Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΤΡΙΕΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ




Απαγορεύτηκε το κυνήγι όλων των θηραμάτων σε έκταση εμβαδού 258.031 στρεμμάτων για τρία χρόνια απο 27-08-2012 μεχρι 26-08-2015  στις περιοχές των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων
Καρυών, Δαφνώνα, Αγίου  Γεωργίου Συκούση , Αρμολίων, Καλαμωτύς, Πυργίου, Ολύμπων, Μεστων , Ελάτας, Λιθίου, Αυγωνύμων, Αναβάτου και Πιτυούς, Δήμου Χίου  τουυ Νομού Χίου λόγω, των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών  για τα θηράματα εξ αιτίας  του μεγέθους της πυρκαγιάς που εξεράγη την 18-08-2912 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



TRIHMERO KOINVNIKHS OIKONOMIAS STO EYRVKOINOBOYLIO 6-8 IOYLIOY 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εφαρμογή αρχών της κοινωνικής οικονομίας στη οικολογική διαχείριση απορριμάτων καθώς οι ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και φτηνά προϊόντα με ταυτόχρονα οφέλη για το περιβάλλον είναι εντυπωσιακές. Γύρω από το θέμα μίλησαν ο Joris De Brone, εκτελεστικός διευθυντής του δικτύου κέντρων επαναχρησιμοποίησης De Kringwinkelστο Βέλγιο, ο Sepp Eisenriegler, γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Βιενέζικης κοινωνικής επιχείρησης επιδιόρθωσης R.U.S.Zπου ξεκίνησε τους 2 οργανισμούς-ομπρέλλα για την Αυστρία και την ΕΕ, ο Σταύρος Αρυρόπουλος, εκπρόσωπος της Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ, της πρώτης πολυσυμμετοχικής εταιρείας λαϊκής βάσης για τη διαχείριση απορριμάτων στην Ελλάδα και ο Δημήτρης Χωματίδης από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.   

Ο Joris De Brone, εκτελεστικός διευθυντής της De Kringwinkel στο Βέλγιο μίλησε για την κοινωνική αυτή επιχείρηση που αποτελείται από 31 κέντρα επαναχρησιμοποίησης, 10 κέντρα επιδιόρθωσης και 118 καταστήματα που καλύπτουν ολόκληρη την Φλαμανδία.

Ένα κέντρο επαναχρησιμοποίησης είναι μια επιχείρηση που συλλέγει, διαχωρίζει, και στη συνέχεια πουλά προϊόντα που θεωρούνται απορρίματα με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή ή την ανακύκλωσή τους.  Οι στόχοι αυτής της οικονομικής δραστηριότητας είναι περιβαλλοντικοί (επαναχρησιμοποίηση, επιμήκυνση του χρόνου ζωής και παράταση της χρήσης προιόντων κλπ) αλλά και κοινωνικοί καθώς τέτοια κέντρα προσφέρουν αφενός εργασία σε μακροχρόνια ανέργους και εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες και αφετέρου προσφέρουν φτηνά αλλά ικανοποιητικής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές.

Τα κέντρα επαναχρησιμοποίησης της De Kringwinkel συλλέγουν προϊόντα προς απόρριψη που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν τα χρειάζεται πλέον ο αρχικός τους ιδιοκτήτης, με 3 τρόπους: από το σπίτι κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, με μεταφορά από τον πολίτη σε ένα από τα καταστήματα του δικτύου ή με μεταφορά από τον πολίτη στο σημείο συλλογής των δημοτικών απορριμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η βασική διαλογή και η εκτίμηση της καταλληλότητας ενός προϊόντος γίνεται κατά τη φάση τη συλλογής. Τα προϊόντα αυτά μεταφέρονται σε ένα κέντρικό σημείο όπου ζυγίζονται και διαχωρίζονται περαιτέρω στο τμήμα που προορίζεται για επαναχρησιμοποίηση, στο τμήμα που προορίζεται για ανακύκλωση και στο τμήμα που προορίζεται είτε για καύση, είτε για ταφή. Το τμήμα προς επαναχρησιμοποίηση μετά από τις απαραίτητες επιδιορθώσεις ακολούθως μεταφέρεται στα καταστήματα του δικτύου όπου προσφέρεται δωδεκάμηνη εγγύηση στον καταναλωτή. Η επιχείρηση αυτή έχει 4968 εργαζόμενους και περίπου 4.8 εκατομμύρια πελάτες. Το 2011 συλλέχθησαν 59694 τόνοι και οδηγήθηκαν προς επαναχρησιμοποίηση περίπου οι μισοί (27866 τόνοι) ενώ ο κύκλος εργασιών ήταν 35.3 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο βασικό εργαλείο για την ίδρυση τέτοιων κέντρων είναι η Φλαμανδική πολιτική διαχείρισης απορριμάτων που δίνει προτεραιότητα κατά σειρά στην μείωση παραγωγής απορριμάτων, στην επαναχρησιμοποίησή τους, στην ανακύκλωση, στην καύση με ανάκτηση ενέργειας και τέλος στην ταφή. Σημαντική συμβολή αποτελεί το γεγονός ότι 70% των παραγόμενων απορριμάτων συλλέγονται ξεχωριστά ενώ από την αρχή του 2012 η πολιτική πλέον αντιμετωπίζει τα απορρίματα σαν υλικά. Όμως η Φλαμανδική κυβέρνηση παρέχει και επιπλέον κίνητρα όπως ο μειωμένος φόρος ταφής για προϊόντα που δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, τα ετήσια κονδύλια που διατίθενται για επενδύσεις και βελτίωση της ποιότητας (930.000 ευρώ), η παρακολούθηση της πορείας αυτών των κέντρων σε ετήσια βάση, η πραγματοποίηση ερευνών, η παροχή συμβουλών οικονομικής φύσης, η δημιουργία ενός δικτύου που καλύπτει ολόκληρη τη Φλαμανδία καθώς και η παροχή ειδικής άδειας για κέντρα επαναχρησιμοποίησης. Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, υπάρχει μια σειρά απο αξιοποιήσιμα προγράμματα εύρεσης εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για άτομα χωρίς ιδιαίτερα προσόντα καθώς και μακροχρόνια άνεργους που επιδοτούν τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη και παρέχουν επιπλέον διευκολύνσεις για εκπαίδευση με ταυτόχρονη εργασία.

Πέρα όμως από τα κίνητρα που παρέχει η πολιτεία, η επιτυχία της De Kringwinkelοφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη στενή και καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία ενθαρρύνεται να συνεργαστεί με τα κέντρα επαναχρησιμοποίησης καθώς αυτού του είδους οι συνεργασίες παρέχουν δωρεάν δημοσιότητα για τις τοπικές αρχές, έσοδα από τη συλλογή (100-150 ευρώ τον τόνο) και φυσικά ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης που οι τοπικές αρχές στηρίζουν.

Iδιαίτερη συμβολή στην επιτυχία της επιχείρησης είχε η επικοινωνιακή καμπάνια που ακολουθήθηκε, και η οποία οδήγησε επιτυχώς στην εδραίωση της νέας «φίρμας» “De Kringwinkel”. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2002, μια χρονιά όπου συνυπήρχαν μια σειρά από παράγοντες που συνέβαλαν θετικά στην επιτυχία της επικοινωνιακής στρατηγικής. Πρώτα απ΄όλα τα κέντρα επαναχρησιμοποίησης στη Φλαμανδία συμπλήρωναν 10 χρόνια ζωής. Η αγορά επαναχρησιμοποιημένων προιόντων είχε πλέον ωριμάσει και δεν περιοριζόταν μόνο στους φτωχούς. Είχε επίσης αρχίσει να αυξάνεται ο υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα σε κέντρα επαναχρησιμοποίησης ενώ άρχιζαν να εντοπίζονται δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου καθώς 10% από τα ογκώδη απορρίματα είναι κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση.

Η επικοινωνιακή εκστρατεία εστίασε στο να ενισχύσει την εικόνα επαγγελματισμού των κέντρων επαναχρησιμοποίησης, στο να ενημερώσει με ακρίβεια το κοινό για το τι είναι ένα τέτοιο κέντρο, και στο να ξεκαθαρίσει στους καταναλωτές τις διαφορές με τους ανταγωνιστές της αγοράς. Το πρώτο βήμα ήταν η έρευνα σχετικά με το κοινό που αποτελεί τους βασικούς πελάτες των κέντρων επαναχρησιμοποίησης, ποιος είναι ο τρόπος ζωής τους, πως αποφασίζει κάποιος να αγοράσει «από δεύτερο χέρι», τι εικόνα έχουν οι άνθρωποι για τα καταστήματα που πωλούν τέτοια προϊόντα γενικά. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας διαμορφώθηκε μια κεντρική επικοινωνιακή στρατηγική, πρώτο συστατικό στοιχείο της οποίας ήταν η καθιέρωση ενός ονόματος, μιάς «φίρμας». Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν για να σταματήσει η σύγχυση, να υπάρξει σαφής διαχωρισμός από τους ανταγωνιστές της αγοράς, να δημιουργηθεί ευκολότερα μια ομοιόμορφη και ελκυστικότερη εικόνα και φυσικά να καταστεί ευκολότερη η αναγνώριση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ποιότητα και ειδικότερα στη γνώμη των πελατών για τη βελτίωσή της καθώς και στη θέσπιση μετρήσιμων στάνταρντς ποιότητας. Η στρατηγική αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2002-03 και βρίσκεται διαρκώς υπό ανάλυση, αποτίμηση και επανασχεδιασμό με στόχο τη διαρκή βελτίωση των αποτελεσμάτων της.  

Ο Σταύρος Αργυρόπουλος, εκπρόσωπος της Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ, της πρώτης πολυσυμμετοχικής εταιρείας λαϊκής βάσης για τη διαχείριση απορριμάτων στην Ελλάδα παρουσίασε την κεντρική σκέψη που οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας της από τον Απρίλιο του 2012.

Ενώ τον προηγούμενο αιώνα όλοι μιλούσαν για σκουπίδια, σήμερα μιλούν για προϊόντα και δικαίως, καθώς τα απορρίματα είναι υλικά με αξία. Ειδικότερα, ο Σταύρος Αργυρόπουλος υπογράμμισε ότι τα απορρίματα μπορούν να θεωρηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αν σκεφτεί κανείς ότι από την κομποστοποίηση μπορεί να προκύψει βιοαέριο, τα τηγανέλαια μετατρέπονται εύκολα σε βιοκαύσιμα που υποκαθιστούν το πετρέλαιο ενώ σημαντικά ποσά ενέργειας εξοικονομούνται από την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και πλαστικών. Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμάτων είναι στην αρμοδιότητα των δήμων, δηλαδή των πολιτών, εντούτοις οι πολίτες στην Ελλάδα απλά πληρώνουν για την αποκομιδή τους στο λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς να εκμεταλλεύονται την αξία τους. Ο βασικός τρόπος για διόρθωση αυτής της αδικίας είναι μέσω της ίδρυσης πολυσυμμετοχικών εταιρειών λαϊκής βάσης.

Σε αυτή την κίνηση προχώρησε ομάδα 30 ανθρώπων από τη Λακωνία που συγκέντρωσαν αρχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ ενώ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλοι 8500 Λάκωνες για αγορά μίας τουλάχιστον μετοχής αξίας 50 ευρώ.  

Κεντρική φιλοσοφία της εταιρείας είναι η διαλογή στην πηγή καθώς μόνον έτσι εξασφαλίζεται ο θεμελιώδης διαχωρισμός μεταξύ σκουπιδιού και προϊόντος. Η εταιρεία έχει 2 βασικούς στόχους. Πρώτον τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου για ηλεκτροπαραγωγή από οργανικά απόβλητα με ταυτόχρονη παραγωγή οργανικού λιπάσματος και δεύτερον την συλλογή και αξιοποίηση πάσης φύσης ανακυκλώσιμων υλικών όπως διαφορετικά είδη χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, αλουμίνιο, μέταλλα καθώς και τηγανέλαια. Η υλοποίηση βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Έχει αγοραστεί ο χώρος και έχει ξεκινήσει η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία οι Λάκωνες φέρνουν στον χώρο και εισπράττουν ποσό ανάλογα με το υλικό και την ποσότητα. Όμως η ένθερμη συμμετοχή των πολιτών που οδήγησε στη συλλογή δεκάδων τόνων μέσα σε λίγες μέρες δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα προχωρήσουν και τα επόμενα στάδια υλοποίησης της ιδέας.    

