Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΧΙΟΣ-Μεσαιωνικοί οικισμοί & Κάστρα



 
Η Χίος διαθέτει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Μεσαιωνικά αμυντικά δίκτυα που σώζονται στη Μεσόγειο (κάστρα και πύργοι, βίγλες, οχυρωμένοι οικισμοί). Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη περίπτωση διάσωσης ενός συστήματος άμυνας που παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες περιοχές της Μεσογείου, αλλά και στοιχεία που παραπέμπουν τόσο στο απώτερο παρελθόν (αρχαιότητα), όσο και στο Μεσαιωνικό και νεώτερο.
 
Το Μεσαιωνικό παρελθόν του νησιού αποτυπώνεται ανάγλυφο στα μνημεία που σώζονται από αυτή την περίοδο, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά, στα οποία ανιχνεύονται στοιχεία βυζαντινά, Γενοβέζικα και Ενετικά. Στην καίρια γεωγραφική θέση του νησιού από άποψη γεωπολιτική, στο όριο της Ανατολικής Μεσογείου, οφείλεται η σημασία που απέκτησε στο πλαίσιο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας (έδρα του Ναυτικού Θέματος του Αιγαίου), αλλά και οι ανταγωνισμοί των ναυτικών δυνάμεων Γένοβας και Βενετίας για την κατάκτησή της.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Χίο σημερα Τρίτη 6/3, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με αίθριο καιρό, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.
epimeleia m.lagana

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα


1894: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Εστία, με πρώτο διευθυντή τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.

1899: Η γερμανική χημική εταιρεία Bayer λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την Ασπιρίνη.

1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μία ομάδα ποδοσφαιρόφιλων, με επικεφαλής τον Χουάν Παντρός.

1933: Αποτυχημένο κίνημα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα για την επαναφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου στην εξουσία.

1951: Αρχίζει η δίκη της Έθελ και του Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο αμερικανών κομμουνιστών, που κατηγορούνται ότι έδωσαν πυρηνικά μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Θα καταδικαστούν σε θάνατο και θα εκτελεστούν το 1953.

1990: Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει την Υπόθεση Κιάπε, που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει την «υποτιθέμενη» έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA, σε σχέση με κυκλώματα που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στις 14 Μαΐου η υπόθεση θα κλείσει οριστικά, με τις ελληνικές αρχές να στέλνουν επιστολή στη FIFA, διαβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προσυνεννοημένα παιχνίδια. 

 

Γεννήσεις

1475: Μιχαήλ Άγγελος, ιταλός ζωγράφος. (Θαν. 18/2/1564)  [Αποφθέγματα]
1928: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βραβευμένος με Νόμπελ (1982) κολομβιανός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λογοτεχνικού ρεύματος που ονομάζεται «μαγικός ρεαλισμός».
1937: Βαλεντίνα Τερέσκοβα, ρωσίδα κοσμοναύτης, η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο διάστημα.

Θάνατοι

1900: Γκόντλιμπ Ντάιμλερ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσικλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes. (Γεν. 17/3/1834)
1994: Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός και πολιτικός. (Γεν. 18/10/1920)
2007: Ζαν Μποντριγιάρ, γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, από τους σπουδαιότερους μεταμοντέρνους διανοητές. (Γεν. 29/7/1929)
epimeleia m.lagana

ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου

Αθήνα, 5.3.2012

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης ο ΦΠΑ στα νησιά.
Αναγκαία η στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των νησιωτικών περιοχών
Απάντηση σε ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι τυχόν κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο επίτροπός της ΕΕ κ. Šemeta σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μ. Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Στην απάντηση της Επιτροπής, που παραδόθηκε στο νέο ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο,  τονίζεται ότι όσον αφορά στην απόφαση του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά «εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της» καθώς η ίδια δεν παίρνει θέση σε αυτό το θέμα.

Κατά τoν κ. Šemeta, «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποδείχθηκαν λίαν περιορισμένης εμβέλειας μέσο αναδιανομής», κι επισημαίνει ότι απευθείας και καλά στοχευμένες μεταφορές πόρων μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση των περιφερειακών εισοδηματικών ανισοτήτων.
Με δεδομένη την αδυναμία γενίκευσης των διαφορετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της επισημαίνει:
  • Χρηστή διακυβέρνηση, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ολοκληρωμένης εδαφικής/χωροταξικής ανάπτυξης και η βέλτιστη χρήση του δικού τους χωροταξικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά.
  • Η πρόταση της Επιτροπής για την μελλοντική πολιτική συνοχής  μέσω του Κοινοτικού Στρατηγικού Πλαισίου (Community Strategic Framework) και των Συμβάσεων Συνεργασίας (Partnership contracts) οδηγεί στην ανάγκη εντοπισμού των χωροταξικών/ εδαφικών προκλήσεων/κλειδιών.

Ο Επίτροπος καταλήγει καλώντας την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που της προσφέρονται καθώς «Το άρθρο 10 της πρότασης Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ορίζει ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα που καλύπτουν περιοχές με σοβαρά και μόνιμα μειονεκτήματα, πρέπει να αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των ειδικών δυσκολιών των εν λόγω περιοχών. Τα νεοσυσταθέντα κοινοτικά  εργαλεία τοπικής ανάπτυξης θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν περαιτέρω την νησιωτική ανάπτυξη»

Ο Νίκος Χρυσόγελος, νέος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η απάντηση του Επιτρόπου καταρρίπτει το μύθο που προωθείτο εσωτερικά, ότι η ΕΕ ζητά απαραιτήτως την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο. Είναι στο χέρι της Ελλάδας η προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών για τα νησιά, με συντονισμένη περιφερειακή πολτική, αξιοποιώντας τα τοπικά κεφάλαια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας. Για μας τους Οικολόγους Πράσινους είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση της περιφερειακής πολιτικής στα νησιά μας σε πράσινη κατεύθυνση, αντί για διάλυση της παραγωγικής βάσης ως αποτέλεσμα άδικων και αναποτελεσματικών, περιοριστικών και εισπρακτικών μέσων. Η έμφαση πρέπει να δοθεί σε αλλαγές στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής, της ενέργειας και της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας ώστε να αναζωογονηθούν αλλάζοντας και λειτουργώντας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της απασχόλησης – ιδιαίτερα των νέων – και της μακροχρόνιας διατήρησης του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου.     Οι Περιφερειακές Αρχές και τα Περιφερειακά Συμβούλια πρέπει να συνεργαστούν στενά με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς ώστε να διαμορφώσουν άμεσα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης, με πυλώνες την βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Η έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία των περιφερειών για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, είναι θέμα επιβίωσης αφού πλέον φαίνεται ότι δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και συνοχής: θα υπογράφονται Συμβόλαια Συνεργασίας με την ΕΕ με στόχο να αναγνωρίζονται καλύτερα οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά / ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας, αλλάζουν οι κανονισμοί του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας κι Αλιευτικής Πολιτικής, ενώ προσαρμόζονται και τα υπόλοιπα ταμεία στους νέους άξονες ευρωπαϊκής πολιτικής υπό ένα κοινό Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Στρατηγικό Πλαίσιο. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές αλλάζουν κι αυτό απαιτεί καλύτερη οργάνωση των περιφερειών, διάλογο, ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή διαδικασία ώστε να μπορούν να επωφεληθουν όλες οι περιοχές, ιδιαίτερα οι νησιωτικές κι ορεινές και γενικότερα όσες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα συνοχής»

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου καθώς και η ερώτηση:
ΕL
E-012627/2011
Απάντηση του κ. Šemeta
Εξ ονόματος της Επιτροπής
(2.3.2012)

1. Σύμφωνα με το άρθρο 120 της οδηγίας για το ΦΠΑ , η Ελλάδα επιτρέπεται να εφαρμόζει συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντιστοίχως επιβαλλόμενους στην ηπειρωτική Ελλάδα,  για τους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος.

Δεδομένου του προαιρετικού χαρακτήρα της εν λόγω διάταξης, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της.

2. Αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί στις εθνικές αρχές.

Σε γενικές γραμμές, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποδείχθηκαν λίαν περιορισμένης εμβέλειας μέσο αναδιανομής . Επιπλέον, όταν αναφέρονται σε συγκεκριμένη περιοχή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαιτησία κατά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Οι άμεσες και καλά στοχευμένες μεταβιβάσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση των περιφερειακών εισοδηματικών ανισοτήτων.

3. Τα νησιά αντιπροσωπεύουν το 4,3% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ και είναι δύσκολο να διατυπωθούν γενικεύσεις για όλα τους δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις. Το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ δεν σημαίνει κατ' ανάγκη την αυτόματη απόδοση της πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στοιχεία όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η ολοκληρωμένη χωροταξική ανάπτυξη και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ιδίου χωροταξικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας. Η πρόταση της Επιτροπής για τη μελλοντική πολιτική συνοχής ορίζει ότι το Κοινοτικό Στρατηγικό Πλαίσιο (Community Strategic Framework) και οι Συμβάσεις Εταιρικής Σχέσης (Partner Contracts) θα πρέπει να εντοπίζουν τις βασικές χωροταξικές προκλήσεις. Το άρθρο 10 της πρότασης κανονισμού για το ΕΤΠΑ ορίζει ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα που καλύπτουν περιοχές με σοβαρά και μόνιμα μειονεκτήματα πρέπει να αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των ειδικών δυσκολιών των εν λόγω περιοχών. Τα νεοσυσταθέντα κοινοτικά  εργαλεία τοπικής ανάπτυξης θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη στα νησιά.

Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ 2006, L 347/1

http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/common/publications/studies/report_evaluation_vat.pdf

(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα: Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και νησιωτικότητα

Εξαιτίας των ποικίλων μειονεκτημάτων τους, και ιδιαιτέρως της απομόνωσης ή του περιορισμένου μεγέθους τους, τα νησιά είναι περιοχές που δεν ευνοούνται σε εδαφικό επίπεδο, και πολύ συχνά σε οικονομικό και κοινωνικό. Το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας , που καθορίζει το αντικείμενο της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, αναγνωρίζει αυτό το γεγονός και τονίζει ότι ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στα νησιά, με δράσεις που θα μειώσουν την καθυστέρηση στην ανάπτυξη αυτών των λιγότερο ευνοημένων περιοχών και θα συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή.
Στην Ελλάδα, ως τώρα, σύμφωνα με το αρ. 17, παρ. 4 του Ν. 2093/1992 , σε όλα τα νησιά των περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, εφαρμόζονται συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30 % σε σχέση με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα [3,4], το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου καθώς και όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3 100 κατοίκους.
Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Αποτελεί θέση της Επιτροπής και του εκπροσώπου της στην τρόικα η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων στα νησιά του Αιγαίου;
2.
Έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση σε θέματα τοπικής οικονομίας, τουρισμού, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης;
3.Σε τι περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη στήριξη των νησιωτικών κοινωνιών που πλήττονται ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης;

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ "ΦΑΡΟ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ"


Την Κυριακή 4  Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου το 2ο  τουρνουά γρήγορου σκακιού για παιδιά. Το τουρνουά διεξήχθη σε ένα ενιαίο γκρουπ, με ελβετικό σύστημα  6 γύρων και ο χρόνος σκέψης
ήταν 15 λεπτά  ανά παίκτη στην παρτίδα. Συμμετείχαν παιδιά μέχρι 14 ετών. Ανάμεσα στους 24 συμμετέχοντες ξεχώρισε ο 11χρονος  Βασίλης Παπακώστας που αναδείχθηκε πρώτος στην γενική βαθμολογία με το απόλυτο των νικών. Συνολικά βραβεύτηκαν 4 ηλικιακές κατηγορίες  σκακιστών των 8,10, 12 και 14 ετών. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Κατηγορία κάτω των 8 ετών
1η  Παπακώστα Δανάη
2ος Σέρμπος Άγγελος
3ος Κουτσοδόντης Σέργιος

Κατηγορία κάτω των 10 ετών
1η  Τσατσαρώνη Δήμητρα
2ος Τουρνής Γιάννης
3ος Τώρας Λευτέρης
 (2ο καλύτερο κορίτσι η Γκίλλα Πλουμιστή)

Κατηγορία κάτω των 12 ετών
1ος Παπακώστας Βασίλης
2ος Ανδρεαδάκης Γιώργος
3ος Γιαννουλάκης Αντώνης
(1ο καλύτερο κορίτσι Παπαδοπούλου Μαρία)

Κατηγορία κάτω των 14 ετών
1ος Στείρος Μανώλης
2ος Παπαγιάννης Στέλιος
3ος Λαβατσής Δημήτρης

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι φωτογραφίες του τουρνουά στο chioschess.blogspot.com. Το επόμενο μεγάλο σκακιστικό ραντεβού στις 11 Μαρτίου στο Σχολικό Πρωτάθλημα που θα γίνει στο 4ο Γυμνάσιο Χίου.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ


Με κατάληψη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου ξεκίνησαν, σήμερα, νωρίς το πρωί, οι κινητοποιήσεις που είχαν προαναγγείλει οι κτηνοτρόφοι της Σάμου αλλά και της Ικαρίας, που φθάνουν την Τρίτη το πρωί με το πλοίο της γραμμής...Σήμερα, ωστόσο, θα έρθουν στη Σάμο 10 συνάδελφοί τους από το γειτονικό νησί, με σκάφος, ως προπομπός, ενώ αύριο, οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν ότι θα έχουν μαζί τους τουλάχιστον 500 ζώα!
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, δεν δέχονται να συζητήσουν με κανέναν φορέα, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση που να δίνει λύση άμεσα στο πρόβλημά τους. Eξάλλου, έθεσαν χρονοδιάγραμμα ως τις 20 του Μάρτη και αν μέχρι τότε δεν βρεθεί χώρος για να σφάξουν, θα προχωρήσουν με τον παραδοσιακό τρόπο σφαγής και θα διαθέσουν, χωρίς μεσάζοντες, τα αμνοερίφια προς 7 ευρώ το κιλό, έτσι ώστε η αγορά της Σάμου να προμηθευθεί μετά από ένα χρόνο, ντόπιο κρέας και όχι το εισαγόμενο, που πωλείται όλο αυτό το διάστημα.
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων βρέθηκαν και οι οδηγοί ταξί Σάμου, που βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας ενώ ο εμπορικός σύλλογος Σάμου έστειλε επιστολή συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα τους, απαιτώντας από τις τοπικές αρχές να δώσουν, άμεσα, την οριστική λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα.
«Είναι απαράδεκτο, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να μην υπάρχει η στήριξη των ντόπιων προϊόντων και να οδηγούμαστε σε αναγκαστική εισαγωγή, για την κάλυψη των αναγκών του νομού. Εξάλλου, αυτή η κατάσταση δεν θίγει μόνο τους κτηνοτρόφους, αλλά όλη την τοπική κοινωνία και συνεπώς η ανάγκη για άμεση λύση χαρακτηρίζεται επιτακτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Σάμου.

ΟΙ "ΔΟΥΛΕΣ" , ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Χειμώνας 2012 - "Οι Δούλες" - Ζαν Ζενέ. Πρεμιέρα  10 Μάρτη 2012

