Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

EΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ





Ένας 53χρονος Έλληνας ναυτικός, μέλος του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία φορτηγού πλοίου «Δέσποινα" της εταιρείας Fafalios, αναζητείται στην θαλάσσια περιοχή 23 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της Αλγερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας έπεσε από το πλοίο στη θάλασσα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Είναι σε εξέλιξη έρευνες, από δύο σκάφη και ένα ελικόπτερο των αρχών της Αλγερίας. 

Το πλοίο στο οποίο επιβαίνουν 22 ναυτικοί εκ των οποίων 12 Ελληνες, μετέφερε κάρβουνο στην Τουρκία.

πηγη marinews

50.000 ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ




Με απόφαση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη, ανατέθηκε στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έναντι 50.000 ευρώ η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την προετοιμασία και τεκμηρίωση νησιωτικών πολιτικών που θα υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία. Όπως τόνισε ο κ. Σπιλάνης, οι μελέτες που θα παραδοθούν απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφορούν στην υποστήριξη του έργου της Γενικής Γραμματείας, αφού καθώς προκύπτει απ’ την ανάθεση, κρίθηκε πως οι υπηρεσίες της δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον καινούργιο σχεδιασμό για τη νησιωτική πολιτική που ανακοίνωσε προσφάτως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Η δαπάνη που εγκρίθηκε, και μάλιστα προκαταβολή 10.000 ευρώ αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα, αφορά στην απευθείας ανάθεση ερευνητικού προγράμματος για την προετοιμασία της επεξεργασίας και τεκμηρίωσης νησιωτικών-εξειδικευμένων πολιτικών, που μπορούν κατ’ αρχήν να εφαρμοστούν σε νησιά του χώρου ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.



Τι θα μελετηθεί
Το έργο που αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, όπως περιγράφεται στην ανάθεση, εκτείνεται σε τέσσερις τομείς και οι μελέτες που θα εκπονηθούν για αυτούς απ’ το Πανεπιστήμιο, θα παραδοθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ο πρώτος είναι ο προσδιορισμός του φυσικού αντικειμένου δημιουργίας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων με κωδικό τίτλο «Άτλαντας του Αιγαίου», που θα χρησιμοποιείται για την εκπόνηση, τεκμηρίωση και παρακολούθηση των εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών.
Ακόμη, θα γίνει ο προσδιορισμός του φυσικού αντικειμένου δημιουργίας portal, που θα εμφανίζει το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις απαραίτητες εκείνες πληροφορίες με τρόπο που ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης κάθε νησιού του Αιγαίου θα έχει πλήρη ενημέρωση χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Η προβολή των νησιών μέσω του portal γίνεται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού, της διευκόλυνσης των επισκεπτών των νησιών και επιδιώκεται η καθιέρωση brand name κάθε νησιού.
Ο τρίτος τομέας που θα μελετηθεί, αφορά στον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου δράσεων παρακολούθησης των ακτών και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου από τη μόλυνση, ενώ τέλος η τέταρτη θεματική ενότητα σχετίζεται με τον καθορισμό των αναγκών ύδρευσης, των εναλλακτικών τρόπων κάλυψής τους, την τιμολόγηση του νερού και του τρόπου επιδότησης των μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στα νησιά του Αιγαίου, «με βάση τους κανόνες της διαφάνειας, της ισονομίας, της ανταποδοτικότητας της ύδρευσης, σε συνδυασμό με το χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικό αγαθό και προσδιορισμού του συνολικού ετήσιου κόστους», όπως σημειώνεται στην ανάθεση.
Η ανάθεση των ανωτέρω εργασιών του ερευνητικού προγράμματος έγινε απ’ τον κ. Σπιλάνη στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικό υπεύθυνο το Γεώργιο Τσιρτσή, ενώ η δαπάνη των 50.000 θα καλυφθεί απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για την παρακολούθηση και παραλαβή των παραδοτέων, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο σημειωτέον είχε αποφασιστεί - όπως μνημονεύεται στην απόφαση - να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αρχικά τον Απρίλιο του 2011 απ’ την τότε υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή.

AΣΑΧ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Το Αθλητικό Σωματείο Αυτοκινητιστών Χίου σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 21.00 μ.μ στο κέντρο "ΚΑΡΑΤΖΑΣ" στον Καρφά με την ορχήστρα των Μοσχούρη και Μακροκάνη!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ Ν.Ο.ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΟ


Νέων Γυναικών 2013Άτυχη στάθηκε η ομάδα πόλο Νέων γυναικών του ΝΟ Χίου (γεν. 1995 και νεώτερες) αφού αποκλείστηκε από την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος χάνοντας από τον Ιωνικό Νικαίας στον αγώνα μπαράζ. Η ομάδα μας πέτυχε 2 νίκες και 2 ήττες και κατέλαβε την 3η θέση του Β΄Ομίλου Αττικής και στη συνέχεια αγωνίστηκε με τον 3ο του Α' Ομίλου Αττικής (Ιωνικός Νικαίας) όπου και αποκλείστηκε στα πέναλντι σε έναν συγκλονιστικό αγώνα που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.
Οι αγώνες διεξήχθησαν στην Αθήνα το τετραήμερο 3-6/1/2013. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων:
Νέων Γυναικών 2013
Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου - ΝΟ Χίου: 3-15
Τα οκτάλεπτα: 0-5, 1-3, 1-4, 1-3
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Σωτηράκη 1, Στρατηδάκη 4, Λαμπρινούκα 5, Μπαχά 1, Μπελέγρη 1, Παντελή 1, Κουμπή 2

ΓΣ Ηλιούπολης - ΝΟ Χίου: 1-22
Τα οκτάλεπτα: 0-9, 0-5, 1-3, 0-5
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Σωτηράκη 1, Στρατηδάκη 5, Λαμπρινούκα 6, Μπαχά 1, Κριμιζή 1, Μπελέγρη 6, Παντελή 1, Κουμπή 1

ΝΟ Χίου - ΝΟ Βουλιαγμένης: 9-19
Τα οκτάλεπτα: 1-7, 2-2, 3-6, 3-4
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Στρατηδάκη 5, Λαμπρινούκα 1, Μπελέγρη 1, Κουμπή 2

ΑΝΟ Γλυφάδας - ΝΟ Χίου: 13-6
Τα οκτάλεπτα: 3-0, 2-2, 4-2, 4-2
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Σωτηράκη 1, Στρατηδάκη 2, Λαμπρινούκα 2, Κουμπή 1
Αγώνας Μπαράζ
ΑΟ Ιωνικός Νικαίας - ΝΟ Χίου: 19-18
Τα οκτάλεπτα: 4-2, 1-1, 4-5, 2-3 (Παράταση Α' Μέρος 1-2 & Β' Μέρος 2-1) (Πέναλντι 5-4)
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Σωτηράκη 5, Στρατηδάκη 2, Λαμπρινούκα 2, Μπαχά 1, Μπελέγρη 4, Κουμπή 4

Ομάδα Πόλο Νέων Γυναικών 2013
Ομάδα Πόλο Νέων Γυναικών 2013
Σύνθεση Ομάδας
1) Καρανικολού Ειρήνη (Τερμ.)
2) Σωτηράκη Δέσποινα
3) Μπαχά Ανθή
4) Στρατηδάκη Κική
5) Λαμπρινούκα Μαρία
6) Μπαχά Σμάρω
7) Μπενέτου Κυριακή
8) Κριμιζή Ισιδώρα
9) Μπελέγρη Δέσποινα
10) Κανετίδη Ελένη
11) Παντελή Ειρήνη-Γεωργία
12) Κουμπή Ελένη
13) Κεσόγλου Μαρία (Τερμ.)
14) Καρακούρου Ιωάννα
15) Δεββέ Αναστασία

Προπονήτρια: Πόπη Βολίκα
Έφορος: Κωνσταντίνος Αναγνώστου
noxiou.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ


Διά τοῦ παρόντος γνωρίζομεν εἰς ὑμᾶς ὅτι τήν Τετάρτην 30ήν Ἰανουαρίου 2013, ἡμέρα μνήμης τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, θά πραγματοποιηθῇ ὁ ἑορτασμός τῶν Γραμμάτων, κατά τό ἀκόλουθον πρόγραμμα:
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μᾶρκος θά τελέσῃ:
Α) Τήν 29ην Ἰανουαρίου, τόν Μ. Ἑσπερινόν εἰς τόν Ἱ. Ναόν Παναγίας Ἐρειθιανῆς Βροντάδου καί θά ὁμιλήσῃ.
Β) Τήν 30ήν Ἰανουαρίου, τήν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τόν Ἱ. Ναόν Ὑπαπαντῆς Καρδαμύλων καί θά ὁμιλήσῃ.
Γ) Τήν 30ήν Ἰανουαρίου, ὥρα 18.00, εἰς τόν Οἶκον Χίου Διδασκάλου, τήν εὐλόγησιν τῆς Βασιλόπιττας καί θά ὁμιλήσῃ.
Ἐπίσης εἰς τούς:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ



Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στο πλαίσιο των Πράξεων «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και ΑΠ8, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, μεταξύ των οποίων και για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος διατίθεται από την ιστοσελίδα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., www.inedivim.gr, στο σύνδεσµο προκηρύξεις και η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://sde.ideke.edu.gr.
Σημειώνονται τα εξής:
- Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης. Προθεσµία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων: από 07.01.2013 έως και 18.01.2013 και ώρα 15.00 (ηµεροµηνία και ώρα λήξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων). Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται µε την ανωτέρω (ηλεκτρονική) µορφή και αποστέλλονται ταχυδροµικά, µε e - mail ή µε fax δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται.
- Οι υποψήφιοι επίσης θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους εντός σφραγισµένου φακέλου διάστασης Α4 και συγκεκριμένα τα δικαιολογητικά θα αποσταλούν ταχυδροµικώς ή θα υποβληθούν ιδιοχείρως έως την Παρασκευή 25.01.2013 στη ∆ιεύθυνση :
Ίδρυµα Νεολαίας και ∆ια Βίου Μάθησης
Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, 11143 Αθήνα
(Κεντρική Γραμματεία , 3ος όροφος)
Για σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στα τηλέφωνα: 213 131 1501, 213 131 1503, 213 131 1505.
Τηλέφωνα επικοινωνίας Δήμου Χίου: 2271350006, 2271350806 και 2271093984.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΤΕΛΟΥΣ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ


l

Σε συνέχεια πρότασης του Δήμου Χίου, στη Δ/νση Δασών και ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση ατελούς υλοτομίας, σας ενημερώνουμε ότι, εγκρίθηκαν οι άδειες υλοτόμησης ατελώς τριών (3) τόνων, καυσοξύλων
(για ατομικές ανάγκες) καμένης τραχείας πεύκης εκατέρωθεν του οδικού δικτύου από τις δημοτικές δασικές εκτάσεις και δάση.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παραλάβουν τις άδειές τους από τη Δ/νση Δασών.
Πληροφορίες κα Κικιλή τηλ.2271350879

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ κ.ΣΚΟΠΟΥΛΗ , ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΧΙΟΥ


Το πολυετές αίτημα αδειοδότησης της λειτουργίας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου οδεύει προς ικανοποίηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, στη σχετική Ερώτηση (α.π. 4282/22.11.12) που κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας.
Στην απάντησή της η Υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «όσον αφορά στις άδειες λειτουργίας των δύο δομών του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας του φακέλου των δικαιολογητικών για την άδεια λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στη Χίο, ενώ για το Κέντρο Ημέρας Εφήβων με αυτισμό στη Δυτική Αττική πραγματοποιείται επί του παρόντος έλεγχος νομιμότητας στην υπηρεσία μας».
Ο βουλευτής Χίου δήλωσε ότι: «Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια θετική εξέλιξη, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου. Η αδειοδότησή του έχει άμεση σχέση με την αξιολόγηση του έργου του, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με επίσημα και εμπεριστατωμένα στοιχεία θα τυχαίνει και της ανάλογης χρηματοδότησης. Μέχρι σήμερα, όλα τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας λαμβάνουν επιχορήγηση, χωρίς να υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Η εξέλιξη αυτή αναδιαμορφώνει τον χάρτη των μονάδων, σε μια ορθότερη και δικαιότερη βάση». 

ΤΡΕΙΣ ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ LNG





Η επικείμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ελλάδα, η αυξανόμενη ανάγκη των δυτικών οικονομιών σε ενέργεια, η ανησυχία των ΗΠΑ για την ενεργειακή ισχύ της Ρωσίας και του Ιράν, που κυριαρχούν στην αγορά φυσικού αερίου, ο γερμανικός έλεγχος του ευρωρωσικού κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου Nordstream αναδεικνύουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε δυναμικό παράγοντα των νέων ενεργειακών και γεωπολιτικών δεδομένων. Ταυτόχρονα αποτελεί μια νέα δυναμική ενασχόληση για τη ναυτιλία, με τον ελληνικό εφοπλισμό να παίρνει θέση μάχης με συγχωνεύσεις και νέες παραγγελίες σκαφών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα η ζήτηση συνολικά σε φυσικό αέριο θα αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη, ειδικά μετά την έντονη ανησυχία που υπάρχει στη βρετανική, γερμανική και γαλλική κοινή γνώμη για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων. Ειδικότερα, στο φόντο των εξελίξεων αυτών, σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές το 2025 το κενό προσφοράς-ζήτησης πανευρωπαϊκά υπολογίζεται περίπου στα 40 δισ κυβικά μέτρα αερίου. Αυτό αναμένεται να αυξήσει τη χρήση LNG μέχρι το 2020 ανά 25 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο παγκοσμίως ώστε το 2020 να φτάσει τους 401 εκατομμύρια τόνους από 378 που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Κατάρ πρωταθλητής πάροχος LNG


Σήμερα, η διακίνηση LNG αντιπροσωπεύει το 9% της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου, με το Κατάρ να συμβάλλει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στις νέες ποσότητες LNG που εισρέουν στην παγκόσμια αγορά, με  ποσοστό διπλάσιο από εκείνο της Ινδονησίας, της δεύτερης κατά σειρά χώρας-προμηθευτή. Το υπόλοιπο ποσοστό εξακολουθεί να διοχετεύεται μέσω των υφιστάμενων αγωγών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σαφές πλεονέκτημα του LNG έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπερπόντιες αγορές, αποφεύγει τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, έχει μειωμένο γεωπολιτικό ρίσκο σε αντίθεση με τους αγωγούς και παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία διαπραγμάτευσης τιμής μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγγλία από το 2020 θα εισάγει φυσικό αέριο για να καλύψει το 70% των ενεργειακών του αναγκών, εκ των οποίων τα δύο τρία θα είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ήδη προμηθεύεται το 20% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από το Κατάρ με πλοία μεταφοράς. Γι΄ αυτό και το αυξημένο γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Γηραιάς Αλβιόνος στο Κέρας της Αφρικής, αλλά και συνολικά στην ανατολική ακτή της ηπείρου, απ' όπου διέρχεται ο σχετικός ναυτικός διάδρομος, σημείο ενδιαφέροντος για όλους του παίκτες της περιοχής, δηλαδή το Ιραν, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Δυναμική παρουσία της Τουρκίας


Στο φόντο αυτό λιμενικές εγκαταστάσεις για την διανομή LNG στην ευρωπαϊκή της ακτή σχεδιάζει να κατασκευάσει προσεχώς η Τουρκία, σύμφωνα με τα δηλώσεις από το Αλγέρι του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Βασικός στρατηγικός στόχος της κατασκευής είναι η διανομή LNG πέραν της Τουρκίας σε Βουλγαρία και Ελλάδα καθώς αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο η ζήτηση για αυτή τη μορφή ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το πρακτορείο, η Τουρκία σύντομα θα διαπραγματευτεί συμβόλαια φυσικού αερίου με το Κατάρ, όπως συνέβη με το Αλγέρι αλλά και με την Λιβύη.

Βέτο ΗΠΑ για την πώληση της ΔΕΠΑ


Την ίδια ώρα σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που μεταξύ άλλων διαθέτει και τις εγκαταστάσεις διανομής LNG στην Ελλάδα. Ο Ρωσικός κολοσσός Gazprom ενδιαφέρεται σφόδρα, δίνοντας 900 εκατ. ευρώ για την αγορά της, με στόχο να κυριαρχήσει στην αγορά φυσικού αερίου στη Ν. Βαλκανική. Αυτό έχει προξενήσει τη σφοδρή αντίδραση της Ουάσιγκτον, που ήδη έχει στείλει τα «σχετικά» αυστηρά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση, με την έλευση … στενού συνεργάτη του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Nτιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Eυρασία, Pίτσαρντ Mόρνινγκσταρ. Στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη στο υπουργείο Eξωτερικών, το YΠEKA και το πρωθυπουργικό γραφείο, διεμήνυσε ευθέως ότι την αμερικανική πλευρά δεν την χαροποιεί το γεγονός να βρεθούν ΔEΠA και ΔEΣΦA υπό ρωσικό έλεγχο.

Το LNG στο στόχαστρο των Ελλήνων Εφοπλιστών


Στο φόντο αυτών των εξελίξεων οι έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, επιδιώκοντας να κυριαρχήσουν σε μια επικερδέστατη ναυτιλιακή δραστηριότητα, που αναμένεται να έχει έντονο ελληνικό χρώμα, λόγω των κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο. Μάλιστα, το 2012 οι αγορές και τα συμβόλαια για πλοία LNG ξεπέρασαν το 34% του συνόλου της αξίας των ελληνικών επενδύσεων, σύμφωνα με την Clarkson. Την τελευταία τριετία πολλοί όμιλοι έχουν επενδύσει σε πλοία LNG, όπως η εταιρεία Dynagas του Γ. Προκοπίου, η εταιρεία Maran Gas του Γ. Αγγελικούση, η εταιρεία Tsakos Shipping, η εταιρεία Alpha Tankers του Xρ. Kανελλάκη και η εταιρεία Almi Gas του K. Φωστηρόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού παρήγγειλε στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries η Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση

Όπως ανακοίνωσαν τα ίδια τα ναυπηγεία η συμφωνία αφορά στην κατασκευή τεσσάρων LNG Carriers χωρητικότητας 174.000 κ.μ. συνολικής αξίας 840 εκατ. δολ. Η συμφωνία περιλαμβάνει οψιόν για την κατασκευή δύο ακόμη. 

Τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ των ετών 2014 και 2016, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνεται η δυνατότητα να καίνε ως καύσιμο όχι μόνο πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο. Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Αγγελικούση έχει υπό παραγγελία 11 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα τέσσερα προαναφερόμενα. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου μόνο στα LNG Carriers πλησιάζει τα 3 δισ. δολ, ενώ σε λειτουργία έχει ήδη πέντε LNG Carriers.

Τέλος, την ολοκλήρωση της συγχώνευσης τους ανακοίνωσαν η με βάση τη Σιγκαπούρη ναυτιλιακή Epic Shipping Holdings Limited και η Pantheon Inc, συμφερόντων Δ. Πατέρα. Η νέα εταιρίαη Epic Pantheon International Gas Shipping Ltd.  θα  διαχειρίζεται ένα στόλο από 22 σύγχρονα, 3.200 cbm και 7.200 cbm, μεταφοράς φυσικού αερίου με πλήρη in-house τεχνική και εμπορική διαχείριση.


Πηγή:www.reporter.gr

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΥΣΗ




Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΥΣΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 6:30 Μ.Μ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
ΠΑΡΕΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ!!
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

Η ΠΕΜΕΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ





Διήμερη επίσκεψη στη Χίο θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σ. Τσιμπόγλου και Θ. Ευαγγελάκης.
 Η ηγεσία της ΠΕΜΕΝ την Κυριακή μετά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κτίριο του Ε.Κ. θα περιοδεύσει σε Συκιάδα και Λαγκάδα ενώ τη Δευτέρα θα προχωρήσει σε ενημέρωση των σπουδαστών ΑΕΝ και των εν ενεργεία ναυτικών για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Ναυτιλία.

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΕΞΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ



Το εάν ο φορέας προέλευσης  εδρεύει στον ίδιο δήμο και υπάγεται στο ίδιο υπουργείο με τον φορέα υποδοχής, οι σπουδές, ο χρόνος υπηρεσίας, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων και η υπηρεσιακή αξιολόγηση είναι κατά σειρά τα κυριότερα κριτήρια (σ.σ. λεπτομέρειες στους Πίνακες της Υ.Α.*) που θέτει   η πολυαναμένομενη υπουργική απόφαση για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/1/2013 : "ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ"


ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ
LA GUERRE EST DECLAREE
Δράμα / 2011 / Γαλλία / 100’
Σκηνοθεσία: Valérie Donzelli
Σενάριο: Jérémie Elkaïm, Valérie Donzelli
Πρωτα γωνιστούν: Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm,
César Desseix, Gabriel Elkaïm, Brigitte Sy
Ένα ζευγάρι μετά από έναν κεραυνοβόλο έρωτα παντρεύεται και σύντομα ο καρπός της ένωσής τους είναι ένα πανέμορφο αγοράκι. Σύντομα όμως συνειδητοποιούν πως κάτι δεν πάει και πολύ καλά στον παράδεισό τους. Μετά από εξετάσεις το αγοράκι αποδεικνύεται πως είναι σοβαρά άρρωστο και πρέπει να εγχειριστεί.
Κήρυξη πολέμου! Ο πόλεμος αρχίζει. Θα σωθεί; Θα επιζήσει η σχέση τους στην πολύ δύσκολη δοκιμασία που θα εμπλακούν;
Η αληθινή, δραματική ιστορία της πρωταγωνίστριας, σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας Ντονζελί μετατρέπεται με τον πιο ευφυή και ανάλαφρο κινηματογραφικό τρόπο σε αισιόδοξο μήνυμα ζωής. Mια ταινία για ένα παιδί που έχει καρκίνο στον εγκέφαλο αναδεικνύεται σε ένα ποίημα πάθους με τη χρήση της μουσικής και τις εξαιρετικές
ερμηνείες να λιώνουν την τραγικότητά της και να σε απογειώνουν σε ένα σύννεφο απόλαυσης.
Το ελεύθερο ύφος της ταινίας αποδεσμεύει δημιουργικότητα και οραματισμό ατενίζοντας το μέλλον με ελπίδα!

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ


Για την ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με το θέμα της Ολοκλήρωσης 
του Φράγματος στη θέση «Κόρης Γεφύρι» θεωρούμε αναγκαίο να γνωστοποιήσουμε τα εξής:
  • Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη διακήρυξη του έργου, έχει οριστεί ως διευθύνουσα υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. (Σεπτέμβριος 2011, ).  Η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει πλήρη και επαρκή τεχνογνωσία για έργα του είδους, έχοντας επιβλέψει την Κατασκευή του Φράγματος Κατράρη το οποίο ολοκληρώθηκε με τρόπο άρτιο και λειτουργικό, και αποτελεί το μεγαλύτερο υδρευτικό-αρδευτικό έργο που έχει κατασκευαστεί στο νησί μας.
  • Οποιαδήποτε μεταβολή στη διευθύνουσα υπηρεσία, πέρα από τη χρονική καθυστέρηση, πιθανόν θα έχει και απρόβλεπτες συνέπειες στην εξέλιξη του έργου.
  • Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο η Π.Ε. Χίου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων και έχει κληθεί ο ανάδοχος του έργου να υπογράψει τη σχετική σύμβαση και να ξεκινήσει τις εργασίες. 
  •                                          από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου

ENHMEΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




κ. Περιφερειάρχη,
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, το ΕΣΠΑ αποτελεί το μόνο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές στα νησιά μας, είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης για να μπορέσουν να υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω των οποίων μπορεί να τονωθεί η απασχόληση, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας στα νησιά μας.

Έχουν ήδη συμπληρωθεί 2 χρόνια από το ξεκίνημα της Αιρετής Περιφέρειας και 1,5 χρόνος από την μεταφορά της αρμοδιότητας για τη διαχείριση του Περιφερειακού Προγράμματος στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου. Τα στοιχεία για τη μέχρι σήμερα αξιοποίηση του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να θεωρούνται ικανοποιητικά για κανένα. Το Περιφερειακό Πρόγραμμα εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορρόφησης, αλλά το σοβαρότερο είναι ότι σημαντικά αναπτυξιακά έργα για όλα τα νησιά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να υλοποιούνται.

Τα χρονικά περιθώρια για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι πλέον πολύ περιορισμένα, δεδομένου ότι απομένουν λιγότερο από 3 χρόνια για την ολοκλήρωση και αποπληρωμή των έργων.  

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου να μας ενημερώσετε με αναλυτικά στοιχεία για τα εξής:

1. Ποια η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013», τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και οι καθυστερήσεις;
2. Ποιες ενέργειες προγραμματίζονται για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Προγράμματος;

3. Ποιά έργα παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις και κινδυνεύουν να απενταχθούν από το Πρόγραμμα;
4. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την ένταξη νέων έργων; Πόσοι είναι διαθέσιμοι ανά θεματική προτεραιότητα;
5. Ποια η πορεία υλοποίησης των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ανά Περιφερειακή Ενότητα; Ποιος ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ένταξη νέων έργων;

       Παρακαλούμε τα στοιχεία και οι εισηγήσεις να μας δοθούν πριν την πραγματοποίηση της Συνεδρίασης, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση.


Με τιμή

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

                                                 Παύλος Βογιατζής
Επικεφαλής

Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη,
Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης,
Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης
Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΟΥ ΣΕ ΝΗΣΙΑ



Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιανουαρίου 10, 2013
20130109-230859.jpgΠαράταση στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας ορισμένων ΔΟΥ σε νησιά, όπου λειτουργεί μόνο μία φορολογική μονάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα δίνεται παράταση ως τις 18 Μαρτίου, «με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων», στα νησιά: Σπετσών, Κέας, Ανδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κηθύρων, Λήμνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου.
Όπως εξηγεί το υπουργείο, η παράταση δίνεται προκειμένου να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές.
Επιπλέον ανακοινώνεται ότι, με κριτήριο το ύψος των εσόδων ανά ΔΟΥ επί των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, δεν αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ: Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αμαλιάδας, Κύμης Ευβοίας και Πάρου.
Οι υπόλοιπές 51 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών στις 14/01/2013
olympia.gr

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΟΓΩ ... ΚΡΙΣΗΣ



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Ιανουαρίου 9, 2013
Επενδυτικός Αττίλας στην Ελλάδα. Ρίχνουν χρήμα οι Τούρκοι λόγω... κρίσηςΝέες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η Ελληνοτουρκική προσπάθεια οικονομικής προσέγγισης, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της διαρκούς επιδεινούμενης διαπραγματευτικής μας ισχύος.
Κάτι που ξεκίνησε με θετικούς προς την ελληνική πλευρά οιωνούς και όρους στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και με την επιθετική εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 2006, καταλήγει σε μπούμερανγκ. Κι αυτό διότι οι Τούρκοι αν και αρχικά φάνηκαν να μας αφήνουν «χώρο» προς τη δική τους πλευρά υποδεχόμενοι τα εθνικά μας κεφάλαια κυρίως στους κλάδους της τραπεζικής, του εμπορίου και της τεχνολογίας, σε μια επενδυτική αντεπίθεση πιάνουν πλέον καίριες θέσεις στην εγχώρια επιχειρηματική μας ζωή αξιοποιώντας την κρίση.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



«Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Επιβατηγών Πλοίων έκανε μια ενημέρωση για την κατάσταση που, κατά τη γνώμη τους, αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες στα δρομολόγια της περιοχής.
Από τη δική μας όμως τη πλευρά ξεκαθαρίσαμε το εξής: Εμείς ενδιαφερόμαστε πριν απ’ όλα για την επικοινωνία των νησιών, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα με τις ιδιομορφίες που έχει, πρέπει να εξασφαλίζει συνεχή επικοινωνία με τα νησιά, όλο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατάσταση των ναυτεργατών, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει ένα σχέδιο νόμου το οποίο καταργεί εντελώς κάθε έννοια του καμποτάζ. Συνδέεται επίσης η επιχείρηση αυτή με ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων, με την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης και αυτό σημαίνει ότι και περισσότεροι ναυτεργάτες θα είναι άνεργοι και κυρίως θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με τα νησιά. Ήδη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι έχουν κοπεί πλοία, γραμμές και αυτή τη στιγμή, ο ανταγωνισμός επίσης με ξένες εταιρείες είναι μεγάλος.
Εμείς προσθέσαμε ακόμα ότι εξαιτίας του ενδιαφέροντος που υπάρχει στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με τους υδρογονάνθρακες, θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων να βάλουν πόδι και στην επικοινωνία των νησιών. Και από αυτή την άποψη, ανεξάρτητα πως θα τελειώσει ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, είναι σίγουρο ότι θα ποδοπατήσουν κυριολεκτικά τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, των ναυτεργατών και την επικοινωνία».