Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΣΤΑ-ΧΙΟΣ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Στις 19 Ιανουαρίου

1736: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Βατ, σκοτσέζος εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1764: Γίνεται η πρώτη αναφορά για χρήση επιστολής - βόμβας. Ο δανός ιστορικός Μπόλε Λούξντορφ γράφει στο ημερολόγιό του για κάποιον συνταγματάρχη Πόουλσεν, ο οποίος δέχθηκε ένα πακέτο στο σπίτι του και όταν το άνοιξε αυτό εξερράγη και τον τραυμάτισε.


1809: Γεννήθηκε ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, αμερικανός συγγραφέας και ποιητής.

1828: Πέθανε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1839:Γεννήθηκε ο Πολ Σεζάν, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.

1915: Θορυβώδη συλλαλητήρια διοργανώνονται στην Πάτρα και στο Βόλο για την αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 λεπτά.

1941: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία».

1947: Ναυτική τραγωδία στο νότιο Ευβοϊκό, που αποκλήθηκε ο ελληνικός Τιτανικός. Το ατμόπλοιο Χειμάρρα, με 544 επιβάτες, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Πειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν 36 πολιτικοί κρατούμενοι και 200 χωροφύλακες.

1949: Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού υπό τους καπετάνιους Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) και Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) καταλαμβάνουν και κρατούν για δεκάξι ημέρες το Καρπενήσι, με μεγάλες απώλειες για τη φρουρά του: 250 νεκροί και 500 αιχμάλωτοι. Την ίδια ημέρα καταλαμβάνουν και το Λεωνίδιο Αρκαδίας, αλλά αποδεκατίζονται από την αντεπίθεση του Στρατού.

1967: Ανακοινώνεται ότι 8.000 έλληνες εργάτες της Δυτικής Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται πως κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

1998: Πέθανε ο Καρλ Πέρκινς, αμερικανός μουσικός, πρωτοπόρος του ροκαμπίλι, που επηρέασε τον Έλβις Πρίσλεϊ και τους Beatles.

2006: Πέθανε ο Γουίλσον Πίκετ, αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ. («In the midnight hour», «Mustang Sally»)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΙΟΥ - ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΥΤΙΟΥΣ

Σας γνωρίζουμε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει στο νησί τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τις εκτελούμενες εργασίες στα πλαίσια του έργου Βελτιώσεις στο τμήμα της Εθνικής οδού Χίου – Καρδαμύλων, τμήμα από έξοδο Κόμβου Συκιάδας μέχρι Κόμβο Πυτιούς, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο οδόστρωμα στο τμήμα από την έξοδο οικισμού Λαγκάδας και μέχρι τον Κόμβο Πυτιούς, επί της οδού Χίου –Καρδαμύλων .
Παρακαλούνται οι διερχόμενοι οδηγοί να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την διέλευση τους από την συγκεκριμένη περιοχή και να ακολουθούν την ειδική σήμανση που έχει τοποθετηθεί.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ.Τ.Ε. Π.Ε.Χίου

Αργυρώ Τσικολή
Πολιτικός Μηχ.