Ο Δημήτρης Χωματίδης από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης παρουσίασε το Ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων Rreuse, ανέλυσε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της επαναχρησιμοποίησης σήμερα και περιέγραψε τις προτάσεις του για πιθανές λύσεις σε αυτά. Επίσης για το δίκτυο Rreuse μίλησε και ο Sepp Eisenriegler, γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Βιενέζικης κοινωνικής επιχείρησης επιδιόρθωσης R.U.S.Z που ξεκίνησε τους 2 οργανισμούς-ομπρέλλα για την Αυστρία και την ΕΕ: την  RepaNet για την Αυστρία και την RREUSE για την ΕΕ. Η τελευταία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ευρωπαικών πολιτικών που προωθούν την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων. Η κοινωνική επιχείρηση R.U.S.Z που ιδρύθηκε το 1998 επαναεφήυρε τις εντάσεως εργασίας υπηρεσίες επιδιόρθωσης στη Βιέννη που τελικά αποτέλεσαν το σπόρο για την σχετική Ευρωπαική νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων.

Ο οργανισμός Rreuseαποτελεί ομπρέλα των εθνικών/περιφερειακών δικτύων κοινωνικών  επιχειρήσεων  στην Ευρώπη  που συμμετέχουν σε δραστηριότητες για την πρόληψη των αποβλήτων, την επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Έχει 22 μέλη σε 12 χώρες της ΕΕ. Παρέχει τοπικές θέσεις εργασίας και  ευκαιρίες κατάρτισης, ιδίως σε άτομα με ειδικές ανάγκες και από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το 2010 τα μέλη έδωσαν  ευκαιρίες απασχόλησης  με 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας πέραν των 200.000 θέσεων σε εθελοντές/ εκπαιδευόμενους με συμβάσεις ένταξης.

Οι βασικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων του οργανισμού περιλαμβάνουν τη συλλογή, διαλογή, επισκευή, αποκατάσταση και τέλος τις πωλήσεις. Για να αποκήσει κανείς αίσθηση των δυνατοτήτων του κλάδου αρκεί να σημειωθεί ότι για κάθε 1000 τόνους επεξεργασμένων ηλεκτρονικών αποβλήτων, μπορούν να δημιουργηθούν 20 θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης και μέχρι 200 ​​θέσεις εργασίας στον τομέα της επιδιόρθωσης και ανακαίνισης. Το 2010, τα μέλη του RREUSE εκτρέψαν περίπου 1 εκατομμύριο τόνους από ΑΗΗΕ, χαλιά, στρώματα, ελαστικά, υφάσματα, έπιπλα και βιοαπόβλητα από τους ΧΥΤΑ και τις μονάδες καύσης.

Οι δραστηριότητες του οργανισμού επεκτείνονται και στην καταγραφή και επιρροή Περιβαλλοντικών και  Κοινωνικών / Εργασιακών πολιτικών  της  ΕΕ (π.χ. νόμοι για τα απόβλητα και τα προϊόντα, δημόσιες συμβάσεις, πρωτοβουλίες κοινωνικών επιχειρήσεων), πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η ΕΕ καθορίζει περίπου το 75-80% των εθνικών πολιτικών. Επίσης προωθεί βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και καλλιεργεί συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης.

Ένα πολύ βασικό πρόβλημα για τον κλάδο της επαναχρησιμοποίησης είναι η περιορισμέμνη πρόσβαση στο ρεύμα των αποβλήτων σε συνδυασμό με την έλλειψη ποσοτικών στόχων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που σχετίζονται με την επαναχρησιμοποίηση. Έτσι ενώ πολλά εν δυνάμει  επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα καταλήγουν στο ρεύμα των αποβλήτων, η πρόσβαση στο ρεύμα των αποβλήτων συχνά περιορίζεται για τα κέντρα επαναχρησιμοποίησης. Το αποτέλεσμα είναι ΑΗΗΕ σε πλήρη λειτουργία ή εύκολα επιδιορθώσιμα να ανακυκλώνονται συχνά (καθώς υπάρχουν οι στόχοι ανακύκλωσης της ΕΕ!) χωρίς καν να ελέγχεται αν λειτουργούν.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η ετερογένεια στις πρακτικές επαναχρησιμοποίησης. Πολλές βέλτιστες πρακτικές στην επαναχρησιμοποίηση και  επισκευή, οι οποίες είναι διαφανείς και επαγγελματικές, επιτρέπουν καλές σχέσεις στην διαχείριση  των αποβλήτων. Εμφανίζονται όμως και κακές πρακτικές π.χ. εξαγωγές εκτός Ευρώπης, όπου συσκευές/προϊόντα συχνά «ανακυκλώνονται σε πολύ κακή κατάσταση». Αυτό μπορεί να επισκιάσει τις βέλτιστες πρακτικές επαναχρησιμοποίησης/αποκατάστασης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του δικτύου RREUSE όπου υπάρχουν παραδείγματα καλής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης και προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων.

