Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Γιορτάζουν:
Σταμάτης, Σταματία, Συμεών.

Γεγονότα

1488: Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Μπαρτολομέου Ντιάζ πατά το πόδι του στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότιο Αφρική και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ταξίδεψε τόσο μακριά προς το νότιο ημισφαίριο.
1828: Εκδίδεται ο πρώτος νόμος περί ναυτιλίας από τον Ιωάννη Καποδίστρια.
1836: Εξέγερση κατά των Βαυαροκρατίας στην Ακαρνανία με ποικίλα αιτήματα, από τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως έως τη σωτηρία της Ορθοδοξίας. Την προκάλεσαν το Ρωσικό και το Γαλλικό Κόμμα, που ήταν εκτός εξουσίας.
1908: Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό.
1959: Τρεις από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι, ο Ρίτσι Βάλενς και ο Τζάιλς Μπιγκ Μπόπερ Ρίτσαρντσον, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το συμβάν αυτό έμεινε στην ιστορία ως Η μέρα που πέθανε η μουσική.
1991: Το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας διασπάται σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Γεννήσεις

1809: Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 4/11/1847)
1887: Χουάν Νεγρίν, ισπανός γιατρός και πολιτικός, ο τελευταίος δημοκρατικός πρωθυπουργός της Ισπανίας πριν από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Φράνκο. (Θαν. 12/11/1956)
1947: Πολ Όστερ, αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης. (Τριλογία της Νέας Υόρκης)

Θάνατοι

1468: Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος, γερμανός εφευρέτης της τυπογραφίας. (Γεν. 1398)
1924: Τόμας Γούντροου Γουίλσον, 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (1913-1921). (Γεν. 28/12/1856)  [Αποφθέγματα]
2004: Ζήσιμος Λορεντζάτος, ποιητής και δοκιμιογράφος. (Γεν. 1915)

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΛΟΓΩ ΠΕΝΘΟΥΣ




Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» κατά τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου 2012 αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή του προγραμματισθέντος για τις 11/2/2012 ετήσιου χορού του Συλλόγου στο ξενοδοχείο HILTON των Αθηνών, λόγω συμμετοχής στο πένθος του Συλλόγου και της οινουσσιακής οικογένειας για τον πρόωρο θάνατο του επί σειρά ετών συμβούλου και β’ αντιπροέδρου του Δ.Σ., στελέχους της ναυτιλίας, 47χρονου Ιωάννη Διαμ. Πατέρα.
Ο ΣΦΟ θα συμμετάσχει στην επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος συμπατριώτη μας στην Αθήνα και στην εξόδιο ακολουθία και ταφή στις Οινούσσες. Ο Σύλλογος θα ενημερώσει με ανακοίνωση προς τα μέλη του για την μετ’ αναβολή νέα ημερομηνία της θεσμοθετημένης ετησίας εκδηλώσεως.


Δ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

μερομηνία Ώρα Θερμ/σία Υγρασία Διεύθ. ανέμου- Ένταση Καιρός - φαινόμενα




Παρασκευή 03/02/2012 14:00 14 °C 73% 4 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Παρασκευή 03/02/2012 20:00 12 °C 87% 6 Μποφόρ NA ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 04/02/2012 02:00 12 °C 83% 7 Μποφόρ N ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Σάββατο 04/02/2012 08:00 12 °C 81% 7 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 04/02/2012 14:00 13 °C 79% 7 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 04/02/2012 20:00 12 °C 80% 7 Μποφόρ N ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Κυριακή 05/02/2012 02:00 12 °C 86% 7 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Κυριακή 05/02/2012 08:00 12 °C 88% 6 Μποφόρ N ΒΡΟΧΗ
Κυριακή 05/02/2012 14:00 13 °C 83% 7 Μποφόρ N ΒΡΟΧΗ

ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η «ΤΡΟΪΚΑ», ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.





γραφει ο Ζαννίκος Μάρκος, Συντ/χος Πλοίαρχος Ε.Ν




Κύριοι της Ενημέρωσης,

Παράκληση από έναν πολίτη που κάθε ημέρα και κάθε ώρα του είκοσι-τετραώρου, με όσα μας λέτε, και με όποιο τρόπο κάνετε την κριτική σας σε αυτούς που μας κυβερνούν-στην «Τρόϊκα», αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα της τελευταίας 35ετίας, δυστυχώς το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να μας απογοητεύεται πλήρως με κίνδυνο πολλοί πολίτες με πραγματικά οικονομικά προβλήματα πιθανώς και με ψυχολογικά (σε λανθάνουσα κατάσταση) να οδηγηθούν ακόμη και σε απονενοημένες ενέργειες.
Διότι απαιτεί η «Τρόϊκα» ,
• Άνοιγμα των επαγγελμάτων από τον Μάρτιο του 2010, και δυστυχώς ακόμη
και σήμερα και με αυτήν την κυβέρνηση «συνεργασίας» δεν το έχουν καταφέρει.
• Απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο, ακόμη τίποτε
• Κλείσιμο κάποιων οργανισμών,ΔΕΚΟ, τίποτε προς στιγμή.
• Πάταξη της φοροδιαφυγής,τίποτα ακόμη.
Απαιτεί ο λαός
• Αυστηρή τιμωρία στην διασπάθιση του δημοσίου Χρήματος .
• Αποκαθήλωση των διαπλεκόμενων συνδικαλιστών, και ιδιαίτερα αυτών που «πουλάνε μαγκιά και προστασία».
• Διακοπή της επιδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Και μια και δεν έγινε τίποτε από τα ποιο πάνω, για να μην έχουν πολιτικό κόστος
κατά τις δικές τους εκτιμήσεις, προτίμησαν τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων,
υπερφορολόγησαν και θα συνεχίσουν να στραγγίζουν την ακίνητη περιουσία, και πολύ πιθανόν θα γίνουν περικοπές Επικουρικών, 13ου + 14ου μισθού, ακόμη και μείωση του κατωτάτου μισθού.
Βέβαια όλα αυτά που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και εδώ και (30) χρόνια
ήταν σχεδιασμένα, και απλά οι εγκέφαλοι του σχεδίου περίμεναν το κατάλληλο πρόσωπο,
για να τα εφαρμόσουν.
Και τελικά βρήκαν τον συνεχιστή της δυναστείας Παπανδρέου μαζί με μια πολύ πειθαρχημένη ομάδα «εμπείρων» και ορκισμένων Παπανδρεϊκών πολιτικών, οι οποίοι αυτό
που είχαν μάθει και γνωρίζουν πολύ καλά, είναι το πώς θα κρατιούνται στην εξουσία, για να φέρουν σε πέρας την διατεταγμένη υπηρεσία τους που είναι η απώλεια της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Για να καταφέρουν δε αυτό δυστυχώς χρησιμοποιούν την μεγάλη «ματαιοδοξία»
1
Έλληνα που δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι αυτό που πίστευε για κάποια πολλά χρόνια δεν
«τραβάει» άλλο και θα πρέπει να βάλει το μυαλό του να δουλέψει ώστε να βρει λύση πραγματική για το σήμερα και το αύριο.
Αυτήν λοιπόν την καλά «κρυμμένη» ματαιοδοξία που είναι μέσα στο «DNA» του, όλοι οι πολιτικοί από όλους τους χώρους και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ έχουν βρει τον τρόπο να την «διεγείρουν» με πολλούς τρόπους και την κατάλληλη στιγμή πάντοτε.
Έτσι λοιπόν κάποιοι πολύ «έμπειροι-ψυχολόγοι-πολιτικοί» που σήμερα δεν έχουν εφαρμόσει τίποτε από αυτά που έπρεπε να κάνουν αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, (και αναφέρονται ποιο πάνω) έχουν το θράσος να επιχειρούν να μας λένε ότι τώρα που μας οδήγησαν στην καταστροφή ήλθε η ώρα να μας σώσουν.
Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν όλοι μας ποιοι και γιατί μας έφεραν στην καταστροφή μέσω
μόνιμης πλύσης εγκεφάλου, που δυστυχώς εκτελείται πάντοτε μέσω της «πληρωμένης και
ελεγχόμενης» ενημέρωσης (δημοσκοπήσεων- πολιτικών θέσεων κλπ) από ιδιοκτησίες ενημέρωσης που όλοι μας γνωρίζουμε τις σκοπιμότητές τους που δεν είναι άλλες από την
οικονομική ωφέλεια τους.
Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς είναι φυλακή κάποιοι πωλούν και αγοράζουν ξανά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι πρώην και νυν μεγαλο-δημοσιογράφοι και συνάμα επιχειρηματίες της ενημέρωσης προσπαθούν ακόμη να δημιουργούν το «πολιτικό κλίμα» που θα βολέψει τις δικές τους σκοπιμότητες.
Τελειώνοντας όλες αυτές τις «αντιδράσεις» και τις δράσεις των πολιτών και των πολιτικών δυστυχώς τις καταγράφουν κάποιοι ισχυροί «φιλέλληνες» και στην κατάλληλη στιγμή δημιουργούν «φιλολαϊκές» ομάδες κρούσης, αποσταθεροποιούν το όλο σύστημα,
και τότε βρίσκουν την κατάλληλη ώρα οι «ελεγχόμενοι» πολιτικοί μας να ξεπληρώσουν τα
«πολιτικό – οικονομικά» τους γραμμάτια, και να φθάνουμε στην απώλεια της Εθνικής μας
Κυριαρχίας.




_______________________________________

2 ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ





2 Φλεβάρη, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Ένα βήμα μπροστά για την προστασία των υγροτόπων μας που φανερώνει όμως το μεγάλο έλλειμμα προστασίας των περιοχών Νατούρα των νησιών μας
2 Φλεβάρη σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, και με χαρά ενημερωθήκαμε από το ΥΠΕΚΑ ότι υπογράφτηκε χθες από τον Υπουργό κ. Παπακωνταντίνου, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Στο διάταγμα προστασίας περιλαμβάνονται 380 μικροί (με έκταση κάτω των 80 στρεμμάτων) υγρότοποι στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου επιτρέπονται δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ανάδειξή τους, καθώς και για την αειφορική διαχείριση των πόρων τους, συμπεριλαμβανομένων της επιστημονικής έρευνας, της ευαισθητοποίησης του κοινού και των ελαφρών υποδομών, όπου απαιτούνται. Δεν επιτρέπεται η δόμηση (εκτός ήδη αδειοδοτημένων κτιρίων), οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο. Ενθαρρύνονται οι φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι γεωργίας και οι δραστηριότητες ανάδειξης των περιοχών αυτών.
Η υπογραφή του ΠΔ έρχεται να καλύψει το κενό προστασίας των μικρών νησιωτικών υγροτόπων αλλά είναι ζητούμενο η επιτάχυνση των διαδικασιών με την ταχύτατη έγκριση του ΠΔ από το ΣτΕ για να πετύχουμε την ουσιαστική προστασία τους. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και κάθε μέρα που περνά είναι επιζήμια. Οι Οικολόγοι πράσινοι έχουμε καταγγείλει πολλές φορές παράνομες επεμβάσεις στους υγροτόπους των νησιών μας, με την άναρχη δόμηση, τα μπαζώματα και τις διανοίξεις δρόμων σε υγροτοπικές εκτάσεις να έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στην υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Πέρα όμως από την προστασία των μικρών υγροτόπων είναι καιρός πλέον το ΥΠΕΚΑ να ασχοληθεί και με τους μεγάλους υγροτόπους. Κινδυνεύουμε πλέον να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα απαγορεύεται η οικιστική ανάπτυξη σε μικρούς υγροτόπους των 5-6 στρεμμάτων, ενώ επιτρέπεται σε μεγάλους υγροτόπους, υψηλής οικολογικής αξίας, ακόμα και στην καρδιά των περιοχών Νατούρα, αφού κατά τη διαδικασία αδειοδότησης δεν εμφανίζεται κανένα πρόβλημα να κτίσεις μέσα στους μεγάλους υγροτόπους!!! Αναφερόμαστε σε υγροτόπους όπως της Καλλονής στη Λέσβο, της Χορταρολίμνης στη Λήμνο, ή και τους υγροτόπους των Αλυκών στη Σάμο που λόγω μεγάλου μεγέθους δεν συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο ΠΔ, αλλά εξαιτίας της καθυστέρησης της σύνταξης των Εδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τη διαχείριση τους, ουσιαστικά παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στη δόμηση. Στο Βόρειο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας φορέας διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (υγροτοπικών ή ορεινών όπως πχ στην περιοχή Νατούρα της Βόρειας Χίου) και προς αυτή τη κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την άμεση προώθηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για την προστασία των περιοχών Νατούρα και την ίδρυση φορέα προστασίας των περιοχών Νατούρα (ένας κεντρικός για όλη την περιφέρεια με παραρτήματα σε κάθε νησί).
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΤΟ ΒΗΜΑ GOURMET ΣΤΗ ΧΙΟ




Μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Β.Αιγαίου κυρίας Λίτσας Λύκου, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, της Mediterra Χίου, δημοσιογράφοι του περιοδικού «ΒΗΜΑ Gourmet» πραγματοποίησαν ρεπορτάζ για τη Χίο την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η κα Μελίσσα Στοΐλη και ο κ. Μενέλαος Μύριλλας έφτασαν στο νησί μας την Πέμπτη 26/1 και παρέμειναν μέχρι και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο “Grecian Castle” και επισκέφθηκαν τον Κάμπο και το “Citrus”, τα εργοστάσια «Πελινναίον», το «Χιώτικο Κελάρι», τα παραδοσιακά εστιατόρια «Χότζας» και «Μάκελλος», το φούρνο του Γιάννη Αποστολή στο Πιτυός και τα παστέλια «Πρωάκη».
Επίσης, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το “Mastihashop”, το εργαστήριο Μαστίχας και τα Μαστιχοχώρια.
Το πρόγραμμα τους επιμελήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης, σε συνεργασία με την κα Βάσω Κριτάκη και την κα Έφη Λυπαρή από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, προσανατολισμένο στις προτάσεις και τα θεματικά ενδιαφέροντα των δημοσιογράφων.
Το γαστρονομικό οδοιπορικό στη Χίο θα παρουσιαστεί στο «ΒΗΜΑ Gourmet» που θα κυκλοφορήσει με την εφημερίδα «ΒΗΜΑ» την Κυριακή 12 Φεβρουάριου 2012.

Από το Τμήμα Τουρισμού Π.Ε. Χίου








:
1.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Σε μια εποχή που και με δική σας ευθύνη έχουν καταρρεύσει οι εργασιακές σχέσεις και η εργατική νομοθεσία, που ο εργαζόμενος χτυπιέται συνεχώς με περικοπές μισθών και χαράτσια, σε μια εποχή που η ανεργία αναγκάζει τον εργαζόμενο να υπαναχωρήσει στα δικαιώματά του για να κρατήσει τη δουλειά του και παρά την υπαγόρευση του «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 1» τη μόνη που δε σέβεστε, διατηρείτε υποστελεχωμένες βασικές υποστηρικτικές δομές προς τον εργαζόμενο.
Είναι τυχαίο που ενώ κάνετε τα πάντα για να φανείτε συνεπής στις εντολές των μνημονίων και των δανειστών στην εντολή για στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας δεν έχετε κάνει τίποτα;
Είναι τυχαίο που η Επιθεώρηση της Χίου παραμένει υποστελεχωμένη και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι επιθεωρητές δεν προλαβαίνουν καν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους που περιμένουν στην ουρά, λες και είναι τράπεζα; Είναι τυχαίο αυτό που διαπιστώσαμε, προχτές με τη βαρυχειμωνιά, ότι ο χώρος που στεγάζεται το ΣΕΠΕ δε θερμαίνεται γιατί δεν εγκρίθηκε δαπάνη αγοράς πετρελαίου; Είναι για λόγους οικονομίας ή αποτροπής των εργαζομένων να κάνουν τη δουλειά τους; Με ποιο αυτοκίνητο θα γίνονται οι έλεγχοι ; Τί καύσιμα καίει αυτό το αυτοκίνητο;
Πού θα καταγγείλουμε τον εργοδότη-κράτος για τους ανθυγιεινούς όρους εργασίας που παρέχει;
Γιατί ο ΟΑΕΔ εξυπηρετεί εργαζόμενους τέσσερις ημέρες την εβδομάδα;
Έτσι έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι θα κάνει εξοικονόμηση δαπανών;
Έχουμε αντιληφθεί ότι στο βάθος βλέπετε το κλείσιμο όλων αυτών των δομών και υπηρεσιών που προστάτευαν τον εργαζόμενο, άλλωστε τι να τις κάνουμε αν ψηφίσετε την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ;
Κύριε Υπουργέ, η οργή των εργαζομένων φουντώνει και με δική σας ευθύνη. Στην ιστορία και στη συνείδηση των πολιτών θα είστε παραδείγματα πολιτικής προς αποφυγή.



ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΣΤΑΛΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΝΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ Ο Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ...

Ανάστατοι είναι σήμερα οι κάτοικοι της Σάμου, μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας 'Αδωνι Γεωργιάδη σε εκπομπή του ΡΑΔΙΟ 9.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα πήγαινε ένα ταξίδι που θα διαρκούσε 18 ώρες, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «εάν η επιλογή είναι να πάω σε 18 ώρες ή να πάω κολυμπώντας, θα πήγαινα με το "Ιεράπετρα", γιατί αυτή είναι η επιλογή σήμερα» και πρόσθεσε πως αν το πετρέλαιο πάει στα 130 δολάρια, τότε θα σταματήσουν όλα τα πλοία.

Επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας, δήλωσε ότι το υπουργείο έχει «ξεκινήσει διακομματικό διάλογο για την ακτοπλοΐα και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τα μέτρα μας. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ζημία 400 εκ. ετησίως. Το υπουργείο και το κράτος δεν έχει καράβια. Έχει γραμμές που βγάζει σε διαγωνισμούς και έρχονται οι εταιρείες για να πάρουν την εν λόγω γραμμή.

Αυτή τη στιγμή, λόγω των τεράστιων ζημιών των εταιρειών και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, δεν υπάρχει κανένα άλλο προσφερόμενο πλοίο, πλην του "Ιεράπετρα". Κάναμε διαγωνισμό και ήρθε μία εταιρεία, με ένα πλοίο λίγο νεότερο του "Ιεράπετρα" και το όλο θέμα είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στον πραγματικό κόσμο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4ημερη ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 18 ΕΩΣ 21/2/2012 ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ




Προσκυνηματική μετάβασις εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον

Εἶναι γνωστόν, ὅτι τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Κωνσταντινουπόλεως, ὡς ἡ Πρωτόθρονη Ἐκκλησία τῆς Ὀρθοδοξίας ἔχει τήν εὐθύνη καί τή φροντίδα τῆς παρασκευῆς καί τοῦ καθαγιασμοῦ τοῦ Ἁγίου Μύρου, τό ὁποῖον χρησιμοποιεῖται πρωτίστως στό Μυστήριον τοῦ Ἱεροῦ Χρίσματος, ἀλλά κάι σέ ἄλλες Ἐκκλησιαστικές Τελετές.
Ἡ Ἀκολουθία τοῦ καθαγιασμοῦ τοῦ Ἁγίου Μύρου τελεῖται, ὁσάκις χρειασθεῖ, ἀπό τόν Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην, μέ τήν συμμετοχήν ἐκπροσώπων ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Πέμπτης. Ἀπό τό Φανάριον δέ - ὡς κέντρον τῆς Ὀρθοδοξίας – διανέμεται σέ ὅλες τίς Ἐκκλησίες.
Πρέπει νά τονισθεῖ ἰδιαιτέρως, ὅτι τό προνόμιον τοῦτο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἶναι σημαντικότατον, διότι συμβολίζει, ἁφενός μέν τήν ἑνότητα τῆς Πίστεως καί τῆς κοινωνίας τοῦ Ἁγίου Πνεύματος τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, ἀφετέρου δέ τό πρωταγωνιστικόν καί συντονιστικόν ἔργον, τό ὁποῖον ἐπιτελεῖ ὁ Οἰκουμενικός Θρόνος τῆς Κωνσταντινουπόλεως σέ ὅλη τήν Ὀρθοδοξία.
Πρός παρασκευήν τοῦ Ἁγίου Μύρου ἀπαιτεῖται – κατά τήν Ἐκκλησιαστικήν Τάξιν - ἱκανός ἀριθμός ἀρωματικῶν ὑλῶν, μεταξύ τῶν ὁποίων, πρωτεύουσαν θέσιν κατέχει, ἐκτός τοῦ ἐλαίου, ἡ μαστίχα. Τήν ἀπαραίτητη ποσότητα προσφέρει ἑκάστοτε, ὁλοπροθύμως, ἡ Ἕνωσις Μαστιχοπαραγωγῶν Χίου. Τοῦτο περιποιεῖ ἰδιαίτερη τιμή καί ἀποτελεῖ μεγίστην εὐλογίαν τόσον γιά τό νησί μας, ὅσον καί γιά τούς κατοίκους του.
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις, προκειμένου νά δώσει ἔμφασιν στό γεγονός αὐτό, ἑτοιμάζει προσκυνηματικήν ἐκδρομήν, πρός μετάβασιν στό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί παράδοσιν τῆς ἀπαιτουμένης ποσότητας τῆς μαστίχης στόν Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαῖον, ἐπεσπώμενοι τήν εὐλογίαν τῆς Μητρός Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας.
Ἡ διάρκεια τῆς ἐκδρομῆς θά εἶναι τετραήμερη ἤτοι ἀπό 18ης ἕως 21ης Φεβρουαρίου.
Ὅσοι ἀπό τούς χριστιανούς ἐπιθυμοῦν νά λάβουν μέρος θά πρέπει νά τό δηλώσουν τό ἀργότερον μέχρι καί τῆς 6ης Φεβρουαρίου:
α) Στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τηλ. 2271044045-2271043045
β) Στόν Αἰδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Στυλιανόν Μανώλην, τηλ. 2271022914
ἀπ’ ὅπου θά λαμβάνουν καί περισσότερες πληροφορίες.


Τετραήμερη προσκυνηματική ἐκδρομή στήν Κωνσταντινούπολη,
ὑπό τήν πνευματικήν ἡγεσίαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μάρκου.


Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου διοργανώνει 4ήμερη προσκυνηματική ἐκδρομή στήν Κωνσταντινούπολη, ἀπό 18ης ἕως 21ης Φεβρουαρίου 2012, μέσῳ Σμύρνης, ἀεροπορικῶς, ὡς ἀκολούθως:
1η ΗΜΕΡΑ: Τσεσμέ - Σμύρνη - Κωνσταντινούπολη
Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 7.15 π.μ. Έλεγχος διαβατηρίων και αναχώρηση από το λιμάνι της Χίου για Τσεσμέ στις 08.00 . Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ και άμεση αναχώρηση με πούλμαν για το αεροδρόμιο της Σμύρνης, όπου θα φθάσουμε μετά από μία ώρα. Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη με την ATLAS JET στις 11.30. Άφιξη μετά από πτήση 45 λεπτών και επίσκεψη στη Μονή της Χώρας, φημισμένη για τα θαυμάσια βυζαντινά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Στη συνέχεια περιήγηση στο Τοπ Καπί, παλάτι των Σουλτάνων από το 16ο έως το 19ο αιώνα με ωραιότατους εσωτερικούς κήπους, σήμερα μουσείο των ανεκτίμητων θησαυρών τους με θέα προς τη θάλασσα του Μαρμαρά και τον Κεράτιο Κόλπο. Στις αίθουσές του στεγάζονται αντικείμενα χρήσης των σουλτάνων, ενδυμασίες και πολύτιμα κοσμήματα. Το απόγευμα μεταφορά στο ξενοδοχείο GRAND OZTANIK στην πλατεία Ταξίμ. Ελεύθερος χρόνος για μία βόλτα στην Μεγάλη οδό του Πέραν, στην οποία μπορείτε να βρείτε εμπορικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, αίθουσες κινηματογράφων, ζαχαροπλαστεία , εστιατόρια, καφέ και μπαρ διαδέχονται το ένα το άλλο δίνοντας στον επισκέπτη πολλές επιλογές για ψυχαγωγία. Εδώ βρίσκονται επίσης η Αγία Τριάδα, Σταυροδρομίου, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Ζωγράφειο Λύκειο και ο Πύργος του Γαλατά, από τη βεράντα του οποίου μπορείτε να απολαύσετε μία μαγευτική θέα της Πόλης και των νησιών.
2η ΗΜΕΡΑ: Κωνσταντινούπολη
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μετάβαση στο Βόσπορο και εκκλησιασμός στον Ι. Ναό Αγ. Χαραλάμπους, όπου θα προστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα συμπροσευχηθή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας. Μετά τη Θεία Λειτουργία , κρουαζιέρα με πλοιάριο στο Βόσπορο με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και την πλούσια βλάστηση. Θα περάσουμε από το Μεσοχώρι ( Ortakoy), πλούσιο προάστιο με έντονη την παρουσία των Ελλήνων για πολλούς αιώνες, το Μέγα Ρεύμα, το Μπεμπέκ με τα κομψά ξύλινα αρχοντικά δίπλα στη θάλασσα, το οχυρό της Ρωμυλίας, το Πάρκο Εμιργκάν
(διάσημο για τις τουλίπες του), το Νεοχώρι ( το μεγαλύτερο ελληνικό χωριό του Βοσπόρου) και τα Θεραπειά, σημαντικό θέρετρο των Φαναριωτών με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και την πλούσια βλάστηση. Επόμενος σταθμός μας είναι η Αγία Σοφία, ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία όλων των εποχών. Περιήγηση και στη συνέχεια επίσκεψη στη βυζαντινή υπόγεια δεξαμενή του 6ου αιώνα, τη Βασιλική δεξαμενή του Ιουστινιανού, που 335 ογκώδεις κορινθιακές κολώνες στηρίζουν τον τεράστιο θόλο της. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
3η ΗΜΕΡΑ: Κωνσταντινούπολη
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο προσκύνημα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στην Παναγία των Βλαχερνών και στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο με τους τάφους των Πατριαρχών. Μετά από μία σύντομη περιήγηση στα Τείχη της Πόλης, τμήματα των οποίων διασώζονται από την εποχή του Μέγα Θεοδόσιου, αναχώρηση με πλοιάριο για τη Χάλκη. Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή και ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Στη συνέχεια αναχώρηση για την Πρίγκηπο με τις πολυτελείς επαύλεις και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος στην ξακουστή σκεπαστή αγορά της Κωνσταντινούπολης με τα 4.000 μαγαζιά και τις πολυάριθμες ζωγραφιστές στοές. Το βράδυ επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
4η ΗΜΕΡΑ: Κωνσταντινούπολη - Σμύρνη - Τσεσμέ
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος για μία τελευταία βόλτα στην αγορά. Στις 09.30 συγκέντρωση στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για το αεροδρόμιο. Στις 11.30 αναχώρηση για Σμύρνη με πτήση της ATLAS JET. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Σμύρνης μετά από 45 λεπτά. Μεταφορά στην πόλη και ελεύθερος χρόνος. Στη συνέχεια, αναχώρηση για το κέντρο του Τσεσμέ. Περιήγηση και επίσκεψη στην υπό αναστήλωση εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου. Μεταφορά στο λιμάνι και έλεγχος διαβατηρίων/ταυτοτήτων. Αναχώρηση για Χίο στις 17.30.

Τιμή κατ’ άτομο: 275 € ( σε δίκλινα δωμάτια)
Επιβάρυνση μονόκλινου: 90 €

Τι σας προσφέρουμε :
1. Εισιτήρια πλοίου Χίο – Τσεσμέ – Χίο
2. Αεροπορικά εισιτήρια Σμύρνη –Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη
3. Πούλμαν πολυτελές, καινούριο & κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα
4. 3 διανυκτερεύσεις στην Κωνσταντινούπολη σε ξενοδοχείο 4* sup. στο Ταξίμ με πρωινό .
5. Τοπικό ελληνόφωνο ξεναγό κ. Κατερίνα Πρόκου ( στην Κωνσταντινούπολη και στη μεταφορά Τσεσμέ –Σμύρνη –Τσεσμέ)
6. Κρουαζιέρα στα Πριγκιποννήσια

Δεν περιλαμβάνονται:
1. Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
2. Γεύματα κατά την διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια
3. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συμμετοχή στην εκδρομή απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: 6 Φεβρουαρίου 2012

ΒΡΟΧΕΡΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ημερομηνία Ώρα Θερμ/σία Υγρασία Διεύθ. ανέμου- Ένταση Καιρός - φαινόμενα
Πέμπτη 02/02/2012 20:00 11 °C 95% 4 Μποφόρ ΝΔ ΒΡΟΧΗ
Παρασκευή 03/02/2012 02:00 12 °C 79% 4 Μποφόρ N ΒΡΟΧΗ
Πα

ρασκευή 03/02/2012 08:00 12 °C 81% 4 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ

ΒΡΟΧΗ
Παρασκευή 03/02/2012 14:00 15 °C 72% 6 Μποφόρ N ΒΡΟΧΗ
Παρασκευή 03/02/2012 20:00 13 °C 81% 5 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 04/02/2012 02:00 13 °C 78% 6 Μποφόρ N ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Σάββατο 04/02/2012 08:00 13 °C 79% 6 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 04/02/2012 14:00 13 °C 81% 6 Μποφόρ NA ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Σάββατο 04/02/2012 20:00 13 °C 81% 6 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Κυριακή 05/02/2012 02:00 13 °C 86% 6 Μποφόρ N ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 4-6 ΗΜΕΡΩΝ

ΠΝΟ : ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Την πλήρη αντίθεσή της, σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, τη στελέχωση των πλοίων, τη δεκάμηνη απασχόληση, το πιστοποιητικό ελληνομάθειας για τα πληρώματα και το ωράριο εργασίας των ναυτεργατών, εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.


Επίσης, επαναβεβαιώνει την κάθετη αντίθεσή της στην ακολουθούμενη πρακτική έκδοσης ειδικών συνθέσεων στα πλοία και ζητά να σταματήσει η παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ναυτεργατών από μεγάλη μερίδα εφοπλιστικών εταιρειών.

Το προεδρείο της ΠΝΟ θα έχει αύριο στις 11 το πρωί συνάντηση στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος σήμερα στη διακομματική επιτροπή για την ακτοπλοία, είπε, ότι έως τώρα έχουν ακουστεί οι προτάσεις των ακτοπλόων και αύριο αφού ακουστούν και οι θέσεις των ναυτεργατών, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική πρόταση, "για το τι θέλουμε να κάνουμε, προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματα στον κλάδο".

"Κοινή πεποίθηση και των τριών κομμάτων είναι, ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο στην ακτοπλοϊα", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ
newpost.gr

157.750 ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




Με το ποσό των 157.750 ευρω θα επιχορηγηθει το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου  απο το υπουργειο Πολιτισμου για πολιτιστικές παραγωγές   μέχρι τις 30  Ιουνίου 

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΟΥ WIRIL



Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑ;ΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




Εξαιτίας της σημερινής χιονόπτωσης, για την αποκατάσταση της βατότητας του Εθνικού & Επαρχιακού Οδικού Δικτύου συνεργεία της Π.Ε. Χίου καθώς και ιδιωτών και εθελοντών επιχειρούν στους ακόλουθους οδικούς άξονες:
  1. Αίπος- Πιτυός
  2. Άγιος Ισίδωρος – Κόμβος Διευχών - Σπαρτούντα
  3. Οδικό Δίκτυο Αμανής (Κηπουριές-Χάλανδρα-Αφροδίσια κ.ά)
  4. Καρυές – Προβατάς - Αυγώνυμα
  5. Άγιος Γεώργιος (προς Βέσσα και προς Θολοποτάμι)
  6. Ανέμωνα                            ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