Αίθουσα: Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

10/11 - 13/14 Μάρτη, έρχονται οι "ΔΟΥΛΕΣ" του ΖΑΝ ΖΕΝΕ

Η είσοδος απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
Οι «Δούλες», αποτελούν το πιο ρεαλιστικό από τα έργα του Ζαν Ζενέ ο οποίος αν και μας δείχνει «την τερατώδη ψυχή της δουλείας», προβάλλει βάσεις ευσυνείδητου κοινωνικού δραματουργού. Ζωγραφίζει μια σύγκρουση πολύ πιο βαθειά από τις από παράδοση διενέξεις ανάμεσα στους δούλους και τα αφεντικά.  Στις «Δούλες» ο συγγραφέας θέλγεται από το πλαστό, το κάλπικο, το τεχνητό. Το ψέμα της σκηνής είναι το πιο έκδηλο, το πιο συναρπαστικό. Δυο δούλες αγαπούν και μισούν συγχρόνως την κυρά τους. Κατάγγειλαν τον εραστή της μ’ ανώνυμα γράμματα. Όταν μαθαίνουν πως πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος ελλείψει αποδείξεων, φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν, επιχειρούν για μια φορά ακόμη να δολοφονήσουν την κυρία, αποτυγχάνουν και επιχειρούν να αλληλοσκοτωθούν. Οι δούλες, όπως τις αντιλαμβάνεται ο Ζενέ, είναι ψεύτικες. Κάθε μια απ’ τις δυο δούλες δεν έχει άλλο έργο απ’ το να είναι η άλλη, να υπάρχει για την άλλη, η ίδια σαν άλλη και καθεμιά στην άλλη, δε βλέπει παρά τον εαυτό της σ’ απόσταση από αυτόν. Η Σολάνζ και η Κλαίρη, αλληλο-μετατίθενται, έτσι η Σολάνζ εμφανίζεται πάντοτε αλλού. Εμφανίζεται στην Κλαίρη όταν κοιτάζουμε τη Σολάνζ, στη Σολάνζ όταν κοιτάζουμε την Κλαίρη. Οι αδελφές αλληλομισούνται από αγάπη, όπως όλα τα πρόσωπα του Ζενέ. Μπροστά στην κυρία τους, δε μας φαίνονται αληθινές• ψεύτικη υποταγή, ψεύτικη τρυφερότητα, ψεύτικος σεβασμός ψεύτικη ευγνωμοσύνη. Όταν ξαναβρεθούν οι δυο μοναχές τους, παίρνουν πάλι την αληθινή μορφή τους. Η Κλαίρη παίζει την κυρία και η Σολάνζ παίζει την Κλαίρη. Έτσι, η αλήθεια τους είναι πάντοτε αλλού. Όταν ανοίγει η αυλαία, η Κλαίρη κάθεται στην τουαλέτα της κυράς της, δοκιμάζει την ικανότητά της να κάνει τις κινήσεις, να μιλά τη γλώσσα της κυρίας. Η Σολάνζ βοηθά την αδελφή της να βάλει το φόρεμα της κυράς της και η Κλαίρη, παίζοντας το ρόλο της μέσα σε μια έξαρση, τσιτωμένη, σφιγμένη, αιωρείται μα παραμένει εκεί, δέχεται χαστούκι ή επίθεση πνιγμού. Όλο αυτό, θυμίζει ιερατική πράξη που επαναλαμβάνεται με τη στερεότυπη μονοτονία των ονείρων σχιζοφρενούς. Ο Ζενέ μπάζει το θεατή ως τις πιο προσωπικές περιοχές της ατομικής του ζωής, εκμεταλλευόμενος τη φαντασία. Χρησιμοποιεί για παράδειγμα τη Σολάνζ, βάζοντάς τη να παίξει το ρόλο της δούλας, όμως η Σολάνζ, είναι ήδη δούλα. Για να μετατραπεί σε δούλα με την ίδια της τη θέληση, ή Σολάνζ υποδύεται την Κλαίρη. Αμέσως μετά, μια Κλαίρη φάντασμα φωλιάζει σε μια φανταστική Κυρία. Έτσι οργανώνεται ένας μικρός τοπικός στρόβιλος• ένας ηθοποιός παίζει το ρόλο μιας υπηρέτριας, που παίζει το ρόλο μιας υπηρέτριας. «Ο μεγάλος ρόλος ανήκει στην Κλαίρη γιατί ενσαρκώνει την κυρία και εξερεθίζει τη Σολάνζ ως το έγκλημα. Στις «Δούλες», ο φόνος της Κυρίας παίζεται κάθε βράδυ. Πρόκειται για φόνο που διακόπτεται πάντα, μένει ατέλειωτος. Η Κλαίρη υποδυόμενη την κυρία νιώθει χαρά, δραπετεύει απ’ τον εαυτό της. Όμως παίρνει τη θέση της κυρίας και γιατί τη μισεί, οδηγώντας την ακόμη και στην αυτοκτονία, μέσα από την οποία δεν επιχειρεί να σκοτώσει τον εαυτό της, αλλά την κυρία της που έως εκείνη την ώρα δεν το έχει καταφέρει. Η Σολάνζ από την άλλη, για να μισήσει την Κλαίρη, δεν έχει άλλο τρόπο παρά να γίνει η κυρία που μισεί την Κλαίρη. Το ψεύτικο είναι αληθινό και το αληθινό δε μπορεί να εκφρασθεί παρά με το ψέμα. Όμως ποιος παρασύρει ποιον ως το φόνο; Και ποιος χαστουκίζει ποιον; Δεν ξέρουμε αν η Κλαίρη χαστουκίζει την κυρία, ή αν η Κλαίρη χαστουκίζει την Κλαίρη, ή η Σολάνζ χαστουκίζει την Κλαίρη ή η Σολάνζ χαστουκίζει τη Σολάνζ. Γιατί ή Σολάνζ μισεί τον εαυτό της στο πρόσωπο της Κλαίρης όπως η Κλαίρη στο πρόσωπο της Σολάνζ. Ξαφνικά χτυπά ένα ξυπνητήρι: «Οι δυο ηθοποιοί πλησιάζουν η μια την άλλη. Η Κλαίρη με φωνή αλλοιωμένη, ψιθυρίζει: «ας κάνουμε γρήγορα η Κυρία όπου να ’ναι θα γυρίσει». Αρχίζει να ξεκουμπώνει το φόρεμά της. Είναι «κουρασμένες και «θλιμμένες», συναισθήματα που χρειάζονται προκειμένου να ξαναβάλουν τις κοντές μαύρες φούστες τους.
Charles Marowitz American critic, theatre director
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ΚΛΑΙΡΗ: Δήμητρα Κώνστα, ΣΟΛΑΝΖ: Κορίνα Βασιλοπούλου, ΚΥΡΙΑ: Δήμητρα Μασούρα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Γιάννης Ζαφείρης, ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Φωτεινή Παππά, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Ζαφείρης, (Εκτέλεση - Κατασκευή σκηνικού: Τάκης Μπελόκας), ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Παντελής Θαλασσινός ("Maria D'Octobre"), ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ: Γιώργος Μισετζής, ΚΙΝΗΣΗ: Λία Δημητροπούλου, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης & Σταύρος Αθανασίου, ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιάννης Ζαφείρης (Εκτέλεση & Χειρισμός: Θοδωρής ΑργυρούδηςΠαναγιώτης Λούρος), ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Παρασκευή Κοψιά, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΚΗΝΗΣ: Μιχάλης Ξύδας – Τάκης Μπελόκας), ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΗΧΟΥ: Δημήτρης Μπαχάς, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEO: Γιάννης Ζαφείρης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Logo Επιστολών
ΔΟΥΛΕΣ - Τύπος.jpgΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, σας καλεί σε συνέντευξη τύπου, προκειμένου να σας ενημερώσει για τη νέα του παραγωγή «ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ» του Ζαν Ζενέ, η οποία θα κάνει την πρεμιέρα της το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 20:30 στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Στη συνέντευξη τύπου θα παρίστανται ο Πρόεδρος κύριος Τσατσαρώνης Θεόδωρος, οι ηθοποιοί: Δήμητρα Κώνστα, Κορίνα Βασιλοπούλου  Δήμητρα Μασούρα και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Ζαφείρης.
Τόπος, ημέρα και ώρα συνέντευξης: Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 στην Κεντρική Αίθουσα Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου – 13:00
Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας στο έργο μας!

ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΡΓΟΥ: Δήμητρα Κώνστα (ΚΛΑΙΡΗ), Κορίνα Βασιλοπούλου (ΣΟΛΑΝΖ), Δήμητρα Μασούρα (ΚΥΡΙΑ)
Σκηνοθεσία – Προσαρμογή Κειμένου - Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης, Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά, Μουσική Σύνθεση: Παντελής Θαλασσινός ("Maria D'Octobre"), Μουσική Εκτέλεση: Γιώργος Μισετζής, Κίνηση: Λία Δημητροπούλου, Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης & Σταύρος Αθανασίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή