Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : "ΠΛΑΣΙΕ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΤΡΟΛΑ-ΡΟΚΑΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ"



Πολύ σύντομα οι μάσκες έπεσαν  και οι αυταπάτες-για όσους τις είχαν- χάθηκαν για τους  αιρετούς  υπαλλήλους της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ευρωπαϊκής ένωσης.
Με μια φωνή η συντριπτική γαλαζοπράσινη πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη και με την αμέριστη βοήθεια των Περιφερειακών συμβούλων της Χίου και του αντιπεριφερειάρχη κ. Γαννιάρη, πλην Γ. Μαλαφή, άναψε  το πράσινο φως για να δοθεί η χαριστική βολή στο πολύπαθο νησί μας, με την εγκατάσταση των βιομηχανικών Ανεμογεννητριών που θα καταστρέψουν ό,τι απέμεινε όρθιο, που θα αλλάξουν τον παραγωγικό του ιστό και θα κακοφορμίσουν τις πληγές του από την πυρκαγιά.
Με περίσσιο θράσος-γνωστό γνώρισμα- η περιφερειακή σύμβουλος Λίτσα Λύκου, πιστή στις παραδόσεις του κόμματός της, του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει θετική απόφαση για το θέμα από το δημοτικό Συμβούλιο Χίου, ενώ αν και συζητήθηκε το θέμα με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλων μαζικών φορέων, ΔΕΝ πάρθηκε καμιά απόφαση από το σώμα πλην των μεσοβέζικων δηλώσεων Πόντιου Πιλάτου του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη .
Να σημειωθεί όμως ότι στο νησί μας απέναντι στους ριψάσπιδες λάτρεις της στρεβλής «ανάπτυξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συγκυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δεξιά και αριστερά δεκανίκια, είχε και έχει ορθωθεί τείχος από δεκάδες συμπολίτες μας και φορείς που απαιτούν το αυτονόητο, να μην περάσουν τέτοιες ολέθριες επενδύσεις για το νησί μας και τα νησιά μας , να τηρηθεί το μέτρο στη φύση και στον άνθρωπο.
Έντονη  ήταν η παρέμβαση του επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατή Κόρακα στα ψέματα της κυρίας Λύκου ,που αποδείκνυαν για άλλη μια φορά ότι η ίδια και η παράταξή της σε αγαστή συνεργασία με τους γαλάζιους ομοϊδεάτες τους, αποτελούν τους πιο πρόθυμους υπηρέτες του κεφαλαίου.
Με την τοποθέτησή του ο Στρατής Κόρακας για άλλη μια φορά κατήγγειλε το έγκλημα σε βάρος των νησιών του Β. Αιγαίου, έγκλημα περιβαλλοντικό και οικονομικό, με επενδύσεις που το μόνο που προσφέρουν είναι κέρδη στους κεφαλαιούχους επενδυτές και νέα βάρη στο λαό  . Καταψηφίζοντας, τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι νησιώτες με τον αγώνα τους μπορούν αποτρέψουν αυτά τα σχέδια , πράγμα που επιβάλλεται να γίνει.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι την απάντηση θα την πάρουν στους δρόμους που θα κριθεί το δίκιο του νησιού μας, αλλά και στις βουνοκορφές που σκέπτονται να πατήσουν και να μαγαρίσουν με τις επενδύσεις τους.

ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ




Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, επί της λεωφόρου Αιγαίου στο λιμάνι της Χίου.

Ο 48χρονος και η 46χρονη διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Μοτοποδήλατο με οδηγό 22χρονο, συγκρούστηκε με δίκυκλο όχημα με οδηγό 48χρονο και συνοδηγό μια 46χρονη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
newsbomb.gr

"ΠΕΡΑΣΕ" , ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 2 ΚΑΙ 3

ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

«Πέρασε» αλλά χωρίς το άρθρο 4 το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις


perase-alla-xoris-to-arthro-4-to-nomosxedio-gia-tis-apokratikopoiiseis 
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου και το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε. Οι «διαρροές» όμως ήταν πολλές για την κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ να μετρά 15 «αντάρτες».


Ωστόσο, η «απόσταση» των ψήφων υπέρ και κατά ήταν για αρκετή ώρα τρεις ψήφοι, ενώαναστάτωση προκάλεσε νωρίτερα η παρέμβαση του Πύρρου Δήμα, ο οποίος ζήτησε να διορθώσει την ψήφο του. Το τελικό αποτέλεσμα καταγράφηκε ως εξής: 148 ψήφοι υπέρ και 139 κατά, 6 «παρών» σε σύνολο 293 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης δεν παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία. 


Με την ψήφιση του άρθρου 2 θεσμοθετείται το νομοσχεδίο με το οποίο καταργείται το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και άλλων κρατικών οργανισμών.


Τα αποτελέσματα
Το άρθρο 1 υπεψηφίστηκε με 173 ψήφους υπέρ και 120 κατά. Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε με 148 ψήφους υπέρ και 139 κατά. Το άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ και 135 κατά. Το άρθρο 4 υπερψηφίστηκε με 136 υπέρ και 121 κατά. Το άρθρο 5 υπερψηφίστηκε με 158 ψήφους υπέρ και 133 κατά. Η τροπολογία 38 που αφορούσε στον ΕΟΠΥΥ καταψηφιστήκε με 136 υπέρ και 143 κατά. Η τροπολογία με γενικό αριθμό 33 υπερψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτό επί της αρχής και των άρθρων και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.


Οι διαφοροποίησεις 
Η γραμμή της ΔΗΜΑΡ ήταν η καταψήφιση του άρθρου 2 και 3, στην ψήφιση του άρθρου 4 και «παρών» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, Βασίλης Οικόνομου διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας σε όλα «ναι».


Ο Πάρις Κουκουλόπουλος
 δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στο άρθρο 4, ενώ καταψηφίζει την τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ωστόσο ψήφισε «ναι» σε όλα, ενώ ο Συμεών Κεδίκογλου ψήφισε «ναι» στο άρθρο 4. Ο Μιχάλης Κασσής καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε «παρών» στο άρθρο 4. Η Άντζελα Γκερέκου διαφοροποιήθηκε από την γραμμή ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το άρθρο 3. 

«Παρών» στο άρθρο 2 δήλωσε ο Θεόδωρος Παραστρατίδης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Θάνος Μωραίτης καταψήφισε το άρθρο 2.  Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης και Αχμέτ Χατζηοσμάν 
δήλωσαν «ναι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ο Γιάννης Δριβελέγκας διαφοροποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το άρθρο 3, ενώ ο Κώστας Τριαντάφυλλος δήλωσε παρών στα άρθρα 2 και 3. Ο Γιώργος Ντόλιος καταψήφισε το άρθρο 2 και υπερψήφισε την τροπολογία κρατώντας απόσταση από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Πύρρος Δήμαςψήφισε «ναι» σε όλα.


Ο κρατικός προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε λίγο μετά τις 11 στον Πρόεδρο της Βουλής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013. 

Το μεσημέρι αναμένεται ο κ. Στουρνάρας να παρουσιάσει τα βασικά μεγέθη και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στον προϋπολογισμό συμπεριληφθήκαν μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ, περίπου, από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, με περικοπές, σε συντάξεις, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά το πακέτο των μέτρων, αλλά και όλα τα ανοικτά ζητήματα για τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ


ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΣ

Μιλώντας για το λιμάνι της Χίου και γενικά για το σύμπλεγμα λιμανιών της χώρας μας, πρέπει να ξέρουμε και το ξέρετε ότι είναι ενταγμένο μέσα στην πολιτική της ΕΕ που αφορά στην << απελευθέρωση των αγορών>> με τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ για ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργαζομένων και υπηρεσιών, ελευθερίες που πιστά υπηρετεί το εδώ πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ με δεξιά και αριστερά δεκανίκια.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ :"ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"!



«Στον εορτασμό του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας δεν έχει καμιά δουλειά η ιδεολογία των πολιτικών απογόνων του φασισμού και του ναζισμού». Με αυτά τα λόγια το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Σάμου καταδικάζει τα όσα ακούστηκαν από καθηγήτρια του Μαραθόκαμπου, στις 28 Οκτώβρη, κατά των εκκλησιασμό των μαθητών. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια στην ομιλία της αναφέρθηκε, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, με... νοσταλγικές εκφράσεις στον δικτάτορα Μεταξά, κατονόμασε ως αιτίες για τα δεινά που βιώνει σήμερα ο λαός την άκρατη λαθρομετανάστευση, την «αναρχία», την αδελφοποίηση ελληνικών με τουρκικές πόλεις και άλλα παρόμοια.
«Η συγκεκριμένη καθηγήτρια που φαίνεται ότι εμφορείται από εθνικιστικές και φασιστικές ιδέες, δε δίστασε να προβάλει μια δική της θεώρηση για την ιστορία, παραχαράσσοντας και διαστρεβλώνοντάς τη. Δε δίστασε, μέρα τιμής των αγώνων του λαού μας ενάντια στο φασισμό να ρίξει δηλητήριο στις συνειδήσεις των παιδιών αλλά και των εργαζομένων που την παρακολούθησαν αναγορεύοντας τον δικτάτορα Μεταξά σε εθνικό ηγέτη που πρέπει να βρεθεί και σήμερα!!!», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. «Ο λαός μας διδάσκεται από την ιστορία του ότι μόνο με οργανωμένο αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και πάλη για να γίνει αυτός αφέντης στον τόπο του θα δει καλύτερες μέρες», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καλώντας σε καταδίκη και απομόνωση τέτοιου είδους απόψεων που οργανωμένα εκφράζονται από μορφώματα τύπου «Χρυσής Αυγής».
Την κίνηση της καθηγήτριας καταδικάζουν η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, το Παράρτημα Καρλοβασίου και ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών που είναι μέλη της ΟΓΕ. Οπως αναφέρουν «ο φασισμός, όποια μάσκα κι αν φορέσει - σήμερα φοράει τη μάσκα της Χρυσής Αυγής - είναι εχθρός του λαού, τιποτένιος δολοφόνος. Τσακίζεται και ανατρέπεται μαζί με όλους εκείνους που θέλουν να μας πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, με 10 ευρώ μεροκάματο, χωρίς παιδεία, χωρίς, υγεία, χωρίς φάρμακα, χωρίς σχολεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς ΖΩΗ», τονίζουν οι φορείς των γυναικών.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΣΤΙΣ 20.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Το Βαθύ Μπλε του Έρωτα – The Deep Blue Sea

Ρομαντική 2011  Διάρκεια: 98′ Γλώσσα: Αγγλικά Χώρα: Η.Π.Α., Αγγλία
Σκηνοθεσία:ΤέρενςΝτέβις
Σενάριο: Τέρενς Ράντιγκαν, Τέρενς Ντέβις
Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Βάις, Τόμ Χιντλστόν, Σάιμον Ράσελ, Αν Μίτσελ
Η Έστερ Κόλλυερ (Ρέιτσελ Βάις) ζει μια προνομιούχα ζωή στο Λονδίνο του 1950, παντρεμένη με τον δικαστή Σερ Γουίλιαμ Κόλλυερ (Σάιμον Ράσελ Μπιλ). Προς έκπληξη όλων, αφήνει τον άντρα της για να μείνει με τον πρώην πιλότο Φρέντι Πέιτζ (Τομ Χίντλεστον), τον οποίο έχει ερωτευτεί σφόδρα. Με φόντο την μεταπολεμική Βρετανία, η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού του Τέρενς Ράτιγκαν, είναι μια μελέτη της απαγορευμένης αγάπης, της καταπιεσμένης επιθυμίας και του φόβου της μοναξιάς, αλλά ταυτόχρονα και μια βαθύτατα συγκινητική ερωτική ιστορία Κομψή κι ευαίσθητη μεταφορά ενός βραβευμένου θεατρικού του Τέρενς Ράτιγκαν, το οποίο ακτινογραφεί μελαγχολικά τα αδιέξοδα πάθη της μεταπολεμικής Βρετανίας. Ο πάντα στιλάτος Τέρενς Ντέιβις («Distant Voices, Still Lives», «The Long Day Closes») δίνει βάρος στους τελετουργικούς ρυθμούς και στις αργόσυρτες σιωπές, απόλυτα ταιριαστές με την αισθησιακή θλίψη της Ρέιτσελ Βάις.»

