Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ "ΧΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ"




Σας παραθέτουμε τα κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η «Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες»

1.      «Η οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, προϋποθέτει εξωστρέφεια, δηλαδή προϋποθέτει επενδύσεις που θα έλθουν και απέξω. Δεν είμαι αντίθετος σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν υποδομές, που θα προσθέσουν εισόδημα, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, στον τόπο μας και θα αναδείξουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».
2.      «Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι απαραίτητη και  πρωτεύουσα αναπτυξιακή και περιβαλλοντική προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία, για την τοπική οικονομία, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, δεν πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε μόνο ως μια αποκλειστικά κερδοσκοπική δραστηριότητα.»
3.      «Βασική αρχή στο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής των ΑΠΕ, πρέπει να είναι η αποκέντρωση των υποδομών. Επί της αρχής τίθεμαι υπέρ της επένδυσης στις ΑΠΕ (όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.) από συμπράξεις ιδιωτών και αυτοδιοικητικών αρχών και σε κάθε περίπτωση είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς της ενέργειας σε μικρομεσαίους παραγωγούς, που με έναν τρόπο ορθολογικό και οργανωμένο, θα δημιουργούν πλούτο που θα διανέμεται ως επί το πλείστον στο νησί, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.»
4.      «Για την Χίο και την ανάπτυξη της φιλικής για το περιβάλλον ενέργειας, είναι προϋπόθεση η διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα. Χωρίς αυτήν την διασύνδεση, δεν είναι δυνατή η περαιτέρω επένδυση σε αυτόν τον τομέα για τεχνικούς λόγους. Προφανώς, διεκδικούμε να παραμείνει σε “ψυχρή εφεδρεία” το εργοστάσιο της ΔΕΗ και να μην χαθούν αυτές οι θέσεις εργασίας.»
5.      «Η νησιωτικότητα, δηλαδή η ιδιαιτερότητα των νησιών πρέπει να καταστεί καθοριστικός παράγοντας του μεγέθους κάθε επένδυσης, του χωροταξικού σχεδιασμού και των λοιπών νομοθετικών ρυθμίσεων, που διέπουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η έννοια, λοιπόν, της νησιωτικότητας, δεν επιτρέπει την ισοπεδωτική αντίληψη ότι είναι δυνατή η τοποθέτηση των ίδιων κατασκευών στις πεδιάδες της ηπειρωτικής χώρας και των ίδιων στα νησιά.»
6.      «Η πρόβλεψη για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μικρή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους (αναφέρθηκε, από εκπρόσωπο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, ότι προβλέπεται τοποθέτηση ανεμογεννήτριας σε απόσταση 200 μέτρων), είναι προφανές ότι αντιβαίνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και δεν είναι συμβατή όχι μόνο με την ελληνική νομοθεσία αλλά και τις γενικές αρχές προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.»
7.      «Κάθε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εκπονήθηκε προ της μεγάλης πυρκαγιάς της 18 Αυγούστου 2012, είναι προφανές ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν τις τεράστιες συνέπειες που είχε η τελευταία για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και ως εκ τούτου, de facto, απαιτείται τροποποίηση/ επικαιροποίησή της. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης, ώστε η αναγέννηση του φυσικού τοπίου να συνδυαστεί αρμονικά με την εγκατάσταση των υποδομών»
8.      «Είναι προφανές ότι τα ανταποδοτικά οφέλη που προβλέπει η συγκεκριμένη επένδυση, για την Χίο, είναι ελάχιστα και ως εκ τούτου, πρέπει να επαναπροσδιορισθούν και αυτά σε νέα βάση.»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ"


Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»
Βασικοί λόγοι για τους οποίους τα κτήρια στη χώρα μας θεωρούνται ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους, η άγνοια για τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για την εξοικονόμηση ενέργειας και η, μέχρι πρότινος, έλλειψη σχετικής νομοθεσίας. Το αποτέλεσμα είναι, τα κτήρια στην Ελλάδα να ευθύνονται, περίπου, για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, με το ποσοστό να σημειώνει αυξητικές τάσεις.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΪΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΡΩΪΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"




“Η ελευθεροτυπία, η παρρησία του δημοσιογραφικού λόγου, ο σεβασμός στο δικαίωμα της άποψης δοκιμάζονται καθημερινά και απαιτούν συνεχή προσπάθεια για την υπεράσπιση τους.

Τα Κρατικά ΜΜΕ οφείλουν να λειτουργούν ως Δημόσια και όχι ως κυβερνητικοί αναμεταδότες.

Η Ελλάδα κάθε χρόνο σύμφωνα με διεθνείς έρευνες δέχεται επικρίσεις για τη λειτουργία των Κρατικών ΜΜΕ που χαρακτηρίζονται ως “προκατειλημμένα” απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Αντί να ξεπεράσουμε τις παθογένειες μίας στρεβλής εποχής που έχει οριστικά παρέλθει κάποιοι επιμένουν να ζουν στην εποχή της άνωθεν εντολής.

Η ΕΡΤ και Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης οφείλουν άμεσα να ανακαλέσουν την απόφαση τους .”

Η ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Ή ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ;



                                                                        του Αριστείδη Ζαννίκου

Η δεοντολογικά απαράδεκτη, αλλά γνώριμη, δημοσιογραφική πρακτική (κυρίως μεγάλων Μ.Μ.Ε.) να λαμβάνουν από κάποιον συνέντευξη και στη συνέχεια να προβάλουν ελαχιστότατο τμήμα της ώστε να διαστρέφεται και να αλλοιώνεται πλήρως το νόημα όσων έχει πει, επαναλήφθηκε πρόσφατα από τον τηλεοπτικό σταθμό “ΑLRHA”.
Η εμπειρία προσωπική. Μου ζητήθηκε επίμονα, λίγο πριν το δελτίο ειδήσεων των 7 μ.μ., να εστιάσω στα όσα-κατά τον δημοσιογράφο “ενδιαφέροντα”- είχα διατυπώσει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου με άρθρο μου στα Χιακά Μ.Μ.Ε. σχετικά με  τα επιδόματα τυφλότητας και την ιδιαίτερη περίπτωση της συμπατριώτισσας οφθαλμιάτρου Λεμονιάς Ζερβούδη-Βαρκάρη. Δέχτηκα την πρόσκληση-πρόκληση μαζί και το “ρίσκο”.
Ακολούθησε περίπου δεκάλεπτη τηλεφωνική συνέντευξη. Απ' αυτήν, προφανώς κατά την επιδίωξη του καναλιού, απομονώθηκε και ακούστηκε μόνο μια φράση μου ολίγων δευτερολέπτων που, χωρίς τα προηγούμενα και επόμενα αυτής, αλλοίωσε πλήρως όσα είχα πει. 'Ετσι, το μεγάλο κανάλι, “πέρασε” αυτό που ήθελε χωρίς δυνατότητα αντίδρασης εκ μέρους μου.
'Ηταν κι αυτό το περιστατικό μικρό έστω δείγμα της μεγάλης κρίσης που περνά η Πατρίδα μας συνολικά και όχι μόνο το λεγόμενο “Πολιτικό Σύστημα”.
Για την κρίση που βιώνουμε δεν μπορεί να φταίει μόνο η κυρίαρχη πολιτική εξουσία αλλά και το σύνολο των επί μέρους εξουσιών που, διαχρονικά, δρουν παράλληλα, ανεξάρτητα ή και αντίθετα προς την εκάστοτε Πολιτική ελίτ.
Εξουσία δεν ασκούν μόνο οι Πολιτικοί που παραδοσιακά αποτελούν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τη Νομοθετική (Βουλή) και Εκτελεστική (Κυβέρνηση) Εξουσία.
Εξουσία αποτελούν και ασκούν αρκετοί ακόμη Φορείς.
Οι απονέμοντες π.χ. την δικαιοσύνη και κρίνοντες νόμους και κανονιστικές διατάξεις αποτελούν την ανεξάρτητη Δικαστική Εξουσία ενώ οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης-μέσω της ενημέρωσης και της άσκησης κριτικής- δηλαδή τα Μ.Μ.Ε. αποτελούν μία ακόμη ισχυρότατη Εξουσία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις, η Εκκλησία, ο Στρατός, οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, η λεγόμενη Κρατική Γραφειοκρατία (δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί) αποτελούν διακριτές επί μέρους Εξουσίες στις οποίες κάποιοι κατατάσουν ακόμα και τους πνευματικούς ανθρώπους (συγγραφείς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς) αλλά και τους καλλιτέχνες (ηθοποιούς, τραγουδιστές) μιάς και όλοι αυτοί, με τα έργα τους, τον γραπτό και προφορικό τους λόγο μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά (θετικά ή αρνητικά) την δημόσια και ιδιωτική ζωή.
Σήμερα, εν μέσω μιά πρωτοφανούς κρίσης, με τα βέλη πρωτίστως και κυρίως να στρέφονται (δικαίως βέβαια) κατά της Πολιτικής Εξουσίας των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα χρόνων, το εύλογο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν οι λοιπές Εξουσίες είναι αμέτοχες των ευθυνών και άμεμπτες.
Οι απαντήσεις βεβαίως διαφέρουν. 'Αλλοι απαντούν καταφατικά ενώ αρκετοί αρνούνται τη συλλογική ευθύνη. Απαντώντας καταφατικά μιμούμαστε την στρουθοκάμηλο. Αρνητική απάντηση συνεπάγεται την ομολογία και την αποδοχή συνευθύνης. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι, αντικειμενικοί και κυρίως ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και βεβαίως αν ανθρώπινα το μπορούμε, κάνοντας την αυτοκριτική μας, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε λάθη και παραλήψεις μας ως πολιτών και ως ατόμων-μελών μιάς εκ των ως άνω Εξουσιών.
Οι άμεμπτοι και άρα ανεύθυνοι για την κρίση υπάρχουν, όμως είναι λιγοστοί και συνήθως ανήμποροι να επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Αν όντως επιθυμούμε να βγούμε ουσιαστικά αλώβητοι από την κρίση θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε όλους τους άλλους υπεύθυνους για την κρίση (άρα και ένοχους), όχι όμως και τους εαυτούς μας. Αν ψάξουμε να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και κυρίως αν αποφασίσουμε αυτά να μην επαναληφθούν, τότε έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα εξόδου από την κρίση.
Αν αποδεχθούμε ότι η κρίση δε είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική και κρίση αρχών και αξιών, τότε έχουμε κάνει άλλο ένα βήμα.
Ο άνθρωπος-κάθε άνθρωπος- ως έλλογο ον, πρέπει να επιδιώκει την απόκτηση των αναγκαίων αγαθών που του εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. 'Ομως, αυτό από μόνο του δεν του εξασφαλίζει την αναγκαία εσωτερική ικανοποίηση και ευχαρίστηση μιάς και η απόκτηση μόνο υλικών-οικονομικών αγαθών είναι ακόρεστη.
Αξίες και άρα χαρές που δίνουν νόημα στη ζωή και προσφέρουν μόνιμη ανθρώπινη ικανοποίηση είναι π.χ. η αγνή φιλία, η κοινωνική συναναστροφή, η αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, η άδολη αγάπη στον συνάνθρωπο, η έφεση για ουσιαστική μόρφωση, η εργατικότητα, η φιλοπατρία, ο σεβασμός στον άλλον και στα δικαιώματά του, η έφεση για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο σεβασμός στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο.
Αν τα παραπάνω μας γίνουν βίωμα και σκοπός ζωής έχουμε κάνει, ως άτομα και ως κοινωνία, ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση.
Σε αντίθετη περίπτωση, ναι μεν κάποια στιγμή η οικονομική κρίση θα έχει παρέλθει- όπως και τόσες άλλες στο παρελθόν-όμως, η πραγματική, η ουσιαστική κρίση θα συνεχίζεται μέχρι να οδηγήσει νομοτελειακά σε μια συνταρακτική πιθανά όμως και αναγεννητική καταστροφή.
Ο χρόνος θα δείξει προς τα πού πάμε.
                                                                                                29-10-2012

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ" ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος- ιεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» σας προσκαλεί
στην επετειακή ημερίδα που διοργανώνει στο Μέγαρο του Ιδρύματος, στην οδό Μ. Λιβανού 51,
την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18:00, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων
από την απελευθέρωση της Χίου, με τίτλο «Η διεθνής γεωπολιτική, διπλωματική και
στρατιωτική κατάσταση κατά την περίοδο των βαλκανικών πολέμων: Η εκπλήρωση των
εθνικών στόχων».
Πρόγραμμα ομιλιών:
• «Η στρατηγική και η δράση του ναυτικού στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο» Κλεάνθης Κυριακίδης,
Αντιπλοίαρχος Π.Ν., 20 λεπτά.
• «Το στρατηγικό και τακτικό ένστικτο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη ως καθοριστικός
παράγων για την νίκη στην θάλασσα, αλλά και στην ξηρά» Λεωνίδας Τσιαντούλας, Πλοίαρχος
Π.Ν., 20 λεπτά
• «Ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και διπλωματία της ενσωμάτωσης της Χίου στην Ελλάδα»
Αδαμάντιος Βασιλάκης, Πρέσβης, 20 λεπτά και
• «Η Ελλάς κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 2012-13: Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας»
Σαράντος Ι. Καργάκος, ιστορικός - δοκιμιογράφος, 20 λεπτά.
• Παρεμβάσεις-Συζήτηση
Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΗΣ 18ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΣΤΗ ΧΙΟ





Ενημερώνονται οι εναπομείναντες συμπολίτες μας, πληγέντες από την πλημμύρα της 18/10/2010, οι οποίοι έχουν εκκρεμότητα στα υποβληθέντα δικαιολογητικά για την καταβολή αποζημίωσης, ότι η προθεσμία για τη διόρθωση των δικαιολογητικών λήγει στις 31/12/2012.
Αναλυτικός κατάλογος με τα ονόματα και τις απαιτούμενες διορθώσεις έχει αναρτηθεί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. 

EΞΑΙΡΕΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 18/8/2012 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ



Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Όπως σας είναι γνωστό μια σημαντική παράμετρος της καταστρεπτικής πυρκαγιάς της 18ης Αυγούστου στη Χίο αφορά στους ελαιοπαραγωγούς συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές και αναμένεται η πτώση της φετινής παραγωγής τους.
Ως ένα από τα μέτρα στήριξης των πληγέντων παραγωγών, παρακαλούμε να εξαιρεθούν από την φετινή εισφορά Δακοκτονίας οι παρακάτω  Κοινότητες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά :
·        Αγ.Γεωργίου Συκούση
·        Αυγώνυμα
·        Ανάβατος
·        Βέσσα
·        Θολοποτάμι
·        Καλαμωτή
·        Καρυές
·        Λιθί
·        Ολύμποι
·        Πυργί
·        Ελάτα
·        Αρμόλια

Με εκτίμηση

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