Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

8 ΜΑΡΤΗ -ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ---ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ


Σήμερα, στην εποχή του μνημονίου, με άλλοθι την οικονομική κρίση οι διακρίσεις και οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών εντείνονται.
Η ανεργία των γυναικών και ιδίως των νέων γυναικών έχει προσλάβει εκρηκτικές πλέον διαστάσεις επειδή η εργαζόμενη γυναίκα θεωρείται από τον εργοδότη ‘’βάρος’’ λόγω της μητρότητας και των πολλαπλών ρόλων που καλείται να επιτελέσει υποκαθιστώντας τις ανεπαρκείς δομές στήριξης.
Το συνδικαλιστικό Κίνημα έχει προωθήσει ουσιαστικά, κυρίως μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα θέματα ισότητας και προστασίας της οικογένειας όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί και δεν οφείλει να υποκαταστήσει την Κρατική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης ενιαίας και συνεκτικής κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υπέρ της οικογένειας.
Είναι προφανές ότι για τη στήριξη τόσο των εργαζομένων αλλά και των άνεργων γυναικών ή μητέρων δεν αρκεί να υπάρχει μια γενική πολιτική για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, με αποσπασματικές ρυθμίσεις απλά φιλικές προς τη γυναίκα και την οικογένεια. Απαιτούνται εξειδικευμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένη στόχευση στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής για τη στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας και λήψη άμεσων θετικών μέτρων, μέσα από διάλογο επί των θέσεων και προτάσεων του συνδικαλιστικού Κινήματος.
Οι κάθε είδους κρίσεις που πλήττουν την κοινωνία δε μπορούν να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερες και πιο βαθιές ανισότητες, ούτε να υπονομεύουν τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών.
Ό, τι μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί στο θέμα της ισότητας μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας επιχειρείται να ανατραπεί καθώς ο περιορισμός του ρυθμιστικού περιεχομένου των ΣΣΕ μόνο στα μισθολογικά αιτήματα αποδυναμώνει σημαντικά τη δυνατότητα αυτού του κορυφαίου συλλογικού μέσου όχι μόνο ρυθμίζει εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να λειτουργεί εποικοδομητικά στην κατάργηση επικίνδυνων στερεοτύπων μέσα στους χώρους εργασίας.
Σήμερα που η γυναίκα έχει επιτέλους κατακτήσει νομοθετικά τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε να αποτραπούν οι συγκυρίες εκείνες που μπορούν να καταδικάσουν στην επισφαλή εργασία την ανεργία, και την περιθωριοποίηση.
Το σύνθημα για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, παρότι είναι αναγκαίο, θα μένει ένα κενό γράμμα όσο η πλειοψηφία των γυναικών θα είναι άνεργες, υποαπασχολούμενες, ανασφάλιστες, επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους.

Για το λόγο αυτό:

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ 

ΧΙΟΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Συννεφιά προβλέπεται για την Χίο σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου και άπνοια. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με αραιή συννεφιά, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 12 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ. Για αύριο Πέμπτη 8/3, ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου και άπνοια. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες περιμένουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με σποραδική συννεφιά, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 12 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση της άπνοιας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γιορτάζουν:
Ευγένιος.

Γεγονότα

321: Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος με διάταγμα του καθιερώνει την Ημέρα του Ηλίου (Dies Solis στα λατινικά, Sunday στα αγγλικά) ως ημέρα αργίας στην Αυτοκρατορία.
1530: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 8ος ζητά από τον Πάπα να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο. Ο Πάπας αρνείται και ο βασιλιάς κηρύσσει ότι ο Πάπας δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Έτσι, η Αγγλικανική Εκκλησία αυτονομείται από την Καθολική κι έχει κεφαλής της τον εκάστοτε βασιλιά.
1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.
1905: Τέσσερις πυροβολισμοί κατά των ανακτόρων στην Αθήνα. Δράστες, ένας καφετζής και τρεις μαθητές.
1910: Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (Δεκέμβριος 1909, στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η πρώτη μετονομασία του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το 1922 η τελική σε ΠΑΟ) και η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου (Ιανουάριος 1910).
1943: Ο κατοχικός Υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας δολοφονείται από την κομμουνιστική ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα) στην οδό Σόλωνος, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο από την ογκούμενη λαϊκή αντίδραση, εξαιτίας της Πολιτικής Επιστράτευσης που διέταξαν οι κατακτητές.

Γεννήσεις

1785: Αλεσάντρο Μαντσόνι, διακεκριμένος ιταλός συγγραφέας. (Οι αρραβωνιασμένοι) (Θαν. 22/5/1873)
1788: Αντουάν Μπεκερέλ, γάλλος φυσικός, πρωτοπόρος στη μελέτη του ηλεκτρισμού. (Θαν. 18/1/1878)
1904: Ράινχαρντ Χάιντριχ, ηγετικό στέλεχος των SS κι ένας από τους Ναζί που επεξεργάστηκαν την τελική λύση κατά των Εβραίων. (Θαν. 4/6/1942)

Θάνατοι

322 π.Χ: Αριστοτέλης, αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής. (Γεν. 384 π.Χ.)  [Αποφθέγματα]
1274: Τόμας Ντ' Ακουίνας, γνωστότερος ως Θωμάς ο Ακυινάτης, ιταλός θεολόγος, από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας. (Γεν. 1225)
1938: Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, εξέχων φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες το διάστημα 1924-1925. (Γεν. 17/5/1875)

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ


Την περασμένη Δευτέρα 5 Μαρτίου, έγινε η  επίσημη παράδοση-παραλαβή της  απερχόμενης Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Χίου  , στη νέα  Διαδημοτική Διοίκηση  όπως προβλέπει  ο νέος Νόμος.
Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ο απερχόμενος πρόεδρος Σταμάτης Κάρμαντζης έκανε αναφορά στο συνολικό έργο των 7 χρόνων  της θητείας του
Στο λόγο του ο κ. Καρμαντης επικέντρωσε  σε θέματα όπως : Στη δημιουργία ενός λιμανιού με σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές για τα πλοία,   έτοιμο να υποδεχθεί και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια ,μετά και τις εργασίες εκβάθυνσης, εκ παραλλήλου με τα έργα βελτίωσης και θωράκισης των τειχών και των κρηπιδωμάτων.
Τόνισε επίσης ότι η κατασκευή των πεζοδρομίων, έχει αλλάξει αισθητικά όλη την  όψη του κεντρικού λιμένα της Χίου και έχει συμβάλλει θετικά στην πρώτη  εντύπωση που έχει ο επισκέπτης για το νησί  μας, Πρωτίστως  όμως ωφέλησε στην ασφαλή και άνετη διέλευση των  πεζών , χωρίς τον κίνδυνο ατυχημάτων.
 Τέλος είπε ότι κατά την διάρκεια της απερχόμενης  Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Χίου έγιναν ενέργειες για την διάδοση και διαφύλαξη της ναυτικής παράδοσης και του πολιτισμού. Το  2012 το Λιμενικό Ταμείο Χίου παρέδωσε και ένα  σεβαστό αποθεματικό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ ( 1.800.000 ευρώ )
Με τη σειρά της η νέα Διοίκηση αντιλαμβανόμενη την ευθύνη  της  συνέχισης αυτής της επιτυχούς πορείας ,  τοποθετήθηκε με θερμά λόγια  στο έργο της απερχόμενης Διοίκησης  και αναγνωρίζοντας  έμπρακτα το ρόλο του  πρώην  Προέδρου,,  Σταμάτη Κάρμαντζη,  του δώρισε μια εικόνα της Παναγίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Μυτιλήνη, 6 Μαρτίου 2012

Κοινωνικές-Συμμετοχικές Επιχειρήσεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μια άλλη πρόταση για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στα νησιά μας από τους Οικολόγους Πράσινους


Επίσκεψη εργασίας διοργανώνεται στις Βρυξέλλες 7-9 Μαρτίου 2012 από το νέο ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο με θέμα «Κοινωνικές-Συμμετοχικές Επιχειρήσεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» με στόχο να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαïκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες.

