Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

O ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Λίγα σύννεφα θα υπάρχουν πάνω από την Χίο σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους ως 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με καθαρό ουρανό, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βορειοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Για αύριο Πέμπτη 29/3, προβλέπεται ηλιοφάνεια, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους ως 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με καθαρό ουρανό, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νοτιοδυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟ FIMOTRO ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ





Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ. Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Προ ολίγου ο Γιάννης Παπαγιάννης μέσω του blog Fimotro πραγματοποίησε την απειλή που τις τελευταίες ημέρες προανήγγειλε με επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις του, μετά από σειρά 18 δυσφημιστικών και απειλητικών σχολίων τον τελευταίο μήνα.
Δημοσίευσε αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης της συζύγου μου και εμού, συνοδεύοντάς το με δόλια, ψευδή και συκοφαντικά σχόλια που καταδεικνύουν τους στόχους και τα κίνητρα του.
Είναι προφανές ότι ο εν λόγω …δημοσιογράφος κρυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του blog που διαχειρίζεται, έχει αναλάβει το έργο της διαπόμπευσης και συκοφάντησης μου, το οποίο με μεθοδικότητα και θράσος επιδιώκει να φέρει εις πέρας.
Παρά το γεγονός ότι η δράση του είναι γνωστή, έχει επανειλημμένα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και θα αποτελέσει αντικείμενο ποινικής αξιολόγησης και στην περίπτωση μου, επιθυμώ να τονίσω τα ακόλουθα:
1)Στην Ελλάδα επέστρεψα περί τα τέλη του 2010, μετά από δεκατέσσερα (14) συναπτά έτη παραμονής και εργασίας στο εξωτερικό και έκανα έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας την 1η  Οκτωβρίου του 2010 στην αρμόδια ΔΟΥ. Τα ποσά που αναφέρονται στην φορολογική μου δήλωση αφορούν τα εισοδήματά μου στην Ελλάδα αυτό το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και μόνο.
2)Για την υπόλοιπη περίοδο του 2010 εργάστηκα ως μισθωτός στο Λονδίνο και τα εισοδήματα μου δηλώθηκαν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, όπως  προβλέπει ο σχετικός νόμος, όπου και πληρώθηκαν όλοι οι φόροι. Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, ήδη στις 16/5/2011 κατέθεσα σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μου απάντησε εγγράφως για την ορθότητα της φορολογικής δήλωσης καθώς και των διαδικασιών.
3)Τα σχετικά με την φορολογική μου δήλωση στην Αγγλία που για πρώτη φορά ανέφερε προ ολίγου το Fimotro, αποκρύπτοντας ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 φορολογούμην στην Αγγλία, είναι στοιχεία που ο διαχειριστής του έλαβε γνώση μόλις εχθές το βράδυ με εξώδικο που του απέστειλα, αποκαλύπτοντας άθελά του την ούτως ή άλλως γνωστή ταυτότητά του.
4)Δεν είμαι κύριος διαμερίσματος 180 τ.μ. στην Αθήνα, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα.
5)Τα εισοδήματα από ενοίκια αναφέρονται στο ήμισυ εξ’ αδιαιρέτου διαμερίσματος που κατέχω στο Παγκράτι συνολικού εμβαδού 53τ.μ., το οποίο ήταν ενοικιασμένο μέχρι τον Ιανουάριο του 2010. Έκτοτε έμεινε κενό και το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από εμένα.
6)Λόγω του ύψους του καθαρού εισοδήματός μου για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 μου επεστράφη η παρακράτηση φόρου που είχε ήδη γίνει.

Στην Ελλάδα επέστρεψα με την ευγενή φιλοδοξία να προσφέρω στον τόπο μου. Είναι πασιφανές ότι κάποιοι ενοχλούνται γιατί ένας νέος αυτοδημιούργητος άνθρωπος, χωρίς εξαρτήσεις διεκδικεί ρόλο και λόγο στα πολιτικά δρώμενα τις χώρας.
Συμπεριφορές και νοοτροπίες αυτού του τύπου ανήκουν σε μια άλλη εποχή, με ήθη, πρακτικές και συμπεριφορές που οδήγησαν στη σημερινή κρίση και δυστυχία.
Όσον αφορά τα σε βάρος μου εγκλήματα, το λόγο πλέον έχουν οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη».

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ




Αγαπητοί   συνάδελφοι.

