Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Θ.ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


την πρόταση για τη δημιουργία ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων και υποβρύχιων μουσείων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με θέμα τη δημιουργία πάρκων καταδυτικού τουρισμού στα νησιά του Νομού Σάμου.
 
Μετά από σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να αναληφθεί πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την δημιουργία ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και να ανατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας να διερευνήσουν το θέμα και τους τρόπους χρηματοδότησης και υλοποίησης του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου.
 
Στη τοποθέτηση του ο Θ. Βαλσαμίδης ανέφερε τα εξής:
"Μια σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η δημιουργία ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων και υποβρύχιων μουσείων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας.
Τα νησιά μας διαθέτουν αρκετές περιοχές με σπάνιο υποβρύχιο φυσικό πλούτο και σημαντικούς ενάλιους πολιτιστικούς θησαυρούς. Η ανάδειξη και προβολή του μοναδικού αυτού υδάτινου υποβρύχιου πλούτου μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προβολή του τόπου μας και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στα νησιά μας.
Τα καταδυτικά πάρκα και τα υποβρύχια μουσεία, είναι μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί τουριστικά και ταυτόχρονα να προστατευθεί ο εθνικός πλούτος των θαλασσών μας και να προβληθεί η χώρα μας. Ταυτόχρονα αποτελούν μια επένδυση που δεν απαιτεί καμία απολύτως επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, αντίθετα προστατεύει δραστικά και το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα των θαλασσών μας.
Ο καταδυτικός τουρισμός είναι εξ’ ορισμού τουρισμός υψηλών εισοδημάτων και είναι ήδη πολυπληθής στην Ευρώπη, με 3,5 εκατομμύρια αυτοδύτες και ετήσιο τζίρο της τάξης των 2 δισ. ευρώ, από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς. Την Ελλάδα πέρυσι επισκέφθηκαν 162.000 ερασιτέχνες δύτες, ενώ φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα αγγίξουν τους 200.000. 
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα χρόνια θεσμικά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, όπως είναι η χωροθέτηση και η επιλογή περιοχών για τη δημιουργία των Καταδυτικών Πάρκων και η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει ένα φορέας προκειμένου να αδειοδοτηθεί για την δημιουργία και λειτουργία ενός Καταδυτικού Πάρκου.
Αντίστοιχη πρωτοβουλίες και προσπάθειες έχουν ξεκινήσει σε πολλές νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη δημιουργία δικτύου Καταδυτικών Πάρκων & Υποβρύχιων Μουσείων στα νησιά τωνΣποράδων και τον Δυτικό Παγασητικό. Η προσπάθεια συνεπώς είναι κοινή και με συντονισμένες ενέργειες μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θα προκύψουν.
 
Αντίστοιχα πετυχημένα παραδείγματα για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, με σημαντικότερο αυτό των νησιών MEDES στην Ισπανία, στις Βαλεαρίδες Νήσοι, στην Κορσική κλπ, αλλά και πρόσφατα στην γειτονική Τουρκία και την Κύπρο.
Καταδυτικό Κέντρο στα νησιά MEDES
 
 Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης που δίνεται για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε 5 περιοχές του Νομού Λέσβου (Πέραμα, Σίγρι, Πέτρα, Καλλιόπη Λήμνου, Αγ. Ευστράτιο), στο πλαίσιο της εγκεκριμένης πρότασης του Προγράμματος Leader της ΕΤΑΛ με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία».
 
Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της συνεργασίας που είχε στο παρελθόν για το θέμα αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου με το Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Για την καταγραφή και ανάδειξη των σημαντικών ενάλιων αρχαιοτήτων για το νησί της Λέσβου έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και άλλους τοπικούς φορείς. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να αξιοποιηθεί και οι περιοχές αυτές να γίνουν επισκέψιμες.
 
Από την αποτύπωση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων 
στο αρχαίο λιμάνι Μυτιλήνης
 
Η προσπάθεια αυτή για να είναι πετυχημένη θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο Πολιτισμού,
 
Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της αναπτυξιακής σημασίας του εγχειρήματος θα πρότεινα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναλάβει την πρωτοβουλία για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την κατασκευή και λειτουργία Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στην περιοχή των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να σχεδιαστεί και να ωριμάσει το έργο. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από την Τεχνική Βοήθεια του Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013» του ΕΣΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων και την ωρίμανση του έργου, να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία).
Στόχος του έργου είναι η προστασία και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού και φυσικού πλούτου των περιοχών του Βορείου Αιγαίου, που μπορεί να αποτελέσει πηγή αύξησης της τουριστικής κίνησης και να τονώσει την τοπική οικονομία στην ευρύτερη περιοχή."
         
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου 

MIA ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΧΙΟΥ - ΟΚΤΑΜΗΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ




Τα ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία) που εδρεύουν στο Δήμο Αθηναίων, ανακοινώνουν ότι θα προσλάβουν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών πλήρους απασχόλησης, συνολικού αριθμού σαράντα ενός (41) ατόμων [σαράντα (40) Δ.Ε.Διανομέων και (1) Δ. Ε. Οδηγού], για την...
κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, των Υπηρεσιακών Λειτουργιών των νομών Κυκλάδων, Σάμου, Δωδεκανήσου, Λέσβου, και Χίου (ως αναφέρονται κατωτέρω), σύμφωνα με:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (ΦΕΚ 28 Α), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν

2. Τις διατάξεις του άρθρου ένατου του Ν. 4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (ΦΕΚ 54 Α).

3. Την υπ' αριθμ.ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.11/50/16303/09-08-2012 Εγκριτική Απόφαση της Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ: 33/2006 (Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα, ΦΕΚ 280 Α), για τις ειδικότητες του Διανομέα και του οδηγού με τα αντίστοιχα Γενικά, Ειδικά-Τυπικά προσόντα. Συγκεκριμένα:
Για τη Χίο θα προσλαβει ένα διανομέα 8 μηνης σύμβασης
Ηλικία : Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως και 65 ετών. 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ.2 και να την υποβάλλουν μόνο ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, από 12/09/12 έως και 21/09/12 στην κάτωθι Διεύθυνση: 
ΕΛΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α. Ε. – Περιφ/κή Δ/νση Πειραιά & Αιγαίου, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, Τσαμαδού 27 και Φίλωνος 36, 185 10 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
(για την Ανακοίνωση ΣΟΧ 51/2012), Υπόψιν κ. Μαρίας Πετροπούλου (τηλ. 210-4146140 και 210-4146141 ).  
Τα ειδικά τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, άδειες οδήγησης), τα κριτήρια κατάταξης, τα δικαιολογητικά που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες, αναφέρονται λεπτομερώς στην ΠΟ12/4036/311. 20/08/12 Ανακοίνωση, η οποία θα είναι αναρτημένη στις ανωτέρω Υπηρεσιακές Λειτουργίες καθώς και στο δικτυακό τόπο του ΕΛΤΑ (www.elta-net.gr ) 
Αναπόσπαστο τμήμα της εν λόγω ανακοίνωσης αποτελεί και το “Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων Εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) με σήμανση έκδοσης21-03-12 το οποίο περιλαμβάνει επισημάνσεις για τα προσόντα, τα βαθμολογούμενα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και την κατάταξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Παράρτημα αυτό, μέσω του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ (www.asep.gr)και συγκεκριμένα μέσω της ίδιας διαδρομής που ακολουθείται για την αναζήτηση του εντύπου της αίτησης δηλαδή : Κεντρική σελίδα – Έντυπα αιτήσεων – Διαγωνισμών φορέων – Εποχικού (ΣΟΧ). 

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ




Tο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχοντας συνείδηση της ευθύνης που φέρει απέναντι στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης, εδώ και ένα χρόνο ανέλαβε την πρωτοβουλία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη Σινώπη και το Ακούγιου της Τουρκίας.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο 2011 και ολοκληρώθηκε τέλος Ιουλίου του 2012. Στο σύνολό τους συγκεντρώθηκαν 40.819 υπογραφές (38.371 ηλεκτρονικές και 2.348 χειρόγραφες). Στη διεύθυνση http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/ (οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να δηλώσουν επώνυμα την στήριξή τους).

Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδέεται καταρχάς με την πεποίθηση της πρυτανικής αρχής ότι δεν υπάρχει ποτέ και σε καμία χώρα ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Τα στοιχεία που αφορούν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα σε μια χώρα με μεγάλη φήμη σε πρότυπα διοίκησης και ασφάλειας το αποδεικνύουν περίτρανα. Επιπλέον τόσο το εργοστάσιο στο Ακούγιου όσο και στην Σινώπη βρίσκονται σε γνωστές σεισμογενείς περιοχές και γεωγραφικές θέσεις όπου οποιοδήποτε ατύχημα θα θίξει πολλές γειτονικές χώρες και κυρίως περιοχές τους, οι οποίες αποτελούν κοιτίδες του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και έχουν ιδιαίτερο και ευαίσθητο φυσικό και ποιοτικό δομημένο περιβάλλον. Η Ελληνική και η διεθνής κοινότητα διέβλεψαν τη σοβαρότητα στην προσέγγισή μας και δήλωσαν την υποστήριξή τους, συσπειρωμένες για έναν κοινό σκοπό. Άτομα από 93 χώρες συμμετείχαν στην πρωτοβουλία μας, με σημαντικότερο αριθμό εκπροσώπων να προέρχονται – πέραν της Ελλάδας – από την Κύπρο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αγγλία αλλά και την Τουρκία.

Η διαφωνία με όσους προτείνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε ως μια «καθαρή» μορφή ενέργειας είτε ως ένα αναγκαίο κακό για την ανάπτυξη, πρέπει να είναι κάθετη διότι υπάρχουν άλλοι περισσότερο ακίνδυνοι τρόποι παραγωγής ενέργειας (ΑΠΕ) και σε αυτούς πρέπει σταδιακά να στραφούμε στηρίζοντας την ανάπτυξή μας. Η μνήμη δεν μπορεί να είναι βραχεία και επιλεκτική καθώς η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, με ολέθριες συνέπειες για αυτούς που ξεχνούν – αθώους ή ένοχους, υπεύθυνους και μη. Και είναι ευθύνη όλων μας να επιλέξουμε να αντισταθούμε, ως μια κοινωνία που αναγνωρίζει το μέγεθος των ευθυνών της απέναντι στις μελλοντικές γενιές και το περιβάλλον.

Η στήριξη αυτής της δράσης ήταν εντυπωσιακή και από διάφορους φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικούς και φυσικά απλούς πολίτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει εδώ στην ουσιαστική συμβολή σε αυτή μας την προσπάθεια του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου (με έδρα τη Ρόδο).

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ





Tου Δ. Σκαρβελη (στρατηγός ε.α., Aκαδημαϊκός.)-



Aφορμή για τα γραφόμενα έδωσε η πρόσφατη είδηση από άρθρο της εφημερίδας
«H Kαθημερινή» της 11-8-12, με τίτλο «Διεύρυνση αμυντικής συνεργασίας 
μεταξύ Eλλάδας – Iσραήλ» της Δ. Aντωνίου.
Διαβάζουμε σ’ αυτό ότι… «ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια της
επίσκεψης Πέρες, από κοινού με του κ. Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό 
Παιδείας Kων. Aρβανιτόπουλο είναι η εισαγωγή από το Iσραήλ τεχνογνωσίας 
σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία».







Eίναι γνωστό και το έχουμε παρατηρήσει και σε πραγματικές καταστάσεις 
πολέμου, ότι το Iσραήλ έχει μελετήσει και εφαρμόζει σύστημα 
επιστράτευσης και θητείας απόλυτα προσαρμοσμένο στην ετοιμότητα των 
στρατιωτικών δυνάμεών του, που του επιβάλλουν οι ανάγκες ασφαλείας της 
χώρας. Oντως έχει τεχνογνωσία επί του θέματος και καλόν είναι να 
ενημερωθούμε πάνω σ’ αυτή, αν και δεν έχουμε ίδια προβλήματα ασφαλείας 
και η χώρα λόγω μικρής έκτασης κινητοποιείται ταχύτερα και κορυφώνει με 
ελάχιστη προειδοποίηση την ετοιμότητά της.
H διαφορά μας με το Iσραήλ, τουλάχιστον στο θέμα της θητείας, που είναι 
και το ζητούμενο, έγκειται στην αναπτυχθείσα στην κοινωνία του 
«κουλτούρα θητείας», με βασικό συστατικό ότι μπορεί η άμυνα να 
σχεδιάζεται και να λειτουργεί από τους επαγγελματίες στρατιωτικούς… 
όμως παραμένει υπόθεση όλου του λαού. Eδώ, με μια έρευνα στο Διαδίκτυο, η
θητεία χαρακτηρίζεται… βάρος της κοινωνίας… χαμένος χρόνος… 
τροχοπέδη για τους νέους… αναχρονιστικός θεσμός που πρέπει να 
καταργηθεί. Nα ανατεθεί η άμυνα στους επαγγελματίες (επαγγελματικός
στρατός) και να αποσυνδεθεί από τον λαό.
Kαι ναι μεν η κατάργησή της –για την ώρα– δεν συζητείται, η διάρκειά της
όμως έχει μπει και πάλι στο στόχαστρο, για να χρησιμοποιήσουμε 
στρατιωτική έκφραση. Tο μήκος της θητείας είναι σε απόλυτη συνάφεια με 
την επάνδρωση των μονάδων και αυτή με την ετοιμότητά τους. Eτσι η 
διάρκεια της θητείας λειτουργεί σαν μια σοβαρή συνιστώσα κυρίως της 
ετοιμότητας, με παρενέργειες όμως και σε άλλους τομείς, όπως είναι η 
εσωτερική λειτουργία των μονάδων, η εκπαίδευση, η οργάνωση κ.λπ.
Tα τελευταία χρόνια φθάσαμε, ύστερα από κατά διαστήματα μειώσεις, σε 
θητεία εννεάμηνη και υπήρχε προϊδεασμός και για εξάμηνη. H μακρά 
περίοδος ειρήνης και ένα διάχυτο κλίμα «ήσσονος προσπαθείας» που 
ταλανίζει και άλλους τομείς σ’ αυτή τη χώρα, συνεπικουρούμενο και από 
την ψηφοθηρική τάση των πολιτικών κομμάτων, υπαγόρευσαν στο παρελθόν 
αλλεπάλληλες μειώσεις στον χρόνο θητείας. Oύτε λίγο ούτε πολύ, έχουν 
καλλιεργηθεί αρνητικά στερεότυπα για τη θητεία και σ’ αυτό ίσως να 
συνέβαλαν και οι Eνοπλες Δυνάμεις με τον τρόπο χειρισμού των 
στρατευμένων. Eντούτοις αυτή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός και
μάλιστα χωρίς διαχωρισμό αρρένων και θηλέων.
H Aκαδημία Aθηνών, σε έκδοσή της με τίτλο «Δημογραφία και Aμυνα» του 
2009, παίρνει θέση στο θέμα της διάρκειας της θητείας. Tο κριτήριο γι’ 
αυτήν δεν μπορεί να είναι άλλο από τον χρόνο που απαιτείται, ώστε ένας
νέος με παντελή άγνοια των στρατιωτικών πραγμάτων να καταστεί ικανός 
μαχητής και απολυόμενος, να ενταχθεί στην εφεδρεία, για την περίπτωση 
που η πατρίς τον χρειασθεί σε ώρα ανάγκης. Aυτός ο χρόνος, υπολογίζοντας
τις απαιτήσεις σε εκπαίδευση –σημειώνει η έκδοση– δεν μπορεί να είναι 
μικρότερος των δεκαέξι μηνών και τον εξηγεί με τα στάδια εκπαίδευσης. H 
άποψη ότι ο σημερινός νέος αφομοιώνει ταχύτερα τα διδασκόμενα και δεν 
απαιτείται μακρά θητεία, δεν είναι ορθή, διότι τείνουμε να παραβλέπουμε 
το είδος της στρατιωτικής εκπαίδευσης, το οποίο… «δεν περιορίζεται 
στην απόκτηση κάποιων γνώσεων και μόνο, αλλά συμπληρώνεται με την
εξάσκηση, σωματική και ψυχική, την προσαρμογή και συνεργασία μέσα σε ένα
σύνολο, την αυτενέργεια κάτω από ορισμένες συνθήκες, την πειθαρχία και 
τον αυτοέλεγχο. Yπ’ όψιν και το θέμα των ηθικών δυνάμεων του ατόμου – 
μαχητή που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τον υψηλό φρονηματισμό και τον 
πατριωτισμό. O απρόθυμος ιδιώτης πρέπει να μετατραπεί σε πρόθυμο για 
θυσίες μαχητή, στο όνομα της πατρίδος που καλείται να ασφαλίσει». H 
στρατιωτική εκπαίδευση δεν είναι μόνο μάθηση, αλλά κυρίως βίωση και αυτή
η τελευταία είναι που στρατιωτικοποιεί τον νέο.
Tο θέμα της θητείας αφορά κυρίως στον Στρατό Ξηράς, διότι η φύση και το 
έργο των άλλων κλάδων –Nαυτικού και Aεροπορίας– επέβαλαν εξ αρχής υψηλά 
ποσοστά εξειδικευμένου μόνιμου – επαγγελματικού προσωπικού. Oμως ο
Στρατός Ξηράς θα συνεχίσει να στηρίζεται στον θεσμό της υποχρεωτικής 
στράτευσης και θα τον ταλανίζει πάντοτε ο χρόνος θητείας για 
ικανοποιητική επάνδρωση και ετοιμότητα. Προσέτι, πρέπει να αποβλέπει σε 
καλά εκπαιδευμένη εφεδρεία, διότι με αυτήν θα πολεμήσει, έστω και αν 
όλοι απευχόμεθα την περίπτωση. Σήμερα, ως έχουν τα πράγματα, ίσως δεν 
παράγουμε υψηλής μαχητικότητας εφεδρεία.
Προαναφέρθηκε να ανατεθεί η άμυνα σε «επαγγελματικό στρατό». Tέτοιοι 
στρατοί είναι αυτοί των μεγάλων χωρών, οι οποίες δεν θα κληθούν να 
πολεμήσουν «υπέρ βωμών και εστιών», αλλά εκστρατεύουν σε πολέμους ανά 
τον κόσμο, για την υπεράσπιση υπερποντίως των συμφερόντων τους. Δεν
είναι αυτή η δική μας περίπτωση, ούτε και έχουμε τα ανώδυνα θέματα 
ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες συνεχώς μειώνουν το 
στρατιωτικό δυναμικό τους. Eίμεθα διαφορετική περίπτωση και απαιτείται 
διαφορετική αντιμετώπιση. Oύτε και πρέπει να επαναπαυθούμε στο γεγονός 
ότι ανήκουμε στο NATO και στην E.E. O επαγγελματικός στρατός έχει υψηλό 
κόστος και στη δική μας περίπτωση μπορεί να υπάρξει σε μικρό ποσοστό και
μόνο για την κάλυψη αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό για τα πολεμικά 
μέσα υψηλής τεχνολογίας. H αποσύνδεση της άμυνας από τη λαϊκή βάση της 
και η μετατόπιση της ευθύνης στον επαγγελματικό στρατό δεν 
ανταποκρίνεται στο αμυντικό πρόβλημά μας.
Eπίσης προαναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ αρρένων και 
θηλέων στον θεσμό της υποχρεωτικής στράτευσης. Aν αναλογισθούμε ότι η 
δεξαμενή άντλησης ανθρώπινου δυναμικού για στράτευση συνεχώς μικραίνει 
λόγω του δημογραφικού μας προβλήματος, ήλθε η ώρα να σκεφθούμε την 
υποχρεωτική θητεία γυναικών, για κάλυψη θέσεων σε μονάδες διοικητικής 
μέριμνας, μετόπισθεν, προς εξοικονόμηση αρρένων για μονάδες μάχιμες α΄ 
γραμμής. Hδη ο στρατός μας διαθέτει γυναίκες από πολλών ετών, σε 
εθελουσία βάση, με βαθμούς υπαξιωματικού και αξιωματικού, όμως παραδόξως
δεν διαθέτει γυναίκα – στρατιώτη.
Oπως έχουν τα πράγματα σήμερα, μια απόφαση σύμφωνη προς τα εκτεθέντα, 
πρέπει να ληφθεί σύντομα, ώστε να αποτραπεί η χειροτέρευση της 
κατάστασης. Aν στο μέλλον οι συνθήκες και το περιβάλλον ασφαλείας της 
χώρας βελτιωθούν, τι εμποδίζει να επανεκτιμηθεί η διάρκεια της θητείας ή
και αυτή η θητεία, προς την κατεύθυνση της μείωσης, ή και της 
διαφοροποίησής της, συνδυάζοντας με αυτήν και κοινωνικές ή μαθησιακές – 
επαγγελματικές δραστηριότητες. kathimerini.gr
stoxos.gr

ΔΡΑΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Η αποκάλυψη μιας απόρρητης έκθεσης της ΕΥΠ, προκαλεί ταραχή σε κύκλους που χρόνια κάλυπταν εσκεμμένα ή άθελά τους κακοποιά στοιχεία!
Γιώργος Αδαλής 
aegeantimes.gr
αρχική καταχώρηση στις 5/9/2012, 17:06
τελ. ενημέρωση 5/9/2012


Ενα σοβαρότατο θέμα ανέδειξε σήμερα το newsbomb.gr, σε άρθρο που υπογράφει ο συνεργάτης του γνωστού portal, Βελισσάριος Δραγάτσης, και αναφέρεται στην δράση του UCC. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο είχαμε αρθρογραφήσει πριν μια εβδομάδα [ με αφορμή όσα συνέβησαν στην Ακριτική Λέσβο, με την υπόθεση της επίθεσης ομάδας Αλβανών σε σπίτι ενός 27χρονου Ελληνα που έκανε σχόλια στο FaceBook.

Οπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr, το περιστατικό βίας στη Λέσβο φέρνει στο φως τη σκοτεινή δράση Αλβανών παρακρατικών εις βάρος της Ελλάδας καθώς και μια απόρρητη έρευνα για τον UCC.

Την πτυχή αυτή, του τεράστιου θέματος που αναδεικνύει σήμερα ο κ.Δραγάτσης, την πιστοποιούμε κι εμείς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από σχετική δημοσιογραφική έρευνα που διενεργούμε το τελευταίο διάστημα, η αρμόδια υπηρεσία πληροφοριών του Στρατού εξετάζει σε βάθος εδώ και καιρό, την δράση του UCC στη Λέσβο, καθώς και την τυχόν συνδρομή του από ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι είτε εσκεμμένα είτε άθελα τους, βοηθούν στην εξτρεμιστική δράση μελών της παραστρατιωτικής αυτής οργάνωσης!

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η αποκάλυψή μας, για όσα συνέβησαν και πάλι, πριν χρόνια, στο ίδιο χωριό που συνέβη η επίθεση στον άτυχο 27χρονο, όταν και πάλι ομάδα Αλβανών, επιτέθηκε σε εργαζόμενους και θαμώνες του μοναδικού τότε κέντρου διασκεδάσεως της περιοχής, «Shalimar»!

Το newsbomb.gr, υπογραμμίζει το γεγονός ότι, περίεργος θόρυβος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σχετικώς με τις κινήσεις υποτιθέμενων αυτονομιστών τσάμηδων στην Ήπειρο και του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς» (UCC / Ushtria Clirimtare e Camerise), ύστερα από δημοσιεύματα σε ενημερωτικά ιστολόγια.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο συντάκτης του άρθρου, από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ο δραστήριος διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού στα Ιωάννινα ταξίαρχος Κων. Τσαγγανάς έχει ζητήσει από τους επιτελείς να ερευνήσουν τα γραφόμενα και να συλλέξουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που απαιτούνται.

Παράληλλα, αποκαλύπτει μια απόρρητη έκθεση, της ΕΥΠ, την εποχή που υπουργός ήταν ο κ.Βουλγαράκης

Αναλυτικότερα, το newsbomb αναφέρει τα εξής:

"Αφορμή για όλη αυτήν την κινητικότητα έχει αποτελέσει ένα γεγονός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Αυγούστου στην περιοχή Χαραμίδα της Λέσβου, όταν ομάδα Αλβανών εισέβαλε στο σπίτι 27χρονου Έλληνα και τον ξυλοκόπησε βάναυσα. Αιτία ήταν ένα σχόλιο που έκανε ο 27χρονος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και παρουσίαζε έξι Αλβανούς να πυροβολούν την ελληνική σημαία με ΑΚ-47, την οποία τελικώς έκαψαν.

Μικρότερης έκτασης περιστατικά με φραστικά επεισόδια και λογομαχίες καταγγέλθηκαν επίσης στη Θεσπρωτία την ίδια ημέρα, ενώ ακολούθησαν και τουλάχιστον τρεις αναρτήσεις σε ιστολόγια με θεματολογία ειδικού περιεχομένου. Από τότε ξεκίνησε μια ηπίων τόνων έρευνα όσον αφορά στην παρουσία και τις δραστηριότητες αυτοαποκαλούμενων «τσάμηδων».

Τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση των υπηρεσιών πληροφοριών είναι σημαντικά. Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του αποκαλούμενου UCC.

Οι πυρήνες του UCC

Από το 1999 ως σήμερα έχουν οργανωθεί πυρήνες των πέντε και έξι «αυτονομιστών» που δεν ξεπερνούν συνολικώς τα 150 άτομα. Κάποια από τα υποτιθέμενα ηγετικά στελέχη προέρχονται από σκληροπυρηνικούς αντάρτες του UCK, δηλαδή του υποτιθέμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου», ο οποίος ευθύνεται για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Στελέχη του αποκαλούμενου UCC έχουν εντοπισθεί κυρίως στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ενώ συνδέονται και με εγκληματικές οργανώσεις. Έχουν δημιουργήσει κρύπτες οπλισμού με υλικό που προέρχεται από τρεις πηγές.

Βασική πηγή ήταν τα τυφέκια και το υλικό που αποσπάσθηκε από τις αποθήκες οπλισμού του αλβανικού στρατού κατά την εξέγερση του 1997. Σε δεύτερο επίπεδο έχουν συλλεχθεί υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον UCK ενώ υπάρχουν όπλα, όπως εκτιμάται, προέρχονται από την Βοσνία και την Κροατία.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από όπλα που έχουν βρεθεί σε κρύπτες που έχουν εντοπισθεί τυχαία από τις Αρχές. Πρόσφατα, άνδρες του τμήματος Διώξεως Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καστοριάς ανακάλυψαν μια τέτοια κρύπτη με σημαντικό υλικό το οποίο ήταν συσκευασμένο και καλά κρυμμένα.

Τι έμαθε ο Βουλγαράκης από την ΕΥΠ

Βρέθηκαν τρία τυφέκια τύπου ΑΚ-74 «Καλάσνικωφ», ένα τυφέκιο τύπου «Μάνλιχ», τρία υποπολυβόλα αγνώστου τύπου και προέλευσης, οκτώ γεμιστήρες πολεμικού όπλου, χειροβομβίδες αγνώστου προελεύσεως, κοινοί πυροκροτητές χειροβομβίδων, 18.415 φυσίγγια πολεμικών όπλων διαφόρων διαμετρημάτων και δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ συνολικού βάρους μισού κιλού. Πριν από τέσσερα χρόνια, τέτοια εποχή, στα Δολιανά Ιωαννίνων είχε ανακαλυφθεί άλλη μια κρύπτη όπλων (με ανάλογο υλικό) ύστερα από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική περιοχή.

Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι επί πρωθυπουργίας κ. Κώστα Καραμανλή, ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Βουλγαράκης είχε ενημερωθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας ότι είχαν εντοπιστεί πρόσωπα αλβανικής υπηκοότητας που εμπλέκονταν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και εγκληματικές δραστηριότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τότε ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για κάποια από τα πρόσωπα αυτά και όλως τυχαίως ακολούθησε ενεργοποίηση εκατό καρτοκινητών στην περιοχή των Ιωαννίνων, τα οποία όπως διαπιστώθηκε ανήκαν σε Αλβανούς!

Στρατολογήσεις μέσω «κοινωνικής δικτύωσης»

Νεώτερα στοιχεία αναφέρουν ότι μέρος του οπλισμού έχει μεταφερθεί στην Αττική ενώ υπάρχουν περιπτώσεις νέων που στρατολογούνται από «διάφορους» μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης έναντι κάποιου ποσού, το οποίο προέρχεται από τρίτες πηγές. Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, χρήματα διακινούνται από τη Σαουδική Αραβία, την Αλβανία, την αλβανική ομογένεια των ΗΠΑ και από «αόρατους χρηματοδότες» με έδρα στην Ελβετία. Εξ ου και η αγωνία για το περιστατικό με το σχόλιο στο YouTube και τον ξυλοδαρμό του 27χρονου.

Όλα αυτά τα δεδομένα με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά βίας και προσβολής της εθνικού συμβόλου μας από Αλβανούς προκαλούν την έντονη ανησυχία τόσο στις αστυνομικές, όσο κυρίως στις στρατιωτικές αρχές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται και η πιθανότητα προβοκάτσιας από ξένα κέντρα αποσταθεροποίησης ώστε η χώρα να βρεθεί σε ακόμα πιο δεινή διπλωματική και διαπραγματευτική θέση.

Σε επικοινωνία που είχαμε με στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως από το 1994 προωθείται από εθνικιστικούς κύκλους των Τιράνων το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», στο οποίο εντάσσεται το φληνάφημα περί Τσαμουριάς και οι επεκτατικές ονειρώξεις της γειτονικής χώρας μέχρι την Πρέβεζα
".

Πάντως, στην έρευνά μας για το θέμα, έχουμε διαπιστώσει ήδη, ότι υπάρχει μεγάλο «μαξιλάρι» στις υποθέσεις Αλβανών κακοποιών στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές! «Μαξιλάρι» που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού διαρκώς εμφανίζονται συγκεκριμένοι κακοποιοί σε υποθέσεις, που πάντοτε ως κατάληξη έχουν, να πέφτουν στα μαλακά οι συγκεκριμένοι αυτοί Αλβανοί, που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την Ελληνική Αστυνομία ! Σε κάποιες δε εξ αυτών, ορισμένοι Αστυνομικοί που ερευνούσαν την δράση Αλβανών κακοποιών, "βρέθηκαν με την πλάτη στο καναβάτσο", κι αντιμετώπισαν μεγάλες κατηγορίες, ακόμη κι έξοδο από το Σώμα, ενώ οι κακοποιοί, κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, ανενόχλητοι!!!

Σύντομα θα επανέρθουμε στο θέμα με ατράνταχτα στοιχεία!

πηγη newsbomb,gr και aegeantimes.gr

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ 5μηνιτες ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ



ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΠΕΝΤΑΜΗΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

«ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΤΕΡΟΣ;»



Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και 2 μήνες υπάρχουν στη Σάμο (Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα Σάμου) 460 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω της Μ.Κ.Ο. «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» στο πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας.

Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν την εργασία τους δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ και παραμένουν σε ομηρεία από το γεγονός πως η αρμόδια υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας δεν σηκώνει τα τηλέφωνα, έχει εξαφανιστεί από τον χώρο εργασίας της και φημολογείται πως εκτελεί ακόμη την καλοκαιρινή της άδεια!

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι προέρχονται από την ανεργία και η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων (παρόλο που καθημερινά προσφέρουν με την εργασία τους) έχουν αφήσει χρέη σε τράπεζες και εφορία και παντού απλήρωτους λογαριασμούς κινδυνεύοντας να τους κόψουν ακόμη και το ρεύμα!

Βέβαια το Υπουργείο Εργασίας είχε προνοήσει και κατά την διαδικασία προσληψής τους, τους είχε βάλει να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι: «...θα είναι εις γνώση τους, πως δεν θα πληρώνονται στην ώρα τους» παίζοντας κυριολεκτικά με την ανάγκη αυτών των ανθρώπων για εργασία!

Το απόλυτο μεσαιωνικό εργασιακό αίσχος!

Όπως με ενημέρωσε ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, χθες το πρωί (4-9-2012) περίπου 150 από τους εργαζόμενους του προγράμματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον φορέα που τους έχει προσλάβει (ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ) αλλά και στον Δήμο Σάμου προκειμένου να ενημερωθούν για την «τύχη τους», χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κατόπιν όλων αυτών, σήμερα το μεσημέρι επισκέφθηκα αιφνιδιαστικά την Γενική Γραμματέα Διαχείρησης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δελαπόρτα, για να δώ που «κολλάει» το θέμα.

Σε άμεση έρευνα που έκανε η ίδια παρουσία μου, ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Προϊστάμενο κ.Τιμπακιανάκη, ότι «του διαμαρτυρήθηκε χθες τηλεφωνικά από τη Σάμο και το «Αρχιπέλαγος» ο κ.Κουρούτος και ότι πλέον ο φάκελος είναι στα χέρια της «Υπολόγου» υπαλλήλου κας Μπασιούτα».

Πλην όμως, έπεσε έξω η Γενική Γραμματέας απο τον πληροφοριοδότη Προϊστάμενό της. Η κ. Μπασιούτα δεν είναι αυτή που έχει τον φάκελο!

Αιφνιδίως από σήμερα το πρωί τον φάκελο έχει άλλη «Υπόλογος» υπάλληλος η κ. Νικολέτα Κάτσαρη, για την οποία η Γενική Γραμματέας μου έδωσε λάθος τηλέφωνο και παρατονισμένα το επίθετό της!

Κύριε Υπουργέ,

Περιττό να σας γράψω ότι το τηλέφωνο της Κάτσαρη δεν απαντούσε, παρά τις επανειλημένες κλήσεις μου.

Περιττό, επίσης, να σας γράψω ότι και το γραφείο της Γενικής Γραμματέας κας Δελαπόρτα, δεν είναι στο κτίριο της Πειραιώς όπου πήγα καθ' υπόδειξη της Γραμματέως σας, αλλά στο κτήριο της οδού Κοραή, κάνοντας άσκοπες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας.

Κύριε Υπουργέ,

Αναμένω δημόσια απάντηση - παρέμβαση από εσάς, για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ημερομηνία πληρωμής των εργαζομένων μέσω της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος». Φαντάζομαι ότι εσείς θα είστε τυχερότερος να βρείτε μιά άκρη και τους υπαλλήλους στη θέση τους.

Κύριε Υπουργέ,

Εσείς ως Υπουργός και εγώ ως Βουλευτής, πληρωνόμαστε στην ΩΡΑ μας. Μήπως δικαιούνται την ΑΠΟΛΥΤΩΣ ίδια μεταχείριση και οι άλλοι εργαζόμενοι;

Άραγε το αρμόδιο Υπουργείο θα φροντίσει κάνοντας τις ανάλογες ΑΜΕΣΕΣ παρεμβάσεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην μείνουν τα σπίτια τους χωρίς ηλεκτροδότηση, νερό, φαγητό και σπίτι;

Τέρενς Κουίκ

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΟΝΤΣΙΝΙΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ





Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου ,στην αίθουσα του Συλλόγου Άγιος Γεώργιος  Κάστρου στο  κτίριο ΑΠΟΛΛΩΝ στην πλατεία του Κάστρου  ή έκθεση της Μαρίας Λεοντσινίδου,  η οποία έλκει την καταγωγή της από την Ελάτα της Χίου, αλλά διαμένει στην Πάτρα .
Η καλλιτέχνης εμπνέεται από την χιώτικη φύση και τα τοπία, και η ζωγραφική της χαρακτηρίζεται ιμπρεσσιονιστική, αφού το χρώμα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο . Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό  καθημερινά  7-10 μμ