Από το νησί της Λέσβου προσκεκλημένος των Οικολόγων Πράσινων είναι ο Στρατής Μουφλουζέλης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ενεργειακός υπεύθυνος του Δήμου Λέσβου και ο Στράτος Λάκιος, Δημοτικός σύμβουλος Ικαρίας.

Σε μια περίοδο που στα νησιά μας συζητούνται φαραωνικά ενεργειακά σχέδια μεγάλης κλίμακας (Ρόκας σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο και Μυτιληναίος σε Ικάρια) οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης. Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων, το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης με περίπου 11 εκατομμύρια εργαζομένους. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα.
Από την άλλη μεριά, η χώρα μας είναι προικισμένη με πολύ σημαντικό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δίνει γενναίες εγγυημένες τιμές για διάφορες μορφές ΑΠΕ με αποτέλεσμα την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ένα βασικό μειονέκτημα της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι το οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες εγκαθίστανται οι ΑΠΕ δεν είναι το μεγαλύτερο δυνατόν. Σε μια περίοδο που οι οικονομικοί πόροι λείπουν από την υπερχρεωμένη συχνά και χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό τοπική αυτοδιοίκηση, η ενεργοποίηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μέσω της δημιουργίας κοινωνικών και πολύ-συμμετοχικών εταιρειών (με μετόχους πολίτες, επαγγελματικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις, αυτοδιοίκηση) με στόχο την ανάπτυξη αποκεντρωμένων συστημάτων ΑΠΕ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ανάσα στα προβλήματα των τοπικών οικονομιών και εργαλείο καταπολέμησης της ανεργίας. Ταυτόχρονα η δημιουργία τέτοιων εταιρειών θα συμβάλλει στη διείσδυση των ΑΠΕ που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας είναι εξαρτημένη σημαντικά από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, καταβάλλει μεγάλο δημοσιονομικό και περιβαλλοντικό κόστος λόγω αυτής της εξάρτησης, ενώ η συζήτηση για εξορύξεις υδρογονανθράκων έχει αρχίσει να φουντώνει παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμα επαρκώς τις ΑΠΕ.



Αναλυτικά η επίσκεψη εργασίας που ξεκινά αύριο 7 Μαρτίου 2012 περιλαμβάνει:
·  Ανάλυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου από τους Tom Howes, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ και τον Mathieu Ficther, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ.
·  Παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων συνεταιριστικών - κοινωνικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές που λειτουργούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο), με ομιλητές τους DirkVansintjan, πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενεργειακών συνεταιρισμών και μικροπαραγωγών, (REScoop 20-20-20 andEeklo-Ecopower projects), Horst Kluttig, Γερμανία/Ολλανδία, εκπρόσωπο του δημοτικού Αιολικού Πάρκου Aachen/Heerlen, JoachimHacker, ευρωπαϊκό κέντρο για την ανανεώσιμη ενέργεια - Μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας, Güssing, Aυστρία και τον TimoGensel, ειδικό σύμβουλο Συνεταιρισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Γερμανία.
·  Ανάλυση χρηματοδοτικών εργαλείων από τη Βασιλεία Αργυράκη, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ “Intelligent EnergyEurope”, τον Maud Skäringer, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, “Αξιοποίηση Διαθρωτικών Ταμείων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την Elisabetta Cucchi Σύμβουλο Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τον Andreas Kappes τηςΓερμανικής Συνεταιριστικής Ομοσπονδίας (DGRV).
·  Γνωριμία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς από τον Βασίλη Κανάρα, υπεύθυνο της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του ΕΚ.
Επίσης οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη θα παρακολουθήσουν δυο επιπλέον δραστηριότητες στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου που συνδιοργανώνουν και συμμετέχουν η συμπρόεδρος των Πράσινων Rebecca Harms και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Claude Turmes,Janick Jadot και Bas Eickhout:
·  Συνέδριο των Πρασίνων για την επέτειο 1 χρόνου από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα και τις επιπτώσεις του, με τη συμμετοχή ειδικών και από την Ιαπωνία.
·  Ημερίδα των Πρασίνων για τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ

Το Δ.Σ.της ΚΕΔΕ εκφράζει την βαθιά του οδύνη για το θάνατο του Τάσου Αλιφέρη. Εκφράζει στην οικογένειά του τα θερμά του συλλυπητήρια.
Ο Τάσος Αλιφέρης, υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που υπηρέτησε  με πάθος το δημόσιο συμφέρον και ως γιατρός και ως δήμαρχος.
Αγωνίστηκε μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του για το νησί του, την Τήλο, που αγάπησε και υπηρέτησε με συνέπεια από τη πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε ως αγροτικός γιατρός και στη συνέχεια και για πέντε θητείες από τη θέση του δημάρχου.
Ο Τάσος Αλιφέρης υπήρξε ένα από τα πιο άξια στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, ρηξικέλευθος, οραματιστής, ανθρωπιστής, ένας δήμαρχος που έβλεπε και δρούσε πολύ πιο μπροστά από την εποχή του.
Διεκδίκησε με επιμονή και αποτελεσματικότητα όλα όσα αναλογούσαν σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, όπως αυτό της Τήλου, ανοίγοντας νέους δρόμους και για τα υπόλοιπα νησιά.
Με τη δράση του και τις πρωτοβουλίες του κατέστησε την Τήλο πρότυπο της ορθολογικής ανάπτυξης, δίνοντας έτσι στην έννοια του νησιωτικού χώρου την πραγματική διάσταση για το ρόλο που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη.
Ο «γιατρός των παιδιών», ο Δωδεκανήσιος Λάκωνας, που ευτύχησε στη ζωή του να αγωνιστεί με πάθος και συνέπεια και να κάνει πράξη όσα πίστευε, θα λείψει από την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα από τη νησιωτική. Άφησε όμως παρακαταθήκη τις ιδέες και το έργο του για να εμπνευστούμε και να δράσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διορατικότητα για το δημόσιο συμφέρον, για τον πολίτη, τον Άνθρωπο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
Βουλευτής Νομού Χίου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Χίος, 06 Μαρτίου 2012

Μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις της βουλευτή Χίου, Ελπίδας Τσουρή, γνωστοποιήθηκε σήμερα από τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ, κ. Πατσούρη, ο οποίος, πρόσφατα, ορίστηκε υπεύθυνος για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών  στο ΚΕΠΑ Χίου. Στο επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις και των υπολοίπων επιτροπών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝ.  ΔΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε.ΧΙΟΥ
Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής


Ταχ. Δ/νση: Κοντογιάννη 6& 8
Ταχ. Κωδ. :821 00
Fax: 22710/44265, 44267
Τηλέφωνο: 2271353329
Πληροφορίες: Ειρήνη Αργυρούδη





            Χίος, 24/2/2012      
            Αρ. Πρωτ.: 992

ΠΡΟΣ: Γραφείο Υποστήριξης  
             Αντιπεριφερειάρχη Χίου.














ΘΕΜΑ: «Δελτίο Τύπου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος νέων εντάξεων στη Δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013 του Καν.(ΕΚ) 1698/2005».
Σχετ.: Η 74/4119/13-1-2012 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΥΑΑΤ.


            Σας αποστέλλουμε Δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013 του Καν.(ΕΚ) 1698/2005.
Παρακαλούμε να γίνει δημοσίευση της στον τοπικό τύπο για την ενημέρωση των παραγωγών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.









Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής Π.Ε. Χίου



Γκολέμης Μάριος


ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο 5ψηφιος ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι λειτουργεί ο 5ψήφιος αριθμός 15375 στον οποίο μπορούν να καλούν σε περίπτωση που θέλουν να δηλώσουν καμένους λαμπτήρες, προβλήματα οδοποιίας, κλαδιά, αδέσποτα ζώα κ.λ.π. κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΧΑΔΑ ΧΙΟΥ