Κανένας δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα υπήρχε περίπτωση να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη Χίο με την ναυτιλία, δύο άρρηκτες και συνδεδεμένες έννοιες εδώ και αιώνες.
Αυτή η παράλογη, -δεν υπάρχει άλλος  πιο εύγλωττος χαρακτηρισμός πιστεύω- εκφρασμένη  θέση για κατάργηση των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε Χίο και Οινούσσες που διατυπώθηκε πρόσφατα  από το Υπουργείο Παιδείας ,θα δώσει την χαριστική βολή τόσο στο νησί μας όσο  και στην ελληνική ναυτιλία, αφού  η ναυτομάνα Χιος τροφοδοτεί παγκοσμίως με παραγωγικό δυναμικό, εξειδικευμένο  και καταρτισμένο στις νέες τεχνολογίες.
Πριν μία εβδομάδα έμαθα  ότι ετοιμαζόταν αυτό το σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού, το οποίο και επισήμανα με δημόσια δήλωσή μου, ζητώντας  παράλληλα από τους βουλευτές της Χίου να πάρουν θέση.
Δυστυχώς επαληθεύτηκα τραγικά όταν μετά από 2-3 μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή  που απέστειλαν οι καθηγητές, και την οποία σας επισυνάπτουμε μαζί με την εισήγηση- όπου εξέφρασαν τις θέσεις τους για το ότι οι Σχολές δεν πρέπει να κλείσουν  γιατί αυτό θα σημάνει και την καταστροφή  τόσο της τοπικής οικονομίας και  κοινωνίας όσο και της ελληνικής ναυτιλίας.
Δεν είναι μόνο στη γεωγραφική διάσταση το πρόβλημα. πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις, δωρεές ,προσφορές του εφοπλιστικού κυρίως κόσμου , ο οποίος κάλυψε όλα τα κενά και τις ανεπάρκειες του κράτους , που  αντί να ενισχύει, καταστρέφει τον πιο κερδοφόρο κλάδο της οικονομίας μας .
Είναι πέρα από κάθε φαντασία να κλείσουν αυτές  οι σχολές. Θα πρέπει να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια να τις κρατήσουμε.
Στην επιστολή των καθηγητών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου αποτυπώνονται εύγλωττα τα πάντα…
Οι Χιώτες, οι Εγνουσιώτες και οι Ψαριανοί  συνταυτίζονται με αυτές της απόψεις  που διατυπώνονται στην επιστολή .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1.     ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ , ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΟΥΝ , ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΥΤΗ Η ΠΕΝΙΧΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ
2.     ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤOΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ..
3.     ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ  ΑΝΑΛΟΓΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΟΤΙ TΟ ΕΝΑ (1) ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΧΙΟ!
ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟYΡΓΟ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ Ο Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ : ΔΕΝ ΕΣΦΑΓΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ!!!


Μερικά από τα οστά των σφαγιασθέντων στη Χίου, όπως φυλάσσονται στη Μεγάλη Μονή

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Η σημερινή εθνική επέτειος, της Επαναστάσεως του ‘21, μας  καλεί να αντισταθούμε στην μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης και απάλειψης της ιστορικής αλήθειας που υπαγορεύουν και επιβάλουν  γνωστά κέντρα, με καθηγητές και λέκτορες και με συμμάχους παράγοντες στα υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Οι εν λόγω ιστορικοί αναθεωρητές, ισχυρίσθηκαν προσφάτως, ότι ο πίνακας του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ευγενίου Ντελακρουά « η σφαγή της Χίου»  αποτελεί υπερβολική απεικόνιση εκ μέρους του καλλιτέχνη και ξεπερνάει την πραγματικότητα. Μπορεί και να αυτοκτόνησαν και έτσι, ο πίνακας αφαιρέθηκε προ διετίας από το Βυζαντινό μουσείο Χίου, κατ’ απαίτηση των Tούρκων!
Σύμφωνα με τον χιώτικο Τύπο, υπάρχει μία μυστική προφορική συμφωνία προκειμένου να καθαιρεθεί ο πίνακας, ως… ένδειξη απάλειψης του ιστορικού χάσματος που χωρίζει τους δύο λαούς!.. Η Τουρκία, επεδίωξε και αφαιρέθηκαν οι ταμπέλες με την επιγραφή: « Έργα Οθωμανών», από τις οστεοθήκες των θυμάτων της Σφαγής στη Νέα Μονή και του Αγίου Μηνά.
Οι Τούρκοι απαιτούν και οι ημέτεροι με δουλικότητα υπακούουν! Ποτέ δεν αφαίρεσαν όμως οι Τούρκοι τον αναρτημένο πίνακα στο μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όπου  παριστά τούρκο πολεμιστή να πατά πάνω στο νεκρό κορμί ΄Ελληνα φουστανελοφόρου με το λάβαρό μας, σκόρπια κορμιά Ελλήνων και ο … ήρωας αυτός με το χέρι στο μέτωπο, κοιτά  μακριά,  ψάχνει να δει τους Έλληνες που τόβαλαν στα πόδια…

Ο πίνακας του Ντελακρουά,  που τους ενόχλησε, δεν περιλαμβάνει τη διαταγή   του Σουλτάνου το 1822,   να σφάξουν βρέφη έως 3 ετών , αγόρια και άνδρες άνω των 12 ετών, γυναίκες άνω των 40, να αιχμαλωτίσουν κορίτσια και γυναίκες από 3 έως 40 ετών και αγόρια από 3 έως 12 ετών. Γλίτωναν μόνο όσοι ασπάζονταν το μωαμεθανισμό. Από τις 117.000 χριστιανούς του νησιού, κατέσφαξαν  50.000,  αιχμαλώτισαν 52.000, διέφυγαν και σώθηκαν  21.000, επέζησαν μόνο 1800… Δεν περιλαμβάνει τα γυναικόπαιδα που πουλήθηκαν σκλάβοι ή βιάστηκαν ούτε τη Χίο που μετετράπη σε στάχτη, ούτε ακούγονται οι γοερές κραυγές των θυμάτων. Γι αυτούς τους φωστήρες που σβήνουν με το σφουγγάρι, δεν πρέπει να μιλάμε για γενοκτονία  γιατί δυσαρεστούνται οι Τούρκοι… Δεν πρέπει να μιλάμε για γενοκτονία των Ποντίων  γιατί θα μας πουν οι προοδευτικοί τενεκέδες καθυστερημένους και γραφικούς. Έτσι πετυχαίνουν το στόχο τους. Τον εξαγνισμό των ενόχων!
Απάντηση στους θλιβερούς αναθεωρητές της ιστορίας για τη σφαγή δίνουν οι «Τάϊμς» του Λονδίνου, ( αρ. φύλ. 11661 σελ. 2, της 11-9-1822). Ιδού τι έγραψε:
« Πολλές λεπτομέρειες από τις  τρομερές  βαρβαρότητες που διέπραξαν οι Τούρκοι στη Χίο έχουν ήδη  γίνει γνωστές.  Ακόμα και Γερμανικές εφημερίδες περιέγραψαν τις βαρβαρότητες. Από τις 120.000 Έλληνες απέμειναν περί τους 900 από τους οποίους πολλοί πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από τα άταφα πτώματα. Το πιο ωραίο και ανεπτυγμένο νησί του Αρχιπελάγους ερημώθηκε. Οι πιο πολιτισμένοι, δυναμικοί και έγκριτοι κάτοικοι του νησιού, το άνθος της Ελλάδος, έχουν οι περισσότεροι εξοντωθεί, εκπατρισθεί ή πουληθεί ως σκλάβοι από τους απίστευτους σφαγείς τους. Εν τούτοις, τέτοιες πράξεις έχουν αμβλυνθεί από Άγγλους και σχεδόν δικαιολογήθηκαν στον Αγγλικό Κοινοβούλιο, αποδιδόμενες σε ελληνικές προκλήσεις. Πότε οι Έλληνες προμελετημένα σφαγίασαν αδιακρίτως ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό μιας επαρχίας; Πότε οι Έλληνες απήγαγαν δεκάδες χιλιάδες ανυπεράσπιστες γυναίκες και αθώα παιδιά για να ικανοποιήσουν ακόλαστες ορέξεις και πάθη; Θα εξισωθεί η πλήρης καταστροφή της Χίου, που μετετράπη σε στάχτες και ο ενταφιασμός 50.000 ανδρών στα συντρίμμια των φιλήσυχων σπιτιών τους, προς την καταστροφή μιας φρουράς μετά από προδοτική συμπεριφορά της;»
«Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκώ 
Ο Βίκτωρ Ουγκώ  καταθέτει την ψυχική του οδύνη για το ολοκαύτωμα της Χίου με το ποίημα « Ελληνόπουλο» (μετάφραση Κωστή Παλαμά):  «Τούρκοι διαβήκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα./Η Χίο, τ’ όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,/με τα κρασιά, με τα δεντρά τ’ αρχοντονήσι, που βουνά/ και σπίτια και λαγκάδια/ και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια/καθρέφτιζε μεσ’ τα νερά./Ερμιά παντού. Μα κοίταξε κι απάνου εκεί στο βράχο,/στου κάστρου τα χαλάσματα κάποιο παιδί μονάχο/κάθεται, σκύβει θλιβερά το κεφαλάκι, στήριγμα και σκέπη του απομένει/μόνο μιαν άσπρη αγράμπελη σαν αυτό ξεχασμένη/ μεσ’ την αφάνταστη φθορά…»
 
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Real News

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ : ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ


Σπάνιο φωτογραφικό υλικό στην έκθεση «Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία-Ελλάδα: 1922-1924)», όπου προβάλλεται και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού.
«Ποτέ δεν άκουσα τη λέξη ανταλλαγή, αλλά τη λέξη ?διωγμός?», διηγείται η Ανθούλα Ρουμελιώτη, με καταγωγή από ένα χωριό κοντά στην Πέργαμο. Η γιαγιά της έπλεξε στην πλεξούδα της μία χρυσή λύρα, πήρε μαζί της μία εικόνα αγίου και έφυγε στον δρόμο της προσφυγιάς. Η Καλλιόπη Γεωργιάδου, κόρη ελληνορθόδοξων προσφύγων από την Καππαδοκία, διηγείται τη δική της ιστορία στα τουρκικά και ο Χουσνού Καραμάν, γιος μουσουλμάνων προσφύγων από την Κρήτη, περιγράφει την οικογενειακή του ιστορία στην κρητική διάλεκτο.
Μήπως ήρθε ο καιρός τα παιδιά και τα εγγόνια τόσο των ελληνορθόδοξων όσο και των μουσουλμάνων προσφύγων να διηγηθούν από κοινού τις ιστορίες τους; Να διατυπωθεί ολόκληρη η ιστορία και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου; Ενα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί η σκηνοθέτρια Μαρία Ηλιού, με τη συνεργασία ιστορικών επιστημόνων, στο φιλμ «Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία-Ελλάδα: 1922-1924)», το οποίο έκανε πρεμιέρα χθες το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς, ενώ στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1), απόψε στις 8, εγκαινιάζεται η ομώνυμη έκθεση φωτογραφιών-ντοκουμέντων από τα χρόνια του διωγμού και της ανταλλαγής των πληθυσμών.
Το φιλμ, με καθημερινές προβολές, στο κεντρικό κτίριο, και η έκθεση έως τις 29 Απριλίου, διαδέχονται την προηγούμενη έκθεση και το φιλμ που μιλούσαν για την κοσμοπολίτικη Σμύρνη και την Καταστροφή της το 1922.
Η επιτυχία τους ήταν απρόσμενη. Γύρω στα 20.000 άτομα πέρασαν το κατώφλι του Μουσείου Μπενάκη, συχνά άτομα που δεν συνηθίζουν να επισκέπτονται μουσεία. Ισως η επιτυχία του δεύτερου φιλμ και της έκθεσης να είναι μεγαλύτερη, ακριβώς γιατί δείχνουν την ανθρώπινη ιστορία της ανταλλαγής. Η Συνθήκη της Λοζάνης (1923) «προξένησε ανείπωτα βάσανα και κακουχίες για πολλούς από τους “ανταλλαγμένους πληθυσμούς”…», λέει ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), ομιλητής του φιλμ. «Η εχθρότητα που αντιμετώπισαν οι νεοαφιχθέντες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, καθώς και ο καημός για τις χαμένες τους πατρίδες επιβεβαιώνουν το ανθρώπινο κόστος της ανταλλαγής».
Ο διωγμός
Ομως, πριν από την ανταλλαγή υπήρχε ο διωγμός. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης χιλιάδες άνθρωποι, γυναικόπαιδα κυρίως, έφτασαν εξαθλιωμένοι στα ελληνικά λιμάνια, ενώ οι άνδρες (120.000 περίπου) μεταφέρθηκαν στα λεγόμενα τάγματα εργασίας στην ενδοχώρα, όπου οι περισσότεροι δεν άντεξαν. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα ήταν 1,3 εκατομμύρια. Από αυτούς, μόνο 180.000 μετακινήθηκαν μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Οι μουσουλμάνοι που έφυγαν από την Ελλάδα, κυρίως από την Κρήτη και τη Μακεδονία, αριθμούσαν περί τους 355.000. Ο ξεριζωμός ήταν ίδιος, ίσως χειρότερος για τους μουσουλμάνους, λένε οι ειδικοί, καθώς δεν τους περίμενε καμία απολύτως μέριμνα. «Η ανταλλαγή δεν ήταν μονομερής, όπως πολλοί νομίζουν», λέει ο ιστορικός Θάνος Βερέμης.
Οι ανθρώπινες ιστορίες ήταν τραγικές και στις δύο πλευρές. Ενενήντα χρόνια μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το φιλμ και η έκθεση της Μαρίας Ηλιού τιμούν τον κόσμο που ξεριζώθηκε, κρατώντας αποστάσεις από εθνικιστικές θέσεις.
Πρόσφυγες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, διηγούνται τις μικρές ιστορίες τους, ενώ ιστορικοί επιστήμονες μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ανάμεσά τους επίσης ο Ρενέ Χίρσκον (Οξφόρδη), από τους πρώτους ανθρωπολόγους που συνέλαβαν το θέμα των προσφύγων, ο οποίος είχε έρθει για τις μελέτες του στην Κοκκινιά, αλλά και ο αείμνηστος Χάρης Ψωμιάδης, ποντιακής καταγωγής, ιδρυτής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Κουίνς Κόλετζ.
  • Δύο πλευρές 
    «Εφτασε η στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων και από τις δύο πλευρές της θάλασσας μπορούν να διηγηθούν από κοινού τις ιστορίες τους» (Μ. Ηλιού)
—————-
πηγη: ΕΘΝΟΣ

