Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΤΟΥ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ

Συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας στον καταπέλτη του «Νήσος Μύκονος» πραγματοποίησαν το απόγευμα στις 6μμ κάτοικοι του Δήμου Καρλοβάσου, στο λιμάνι της πόλης.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση στην αποδρομολόγηση του πλοίου από την ακτοπλοϊκή γραμμή της Σάμου με συνθήματα που μιλούσαν για πισωγύρισμα στην ανάπτυξη του τόπου και καθυστερόντας για μια ώρα περίπου των απόπλου του πλοίου.
πηγη samostimes.gr

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ FB ΜΥΚΟΝΟΣ

ΧΙΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Επέτειοι:Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.
Γιορτάζουν:Άννα.
Γεγονότα

536: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη από τους Οστρογότθους.1912: Το υποβρύχιο Δελφίν, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού Μετζιτιέ. Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη. 1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία. 1981: Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ως νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, μετά την παραίτηση του Γεώργιου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου. 1996: Το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία ο έλληνας ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας. 2002: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού.
Γεννήσεις

1842: Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. (Θαν. 8/2/1921)1859: Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος. (Θαν. 3/1/1951)1882: Χοακίν Τουρίνα, ισπανός συνθέτης. (Θαν. 14/1/1949)
Θάνατοι

1641: Άντονι Βαν Ντάικ, φλαμανδός ζωγράφος. (Γεν. 22/3/1599)1970: Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG (από τα αρχικά των επωνύμων τους). (Γεν. 23/7/1905)1971: Άλκης Θρύλος, φιλολογικό ψευδώνυμο της δοκιμιογράφου και κριτικού Ελένης Ουράνη. (Γεν. 1896)

ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ "ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ" ΣΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ...

Ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μανώλης, έστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο:

«Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Κύριε, Υπουργέ,
Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, κατά την οποία τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης ιατροφαρμακευτικών υλικών και της δραματικής μείωσης της χρηματοδότησής τους, με απόφαση των υπηρεσιών σας που σας επισυνάπτω, το Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, επιβαρύνεται με το κόστος μετακίνησης (εκτός έδρας και οδοιπορικά) ακτινολόγου ιατρού, από δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, δύο μέρες ανά δεκαπενθήμερο, όταν το νοσοκομείο διαθέτει δύο μονίμους και δύο επικουρικούς ακτινολόγους ιατρούς.

Απάντηση: Για την ενημέρωσή σας, αν και το γνωρίζετε, η ιατρός είναι σύζυγος του Διοικητή του Νοσοκομείου, πρώην συνδικαλιστή, που πρόσφατα τοποθετήθηκε στη θέση του από εσάς.
Κύριε Υπουργέ, αποδεικνύεται ότι η βαθειά κρίση δεν αγγίζει το ΠΑΣΟΚ».

ΟΝΝΕΔ Debates - ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ Βlogs

ΟΝΝΕΔ Debates – Ανωνυμία των Blogs

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της ανταλλαγής απόψεων ξεκίνησε τη διεξαγωγή θεματικών debates για θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο, με θέμα «Γενιά του Πολυτεχνείου: Βοήθησε την Ελλάδα;» και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου το δεύτερο, με θέμα «Δημόσιο Χρέος: Διαγραφή ή Διαχείριση;».

Η ραγδαία διάδοση των σύγχρονων τεχνολογιών μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό το κέντρο βάρους του χώρου της ενημέρωσης από τα παραδοσιακά Μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα) στα διαδικτυακά. Καθοριστικό ρόλο στη μετατόπιση αυτή είχαν τα blogs (ιστολόγια), στα οποία μπορεί ο κάθε χρήστης του διαδικτύου να αποκτήσει έγκαιρα ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ωστόσο, η έλλειψη συγκεκριμένου πλαισίου δεοντολογικής λειτουργίας των blogs και ελέγχου τους οδήγησε σε φαινόμενα διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων που δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα (αλλά και διεθνώς) μια μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να υπάρχει εποπτεία στο χώρο των blogs και του Internet γενικότερα.

Ένα από τα ζητήματα που συζητούνται ευρύτερα σε σχέση με τα παραπάνω, είναι η Ανωνυμία των Blogs, που αποτελεί και το θέμα του 3ου debate, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στη Βιβλιοθήκη του OpenPlace (Μεσογείων 15).

Ομιλητές θα είναι οι κ.:

• Γιάννης Αδαμόπουλος, δικηγόρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
• Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος (www.tvxs.gr )

Οι ομιλητές ξεκινάνε με δεκάλεπτες τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα του debate. Έπειτα πραγματοποιούνται επτά κοινές ερωτήσεις, τις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε τρία λεπτά ο καθένας. Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν ψηφίζοντας (με ανάταση καρτών) εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με την απάντηση κάθε ομιλητή.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται και διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα www.onned.gr/live

ΑΝΟΙΓΜΑ "ΚΟΥΜΠΑΡΑ" UNICEF

Σε συνέχεια σχετικής αλληλογραφίας μας για τον τηλεμαραθώνιο της Unicef, σας γνωρίζουμε ότι το άνοιγμα του «κουμπαρά» με τα χρήματα που θα έχουν συλλέξει οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων της Χίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα «Μιχαήλ Βουρνούς» στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τις Διευθύνσεις των Σχολείων της Χίου, καθώς επίσης και ότι ο σχετικός φάκελος που θα παραδοθεί από αντιπροσωπεία μαθητών που θα βρίσκονται στη Περιφερειακή Ενότητα, εκείνη την ημέρα, θα πρέπει να αναγράφει το Σχολείο και το τελικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί.
Ελπίζοντας ότι η μαθητιώσα νεολαία της Χίου και οι οικογένειες τους θα καταφέρουν ακόμα και στις δύσκολες μέρες που ζούμε να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας του τρίτου κόσμου, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία.

Κωνσταντίνος Γανιάρης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

MOYΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΚΩΝ. ΜΑΡΙΟΣ"

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, σε συνεργασία με το 11ο Νηπιαγωγείο και τη Σχολή Χορού LE BALLET – Άννας Συράκη και την ευγενική διάθεση του χώρου από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, θα διοργανώσει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 στις 7 μ.μ. «Μουσικοθεατρική διαδραστική παράσταση –αυτοσχεδιασμούς» με «ηθοποιούς» όσους μικρούς φίλους επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Η χριστουγεννιάτικη αυτή παράσταση, που θα δοθεί στο θέατρο «Κων. Μάριος» στη πάροδο Βερίτη στο Βαρβάσι, έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Συντονίστρια της παράστασης θα είναι η νηπιαγωγός κα Πόπη Ποριώτη-Μυωτέρη, αφηγήτρια –«παραμυθού», η κα Πελαγία Κοντού και εμψυχώτριες η κα Μαρία Σαρρή και η κα Σοφία Παπαγεωργίου, ευγενώς προσφερόμενες.
Παράλληλα, για την πραγματοποίηση της θα συμβάλουν με χορηγία εμπορευμάτων τους τα καταστήματα: «ΚΟΥΜΗΣ Ο.Ε. » (παιδικά παιχνίδια- Λεωφόρος Ενώσεως 92), «ABALAZ-BALOON ART» (Καλοπλύτου 8, Χίος), «REGINA»(Καλαμπόκα 9), «SCONTO CENTER»( Ματθαίος Μπουρέκας- Στέλλα Παντελάρου Ο.Ε.Εμπόριο οικιακών –καταναλωτικών ειδών, Βενιζέλου 42), και «PUPPET GAGET CLUB» Ροδοκανάκη 22 & Καναλά.
Οι μικροί μας φίλοι που θέλουν να πάρουν μέρος και ως «ηθοποιοί», δεν έχουν παρά να ντυθούν «δεντράκια», «χιονανθρωπάκια», «ζωάκια», «αστεράκια», «χιονούλες», «νεραϊδούλες», «δωράκια», «στρατιωτάκια», «στολίδια», «βοηθοί Άη Βασίλη», «τάρανδοι» και «καλικάντζαροι» και να έρθουν στην παράσταση.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου (τηλ :22710-44206 κα Βάσω Κριτάκη που έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης και τη κα Δήμητρα Τσιρώνη).

K. MOYΣΟΥΡΟΥΛΗΣ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

Θέμα: Πρόταση για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λειτουργία του Ιωνικού Κολυμβητηρίου.


Ο αθλητισμός αποτελεί πηγή αξιών και τρόπο ζωής. Στη Χίο εκατοντάδες παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό μέσω πολλών σωματείων που δραστηριοποιούνται σε διάφορα αθλήματα, κυρίως ερασιτεχνικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διακρίσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, παραδοσιακά η Χίος έχει ισχυρή παρουσία στα θαλάσσια αθλήματα. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα χωρίς βεβαίως να εξαιρείται από αυτά και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης του αθλητισμού. Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αντέξει το κόστος λειτουργίας υποδομών που της ανήκουν ή το βάρος χρηματοδότησης των σωματείων. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα από πολλές περιοχές της χώρας, όπου σοβαρές υποδομές τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Στην περασμένη συνεδρίαση του, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε σε κατανομή πιστώσεων προς αθλητικά σωματεία, κατά τη γνώμη μου χωρίς να έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια και προτεραιότητες, ενώ ελάχιστα έχει ασχοληθεί με το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων καθώς και με τη λήψη μέτρων διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Ιωνικό Κολυμβητήριο που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λειτουργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και προβλήματα συντήρησης και επισκευής του κτιρίου. Επιπλέον προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την αγορά πετρελαίου έχει μειωθεί η θερμοκρασία θέρμανσης του νερού με αποτέλεσμα οι πισίνες να χρησιμοποιούνται από όλο και λιγότερα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δαπάνη για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου ανέρχεται στα 200.000 Ευρώ, ενώ επανήλθε στην επικαιρότητα το ζήτημα της αξιοποίησης του ζεστού νερού από το παρακείμενο εργοστάσιο της ΔΕΗ, καθώς ζητήθηκε και πάλι η χρήση του. Περαιτέρω, τα Χιακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης της τοπικής ΔΕΗ, η οποία και έχει - σύμφωνα με ενημέρωσή μου - γίνει κατ’ αρχήν δεκτή από τη διοίκηση της εταιρίας.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του «υπεροργανισμού» ανακοίνωσε την ανάθεση μελέτης για τη σύνδεση (εξέταση παλαιού αγωγού - που ουδέποτε ολοκληρώθηκε – για χρήση του ίδιου ή αντικατάσταση, συμπληρωματικές επεμβάσεις στο κολυμβητήριο για ολοκλήρωση της εγκατάστασης κλπ) και εκτίμησε το κόστος των παρεμβάσεων στο ¼ της ετήσιας δαπάνης αγοράς πετρελαίου.

Επειδή η προηγούμενη προσπάθεια χρήσης του ζεστού νερού από τον ΑΣΠ της ΔΕΗ δεν ευοδώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα λόγω της οικονομικής στενότητας να επανέρχεται αν και θα μπορούσαν ήδη να εξοικονομούνται πόροι για το νησί,

Επειδή δεν υφίσταται συγκεκριμένος προϋπολογισμός για το κολυμβητήριο – και για άλλες διακριτές δράσεις του τομέα αθλητισμού- αλλά όλα τα ποσά προέρχονται σε ενιαία πρόβλεψη,

Επειδή η λειτουργία του κολυμβητηρίου προϋποθέτει διάθεση προσωπικού, καθώς και απαραίτητες εργασίες επισκευής/συντήρησης,

Επειδή απαιτείται να εξασφαλιστούν οι πόροι για την ορθή λειτουργία του κολυμβητηρίου,

Επειδή οφείλουμε στους νέους του νησιού που ασχολούνται με τα θαλάσσια αθλήματα να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υποδομών που έχει το νησί,

Επειδή το κολυμβητήριο χρησιμοποιείται από δύο σωματεία (ΝΟΧ και ΑΟΑ) με σημαντική παρουσία και διακρίσεις σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο,

Προτείνω:

Την άμεση συζήτηση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του θέματος του κολυμβητηρίου με σκοπό:

α) Τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για τη λειτουργία του (διακριτός προϋπολογισμός στον ‘‘υπεροργανισμό’’, στελέχωση με προσωπικό, συντήρηση/επισκευές κλπ)

β) Την εξασφάλιση των πόρων για την πλήρη και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του έργου (επισκευή υφιστάμενου δικτύου ή αντικατάσταση του, συμπληρωματικές παρεμβάσεις σε κολυμβητήριο κλπ, διαδικασίες ανάθεσης μελέτης, προετοιμασία τυχόν σχετικού διαγωνισμού κλπ)

γ) Την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, εάν έως τη συνεδρίαση δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη διάθεση του ζεστού νερού




Με εκτίμηση,



Κωστής Μουσουρούλης

..."ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ" Ο ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ

Με τους υπό κανονικές συνθήκες συντάξιμους δημόσιους υπαλλήλους να καταλαμβάνουν την πλειονότητα στη λίστα της εφεδρείας, μέχρι αυτήν την ώρα ο σχετικός πίνακας των φορέων και οργανισμών έχει αυξηθεί κατά περίπου 2.000 εφέδρους σε σχέση με χθες, ήτοι συνολικά στους 6.264 (από 4.929 χθες) - 616 από αυτούς εντάσσονται κανονικά στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (χθες ήταν 516).

Από τους 6.264 υπαλλήλους που αποχώρησαν οι 1.797 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 633 είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι 3.104 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 730 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Ενώ οι 2.072 αποχώρησαν από τα υπουργεία, οι 1.431 από τα ΝΠΔΔ, οι 373 από τα δικαστήρια, 500 από το υπουργείο Παιδείας, οι 285 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 505 από τις περιφέρειες, οι 150 από τους δήμους, οι 856 από τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι 72 από τις ανεξάρτητες Αρχές.

«Απείθαρχοι»

Παραμένουν «απείθαρχοι» πολλοί δήμοι πρώτο και καλύτερο αυτόν της Αθήνας. Επίσης (ενδεικτικά), οι δήμοι Πειραιά, Αγίας Βάρβαρας, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Αλιάρτου, Αλίμου, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αχαρνών (Μενίδι), Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Διονύσου, Δελφών, Ελευσίνας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ερέτριας, Ζωγράφου, Θηβαίων, Ιθάκης, Καλαβρύτων, Καισαριανής, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κερκύρας, Κορυδαλλού, Λαμιέων, Λέσβου, Μαρκόπουλου, Μυκόνου, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, Νάουσας, Νίκαιας-Ρέντη, Νότιας Κυνουρίας, Ορεστίδος, Ορχομενού, Πάρου, Πετρούπολης, Πόρου, Ραφήνας-Πικερμίου, Σκύδρας, Σκύρου, Χαλανδρίου...

Οι περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής παραμένουν και αυτοί «απείθαρχοι» και δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι στιγμής την ηλεκτρονική φόρμα για την εφεδρεία.

Επίσης, στον αυτό παρανομαστή κινούνται ακόμη πολλά ΝΠΔΔ του υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία, θεραπευτήρια), μητροπόλεις γενικά νοσοκομεία της χώρας, οι εκκλησιαστικές ανώτερες σχολές, επιμελητήρια...

aftodioikisi.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΜΕ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ



Τα ελληνικά γραµµατόσηµα στα οποία απεικονίζονται πλοία διαφόρων τύπων και εποχών είναι πολλά και ενδιαφέροντα από το 1913 που έκανε την πρώτη του εµφάνιση πλεούµενο στον ελληνικό φιλοτελισµό:
µια φελούκα που λικνίζεται στα νερά της Σούδας, σε µια έκδοση για την ενσωµάτωση της Κρήτης στον εθνικό κορµό
Από την έκδοση του πρώτου ελληνικού γραµµατόσηµου µε πλεούµενο έως σήµερα εκδόθηκαν πολλά γραµµατόσηµα µε θέµα την ελληνική ναυτοσύνη, είτε σε ειδικές αναµνηστικές σειρές είτε ένθετα σε εκδόσεις γενικότερου ενδιαφέροντος. Διακρίνονται κυρίως σε δύο µεγάλες κατηγορίες: τα πολεµικά και τα εµπορικά.

Ησειράπου εµφανίστηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου από τα ΕΛΤΑ, µε έξι γραµµατόσηµα καιτίτλο«Ελληνική Ναυτιλία» παρουσιάζει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι η πρώτη πλήρης σειρά µε πλοία της αρχαίας Ελλάδας µέχρι το Βυζάντιο µε την πολεµική ταυτότητά τους και σ’ αυτά απεικονίζονται µικροναυπηγήµατα (µοντέλα), τα οποία έχει φιλοτεχνήσει µε περισσή επιµέλεια και προσοχή στις λεπτοµέρειες ο Ευάγγελος Γριπιώτης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής µε χόµπι τη µικροναυπηγική.

Η πανοραµική εικόνα καλύπτει χρονικό διάστηµα 2.000 και πλέον ετών, από τη µινωική περίοδο µέχρι το Βυζάντιο. Προφανώς του χρόνου θα ακολουθήσει και δεύτερη σειρά µε πλοία του Μεγάλου Αγώνα της Ανεξαρτησίας – τα οποία από σιτοκάραβα µεταµορφώθηκαν στα θρυλικά σκάφη του 1821 – πλοία του Α’ αλλά και του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, και µάλλον πρέπει να υπάρξουν και πλοία αφιερωµένα στην εµπορική ναυτιλία, βασικό άξονα της παγκόσµιας προβολής της χώρας.

Ο µικροναυπηγός Ε. Γριπιώτης αρχίζει από το µινωικό – κατ’ έµπνευση σχετικών στοιχείων – σκάφος που έχει χαραχθεί στην τοιχογραφία της Θήρας. Αναφέρεται στον Οµηρο ως µεικτό σκάφος µεταφοράς πολεµιστών και προϊόντων. Οπως αναφέρει ο κατασκευαστής του µοντέλου, το σκάφος αυτό σε γενικές γραµµές «ήταν από τον 7ο π.Χ. αιώνα µέχρι την εµφάνιση της τριήρους, χάρη στην προσθήκη εµβόλου, κύριο πολεµικό σκάφος και στη συνέχεια ο ρόλος του περιορίζεται» (ονοµαστική αξία του γραµµατοσήµου ένα λεπτό).

Οι δύο λέξεις «ξύλινα τείχη» είναι η εσαεί προµετωπίδα της θρυλικής τριήρους (ναυµαχία Σαλαµίνας κ.λπ.). Θεωρείται ως ένα λαµπρό, ίσως και αριστουργηµατικό, ναυπήγηµα κατασκευασµένο από ξύλο ελάτου ή πεύκου. Είχε πλήρωµα 200 ανδρών, τρεις σειρές κουπιών, τα οποία χειρίζονταν ελεύθεροι πολίτες και όχι δούλοι, µε φοβερό έµβολο καλυµµένο από ορειχάλκινη επένδυση. Η πρωταγωνιστική παρουσία του διήρκεσε περίπου πέντε αιώνες.

Η κωπηλασία ως άθληµα έχαιρε ιδιαίτερης εκτίµησης αλλά επειδή το αγώνισµα ήταν εκτός ολυµπιακού προγράµµατος έχει µείνει στην αφάνεια η αθλητική του ιδιότητα. Στα Μεγάλα Παναθήναια οι φυλές της Αττικής έπαιρναν µέρος σε κωπηλατικούς αγώνες µε τριήρη που ήταν επανδρωµένη µε εφήβους (όπως και ο κυβερνήτης) σε ένδειξη εµπιστοσύνης στο µέλλον των νέων κάθε φυλής. Μεγάλης αξίας ήταν και τα έπαθλα σε χρήµα και είδη (ονοµαστική αξία γραµµατοσήµου 75 λεπτά).

Η τριακόντορος είναι κυρίαρχο πολεµικό σκάφος από τον 15ο π.Χ. αιώνα ως τον 4ο π.Χ. αιώνα. Σκάφος µε µια σειρά κουπιών σε κάθε πλευρά, ευέλικτο και µε δύναµή του το έµβολο (ονοµαστική αξία γραµµατοσήµου 60 λεπτά).

Στην έκδοση συγκαταλέγεται και η µακεδονική τριήρης µε δράση επί δύο αιώνες (4ος και 3ος π.Χ.). Διαδραµάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και χαρακτηρίζεται ως «κατάφρακτο σκάφος, επιβλητικό, εξοπλισµένο µε βλητικές µηχανές και πύργους. Τα κουπιά είχαν µεγαλύτερο µήκος από αυτά της τριήρους και ανέπτυσσε ταχύτητα 7-8 κόµβων (ονοµαστική αξία γραµµατοσήµου 2,47 ευρώ).

5,83 εκατομ.αυρώ για τη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδασ - Κύπρου

Τέσσερα έργα συνεργασίας, συνολικής δαπάνης περίπου 5,83 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου ενέκρινε η Επιτροπή Επιλογή Πράξεων του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος» της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν οι περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και τμήμα του Νοτίου Αιγαίου και ολόκληρη η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, ύστερα από την εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής, αποφάσισε ομόφωνα τη χρηματοδότηση τεσσάρων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 5.826.243,52 ευρώ ως εξής:

- τρία έργα, προϋπολογισμού 4.234.726,36 ευρώ, για τον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον» και

- ένα έργο, προϋπολογισμού 1.591.517,16 ευρώ, για τον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προσβασιμότητα & Ασφάλεια Περιοχής».

Ο γενικός στόχος του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013» είναι «η ανάδειξη της περιοχής συνεργασίας ως πόλου αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος είναι για την Ελλάδα οι νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσου και ολόκληρη η Κύπρος.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 60.082.025 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.065.620 ευρώ (80%) προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ και τα 12.016.405 ευρώ (20%) από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
aftodioikisi.gr

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΟΤΑ

Σε ανακολουθία έργων και πράξεων των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρεται με ερώτησή του προς τους -αντίστοιχα- υπουργούς Τάσο Γιαννίτση και Δημήτρη Ρέππα ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης. Αιτία η λειτουργία (ή μη) των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ.

Όπως καταγγέλλει ο Χρ. Ζώης, ενώ οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν έχουν στελεχωθεί και δεν έχει γίνει καμία επιλογή του επικεφαλής τους, των ελεγκτών Νομιμότητας (η οποία ήδη έχει καθυστερήσει), παραμένοντας έτσι ο θεσμός στην πράξη ανενεργός, ωστόσο, «στο πρόσφατο επικαιροποιημένο "Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης", έκδοση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αναρτήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο δικτυακό τόπο του υπουργείου, αναφέρεται ότι:

»Στην έδρα κάθε αποκεντρωμένης διοίκησης λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 215 του ν.3852/2010 μία "Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ", η οποία αποτελεί αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπ. Εσωτερικών και υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών».

Κατόπιν των ανωτέρων, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ ερωτά τους υπουργούς:

1) Πώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εμφανίζει τις υπηρεσίες αυτές να υπάρχουν και να λειτουργούν, μέσω του Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης; Δεν προχώρησε σε επαλήθευση των παρεχομένων από τα υπουργεία,στοιχείων για την κατάρτιση του Μητρώου;

2) Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείται με την παρατηρούμενη εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών σημαντική καθυστέρηση στη στελέχωση και τη λειτουργία των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ στις έδρες των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας;

3) Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών αποφεύγει επιμελώς να παράσχει στην Εθνική Αντιπροσωπεία τα σχετικά στοιχεία της διαδικασίας στελέχωσης των Αυτοτελών Υπηρεσιών ΟΤΑ και επιλογής των ελεγκτών Νομιμότητας, που έχουν ζητηθεί, στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου;

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής από τους περιφερειάρχες, της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες». Την εκδήλωση διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στα Γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Μεσογείων 15, ώρα 10.30-11.30.




aftodioikisi.gr

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, σε συνεργασία με το 11ο Νηπιαγωγείο και τη Σχολή Χορού LE BALLET – Άννας Συράκη και την ευγενική διάθεση του χώρου από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, θα διοργανώσει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 στις 7 μ.μ. «Μουσικοθεατρική διαδραστική παράσταση –αυτοσχεδιασμούς» με «ηθοποιούς» όσους μικρούς φίλους επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Η χριστουγεννιάτικη αυτή παράσταση, που θα δοθεί στο θέατρο «Κων. Μάριος» στη πάροδο Βερίτη στο Βαρβάσι, έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Συντονίστρια της παράστασης θα είναι η νηπιαγωγός κα Πόπη Ποριώτη-Μυωτέρη, αφηγήτρια –«παραμυθού», η κα Πελαγία Κοντού και εμψυχώτριες η κα Μαρία Σαρρή και η κα Σοφία Παπαγεωργίου, ευγενώς προσφερόμενες.

Παράλληλα, για την πραγματοποίηση της θα συμβάλουν με χορηγία εμπορευμάτων τους τα καταστήματα: «ΚΟΥΜΗΣ Ο.Ε. » (παιδικά παιχνίδια- Λεωφόρος Ενώσεως 92), «ABALAZ-BALOON ART» (Καλοπλύτου 8, Χίος), «REGINA»(Καλαμπόκα 9), «SCONTO CENTER»( Ματθαίος Μπουρέκας- Στέλλα Παντελάρου Ο.Ε.Εμπόριο οικιακών –καταναλωτικών ειδών, Βενιζέλου 42), και «PUPPET GADGET CLUB» Ροδοκανάκη 22 & Καναλά.