Ένα τρίτο βασικό πρόβλημα σχετίζεται με την χειροτέρευση της ποιότητας των βιομηχανικών προϊόντων που οδηγεί στη μείωση της μέσης διάρκειας ζωής τους π.χ. Το ποσοστό των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που συλλέγονται τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν άμεσα στο Βέλγιο μειώθηκε από 60% το 2000 στο 40% το 2005. Επίσης συχνά είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί ένα πρόβλημα εξαιτίας του σχεδιασμού του προϊόντος. Για παράδειγμα, στο νέο MacBook Pro δίνεται βαθμολογία επισκευασιμότητας 1/10 στο IFIXIΤ!

Τέλος οι διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στα ευρωπαικά κράτη σε ό,τι αφορά την κοινωνική οικονομία αποτελεί επίσης εμπόδιο για τον κλάδο της επαναχρησιμοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μια ποικιλία μοντέλων κοινωνικών επιχειρήσεων της επαναχρησιμοποίησης/ ανακύκλωσης στην Ευρώπη, ανάλογα με τις νομοθετικές/πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Η κοινωνική οικονομία όμως αναγνωρίζεται επισήμως σε λίγα μόνο κράτη μέλη στο εθνικό νομικό πλαίσιο και συχνά επωφελείται από την οικονομική στήριξη που δικαιούται, για την αξία της ως μέσο κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των ευάλωτων ομάδων.

Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα πρέπει πρώτα από όλα να εξελιχθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εισαγωγή ξεχωριστών στόχων για την επαναχρησιμοποίηση, με τη δημιουργία μετρήσιμων κριτήριων  επιδιορθωσιμότητας / επαναχρησιμοποιησιμότητας / ανθεκτικότητας όσον αφορά την πολιτική των προϊόντων, π.χ. την οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό, με την επιβεβαίωση  ότι η πρόληψη των αποβλήτων και οι δραστηριότητες της επαναχρησιμοποίησης εκπροσωπούνται ικανοποιητικά στους οδικούς χάρτες Κατανάλωσης & Παραγωγής και Αποδοτικότητας των Φυσικών Πόρων καθώς και με την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της επαναχρησιμοποίησης, της αύξησης της διάρκειας ζωής του προϊόντος και της προσχεδιασμένης αχρήστευσής του.

Σημαντικές βελτιώσεις πρέπει επίσης να γίνουν στο κοινωνικό και νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις κοινωνικές πτυχές στις δημόσιες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος αποκλειστικών συμβάσεων σε κοινωνικές επιχειρήσεις δίνοντας ευκαιρίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είναι επίσης ανάγκη να ενισχυθεί η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις των κοινωνικών  επιχειρήσεων π.χ. μέσω του Κοινωνικού Ταμείου Επενδύσεων, να δημιουργηθεί το νομικό καταστατικό για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας π.χ. συνεταιρισμοί, ιδρύματα, σωματεία και ενώσεις και να αυξηθεί η προβολή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Η ΧΙΟΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ - ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΛΑΓΚΑΔΑ




ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΥΑΜΗ ΓΙΑΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ 

ΣΧΌΛΙΟ  ΣTO FACEBOOK

"Aκόμα ένα επεισόδιο με ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ – Χθες το απόγευμα , μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα προς την κοινοτάρχη μας κ. Μ. Α. , ανακάλυψε νέο εμπρηστικό μηχανισμό στο αλσύλλιο του <<Καρυδά>> . Ευτυχώς για το δασάκι....Δυστυχώς για εκείνην ...Τραυματίστηκε στο γόνατο .Ελπίζω να είναι το «Τελευταίο Επεισόδιο της Συμφοράς»"

ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ




Σε καθηµερινή βάση, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκατοντάδες τουρκικά σκάφη, απλά ιστιοπλοϊκά, αρκετές πολυτελείς θαλαµηγοί και παραδοσιακά ξύλινα σκαριά µεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες στα ελληνικά νησιά για διακοπές.

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο 24χρονος ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη στην Ανακρίτρια Χίου πήρε σήμερα ο 24χρονος βοσκός, γιος δασοπυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης, ο οποίος ομολόγησε 15 εμπρησμούς στο βόρειο τμήμα του νησιού, τρεις από τους οποίους πέρυσι.
Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα το νησιού, όπου του απαγγέλθηκαν οι εξής κατηγορίες:
  • Εμπρησμός σε δάσος από πρόθεση, τελεσθείς από κακοβουλία.
  • Εμπρησμός κατ' εξακολούθηση από πρόθεση, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και πρόσωπα.
Η σύλληψή του έγινε χθες, με την αυτόφωρη διαδικασία, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ράχη Καρδαμύλων στις 26/08/2012 και ώρα 05:20 το πρωί, μετά από έρευνες που πραγματοποίησε το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι αξιωματικοί της εν λόγω υπηρεσίας τον υποπτεύτηκαν, γιατί, όπως είπαν, έφτανε πάντα πρώτος και έσπευδε με πάθος να σβήσει τις πυρκαγιές που ξεσπούσαν στη Χίο.
ethnos.gr

ΕΓΚΡΙΣΗ 300.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Το πσό των 300.000€ για την αποκατάσταση πρωτεύοντος οδικού δικτύου της Χίου, το οποίο υπέστη τεράστιες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου φέτος, ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Εγκριση 300.000€ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Χίου
Η απόφαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό, Σταύρο Καλογιάννη, κατόπιν αιτήματος του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, προκειμένου να γίνουν οι πρώτες άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών του πρωτεύοντος οδικού του νησιού.

Το ποσό των 300.000 € θα διατεθεί από τους πόρους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και η εκταμίευσή του θα είναι άμεση. Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου ορίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ethnos.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ




Ο δήμος Ναυπλίου «αγκαλιάζει» τις οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινωνικό – οικονομικά προβλήματα, καθώς από τη νέα σχολική χρονιά θα θέσει σε λειτουργία το κοινωνικό φροντιστήριο. Εθελοντές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης θα δίνουν το «παρών» προκειμένου να υποστηρίζουν μαθησιακά μαθητές που προέρχονται από άπορες οικογένειες.
Οι εγγραφές μαθητών Γυμνασίου -Λυκείου στο Κοινωνικό Φροντιστήριο αρχίζουν από τις 3 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν και να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην γραμματεία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, αλλά και ηλεκτρονικά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ναυπλιέων.
Παράλληλα, ο δήμος απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή σε όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τη διδασκαλία τους στους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, προκειμένου να ενισχύσουν και να συμβάλουν δυναμικά στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας σε μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
newsbomb.gr

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ "ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ" ΣΤΟ Citrus

Εργαστήρι κατασκευής σκιάχτρου: ΚΥΡΙΑΚΗ, 1 Ιουλίου, στις 10:30 πμ.
Βράβευση καλύτερου σκιάχτρου: ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 Αυγούστου, στις 8 μμ.
Για όλη την καλοκαιρινή περίοδο, θα φιλοξενούνται στο περιβόλι του Citrus σκιάχτρα φτιαγμένα από κάθε έναν που το επιθυμεί. Από τις 25 Ιουνίου ως τις 3 Ιουλίου, ελάτε να στήσετε μέσα στο περιβόλι το σκιάχτρο σας. Στις 29 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, θα
γίνει η απονομή των δύο βραβείων στα καλύτερα σκιάχτρα, ένα της κατηγορίας ανηλίκων και ένα της κατηγορίας ενηλίκων. Η βραδιά θα κλείσει με ένα αυγουστιάτικο πάρτι.

