Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

"... ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΥΣ..."

του Κώστα Ροδινού --------

Η Wall Street Journal, στην ηλεκτρονική της έκδοση, παρουσιάζει τη ζωή στην Ευρωζώνη (Life in the Euroze) , μέσα από τις ιστορίες 6 οικογενειών από διαφορετικές χώρες.

Από την Ελλάδα έχουν επιλέξει την οικογένεια του Κωνσταντίνου Καφούρου και της Κατερίνας Αθανασούλη, που ζεί με το γιο τους Βασιλάκη (20 μηνών) και τη γιαγιά Παναγιώτα Αθανασούλη, ετών 72.

Η πιο συγκλονιστική σκηνή του βίντεο είναι όταν η κυρά Παναγιώτα, εξομολογείται ότι δεν κοιμάται τα βραδυά, συχνά κλαίει και ανησυχεί για το κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσει, ο μόλις 20 μηνών, εγγονός της.

Χθές, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μου τηλεφώνησε ένας φίλος από τη Νέα Υόρκη. Είχε δεί το βίντεο.

«Ξέρετε γιατί στο τέλος θα τα καταφέρετε εσείς οι Έλληνες; Γιατί είστε δεμένοι με τις οικογένειές σας . Θα ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας. Αν η κυρά Παναγιώτα ήταν στην Αμερική, πιθανότατα θα έμενε σε κάποιο senior home στη Φλόριντα, θα έπαιζε μπίγκο τις Κυριακές με τις φίλες της και θα τηλεφωνούσε τον εγγονό της δυο τρείς φορές το χρόνο, για να ανταλλάξουν ευχές. Δεν θα ξαναγρυπνούσε ανησυχώντας για το μέλλον του….»

Δεν έχει άδικο….

Μας κατέβαλλε η απαισιοδοξία…

Έχω ακούσει πολλές ιστορίες το τελευταίο χρόνο με αφορμή την κρίση. Ότι οι Έλληνες αρχίζουμε και ανακαλύπτουμε χαμένες αξίες: την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνετή διαχείριση, την οικονομία, την αλληλοβοήθεια.

Όμως, μας έχει καταβάλει η απαισιοδοξία. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο είμαστε ο πλέον απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης. «Έλληνες, οι πιο απαισιόδοξοι; Θα αστειεύονται!» Μου είπε ο φίλος μου, που τη διάβασε. Έχει χρόνια να έρθει στην Ελλάδα και έμεινε με την εικόνα από τις Καλοκαιρινές του διακοπές. Και, όμως, στο μυαλό τον περισσότερων ξένων, η Ελλάδα ήταν ταυτισμένη, εκτός από την πολιτιστική της κληρονομιά, με την αισιοδοξία. «Ένα πέτρινο ακρωτήρι στο Αιγαίο», όπως είχε πεί ο Σεφέρης, αλλά λουσμένο στο φώς…

Αυτός το ανέσπερο φώς, έχει θαμπώσει την τελευταία διετία. Έχουμε διασυρθεί, ταπεινωθεί, απαξιωθεί…Το γέλιο μας κοντεύει να σβήσει και αλίμονο, αν χαθεί…

Ο Γιώργος Δελαστίκ, στο προχθεσινό του άρθρο στο «Εθνος», έκανε μια διαπίστωση, τομή, κατά τη γνώμη μου: «…παλιότερα η Ελλάδα ήταν πάμπτωχη ή φτωχή, αλλά τα πράγματα συνεχώς καλυτέρευαν. Με ταχύτερο ή βραδύτερο κατά εποχές ρυθμό, αλλά πάντα καλυτέρευαν. Τώρα είναι η πρώτη φορά μετά το 1940 που κατακρημνίζεται βίαια και μαζικά το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.»

Περιμένουμε τα χειρότερα….

Λοιπόν, το μέγα πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα στον κόσμο. Το βλέπεις, το ακούς, το αισθάνεσαι καθημερινά, με όποιους και να μιλήσεις.