120 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΣΕ 172 ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ






27/03/2012 14:26

€120 εκατ. ευρώ σε 172 δήμους για βιοκλιματικά σχολεία

Περί τις 200 προτάσεις έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε περίπου 300 σχολεία της χώρας, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.
Παράλληλα και επιδιώκοντας τη περαιτέρω διεύρυνση ανάλογων παρεμβάσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμάτικης Αλλαγής υπέγραψε νέα πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.
Με γνώμονα τον επιδεικτικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα χρηματοδοτηθούν έργα σε όλους τους Δήμους (157) που υπέβαλαν μεμονωμένες προτάσεις και επιπρόσθετα και σε άλλους δήμους μέσω των προτάσεων του ΟΣΚ και του υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό, συνολικά θα χρηματοδοτηθούν επιδεικτικά έργα σε περισσότερα από 300 Βιοκλιματικά Σχολεία σε 172 δήμους της χώρας συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 120 εκ. ευρώ (αντί των 40 εκατ ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού).
Για την εξυπηρέτηση των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ θα γίνουν κατάλληλες παρεμβάσεις σε υφιστάμενα σχολικά κτήρια, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν στις εξής εργασίες:
  • Μονώσεις στεγών και τοιχωμάτων (κέλυφος κτηρίων).
  • Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, με θερμοδιακοπή.
  • Αντικατάσταση / αναβάθμιση καυστήρα / λέβητα.
  • Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού.
  • ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β, γεωθερμία, βιομάζα).
  • Ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση.
  • Ευαισθητοποίηση / Ενημέρωση των μαθητών και του ευρέως κοινού, με έντυπο υλικό, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαλέξεις και σεμινάρια.
Η δράση αυτή του ΥΠΕΚΑ είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, του μαθητικού πληθυσμού αλλά και των οικογενειών τους για τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας, της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020.
aftodioikisi.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ


Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας


Ο Δήμος Ικαρίας να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης του Ικαριακού Λαού
Υποκριτική και παρελκυστική η απάντηση της εταιρείας Ίκαρος Άνεμος
Σε καθεστώς πλήρους απουσίας ενημέρωσης βρίσκεται η Ικαριακή Κοινωνία ενώ ο Δήμος έστειλε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στην …εταιρεία!


26-3-2012

Σε καθησυχασμό και αναβολή κάθε συζήτησης αποσκοπεί η απάντηση της Εταιρείας Ίκαρος Άνεμος προς τον Δήμο για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Ικαρία (δημοσίευμα του http://www.ikariamag.gr   στις 16/03/2012). Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η πρόοδος των μελετών θα της επιτρέψουν να έχει μια πληρέστερη εικόνα για το έργο, και συγκεκριμένα για το αν θα προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου και περαιτέρω για το μέγεθος και όλα τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα που τίθενται».
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν έχει εξετάσει ακόμη τα μακροοικονομικά στοιχεία για να προχωρήσει. Παλιότερα είχε δηλώσει ότι αν υπάρχει αντίθεση της Ικαριακής Κοινωνίας η εταιρεία δεν θα προχωρήσει στο έργο. Επομένως, η καθολική αντίθεση του Ικαριακού λαού τώρα, μπορεί να αποθαρρύνει την εταιρεία από το να προχωρήσει. Έχει ιδιαίτερη σημασία να ενημερωθούν οι πολίτες από τα κείμενα που συνοδεύουν το ψήφισμα «ΙΚΑΡΙΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 110 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ» να υπογράψουν μαζικά[1] και να το διαδώσουν.
 
Ωστόσο, η απάντηση της εταιρείας, είναι αποκαλυπτική. Αν εκτιμήσει η εταιρεία ότι την συμφέρει οικονομικά η επένδυση, μετά θα εξετάσει τα «περαιτέρω».  
Αυτά όμως, τα «περαιτέρω», τα «υπόλοιπα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα» θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2012, όταν θα κατατεθούν για έγκριση οι περιβαλλοντικές μελέτες, και θα ανοίξει υποχρεωτικά, και όχι από την καλή διάθεση της εταιρείας, η ολιγοήμερη διαβούλευση. Τότε θα είναι αργά να προσέλθει η εταιρεία στο νησί «για να ενημερώσει επίσημα τους κατοίκους για τις προθέσεις της και να ξεκινήσει [η εταιρεία!] ένα γόνιμο διάλογο», κάτι που φυσικά δεν έκανε ούτε πριν την άδεια της ΡΑΕ, η οποία αιφνιδίασε τους πάντες, ούτε ένα χρόνο τώρα. Δεν είναι όμως αρμοδιότητα της εταιρείας να ενημερώσει, αλλά του ίδιου του Δήμου.
Επομένως, «οι μόνες διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει [η εταιρεία] αυτή τη στιγμή»  είναι κούφιες:
·        «ότι το έργο …θα σχεδιαστεί με απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον και τις απόψεις των κατοίκων» γιατί είναι γνωστά παρόμοια έργα και πρακτικές άλλων περιοχών των εταιρειών συμφερόντων Μυτιληναίου και άλλων εταιρειών.
·        Ότι «θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μόνο εφόσον συναινέσει η τοπική κοινωνία», το Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή, κάτι που μπορεί να γίνει και χωρίς ενημέρωση από το Δήμο της τοπικής κοινωνίας, όπως έχουν κάνει πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες μέχρι σήμερα σε πολλές περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι τεράστιες οι ευθύνες του Δήμου Ικαρίας για την τακτική που ακολουθεί στην υπόθεση της υποθήκευσης του μέλλοντος της Ικαρίας για πολλές δεκαετίες.
Ο Δήμος Ικαρίας, από τη δημοσιοποίηση της άδειας της ΡΑΕ (Ιούλιος 2011) μέχρι σήμερα, δεν έχει διοργανώσει ακόμη, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Δημάρχου το Φθινόπωρο 2011 και κατόπιν το Μάρτιο 2012,  ενημερωτικές συναντήσεις με τον Ικαριακό λαό για να του γνωστοποιήσει τα δεδομένα που υπάρχουν. Και αυτά είναι πολλά:
1.      Υπάρχει επιδεικτική αγνόηση και υποτίμηση της Δημοτικής αρχής από την ίδια την πολιτεία, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος ο Δήμος. Η πολιτεία δείχνει ότι θα είναι σύμμαχος με τον ιδιώτη επενδυτή ακόμη κι αν τα σχέδιά του αντιστρατεύονται το τοπικό και γενικά το δημόσιο συμφέρον[2].
2.      Η πολιτεία έχει διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις ανεμογεννήτριες που είναι θετικό για τις μεγάλες εταιρείες και αρνητικό για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.   (Κίνητρα για ιδιωτικά κέρδη που αυξάνουν τη συνολική τιμή του ρεύματος, διευκολύνσεις για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε δάση, σε προστατευόμενες περιοχές, ακόμη και σε περιοχές σημαντικές για την ορνιθοπανίδα, συνοπτικές διαδικασίες διαβούλευσης, δυνατότητα επέκτασης των ανεμογεννητριών με συνοπτικές διαδικασίες, κλπ.)
3.      Η περιβαλλοντική αξία της Ικαριακής οροσειράς οι πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες,  δεν είναι γνωστά, η σημερινή οικονομική και αξία του Αθέρα δεν έχει εκτιμηθεί, όπως επίσης υπάρχει άγνοια για τις τεράστιες πολύπλευρες επιπτώσεις (όχι μόνο περιβαλλοντικές) που μπορεί να έχει η τοποθέτηση και λειτουργία 110 ανεμογεννητριών 330 MW στα 2/3 του Αθέρα για τα επόμενα 25-50 χρόνια της άδειας.
4.      Υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση και υπερτίμηση από τον ίδιο το δήμαρχο και τοπικούς παράγοντες για τα ανταποδοτικά οφέλη του Δήμου, που σήμερα ο Δήμαρχος έχει κατεβάσει από 5 σε 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και για το «τζάμπα ρεύμα» που τάζουν στους δημότες.
5.      Υπάρχουν σημαντικές άλλες ευκαιρίες για ενεργειακή εξοικονόμηση και δραστηριοποίηση του Δήμου, με αντίστοιχα έσοδα.
6.      Υπάρχει μια αρνητική οικονομική συγκυρία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κάθε μεγάλο επενδυτικό σχέδιο και να μείνουν στο σώμα της Ικαρίας άχρηστα υλικά που δεν θα μπορούν να απομακρυνθούν (τσιμέντα, σίδερα, πλαστικό και άλλα απομεινάρια), όσες εγγυήσεις και να δοθούν, όπως έχει γίνει παλιότερα με τα κουφάρια παρόμοιων επενδύσεων (Τούλα Παλλάς, Αγ. Κυριακή κλπ).

