Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΓΚΑΔΑ-ΧΙΟΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

                                              ΧΙΟΣ!
Λίγα σύννεφα θα υπάρχουν πάνω από την Χίο σήμερα, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 7 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με αρκετές νεφώσεις, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 5 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βορειοανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Για αύριο Σάββατο 11/2, προβλέπεται συννεφιά, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοανατολικούς ανέμους ως 2 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με αρκετά συννεφιασμένο ουρανό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 9 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από νοτιοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γιορτάζουν:
 

Γεγονότα

1355: Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπύρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.
1634: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»
1938: Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Πάρο από τη δικτατορία Μεταξά ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, παρ' όλο που είναι ασθενής.
1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του Chattanooga Choo Choo.
1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.
1949: Το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ Ο θάνατος του εμποράκου, μία καυστική κριτική του Αμερικάνικου Ονείρου, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

Γεννήσεις

1890: Φάνι Καπλάν, ρωσίδα σοσιαλίστρια, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Λένιν. (Θαν. 3/9/1918)
1898: Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός δραματουργός. (Όπερα της Πεντάρας, Ο κύκλος με την κιμωλία, Μάνα Κουράγιο, Η ζωή του Γαλιλαίου) (Θαν. 14/8/1956)
1920: Αλεξάντερ Κόμφορτ, αμερικανός γιατρός και συγγραφέας. Το βιβλίο του Η χαρά του σεξ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του '60. (Θαν. 26/3/2000)

Θάνατοι

1755: Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. (Γεν. 18/1/1689)  [Αποφθέγματα]
1912: Τζόζεφ Λίστερ, άγγλος χειρουργός, που έθεσε τις βάσεις για την αντισηπτική χειρουργική. (Γεν. 5/4/1827)
1913: Κώστας Τσικλητήρας, έλληνας αθλητής του στίβου, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς. (Γεν. 30/10/1888)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Η πτήση θα αναχωρούσε στις 16:45, όταν άγνωστος τηλεφώνησε και είπε ότι υπάρχει βόμβα στο αεροπλάνο.

Το αεροσκάφος εκκενώθηκε άμεσα, ενώ πλήρωμα, επιβάτες και εργαζόμενοι του αερολιμένα απομακρύνθηκαν από τον χώρο του κτιρίου προκειμένου αυτός να ελεγχθεί από τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Έπειτα από τη διεξαγωγή έρευνας η οποία διήρκησε μια ώρα, οι επιβάτες μπήκαν στην αίθουσα του αεροδρομίου προκειμένου να ελέγξουν και τις αποσκευές τους.

Τελικά εντοπίστηκε βαλίτσα τυλιγμένη με ειδική ταινία της Aegean η οποία ήταν ασυνόδευτη και εξετάζεται.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση αν πρόκειται για φάρσα ή για πραγματικό γεγονός.
newsbomb.gr

ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟ ΠΡΟΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Με σκοπό την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος στη διέλευση οχημάτων από Χίο προς Καρδάμυλα, και από Καρδάμυλα προς Χίο, η 96 ΑΔΤΕ έκανε δεκτό αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για διέλευση ΙΧ αυτοκινήτων μέσω της παρακαμπτήριας οδού από Λαγκάδα και Στρατόπεδο Δελφινίου προς Καρδάμυλα.
Η διέλευση αποκλειστικά Ι.Χ. αυτοκινήτων θα επιτρέπεται 7-9 π.μ και 1-3 μ.μ.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου παρεμβαίνει άμεσα για τη βελτίωση της βατότητας της συγκεκριμένης οδού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Γανιάρης ευχαριστεί θερμά το Στρατιωτικό Διοικητή Ταξίαρχο κ. Μ. Μεϊμάρη.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ "ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΚΑ"

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, μετά από σχετική ενημέρωση αναφορικά με τη δράση του Σωματείου «ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΚΑ», επιθυμεί να εκφράσει δημόσια την ικανοποίηση του και τις ευχαριστίες του, για το έργο της εν λόγω ομάδας και παράλληλα να την καταστήσει γνωστή στη Χιακή κοινωνία, με την ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα για τη λήψη παρόμοιων δράσεων.

Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα αποτελούμενη από 75 καθηγητές, η οποία παρέχει δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη σε μαθητές Λυκείου και ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα 278 μαθητές Λυκείου και 108 ενήλικες διδάσκονται τα βασικά λυκειακά μαθήματα και ξένες γλώσσες, σε αίθουσες του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου. Ενδεικτικό του έργου των διδασκόντων είναι ότι το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2011 έως και 31 Ιανουαρίου 2012 επιτέλεσαν 3.676 διδακτικές ώρες.

Η προσφορά τους αυτή δεν σταματά μονάχα στα όρια της μαθητιώσας νεολαίας, παρά διευρύνεται ακόμα παραπέρα, με την υπό κατασκευή ιστοσελίδας, που θα παρέχει εγκυκλοπαιδικό υλικό, τόσο στους επαγγελματίες της εκπαίδευσης για την καλύτερη διεκπεραίωση του έργου τους, όσο και στο ευρύ κοινό που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

Η πρωτοβουλία του Σωματείου αποκτά τη μέγιστη αξία, καθώς δεν αξιώνει καμία οικονομική επιβάρυνση από τους ωφελουμένους, παρά λειτουργεί με εθελοντικές προσφορές, όπως είναι το κόστος της ιστοσελίδας από τον κ. Κυριάκο Βερβέρη και η προσφορά αναλώσιμων υλικών για τις φωτοαντιγραφικές εργασίες από διάφορους άλλους ιδιώτες.

Ως Χιακή κοινωνία οφείλουμε για άλλη μια φορά να εξάρουμε το έργο του Σωματείου «ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΚΑ» και να το περιβάλλουμε με ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη, καθώς αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για την παροχή εκπαιδευτικών εφοδίων στους νέους μας, καθώς οι διαμορφούμενες νέες οικονομικές συνθήκες καθιστούν τη μέση ελληνική οικογένεια ανήμπορη να το πράξει από μόνη της.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟυΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Με το αριθ. 4843/186/9-2-2012 Έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Δ/σης Αιγαίου ,κ. Χατζημιχάλη Φώτη, εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός Εσόδων-Εξόδων του Δήμου Χίου , οικονομικού έτους 2012.
Πρόκειται για προϋπολογισμό, με το οποίο η δημοτική αρχή στοχεύει, να ενισχύσει τις κοινωνικές δράσεις παράλληλα με την υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων, που χρειάζεται η τοπική κοινωνία

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

Σας γνωρίζουμε ότι, με βάση την ενημέρωση από το Τμήμα Τροχαίας Χίου, βεβαιώθηκαν 47 παραβάσεις φωτεινών σηματοδοτών, από την έναρξη λειτουργίας τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των οδηγών παραβιάζει τους φωτεινούς σηματοδότες

Επισημαίνουμε στους δημότες μας ότι η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εκτός από την αποφυγή επιβολής υψηλού προστίμου, συμβάλλει στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Olympic Air ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

Σας κοινοποιούμε την απάντηση της Διοίκησης της Olympic air, κατόπιν σχετικού εγγράφου της δημοτικής αρχής από 13/1/2012 με θέμα την απουσία της Χίου από τις προσφορές Weekendair και την έλλειψη πρωινών πτήσεων την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, η Διοίκηση της Olympic air μας γνωστοποιεί ότι από 22 Φεβρουαρίου θα δρομολογήσει πρωινή πτήση για την Τετάρτη και ότι η Χίος θα συμπεριληφθεί σε Weekendair από τα μέσα Οκτωβρίου 2012, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα προσφορών και φθηνότερων εισιτηρίων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2012, ήταν η έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Χίου για το 2012.



Στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προϋπολογισμού, ύψους 57 εκ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας τον συντηρητικό, προσαρμοσμένο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βιώνει η χώρα μας.

Το Τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί τον κύριο κορμό του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει μικρά και μεγάλα έργα για το δήμο μας, 10 εκ. ευρώ για μικρά έργα και 37 εκ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, αποπληρωμή των έργων ΘΗΣΕΑΣ, αναπτυξιακές δράσεις μέσω ΟΠΑΑΧ, τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης και έργα αυτεπιστασίας, τα οποία θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα καταπολεμήσουν την ανεργία.

Η δημοτική αρχή, παρά τις περικοπές που έχουν γίνει στους ΟΤΑ, θα συνεχίσει να διεκδικεί, ενώ ο βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι ο κοινωνικός του χαρακτήρας και η διάθεση 14,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των δημοτών με προνοιακά επιδόματα, με έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, με διάθεση τροφίμων μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, με την κάλυψη των προγραμμάτων «ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ» και «Βοήθεια στο σπίτι».