Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ


Φίλες και φίλοι

Τα κύματα της κρίσης είναι μεγάλα. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι δύσκολα. Όλη η χρονιά ήταν δύσκολη, και για το νησί μας ακόμη περισσότερο εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού. Όμως οι προσπάθειές μας αλλάζουν σταθερά την κατάσταση. Θέλω λοιπόν, με την ευκαιρία των εορτών, να μεταφέρω μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και ελπίδας. Πετύχαμε τον πρώτο στόχο: παραμονή στην Ευρωζώνη και σταθερότητα. Η μάχη τώρα είναι για το δεύτερο στόχο: την ανάκαμψη με θέσεις εργασίας. Προσπαθώντας όλοι μαζί με σύνεση και οργάνωση θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Οι υποχρεώσεις με κρατούν στον Πειραιά, μακριά από τη Χίο αυτά τα Χριστούγεννα. Εδώ στο μεγάλο λιμάνι προετοιμάζουμε σειρά αλλαγών και προσαρμογών  στη νησιωτική, τη λιμενική, τη ναυτιλιακή μας πολιτική.  Βασικός μας στόχος είναι να δώσουμε δουλειά στα παιδιά μας όχι μόνο στη στεριά, στα λιμάνια, το εμπόριο. Αλλά να ανοίξουμε και πάλι τους «γαλάζιους ορίζοντες» στο σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας: τους ναυτικούς μας. Η επιστροφή στη θάλασσα είναι η ελπίδα μας.

Εύχομαι η γέννηση του Θεανθρώπου να ενδυναμώσει μέσα μας την πεποίθηση ότι μπορούμε να παλέψουμε τις αντιξοότητες, τις καθημερινές δυσκολίες και να κοιτάξουμε μπροστά, δυνατά και με αισιοδοξία.

Εύχομαι σε όλους υγεία για το Νέο Έτος.


EYXEΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ


Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το όραμα εύχομαι να γίνουν οδηγοί σε κάθε προσωπική και συλλογική διαδρομή, με τη βεβαιότητα ότι έτσι μπορεί να κερδηθεί κάθε μάχη και να γίνει δικαιότερη η κοινωνία.

Καλά Χριστούγεννα

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ





Ξεκινά η υλοποίηση του έργου δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων της χώρας, όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά στη Βουλή από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, στις 11 Οκτωβρίου 2012.
Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (Ε.Γ.Υ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών (Ι.Γ.Μ.Ε.Μ) του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Β.Α.Α), για το έργο «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, στα υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας και δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων», υπεγράφη  τη , Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, Κώστα Τριάντη και τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ, Κώστα Θ. Παπαβασιλείου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ανατίθεται στο Ι.Γ.Μ.Ε.Μ η συστηματική και αναλυτική απογραφή των υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης, σε όλες τις περιοχές της χώρας, με συλλογή υφιστάμενων δεδομένων, αλλά και επιτόπιες έρευνες και μελέτες.
Μέσω της απογραφής αυτής, θα δημιουργηθεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων το Εθνικό Αρχείο Υδρογεωτρήσεων, το οποίο θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την αποτελεσματική διαχείριση των απολήψεων ύδατος και τη προστασία των υπόγειων υδροφόρων από την υπεράντληση.

Το εν λόγω έργο, σε συνδυασμό με την ΚΥΑ 150559/10.06.2011 (ΦΕΚ Β’ 1440) για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, θα συμβάλει, επίσης, στην αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ), αλλά και στη διαμόρφωση, εφαρμογή και έλεγχο πολιτικών (τιμολογιακή πολιτική, εξοικονόμηση νερού, προγράμματα μέτρων) που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.




ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ : ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ




«Την πρώτη οργανωμένη, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση των δημοσίων ακινήτων που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού αλλά και κυρίως των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων θα πραγματοποιήσει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο χαρτογραφώντας το καθεστώς προστασίας που διέπει το σύνολο της επικράτειας».
υτό ανέφερε η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την ημερίδα με θέμα «Αναβαθμίζοντας λειτουργίες και υπηρεσίες: Δράσεις για τη δημιουργία και διαχείριση ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος» που διοργανώθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο από την Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και την Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΑΙΘΠΑ.
Το έργο αυτό άλλωστε θα αποτυπώσει σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης γεωγραφικής πληροφορίας χωρικά και περιγραφικά δεδομένα για πάνω από 7.500 δημόσια ακίνητα, 5.100 χερσαίους και ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις συμπεριλαμβανομένων των ζωνών προστασίας τους και 20.000 αρχαίων και νεώτερων προστατευόμενων μνημείων, όπως πρόσθεσε η γενική γραμματέας.
Στον χαιρετισμό του εξάλλου, ο αν. υπουργός ΥΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστας Τζαβάρας ανέφερε, ότι «το Υπουργείο έχει αξιοποιήσει με ζήλο και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης» επισημαίνοντας παράλληλα πως «στα προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στο εσωτερικό της Ε. Ε. με αντικείμενο τον Πολιτισμό, κυρίαρχη θέση θα έχει η σχέση του πολιτισμού με την επικοινωνία και την οικονομία».
Πλην του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου ωστόσο η γενική γραμματέας ανέφερε τρία ακόμη έργα, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά εντός του σχεδιασμού διαμόρφωσης ενός ενιαίου πλαισίου ψηφιακών εφαρμογών για την ολοκληρωμένη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρόκειται κατ΄ αρχάς για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την ψηφιακή καταγραφή, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή του συνόλου των μνημείων της χώρας στο Διαδίκτυο, «ένα έργο το οποίο συνεργάζεται και συμπληρώνει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», όπως επισήμανε η ίδια. Στο πλαίσιο του θα εισαχθούν στο σύστημα περίπου 500.000 κινητά μνημεία (π. χ. αγγεία, κοσμήματα, γλυπτά, νομίσματα κ. λπ.), πολλά μάλιστα από αυτά, άγνωστα ως σήμερα, θα καταγράφουν και θα φωτογραφηθούν για πρώτη φορά ενώ θα συνοδεύονται από πληροφορίες ταυτότητας και εύληπτες, συνοπτικές περιγραφές.
«Τα παραπάνω υπηρετούν το ευρύτερο πρόγραμμα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, ένα φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο στόχο της δημιουργίας και λειτουργίας ενός ψηφιακού αρχείου που θα καλύπτει το σύνολο του πολιτιστικού αποθέματος έτσι ώστε θα είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε, τι έχουμε, σε ποιο σημείο της επικράτειας, σε τι κατάσταση διατήρησης, καθώς και με ποιο τρόπο είναι προσβάσιμο» είπε η κυρία Μενδώνη. Είναι αυτονόητο δηλαδή, ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου καθιστά δυνατό τον αναλυτικό και τεκμηριωμένο σχεδιασμό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της πλήρους αξιοποίησης σύνθετων δεδομένων αλλά και τη συνεχή αναπροσαρμογή της εθνικής στρατηγικής βάσει των επιταγών των νέων τεχνολογιών.
Ενα ακόμη έργο είναι η ψηφιοποίηση και διάθεση των πρακτικών των Κεντρικών Συμβουλίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, το οποίο πλην της ζητούμενης διαφάνειας μπορεί να εξυπηρετήσει την επίσπευση της επεξεργασίας των υποθέσεων. Και αυτό γιατί μολονότι το 70% των υποθέσεων που εξετάζονται από τα Συμβούλια έχουν αναπτυξιακό - επενδυτικό χαρακτήρα, η πρόσβαση των ενδιαφερομένων στη σχετική πληροφόρηση είναι σήμερα πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Ο σχεδιασμός και η ωρίμανση όμως όλων αυτών δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα μάλιστα γιατί ως τον Οκτώβριο του 2009 δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για ένταξη ψηφιακών έργων Πολιτισμού στο Ε. Σ. Π. Α. Ετσι η επίτευξη των στόχων _γιατί τα πράγματα δεν έμειναν στην θεωρία αλλά προωθήθηκαν στην υλοποίησή τους _ συνιστά επίτευγμα. «Υπό τις κρατούσες συνθήκες δημοσιονομικού περιορισμού, η αξιοποίηση των πόρων του Ε. Σ. Π. Α. δεν συνιστά πολυτέλεια και παράπλευρη δραστηριότητα της Δημόσιας Διοίκησης αλλά αναγκαιότητα και άξονα απόλυτης προτεραιότητας», κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΝΕΡΟ , ΑΘΛΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ




Για άλλη μια χρονιά η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ που ψηφίστηκε από το ΔΣ  στις 20-12-2012, είναι άκρως φορομπηχτική και φοροεισπρακτική. Με γνωστές αλχημείες και επουσιώδεις μειώσεις στην περιφέρεια, αλλά με συνισταμένη το πανάκριβο και άθλιας ποιότητας νερό μέσα σε συνθήκες κρίσης για την πλειοψηφία των δημοτών μας, εξακολουθεί να βαρύνει υπέρογκα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να κάνει πιο μαύρη τη ζωή του χιώτικου λαού.
Αυτό που κυρίως ισχύει είναι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τα οποία δουλεύει και που σημαίνουν γι’ αυτήν ότι το φυσικό και κοινωνικό αγαθό το νερό είναι εμπόρευμα, εμείς οι πελάτες της που πρέπει να της αποφέρουμε κέρδη.
Με δυο λέξεις  η ΔΕΥΑΧ της Χίου είναι μια κλασική καπιταλιστική επιχείρηση που έχει γδάρει όλα αυτά τα χρόνια τους Χιώτες του παλιού Δήμου Χίου  και τώρα γδέρνει όλους τους κατοίκους του νησιού αφού η Δημοτική Αρχή αυτό ακριβώς εκπροσωπεί και διακονεύει, τον κόσμο του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης των πάντων.
Εδώ όμως έχουμε και μια σειρά ζητήματα που πρέπει να δούμε:
α)Η ΔΕΥΑΧ που εμπορεύεται το κοινωνικό αγαθό για τη μεν Χίο το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της έχει γίνει με Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που είναι δικά μας αρπαγμένα λεφτά.
Στους πρώην Δήμους ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα δίκτυα έχουν γίνει με τους τότε ίδιους πόρους ακόμα και με προσωπική εργασία των κατοίκων πάλι δηλαδή με δικά μας λεφτά, ιδρώτα και αίμα.
β) Οι φερόμενες ως μειώσεις, για τη Λαϊκή Συσπείρωση αποτελούν χαράτσια της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ είναι σαθρές για ένα σοβαρό λόγο. Κάνουν συγκρίσεις με τιμές που ίσχυαν με άλλα εισοδήματα και πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων.
Σήμερα μιλάμε για σπίτια που καπνίζουνε , για οικογένειες που έχουν χάσει το 40% των εισοδημάτων τους και συνεχίζουν με την πολιτική του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ να χάνουν άρα τα παχιά λόγια για μειώσεις αφορούν σε ληγμένα προϊόντα.
γ)Εκτός από την ακριβή τιμή του νερού τι άλλο συμβάλλει σ’ αυτή την πραγματικότητα; Μα το ειδικό τέλος και ο διπλός ΦΠΑ -16%  επί του ειδικού τέλους. Στα υποκριτικά «μα τι να κάνουμε το λέει ο νόμος» τους απαντάμε ότι για μας νόμος είναι το δίκιο και οι ανάγκες του λαού μας.
Με νόμο μας κόβουν τους μισθούς.
Με νόμο τις συντάξεις.
Με νόμο απολύουν , με νόμο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας . Νόμοι είναι η αθλιότητα των μνημονίων .
Με νόμο έκλεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με δεξιά ή αριστερά δεκανίκια για να υπηρετήσουν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Για να δούμε όμως και την υποκρισία του πράγματος . Με νόμο οι υπηρεσίες  του δήμου εποπτεύουν τους παιδικούς σταθμούς , τα σχολεία, τους δρόμους, την καθαριότητα και δεκάδες αρμοδιότητες που δεν παρέχονται και υπολειτουργούν. Νόμος λέει το νερό να είναι ποιοτικό αλλά πίνουμε νερό που όταν τους παρουσιάσαμε τη φιάλη που μας ενεχείρισε συνδημότης μας , μόνοι τους ρωτούσαν αν είναι κρασί ή πορτοκαλάδα, βλέποντας το κόκκινο χρώμα του!
 Η ΔΕΥΑΧ και η Δημοτική αρχή  θυμούνται τη νομιμότητα μόνο όταν είναι να αρπάξουν φορολογικό προϊόν, μόνο για να πληρώσει ο κόσμος.

 Νομιμότητα για τη ΔΕΥΑΧ, νομιμότητα για τη δημοτική αρχή και τις κυβερνήσεις που υπηρετεί είναι η υποταγή στα χαράτσια ,  θυμίζοντας το Μοντεσκέ:
«Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της δικαιοσύνης.»
Εμείς λοιπόν απέναντι στην πολιτική αυτή λέμε και πάλι απειθαρχία – ανυπακοή, ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟ, γι αυτό και καταψηφίσαμε για άλλη μια χρονιά την τιμολογιακή  πολιτική της εταιρίας.
Τι προτείνουμε:
·        Κατάργηση της ΔΕΥΑΧ και μετατροπή της σε υπηρεσία Ύδρευσης με υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, φθηνή τιμολογιακή πολιτική από την οποία λόγω της κατάργησής της θα απουσιάζει το ειδικό τέλος και ο διπλός ΦΠΑ.
·        Πέρασμα των εργαζομένων στο σώμα των δημοτικών υπαλλήλων με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
·        Απαλλαγή των ανέργων, ΑΜΕΑ, πυρόπληκτων οικισμών  και πολυτέκνων από όλα τα τέλη και τις εισφορές και όχι μόνο μειώσεις.
Κλείνοντας, και επειδή ο Πασοκικός Δήμαρχος δεν έχει καταλάβει την κατρακύλα του κόμματός του και κομπάζει αντικομουνιστικά, τους θυμίζουμε αυτό που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος που αφορά τους ίδιους και τις κυβερνήσεις τους.
«‘Όταν η διοίκησης βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονα του, το να κάμει τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάσταση, ν’ αρπάζει τα άρματα για να τιμωρήσει τους τυράννους του είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του.»
Όσο πιο γρήγορα ο λαός μας τραβήξει αυτό το δρόμο τόσο πιο γρήγορα θα απολαύει τους καρπούς της λευτεριάς του και των κόπων του.
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ


C:\Documents and Settings\Μάρκος\Επιφάνεια εργασίας\100KC713\100_3059.JPG ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΣΤΕΛΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΛΥΖΟΥΝΙΟΥ, ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ(ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΛΠ)