Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΡΔΗ -ΠΑΣΣΑΛΗ





Την γνώριζα καλά χωρίς να είμαστε «αχώριστοι φίλοι» Την γνώρισα μέσω του φίλου μου Γιάννη Τσούτσα, Προέδρου της Ένωσης Χίων Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι τον παππού της και την οικογένεια της στο Δελφίνι Κάθε χρόνο του Σωτήρα η πάντα χαμογελαστή παρουσία της, λάμπρυνε την πανήγυρη του πατρώου ιερού. 

Γεννήθηκε το 1955, στα Άνω Καρδάμυλα της καρδιάς της. Εκεί τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το 1973, τέλειωσε το Λύκειο. Εκεί γνώρισε, αγαπησε και παντρευτηκε τον συμμαθητή της Σακη Πασσαλη. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο “Institute Weder” στη Ζυρίχη της Ελβετίας από το 1973 ως το 1978. Εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου και δημιούργησε το ατελιέ της. Επιτυχημένη απόλυτα στο χώρο της ενδυματολογίας και της χαρακτικής. Με επιτυχημένη παρουσία στο θέατρο, Επιμελήθηκε τα κουστούμια των παραστάσεων Βαβυλωνία και Ιχνευτές, του Δήμου Αβδελιώδη. Δίδαξε και ασχολήθηκε με Λιθογραφία στο Ερευνητικό Κέντρο Χαρακτικής Νεάπολης Θεσσαλονίκης από το 1998 έως το 2001. Ελεύθερες σπουδές στην ενδυματολογία, μεταξοτυπία, κεραμική και στα ψηφιδωτά. Δίδασκε ζωγραφική και χαρακτική από το 2001 στο εργαστήρι Τεχνών του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δημιούργησε την Ομάδα Διάδοσης Έρευνας Χαρακτικής (ΟΔΕΧ) το 2005, Συμμετείχε με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της κοσμούν πινακοθήκες (Πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης, Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Χίου, Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου) και ιδιωτικές συλλογές. Με τη σκέψη της πάντα στο Μυροβόλο νησί μας, προσέφερε αρκετές εκθέσεις στις οποίες πρόβαλε και παρουσίαζε τις χιώτικες φορεσιές ανά τους αιώνες. Άτομο ακούραστο, ασυμβίβαστο, ερευνητικό και δημιουργικό δεν άφηνε να πάει χαμένη καμιά ευκαιρία στο να προβάλει και να διδάξει, κυρίως στη Χίο. Πάντα στις εκδηλώσεις του «Αγροτουρισμού», στόλιζε και επιμελείτο με το πληθωρικό ταλέντο και την όμορφη παρουσία της το περίπτερο του Συλλόγου των Χίων της Θεσσαλονίκης. Η καθοριστική η συμμετοχή της στην έκθεση «Χιώτικα Καΐκια» είχε σαν αποτέλεσμα μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις της «Συμπρωτεύουσας» 

Δυστυχώς μας άφησε και έφυγε πολύ νωρίς για την γειτονιά των Αγγέλων. Άφησε πίσω της, τόσο απρόσμενα, τόσο άδοξα, όλους τους αγαπημένους της, που είχαν τόσο ανάγκη την γλυκιά της παρουσία. Άφησε Χίο και Θεσσαλονίκη ορφανεμένες...... Πολύ ποιο φτωχές από ότι ήταν σήμερα το πρωί .... λίγο πριν φθάσει στη Συκιάδα. Εμείς δε θα σου πούμε το Στερνό Αντίο γιατί θα είσαι ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ..... Λοιπόν Μαρία .... Ραντεβού όπως κάθε χρόνο του Σωτήρα στο Δερφίνι 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

ΑΔΕΔΥ : ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ



Σε στάση εργασίας από τις 12:30 έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου η ΑΔΕΔΥδιαμαρτυρόμενη για τα νέα προωθούμενα μέτρα και κυρίως για τις περικοπές στο εφάπαξ.
Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει «την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και τη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, να εξασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους, και να προχωρήσει σε άμεσο κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων ανάλογα με τη μείωση των μισθών».
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της «είναι εφιαλτική η κατάσταση, στην οποία οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να προωθούνται και σήμερα, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές διαβεβαιώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, ότι δεν θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους».
aftodioikisi.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 24 Ιουλίου και ώρα 13.00 στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

  • Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη για τρέχοντα θέματα

  • Ανάπτυξη του Τουρισμού με πρωτοβουλία των Δήμων
Εισηγητής : Φ. Προβατάς, πρόεδρος Επιτροπής Αναπτυξιακών
                      Προγραμμάτων

  • Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, ΄Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υποστήριξης της εφαρμογής του «Καλλικράτη»
Εισηγητές: Δ. Καφαντάρης, πρόεδρος Επιτροπής Ηλεκτρονικής
                                              Διακυβέρνησης  
                            Ν. Παπαγγελής,  πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών
                            Φ. Προβατάς,      πρόεδρος Επιτροπής Αναπτυξιακών
                                                           Προγραμμάτων


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για το σημερινό τραγικό τροχαίο δυστύχημα που στέρησε τη ζωή σε τρεις συμπολίτες μας. Εύχομαι ειλικρινά την αποκατάσταση της υγείας των υπόλοιπων θυμάτων του δυστυχήματος.
Εκφράζοντας το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας, διατυπώνω την απαίτησή μας για πλήρη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος, και διαλεύκανση των συνθηκών και των αιτίων που οδήγησαν σε αυτό, με βάση όσα ορίζει ο Νόμος.
Το οφείλουμε στη μνήμη των άδικα χαμένων συμπολιτών μας και στις οικογένειές τους προς τις οποίες εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.  

Κωνσταντίνος Γανιάρης
Αντιπεριφερειάρχης Χίου

                

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΟ ΝΕΚΡΩΝ




Ευστράτιος και Αικατείνη Γιαρίμογλου, ειναι τα ονόματα των δυο  νεκρών. Το ζευγάρι, είχε έλεθει για διαοπές στη Χιο και διέμενε  στα Καρδάμυλα 





Η ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΡΔΗ ΠΑΣΣΑΛΗ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΙΟ




Η Μαρία Γεράρδη Πασσαλή, ενδυματολόγος με  μεγάλες συνεργασίες με θέατρα, και το ΔΗΠΕΘΕ. Βορείου Αιγαίου , μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Χιων  Θεσσαλονίκης Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ για πολλα χρόνια, είναι μία εκ των τριών θυμάτων του ατυχήματος που έγινε πριν λίγες ώρες στη Χιο.



στη φωτο δεξια η αδικοχαμενη   ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΡΔΗ ΠΑΣΣΑΛΗ 


Η Μαρία η Πασσαλή είχε κανει έκθεση για την ιστορία της Χιακης Ενδυμασίας, ,ηταν εκ των βασικων συντελεστων του Διεθνους Συνεδριου Χαρακτικής στα Μεστά ,  είχε συμετοχή και στο Συνέδριο για τους Βοτανικούς Κήπους. Ευχόμαστε  συλλυπητήρια στην οικογένειά της 

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ







Δυο νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη λίγο πριν τις 9 το πρωί στη περιοχή του Παντουκιούς, όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου κ. Αρχοντάκης. Λεωφορείο των υπεραστικών ΚΤΕΛ έπεσε σε γκρεμό και τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από τα τραύματα και τις υψηλές θερμοκρασίες δυο επιβάτες μια γυναίκα και ένας άνδρας. 11 άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Χίου ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των επιβαινόντων.
πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