Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ



Ο Συλλογος  ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Φρουρίου Χίου, προσφέρει δωρεάν μαθήματα στους συνδημότες μας. ήδη λειτουργούν δύο τμήματα εκμάθησης της Ισπανικής  Γλώσσας για ενήλικες ( ΔΕΥΤΕΡΑ 19.15- 20..45) και ΤΡΙΤΗ 17.30-1900). Αύριο Πέμπτη ξεκινά και το τμήμα των Γαλλικών ΠΕΜΠΤΗ 18.00-19.30) και σύντομα ξεκινά και ένα τμήμα ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  που θα απευθύνεται σε παιδιά 

ΨΑΡΑ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Γεγονότα

1836: Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής.
1837: Δημοσιεύεται διάταγμα του Όθωνα «Περί συστάσεως επιτροπής επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανίας», που αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια ανάπτυξης βιομηχανίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Πρώτος πρόεδρος της επιτροπής διορίζεται ο Γεώργιος Κουντουριώτης.
1858: Το γαμήλιο εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον ακούγεται για πρώτη φορά στο γάμο της πριγκίπισσας της Αγγλίας Βικτόριας και του πρίγκιπα της Πρωσίας.
1911: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αθήνα, εξαιτίας της απεργίας των ταχυδρομικών.
1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.
1935: Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.

Γεννήσεις

1783: Γουίλιαμ Κολγκέιτ, αγγλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της γνωστής εταιρίας ειδών ατομικής υγιεινής. (Θαν. 25/3/1857)
1899: Πολ Ανρί Σπάακ, βέλγος πολιτικός. Διετέλεσε -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργός του Βελγίου, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (1957-1961) και υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. (Θαν. 31/7/1972)
1925: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού. (Θαν. 10/3/1992)

Θάνατοι

389: Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, θεολόγος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. (Γεν. 330)  [Αποφθέγματα]
1985: Ηλίας Ηλιού, ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς. (Γεν. 1904)
2004: Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, ολλανδή αθλήτρια του στίβου. Κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο και το 1999 αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια του 20ου αιώνα σε δημοψήφισμα που διοργάνωση η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. (Γεν. 26/4/1918)

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ "ΗΛΕΚΤΡΟΝ" ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ



Για όσους δεν γνωρίζουν:

Τι είναι τα Δίκτυα Ανταλλαγών:

Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία , που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Στη Μυτιλήνη η πρόταση είναι να ονομαστεί ”ήλεκτρον”. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.

Το Δίκτυο είναι βασισμένο στις ακόλουθες αρχές:

Ισότητα και Ισοτιμία. Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν την λειτουργία του Δικτύου. Τα μέλη ορίζουν την Ομάδα Συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.
Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια. Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται από την Ομάδα Συντονισμού. Μπορούν να παρευρεθούν στις συναντήσεις της Ομάδας, να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ομάδας.
Συμμετοχή και Αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και την συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε.


Συνάντηση Δικτύου – Ανοιχτή σε όλους

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι των αστέγων τη Δευτέρα 31/1/2012 από τις 18.00 μέχρι 21.00.

Στόχος του δικτύου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μελών και το εύρος των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πρώτες δοκιμαστικές συναλλαγές

Δοκιμαστικές συναλλαγές έγιναν έως 16/12/01

Περιληπτικά, με λίγα λόγια, ξεκινάμε χωρίς να χρησιμοποιούμε υπολογιστή ή intenet, τελείως χειρωνακτικά. Η χρέωση των μονάδων γίνεται με αποδείξεις οι οποίες περνιούνται σε βιβλίο εσόδων εξόδων, κάθε νέα υπηρεσία που παρέχεται ανακοινώνεται στα μέλη με e-mail με κοινοποίηση του συνολικού πίνακα μονάδων (με κάθε νέα υπηρεσία που παρέχεται δηλαδή θα στέλνετε και ο ενημερωμένος πίνακας μονάδων) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η διαφάνεια.

Παρακάτω περιγράφετε πιο κωδικοποιημένα η διαδικασία.

Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του δικτύου ετοιμάζεται αυτή την περίοδο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Βρισκόμαστε στην δοκιμαστική φάση του Δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Μυτιλήνης η οποία θα διαρκέσει μέχρι την πρώτη συνέλευση των μελών. Σκοπός αυτή της περιόδου είναι η πραγματοποίηση κάποιων συναλλαγών με χειρόγραφο σύστημα (δες παρακάτω ειδικές οδηγίες) για την εξοικείωση των μελών με το σύστημα.
Η πρώτη συνέλευση των ήδη δηλωμένων μελών του δικτύου και εγγραφής νέων μελών θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2012. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Στη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η δοκιμαστική φάση της εφαρμογής και θα επαναπροσδιοριστούν οι βασικές λειτουργίες του (π.χ. κοστολογηση υπηρεσιών). Μετά την συνέλευση ξεκινάει και η ηλεκτρονική εφαρμογή του δικτύου με την δυνατότητα όλες οι κινήσεις του δικτύου να απεικονίζονται διαδικτυακά. Οι μονάδες του κάθε μέλους στην δοκιμαστική περίοδο θα ισχύον με σχετική ενημέρωση του συστήματος και στην ηλεκτρονική εφαρμογή.
Για τη δοκιμαστική περίοδο κάθε ανταλλαγή χρεώνεται με 10 μονάδες, ανεξάρτητα από το είδος της υπηρεσίας ή τον απαιτούμενο χρόνο. Στόχος είναι να μην εμποδιστούν οι συναλλαγές από την αβεβαιότητα της κοστολόγησης των υπηρεσιών στην περίοδο της δοκιμαστικής εφαρμογής. Συνολική πολιτική κοστολόγησης θα αποφασίσουμε από κοινού στην πρώτη γενική συνέλευση.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ



Κάθε μέλος παραλαμβάνει 10 αριθμημένες αποδείξεις εκτέλεσης υπηρεσιών που θα τις συμπληρώνει και θα τις υπογράφει κάθε φορά που δέχεται μία υπηρεσία από άλλο μέλος.
Η συναλλαγή αυτή είναι ισοδύναμη με χρέωση εκείνου που παρέχει την υπηρεσία με 10 μονάδες και με αντίστοιχη πίστωση 10 μονάδων εκείνου που δέχεται την υπηρεσία.

Το κάθε μέλος για την δοκιμαστική περίοδο έχει στη διάθεση του 10 αριθμημένες και σφραγισμένες αποδείξεις εκτέλεσης έργου, αξίας 10 μονάδων η καθεμία, συνολικής αξίας 100 μονάδων του δικτύου, ισοδύναμη λοιπόν με 10 συναλλαγές.
Η περίοδος ισχύος των αποδεικτικών λήγει με την πρώτη συνέλευση όπου προχωράμε στην κανονική λειτουργία του δικτύου με επαναξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας συνολικά.

Το κάθε μέλος παραλαμβάνει συνολική λίστα με τις παρεχόμενες και προσφερόμενες υπηρεσίες.
Εντοπίζει την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει, επικοινωνεί με το μέλος που παρέχει αυτή την υπηρεσία, επιβεβαιώνει την διαθεσιμότητα και ορίζει την ημέρα ανταλλαγής.
Μετά την παροχής της υπηρεσίας εκείνος που δέχεται την υπηρεσία συμπληρώνει το αποδεικτικό εκτέλεσης υπηρεσίας και το παραδίδει στο μέλος που του παρείχε την υπηρεσία.
Το μέλος που παρείχε την υπηρεσία παραδίδει το αποδεικτικό υπηρεσία στο καφενείο Μπόμπιρας (Κομνηνάκη 22 και Τενέδου 3 τηλ. 2251055201) και με αυτό τον τρόπο χρεώνεται τις μονάδες που του αντιστοιχούν για την υπηρεσία που παρείχε.
Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Μυτιλήνης:
http://diktyolesvou.wordpress.com/

ΠΗΓΗ lesvosnews.net

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΕΣ , ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΙ.

Αυτά είναι όσα χαρακτηρίζουν τη δημοτική Αρχή Χίου και τον ίδιο το Δήμαρχο.
Στην αρχή κάτω από την πίεση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κινήματος που οργανώθηκε μετά από τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ στο Βροντάδο , στη Λαγκάδα και σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου μας, άρχισαν να συζητούν για κατάργηση του ειδικού τέλους, για αναπροσαρμογή των λογαριασμών μέχρι και για μελέτη που θα ανάθεταν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να αποφανθεί για το τι θα γίνει με την ΔΕΥΑΧ, αν δηλαδή θα μετατραπεί σε υπηρεσία ύδρευσης του δήμου ή αν θα μείνει ως έχει, χωρίς όμως το ειδικό τέλος.
Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια πολύ σύντομα αποκαλύφτηκαν με τους νέους υποτίθεται λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ που στο Βροντάδο, στη Χίο και αλλού κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος έχοντας στείλει σε πολύτεκνους , άνεργους και σε πολλές άλλες περιπτώσεις λογαριασμούς της τάξης των 200, 300 και 600 ευρώ.
Γενικά διατηρείται το χαράτσι του ειδικού τέλους που θα το καταργούσαν υποτίθεται και διατηρείται η ξετσιπωσιά του διπλού ΦΠΑ πάνω και στο χαράτσι.
Αποδεικνύονται πολλαπλά επικίνδυνοι για το λαϊκό εισόδημα που χτυπιέται ανεπανόρθωτα από την ανάλγητη πολιτική του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που με τη στήριξη της ΕΕ και της Τρόικας τσαλαπατούν και εξαθλιώνουν τη ζωή μας.
Πεισματικά αρνήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που και η παράταξή μας έβαλε ξανά το ζήτημα για τις περιπτώσεις των υπέρογκων λογαριασμών να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ ,που θα δεσμεύει τη διοίκηση της ΔΕΥΑΧ για ανάκληση εκείνων των λογαριασμών που είναι μια από τα ίδια και αρκέστηκαν σε διαβεβαιώσεις ότι θα τα ρυθμίσουν μετά από προσφυγή των ενδιαφερομένων στα γραφεία της Εταιρείας.
Καμιά εμπιστοσύνη σ’ αυτή τη δημοτική αρχή! Μας εμπαίζουν!
Τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν είναι αυτή του αγώνα και της κινητοποίησης!
Καλούμε όσους από τους δημότες μας που έχουν τους ίδιους και πάλι υπέρογκους λογαριασμούς να μην πληρώσουν δεκάρα τσακιστή!
Να απαιτήσουν άμεσα την ανάκλησή τους και τη διόρθωση σε αυτούς που πλήρωναν πριν!
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ:
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ , ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.
• ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ , ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ -ΕΣΠΑ : ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ

Με τέσσερις ταχύτητες, ισάριθμες αλλά όχι και ταυτόσημες με τις περιφέρειές τους, «έτρεξαν» οι αιρετοί περιφερειάρχες στην κούρσα του ΕΣΠΑ το τελευταίο εξάμηνο (από τότε, δηλαδή, που ανέλαβαν επίσημα τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα-ΠΕΠ). Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που έκανε η aftodioikisi.gr για τα 13 ΠΕΠ της χώρας ως συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ αναφορικά με τη θέση των 13 περιφερειών στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ (2007-2013).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σύγκριση των στοιχείων της 30.6.2011 και της 31.12.2011 που έχει στη διάθεση της η aftodioikisi.gr και μετά τη σχετική επεξεργασία προκύπτει ότι το τελευταίο εξάμηνο οι αιρετοί περιφερειάρχες - «μικροί πρωθυπουργοί» μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ το β΄ εξάμηνο του 2011, οπότε και ανέλαβαν επίσημα τα 13 ΠΕΠ:

Οι «οδηγοί»
Α. Την κούρσα του ΕΣΠΑ το τελευταίο εξάμηνο οδηγούν τέσσερις περιφερειάρχες, εκ των οποίων δύο είναι «πρωταθλητές» και στη συνολική απορρόφηση (Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα), του τρίτου η περιφέρεια είναι στις «διεκδικήτριες» (Ήπειρος), ενώ του τέταρτου, που αποτελεί και την ευχάριστη έκπληξη, αν και η περιφέρεια είναι «μέτρια» στη συνολική απορρόφηση (από «ουραγός» με βάση τα στοιχεία της 30ης Νοεμβρίου), η ταχύτητα του στο εξάμηνο ήταν «υπερηχητική» (Δυτική Ελλάδα). Αναλυτικά:
1. Πρώτη στην κούρσα του εξαμήνου (αλλά και στο σύνολο της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων την 31.12.2011) είναι μακράν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης αύξησε τις δαπάνες/αποπληρωμές έργων κατά 36,4% (από 37,8 στις 30.6.2011 σε 74,2% στις 31.12.2011) και τις συμβασιοποιήσεις κατά 49,9% (από 98,6 σε 148,5%).
2. Στη δεύτερη θέση στην κούρσα του εξαμήνου (τρίτη στο σύνολο της απορροφητικότητας) είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς ο περιφερειάρχης Α. Καχριμάνης αύξησε τις δαπάνες /αποπληρωμές έργων κατά 24,1% (από 28,2 σε 52,3 %) και τις συμβασιοποιήσεις κατά 31,3% (από 62,9 σε 94,2%).
3. Στην τρίτη θέση (δεύτερη στο σύνολο της απορρόφησης) βρίσκεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς ο περιφερειάρχης Κλ. Περγαντάς στο εξάμηνο που ανέλαβε κατάφερε να «τρέξει» το ΕΣΠΑ με 21,5% (από 41,9 σε 63,4 %) αναφορικά με τις δαπάνες και με 35,3% (από 76,5 σε 111,8%) αναφορικά με τις υπογραφές συμβάσεων.
4. Στην τέταρτη θέση (η έκπληξη!) βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (έβδομη στη συνολική απορροφητικότητα), με τον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα να «τρέχει» την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων το τελευταίο εξάμηνο το 2011, οπότε και το ανέλαβε, με 18% (από 16 σε 34%) στο σκέλος των δαπανών/αποπληρωμών και με 21,2% (από 34,5 σε 55,7%) στο σκέλος των συμβασιοποιήσεων.

Οι «μεσαίοι»
Β. Πρόκειται για τέσσερις περιφέρειες (βρίσκονται στις θέσεις 5 έως 8) των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr, η αύξηση της απορροφητικότητας στο τελευταίο εξάμηνο του 2011 αναφορικά με τις δαπάνες/αποπληρωμές κινήθηκε κοντά στο 10%. Πρόκειται για τις περιφέρειες:
1. Κεντρικής Μακεδονίας (4η στο σύνολο της απορροφητικότητας την τετραετία 2007-2011 εντάσσεται στις «διεκδικήτριες» περιφέρειες), που με τον Α/περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη αύξησε τις δαπάνες/αποπληρωμές κατά 10% (από 27,4 στις 30.6.2012 σε 37,4% στις 31.12.2012) και τις συμβασιοποίησεις κατά 15,6% (από 63,9 σε 79,5%).
2. Θεσσαλίας (5η στο σύνολο εντάσσεται επίσης στις «διεκδικήτριες») που με περιφερειάρχη τον Κ. Αγοραστό «έτρεξε» το β' εξάμηνο του 2011 την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αναφορικά με τις δαπάνες με 8,7% (από 24,2 σε 32,9%) και αναφορικά με τις συμβασιοποιήσεις με 18,9% (από 55,1 σε 74%)
3. Κρήτης (10η στο σύνολο της απορροφητικότητα εντάσσεται στις «μέτριες») που με περιφερειάρχη τον Στ. Αρναουτάκη αύξησε τις δαπάνες του ΕΣΠΑ κατά 8,3% (από 18,7 σε 27%) και τις συμβασιοποιήσεις κατά 10,8% (από 44,6 σε 55,4%).
4. Βορείου Αιγαίου (13η -τελευταία- στο σύνολο της απορροφητικότητας ανήκει στην κατηγορία των «ουραγών» που με περιφερειάρχη τον Ν. Γιακαλή «έτρεξε» το ΕΣΠΑ με 8,4% (από 15,6 στις 30.6.2012 σε 24 στις 31.12.2012) στο σκέλος των δαπανών/αποπληρωμών και με μόλις 5,4% (από 40,6 σε 46%) στο σκέλος των συμβασιοποιήσεων.

Οι «προτελευταίοι»
Πρόκειται για τρεις περιφέρειες (βρίσκονται στις θέσεις 9 έως 11), των οποίων η αύξηση της απορροφητικότητας στις δαπάνες/αποπληρωμές κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2011 κινήθηκε λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 7%. Πρόκειται για τις περιφέρειες (όλες «μέτριες» στο σύνολο της απορροφητικότητας την τετραετία):
1. Δυτικής Μακεδονίας (7η στο σύνολο της απορροφητικότητας στην τετραετία) που με περιφερειάρχη τον Γ. Δακή αύξησε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο σκέλος των δαπανών/αποπληρωμών κατά 7,4% (από 27,3 σε 34,7%) και στο σκέλος των συμβασιοποιήσεων κατά 11,4% (από 43,7 σε 55,1%)
2. Ιονίων Νήσων (6η στο σύνολο την περίοδο 2007-2011) που με περιφερειάρχη τον Σπ. Σπύρου «έτρεξε» την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το β΄ εξάμηνο του 2012 κατά 7,3% (από 27,7 σε 35%) στις δαπάνες και κατά μόλις 5,9% (από 52,7 σε 58,6%) στις συμβάσεις.
3. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (9η στο σύνολο) που με περιφερειάρχη τον Α. Γιαννακίδη αύξησε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων το β΄εξάμηνο του 2012 κατά 6,6% (από 22,6 σε 29%) αναφορικά με τις δαπάνες/αποπληρωμές και 15,8% (από 44,7 σε 60,5%) αναφορικά με τις συμβασιοποιήσεις.

Οι «ουραγοί»
Στην τελευταία κατηγορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr, βρίσκονται δύο περιφέρειες που έχουν ως επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) Γ. Σγουρό και το διεκδικητή της προεδρίας Π. Τατούλη, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται πολύ χαμηλά στους ρυθμούς αύξησης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ τόσο στις δαπάνες όσο και στις συμβασιοποιήσεις. Πρόκειται για τις περιφέρειες:
1. Αττικής (στην 11η θέση και επίσης στην κατηγορία «ουραγοί» αναφορικά με το σύνολο της απορροφητικότητα την τετραετία 2007-2011), που με περιφερειάρχη τον Γ. Σγουρό «έτρεξε» την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων από 30.6.2011 έως 31.12.2011 με μόλις 5,3% (από 22,2 σε 27,5%) στο σκέλος των δαπανών/αποπληρωμών και 7% (από 42,5 σε 49,5%) στο σκέλος των συμβάσεων.
2. Πελοποννήσου (στην 12η θέση και επίσης στην κατηγορία «ουραγοί» αναφορικά με το σύνολο της απορροφητικότητα την τετραετία 2007-2011) που με περιφερειάρχη τον Π. Τατούλη αύξησε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το β΄ εξάμηνο του 2011 με μόλις 4,2% (από 22 σε 26,2%) αναφορικά με τις δαπάνες/αποπληρωμές και 5% (από 41,7 σε 46,7%) αναφορικά με τις συμβασιοποίησεις.-
aftodioikisi.gr

EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ

Χίος, 24 Ιανουαρίου 2012
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
στο νομό Χίου, έχει προκύψει ένα σημαντικό ζήτημα, σε ό,τι αφορά στις Τιμές Ζώνης (Τ. Ζ.), που λαμβάνονται υπόψη, για τον υπολογισμό των προστίμων του Ν. 4014/2011, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων.
Συγκεκριμένα, η διαφορά της ελάχιστης Τ. Ζ., με την αντίστοιχη των άλλων νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος) είναι μεγάλη, και αυτό, γιατί στον ενιαίο («Καλλικρατικό») Δήμο Χίου, έχει καθοριστεί ως ελάχιστη Τ. Ζ. το ποσόν των 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα αυθαίρετο κτίσμα, σε απομακρυσμένο χωριό του Νομού ή εκτός οικισμού, θα καταβληθεί το ίδιο πρόστιμο, με κτίσμα το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Χίου (και βρίσκεται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού).
Η ανισότητα αυτή προκύπτει από το άρθρο 49, παρ. 8β, Ν. 4030/2011:

8. Η παράγραφος 7 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 α-
ντικαθίσταται ως εξής:
«7.α. Για τα ακίνητα τα ευρισκόμενα στην ηπειρωτική
Ελλάδα και στα νησιά Κρήτη και Εύβοια, στην περίπτωση
που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύ-
στημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικο-
νομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό
της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη
τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα,
όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί
σε αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφε-
ρειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ειδικά δε για
τα ακίνητα του προηγούμενου εδαφίου που βρίσκονται
σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικι-
σμού, που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με
το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικο-
νομικών, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται
υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερει-
ακή ενότητα, εφόσον στην οικεία δημοτική κοινότητα
του ακινήτου η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα
2.200 ευρώ.
β. Για τα υπόλοιπα ακίνητα της Επικράτειας, στην περί-
πτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με
το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου
Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολο-
γισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελά-
χιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοι-
νότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει κα-
θοριστεί σε αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο
δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη
τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου
βρίσκεται το ακίνητο.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με τροποποίηση του παραπάνω άρθρου, ως εξής:
Να απαλειφθεί η πρόβλεψη για την «ελάχιστη Τιμή Ζώνης που ισχύει στο Δήμο» και να προβλεφθεί η «ελάχιστη Τιμή Ζώνης, που ισχύει για τα κτίσματα, στο μεικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (αντικειμενικός προσδιορισμός για τα κτίσματα και συγκριτικά στοιχεία για τη γή), της αντίστοιχης τοπικής ή δημοτικής κοινότητας».
Θεωρώ κύριε Υπουργέ, ότι, με τον τρόπο αυτό, θα γίνει δικαιότερος ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων και, κατά συνέπεια, περισσότερο αποτελεσματική για το Δημόσιο η είσπραξή τους.
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη ενημέρωση.


Με εκτίμηση,

Ελπίδα Τσουρή

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 17.30-1900




Συνεχίζονται τα μαθήματα της ισπανικής γλώσσας στην πλατεία του  Καστρου (πρωην ξενοδοχειο ΑΠΟΛΛΩΝ). Μετά την μεγάλη προσέλευση δημιουργήθηκε και νέο τμήμα κάθε Τριτη  5.30-700 μμ