Σας ενημερώνουμε ότι υπογράφηκαν τα σύμφωνα αποδοχής όρων ένταξης των πράξεων: «Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Δ.Ε. Χίου» και
«Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Δ.Ε. Αμανής στη θέση Ροβιές», μεταξύ του Δήμου Χίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ της πόλης Χίου η δαπάνη προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ και για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ της Αμανής η δαπάνη είναι 700.000 ευρώ και συμπεριλαμβάνει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Οι δύο αυτοί ΧΑΔΑ ήταν οι τελευταίοι, που είχαν απομείνει σε εκκρεμότητα κι έτσι, με την ολοκλήρωση αυτών, ο Δήμος Χίου συμβαδίζει με τις οδηγίες της Ε.Ε. στον τομέα της αποκατάστασης ανεξέλεγκτων χωματερών.
Παράλληλα σας γνωστοποιούμε ότι ο ΧΑΔΑ Χίου θα σταματήσει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του νέου ΧΥΤΑ στη θέση Πόδορα και εντός των ημερών θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές εργασίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΧΙΟΥ



Σας ανακοινώνουμε ότι το Δημοτικό ιατρείο επαναλειτουργεί ως κοινωνικό δημοτικό ιατρείο καθημερινά 8.00-14.00 το πρωί και 18.00-20.00 το απόγευμα, για να εξυπηρετούνται άποροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.
Ιατροί, οι οποίοι εργάζονται στη ΔΗΚΕΧ και τον Υπεροργανισμό, θα δέχονται τους ασθενείς τις ανωτέρω ώρες.
Από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου έχουν δοθεί ονόματα ειδικών ιατρών, που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, κατόπιν παραπομπής των ασθενών από το δημοτικό ιατρείο.
Οι νοσηλεύτριες, που στελεχώνουν το ιατρείο, προέρχονται από το δυναμικό της ΔΗΚΕΧ.
Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας, που έχουν στο σπίτι τους φάρμακα ή διάφορα είδη νοσηλείας περισσευμένα ή μη χρησιμοποιούμενα, να τα προσκομίσουν στο δημοτικό ιατρείο, προκειμένου να δοθούν σε πάσχοντες, που τα έχουν ανάγκη.
Μ' αυτό τον τρόπο συνεισφέρουμε όλοι στο κίνημα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση, που βιώνει ο τόπος μας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΧΙΟΥ



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Φεβρουαρίου 2012 εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα – διαμαρτυρία στην αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, που οδηγεί στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών.
«Εμείς οι κάτοικοι της ακριτικής Χίου βιώνουμε από πρώτο χέρι-όπως και όλη η χώρα-τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις τα τελευταία -30- χρόνια.
Τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και οι εφαρμοστικοί νόμοι καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, διαλύουν τους θεσμούς, υποθηκεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, οδηγούν τη χώρα μαθηματικά στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση, οδηγούν σε αφανισμό τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις.
Καταδικάζουμε τις νεοφιλελεύθερες και μονεταριστικές πολιτικές και συνταγές που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται από τις σημερινές κυβερνήσεις.
Θα αντισταθούμε δυναμικά στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων και στην κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά μας, στη γενικευμένη φτώχεια, στην ιδιωτικοποίηση υγείας και παιδείας, στην κατάργηση της πρόνοιας και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού.»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΗΛΙΑΣ Κ. ΚΛΕΙΣΣΑΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΗΜΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ



Ο Δήμος Χίου, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τη ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε., ξεκινά τις δράσεις ενημέρωσης και υλοποίησης της ανακύκλωσης στο νησί μας.
Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, σε συνεργασία με τον ΣΚΑΪ και την VODAFONE, ενημερώνουμε κι ευαισθητοποιούμε τους δημότες μας για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ.
Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι τα κινητά τηλέφωνα και τα αξεσουάρ τους περιέχουν υλικά, που αν καταλήξουν στα σκουπίδια, μπορούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ μπορούν να ανακυκλωθούν και τα υλικά αυτά να αξιοποιηθούν στην παραγωγή άλλων αντικειμένων, εξοικονομώντας πολύτιμους φυσικούς πόρους.
Καλούμε όλους τους δημότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ,
στην πλατεία Βουνακίου το Σάββατο 25/2/2012 από ώρα 11.00 έως 14.00.
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ
Σταμάτης Σουρέλας

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ


Σας ενημερώνουμε ότι χθες ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης για την «προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων», συνολικού κόστους 725.000€. Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό , κατέθεσαν τους φακέλους τους, στη συνέχεια θα γίνει η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών τους και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης.