Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ : ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΓΟΙ ΣΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΠΑ



Τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται οι 13 περιφέρειες της χώρας ένα χρόνο πριν την τυπική λήξη του ΕΣΠΑ (Προγραμματική Περίοδος 2007 – 2013) σε σχέση με την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων (συμβάσιοποιήσεις και πληρωμές), παρουσιάζει η aftodioikisi.gr, με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Πρόκειται για μία περίοδο έξι ετών κατά τη διάρκεια της οποίας στο μεγαλύτερο μέρος της (μέχρι 30/6/2011, δηλαδή για 4,5 χρόνια) την ευθύνη για τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμμα (ΠΕΠ) είχαν οι κρατικές περιφέρειες με τους διορισμένους περιφερειάρχες και μόλις τον 1,5 χρόνο οι αιρετοί (σ.σ. για το λόγο αυτό αύριο η aftodioikisi.gr θα παρουσιάσει και τις επιδόσεις των αιρετών περιφερειαρχών από τις 30.6.2011 έως τις 31.12.12).
Στην κατάταξη των 13 περιφερειών πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας που παρουσιάζουν και τις υψηλότερες απορροφητικότητες στην ουσία είναι εκτός συναγωνισμού, καθώς , με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες περιφέρειες  είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 90% του κοινοτικού μέσου όρου, θεωρούνται περισσότερο «πλούσιες», με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν ως επιλέξιμα τα «δύσκολα» έργα των υποδομών.
Αναλυτικά:
«Εκτός συναγωνισμού»
Όπως προαναφέρθηκε, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας εμφανίζουν υψηλές απορροφητικότητες τόσο αναφορικά με τις συμβασιοποιήσεις όσο και αναφορικά με τις πληρωμές.  Στη σύγκριση μεταξύ τους, στην «εκτός συναγωνισμού» κατηγορία που βρίσκονται, τα πρωτεία έχει το Νότιο Αιγαίο με 167% συμβασιοποιήσεις (457,3 εκατ. από τα συνολικά 273,7 του ΠΕΠ) και 86,8% πληρωμές (237,6 εκατ. ευρώ από τα 273,7).
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 135,1% (695,2 εκατ. από τα συνολικά 514,5 του ΠΕΠ) και 77,5% πληρωμές (399,1 εκατ.)
Η σειρά κατάταξης
Στις εντός συναγωνισμού περιφέρειες (δηλαδή, σε αυτές που έχουν ομοειδή ΠΕΠ) η σειρά κατάταξης με βάση τις συμβασιοποίησεις και τις πληρωμές είναι οι εξής:
1)      Ηπείρου: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 103,4% (375,6 από τα συνολικά 363,1 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 66,3% (241 εκατ. ευρώ).
2)      Θεσσαλίας:  Οι συμβασιοποιήσεις της είναι ανέρχονται σε 91,9% (448 από τα συνολικά 487,9 εκατ. ευρώ) και οι πληρωμές της σε 56,6% (276,2 εκατ. ευρώ)
3)      Κεντρικής Μακεδονίας:  Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 94,5% (1949,9 από 2062,5 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 52,1% (1075,9 εκατ. ευρώ)
4)      Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 82,8% (458,6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 553,3 του ΠΕΠ)
5)      Ιονίων Νήσων: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 78,3% (220 από 280,7 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 44,9% (126,2 εκατ. ευρώ)
6)      Κρήτης: Οι συμβασιοποιήσεις ανέρχονται σε 77,2% (380,2 από, συνολικά, 280,7 εκατ. ευρώ) και οι πληρωμές στο 43,8% (216 εκατ. ευρώ)
7)      Δυτικής Μακεδονίας: Οι συμβασιοποιήσεις ανέρχονται σε 68,7%  (334,5 εκατ. ευρώ από 486,4) και οι πληρωμές στο 45,4% (221,2 εκατ. ευρώ)
8)      Δυτικής Ελλάδας: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 68,09% (285,8 εκατ. ευρώ από το σύνολο του ΠΕΠ ύψους 413,8) και  πληρωμές στο 44,05% (182,3 εκατ. ευρώ)
9)      Αττικής: Οι συμβασιοποιήσεις της ανέρχονται σε 65,2% (1870 από 2868,2 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 39,5% (1133 εκατ. ευρώ)
10)   Πελοποννήσου: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 66,4% (241,4 από 363,4 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 36,2% (131,5 εκατ. ευρώ)
11)   Βορείου Αιγαίου: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 63,1% (224,1 εκατ. ευρώ από συνολικά 385,2 εκατ.) και πληρωμές 34,4% (122,2 εκατ. ευρώ)
aftodioikisi.gr

EKΔIKAZETAI ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ




Αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ προσφυγή του Συλλόγου Οικολογίας Οινουσσών και κατοίκων κατά  του Δήμου Οινουσσών σχετικά με το θέμα της κατασκευής του εξωτερικού κρηπιδώματος  του λιμένα Οινουσσών .Ο Δήμος εκφράζει την επιθυμία του για απρόσκοπτη συνέχιση και υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου τονίζοντας ότι έχει και την συγκατάθεση και άλλων φορέων , όπως  του Συλλόγου Φίλου Οινουσσών ,της Περιφέρειας  Βορείου Αιγαίου του Λιμενικού Ταμείου κ.α 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑΝΕΤ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ





Η  ΕΛΑΝΕΤ και το Επιμελητήριο, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Παρουσίαση του Προγράμματος, ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών" στις 5:00 μ.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακου  Συμβουλίου Μ.ΒΟΥΡΝΟΥΣ. Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση όσων επιθυμούν να ιδρύσουν επιχείρηση, και θέλουν να επιδοτηθούν μέσω της συγκεκριμένης δράσης του ΕΣΠΑ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΔΡΙΑΝΑ: Ο ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ


ου Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- μέλους Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Υπάρχουν περιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, οπότε γίνονται γνώστες ενός ονόματος ιστορικού προσώπου, εξ αφορμής της δημιουργίας κάποιας κινηματογραφικής ή άλλης – παρεμφερούς είδους – παραγωγής.

Προβάλλονται μεν τότε τα επιφανή αυτά πρόσωπα πλην, όμως, ενίοτε με εσφαλμένο τρόπο που καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ένα από τα επιφανή αυτά πρόσωπα που κόσμησαν και λάμπρυναν το πάνθεον των ηρώων και των εθνικών ευεργετών της χώρας μας είναι και ο Ψαριανός Ιωάννης Βαρβάκης (1747 - 1825). 

Ο Ιωάννης Βαρβάκης ήλθε στην επικαιρότητα προσφάτως, λόγω της προβολής της ταινίας του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με την επωνυμία "Αγαπά ο Θεός το χαβιάρι"! Δεν κρίνουμε την εν λόγω ταινία από απόψεως καλλιτεχνικής. Μπορεί να είναι περίφημη, άρτια σκηνοθετημένη, προσφιλής στο φιλοθεάμον κοινό. Όμως, ας μας επιτραπεί να πούμε ότι, προβάλλει σε ορισμένα σημεία της εσφαλμένα τα γεγονότα της ιστορίας που αφορούν τη βιογραφία του Ι. Βαρβάκη.

Εάν, λοιπόν, επιθυμήσει κάποιος να πληροφορηθεί τα της βιοτής του Ιωάννη Βαρβάκη δεν έχει παρά να αναζητήσει ιστορικούς και συγγραφείς που έχουν εντρυφήσει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν πολλοί, παλιοί και νέοι. Θεωρώ καταλληλότερο όλων τον ιστοριοδίφη και λάτρη των ηρωικών Ψαρών, Ψαριανό συγγραφέα Δημήτριο Γ. Ανδριάνα, το πολύτομο και πολυσχιδές, συγγραφικό, έργο του οποίου περιλαμβάνει οτιδήποτε αφορά το ιστορικό και μαρτυρικό νησί των Ψαρών και τους ανθρώπους του.

Το νησί αυτό ανέδειξε μεγάλους καραβοκύρηδες και ήρωες που προέταξαν τα στήθη τους απέναντι στον εχθρό, χάριν της αγάπης τους στην πατρίδα. Και την ευεργέτησαν ποικιλότροπα. Ανάμεσα σ΄ εκείνους βρίσκεται και ο "λεοντόκαρδος του μεγάλου αγώνα για τη λευτεριά, ο Ψαριανός καταδρομέας, πυρπολητής και μαικήνας ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΡΒΑΚΗΣ" όπως, χαρακτηριστικά, τον μνημονεύει ο αλτρουιστής κ. Δημήτριος Γ. Ανδριάνας στον τίτλο του ομώνυμου, λαμπρού, έργου του που, πρόσφατα, κυκλοφόρησε σε έναν καλαίσθητο τόμο διακοσίων (200) περίπου σελίδων γεμάτων ιστορία, σελίδων που αποπνέουν ήθος και θείο έρωτα για την πατρίδα.

Ο κ. Δημήτριος Γ. Ανδριάνας, ακάματος και φλογερός κήρυκας των εθνικών μας ιδεωδών, δεν κουράζεται να γράφει, να μιλά και να προβάλλει την μαρτυρική αλήθεια και να την μεταλαμπαδεύει ατόφια στις μετέπειτα γενιές, εις πείσμα των δαιμόνων της λήθης, της άγνοιας και του τυχοδιωκτισμού, που μαστίζουν τη σύγχρονη, αποιεροποιημένη, νεοελληνική κοινωνία. 

Σε μια εποχή όπου οι αξίες υφίστανται κρίση από ασύνετους και αγύρτες, από τυχάρπαστους πολιτικάντηδες και τα μειράκια τους, η γραφίδα του νέστορα των Ψαρών κ. Δημητρίου Γ. Ανδριάνα έρχεται να εδραιώσει την ελπίδα και να θυμίσει την ρίζα της φυλής μας. Μια ρίζα που ποτίστηκε από τον ιδρώτα και το αίμα, μεταξύ άλλων, των Κανάρηδων, των Παπανικολήδων, των Βαρβάκηδων.

Το νέο πόνημα του κ. Δημητρίου Γ. Ανδριάνα υπό τον τίτλον "Ο Ψαριανός Εθνικός Ευεργέτης ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ" είναι το αρτιότερο όλων όσων έχουν γραφεί για τον Ι. Βαρβάκη. Αξίζει να διαβαστεί. Σ΄ αυτό μπορεί κάποιος να μελετήσει τους κόπους και τις προσωπικές και οικογενειακές θυσίες που έκανε ο Βαρβάκης για την πατρίδα, την καλοσύνη και φιλανθρωπία του έναντι όλων - ακόμη και των αιχμαλώτων του- (εν αντιθέσει με τον τρόπο που τον παρουσιάζουν στην κινηματογραφική ταινία), την στενή του σχέση με την Εκκλησία, το επιχειρηματικό του πνεύμα (να εκμεταλλεύεται εμπορικά το χαβιάρι που υπάρχει σε περιοχές της Κασπίας) και μέσα από αυτό να ευεργετήσει τα μέγιστα την πατρίδα (και στο σημείο αυτό παραποιείται η ιστορία μέσα στην πλοκή της εν λόγω ταινίας, όπως παραποιείται και με τον τίτλο <<Αγαπά ο Θεός το χαβιάρι>> που συνιστά, όντως, ετυμολογικό και εννοιολογικό γρίφο, λες και ο Θεός τρώει …χαβιάρι… και του αρέσει …! Κανένας δεν κατάλαβε γιατί συσχετίστηκε τοιουτοτρόπως ο Θεός με το χαβιάρι !), κ.α.

Μπορεί, επίσης, ο αναγνώστης του βιβλίου να πληροφορηθεί για τον βίο της μητέρας του Ι. Βαρβάκη, Μαρούς, η οποία εκάρη Μοναχή από τον Άγιο Πατριάρχη, Γρηγόριο τον Ε΄ και – τυφλή ούσα πλέον και σε προχωρημένη ηλικία – ενώ μόναζε στην Ιερά Μονή Παναγίας Πλακιδιώτισσας (στην Καλλιμασιά) επί έτη, έστειλε ο γιος της στη Χίο, κρυφά, τους Κων/νο Κανάρη και Κων/νο Νικόδημο να τη σώσουν από τα γιαταγάνια των Τούρκων πριν τη σφαγή του 1822.

Ο Ι. Βαρβάκης υπήρξε ο ένδοξος πυρπολητής του τουρκικού στόλου στον Τσεσμέ το 1770. Έκανε, δηλαδή, μισό αιώνα (52 χρόνια) νωρίτερα αυτό που έκανε ο Κανάρης στη Χίο στις 6 Ιουνίου 1822 τιμωρώντας τον σφαγέα της Χίου Καρά Αλή, πυρπολώντας την ναυαρχίδα του έξω από το λιμάνι της Χίου και βρίσκοντας φρικτό θάνατο.

Ο Ι. Βαρβάκης υπήρξε Εθνικός Ευεργέτης όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ρωσίας, είχε δε την εύνοια και την εκτίμηση της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β΄ και του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄ οι οποίοι τον ετίμησαν δεόντως.

Στο βιβλίο του κ. Δημ. Γ. Ανδριάνα εμφανίζονται 30 επιμέρους κεφάλαια που σκιαγραφούν την έντονη προσωπικότητα του εθνικού ευεργέτη.

Η έκδοση διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό και χαρακτικό υλικό, καθώς και από ανέκδοτο- ιστορικό- υλικό που αφορά, κυρίως, τη σχέση των Ι. Βαρβάκη και Αδαμ. Κοραή.

Στον εντιμότατο, μελίρρυτο συγγραφέα και ιστοριοδίφη των Ψαρών κ. Δημήτριο Γ. Ανδριάνα, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια, συνάμα με τις εσώψυχες ευχαριστίες μας για την έκδοση, προαγωγή και κυκλοφορία του νέου του πονήματος, με την ευχή και προσδοκία να αυξάνει το ήδη πλούσιο συγγραφικό και ιστορικό του έργο, για πολλά ακόμη έτη, διαφωτίζοντάς μας και – παράλληλα – διαιωνίζοντας το μεγαλείο της λεβέντικης, ελληνικής φυλής.-


ΑΠΟΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ 2 ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΝΕΛ


Αίτημα αποδρομολόγησης των πλοίων "Θεόφιλος" και "European Express",  υπέβαλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου.



Η εταιρία ζήτησε να σταματήσουν για ενάμιση μήνα τα δρομολόγιά τους τα δυο πλοία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την ετήσια ακινησία τους, περίοδος που λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης ευνοεί την εταιρία δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι ναυτιλιακές εταιρίες. Το αίτημα αφορά για το European που εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιά -Χίου - Μυτιλήνης, διακοπή δρομολογίων από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου. Η εταιρία δεν έχει υποχρέωση να αντικαταστήσει το πλοίο καθώς το δρομολόγιο είναι ελεύθερο ενώ η γραμμή καλύπτεται επαρκώς από άλλα δύο πλοία. Για το μεν Θεόφιλος το αίτημα αποδρομολόγησης αφορά την περίοδο από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τα μισά του Μαρτίου αλλά λόγω του ότι η γραμμή είναι επιδοτούμενη η ΝΕΛ κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία το πλοίο Μυτιλήνη που συνδέει τα νησιά της Σάμου με τον Πειραιά να επεκτείνει το δρομολόγιό του μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Για το ζήτημα αυτό η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο δεδομένου ότι η πρότασή της,  δεν καλύπτει πλήρως  τα λιμάνια και την συχνότητα των δρομολογίων των επιδοτούμενων γραμμών.
Ωστόσο αναστάτωση υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων των δύο αυτών πλοίων που αποδρομολογούνται, καθώς η εταιρεία δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τα πληρώματα στα οποία οφείλονται ήδη μισθοί 4 και 5 μηνών   αλλά και μέρος του δώρου Χριστουγέννων.
Εν τω μεταξύ τις αποφάσεις του κοινοποίησε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Το σώμα δεν έλαβε απόφαση στα αιτήματα τόσο της ΝΕΛ όσο και της Hellenic Seaways να δρομολογήσουν πλοίο τους θερινούς μήνες στη γραμμή Πειραιά- Μυκόνου- Ικαρίας- Σάμου, καθώς αναμένονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την ακτοπλοΐα και ιδιαίτερα τα ταχύπλοα.

ΠΗΓΗ lesvosreport.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ





Σχετικά με το θέμα του Νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου και δηλώσεις του κ. Δημάρχου Χίου, θεωρώ αναγκαίο να κάνω γνωστά τα εξής:
  1. Το έργο του Νέου Λιμένα, όπως αποδείχθηκε και στη σύσκεψη της 19/1/2013 δεν είναι ώριμο μελετητικά, αδειοδοτικά και διοικητικά, όπως από διετίας έχουμε επισημάνει. Απαιτείται συνεπώς η ωρίμανσή του από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
  2. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι ο μοναδικός φορέας που έχει δεσμευθεί με δήλωση του κ. Περιφερειάρχη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του λιμένα μέχρι και του ποσού των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτονόητη προϋπόθεση είναι να είναι πλήρης και ώριμος ο φάκελος του έργου (μελέτες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.) ώστε να αξιολογηθεί θετικά από την Ε.Ε., και βέβαια να χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών η κατασκευή των θαλασσίων εγκαταστάσεων.
  3. Η πρακτική ένταξης ανώριμων έργων στο όνομα μιας δήθεν «διεκδικητικότητας» έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα, δημιουργεί νέα προβλήματα, κάτι που εμφανώς βιώνουμε στο έργο του ΧΥΤΑ της Β. Χίου, επειδή κάποιοι δήλωσαν ιδιωτικές εκτάσεις ως δημόσιες. Είναι μια πρακτική που ανήκει στο παρελθόν και την αποδοκιμάζουμε.

Κωνσταντίνος Γανιάρης
Αντιπεριφερειάρχης Χίου

OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΟΚΜΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ




Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την πώληση των νήσων Τοκμάκια, συστάδα νησιών που βρίσκονται ανατολικά του Μανταμάδου. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα http://www.privateislandsonline.com/, οι νησίδες πωλούνται αντί τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημειώνεται μπορεί να αποτελέσει σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα ως κοινωνία και ως πολιτικοί φορείς, και με αυτήν την ευκαιρία πρέπει να αναφερθούν κάποια σημαντικά στοιχεία. Πρώτο ζήτημα αποτελεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των μικρών νησιών, ζήτημα που αποτελεί νομικό θέμα, καθώς οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες πρέπει να αποδείξουν έναντι της δικαιοσύνης ότι διαθέτουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ώστε δύνανται να τα μεταπωλήσουν. Οι νησίδες πρέπει να αποτελούν δημόσια κτήση και μην γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, πόσω μάλλον σε περιοχές εθνικής ασφάλειας. 

Δεύτερο ζήτημα αποτελεί η οικολογική ισορροπία των νήσων αυτών. Οι μικρονησίδες θεωρούνται εξαιρετικώς ευαίσθητα οικοσυστήματα και εάν αποσταθεροποιηθούν επέρχεται η καταστροφή τους. Το σύμπλεγμα των νησιών Τοκμάκια εντάσσονται σε  Ζώνη Ειδικής Προστασίας, και αποτελούν σημαντικό χώρο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου Larus audouinii , προστατευόμενου είδους που εμφανίζεται σε μικρούς αριθμούς μόνο στη Μεσόγειο, και οι λίγες ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή σήμερα (κτηνοτροφία, ψάρεμα και μικρή τουριστική κίνηση από πλωτά μέσα) έχουν επιτρέψει την προστασία του.

Σημαντικό όμως είναι να αναφερθεί ότι τα νησιά αυτά εντάσσονται στο δίκτυο των προστατευόμενων νήσων του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 9379/2002 του υπουργείου Αιγαίου, έχουν χαρακτηριστεί ως  νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» όπου επιτρέπεται η άσκηση μόνο παραδοσιακών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία και μελισσοκομία) ενώ επιτρέπεται η κατασκευή νέων οικοδομημάτων μικρής κλίμακας για λόγους εξυπηρέτησης της εθνικής άμυνας, φαροφύλαξης, αρχαιολογίας ή επιστημονικής έρευνας, πάντα βέβαια προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον). Ένα λοιπόν από τα καλά που έκανε λοιπόν το πρώην Υπουργείο Αιγαίου ήταν και αυτό.  

Ας καταλάβουν λοιπόν αυτοί που ορέγονται την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά αυτά ότι δεν επιτρέπεται. Πέρασε η εποχή του 1950 οπότε όλα επωλούντο και όλα κτίζονταν. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ακόμα περισσότερο που σήμερα βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη να είναι ισορροπημένη και βιώσιμη και να μάθουμε από τα λάθη μας της εποχής της οικοδόμησης των πάντων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναθέτουν το ζήτημα του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, κάτι που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, πολύ περισσότερο σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλη οικολογική σημασία όπως τα νησιά μας. Το έμμεσο κόστος αυτού του παραλογισμού, για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι ήδη υψηλό  και θα γίνεται ακόμη υψηλότερο στο μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν να συζητήσουμε, όχι πώς να διατηρήσουμε τα νησιά μας  ως απέραντο οικόπεδο, αλλά πώς να σχεδιάσουμε την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι θα στηρίζουμε θετικές πρωτοβουλίες από οπού και εάν προέρχονται με μόνο γνώμονα τις αρχές, τις αξίες μας και το καλό των νησιών μας.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ "ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ" ΠΕΡΙΟΧΕΣ !




Εκτός από τις μαρίνες, οι Τούρκοι επιχειρηματίες αποκτούν πρόσβαση και στη διαχείριση των ραντάρ...
Μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας προκύπτει από τη μίσθωση των μαρίνων σε τουρκικές εταιρείες,
καθώς εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα σκάφη, οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα μπορούν πλέον να διαχειρίζονται και τα ραντάρ υψηλής απόδοσης που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και μάλιστα καθόλα νόμιμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», η χρήση των συγκεκριμένων ραντάρ, τα οποία έχουν εμβέλεια 32 μιλίων περιφερειακά της μαρίνας, ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα μπορούν να σκανάρουν και να χαρτογραφούν την ευρύτερη περιοχή της εγκατάστασης που ελέγχουν, με ότι αυτό συνεπάγεται όταν μιλάμε για σημεία ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. η Λέσβος (η μαρίνα της πέρασε πρόσφατα υπό τον έλεγχο τουρκικής εταιρείας).

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς πρακτικά δεν υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθεί η χρήση των δεδομένων των ραντάρ, αφού υποτίθεται ότι τα στοιχεία αυτά χορηγούνται ελεύθερα στους κυβερνήτες των σκαφών με στόχο την ασφαλή πλοήγηση από και προς τις μαρίνες. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο είδος «φίλτρου» που να ελέγχει τόσο το υλικό που παραχωρείται, όσο και το σε ποιον δίδεται.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να έχει αγαστή συνεργασία με τους ομίλους που έχουν επενδύσει ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ελληνικές μαρίνες.

triklopodia.gr

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΑΙΠΟΥΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ) ΣΤΗΝ "ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΟΤΑ Α.Ε."



___________________________________________________________
Γίνεται λόγος για «παραχώρηση δημοτικού ακινήτου ( πισίνα του τουριστικού χωριού στο Αίπος με την περιοχή της ). «Παραχώρηση μπορεί να γίνει είτε με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οπότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία, που προβλέπει ο νόμος και το Καταστατικό της ΑΕ ( συνήθως απόφαση γενικής Συνέλευσης, έκδοση νέων μετοχών κλπ ως και η σύνταξη έκθεσης εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων , που θα εισφερθούν από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ω. 2190/1920). Η διαδικασία αυτή είναι δαπανηρή και απαιτεί πολύ χρόνο.
Μπορεί να γίνει και με δωρεάν παραχώρηση σύμφωνα με τα άρθρα 184 και 185 του ν. 3463/2006. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τούτο μπορεί να γίνει είτε με δωρεά ( παραχώρηση ) ακινήτων κατά κυριότητα ( αρθ. 184 ), που προϋποθέτει ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του αριθμού των μελών του, «για την εκπλήρωση σπουδαίου κοινωφελούς σκοποί, που συνδέεται με την προαγωγή τοπικών συμφερόντων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής» και μετά από γνώμη του τοπικού συμβουλίου. Για τον ουσιαστικό έλεγχο της νομιμότητας για την δωρεά ακινήτου από τον Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει στην απόφαση αυτή να αναφέρονται α) οι λόγοι της δωρεάς παραχώρησης του ακινήτου, β) ο καθορισμός της ακριβούς εκτάσεως και τα όρια του δωρούμενου ακινήτου με σχεδιάγραμμα μηχανικού της Τ.Υ του Δήμου, γ) πρακτικό της επιτροπής της παρ. 6 του άρθ. 185 του ν. 3463/20206 για την τρέχουσα αξία του δωρούμενου ακινήτου, δ) τα στοιχεία του τίτλου κυριότητας του ακινήτου, ε) ότι το δωρούμενο ακίνητο δεν είναι κοινόχρηστο ( γιατί τα κοινόχρηστα είναι εκτός συναλλαγής ), στ) ο επιδιωκόμενος με τη δωρεά σκοπός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραγ. 1 του άρθ. 184 και ζ) η τασσομένη προθεσμία για την πραγμάτωση του σκοπού της δωρεάς υπό τους όρους της παρ. 2 του άρθ. αυτού.
Ο άλλος τρόπος δωρεάν παραχώρησης, αναφέρεται στην «παραχώρηση της χρήσης» του ακινήτου, κατά τους όρους τους άρθρου 185 παρ. 2 του ν. 3463/2006. Σύμφωνα με την παραγ. 2 του άρθρου 184 ν. 3463/2006 «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα ( και ιδιωτικού δικαίου ως είναι οι εταιρείες, υπό οιαδήποτε μορφή ), που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα». Επομένως στην περίπτωση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο θα προβεί πρωτίστως στην διαπίστωση αν  η «Προμηθευτική Ομηρούπολης Ο.Τ.Α Α.Ε.» είναι κοινωφελής και προάγει τα τοπικά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση και σχετικά με το θέμα του κοινωφελούς χαρακτήρα της «Προμηθευτικής Ομηρούπολης Ο.Τ.Α Α.Ε.» από τον οποίο εξαρτάται σύμφωνα με το άρθρο 185 ν. 3463/2006 η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου του Δήμου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το άρθ. 185 ΚΔΚ τάσσει αυστηρά  την προϋπόθεση ότι το νομικό πρόσωπο προς το οποίο γίνεται η παραχώρηση ασκεί «αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής», πράγμα το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει με την Προμηθευτική, που ασκεί δραστηριότητα και έχει σκοπούς,  όπως αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό της, συνυφασμένους με την επιδίωξη κέρδους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αίπους, που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο Χίο, περιλαμβάνουν μια ευρύτερη από το χώρο της πισίνας περιοχή. Περιλαμβάνουν για παράδειγμα γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο 5Χ5, γήπεδο μπάσκετ, τένις, αποδυτήρια για αθλούμενους κλπ., τα οποίο δεν είναι δυνατό να αποχωριστούν από το χώρο της πισίνας και να εγκαταλειφθούν, διότι στην περίπτωση αυτή θα καταστραφούν. Θα πρέπει,  ότι εάν τελικά αποφασισθεί η παραχώρηση, αυτή  να αφορά το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων με ρητή δέσμευση από την πλευρά της Προμηθευτικής ότι θα διατηρεί αυτούς σε άριστη κατάσταση και ικανούς να χρησιμοποιούνται από τους δημότες ή του φιλοξενούμενους στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. 
Τέλος, σύμφωνα με το άρθ. 498 ΑΚ για τη σύσταση δωρεάς, υπό οιαδήποτε μορφή, απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου και εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Κατά τα λοιπά και για την δωρεάν παραχώρηση της χρήση απαιτούνται όσα αναφέρονται και στην δωρεά παραχώρηση ( κατά πλήρη κυριότητα ) ως προς το περιεχόμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πληρεξούσια Δικηγόρος


ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤ. ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ



Εποχές… Λυκείου θα θυμηθούν οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ, καθώς για μια ακόμη φορά στη ζωή τους θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο τύπου μηχανογραφικού λυκείου, όπου θα πρέπει με σειρά επιλογής να γράψουν σε ποια κενή θέση θέλουν να μεταταχθούν. Το λέει, άλλωστε, καθαρά και η εγκύκλιος Μανιτάκη, με τα έξι κριτήρια για την… κινητικότητά τους. Το συγκεκριμένο «μηχανογραφικό», σύμφωνα με την ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ, θα πρέπει οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ να το έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρεται στην ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ, «εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης (σ.σ.: ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης 8/1), οι προς μετάταξη υπάλληλοι των Φορέων Προέλευσης υποβάλλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους, και τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.
»Μαζί με την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο».
Όπως πάντως λέει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και «η μη υποβολή Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης», ωστόσο, για τον ίδιο τον εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα ΙΔΑΧ ΔΕ μπορεί να είναι… μοιραίο, καθώς «η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους Φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού».
aftodioikisi.gr

"OΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΜΕΣΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"


Το μελετητικό γραφείο του ΣΤΡΑΤΗ ΓΔΥΣΗ σας ενημερώνει ότι στις 18/1/2013, όπως είχε προαγγελθεί, προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της Γυναικείας απασχόλησης, μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

Ωφελούμενες είναι άνεργες (ή απειλούμενες από ανεργία) γυναίκες από 18 έως 35 ετών (Υποδράση 1) καιάνεργες (ή απειλούμενες από ανεργία) γυναίκες από 36 έως 64 ετών (Υποδράση 2).

Σε κάθε περίπτωση, επιλέξιμες είναι όσες γυναίκες έκαναν έναρξη επιχείρησης από 1/9/2012 μέχρι σήμερα καιόσες προτίθενται να κάνουν έναρξη στο άμεσο μέλλον.
Εκτός μερικών εξαιρέσεων, επιλέξιμοι είναι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 1/3/2013 έως 29/3/2013 και έντυπα σε φυσικό φάκελο.

Το πρόγραμμα θα παρέχει:
ü      Επιχορήγηση 10.000 έως 20.000 € για την κάλυψη σε ποσοστό 100 % λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης.
ü      Επιπλέον επιχορήγηση 12.000 € εφόσον δημιουργηθεί νέα θέση εργασίας διάρκειας 12 μηνών.

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται:
α) Ενοίκια
β) Λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητής τηλεφωνίας, Internet, ύδρευση – αποχέτευση)
γ) Δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης
δ) Δαπάνες νομικής, λογιστικής και τεχνικής υποστήριξης
ε) Έξοδα προβολής και διαφήμισης
στ) Ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματία
ζ) Δαπάνες για τη σύνταξη και παρακολούθηση του επιχειρηματικού σχεδίου
η) Δαπάνες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ή κατάρτισης
θ) Αποσβέσεις παγίων
ι)  Δαπάνες μίσθωσης εξοπλισμού και προμήθειας πρώτων υλών ή αναλωσίμων
ια) Μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ : Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ



Τη δική του πρόταση «για μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων» παρουσιάζει αύριο στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Η πρόταση που παρουσιάζεται με αφορμή την εξέλιξη των διαδικασιών για τους διαγωνισμούς των τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση «στην πρόταση που  η τρικομματική συγκυβέρνηση προωθεί, υιοθετώντας παρωχημένους σχεδιασμούς δεκαετίας και προτάσσοντας σε εθνικό επίπεδο τις ΣΔΙΤ, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας, για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας δρόμο στην καύση».
Στη συνέντευξη Τύπου τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα αναπτύξουν:
Ο Νίκος Βούτσης (Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας)
Η Όλγα Γεροβασίλη (Βουλευτής)
Η Χαρά Καφαντάρη (Βουλευτής)
Ο Σπύρος Τζόκας (Συντονιστής του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
aftodioikisi.gr