Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ : ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ



Αντίθετη με τα συνταγματικά δικαιώματα δύο εργαζομένων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης τους οποίους και δικαίωσε, διατάζοντας να επιστρέψουν στις θέσεις τους, έκρινε με την υπ’ αριθμόν 90/2013 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης.
Πρόκειται για την τρίτη απόφαση Πρωτοδικείου μετά από αυτές της Αθήνας και της Λαμίας, που κρίνει αντισυνταγματική τη διαθεσιμότητα και έρχεται ως συνέχεια της σχετικής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εφεδρεία. Μάλιστα στην απόφαση, η διαθεσιμότητα, στην ουσία χαρακτηρίζεται προθάλαμος απολύσεων, καθώς, όπως αναφέρεται,  «πιθανολογείται βάσιμα πως θα επιφέρει την οριστική απώλεια της θέσης εργασίας αυτών»
Σύμφωνα με την απόφαση – καταπέλτη κατά τη διαθεσιμότητας του Πρωτοδικείου Ξάνθης με την υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας πλήττονται καίρια τα συνταγματικά δικαιώματα των δύο υπαλλήλων που εργάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον κλάδο ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ειδικότερα ο πρώτος στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και η δεύτερη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Μάλιστα, καταδικάζετε η ΠΑΜ-Θ «σε χρηματική ποινή ύψους εκατό (100) ευρώ, για κάθε ημέρα που δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες καθενός από τους αιτούντες.»
Οι πέντε λόγοι

142 ΠΛΟΙΑ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ




Εκατό σαράντα δύο ελληνικά ποντοπόρα πλοία έχουν πάρει άδεια να προστατεύονται από ένοπλους φρουρούς όταν διασχίζουν θαλάσσιες περιοχές υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον υπουργό Ναυτιλίας Κ Μουσουρούλη σε εκδήλωση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την ναυτική πειρατεία. 

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Ναυτιλίας αυτή τη στιγμή προωθεί όλο το πλαίσιο των πράξεων που προβλέπονται για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4058 με βάση των οποίων επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας σε ελληνικά πλοία. 

Προτεραιότητα δίνεται στην προώθηση προεδρικού διατάγματος το οποίο θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης των ελληνικών εταιρειών παροχής τέτοιων υπηρεσιών. Παράλληλα η Ελλάδα θα αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω στήριξη πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης όσο και του ΙΜΟ για την αντιμετώπιση της πειρατείας.




marinews.gr






1,1 ΔΙΣ ΑΝΤΛΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ


Φειδωλές προς τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες ήταν οι κεφαλαιαγορές το 2012 αφού η συνολική άντληση κεφαλαίων ήταν χαμηλότερη από τα δύο προηγούμενα έτη. 

Όμως κάτω και από αυτές τις αντίξοες συνθήκες η ελληνική ναυτιλία κατάφερε να έχει ένα μεγάλο ποσοστό της πίτας. 

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πέντε Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές ύψους 910 εκατ. δολ., εκ των οποίων μια ήταν της εταιρίας GasLog συμφερόντων Π.Λιβανού ύψους 329 εκατ.δολ.

 Παράλληλα αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 610 εκατ. δολαρίων από Δευτερογενείς προσφορές σε σύνολο 2,2 δισ. που αντλήθηκαν απ’ όλες τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρeίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων XRTC, πραγματοποιήθηκαν. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 12 Ιδιωτικές τοποθετήσεις ύψους 1,2 δισ. από εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες. Μια εξ αυτών ήταν και αυτή της εταιρίας Capital Product Partners ύψους 140 εκατ.δολ. ενώ 50 εκατ.δολ. άντλησε η εταιρία ειδικού σκοπού (SPAC) Aquasition Corp.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 50% της αξίας των συνολικών κεφαλαίων που άντλησαν όλες οι ναυτιλιακές εταιρίες το 2012 έγινε μέσω εταιρικών ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. 

Όσον αφορά τις Ελληνόκτητες εταιρίες το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 60% περίπου, αφού άντλησαν 1,6 δισ. με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην εταιρία Ocean Rig συμφερόντων Γ.Οικονόμου η οποία όμως ανήκει στον κλάδο των υπεράκτιων γεωτρήσεων (Offshore).

«Είναι γνωστό ότι το μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα των εταιριών αποτελεί «βάρος» γι αυτές. Τα ποσά που αντλήθηκαν το 2012 υπολείπονται κατά πολύ από το συνολικό ύψος κεφαλαιακών αναγκών των ελληνόκτητων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιριών οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν τόσο τη στενότητα της ταμειακής ρευστότητάς τους εξαιτίας της χαμηλής ναυλαγοράς, όσο και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης» επισημαίνει η XRTC:

«Τα δεδομένα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιείται η κάθε μια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξή της. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά μέσα στο 2012 με ενδεικτικό αυτό της OSG η οποία βρίσκεται σε καθεστώς Chapter XI» και καταλήγει: 

«Οι Έλληνες έχουν αποδείξει τη δυνατότητά τους να πλέουν μέσα στις δυσκολίες και είναι βέβαιο ότι οι αγορές και οι τράπεζες το γνωρίζουν αυτό και στηρίζουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. 

Το ότι μπορεί να υπάρξουν απώλειες και πτωχεύσεις κανείς δεν το αμφισβητεί αλλά το ότι είμαστε σε ιστορική εποχή ευκαιριακού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις είναι αδιαμφισβήτητο. Ο νικητής θα είναι αυτός που για μία ακόμη φορά θα ρισκάρει, θα τολμήσει και θα αγωνιστεί όπως πολύ καλά το κάνουν γενεές Ελλήνων τόσο χρόνια».




marinews.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ : ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"



Θέμα 1: Νέα προσπάθεια αξιολόγησης με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5291/6.3.2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στο πλαίσιο έρευνας για το Νέο Σχολείο
Μετά την πρόσφατη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει την αξιολόγηση, με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία ενός ερωτηματολογίου το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ως τις 13/3.