Η έλλειψη ελπίδας οδηγεί στην απογοήτευση και η απογοήτευση στην παραίτηση.

Για αυτό και οι διαμαρτυρίες έχουν αραιώσει. Λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ό,τι κάτι μπορεί να αλλάξει, έστω και οριακά προς το καλύτερο…

Δυστυχώς, όταν περιμένεις τα χειρότερα, συνήθως έρχονται! Και εμείς περιμένουμε να μας συμβεί το μοιραίο.

Κάποιοι μάλιστα βιάζονται κιόλας επειδή πιστεύουν πως μετά τη σταύρωση έρχεται η λυτρωτική ανάσταση.

Δεν έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε, αν δεν το πιστέψουμε πρώτοι εμείς. Κανένας δεν θα προστρέξει προς βοήθειά μας, αν πρώτοι εμείς δεν παρουσιάσουμε ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον μας στο οποίο να πιστεύουμε. Και να δείξουμε οτι είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πάση θυσία και με κάθε κόπο.

«όταν η συμφορά, συμφέρει..»

Σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι δεν τους αφορά η παρούσα κρίση επειδή έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν ως κοράκια το μοιραίο για να εφορμήσουν, θα τους θυμίσω το στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου:

«Κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας, έστω και για μια φορά;

Είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους;»

Σιγά μην θιγούν! Θα πείτε…

«Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη», γράφει ο Ελύτης στο «Σηματολόγιον»…

Ο μέσος Έλληνας δεν ευθύνεται για την τραγωδία που βιώνει η χώρα. Και από το «μέρισμα της ανάπτυξης», κοκκαλάκια εισέπραξε και ένα άθλιο κράτος-δυνάστη να τον ταλαιπωρεί. Άλλοι, τσέπωσαν επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, προμήθειες και κάθε είδους παροχές.

Λίγο φιλότιμο…

Αλήθεια πόσο κόστισε στο κράτος αυτή η επιδοτούμενη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών και ποιοί ωφελήθηκαν; Θα κάνουμε ποτέ το λογαριασμό; Μήπως, είναι καιρός να ζητήσει η χώρα κάτι πίσω, ως αντάλλαγμα; Για παράδειγμα, αντί να φουσκώνουν τις θυρίδες των ελβετικών τραπεζών, μήπως να αγόραζαν μαζικά ελληνικό χρέος;

Να πάρει η χώρα μια ανάσα; Το έκαναν οι Βέλγοι. Το έκαναν και οι Ιταλοί. Εδώ, γιατί κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία; Έχει δίκιο που μας βγάζει γλώσσα ο Ρέστλερ. Γιατί να έρθουν Γερμανοί επενδυτές, όταν φεύγουν οι Έλληνες;

Εδώ και δυο χρόνια, έχουν βάλει στη μέγκενη, αυτόν τον ανυπεράσπιστο, μέσο Έλληνα και τον συνθλίβουν Για να πάρουν το υστέρημα του. Μειώνουν μισθούς. Κόβουν συντάξεις. Βάζουν ειδικό τέλος στο σπίτι του. Αυξάνουν το ρεύμα και τη συμμετοχή στα φάρμακά του. Ο μέσος Έλληνας είναι σε απόγνωση.

«Λίγο φιλότιμο δεν έχουν βρε παιδί μου; Λίγο φιλότιμο, να πάρει ο διάολος;» Με ρώτησε απελπισμένη η κυρία Σοφία, που έχει τον άντρα της άρρωστο και μόλις πήραν την κουτσουρεμένη τους σύνταξη, έτρεξαν να πληρώσουν το τέλος του Βενιζέλου. Από το φόβο, μη τους κοπεί το ρεύμα. Και η μισή σύνταξη πήγε στα χρωστούμενα. Και έρχονται γιορτές…

Ένας άνεμος αισιοδοξίας

Κάθε μέρα, όλο και κάποιος με ρωτάει: «Τι λές θα τα καταφέρουμε;» Κουνάνε το κεφάλι με δυσπιστία όταν τους λέω ότι φυσικά και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Είναι φοβισμένος, παρατημένος, αγωνίζεται πολύ δύσκολα για να φέρει βόλτα. Ώρες-ώρες έχω την εντύπωση ότι παρακολουθεί, χωρίς πραγματικά να ακούει, έναν δημόσιο διάλογο αδιάφορο και ξένο… Τι να του πάρει ακόμα ο Βενιζέλος;

Φέτος, αντί για ευχές έστειλα μια γνωστή ρήση του Μartin Luther King: «We must accept finite disappointment, but never lose infinite hope.»

Και κάτι ακόμα του ιδίου.

Όταν περάσουν όλα αυτά, «να θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας»

Εμείς οι Έλληνες, χρειαζόμαστε ένα ζωογόνο άνεμο αισιοδοξίας…

Αρκετά ως εδώ….

Καιρός να πάρουμε τις τύχες της πατρίδας στα χέρια μας…

Χρόνια Πολλά σε όλους..





antinews.gr

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ (συνεδρίαση 27/12/2011, ώρα 13.00)

1)ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ 58Β
2)ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΑΤΙΡΗ
3)ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
4)ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΡΙΨΗΣ ΜΠΑΖΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ
5)ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ
6)ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ "ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΜΟΛΙΩΝ"
7)ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
8)ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ :ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΑΣ
9)ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ :ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΛΑΓΚΑΔΑΣ
10)ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ :ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕΣΤΩΝ
11)ΑΠΟΔΟΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ 4ου ΔΙΜΗΝΟΥ 2011
12)ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΡΓΩΝ ΣΑΤΑ
13)ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ
14)ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΤΟΙΧΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΥΡΓΙΟΥ"
15)ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΤΟΙΧΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΥΡΓΙΟΥ"

ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο. Χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε ισχύ έχουν τεθεί από την Τροχαία τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και για όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.


Βελτιωμένος ο καιρός - Χαμηλές οι θερμοκρασίες

Στην Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. λίγα χιόνια είναι πιθανόν να σημειωθούν στα ανατολικά ορεινά. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά. Στη Χαλκιδική βροχή η χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: από -04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός παγετός (-10 βαθμοί Κελσίου).

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι: μεταβλητοί 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες. ασθενείς βροχές η χιονόνερο θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, που στα ορεινά θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στα νότια. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χριστούγεννα

Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές στα πεδινά χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία στο Ιόνιο καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι: στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ βαθμιαία στο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και νυχτερινές ώρες που κατά τόπους στη βόρεια ηπειρωτική χώρα θα είναι ισχυρός.

Την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, στα βόρεια θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα για χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά της Μακεδονίας και παροδικές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία. Στα δυτικά κεντρικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Πρόσκαιρη βελτίωση στα δυτικά και επέκταση των φαινόμενων στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά αλλά και τη νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν 5 έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα και παγετός τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, στα βόρεια και δυτικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στα ανατολικά και νότια τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 έως 6 μποφόρ και θα σημειωθεί μικρή άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Τα μέτρα στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια ελέγχων και αλκοτέστ για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κ.λπ.

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

•Απαγορεύεται από τις 4 το απόγευμα μέχρι της 9 το βράδυ η κίνηση φορτηγών στις εθνικές οδούς.
•Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20 - 30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
•Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
•Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.).
•Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
•Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
•Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
•Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση «επικίνδυνων» παραβάσεων καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Συστάσεις
Η τροχαία συνιστά στους πολίτες:
•Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
•Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
•Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
•Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
•Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
•Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
•Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
•Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
•Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.
newpost.gr

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΡΑΦΗΝΑ, ΛΑΥΡΙΟ

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά την εξασθένηση των ισχυρών ανέμων, που σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές έφθαναν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ.

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