Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΖΗΤΑ Η ΟΜΥΛΕ



Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας είναι αντίθετη με τις ιδιωτικοποιήσεις στο Εθνικό Λιμενικό Σύστημα, και απέστειλε σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων και τα πολιτικά κόμματα.
Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι, με το πολυνομοσχέδιο, αντί ενός πολιτικού αναπτυξιακού υπουργείου με εποπτικό ρόλο, δομείται ένα πλήρως στρατιωτικοποιημένο μοντέλο οργάνωσης και αναφέρει ότι βασικό του στοιχείο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, είτε με παραχώρηση του μετοχικού κεφαλαίου, είτε με παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων τύπου Cosco, επιχειρώντας την κατάργηση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ο ΟΜΥΛΕ τονίζει, επίσης, ότι η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Ανάπτυξης εντός του Οργανισμού Λιμένων με τελικό προϊστάμενο τον υπουργό, αποτελεί μια βασική θεσμική εκτροπή της καταστατικής αυτονομίας των Οργανισμών και αναφέρει ότι η υπαγωγή της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων απευθείας στον υπουργό, καταλύει κάθε μορφή ανεξαρτησίας και αυτονομίας της.
"Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων δεν μπορεί παρά να είναι ανεξάρτητη και αυτό να κατοχυρώνεται από το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική της παρέμβαση, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, σε όλα τα θέματα λειτουργίας των λιμανιών, συμπεριλαμβανομένου και του εργασιακού", τονίζει η Ομοσπονδία, η οποία προσθέτει ότι η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ( Ε.Σ.Α.Λ) όπως σχεδιάζεται, μετατρέπεται από επιτελικό όργανο σε ουραγό επικύρωσης υπουργικών αποφάσεων.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η δημιουργία τεσσάρων λιμενικών δικτύων, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, χωρίς αναπτυξιακή φιλοσοφία, αφού είναι φανερό ότι βασικός στόχος αυτού του συνολικού εγχειρήματος είναι ο καλύτερος κεντρικός σχεδιασμός ιδιωτικοποιήσεων, με οποιαδήποτε μέθοδο των λιμανιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, η δημόσια διαβούλευση τού οποίου έχει ολοκληρωθεί, αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις, ενώ για το θέμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Μουσουρούλη, με εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το τελικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 20 Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι αντίθετα με άρθρα τού πολυνομοσχεδίου είναι και ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία δεν αποκλείουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει αποστείλει εξώδικα προς τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ζητώντας την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων τού πολυνομοσχεδίου.
newsit.gr

Μ.ΚΡΑΚΑΡΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ






Αλλαγές στους  Αντιπεριφερειάρχες ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Ο μέχρι τώρα Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Αντώνης Γιαννάκης και ο πολιτικός μηχανικός από τη Χίο Μανώλης Κράκαρης είναι τα νέα πρόσωπα στην περιφερειακή αρχή στη θέση του Γιώργου Φλώρου και της Αποστολίας Λύκου που αντικαθίστανται.
Ο Αντώνης Γιαννάκης,  επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Νάσου Γιακαλη, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διοίκησης, που έχει διατελέσει και Αντιδήμαρχος από θητείας Γιακαλή στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης, αναλαμβάνει Αντιπεριφερειάρχης στη θέση του Γιώργου Φλώρου.
Οι αρμοδιότητες  που θ αναλάβει ο κ. Γιαννάκης αναμένεται να έχουν σχέση με τη Διοίκηση και την Οικονομία, τομείς που γνωρίζει ο Περιφερειάρχης ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και ο ίδιος  ο κ. Γιακαλής θέλει να δώσει έμφαση για το υπόλοιπο της θητείας. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θ’ αναλάβει και την αρμοδιότητα των έργων και των  αγροτικών θεμάτων που είχε μέχρι τώρα ο κ. Φλώρος.
Από τη Χίο ο κ. Κράκαρης αναλαμβάνει  στη θέση της Αποστολίας Λύκου που μέχρι τώρα είχε αρμοδιότητα τον Τουρισμό. Και ο τουρισμός είναι ένα αντικείμενο που επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θ’ αναλάβει.
Μιλώντας στο «LR» ο κ. Γιαννάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Περιφερειάρχης επιφυλάχθηκε όμως να κάνει περισσότερες δηλώσεις αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση.
lesvosreport.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗ.ΚΕ.Χ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΦΗ





Μετά  από παρέμβαση  του Προέδρου της ΔΗΚΕΧ Μιχάλη Κοντούδη  για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΗΦΗ στο γραφείο του αρμόδιου υφυπ. Παναγιωτόπουλου και αφού  ενημερώθηκε ο συμβουλος του υφυπουργού  , η απάντηση από  επίσημα χείλη έχει ως εξής

«Θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, ώστε να αναρτηθεί πριν τις 9/1/13 η σχετική εγκύκλιος  που αφορά τους εργαζόμενους. Η νέα πρόσκληση που θα βγεί σε χρονικό διάστημα5-6 μηνών, (χωρίς ακόμα να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το ποσό της χρηματοδότησης). Για τους μήνες που μεσολαβούν, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σύμβαση με την ΕΕΤΑ, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι (βάσει νόμου) να καλύπτουν  μόνο την διαφορά  μεταξύ εσόδων και εξόδων.

Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Χ  τόνισε ότι για την ομαλή μετάβαση στο νέο πρόγραμμα πρέπει να εξασφαλιστεί πίστωση για να λειτουργήσουν  απρόσκοπτα τα ΚΗΦΗ