Ο  Σύλλογός μας σημειώνει ότι μετά την απόπειρα προώθησης της αξιολόγησης με το ΠΔ, του ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση πριν από λίγο καιρό (κλειδάριθμοι κλπ,), τώρα επιχειρείται νέα προσπάθεια με το νέο ερωτηματολόγιο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Ένα ερωτηματολόγιο που «έχει ανατεθεί στην (ιδιωτική) εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ» και που  αφορά στη «μελέτη και αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των πράξεων για το Νέο Σχολείο και εκτίμηση των επιπτώσεών τους, τόσο ως προς την πορεία αύξησης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όσο και ως προς την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής».
            Ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στο διευθυντή, το σύλλογο διδασκόντων και το σύλλογο γονέων του σχολείου σαν έρευνα, που ουσιαστικά όμως βάζει επί τάπητος το θέμα αξιολόγηση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄& Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2012 - 2013 , ΕΠΣ ΧΙΟΥ

Α' Κατηγορία
1ηΑ.Π.Ο. Κανάρης 60
2ηΠ.Ο Δάφνη55
3ηΑ.Π.Σ Ατρόμητος53
4ηΑ.Σ Όμηρος49
5ηΑ.Ε Καλαμωτής37
6ηΑ.Ο Βαρβασιακός31
7ηΑ.Ο Πύργος30
8ηΑ.Π.Π.Σ Ηρακλής29
9ηΑ.Π.Ε Μικρασιατική27
10ηΑ.Π.Σ Λαίλαπας26
11ηΑ.Ο Άτλας20
12ηΑ.Ο Ελάτα18
13ηΠ.Α.Ο Καρυών 9 
14ηΣ.Ι.Φ.Ι Κοφινάς 5

 

Β ' Κατηγορία
1ηΕ.Φ.Κ  Ποσειδών55
2ηΑ.Ε Κυβέλη/Λέων49
3ηΑ.Ο Αναγέννηση47 
4ηΑ.Ο Θύελλα39
5ηΑ.Ο Λέων Αφροδισίων36 
6ηΑ.Σ.Λ.Σ Ένωση27
7ηΑ.Ε Χίου/Βροντάδου24
8ηΑ.Ο Πανοινούσσιος19
9ηΠανεπιστήμιο17 
10ηΚ.Ε.Α.Σ Φάρκαινα16
11ηΠ.Α.Σ Κλασσικό και Μίνι12
12ηΠ.Ο Δόξα11
13ηΠ.Ο Ερασιτέχνης 1 


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 , ΩΡΑ 13.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ


1 Διενέργεια διαγωνισμού μίσθωσης ακινήτων για δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων.
 2 Καθορισμός όρων δημοπρασίας ακινήτου στην πλατεία της Τ.Κ. Θολοποταμίου
 3 Καθορισμός όρων δημοπρασίας ακινήτου στην πλατεία της Τ.Κ. Βέσσας
 4 Καθορισμός όρων δημοπρασίας ακινήτου στην παραλία της Κώμης Τ.Κ. Καλαμωτής
 5 Καθορισμός όρων δημοπρασίας ακινήτου - καντίνας στην παραλία Αγ. Αιμιλιανού Δ.Κ.
Καλλιμασιάς
 6 Επίδοση Εξωδίκου Απάντησης σε εταιρεία με επωνυμία "Μεταλλοβιομηχανία Ν. Πέτσιος και Υιοί
Α.Ε" - Ορισμός δικ. Επιμελητή.
 7 Η από 26-2-2013 "Κλήση" Χαρ. Κοράκη κατά Δήμου Χίου
 8 Αγωγή Κων/νου Μπενέτου κατά Δήμου Χίου - Ορισμός δικηγόρου
 9 Αγωγή της εταιρείας "Αντώνης Π. Λιτσάκης & ΣΙΑ Ο.Ε." κατά Δήμου Χίου - Ορισμός δικηγόρου
10 Ψηφίσεις πιστώσεων λειτουργικών δαπανών Δήμου Χίου
11 Ψήφιση πίστωσης για αμοιβές νομικών και συμβολαιογράφων
12 Μετακινήσεις αιρετών και υπαλλήλων
13 Ανάθεση του έργου: "Επισκευή στέγης δημοτικού ιατρείου Πυτιούς"
14 Ψήφιση πίστωσης για απομάκρυνση παρανόμως σταθμευόντων και εγκαταλελημμένων
οχημάτων
15 Ψήφιση πίστωσης για την προμήθεια φυτοπαθολογικού υλικού
16 Ψήφιση πίστωσης για την συντήρηση και επισκευή λοιπού εξοπλισμού
17 Έγκριση όρων δημοπράτησης και ψήφιση πίστωσης του έργου : "Αγροτική Οδοποιία Δημοτικής
Ενότητας Αμανής"
18 Έγκριση όρων δημοπράτησης και ψήφιση πίστωσης του έργου : "Αγροτική Οδοποιία Δημοτικής
Ενότητας Ομηρούπολης"
19 Έγκριση όρων δημοπράτησης και ψήφιση πίστωσης του έργου : "Αγροτική Οδοποιία Δημοτικής
Ενότητας Μαστιχοχωρίων" 20 Ψήφιση πίστωσης του έργου:"Διαμόρφωση εισόδου Απλωταριάς"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

antimonioΤην Πέμπτη, 14 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ για τα μεταλλεία αντιμονίου στην Κέραμο. Τη διάλεξη θα πραγματοποιήσει ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας στο εντευκτήριο της Βιβλιοθήκης. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για «μια ενέργεια της Βιβλιοθήκης στα πλαίσια στροφής και σύνδεσης της με την κοινωνία. Παράλληλα πρόκειται για μια προσπάθεια ώστε να φωτιστεί ένα κοινωνικό- οικονομικό γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του νησιού και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπική της ιστορίας. Τη διάλεξη θα διανθίσουν αρχειακό υλικό, καθώς και αφηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες
era-aegean.gr

OMΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ


Το πρόγραμμα «EuroSimulation Athens 2013» είναι, κατά την προσωπική μου άποψη και εμπειρία από ανάλογα προγράμματα, μια σημαντική πρωτοβουλία, αλλά και μια χρήσιμη και ωφέλιμη εμπειρία για τους νέους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν σε αυτό.
Μέσα από την βιωματική αυτή διαδικασία, ο νέος πολίτης, όλοι εσείς που συμμετέχετε γνωρίζετε και εξοικειώνεστε με τις διαδικασίες, τη λειτουργία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται, στη συνέχεια, ένας πομπός διάχυσης της εμπειρίας αυτής.
Μαθαίνοντας, εκ των έσω, θα μπορούσαμε να πούμε, πώς λειτουργεί ένας θεσμός, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκτά κάποιος μια εικόνα πιο φιλική και προσωποποιημένη ενός μηχανισμού που στον καθημερινό πολίτη φαντάζει μακρινός, απρόσωπος και σε πολλές περιπτώσεις όχι τόσο οικείος.
Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, για να κατανοήσουμε τα σημερινά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Ένωση, τα οποία είναι και πρακτικά και αφορούν διαδικαστικά θέματα και επιμέρους ζητήματα λειτουργίας.
Ειδικά, στις μέρες μας, εκτός από την δημοσιονομική κρίση, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνουμε συνθήκες κρίσης ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ζούμε σε μια Ευρώπη αμήχανη να επαναπροσδιορίσει την πορεία και τον ρόλο της, μπροστά στις συμπληγάδες της δύναμης των αγορών. Μοιάζει ανέτοιμη να αρθρώσει λόγο απέναντι στις κερδοσκοπικές δυνάμεις που παίζουν καθοριστικά προσδιοριστικό ρόλο στην πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η Ευρώπη για να βγει από το ιδεολογικό, πρωτίστως, αδιέξοδο που βρίσκεται πρέπει να ξαναβρεί το όραμα και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και ταυτόχρονα, καλείται να σφυρηλατήσει το νέο της υπαρξιακό θεώρημα.
Ως Ευρωπαίοι πολίτες, σε υπερεθνικό επίπεδο, πρέπει να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε ζωντανό και θαλερό το ευρωπαϊκό παραγωγικό μοντέλο, εξελίσσοντας το, ώστε να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που διαμορφώνουν αναδυόμενες δυνάμεις. Ενέργεια, καινοτομία, αειφορία, τεχνολογία και συνέργειες είναι οι πυρήνες της ώθησης στον ανταγωνισμό των δυνάμεων.
Μια Ευρώπη, που δεν θα είναι συνυφασμένη με το κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη, την επικουρικότητα, είναι μια Ευρώπη κατακερματισμένη, ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Και, εδώ, είναι το κρίσιμο σημείο καμπής, στο οποίο πρέπει να ανταπεξέλθουμε για να μπορούμε να μιλάμε για μέλλον της Ευρώπης.
Εσχάτως, γίνεται λόγος για πολυζωνικότητα της ΕΕ, με άλλα λόγια για Ευρώπη τριών ταχυτήτων (τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν και τα κράτη που είναι εκτός ευρωζώνης). Σαφής και συγκεκριμένη οφείλει να είναι η θέση των επισήμων οργάνων της Ένωσης ως προς αυτούς τους διαχωρισμούς. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και επιβάλλει να ασχοληθούμε με το μείζον πρόβλημα που είναι η διάσταση λαών και αγορών, η επιβολή αντί της επιλογής, η ηγεμονία αντί της συλλογικότητας.
Ειδικά για την Ελλάδα το 2014 είναι μία χρονιά ορόσημο. Το πρώτο εξάμηνο η χώρα μας θα έχει την Προεδρία της Ένωσης και το Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά για την Ευρώπη και το μέλλον της, για την Ευρώπη και την κοινωνική της διάσταση.

Διαβάζοντας τον οδηγό μελέτης, που μας διανεμήθηκε, αντιλαμβανόμαι ότι η διαδικασία προσομοίωσης ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού θα έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε για την Κρίση, τους Μηχανισμούς αντιμετώπισής της και τα νέα θεσμικά ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε.

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτήν τη δράση, η οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας θεσμικών οργάνων, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Ομίλου Νέων Πολιτικών Επιστημόνων Ελλάδος. Ελπίζω, η προσομοίωση της λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει όλους εσάς τους συμμετέχοντες γνώστες σε βάθος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε αυτό το επίπεδο, ώστε με κριτικό πνεύμα να εξαχθούν γόνιμα συμπεράσματα για τη λειτουργία των θεσμών και τα τρωτά σημεία, που με διαβούλευση και στόχευση, θα μπορούσαν να θεραπευθούν.

H KEΔΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"




Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσουν σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και ο Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ θα τονίσουν την ανάγκη Κυβέρνηση και κόμματα να συμβάλουν στην άμεση εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση του προγράμματος, καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίτη παράτασή του, ενώ δεν έχει προχωρήσει η  μετεξέλιξή του στο νέο πρόγραμμα «Κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων».
Άρα αυτή τη στιγμή, η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο κινδυνεύοντας να διακοπεί ένα από τα πιο πετυχημένα Κοινωνικά προγράμματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ οι χιλιάδες εξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες θα αντιμετωπίσουν κινδύνους απομόνωσης, αποκλεισμού και θα κινδυνεύσουν να κάνουν χρήση ιδρυματικής φροντίδας.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά το 1996 σε 102 δήμους της χώρας με εθνική χρηματοδότηση.
Σήμερα λειτουργούν 879 Δομές εξυπηρετώντας περίπου 76.085 ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται στα 3.673 άτομα.
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι κυρίως ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακής βοήθειας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες που διαβιούν μόνοι τους, είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι και έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Να σημειωθεί ότι οι Δήμοι με δική τους πρωτοβουλία και με ίδιους πόρους προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες στο πρόγραμμα, ενώ, παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων τους, συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση της χρηματοδότησής του με ίδιους πόρους, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα

Πάγια θέση της ΚΕΔΕ ήταν και είναι η διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος και της συνέχισης εργασίας του έμπειρου προσωπικού, με τριμερή χρηματοδότηση με τη συμμετοχή σ’ αυτή της Κεντρικής Διοίκησης, των Ασφαλιστικών Οργανισμών και πόρων της Αυτοδιοίκησης, θέση η οποία έχει αποτυπωθεί διαχρονικά στις ομόφωνες αποφάσεις των Ετήσιων Τακτικών Συνεδρίων της ΚΕΔΕ.

Αυτήν τη στιγμή  βρισκόμαστε μπροστά στη μετεξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» από το νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Για τους όρους και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των εξυπηρετουμένων η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει εγκαίρως ενστάσεις στα εξής σημεία:

  • Με τα κριτήρια του νέου προγράμματος αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός ωφελουμένων, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

  • Σοβαρό πρόβλημα παραμένει η διασφάλιση της συνέχισης εργασίας του προσωπικού του προγράμματος, καθόσον η πρότασή της για συγχρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει γίνε αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία.

  • Η διαφαινόμενη κατεύθυνση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, είναι μια πρόταση που η ΚΕΔΕ έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις καθώς θεωρεί ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα διοίκησης του προγράμματος, υψηλό λειτουργικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες.

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, "ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ"




Σε βάθος ενημέρωση για τις αδιερεύνητες πτυχές της υπόθεσης που αφορά στο οικονομικό σκάνδαλο της πιθανής υπεξαίρεσης χρημάτων από τις επιχορηγήσεις του Μουσικού Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» Σάμου, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Αιγαίου Κώστα Μουσουρούλη, Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Διαφάνειας Αντώνη Ρουπακιώτη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Σάμου, δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διετάχθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αποδοθεί στην οικονομική υπηρεσία οι εισπράξεις από την πώληση των εισιτηρίων για το έτος 2005».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο (αριθμός απόφασης 24/2012) μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν.Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη αποφασίστηκε ο διορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για την εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου προκειμένου να συντάξει γνωμοδότηση σχετικά με τις «Μη αποδοθείσες εισπράξεις του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης για το έτος 2005».

«Με πόσα χρηματικά ποσά επιχορηγήθηκε το Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Πολιτισμού, Αιγαίου, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού), την πρώην Νομαρχία Σάμου και τους πρώην Δήμους Βαθέος-Καρλοβάσου-Πυθαγορείου-Μαραθοκάμπου;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων τα τιμολόγια και τα παραστατικά εξόδων των ετών 2004-2005-2006.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ»

κ.κ. Υπουργοί,

Το Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης λειτούργησε από την έναρξη του, το έτος 1997, έως και το 2006, με προγραμματικές συμβάσεις πενταετούς διάρκειας, σύμφωνα με το άρθ.11 του Ν.1416/84 μεταξύ της τότε Νομαρχίας Σάμου και των Υπουργείων Πολιτισμού, Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Μετά τη λήξη της από 9.1.2001 προγραμματικής σύμβασης του, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίστηκαν από τη Ν.Α. Σάμου με την ετήσια επιχορήγηση ορισμένων Υπουργείων, που δέχτηκαν να συνδράμουν το πολιτιστικό έργο της Ν.Α. χωρίς νομικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση των επιχορηγήσεων αυτών.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Σάμου, δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διετάχθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αποδοθεί στην οικονομική υπηρεσία οι εισπράξεις από την πώληση των εισιτηρίων για το έτος 2005».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο (αριθμός απόφασης 24/2012) μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν.Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη αποφασίστηκε ο διορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για την εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου προκειμένου να συντάξει γνωμοδότηση σχετικά με τις «Μη αποδοθείσες εισπράξεις του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης για το έτος 2005»

-Επειδή δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα προκειμένου η πρώην Νομαρχία Σάμου να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά αντίγραφα των τιμολογίων, δεδομένης και των σχετικών αποφάσεων της αρχής προστασίας δεδομένων, απόφαση 48/2008.

-Επειδή με την υπ.αρ.πρωτ.8929/12.5.2011 έγινε η εξόφληση παλαιών οφειλών τουριστικής και πολιτιστικής προβολής 2010 της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου ποσού 381.513.27 ευρώ.

-Επειδή με την υπ.αρ.πρωτ.8913/12.5.2011 έγινε η εξόφληση παλαιών οφειλών της πρώην Νομαρχίας Σάμου ποσού 105.880.77 ευρώ.

-Επειδή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Οικονομική Επιτροπή στις 18.10.2011 απόσπασμα πρακτικού Νο 14 ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Λέσβου κ.Ηρακλής Βερβέρης έθεσε υπόψη των μελών της επιτροπής την αγωγή του τουριστικού πράκτορα Σαμιώτη Ιωάννη κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως καθολικού και ειδικού διαδόχου της «Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου» που αφορά ποσό 272.770.00 ευρώ, οφειλομένων κατά τον ενάγοντα ως το εργολαβικό αντάλλαγμα στα πλαίσια της Τουριστικής προβολής της Νήσου Σάμου καθώς και της συμμετοχής αυτής σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

Ερωτάσθε κ.κ.Υπουργοί

1.Ποια είναι τα ΕΞΟΔΑ  του Φεστιβάλ Καλομοίρης για τα έτη 2004-2005-2006;

2.Με πόσα χρηματικά ποσά επιχορηγήθηκε το Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Πολιτισμού, Αιγαίου, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού), πρώην Νομαρχία Σάμου και  τους πρώην Δήμους Βαθέος-Καρλοβάσου-Πυθαγορείου-Μαραθοκάμπου;

3. Ποιες είναι οι οφειλές και τα έξοδα που αφορούν στην εξόφληση παλαιών οφειλών για την τουριστική προβολή του νομού ύψους 381.513.27 ευρώ;

4. Ποιες είναι οι οφειλές και τα έξοδα που αφορούν στην εξόφληση παλιών οφειλών για δαπάνες δημοσίων σχέσεων ύψους 105.880.77 ευρώ;

5. Γιατί ο έλεγχος των δαπανών και των παραστατικών δεν ελέχθησαν από την Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά εγκρίθηκαν και θεωρήθηκαν από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού ελέγχου ΥΔΕ Νομού Σάμου;

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων:

1.Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων  τιμολόγια και παραστατικά ΕΞΟΔΩΝ των ετών 2004-2005-2006.

2.Να κατατεθεί το πόρισμα της ΕΔΕ ,κατόπιν εντολής του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου που αφορά στην οικονομική διαχείριση έτους 2005 «Μη αποδοθείσες εισπράξεις Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης» και η γνωμοδότηση του δικηγόρου Μυτιλήνης κ.Ευάγγελου Ζωγράφου.

3.Να κατατεθεί η αγωγή του τουριστικού πράκτορα κ.Σαμιώτη Ιωάννη κατά της πρώην Νομαρχίας Σάμου ύψους 272.770.00 ευρώ με αναλυτική κατάσταση των οφειλομένων κατά τον ενάγοντα ως εργολαβικό αντάλλαγμα.

4.Να κατατεθούν οι Συμβάσεις και οι συναυλίες των καλλιτεχνών Ασλανίδου-Χριστίδου -  Ξυδάκη -  Γαλάνη - Αρβανιτάκη κατά το έτος 2008 από την πρώην Νομαρχία Σάμου.

5.Να κατατεθούν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι οφειλές και οι Αντίστοιχοι Κώδικες πίστωσης αυτών για τα έτη 2004-2010 των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας Σάμου



Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς–Νικόλαος Κουίκ

Η ΝΕΛ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΕΝ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ




• Συνεδριάζει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Η δρομολόγηση ταχύπλοων στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και οι περικοπές δρομολογίων συμβατικών πλοίων, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την Πέμπτη 14/03, στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη. Το ενδιαφέρον των εταιρειών εστιάζεται κυρίως στις γραμμές των Κυκλάδων και της Σάμου.

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (NEL) και η θυγατρική της C-LINK FERRIES που απέσυραν το αίτημά τους για δρομολόγηση ταχύπλοου στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά, διεκδικούν τη δρομολόγηση των δύο πλοίων «Αίολος Κεντέρης» σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο .

Συγκεκριμένα η εταιρεία ζητεί τη δρομολόγηση του «Αίολος Κεντέρης» από 28/06/2013 έως 01/09/2013 στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Ιος-Θήρα και του «Αίολος Κεντέρης Ι» από 29/06/2013 έως 01/09/2013 στη γραμμή Πειραιάς-Μύκονος-Εύδηλος-Βαθύ.

Η Hellenic Seaways ζητεί επίσης την έκτακτη δρομολόγηση του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» στη γραμμή Πειραιάς-Μύκονος-Εύδηλος Ικαρίας-Βαθύ Σάμου από 28/06/2013 έως 09/09/2013 και των ταχύπλοων Highspeed 5 στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος από 07/06/2013 έως 08/09/2013, Highspeed 6 στη γραμμή Πειραιάς-Ιος-Θήρα από 14/06/2013 έως 08/09/2013 και Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Ιος-Θήρα από 07/06/2013 έως 08/09/2013.

Στο ΣΑΣ της Πέμπτης αναμένεται να εξεταστούν επίσης τα αιτήματα για δρομολόγηση των ταχύπλοων Superjet στη γραμμή Πειραιάς-Κυκλάδες από 24/04/2013 έως 20/10/2013, του Mega Jet στη γραμμή Ηράκλειο-Θήρα από 08/05/2013 έως 31/10/2013 και του Sea Jet ΙΙ στη γραμμή Ραφήνα-Κυκλάδες από 30/04/2013 έως 31/10/2013.

Στο μεταξύ περικοπή κάποιων δρομολογίων έχουν ζητήσει το επιβατηγό οχηματαγωγό «'Αγιος Γεώργιος» στη γραμμή Πειραιάς-Δυτικές Κυκλάδες από 06/03/2013 έως 31/03/2013 και τα πλοία «Κνωσός Παλάς» και «Φαιστός Παλάς» στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο.

Αποχώρησε από το ΣΕΕΝ η NEL
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίζονται από το κράτος επί ίσοις όροις, προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της NEL Γιάννης Αβραντίνης, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την Πέμπτη.

Ο κ.Αβραντίνης ανακοίνωσε ότι η ΝEL αποφάσισε να αποχωρήσει από τις αρχές του έτους από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, θεωρώντας ότι δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί πλέον τη φιλοσοφία της εταιρείας.




ΑΠΕ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟΥ

σύνταξη Θοδωρής Πυλιώτης




Με ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη και Γρηγόρη Ψαριανού επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα του Λεπροκομείου Χίου. Στην ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού για τη «Σπιναλόγκα» της Χίου, επισημαίνεται ότι το Λεπροκομείο είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Ότι αποτελεί το μακροβιότερο Υγειονομικό Ίδρυμα στην Ελλάδα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο  από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, από τον Σεπτέμβριο του 2011, λόγω της ιδιαίτερης μνήμης που συνοδεύει την μακρόχρονη ιστορία του καθώς και της ιδιαίτερης κατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος. Στην τρέχουσα περίοδο το Ίδρυμα τελεί υπό εγκατάλειψη, ενώ έχει υποστεί φθορές, κλοπές και βανδαλισμούς. Επειδή η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει την απαραίτητη μέριμνα για τα μνημεία που προβάλλουν την μακρόχρονη ιστορία και τον χαρακτήρα του τόπου, μέσω της μνήμης τους, ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας αν υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση του κτιριακού συγκροτήματος, με ποιες ενέργειες προσδιορίζεται αυτή, καθώς και ποιες ενέργειες θα γίνουν για την αξιοποίηση του μνημείου.

πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΩΝ





 Κυκλοφόρησε από το Τουρκικό Ίδρυμα Ιστορίας το «Λεξικό των Σμυρναίικων», μια προσεγμένη έκδοση την οποία επιμελήθηκαν οι Χιώτες στην καταγωγή Άλεξ Μπαλτατζής και Γιώργος Πουλημένος, και ο εγκατεστημένος στο Λονδίνο Σμυρνιός George Galdies.
   Πολλές από τις λέξεις τις ξέραμε γιατί τις χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας, όπως τον μπαλουχανά (ψαραγορά), τα ρήματα κουντώ και βολοδέρνω, το επίθετο πίζουλος, την πιάτσα (για την πλατεία για καφέ) και το μεϊντάνι (για την πλατεία για ύποπτες δουλειές). Άλλες τις μάθαμε από τηλεοπτικές σειρές όπως τη βαρεμένη (έγκυος) και τον γιαβουκλού (αγαπητικός). Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.000 λήμματα της τοπικής διαλέκτου που μιλιόταν από Έλληνες, Λεβαντίνους και από τις άλλες εθνότητες που είχαν σχέση με το εμπόριο. Το ιδίωμα που σταδιακά ξεχνιέται, χρησιμοποιήθηκε από τους Λεβαντίνους μέχρι τη δεκαετία του 1960.
 Οι λέξεις μεταφράζονται στα αγγλικά, στα τουρκικά και στα ελληνικά και παρατίθεται η ετυμολογία τους. Τα σμυρναίικα και τα ελληνικά αποδίδονται με «φραγκοχιώτικη» γραφή, δηλαδή ελληνικά γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες. Έτσι μαθαίνουμε πως η λωλοσερβάγια προέρχεται από τη λωλή στο μυαλό (cerveau), ο νταγλαράς από το βουνό (dağ) και η μουσάντρα, το εντοιχισμένο ερμάριο, από το όνομα του Γάλλου αρχιτέκτονα François Mansart. Κουλαντρίζω στη Σμύρνη σημαίνει οδηγώ όχημα ή κάνω χρήση και στα χιώτικα διευθύνω, ελέγχω. Βουτσάς σημαίνει βαρελάς, κουγιουμτζής-κοσμηματοπώλης και καβάφης-παπουτσής.
   Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται κάποιες παροιμίες της Σμύρνης καθώς και μια σειρά διαλόγων, οι απολαυστικές Σμυρναίικες Κουβέντες, οι οποίες δείχνουν τη χρήση του ιδιώματος στην κοινωνική ζωή πριν το 1922. Οι ιστορίες αποδίδονται στα φραγκοχιώτικα και στα ελληνικά και συμπεριλαμβάνονται αγγλικές και τουρκικές περιλήψεις. Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα
«Η Κυρά Μαριγώ στην δούλα τση: … "Αέρα έχουν πάρει τα μυαλά σου! Ξέρω με ποιόν νταραβερίζεις, με κείνον τον αξιολύπητο, πως τον λένε, Θανάση. Ούλο γύρω-γύρω εδώ στον μαχαλά μας σεργιανάει. Τον έδε και ο Περικλής και μου είπε να σε συμβουλέψω, κοπρόσκυλο είναι λέει, ούλη τη μέρα στους καφενέδες, ναργιλέ και τάβλι, ανάξιο μούτρο! " Ανθούλα: "Μεσίτης είναι, έτσι είναι μαθημένος, ‘ούλη τη μέρα σε ένα γραφείο δεν μπορώ’, λέει. " Μαριγώ: "Ντεμπέλης είναι, στην πίστη μου. Αν παντρευτείς με αυτόναν, δεν θα’ χετε παράδες ούτε για νοίκι στα Χιώτικα! "…».
   Τον σύζυγο της Μαριγώς, τον Περικλή, φαίνεται πως «…καμιά Carmen Σπανιόλα τον είχε μαγέψει για πολύ καιρό! Όταν το ‘μαθε η Μαριγώ, ηπήγε σε μια καφετζού, που τσ’ ηάδειασε το πορτοφόλι δια να δει μες το φλιτζάνι του καφέ το μέλλον τσ’ υπόθεσης… Μα η Μαριγώ δεν ήτανε τόσο χαζή, κι ησκέφτηκε πως τα παραδάκια του Περικλή ηπροτιμούσε να τα έχει δια κείνη και όχι δια καφετζούδες, μάγισσες και χαρτορίχτρες, που είχαν γεμίσει τη Σμύρνη, και δεν ηξαναπήγε… Μα ηπρόσεχε να μη χάσει το γκελ τση, όπως το λένε οι μπαγάσηδοι τση Σμύρνης, και να είναι πολύ θηλυκιά και ναζιάρα με τον Περικλή, γιατί είχε καταλάβει πως του αρέσανε αυτά τα κόλπα….»
ο Λεξικό των Σμυρναίικων μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα Ξενόγλωσσα Βιβλιοπωλεία Τσιγαρίδα στην οδό Ιπποκράτους 10-12, στην Αθήνα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 36.26.028 & 210 36.17.243 E-mail: info@bookstop.gr
   A Lexicon Of Smyrneika – İzmir Rumcası Sözlüğü, των Alex Baltazzi,George Galdies, GeorgePoulimenos, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, Σμύρνη 2012, σελίδες 170.

Βασίλης Αγιαννίδης
πηγη chiosnews.com

AΛΛΟΙ 55 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ





Σήμερα( 12 Μαρτίου) τα ξημερώματα εντοπίστηκαν , στο νησάκι ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ άλλοι 55 παράνομοι μετανάστες Πρόκειται για 40 άνδρες, οι 9 γυναίκες και 6 παιδιά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προέρχονται από την Συρία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΙΟ






ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΤΑΣ «Γ.ΒΕΡΙΤΗΣ»

Την Καθαρά Δευτέρα, 18/03/2013 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτας «Γ.Βερίτης» θα αναβιώσει στην Ελατά το έθιμο του Αγά. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν 11:30 με το ανέβασμα του Αγά στη σκηνή, στις 12:30 θα γίνουν οι Μώροι
και στις 13:30 θα βγει το άλετρο. Στις 15:00 θα βγει ο Νεκρός και αργά το απόγευμα όταν θα ανάψει το κέφι θα χορέψουμε όλοι μαζί και θα τραγουδήσουμε με το παραδοσιακό «πως το τρίβουν το πιπέρι». Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία του χωριού, στους παρευρισκόμενους. Θα προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ φασολάδα, ελιές ,τουρσί, ταραμοσαλάτα και άφθονο κρασί σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων με τρελό κέφι και καλό τραγούδι.


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
Σας περιμένουμε στο όμορφο παραδοσιακό χωριό της Καλαμωτής , στη γιορτή του Εμίνη, την Καθαρή Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013. Θα ακούσετε τις αποφάσεις που ανακοίνωσε στους κατοίκους ο υπεύθυνος για τα Μαστιχοχώρια Έπαρχος – Εμίνης – σε παλιούς καιρούς. Θα απολαύσετε ξεκαρδιστικά επεισόδια, από την αναβίωση της παράδοσης της Μαστίχας στην Αποθήκη του Εμίνη. Θα δείτε να τριγυρνά ανάμεσά σας το φάντασμα ενός Εμίνη-φορομπήχτη και να φέρνει σε απόσταση αναπνοής το Παρελθόν από το Παρόν. Ώρα έναρξης : 12:00 , μεσημέρι.


ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ – ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Με το άνοιγμα του Τριωδίου αρχίζει ο εορτασμός των Αποκριών που κρατάει 3 εβδομάδες. Την Τυρινή Κυριακή από το πρωί «η κομπανία του Τουμπιού» , με πρώτο τον Αγά , με τους σκοπούς της τσαμπούνας και του τουμπιού αφού γυρίσουν το χωριό , καταλήγουν στην πλατεία όπου γύρω στις 15:30 το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση του ζευγολάτη (το έθιμο των Βουδιών). Το γλέντι συνεχίζεται ως αργά. Την Καθαρή Δευτέρα το γλέντι αρχίζει στις 13:00 στην πλατεία του χωριού με πλούσιο μπούφε και την κομπανία να διασκεδάζει τους παρευρισκόμενους με τα παραδοσιακά ακούσματα. Γύρω στις 15:30 το απόγευμα αρχίζει η αναπαράσταση «της ακολουθίας του Νεκρού».Διαβάζετε το «πιπεράτο» κείμενο και όλοι συμμετέχουν ο καθένας με τον τρόπο του. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά...


Η «ΜΟΣΤΡΑ» ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

Η Μόστρα είναι ένα έθιμο που η γέννηση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας χωρίς κανείς να γνωρίζει σταθερή χρονολογία: Μεσαίωνας.
Τα Θυμιανά ήταν προφυλαγμένα με το κάστρο τους. Ελλιπής όμως η προφύλαξη.
Μικρή ελπίδα έδιναν οι Βίγλες (παρατηρητήρια)που ήταν κτισμένες στους κόλπους. Φρουρούνταν μέρα και νύχτα από τους βιγλάτορες, οι οποίοι ίσα- ίσα που προλάβαιναν να ειδοποιήσουν τους χωριανούς.
Σε μια τέτοια περίπτωση ανάγεται η Μόστρα.
Μόστρα είναι ένα έθιμο που εμείς σήμερα αναπαριστούμε και που έχουμε εμπλουτίσει με σύγχρονα καρναβαλικά στοιχειά, παντρεύοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την Παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο διασκέδασης.
Την Τυρινή Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 το βράδυ η Μόστρα «ανεβαίνει» με κουδουνάτους που είναι μεταμφιεσμένοι με διάφορα ποικιλόμορφα ρούχα και παπούτσια, καλύπτοντας το πρόσωπο τους με "μουτσούνες" – ώστε να μην ξεχωρίζουν ποιοί είναι στην πραγματικότητα - , κρατούν ξύλα ,μπαστούνια , μαγκούρες για να χορέψουν το Ταλίμι , όπως είθισται , και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο με πειράγματα και αστεία.
Την Τυρινή Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 το πρωί η Μόστρα «κατεβαίνει» με βρακάδες και πειρατές , διότι η επίσημη μέρα και το έθιμο ξεκινάει με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών , τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση "Σκάλες" των Θυμιανών και , χορεύοντας Ταλίμι , κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και τη συνοδεία ομάδων 20-30 ατόμων η καθεμία , ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος.
Κλείνουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακό νησιωτικό γλέντι στην Πλατεία του χωριού.


ΑΓΑΣ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΑ ΟΛΥΜΠΩΝ

Ο Αγάς και η Χανούμα των Ολύμπων είναι ένα έθιμο θεσμοθετημένο από την εποχή της Τουρκοκρατούμενης Χίου. Το έθιμο παλιά το αναβίωνε η νεολαία του χωριού.
Τα τελευταία όμως χρόνια η δημιουργία του ΕΕΣΟ έγινε ο φορέας της διοργάνωσης και αναβίωσης του.
Το πρωί της Κ. Δευτέρας με συνοδεία μουσικών οργάνων από τα σπίτια τους ξεκινούν ο Αγάς και η Χανούμα για την πλατεία του χωριού.
Συνοδεύονται από πλήθος χωριανών και από τους «κολιτζήδες» στρατιώτες δηλαδή.
Ο πρώτος καλιτζής μεταφέρει στο κεφάλι του το «Σινί» μεγάλος δίσκος που είναι γεμάτος γλυκίσματα και νηστίσιμα φαγητά.
Περιφέρονται γύρω από τον Πύργο της πλατείας όλοι μαζί και μετά «κάθονται» στην σκηνή που έχει φτιαχτεί εκεί.
Η σκηνή έχει δυο επίπεδα.
Κάτω κάθονται οι δικαστές και πάνω ο Αγάς και η Χανούμα, έτσι αρχίζει και η «εξουσία» του Αγά ως τη Δύση του ηλίου.
Ο πρώτος χορός «πολιτικός» ανήκει στον Αγά και τη Χανούμα.
Παλιά χόρευαν με τουμπί και τσαμπούνα, τώρα χρησιμοποιούνται λαϊκά όργανα.
Το λεγόμενο «δικαστήριο» που πλαισιώνει τη σκηνή αποτελείται από τον Πρόεδρο Βεζίρη, γραμματέα και ταμία.
Γίνονται δίκες με αστείο και σκανδαλιστικό περιεχόμενο.
Ο καθένας προσέρχεται στο δικαστήριο, έρχεται με συνοδεία κάποιου «καλιτζή» όπου και αναφέρει στον πρόεδρο το παράπτωμα του.
Αφού του αποδοθεί η ποινή ο «καταδικασμένος» πληρώνει στον ταμία ότι θέλει και μετά κερνιέται από γλυκά και το κρασί που υπάρχουν.
Το ποσό που συγκεντρώνεται καλύπτει έξοδα του ΕΣΣΟ και γίνονται έργα κοινής ωφέλειας του χωριού.
Κατά τη διάρκεια των δρώμενων, χορεύουν οι νέοι και οι νέες του χωριού φορώντας τοπικές ενδυμασίες.
Το όλο έθιμο πλαισιώνουν και μασκαρεμένοι οι οποίοι οργανώνουν και την «απαγωγή» της Χανούμας σατιρίζοντας έτσι το καθεστώς των Οθωμανών που ήταν γεμάτο μηχανορραφίες για την κεντρική εξουσία.
Πριν τη λήξη του εθίμου χορεύει ο Αγάς και η Χανούμα με τον ήχο των μουσικών οργάνων.
Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάνονται σταυρωτά χέρι-χέρι και χορεύουν τον «Δετό».
Κάποιος τραγουδάει σατυρικά τραγούδια και όσοι χορεύουν τα επαναλαμβάνουν χορεύοντας.
Το έθιμο ουσιαστικά τελειώνει την άλλη μέρα με το «θάνατο» και κάψιμο του Ταμπουραγά δηλαδή του Αχυρένιου.
Οπού και εδώ μασκαρεμένοι ως μαυροφορούσες μοιρολογίστρες μαζί και η Χανούμα κλαίνε και μοιρολογούν για τον πρόωρο θάνατο του Αγά.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΙΟΥ "Γ. ΘΕΟΤΟΚΑΣ"


Κυριακή 17 /3/ 2013: 19:00 "Καρκαλούσες" και Διπλός στην κεντρική πλατεία του Πυργιού
Δευτέρα 18 / 3 / 2013: 13:00 Χοροί του Πυργιού και της Χίου 14:00 Xωρατό με τις Καρκαλούσες & αναβίωση παλαιού εθίμου
Ακολουθεί γλέντι για όλο τον κόσμο με την παρουσία και συμμετοχή των Καρκαλούσων
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΧΙΟΥ «ΆΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ»


Παραδοσιακό γάμο με παππά και με κουμπάρο, θα αναβιώσει ο σύλλογος την Τυρινή Κυριακή 17 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του χωριού.
Η νύφη και ο γαμπρός, θα συνοδεύονται απο ζωντανή παραδοσιακή μουσική και κατά το πέρασμα της πομπής από τις γειτονιές του χωριού, θα παιχτούν θέατρο δρόμου, αποκριάτικα δρώμενα, σάτιρες κ.λ.π. με τελικό προορισμό την πλατεία, όπου και θα γίνει και η τέλεση του μυστηρίου.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παραδοσιακό χιώτικο γλέντι, με πλούσιους σπιτικούς μεζέδες και ούζο και κρασί ΔΩΡΕΑΝ.
Το χωριό Νεχώρι απέχει 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χίου.
Συμμετοχή στο παραδοσιακό Ελληνικό μεσημεριανό με 10 Εuro το άτομο.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας θα χαρεί πολύ να σας γνωρίσει και να σας περιποιηθεί.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΟΛΙΣΣΟΥ "Ο ΟΜΗΡΟΣ"
Κάθε χρόνο την τελευταία αποκριά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Στις 6 το απόγευμα, νέοι και γέροι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Νέες προσφέρουν σούμα, ξηρούς καρπούς κ.ά. στους παρευρισκόμενους. Ακολουθεί χοροεσπερίδα σε ταβέρνα με μασκαράδες, γλέντι χορό με παραδοσιακή ορχήστρα κει εκλεκτούς μεζέδες

.
Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων : ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ 2013
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων σας προσκαλεί στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στα Άνω Καρδάμυλα, έναρξη 12.00μ.μ. ΟΙ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ περιλαμβάνουν παρέλαση με στολές, Καρδαμυλίτικο παραδοσιακό δρώμενο και φυσικά αποκριάτικο γλέντι.