200.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ





Το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει διάταξη νόμου, με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις περιφέρειες

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ



ΥΛΙΚΑ

• 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 2 κούπες σταφίδες ξανθές
• 1 κούπα σπορέλαιο 
• 1 κούπα ζάχαρη 
• 1 κούπα νερό 
• 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ 
• 2 φλιτζανάκια του καφέ χυμό πορτοκάλι 
• 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο και 1 κανέλα
•  1 κουταλάκι σόδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα. 
Χτυπήστε 1' στο μπλέντερ το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίξτε το μίγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά.
Ρίξτε επίσης  τις σταφίδες και ανακατέψτε τα όλα μαζί μ' ένα κουτάλι να ενωθούν.
Αδειάστε το μίγμα σε ταψάκι με διάμετρο 32 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο. 
Ψήστε τη φανουρόπιτα στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου. 
Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει.
Κοσκινίστε μ' ένα σουρωτήρι ζάχαρη άχνη
Φανουρόπιτα Δράμας:
1 ποτήρι λάδι.
1 ποτήρι ζάχαρη.
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
1 κουταλιά κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά κανελογαρύφαλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1/2 ποτήρι μαύρες σταφίδες
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάζουμε το χυλό σε ταψί Νο 28 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη."
ΠΗΓΗ: Νίκος & Μαρία Ψιλάκη, "Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης"
ourlife.gr
.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Π. Τσάρτα είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης στις 27/8/2012.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να συνδράμει την κοινωνία της Χίου στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστρεπτικής πυρκαγιάς της 18ης Αυγούστου 2012. Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο με δημόσια ανακοίνωσή του τις ημέρες της πυρκαγιάς είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στην κοινωνία της Χίου και τη διαθεσιμότητά του να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.
 Ο κ. Γανιάρης ευχαρίστησε τον κ. Πρύτανη και ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής προσπάθειας όλων των τοπικών φορέων για  την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Στην προσπάθεια αυτή, η επιστημονική γνώση του Παν/μίου Αιγαίου σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος αρωγός. 

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ (κατηγορια 10%), 1ο, 2ο, 3ο, ΤΕΛ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ, ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΟΥ, ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΨΑΡΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΟΛΙΣΣΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗ, ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ , ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ



Παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για το σχέδιο νόμου για τα κέντρα κράτησης.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης απασχολεί εντόνως την ελληνική κοινή γνώμη, όχι μόνο τον τελευταίο καιρό αλλά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα διαρκές ζήτημα αιχμής για την πολιτική ατζέντα.

AΠOTEΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ 1ο , 2ο, 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΙΟΥ

ΑΛΛΟΙ 42 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


ντοπισμός και σύλληψη παράνομων αλλοδαπών στη Σάμο

Εντοπίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Σάμου, από σκάφος του FRΟΝΤΕΧ, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβος με σαράντα (40) αλλοδαπούς (26 άνδρες, 06 γυναίκες και 08 ανήλικα τέκνα), στερούμενους νομιμοποιητικών εγγράφων.
Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνελήφθησαν από προσωπικό πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ της οικείας Λιμενικής Αρχής και μεταφέρθηκαν στον τουριστικό λιμένα Πυθαγορείου, κατά δήλωσή τους, είχαν μεταβεί στην ανωτέρω περιοχή από τις έναντι τουρκικές ακτές.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σάμου.
Καλώς η κακώς στη πόλη της Σάμου πριν χρόνια κατασκευάσθηκε ένα κέντρο μεταναστών .Σήμερα αυτό έχει υποστεί πολλές ζημιές που έγιναν από τους μετανάστες και απαιτείται περίπου 1 εκκ ευρώ περίπου για να λειτουργήσει .Τις Τελευταίες ημέρες φούντωσαν οι αφίξεις και έτσι οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν σε κτίριο του Λιμενικού Ταμείου Σάμου.Ποιος έδωσε την άδεια να εγκατασταθούν εκεί;
T9.JPG
Σήμερα με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου COSTA ATLANTICA τουρίστες φωτογράφιζαν αυτό το θέαμα με τους μετανάστες στον εξώστη του κτιρίου.Μετά και από τις τελευταίες αφίξεις οι αρμόδιοι βλέποντας ότι ο Έβρος δυσκολεύει την μετακίνηση των μεταναστών έστειλαν ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο νησί αφού αντελήφθησαν την δράση των δουλεμπόρων στη περιοχή.T8.JPG
T1.JPG
T2.JPG
T3.JPG
T4.JPG
T5.JPG
T6.JPG
T7.JPG
Αναρτήθηκε από aegaio.blogspot.gr