υπό τον όρο της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που αναγράφονται στο έντυπο της άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων, όπως αυτές τίθενται από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία.
Σε περίπτωση παραβίασης των όρων των χορηγούμενων αδειών, επιβάλλονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην αστυνομική διάταξη 3/1996 και του ΠΔ 180/1979.
Επιπλέον δύναται να επιβληθούν οι διοικητικές ποινές επί της άδειας μουσικής-μουσικών οργάνων σύμφωνα με την υπ αριθμ 7617/14-03-1996 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ.
Επιπλέον σε εφαρμογή της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 79 του ΔΚΚ με τον παρόντα κανονισμό προβλέπεται η επιβολή προστίμων στις εξής περιπτώσεις παραβάσεων που διαπιστώνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα:
6. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων κατά τις απαγορευτικές μεσημβρινές ώρες, πρόστιμο ποσού……...ευρώ.
7. Βεβαίωση παράβασης για στέρηση άδειας μουσικής - μουσικών οργάνων πρόστιμο ποσού……....ευρώ.
8. Βεβαίωση παράβασης για λειτουργία μουσικής-μουσικών οργάνων πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου έντασης (μέγιστη ηχοστάθμη 80db για τα καταστήματα των άρθρων 37,38,39 και 40 της ΑΒ/8577/83 υγειονομικής διάταξης, και 100 db για τα κέντρα διασκέδασης πρόστιμο ποσού…….. .Ευρώ.
9. Βεβαίωση παράβασης για όχληση περιοίκων πρόστιμο ποσού……..ευρώ
10. Βεβαίωση παράβασης για τροποποίηση της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων (π.χ. τοποθέτηση ηχείων εξωτερικά λειτουργία με ανοικτά παράθυρα κ.λ.π.) πρόστιμο ποσού……..ευρώ
Άρθρο 7
Σε κάθε Δημοτική η Τοπική Κοινότητα επιτρέπεται η διοργάνωση Λαϊκών Πανηγυριών την παραμονή ή ανήμερα της τοπικής εορτής με την χρήση Μουσικών οργάνων. Σε περίπτωση διοργάνωσης οποιαδήποτε άλλης εκδήλωσης με Ζωντανή Μουσική θα πρέπει να υπάρχει έγκριση της Δημοτικής η Τοπικής Κοινότητας.
Άρθρο 8
Τα καταστήματα που κάνουν χρήση μουσικών οργάνων υπόκεινται σε τέλος 5% επί του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων τους, ανεξάρτητα των ημερών χρησιμοποίησης των οργάνων, αντί του τέλους 0,5% που επιβάλλεται στα λοιπά καταστήματα.
Άρθρο 9
Η παρούσα τοπική κανονιστική διάταξη εκδίδεται σε εφαρμογή των κατωτέρω διατάξεων που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων.
1. Το άρθρο 22 του Ν.3563/2007
2. Των άρθρων 75,79 και 80 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικά (Ν. 3463/2006).
3. Της 51/2006 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ
4. Της ΚΥΑ 10551/2007 "Απλούστευση διαδικασίας έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, καθώς και καταστήματος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων".
5. Της ΑΒ/8577/1983 Υγειονομικής διάταξης
6. Της Α5/3010/1985 Υγειονομικής διάταξης
7. Του Ν.2121/1993 περί προστασίας της Πνευματικής ιδιοκτησίας
8. Της 3/1996 Αστυνομικής διάταξης
9. Της 501/2000 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
10. Του Π.Δ. 180/1979 " περί των όρων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκέδασης" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα ΠΔ 231/1989, ΠΔ 457/1990, ΠΔ 282/1998, ΠΔ 257/2001 και ΠΔ 264/2003,
11. Των υπ αριθμ. 7617/1996 και 60153/1996 εγκυκλίους του ΥπεσΔΔΑ".
2. Την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Χίου να παρατείνεται η λειτουργία μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων μέχρι τις 2πμ με τους παρακάτω όρους:
1.Τα μουσικά όργανα θα είναι τοποθετημένα στο βάθος του καταστήματος και θα λειτουργούν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
2. Το στερεοφωνικό μηχάνημα θα είναι χαμηλής ισχύος.
3.Να μην γίνεται χορός στο κατάστημα και παρουσία καλλιτεχνικού προγράμματος.
4.Θα λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και με κατάλληλο (αθόρυβο) σύστημα εξαερισμού της αίθουσας, ώστε να μην δημιουργείται ηχορύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.
5.Δεν θα έχει ηχεία ή τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή εκπομπής μουσικής έξω από το κατάστημα.
6. Γενικά η ένταση της μουσικής μέσα στο κατάστημα δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 80 DB και έξω από το κατάστημα δεν θα υπάρχει μεγάφωνο.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται-εκτός της ποινικής δίωξης -και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων.
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 38/2011
O Πρόεδρος Τα μέλη
Υπογραφή υπογραφές

Η ΥΠΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Στην Αθήνα, σήμερα την η …….. 2011 , οι παρακάτω συμβαλλόμενοι:

α. Το Υπουργείο Πολιτισμού νόμιμα εκπροσωπούμενο, εν προκειμένω, από τον Υπουργό Παύλο Γερουλάνο

β. Ο Δήμος Χίου νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ.

και

γ. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Βορείου Αιγαίου, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο του Δ.Σ., κ.

συμφωνούν και συναποδέχονται τα παρακάτω:
Προοίμιο
Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Τ., του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βορείου Αιγαίου με έδρα την Χίο, σε ένα επι¬χשּׁρη¬γούμενο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. δίκτυο περιφερειακών θεάτρων, το οποίο καθιερώνεται προκειμένου να ενισχυθεί η όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη θεατρική ανάπτυξη της περιφέρειας, μέσω των εντασσόμενων σ' αυτό συγκεκριμένων πόλεων και των περιοχών τους.

άρθρο 1
Αντικείμενο της σύμβασης
Μεταξύ των συμβαλλομένων υπογράφεται η παρούσα προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου225 του Ν.3463/2006 και του άρθρου 100 παρ.2 του ν. 2852/2010. Η προγραμματική σύμβαση αφορά την εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ ΥΠ.ΠΟ.Τ., Δήμου Χίου και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Β. Αιγαίου, προκειμένου:

α. Να ενισχυθεί γενικότερα η θεατρική ανάπτυξη της πόλης της Χίου και της ευρύτερης περιοχής των Νομών Χίου, Λέσβου και Σάμου και να δημιουργηθεί και να ενισχυ¬θεί η απαραίτητη υποδομή προς τούτο.

β. Να ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, συμμετέχοντας στις διαδικασίες για τη θεατρική και γενικότερα πολιτιστική ανάπτυξη και την τόνωση της καλλιτεχνικής ζωής. Να συστη¬ματοποιηθεί η συνεργασία των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων με τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της υπόλοιπης περιφέρειας αλλά και του κέντρου και του εξωτερικού, για εμπλουτισμό της όλης καλλιτεχνικής και ιδιαίτερα θεατρικής δραστηριότητας. Και να αναληφθεί ουσιαστικά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και άλλους ειδικούς το έργο της θεατρικής δραστηριότητας, τόσο από πλευράς προγραμματισμού όσο και υλοποίησης.

γ. Να προωθηθεί, αναπτυχθεί και διαδοθεί στην πράξη η θεατρική τέχνη, με την παραγωγή, οργά¬νωση και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, καθώς και άλλων πολύπλευρων εκδηλώσεων.
άρθρο 2
Περιεχόμενο της σύμβασης
Η προγραμματική σύμβαση περιέχει τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς για τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα θεατρικής και λοιπής καλλιτεχνικής ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο υλοποιείται μέσω της ίδιας της σύμβασης.

Ειδικότερα περιέχει από πλευράς:

Α. ΥΠ.ΠΟ.Τ.

- Τους όρους χρηματοδότησης

Β. Δήμου

- Τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου

- Γενικές ρήτρες ως προς την επιχορήγηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από το Δήμο

- Τις λοιπές υποχρεώσεις συνδρομής και εξυπηρέτησης του Θεάτρου

Γ. Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου

- Τη δραστηριότητα σε γενικές γραμμές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου ώστε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ευρύτερης θεατρικής ανάπτυξης της πόλης της Χίου και της περιοχής των Νομών Χίου, Λέσβου, Σάμου.

-Τους πόρους, τη λοιπή χρηματοδότηση, τον προγραμματισμό, την υποδομή, τον εξοπλισμό και το πλαίσιο λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου που είναι αναγκαίο για την υλοποίηση των όρων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης, καθώς και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του, προκειμένου να συμμετάσχει και να παραμείνει στο επιχορηγούμενο δίκτυο περιφερειακών θεάτρων.

-Τις διαδικασίες ελέγχου τήρησης των όρων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης και το χρόνο ισχύος της σύμβασης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.
άρθρο 3
Ισχύς της σύμβασης
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση αφορά την περίοδο από 1-7-2011 μέχρι 31-12-2011. Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί με μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο, και πιθανή τροποποίηση κάποιων όρων της.

άρθρο 4
Υποχρεώσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ
Α. Οικονομικές υποχρεώσεις
1. Το ΥΠ.ΠΟ.Τ. υποχρεούται, στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης και για την πραγ¬ματοποίηση των σκοπών της, να καταβάλει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οικονομική ενίσχυση, υπό μορφή επιχορήγησης.

Η επιχορήγηση αυτή συμφωνείται να είναι στο ύψος των πενήντα επτά χιλιάδων, επτακοσίων πενήντα ευρώ ( 57.750 €) για το διάστημα από 1-7-2011 μέχρι 31-12-2011.

Η επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Τ. προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., βάσει της παρούσης, εξυπακούεται ότι δεν σχετίζεται, ούτε αποτελεί εμπόδιο για την ύπαρξη άλλων πόρων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (περαιτέρω επιχορήγησης εκ μέρους του Δήμου Χίου, έσοδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τις δρα¬στηριότητες του, χρηματοδότηση ή χορηγίες από άλλους φορείς (νομικά ή φυσικά πρόσωπα), κ.ά.

Β. Άλλες υποχρεώσεις

α. Το ΥΠ,ΠΟ,Τ., πέραν της επιχορήγησης, υποχρεούται να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, προκει¬μένου να εξυπηρετηθούν οι θεατρικοί και εν γένει καλλιτεχνικοί σκοποί της σύμβασης.
β. Σε περίπτωση που απαιτείται η συνδρομή και άλλων κρατικών φορέων για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, το ΥΠΠΟΤ αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρεμ¬βαίνει και να συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούνται προς τους φορείς αυτούς.
άρθρο 5
Καταβολή της επιχορήγησης του ΥΠ.ΠΟ.Τ
Η επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Τ. καταβάλλεται σε δύο δόσεις ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προγραμματισμού δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και του προϋπολογισμού του. Διακόπτεται αυτο¬δίκαια σε περίπτωση μη πιστής τήρησης του.

άρθρο 6
Υποχρεώσεις του Δήμου
Α. Οικονομικές υποχρεώσεις
α. Ο Δήμος Χίου υποχρεούται, για την πραγματοποίηση των σκοπών της παρούσης προγραμματικής, να καταβάλει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οικονομική ενίσχυση (για το διάστημα από 1 -7-2011 μέχρι 31 -12-2011) ποσού των χιλιάδων ευρώ
(€) .
β. Αποκλείεται συμψηφισμός της επιχορήγησης του Δήμου με παροχή οποιασδήποτε μορφής υπη¬ρεσιών του Δήμου προς το Θέατρο.
γ. Η επιχορήγηση του Δήμου πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχει καταβληθεί μέχρι τέλους της θεατρι¬κής σεζόν, άλλως το ΥΠ.ΠΟ.Τ. αποκτά δικαίωμα καταγγελίας της προγραμματικής σύμβασης.
Β. Λοιπές υποχρεώσεις του Δήμου

Ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει κάθε τεχνική και διοικητική στήριξη για την καλύτερη εφαρμογή των προβλεπομένων ρυθμίσεων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης.
άρθρο 7
Δραστηριότητες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μεταξύ των συμβαλλομένων συμφωνείται η τήρηση ενός προγράμματος δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., βάσει ενός καθορισμένου ετήσιου προγραμματισμού και κάτω από ορισμένους όρου λειτουργίας, που εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητες αυτές. Πυρήνα των δρα¬στηριοτήτων θα αποτελεί η πραγματοποίηση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σειράς θεατρικών παραστάσεων κάθε χρόνο, οι οποίες μπορεί να πλαισιώνονται από άλλες παράλληλες εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως ανταλλαγές παραστάσεων με άλλα θέατρα, μετακλήσεις άλλων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ή κρατικών ή ιδιωτικών θιάσων της Ελλάδος και του εξωτερικού, διοργάνωση φεστι¬βάλ, θεατρικών σεμιναρίων, ομιλιών, εκθέσεων, κ.ά.
Η μη τήρηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποτελεί καθοριστική αιτία δια¬κοπής της σύμβασης και απομάκρυνσης του από το δίκτυο επιδοτουμένων περιφερειακών θεάτρων.

άρθρο 8
Υποχρεώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Προσδιορίζονται σαφέστερα οι υποχρεώσεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σχετικά με την κατεύθυνση, τον προγραμματισμό και την αποδοτικότητα των παραγωγών και της συνολικής τους πολιτικής:

1. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. καλύπτει θεατρικά εκτός από την πόλη της Χίου και την ευρύτερη περιοχή η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Χίου, Λέσβου και Σάμου.

2. Η διάρκεια λειτουργίας του θεάτρου είναι ετήσια και συνεχής

3α. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ υποχρεούνται στην πραγματοποίηση μιας θερινής παραγωγής και μιας παραγωγής για τη χειμερινή περίοδο 2011-2012.
β. Η στήριξη της ερασιτεχνικής θεατρικής και χορευτικής δημιουργίας στην περιοχή της ευθύνης τους η οποία πρέπει να περιλαμβάνει συνεργασία με σκοπό εξεύρεση χώρων και κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σχημάτων.

4. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υποχρεούται να καταγράφει να αξιολογεί και να προφυλάσσει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς και να προχωρήσει στην οργάνωση αρχείου (μακέτες, αφίσες, παρτιτούρες πρωτότυπης μουσικής, κλπ), βιβλιοθήκης και βιντεοθήκης και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτό το υλικό στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας καθώς και σε ανεξάρτητους ερευνητές.

5.Οι ηθοποιοί που θα απασχολούνται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα είναι κατά 80% μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και οι τεχνικοί τουλάχιστον κατά τα 2/3 μέλη των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Προσδιορίζεται ο ανώτατος μισθός των προσλαμβανόμενων ηθοποιών σύμφωνα με το μισθολόγιο του Εθνικού Θεάτρου.

6.Στα προγράμματα, τις αφίσες, τις συνεντεύξεις τύπου και γενικά σε όλο το έντυπο και προφορι¬κό υλικό διαφήμισης του έργου και των παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα αναφέρεται η συμμετο¬χή και η συμβολή του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

7.Μαζί με τον ετήσιο προγραμματισμό που θα υποβάλλει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οφείλει να υποβάλει οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό της θεατρι¬κής περιόδου που πέρασε. Ο απολογισμός υποβάλλεται στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου, με πλήρη στοιχεία για τη μέχρι τις 31 Μαρτίου θεατρική δραστηριότητά του θεάτρου, (έργα που παρουσιάστηκαν, ηθοποιοί και τεχνικοί που συμμετείχαν, αριθμός παραστάσεων και εισιτηρίων, στην πόλη της Χίου και την περιφέρειά της χωριστά, προγράμματα και άλλα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα).

άρθρο 9
Πόροι -Χρηματοδότηση
Οι πόροι για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου θα προέρχονται κυρίως από επι¬χορηγήσεις από:
α. Το ΥΠ.ΠΟ.Τ.
β. Το Δήμο Χίου
γ. Τα έσοδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ . Β. Αιγαίου



Ακόμη, στους πόρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. εντάσσονται τυχόν ειδικές χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, χρηματοδοτήσεις από άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, από διεθνείς οργανισμούς ή άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα ή από χορηγίες.

Τα έσοδα και οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις -πλην των βασικών επιχορηγήσεων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και του Δήμου Χίου - δεν επηρεάζουν το ύψος των βασικών αυτών χρημα¬τοδοτήσεων.
άρθρο 10
Κτηριακή υποδομή - εξοπλισμός
Για την εκτέλεση του προγράμματος της παρούσας σύμβασης οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της αναγκαίας υποδομής σε κτηριακό, μηχανολογικό και λοιπό εξο¬πλισμό . Έτσι ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει:

α. Κατάλληλους χώρους (μιας τουλάχιστον θεατρικής αίθουσας) για αποκλειστική χρήση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

β. Κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, χώρους γραφείων και λοιπών βοηθητικών χώρων για τις ανάγκες του Θεάτρου.

γ. Τον απαραίτητο τεχνικό και λοιπό εξοπλισμό για τις ανάγκες των παραστάσεων.

δ. Όχημα για τη μεταφορά του θιάσου και των υλικών της παράστασης. Η παραχώρηση του οχή¬ματος δυνατόν να πραγματοποιηθεί εντός διετίας, υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση αυτού θα είναι εξασφαλισμένη κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Η ύπαρξη της υποδομής αυτής θα πρέπει να βεβαιώνεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και να πιστοποιείται από την επιτροπή παρακολούθησης των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η μη τήρηση του των παραπάνω αποτελεί καθοριστική αιτία δια¬κοπής της σύμβασης και απομάκρυνσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από το δίκτυο επιδοτουμένων περιφερειακών θεάτρων.
άρθρο 11
Ειδικές ρυθμίσεις

1. Για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των όρων της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, συνιστάται επιτροπή παρακολούθησης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και διορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής περιλαμβάνονται: ο έλεγχος του προϋπολογισμού και του απολογισμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., η πορεία του καλλιτεχνικού τους προγράμματος και οι ποιοτικοί όροι της πραγματοποίησης του, ο έλεγχος των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους εφόσον τα ΔΗΠΕΘΕ έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. ειδικά γι’ αυτούς τους σκοπούς και ο ετήσιος οικονομικός έλεγχος για τον οποίο τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οφείλουν να προσκομίζουν στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. πλήρη και αναλυτικά στοιχεία.

2.Το δικαίωμα εκμετάλλευσης της παραγωγής κάθε έργου ανήκει αποκλειστικά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

3. Η παρούσα προγραμματική σύμβαση είναι πλαίσιο σύμβασης και το περιεχόμενο της μπορεί να εξειδικεύεται κάθε φορά με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, σύμφωνα με όσα παραπάνω ορίζονται, στις οποίες είναι δυνατή η συμμετοχή και άλλων φορέων του δημόσι¬ου τομέα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο κατά την εκτέλεση του προγράμματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

άρθρο 12
Μεταβατική διάταξη

Για την περίπτωση που το ΔΗΠΕΘΕ ανήκει σε συγχωνευμένη Δημοτική Επιχείρηση, οφείλει ο Δήμος να ορίσει ειδικό κέντρο κόστους καθώς και τον αντίστοιχο ειδικό κωδικό, για την καταβολή της επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. και για την καταβολή τουλάχιστον του ισόποσου της επιχορήγησης από το Δήμο.

άρθρο 13
Γενικές αρχές
1. Η επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Τ. είναι ανεκχώρητη. Εκχώρηση απαιτήσεων κατά του ΥΠ.ΠΟ.Τ. ή σύναψη δανείων με ενέχυρο απαίτηση κατά του ΥΠ.ΠΟ.Τ. θεμελιώνει λόγο καταγγελίας της σύμβασης από πλευράς ΥΠ.ΠΟ.Τ. Οιαδήποτε άλλη συμφωνία που αντίκειται στην παρούσα γενική αρχή είναι άκυρη.

2.Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι υποχρεωμένο να δεχθεί οποτεδήποτε οικονομικό και καλλιτεχνικό έλεγχο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. και οικονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες.

3.Όλοι οι όροι της παρούσης σύμβασης θεωρούνται ουσιώδεις και η παράβαση έστω και ενός εξ αυτών παρέχει το δικαίωμα στα συμβαλλόμενα μέρη να καταγγείλουν και να λύσουν τη σύμβαση.

Οι Συμβαλλόμενοι

1. Για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού
Παύλος Γερουλάνος


2. Για το Δήμο


O Δήμαρχος


3. Για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.



ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11

άρθρο 11
Ειδικές ρυθμίσεις

1.Για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των όρων της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, συνιστάται επιτροπή παρακολούθησης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και διορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής περιλαμβάνονται: ο έλεγχος του προϋπολογισμού και του απολογισμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., η πορεία του καλλιτεχνικού τους προγράμματος και οι ποιοτικοί όροι της πραγματοποίησής του, ο έλεγχος των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους εφόσον τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. ειδικά γι αυτούς τους σκοπούς και ο ετήσιος οικονομικός έλεγχος για τον οποίο τα ΔΗ.ΠΕΘΕ. οφείλουν να προσκομίζουν στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. πλήρη και αναλυτικά στοιχεία.

Μέλη της επιτροπής παρακολούθησης ορίζονται:
α.Η κ.Χάψα Ελένη, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Β.Αιγαίου και εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα.



6
β.Ο κ.Ροδίτης Νικόλαος, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Β.Αιγαίου και εκπρόσωπος των δημοτών.

γ.Η κ.Αναστασάκη Υρώ, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Β.Αιγαίου και εκπρόσωπος των δημοτών.

2.Το δικαίωμα εκμετάλλευσης της παραγωγής κάθε έργου ανήκει αποκλειστικά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

3. Η παρούσα προγραμματική σύμβαση είναι πλαίσιο σύμβασης και το περιεχόμενό της μπορεί να εξειδικεύεται κάθε φορά με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, σύμφωνα με όσα παραπάνω ορίζονται, στις οποίες είναι δυνατή η συμμετοχή και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, εφ’ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο κατά την εκτέλεση του προγράμματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.