Οι μικροί μας φίλοι που θέλουν να πάρουν μέρος και ως «ηθοποιοί», δεν έχουν παρά να ντυθούν «δεντράκια», «χιονανθρωπάκια», «ζωάκια», «αστεράκια», «χιονούλες», «νεραϊδούλες», «δωράκια», «στρατιωτάκια», «στολίδια», «βοηθοί Άη Βασίλη», «τάρανδοι» και «καλικάντζαροι» και να έρθουν στην παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου (τηλ :22710-44206 κα Βάσω Κριτάκη που έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης και τη κα Δήμητρα Τσιρώνη).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Αποτελεί απαράδεκτο φαινόμενο η κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει τον Παιδικό σταθμό Βροντάδου η πολιτική της Δημοτικής αρχής και του προέδρου του υπεροργανισμού , που εποπτεύει τους Παιδικούς σταθμούς.
Ακολουθώντας την πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, συνεχίζουν να περικόπτουν κονδύλια, περιόρισαν το προσωπικό σε ένα άτομο και συνεχίζουν με την πολιτική τους να εμπαίζουν το λαό και την Λαϊκή Συσπείρωση που μέχρι και στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο έθεσε και πάλι θέμα για τα ανεπαρκή κονδύλια και το πώς τα διαχειρίζεται αλλά και πώς επιλαμβάνεται των προβλημάτων ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του υπεροργανισμού, για να εισπράξει επιθέσεις του τύπου, «όλα τα βλέπετε μαύρα» «είστε μηδενιστές» και τα γνωστά φληναφήματα των παρατρεχάμενων της δημοτικής αρχής και ιδιαίτερα του προέδρου του συγκεκριμένου οργανισμού.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα είχε διαβλέψει το πρόβλημα με τους Παιδικούς σταθμούς, έκανε δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο για την κατάντια που οδηγούνται και μπροστά στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση καταδίκης του ψηφισμένου πλέον προϋπολογισμού της συγκυβέρνησης της Ιερής Συμμαχίας των μεγιστάνων του πλούτου θέτοντας ζήτημα καταδίκης του και διεκδίκησης των απαραιτήτων κονδυλίων για τις κοινωνικές υποδομές..
Αυταπάτες όμως ότι λύση θα δοθεί από του χειροκροτητές της συγκυβέρνησης και της υποταγής στην ΕΕ δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουν και οι γονείς όχι μόνο του Παιδικού σταθμού Βροντάδου στον οποίο η μία Παιδαγωγός νηπιαγωγός είναι και μαγείρισσα και τραπεζοκόμος και φύλακας, αλλά και οι γονείς και εργαζόμενοι και των άλλων σταθμών.
Τώρα πρέπει να ξεδιπλώσουν τον αγώνα τους , την ανυπακοή τους στο να μη πληρώνουν τροφεία διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους για δωρεάν παιδεία- υγεία- πρόνοια, τώρα να συμπορευτούν μαζί μας και με το εργατικό κίνημα που υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά του και τα ταξικά του δικαιώματα , αρνούμενο να σιτίζεται από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Τώρα να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και γονείς των Παιδικών σταθμών, γιατί τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα.
Εξακολουθούμε να ζητάμε και αυτά τα θέτουμε και στο δημοτικό συμβούλιο καλώντας τους γονείς και εργαζόμενους να συμμετέχουν και να αγωνιστούν για:
• Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούςσταθμούς για όλα τα παιδιά.
• Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές.
• Καμιά απόλυση εργαζόμενου.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες.
• Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.
• Κατάργηση των τροφείων.
• Πλήρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από το κράτος.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Αγαπητοί φίλοι

Με την ευκαιρία της εκλογής σας στο Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χίου, θα ήθελα να σας εκφράσω τα πιο θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια.
Η κορυφαία αυτή θέση στον εμπορικό κόσμο του νησιού μας, είναι θέση ευθύνης και ο ρόλος που καλείσθε να διαδραματίσετε σημαντικός για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Εκπροσωπείτε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας, έναν καθοριστικό παράγοντα που διαμόρφωσε ιστορικά τη φυσιογνωμία της Χίου.
Οι δύσκολες και αντίξοες συγκυρίες που βιώνουμε απαιτούν μαχητικότητα για συσπείρωση παραγωγικών δυνάμεων, εξωστρέφεια, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, διεκδικήσεις, κυρίως όμως επιμονή, μεράκι και αγάπη για τον τόπο μας. Είμαι βέβαιος ότι διαθέτετε όλα τα παραπάνω για μια πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη στον εμπορικό και επιχειρηματικό τομέα.
Προσβλέπω σε μια ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία μαζί σας, για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους και επιδιώξεις που αναφέρονται στην ανάπτυξη και ευημερία της Χίου, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προκοπή του τόπου μας.
Σας εύχομαι καλή και παραγωγική θητεία.


Με εκτίμηση και
φιλικούς χαιρετισμούς



Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Χίου