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΑΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΒΛΥΣΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ… ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ


Όταν ο Χίλτερ, στις 30 Ιανουαρίου 1933 κατέλαβε την εξουσία, στρατηγός Erich Lundendorff  είπε στον  Paul von Hindenbourg :
«Σας προειδοποιώ ότι αυτός ο άνθρωπος του κακού θα βυθίσει το κράτος στην άβυσσο και θα φέρει αμέτρητες συμφορές στο έθνος μας. Οι μελλοντικές γενιές θα σας καταριούνται στον τάφο σας γι’ αυτή σας την πράξη».
        Αρκούσε μια σακατεμένη δημοκρατία και ένας   ατάλαντος ημιμαθής, διεγνωσμένα ψυχοπαθής άνθρωπος, για να οδηγηθεί ο κόσμος σε μια νέα εκατόμβη, η οποία ολοκλήρωσε την καταστροφή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
        Διαστρεβλώθηκαν πολιτιστικά και πνευματικά κινήματα του 19ου αιώνα, όπως εκείνο του Ρομαντισμού, φιλοσοφικά συστήματα, όπως ο Νιτσεϊσμός, ιστορικά σύμβολα, όπως ο τρωικός σταυρός.
        Ο ναζιστικός παραλογισμός  χρειαζόταν απεγνωσμένα ιδεολογικές προφάσεις, για να καρπωθεί τα ερείπια που άφησαν ο Πρώτος Παγκόσμιος, η οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’30, η ιδεολογική σύγχυση και η σιωπή της εκμαυλισμένης πνευματικής ηγεσίας. Οι δυτικές δημοκρατίες στιγματίζονται από σκάνδαλα εμποτισμένα από τη διαφθορά. Η μεσαία τάξη καταρρέει και περιθωριοποιείται. Η ανώτερη τάξη διασφαλίζει τον πλούτο της μέσω της δραματικής μεταστροφής της οικονομίας ειρήνης σε οικονομία πολέμου. Η οικονομική κρίση οδηγεί στον πολιτικό και κοινωνικό εκφασισμό.
        Ο ναζισμός στηρίχτηκε στην αριστοκρατική αντίληψη ότι τα μεγάλα έθνη αυξάνονται με τη στρατιωτική δύναμη. Δεν τυχαίο ότι ο Μουσολίνι διακήρυττε πολύ συχνά: « Ο πόλεμος ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις  και την ενεργητικότητα του ανθρώπου προσδίδοντας αίσθηση ανωτερότητας σε όσους έχουν το κουράγιο να τον ξεκινήσουν».
       
        Το έργο, στο οποίο αποτύπωσε ο Χίλτερ την αποτρόπαιη θεωρία του  είναι «Ο Αγών μου», ένα πολύ μέτριο έως κακό συγγραφικό πόνημα, δίχως δομή, με αφηρημένες σκέψεις και απόψεις, και πάνω απ' όλα εξαιρετικά δυσανάγνωστο. Για τον Χίτλερ η Δημοκρατία δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού. Συνεπώς, χρειάζεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με το σύστημα του «Γερμανικού Ηγετικού Κράτους», στο οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια ενός ηγέτη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.
        Βασικοί άξονες της πολιτικής την οποία κλήθηκε να εφαρμόσει το  «Γερμανικό Ηγετικό Κράτος» είναι:
¨      Ο ρατσισμός, απότοκο του οποίου ήταν το Ολοκαύτωμα
¨      Η Αρία Φυλή.
¨      Ο αντισλαβισμός.
¨      Ο αντι- μαρξισμός. Η μυωπική πολιτική των Τσάμπερλαιν και Νταλαντιέ που θεωρούσαν τη χιτλερική Γερμανία προωθημένο ανάχωμα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, έδωσαν στον Χίτλερ το πρόσχημα της νομιμοποίησης.
¨      Η πίστη στον ηγέτη.
¨      Η απόρριψη της δημοκρατίας, με την αποδιάρθρωση των πολιτικών θεσμών (κομμάτων, συνδικαλισμού) και με την κατάργηση της ελευθεροτυπίας. «Η Δημοκρατία είναι όμορφη στη θεωρία. Στην πράξη είναι  μία πλάνη», παπαγαλίζει ο Μουσολίνι.
¨      Η προβολή και η ισχυροποίηση του εθνικού πολιτισμού. Θεωρούσε τραγικό ιστορικό σφάλμα την ενθάρρυνση της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας σε ένα έθνος.
¨      Κοινωνικός δαρβινισμός- Ευγονική – Ευθανασία
¨      Blut und Boden” (= αίμα και χώμα): αντιπροσωπεύονται με το κόκκινο και το μαύρο χρώμα στη γερμανική σημαία.
¨      Η θεωρία του ζωτικού χώρου στην ανατολή, για την κυριαρχία της τρίτης γερμανικής αυτοκρατορίας.
Την υστερική σχιζοφρένεια του Χίτλερ θρέφει ο διεστραμμένος στρατιωτικός εθνικισμός που φέρνει το στίγμα της ήττας στον Πρώτο Παγκόσμιο. Στόχος του είναι η εγκαθίδρυση της αυταρχικής μοναρχίας. Εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση, για να αποτελειώσει την ημιθανή Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Στο εξής η πολιτική πορεία του χαράζεται μέσω της βίας, της προβοκάτσιας, των πογκρόμ , του αίματος, του θανάτου, με κρεσέντο το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις 27 του Φλεβάρη του 1933, οι ναζιστές θα καταστρέψουν με εμπρησμό το Reichstag, το Κοινοβούλιο. Πρόκειται για προβοκάτσια, η οποία θα επιτρέψει στον Χίλτερ να πείσει τον Χίντενμπουργκ να δημοσιεύσει το Αναγκαστικό Διάταγμα- βάσει του άρθρου 48 του Συντάγματος- της κατάργησης των πολιτικών δικαιωμάτων των Γερμανών. Οι διώξεις και οι συλλήψεις των πολιτικών αντιπάλων είναι το φυσικό απότοκο της εκτροπής. Ο Χίλτερ περιβάλλεται με έκτακτες εξουσίες, βάσει αναγκαστικού νόμου και ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την παραχώρηση της νομοθετικής εξουσίας στην εκτελεστική, ανεξάρτητα από το Κοινοβούλιο. Η νύχτα της 30ής Ιουνίου προς 1η Ιουλίου 1934 είναι γνωστή ως «Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών». 200 άτομα, πολιτικοί αντίπαλοι του Χίλτερ δολοφονήθηκαν. Είναι η πρώτη από τις αμέτρητες μαζικές δολοφονίες στη διάρκεια του χιτλερικού καθεστώτος. Εμπνευστές της ήταν οι Χίμλερ και Γκαίριγκ.
Ο εθνικός σοσιαλισμός πρεσβεύει τη φυλετική καθαρότητα. Οι Σκανδιναβοί και οι Τεύτονες είναι η αρία φυλή, εκείνοι που δίνουν τον άριο αγώνα για τη δημιουργία του μέγιστου πολιτισμού του κόσμου, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κ. Ασία και στη Μεσόγειο.
Τα αδύναμα έθνη είναι παρασιτικά έθνη, είναι έθνη κατώτερα, αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και η μόνη αντάξιά τους μοίρα είναι  σκλαβιά και η υποταγή. Η φυλή που δεν έχει πατρίδα είναι παρασιτική φυλή και, κατά συνέπεια, η εξάλειψη των παρασιτικών φυλών συνιστά  παράγοντα καθοριστικό της ενίσχυσης της κύριας ανώτερης φυλής. Όσο, μάλιστα, πλουσιώτερα είναι τα μέλη μιας παρασιτικής φυλής, τόσο πιο ιογόνα είναι. Τα στρατόπεδα εξόντωσης είναι το ιστορικό αποτύπωμα αυτού του ρατσιστικού παραλογισμού. Ακόμη και στη διαθήκη του, την οποία έγραψε λίγο πρίν αυτοκτονήσει, απαιτεί «την απόλυτη τήρηση των νόμων της φυλετικής καθαρότητας».
Ο κοινωνικός δαρβινισμός εφαρμόστηκε εναντίον των Ρομά, των Εβραίων, των Πολωνών και των  Ρώσων. Οι ασθενείς, οι σωματικά ή πνευματικά ανάπηροι δεν αξίζει να ζουν. Η παγκόσμια ιστορία, κατά την άποψή του, είναι μία συνεχής μάχη στην οποία οι «δυνατές φυλές» θα εξαλείψουν τις «αδύναμες φυλές». Το 1929, στο συνέδριο του Ναζιστικού κόμματος στη Νυρεμβέργη θα πει: «Εάν στη Γερμανία γεννιούνταν κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο παιδιά και εξολοθρεύαμε από αυτά 700-800 χιλιάδες, τα πιο αδύναμα, το αποτέλεσμα θα ήταν ίσως η αναβάθμιση της φυλής μας». Σε αυτά τα λόγια ανιχνεύονται οι ρίζες του Προγράμματος Ευθανασίας Τ-4, το οποίο θα εφαρμόσει λίγο μετά την ανάρρησή του στην εξουσία και θα έχει 190 χιλιάδες θύματα ασθενών σε νευρολογικές κλινικές, νοσοκομεία και θεραπευτήρια, με τη χρήση δηλητηριωδών αερίων, την πείνα και την ωμή δολοφονία.
 Πεποίθησή μου είναι ότι δεν έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα  άλλη πολιτική θεωρία και φιλοσοφία τόσο πολύ διαποτισμένη από το μίσος για την ανθρώπινη ύπαρξη.
        Για το ναζισμό, οι θρησκείες, οι οποίες κηρύσσουν την αγάπη και την ανοχή είναι ψεύτικες θρησκείες. Ο Χριστιανισμός είναι δειλή θρησκεία που ιδρύθηκε σκόπιμα από τους Εβραίους, για να αντικαταστήσει τη γνήσια θρησκεία, αυτή που γεννήθηκε από τους νορβηγικούς μύθους. Λίγο νοτιότερα, ο Μουσολίνι καταγγέλλει ότι «η θρησκεία είναι ανήθικη. Εξυπηρετεί μόνο τους αντιδραστικούς και πρέπει να θεωρείται αρρώστια ή ψυχοπαθητικό φαινόμενο. Το Ευαγγέλιο και η λεγόμενη χριστιανική ηθική είναι δύο πτώματα».
Για τον αντισημιτισμό του Χίτλερ δεν ελέγχονται  μόνο τα προσωπικά πάθη του, αλλά και η αδυναμία του να ενώσει τις αντικρουόμενες ομάδες του γερμανικού λαού, για την οποία θεωρούσε υπεύθυνους τους Εβραίους. Ουσιαστικά, ο αντισημιτισμός λειτούργησε ως ο μοχλός της πολιτικής χειραγώγησης των Γερμανών, ώστε η χώρα να υποταχθεί στο δόγμα «Ένα έθνος, ένας λαός, ένας ηγέτης». Αυτή η τακτική του «εσωτερικού εχθρού» ευδοκιμεί πάντοτε στις χώρες εκείνες, στις οποίες οι κυβερνώντες στρέφουν τη προσοχή του λαού από τα πραγματικά προβλήματα σε ένα προσχεδιασμένο πόλεμο, στον οποίο απαιτούν απόλυτη σύμπνοια. Ο μηχανισμός είναι απλός: απαιτείται ο «αποδιοπομπαίος τράγος» που θα πυροδοτήσει «αυθόρμητα ξεσπάσματα λαϊκής οργής». Μετά έρχεται η προπαγάνδα με τις κατ’ ευφημισμό σχιζοφρενείς ονοματοδοσίες : «η νύχτα των μεγάλων μαχαιρών»,  «η εξέγερση στη μπυραρία», «η νύχτα των Κρυστάλλων».
Πάντα νύχτα, ένας λαός που έγινε όχλος δασκαλεμένος από τον άκρατο φανατισμό ενός ανθρώπου, τον οποίο η κοινή λογική αξιολογεί ως κατώτερο του μετρίου. Μια νεολαία τυφλωμένη από την παράκρουση βγαίνει τη νύχτα και δολοφονεί. Μια νεολαία που μεθά και παραληρεί από τις φλόγες που κατατρώνε βιβλία που μιλούν για την ελευθερία και τα δικαιώματα  του ανθρώπου. Η Δημοκρατία, όμως, στην Ευρώπη του ’30 ήταν χρεωκοπημένη από τη φτώχια, το φόβο και τη διαφθορά. Εκατομμύρια Γερμανών και Ιταλών παραληρούν σε παράφρονα κηρύγματα. Οι πεινασμένοι της μεσαίας τάξης προσελκύονται, προσηλυτίζονται και γίνονται μέλη στρατιωτικών πειθαρχημένων ομάδων. Διδάχτηκαν το άκρατο μίσος. Γιατί
¨      ο ταπεινωμένος λαός,
¨      στον οποίο στερούν το ψωμί,
¨      έχει ως λόγο  ύπαρξης το κήρυγμα του μίσους   ,
¨      η προπαγάνδα δηλητηριάζει τη σκέψη, τη μαραζώνει, και αφυδατώνει την κριτική ικανότητα,
¨      διαλύει την προσωπικότητα, δημιουργεί την αγέλη, η οποία μεθά στο άκουσμα και των πιο παράλογων συνθημάτων.
Ο νοήμων άνθρωπος συνήλθε, αφού η φρίκη είχε περονιάσει τα πάντα. Ο Λόγος, το Μέτρο, οι Αξίες, όπλισαν τον απλό στρατιώτη στα πεδία της μάχης. Δε μιλώ για τους κυβερνώντες. Αυτοί πάνω στα πρώτα ήδη πτώματα σχεδίαζαν τη Γιάλτα, το Πότσδαμ και τον Ψυχρό Πόλεμο. «Μόνο σταυρούς σε μνήματα καρφώνω», γράφει ο Μίλτος Σαχτούρης.  Μιλώ, επομένως,  για τον ανώνυμο άνθρωπο, ο οποίος ανάμεσα από τους   σταυρούς  που κάρφωνε σε ανώνυμους τάφους βρήκε ξανά τον προσανατολισμό του προς την ανθρωπιά του: ότι η ανώτερη αξία, η πρωταρχική και η απαραβίαστη είναι ο Άνθρωπος. Η οντότητα η σεβαστή, η προορισμένη να κοιτάζει μπροστά και ψηλά και να δικαιώνει καθημερινά την ύπαρξή της κάτω από τον ήλιο.
Τα σκέλεθρα του ναζισμού δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν. «Ο Αγών μου» εξακολουθεί να μετρά χιλιάδες αντιτύπων σε ετήσια βάση. Η ηλεκτρονική ενημέρωση δηλητηριάζει τη νεολαία. Τα μορφώματα του μίσους έχουν βγει στο προσκήνιο. Λίγες είναι οι φωνές αντίδρασης που ακούγονται. Η πνευματική ηγεσία σιωπά. Η δημοσιογραφία καλύπτει τα κενά στις σελίδες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι γονείς αγνοούν. Οι δάσκαλοι ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται επιλεκτικοί στόχοι. Κανείς δεν αντιδρά. Βάσει της Χάρτας του Ο.Η.Ε. ο Εθνικοσοσιαλισμός ως πολιτική ιδεολογία και παρουσία  και η σβάστικα ως πολιτικό σύμβολο έχουν απαγορευτεί στα ελεύθερα δημοκρατικά Κοινοβούλια.
Πεποίθησή μου ότι το καλύτερο δώρο, το οποίο ένας γονιός μπορεί να κάνει στο παιδί του είναι να του αγοράσει δύο βιβλία: το «ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ και τη βιογραφία του Χίτλερ. Και να είναι δίπλα στο παιδί του και να τα διαβάζουν μαζί.
Γιατί ο Χίτλερ «όσο και να κορδώνεται όσο και να διαδίδει το φόβο, όσο και να προξένησε ελεεινότητα , ατίμωση, απελπισία, δάκρυα, αίμα και αυτοκτονία και κάθεται τώρα στο βουνό του και «νιώθει μέρος της ιστορίας» - τίποτε δεν θα μείνει από τα λόγια και τα έργα του, επειδή είναι λάθος  και τιποτένια . Και η φήμη του θα είναι η ντροπή», προφητεύει ο Τόμας Μαν. 
Και  όλοι εμείς πρέπει να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε αυτή τη ντροπή στα παιδιά μας, εδώ στη χώρα μας και στον τόπο μας.