Η εταιρεία Ίκαρος Άνεμος ακολουθεί την τακτική του «λάου-λάου». Ο Δήμος Ικαρίας ακολουθεί διαφορετική πολιτική ή ταυτίζεται με αυτή της εταιρείας;
Σήμερα, κανείς, εκτός από την εταιρεία Ίκαρος Άνεμος, δεν είναι γνώστης των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης (Δεκέμβρης 2011-Γενάρης 2012) του Δήμου Ικαρίας!
Αντί ο Δήμος να προχωρήσει στην απαράδεκτη ενέργεια να διαβιβάσει προς την εταιρεία Ίκαρος Άνεμος τα «εύλογα αιτήματα πολιτών και οργανώσεων» που έχουν προκύψει ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (σα να καρφώνει δηλαδή στην εταιρεία τους «διαμαρτυρόμενους» δημότες του) οφείλει να διοργανώσει άμεσα  συνελεύσεις σε όλη την Ικαρία για να ενημερωθούν και οι δημότες για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, για αυτά τα αιτήματα πολιτών και οργανώσεων που έχουν υποβληθεί. 
Είναι απαράδεκτο η Ικαριακή κοινωνία να είναι σε άγνοια και ο Δήμος να βρίσκεται σε επικοινωνία και συνδιαλλαγή με την εταιρεία και όχι σε διάλογο με τον Ικαριακό λαό.

Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας


[1] Το ψήφισμα διακινείται σε όλη την Ικαρία και υπάρχει ηλεκτρονικά στην διεύθυνση http://www.gopetition.com/petitions/%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-11.html
[2] Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, δεν απάντησε ποτέ στις αιτιολογημένες ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά της άδειας της ΡΑΕ (νομικά: απέρριψε) παρ’ όλο που υπήρχαν επισημάνσεις για χαριστικές παρατυπίες υπέρ του ιδιώτη και ότι η άδεια δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΡΟΚΑΣ"




Τις πιο απαισιόδοξες και θλιβερές προβλέψεις μας για το μέλλον του νησιού επιβεβαίωσαν η Τεχνική έκθεση και η Σύνοψη εργασιών της εταιρείας Ρόκας , αναφορικά με το τερατώδες έργο της εγκατάστασης των 75 ανεμογεννητριών στο νησί μας.
Επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμησή μας ότι πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που δεν έχει καμιά σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και το μόνο που εξυπηρετεί είναι η υψηλή κερδοφορία της πολυεθνικής  Iberdrola και του ομίλου Ρόκα.
Χωρίς αιδώ οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναφέρουν ότι «oι Κυκλάδες και άλλα νησιά που δεν επιλέχτηκαν για τη συγκεκριμένη ‘επένδυση’ έχουν «σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά» και «σημαντικά θαλάσσια υποσυστήματα» (σελίδα 4-13). Δηλαδή ,διάλεξαν τα νησιά μας γιατί είναι για τα μπάζα τους, χωρίς σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά και χωρίς σημαντικά θαλάσσια υποσυστήματα.
Για αυτό και θα ισοπεδώσουν τα βουνά μας με δρόμους, δίκτυα, σταθμούς και υποσταθμούς,  την παραλία στο Μετόχι για να ξεφορτώσουν τις ανεμογεννήτριές τους, θα καταπατήσουν περιοχές Natura και  άλλες αρχαιολογικής αξίας, θα  αμαυρώσουν το νησιωτικό τοπίο και θα υποβαθμίσουν την όποια προοπτική παραγωγικής και τουριστικής ανάδειξης του νησιού με βάση την πολιτισμική κληρονομιά του και τη φύση του.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι αποκαλυπτική της λογικής που λειτουργεί το κεφάλαιο, απαξιώνοντας Φύση και ανθρώπους με συμπαραστάτη και αρωγό την κυβέρνηση του μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πλάτες τοπικών παραγόντων και βουλευτών, που τρέχουν να ξεθεμελιώσουν ό,τι απέμεινε όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο, με το φερετζέ για «πράσινη ενέργεια» , που δεν είναι τίποτε άλλο από πράσινες μπίζνες με θύματα όλους εμάς. Άλλωστε το πρόγραμμα  «Ήλιος» που ξεθεμελιώνει την ύπαιθρο στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό για το πού το πάνε.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε προηγούμενη ανακοίνωσή της ανέλυσε επαρκώς τις θέσεις της  γι αυτό και θεωρεί ότι δεν έχει να διαβουλευτεί τίποτε με καμιά εταιρεία και κανέναν κυβερνητικό ιθύνοντα για το πώς θα υποθηκευτεί το μέλλον του νησιού.
Η εταιρεία “Ρόκας Iberdrola” είναι ανεπιθύμητη στο νησί, μαζί με τα υποτιθέμενα τριάντα αργύρια. Δεν θα αφήσουμε να μετατραπεί το νησί μας σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρενέργειας , σε ένα πεδίο βολής του κεφαλαίου για να συνεχίσει απρόσκοπτα την κερδοφορία του.
Αγωνιζόμαστε για έναν  Δημόσιο φορέα ενέργειας σε πανελλαδικό επίπεδο που με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό θα επιμερίζει τους ενεργειακούς φορείς και θα αξιοποιεί το ενεργειακό δυναμικό ισόρροπα και με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και φυσιογνωμία του κάθε τόπου. Αυτός ο σχεδιασμός θα υπηρετεί την εξουσία του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση , στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες, υπό το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας με δωρεάν επιδοτήσεις για καθαρά ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας και σε επίπεδο δήμου , δημόσιων κτιρίων κλπ. Η παραγωγή της ενέργειας είναι ανάγκη να επιστρέψει στην μικρή κλίμακα που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στους   μικρούς τόπους να παράγουν τουλάχιστον ένα μέρος της ενέργειας που χρειάζονται με χρήση των ΑΠΕ.
Γι αυτό και οι άξονες πρέπει να είναι:
·        Σωστή λειτουργία των τοπικών σταθμών παραγωγής (όχι στη χρήση μαζούτ, τοποθέτηση φίλτρων, χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ).
·        Εξοικονόμηση ενέργειας, όχι άσκοπη κατανάλωση, όχι στον ολονύκτιο ηλεκτροφωτισμό εκκλησιών, ξωκλησιών, μεγάρων, γηπέδων, βράχων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δείξουν το μέγεθος του νεοπλουτισμού και της ανοησίας μας.
·        Να δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση
·        Μειωμένο έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους , αναξιοπαθούντες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα μείωση των τιμών του ρεύματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με παράλληλη αύξηση στους κεφαλαιούχους μεγαλοκαταναλωτές.
Κλείνοντας θεωρούμε απαραίτητο στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα , ώστε όλοι να μπουν μπροστά στις ευθύνες τους και να αποτραπεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για το μέλλον του νησιού μας.
 Οι  καταστροφικοί σχεδιασμοί  των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την περιοχή και τη χώρα, χειροκροτήθηκαν και χειροκροτούνται από τους βουλευτές,  δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χειροκροτούνται από διάφορους πολιτικούς  θιασώτες του ευρωμονόδρομου και παράγοντες του νησιού που μυρίζονται το ψητό και καταλαβαίνουν τις «πράσινες μπίζνες».
Μόνο η πολιτική απομόνωση , η καταδίκη αυτών των δυνάμεων και η συμπόρευση με το ταξικό   λαϊκό κίνημα,  μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος του λαού και των εργαζομένων του τόπου, ώστε να ξεδιπλωθούν αγώνες που θα ματαιώσουν τη νέα άλωση του νησιού μας από όλους αυτούς.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΕΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρου Χίου  και το Παράρτημα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Β. Αιγαίου  στα πλαίσια του προγράμματος Εξιδικευμένης Συνδικαλιστικής Επιμόρφωσης “Οι στόχοι και τα εργαλεία άσκησης Οικονομικής Πολιτικής 
σας προσκαλούν στην ομιλία του
κ. Γεωργίου Αργείτη

Επίκουρου Καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Επιστημονικού Υπεύθυνου της Μονάδα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Οικονομικού Μετασχηματισμού του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

 με θέμα:  
Μνημόνιο 2 και οι επιπτώσεις στη ζωή μας  
την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:30  
στο αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης (Μιχάλειο Κτίριο)  
Για τα Δ.Σ

  Ο Πρόεδρος του
Εργατικού Κέντρου Χίου 
Αναστάσιος Κώσταλος
 Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος
 ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Β. Αιγαίου 
Αντώνιος Παπαντωνάκης