Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

OΙΝΟΥΣΣΕΣ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ





Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νικολάου,
ο Δήμος Οινουσσών και
ο Σύλλογος Φίλοι Οινουσσών
έχουν την τιμήν να σας προσκαλέσουν
εις τον πανηγυρικόν εορτασμόν
του πολιούχου Αγίου Νικολάου
Την Δευτέρα και Τρίτη, 5 & 6 Δεκεμβρίου 2011
στο νησί μας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
1 8 :00 Πανηγυρικός Εσπερινός εις τον Ι. Καθεδρικόν Ναόν .
19:00 Κατάπλους σκάφους Πολεμικού Ναυτικού
εις τον λιμένα Οινουσσών .
20: 0 0 Αφή Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Συλ . «Φίλοι Οινουσσών»
στην αίθουσα «Μαρίας Π. Λαιμού».
Θαλασσινή εορταστική εκδήλωση με συνεργασία Σ.Φ.Ο. &
Εκπαιδευτηρίων Οινουσσών.
Μουσικό Πρόγραμμα και Δεξίωσις του Σ.Φ.Ο.
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011
07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία εις τον Ι. Καθεδρικόν Ναόν .
08:30 Αναχώρησις ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ, Χίος – Οινούσσες.
10:00 Λιτάνευσις Ιερού Λειψάνου και Εικόνας Αγίου Νικολάου.
11:30 Απόλυσις Θείας Λειτουργίας.
1 2 . 0 0 Εκδήλωση με θέμα: «Το έργο του μεγάλου Έλληνα
Θαλασσογράφου Κων. Βολανάκη» από την Δ/ ντρια του
Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών, κ. Ελ. Αχλιόπτα , στην αίθουσα
«Μαρίας Παντελή Λαιμού».
13.30 Δεξίωσις Αρχών και Φορέων στον Ναυτικό ΄Ομιλο ,
παρά του Δήμου Οινουσσών.
1 5 : 3 0 Αναχώρησις ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ , Οινούσσες – Χίος.

ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ







ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Χίος, 01 Δεκεμβρίου 2011

Προς
Κύριο Νίκο Σηφουνάκη
Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Κοινοποίηση
Κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής



Κύριε Υπουργέ,

γίνομαι καθημερινά, αποδέκτης διαμαρτυριών από εμπλεκόμενους με τη δόμηση φορείς (πολιτικοί μηχανικοί, συμβολαιογράφοι), αλλά και πολίτες, σχετικά με κάποιες ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στους Νόμους για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών (Ν. 4030/11 και Ν. 4014/2011).

Συγκεκριμένα:

1. Για οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος οριζόντιας ιδιοκτησίας, απαιτείται «τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων». Η συγκεκριμένη διάταξη, λόγω και των γνωστών προβλημάτων του κτηματολογίου, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στις συναλλαγές (π.χ. συνυπογραφή από όλους τους συνιδιοκτήτες στη συστατική πράξη συνιδιοκτησίας ή και στον τίτλο κτίσεως (!)).
2. Σε περίπτωση μεταβίβασης ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος σε αγροτεμάχιο, το κόστος έκδοσης του τοπογραφικού διαγράμματος, που απαιτείται, υπερβαίνει και αυτήν την αξία του ακινήτου (!), γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ελληνική περιφέρεια.
3. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί του Νομού Χίου καταγγέλλουν ότι, ουσιαστικά, τους αφαιρείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αντικείμενο του επαγγέλματος τους, αφού αποκλείονται από τις μελέτες παραδοσιακών οικισμών (Πυργί, Ολύμποι, Μεστά, Λιθί, Ελάτα κ.ά.), ενώ, ταυτόχρονα, μειώνεται δραστικά η δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (Θολοποτάμι, Καρυές, Καλλιμασιά, Νένητα, Βολισός, Καρδάμυλα κ.α.).

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, σχεδόν κατά 80%, και την, ήδη, παγωμένη αγορά ακινήτων, δημιουργούν απόγνωση στους επαγγελματίες και προσθέτουν ένα, ακόμα, αδιέξοδο στους πολίτες, χωρίς, μάλιστα, όπως καταγγέλλεται να προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση.

Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι, στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να αναζητούνται και να εφαρμόζονται τρόποι μόχλευσης των τοπικών οικονομιών και προστασίας των θέσεων εργασίας, όχι το αντίθετο, ενώ, σε κάθε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ δύο μορφών δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να προτάσσεται το μείζον.

Αναλαμβάνοντας την προσωπική μου ευθύνη, στο μέτρο που μου αναλογεί, σας ζητώ να επανεξετάσετε τα συγκεκριμένα θέματα, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των συναλλαγών.



Με τιμή,


Ελπίδα Τσουρή

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ KAI ΕGE

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ege University στη Σμύρνη με σκοπό την ενίσχυση των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών μεταξύ των Ιδρυμάτων. Συζητήθηκαν διεξοδικά επιστημονικά αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος για την προώθηση των μελλοντικών συνεργασιών, με έμφαση στην κινητικότητα ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ των Πανεπιστημίων. Τέλος, αποφασίστηκε η διοργάνωση νέας συνάντησης με τη συμμετοχή και των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στη Μυτιλήνη την ερχόμενη άνοιξη.

αποκλειστικο - Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΧΙΟ




Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να έλθει στο νησί μας η πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ κ.ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η ΑΓΙΑ ΜΥΡΟΠΗ H ένδοξος πρωτομάρτυς της Χίου



Η ιστορική γη της Εφέσου καυχάται δικαίως για τους φωτεινούς πνευματικούς αστέρες, που γεννήθηκαν, έλαμψαν ή τελείωσαν τον επίγειο βίο τους στην αγιασμένη αυτή μικρασιατική γη, αποτελώντας για τους χριστιανούς του 21ου αιώνα λαμπρά παραδείγματα ηρωϊκού φρονήματος και ακλόνητης πίστης και προσήλωσης στον Ιησού Χριστό.


Στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα και σε μία περίοδο, κατά την οποία η Εκκλησία του Χριστού δοκιμαζόταν από σκληρούς διωγμούς, γεννήθηκε στην Έφεσο η Αγία παρθενομάρτυς Μυρόπη. Ο πατέρας της απεβίωσε νωρίς και η χιακής καταγωγής μητέρα της, που ονομαζόταν Άφρα, την ανέθρεψε χριστιανικά. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση η Μυρόπη επισκεπτόταν συχνά τον τάφο της Αγίας Ερμιόνης, της τέταρτης θυγατέρας του Αγίου Φιλίππου, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά διακόνους της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Από τον τάφο αυτό η Μυρόπη έπαιρνε το μύρο, που ανέβλυζε και το μοίραζε για ευλογία στους χριστιανούς. Το γεγονός αυτό της έδωσε μάλιστα και το όνομα Μυρόπη.


Όμως τον Σεπτέμβριο του 249μ.Χ. και μόλις ξέσπασε ο σκληρός διωγμός εναντίον των χριστιανών επί των ημερών του αυτοκράτορος Δεκίου, η Μυρόπη και η μητέρα της, η Άφρα, εγκατέλειψαν την Έφεσο και με ένα μικρό πλοίο έφτασαν στο μυροβόλο νησί της Χίου και εγκαταστάθηκαν σε κτήμα στην περιοχή του χωριού Θυμιανά. Στον τόπο, όπου αποβιβάστηκαν, ανήγειραν ένα προσκυνητάρι προς τιμήν της Αγίας Ερμιόνης, η οποία αργότερα έδωσε και την ονομασία της στην περιοχή αυτή της Χίου, που κοσμείται μέχρι τις ημέρες μας με ομώνυμο ιερό ναό.


Την περίοδο όμως αυτή, κατά την οποία βρισκόταν στη Χίο η Μυρόπη με τη μητέρα της, έφτασαν στο νησί και τα ρωμαϊκά πολεμικά πλοία, στα οποία μεταξύ άλλων υπηρετούσε ως αξιωματικός και ένα νεαρό αρχοντόπουλο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Ισίδωρος, ο οποίος είχε ασπασθεί τη χριστιανική πίστη. Ο νεαρός Ισίδωρος άρχισε να έρχεται σε επαφή με τη χριστιανική κοινότητα της Χίου, αλλά το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στον ειδωλολάτρη ναύαρχο Νουμέριο, ο οποίος άρχισε να τον παρακαλεί να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα των ψεύτικων θεών. Ο γενναίος Ισίδωρος έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του και μετά από πολλά βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε στις 14 Μαΐου του 250 μ.Χ.


Το λείψανο του πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου ρίχθηκε μέσα σε φαράγγι και ο Νουμέριος διέταξε, να το φρουρούν για να μην κλαπεί. Κατά τη διάρκεια όμως της νύχτας και την ώρα, που οι φρουροί κοιμόνταν, η Μυρόπη έκλεψε μαζί με τις υπηρέτριες της το αιμόφυρτο σώμα του νεαρού Ισιδώρου και αφού το άλειψε με μύρο, το ενταφίασε με τις πρέπουσες τιμές στο ρωμαϊκό νεκροταφείο, όπου μέχρι σήμερα σώζονται τα ερείπια του παλαιού ναού του Αγίου Ισιδώρου.


Την άλλη ημέρα μόλις έγινε γνωστό το γεγονός της αρπαγής του λειψάνου, ο ναύαρχος Νουμέριος εξαγριώθηκε τόσο πολύ, ώστε απείλησε τους φρουρούς με αποκεφαλισμό, εάν δεν έβρισκαν το λείψανο και αυτόν, ο οποίος το έκλεψε. Μάλιστα για να τους εκφοβίσει και να τους ταλαιπωρήσει, τους έδεσε με σίδερα και διέταξε, έτσι όπως ήταν σιδεροδέσμιοι, να βρουν το κλεμμένο λείψανο. Μόλις η Μυρόπη είδε τους σιδεροδέσμιους φρουρούς να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν το λείψανο, τους λυπήθηκε και με παρρησία ομολόγησε σ’ αυτούς την πράξη της. Στη συνέχεια οδηγήθηκε από τους φρουρούς στον Νουμέριο, όπου με ηρωϊκό φρόνημα ομολόγησε την αρπαγή του ιερού λειψάνου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την περιφρονητική στάση της Μυρόπης απέναντι στο πρόσωπο του Νουμερίου και την ψεύτικη θρησκεία των ειδώλων εξαγρίωσαν τόσο πολύ τον σκληρόκαρδο ειδωλολάτρη ναύαρχο, ώστε διέταξε να τη χτυπήσουν αλύπητα με χονδρά ραβδιά και να τη σύρουν από τις τρίχες του κεφαλιού της σε όλη την πόλη της Χίου.


Από τα βασανιστήρια η Μυρόπη βγήκε μισοπεθαμένη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου μάλιστα τοποθετήθηκε και φύλακας για να τη φρουρεί. Ο φύλακας έμεινε άγρυπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά έμεινε έκπληκτος από τα θαυμαστά και παράδοξα, που έλαβαν χώρα μέσα στη φυλακή και τα οποία έζησε με τα ίδια του τα μάτια. Η Μυρόπη προσευχόταν στον Πανάγαθο Θεό, όταν τα μεσάνυχτα ένα λαμπερό φως πλημμύρισε το δωμάτιο, μέσα στο οποίο ήταν φυλακισμένη. Στη συνέχεια ακολούθησε μέσα σ’ αυτό το φως χορός Αγγέλων, που έψαλλε τον Τρισάγιο Ύμνο. Στη μέση αυτών βρισκόταν ο Άγιος Ισίδωρος, ο οποίος κοίταζε επίμονα την Αγία Μυρόπη και της είπε, ότι η παράκλησή της εισακούστηκε στον Θεό και θα έρθει μαζί του στην αιώνια χαρά του Παραδείσου, αφού θα λάβει τον στέφανο της αγιότητος.


Μόλις τελείωσε τον λόγο του ο Άγιος Ισίδωρος, η Μυρόπη παρέδωσε την αγία της ψυχή στον Θεό και η φυλακή γέμισε από άρρητη ευωδία. Βλέποντας οι φύλακες τα θαυμαστά αυτά γεγονότα, τρόμαξαν τόσο πολύ, ώστε κινδύνεψαν να χάσουν και τον νου τους. Μάλιστα ο φύλακας, που έμεινε άγρυπνος και βίωσε το παράδοξο γεγονός, βαπτίσθηκε χριστιανός και μαρτύρησε αργότερα για τη χριστιανική του πίστη.


Το λείψανο της Αγίας παρθενομάρτυρος Μυρόπης τοποθετήθηκε στον τόπο, όπου η Αγία είχε πρωτύτερα ενταφιάσει το λείψανο του Αγίου Ισιδώρου. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πωγωνάτος ανήγειρε περικαλλή ναό πάνω στους τάφους των δύο Αγίων πρωτομαρτύρων της Χίου Ισιδώρου και Μυρόπης, τον οποίο μάλιστα διεκόσμησε με μάρμαρα και ψηφιδωτά, που σώζονται μέχρι σήμερα.


Η μνήμη της ενδόξου πρωτομάρτυρος γυναικός της νήσου Χίου Αγίας Μυρόπης, που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 2 Δεκεμβρίου, εορτάζεται στον ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Ισιδώρου στον Βροντάδο της Χίου, όπου το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο επ’ ονόματί της, τη δε ασματική της Ακολουθία εποίησε ο Όσιος Νικηφόρος ο Χίος.


Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός