Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ



                                                            του  ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΙΑΜΗ 


Το ότι τα βλέπω όλα μαύρα, σε ότι έχει σχέση με αυτό τον κακότυχο τόπο, δεν το έκρυψα ποτέ μου. Η απελπισία και η οργή μου είναι διάχυτη σε κάθε κείμενο και δημοσίευμα μου. Όσο μπορώ  ελεύθερα να σκέπτομαι και να εκφράζομαι, δεν θα πάψω δημόσια να ζητώ ευθύνες από όσους μας έσυραν στη σημερινή συμφορά. Δεν είναι λίγοι, δυστυχώς  και  δεν τους εστιάζω σε ένα μόνο πολιτικό χώρο ή σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν θέλω να είμαι αρεστός σε κανέναν πολιτικό άνδρα ή πολιτικό  σχηματισμό. Πάντα ήμουν - Είμαι και θα είμαι ενάντια στους κυβερνώντες , τους εξουσιαστές και τους οικονομικά ισχυρούς . Πόσο μάλλον σε όλο αυτό τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό της  ανάλγητης τρικομματικής  κυβέρνησης . Εναγωνίως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα,  έψαχνα να βρω ή να ακούσω κάτι τις από αυτούς οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους  τις τύχες των παιδιών  και τις δικές μας . Κάτι μικρό, έστω και  ελάχιστο για να αναπτερωθεί η χαμένη ελπίδα.  Δυστυχώς τίποτα. Άξαφνα, κεραυνός εν αιθρία, ακούω με τα ίδια μου αυτιά, ένα ταπεινό φτωχόπαιδο των Καρδαμύλων, αρχιπλοίαρχο ναυτιλιακής εταιρείας,  να καλεί από βήματος, τους συμπατριώτες του εφοπλιστές να ναυτολογούν Έλληνες στα καράβια τους. «Λίγα νέα παιδιά ζουν πλέον στο χωριό μας . Ας μη τα διώξουμε και αυτά». Και όχι μόνο αυτό. Ζήτησε από υπεύθυνους  παράγοντες  να τον ενημερώσουν  για όσους αδυνατούν να βρουν εργασία, ώστε με παρεμβάσεις του σε ναυτιλιακά γραφεία να καταφέρουν να ναυτολογήσουν όσο ποιο πολλούς μπορούν . Η υλοποίηση της σκέψης του καπετάν Αλέκου Καραμούζου, ήταν  το καλύτερο και ελπιδοφόρο νέο που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα . Την βρίσκω άξια συγχαρητηρίων, σχολίων και παραδειγματισμού. Ας τον ακούσουν οι δυνατοί του χρήματος. Ας κάνουν και αυτοί κάτι για την χειμαζόμενη πατρίδα και τους χωριανούς τους. Τη βοήθεια τους την έχουμε ανάγκη όλοι μας.             




Στην εποχή της ανέχειας και του γενικού περιορισμού  κάθε είδους εξόδων , ακόμα και αυτών σίτισης  και ένδυσης, ένας άνθρωπος του πολιτισμού, ξεχωριστός, επιμένει  να διαλαλεί και να ευαγγελίζεται το λόγο του Θεού,  τις  σκέψεις και τα  πιστεύω  του. Ομιλώ για τον κύριο Γεώργιο Φ. Παπαδόπουλο.  Πίστευα ότι  «Μοναχικός Καβαλάρης  Πολιτισμού» στο Μυροβόλο νησί μας, ήταν ο αγαπητός φίλος  Βαγγέλης Ρουφάκης ,  ο οποίος με την δωρεά διανομή του εξαίρετου  περιοδικού  «ΔΑΦΝΗ», κοινωνούσε Θεία Γνώση. Έπεσα έξω !   Ένα τεύχος με τίτλο : «Χιώτικα Πνευματικά Διανθίσματα» , έδωσε τέλος στην μοναδικότητα του εκ Δαφνώνος  φίλου μου.  Αντίδωρο αγάπης προς τον άνθρωπο του εκλεκτού  συμπατριώτη μας και όχι μόνο.  26 Διαφορετικοί τίτλοι με το όνομα του κ. Παπαδόπουλου Κοσμούν τη Χιακή βιβλιογραφία.   Όλα αυτά, ακόμα και η αποστολή τους, σε όλη την επικράτεια, βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο και κανέναν άλλο. Αλήθεια, σας ερωτώ δεν είναι άξιος τιμητικής αναφοράς συνοδευόμενη με ένα ταπεινό ευχαριστώ για την συνεισφορά του;    



       
Πριν αλέκτωρ  λαλήσει τρεις, έγινα δέκτης  ενός  λιτού  αλλά μεστού  ουσίας  και περιεχομένου μηνύματος  από τον Πρόεδρο του «Σύλλογο Φίλων Οινουσσών», κ. Γεώργιο Δανιήλ , το οποίο  έκανε γνωστό ότι,  αυτές τις τραγικές για τον λαό μας ημέρες,  ο «Σ.Φ.Ο», προσφέρει δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστα  μέλη  του. Κατοίκους του νησιού και άπορους συμπολίτες  τους, οι οποίοι έχουν ανάγκη. «Κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα» ήταν το κοινωνικό μήνυμα  που απλόχερα σκορπούσε αυτός ο Λαμπρός Σύλλογος !                                                                                                                                                
                                                         



Βούρκωσαν τα μάτια μου. Ένα αχνό χαμόγελο  ήλθε να γλυκάνει την οργή μου και  να  χαρίσει  αισιόδοξα μηνύματα, μέσα στη γενική απογοήτευση των ημερών της θλίψης.   Η όλη  κατάσταση, πιθανά  μας ανάγκασε  να ξαναβρούμε χαμένες  αξίες  που  μας χαρακτήριζαν σαν λαό. Βρήκαμε την χαμένη «Ανθρωπιά»  μας . Το «Φιλότιμο» και τη «Συμπόνια». Πάψαμε να θαρρούμε πως πετάμε στα ουράνια. Γυρίσαμε και ξαναβρήκαμε τον αληθινό ταπεινό εαυτό μας . Ως φθίνουσα  κοινωνία και σαν λαός εν παρακμή, έχουμε ανάγκη αφύπνισης. Επανεκκίνησης .  Έχουμε ανάγκη παραδειγμάτων να ακτινοβολούν αισιοδοξία.   Τρία  απτά δείγματα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο σε διάστημα λίγων ημερών, λειτούργησαν σαν τονωτική ένεση, τουλάχιστον σε εμένα. Άνθρωποι,  χωρίς καμία σχέση και επαφή μεταξύ τους, με τις ανθρωπιστικο κοινωνικές παρεμβάσεις τους, έδωσαν διδάγματα  Ελληνικών Αξιών. Έδειξαν πως αντιδρά αυτός ο αδάμαστος λαός  στις αντίξοες καταστάσεις.  Βροντοφώναξαν στους ασήμαντους και «λίγους» πολιτικούς ηγήτορες της τρικοματικής παράτας . Τους Διεθνείς  τοκογλύφους του Δ’  Ράιχ  και της παρέας τους , ότι αυτός ο λαός δεν θα νικηθεί . Κόντρα στα σχέδια, για μετατροπή της πατρίδας μας σε επίπεδο Βουλγαρίας- Ουκρανίας – Ρουμανίας ή δεν ξέρω άλλο τι, τους δίνουμε να καταλάβουν ότι τελικά δε θα καταφέρουν τίποτα . Για ένα και μόνο λόγο..... Εμείς είμαστε «Ανάδελφοι Έλληνες» και όχι «Σλάβοι» ή «Ούννοι» .   Ας το καταλάβουν οι  άσπονδοι «εταίροι» μας, προτού είναι επικίνδυνα αργά  για εμάς και για εκείνους . Ώσπου να έρθει εκείνη η Άγια Μέρα της Λευτεριάς,  προχωράμε μπροστά με το χαμόγελο στα χείλη .....Αδέρφια μου δεν λυγίζουμε ........ !!!  Ψηλά το Κεφάλι

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ... ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Τρεις προϋποθέσεις για τι Δημόσιο θέτει η τρόικα για να δοθεί η δόση των 2,8 δισ., σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά την επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να είναι έτοιμα:
-Τα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου
-Ο αριθμός των υπαλλήλων ανά φορέα που θα ενταχθούν στην κινητικότητα
-Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν στις αρχές του 2014
Από αυτά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαθέτει μόνον τα οργανογράμματα των υπουργείων και τον αριθμό των υπαλλήλων τους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις τόσο για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε κινητικότητα όσο και για το πότε θα γίνει αυτό.
Δεν θέλουν να μιλήσουν για απολύσεις
Παράλληλα ένα ακόμη «αγκάθι» είναι ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτός του ότι δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τέτοια στοιχεία, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μιλήσει για αποχωρήσεις (απολύσεις) δημοσίων υπαλλήλων έστω και το 2014.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Μανιτάκης υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος των αποχωρήσεων (απολύσεων) θα επιτευχθεί από τις συνταξιοδοτήσεις, της οικειοθελείς αποχωρήσεις αλλά και τους επίορκους.
Κουβέλης: Κανένα δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις
Πάντως, το θέμα των απολύσεων, έστω και σε επίπεδο πρόβλεψης για το 2014, αναμένεται να είναι ένα από τα «αγκάθια» στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις, καθώς, κυρίως, για τη ΔΗΜΑΡ που μέσω του Α. Μανιτάκη έχει αναλάβει και το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν «κόκκινη» γραμμή. Άρα, το πρόβλημα θα κληθεί να το επιλύσει το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών.
Μάλιστα, ο Φ. Κουβέλης κατά τη χθεσινή ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο «σινέ Κεραμεικός», στο Μεταξουργείο, εκτός από τη στήριξη που παρείχε για μία ακόμη φορά στον Α. Μανιτάκη έστειλε χθες μήνυμα και προς το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας ότι «δεν αποφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος η εμμονή της τρόικας για απολύσεις.»
aftodioikisi.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ : 5.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ


- Για πρώτη φορά δόθηκε αριθμός απολύσεων υπαλλήλων τουΔημοσίου
- Δεν διευκρινίστηκε εάν θα περιλαμβάνονται και οι επίορκοι
- Μέχρι το τέλος του 2014 οι απολύσεις σύμφωνα με πληροφορίες
- Επιμένει η τρόικα σε απολύσεις και όσων βγουν σεδιαθεσιμότηταΕπίσημα και για πρώτη φορά φαίνεται πως δόθηκε στην τρόικα από την κυβέρνηση αριθμός απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Πέρα από κινητικότητα, διαθεσιμότητα και άλλες ... περιστροφές οι πληροφορίες λένε ότι τελικά οι τροικανοί ... κατάφεραν να πάρουν αριθμό ατόμων προς απόλυση.
Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν στις 5.000 άτομα (ίσως λίγο πιο πάνω) και μιλούν για απολύσεις ισάριθμων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2014.
Και πάλι όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται επίορκοι, κοπανατζήδες, άτομα που έχουν παραποιήσει έγγραφα κλπ.
Επίορκοι και λοιπό έχουν προσδιοριστεί περίπου στις 7.000. Αν δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό που δόθηκε μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου τότε μι9λάμε για επιπλέον 5.000 απολύσεις.
Η τρόικα ωστόσο επιμένει ότι θα πρέπει να προκύψουν και υπάλληλοι προς απόλυση και από τη διαθεσιμότητα, από τους 25.000 που θα πρέπει να βρεθούν εκτός εφέτος δηλαδή.
newsit.gr

AΣΕΠ : 1.800 ΙΔΑΧ ΔΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ "ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ"



Παρήλθε την Τετάρτη η εικοσαήμερη προθεσμία (από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπ΄αριθμ. 1/2013 Ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) εντός της οποίας οι Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των φορέων αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ ψηφιακό πίνακα συνδρομής κριτηρίων με όλους τους υπαλλήλους τους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, από τους 1.891 «διαθέσιμους» που θα κληθούν να καλύψουν μια από τις 2.043 κενές θέσεις του Δημοσίου, κατέθεσαν μηχανογραφικό οι 1.800.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που μέχρι και χθες περιήλθαν στο ΑΣΕΠ από τους εν λόγω φορείς έχουν ως εξής:
- Ενενήντα οκτώ (98) φορείς απέστειλαν ψηφιακούς πίνακες συνδρομής κριτηρίων που αφορούν οκτακόσιους εξήντα οκτώ (868) υπαλλήλους συνολικά.
- Επιπλέον ενενήντα οκτώ (98) φορείς ενημέρωσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι αποστέλλουνψηφιακούς πίνακες συνδρομής κριτηρίων που αφορούν εννιακόσιους τριάντα δύο (932) υπαλλήλους. Αναμένονται οι σχετικοί ψηφιακοί πίνακες.

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ , ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ



Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος τριών υπαλλήλων δύο δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι, έναντι αμοιβής, εξασφάλιζαν «πιστοποιητικά δυσλεξίας», ώστε μαθητές λυκείου να μην υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, τελεσθείσας από κοινού και κατ” εξακολούθηση από υπαιτίους που διαπράττουν πλαστογραφίες κατ” επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, έπειτα από σχετικές καταγγελίες, από την οποία προέκυψε ότι τουλάχιστον αυτοί οι τρεις υπάλληλοι, με ειδικότητες λογοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.λπ. των νοσοκομείων, που κατά πληροφορίες είναι το Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης, συστηματικά από το έτος 2007 «εξασφάλιζαν» πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε γονείς μαθητών Λυκείου, έναντι αμοιβής από 300-900 ευρώ ανά πιστοποιητικό.
aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ




Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε συνέχεια δημοσιοποίησης στοιχείων περί ενδεχόμενης παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά του Ιράν, από Έλληνα πολίτη και αλλοδαπή εταιρεία, που έχει λάβει άδεια εγκατάστασης γραφείου της στην Ελλάδα, διαβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου της αλλοδαπής εταιρείας, προκειμένου να εξεταστεί άρση της άδειας εγκατάστασης της.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται, ότι από τη σχετική προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν διαπιστώνεται εμπλοκή, στην υπόθεση αυτή, πλοίων ελληνικής σημαίας ή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

ΣΤΙΣ 28/3/2013 Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ


Στις 28 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΟΕ η κλήρωση των αγώνων της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας υδατοσφαίρισης Ανδρών 2012-2013. Στην κληρωτίδα θα μπουν οι 8 ομάδες:
ΝΟ Βουλιαγμένης
Ολυμπιακός
ΝΟ Χίου
Παναθηναϊκός
Πανιώνιος
ΝΟ Αργοστολίου
ΓΣ Ηλιούπολης
Νηρέας Λαμίας.

Από την κλήρωση θα προκύψουν τέσσερα ζευγάρια, με τους νικητές των νοκ άουτ αγώνων που θα γίνουν στις 10 Απριλίου να προκρίνονται στο Final 4 της διοργάνωσης.
Το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου 2013. Στην περίπτωση όμως που θα υπάρχει ελληνική ομάδα στο Final 4 του Τσάμπιονς Λιγκ (31/5/13-1/6/13 Βελιγράδι), τότε η διοργάνωση θα μετατεθεί για το διήμερο 7 και 8 Ιουνίου 2013
noxiou.gr

ΔΙΚΤΥΟ Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ. - ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ : ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Δίκτυο Α. Μ. Α. Δ. Ε. Σ.

Πρώτη Δράση Αλληλεγγύης: Εθελοντική Αιμοδοσία

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Δικτύου Αλληλεγγύης, Μελετών, Ανάπτυξης, Δημιουργίας, Έρευνας/Εκπαίδευσης, Συνεταιριστικής Παιδείας & Επιχειρηματικότητας, - Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ.

την Κυριακή 14 Απριλίου 2013

από τις 09:00 πμ. εώς τις 13:00 μμ στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου.

Η δημιουργία τράπεζας αίματος αποσκοπεί πρωταρχικά στην εξυπηρέτηση των μελών και φίλων του δυκτίου και των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χίου (Πιτυός, Καρδάμυλλα, Ναγός, Γιόσωνας, Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα).

Ας δείξουμε έμπρακτα όλοι της αλληλεγγύη μας!!!!

Για περισσότερες πληροφορίες:

E-mail: network.amades@gmail.com
Facebook group: NETWORK A.M.A.D.E.S
Τηλέφωνα: 6942411512 & 6947998030.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΟ


Προβλήματα έχουν δημιουργήσει η ισχυρή νότιοι άνεμοι που σαρώνουν το νησί, με ριπές ανέμων που ξεπερνούν τα 65 χιλιόμετρα την ώρα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν η οδηγοί αλλά και η πεζοί που κινούνται στης παραλιακές περιοχές και οδούς.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας των ανέμων είναι ότι κάποια στιγμή σήμερα το απόγευμα διεκόπη η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην Λεωφόρο Ενώσεως, και συγκεκριμένα από τα φανάρια της Φάρκαινας, όπου στο ρεύμα Κυκλοφορίας από το αεροδρόμιο προς την πόλη της Χίου η θάλασσα είχε κατακλύσει το οδόστρωμα, παρασύροντας βότσαλα, πέτρες, ξύλα και γενικά ότι μπορούσε να παρασύρει.


 http://chiosport.blogspot.com

TΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ" ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ


Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»
Το πλοίο της εταιρείας μας Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» παραμένει σήμερα Πέμπτη 14/03 στο λιμάνι της Λήμνου λόγω του ισχύοντος απαγορευτικού απόπλου.
Το πλοίο, υπό την προϋπόθεση βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, θα αναχωρήσει σήμερα στις 23:00 για το υπόλοιπο δρομολόγιο του.
Τα δρομολόγια του πλοίου διαμορφώνονται ως κάτωθι:
ΠΕΜΠΤΗ 14/03/2013: ΛΗΜΝΟΣ (ΑΝ 23:00)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/03/2013: ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΑΦ 06:00 ΑΝ 07:00) - ΧΙΟΣ (ΑΦ 10:40 ΑΝ 11:10) - ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ (ΑΦ 14:20 ΑΝ 14:50) - ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ (ΑΦ 16:30 ΑΝ 17:00) - ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ (ΑΦ 18:40 ΑΝ 19:10) - ΧΙΟΣ (ΑΦ 22:20 ΑΝ 22:50)
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/03/2013: ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΑΦ 02:30 ΑΝ 04:00) - ΛΗΜΝΟΣ (ΑΦ 10:00 ΑΝ 11:00) - ΚΑΒΑΛΑ (ΑΦ 15:45 ΑΝ 22:00)
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/03/2013: ΛΗΜΝΟΣ (ΑΦ 02:45 ΑΝ 03:30) - ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΑΦ 05:00 ΑΝ 05:30) - ΛΑΥΡΙΟ (ΑΦ 14:00)
Το δρομολόγιο της Κυριακής 17/03/13 από Λαύριο προς Άγ. Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα και επιστροφή θα παραμείνει ανεκτέλεστο.
Το πλοίο θα επανέλθει στα τακτικά του δρομολόγια τη Δευτέρα 18/03/2013 με αναχώρηση από Λαύριο 22:
 
00
http://chiosport.blogspot.com

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ



Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εντούτοις πραγματοποιεί καθημερινά τακτικούς και έκτακτους ελέγχους και παρεμβαίνει ουσιαστικά σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς της.
Για το έτος 2012, μεταξύ άλλων:
• Διαπιστώθηκαν 1345 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. που βεβαιώθηκαν στο πλαίσιο τροχονομικών ελέγχων
• εντοπίσθηκαν 440 εγκαταλελειμμένα οχήματα,
• απομακρύνθηκαν 368 οχήματα, κατόπιν ειδοποίησης,
• κατασχέθηκαν 5271 προϊόντα παράνομης ή μη απομίμησης,
• προέβησαν σε 196 ελέγχους για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου,
• εκτέλεσαν 24 διοικητικές ποινές (σφραγίσεις/αποσφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος),
• πραγματοποίησαν 58 ελέγχους σχετικά με το πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο,
• αφαιρέθηκαν 24 πινακίδες κυκλοφορίας,
• προέβησαν σε 33 ελέγχους που αφορούν την καθαριότητα και σε 29 ελέγχους για παράνομη υπαίθρια διαφήμιση και για παράνομη εγκατάσταση πλανόδιων νομάδων.
Επιπλέον προέβησαν σε 290 μεταβάσεις κατ' οίκον για βεβαιώσεις φυσικής παρουσίας και επικυρώσεις γνησίου υπογραφής σε συνταξιούχους και εξουσιοδοτήσεις διαφόρου τύπου σε άτομα με αδυναμία μετακίνησης.
Παράλληλα παρενέβησαν ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κάθε φορά προέκυπταν, προκειμένου να διευκολύνονται οι δημότες μας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΘΕΜΑ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τις πρόσφατες διεργασίες σχετικά με τη σύμπραξη Ελληνικών Επιμελητηρίων με το Επιμελητήριο της Σμύρνης για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στο χρόνιο, αλλά φλέγον ζήτημα της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στη Χίο.
Όπως ήδη και εσείς γνωρίζετε, με δεδομένη τη χρονοβόρα αναμονή των διεργασιών για την κατασκευή του νέου λιμανιού της Χίου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα της πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων με την κατασκευή της προβλήτας, όπως ακριβώς προβλέπεται στην Α΄ φάση της μελέτης για το νέο κεντρικό λιμένα στη θέση Κοντάρι. Το θέμα δε, καθίσταται εξαιρετικά επείγον, καθώς υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με τον καθορισμό συγκεκριμένων λιμένων, οι οποίοι θα γίνουν υποδοχείς κρουαζιερόπλοιων.
Με τον τρόπο αυτό, η ακριτική Χίος θα μπορέσει να καταστεί προορισμός κρουαζιερόπλοιων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση του τουρισμού και της τοπικής αγοράς, η οποία αναμένει εναγωνίως κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι η Χίος διαθέτει όλα τα προσόντα για να καταστεί ελκυστικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επιπλέον διαθέτει και το πλεονέκτημα της καίριας γεωγραφικής θέσης, στο κέντρο του Αιγαίου και απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια.
Κατόπιν τούτων, οποιαδήποτε ολιγωρία ως προς συγκεκριμένο αίτημα, θα αποβεί εξαιρετικά ζημιογόνα για το νησί μας, καταδικάζοντάς το σε απομόνωση, σε μια περίοδο μάλιστα που άλλες πόλεις δραστηριοποιούνται έντονα και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβείτε για την επίλυση του ζητήματος. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία χρειαστεί.
Με εκτίμηση
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
Δήμαρχος Χίου

ΣΔΟΕ : "ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ" ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΧΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 10ετίας



Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ μπαίνουν με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, πρώην νομάρχες και επιθεωρητές συγκεκριμένων υπουργείων της τελευταίας δεκαετίας. Στόχος να ελεγχθούν πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διαχείρισης δημόσιου χρήματος.
Πιο συγκεκριμένα, το  ΣΔΟΕ πρόκειται να  διενεργήσει εκτενείς ελέγχους οικονομικών στοιχείων φορολογικών και τραπεζικών όλων των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά, καθώς και όλων των επιθεωρητών Μεταφορών, Υγείας, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα διεξαχθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος των υπό διερεύνηση προσώπων, ενώ έχει δοθεί σαφής εντολή για άρση όλων των περιοριστικών απορρήτων. Στην περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις για αδικαιολόγητο πλουτισμό ή διασπάθιση χρημάτων, η έρευνα θα επεκταθεί και για τυχόν διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ με βάση την εισαγγελική  εντολή βρίσκονται :
Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι οικονομικών υπηρεσιών, μέλη οικονομικών υπηρεσιών και ταμίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά.
 Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και οικονομικές επιτροπές των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων καθώς και πρώην νομάρχες των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
 - Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Ελέγχου Υπουργείου Μεταφορών, της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας και Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας.
 Η έρευνα του αναμένεται να ξεκινήσει πρώτα από μεγάλους δήμους και Περιφέρειες, ενώ ήδη έχουν αποσταλεί από τους εισαγγελείς στο ΣΔΟΕ τα προσωπικά στοιχεία των περισσοτέρων προσώπων που πρόκειται να ελεγχθούν. 
aftodioikisi.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ - ΛΗΜΝΟΥ




Την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου θα επιτρέπεται ο διακανονισμός των δανείων φυσικών και νομικών προσώπων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τελούν υπό εκκαθάριση, ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με τον τέως Βουλευτή και Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου Σπύρο Γαληνό, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «μετά την αναστολή της άδειας λειτουργίας και την θέση σε εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και μάλιστα χωρίς την μεταφορά του ενήμερου χαρτοφυλακίου των δανείων σε άλλη τράπεζα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να κάνει ρυθμίσεις των δανειακών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους δανειολήπτες των άλλων τραπεζών».

Θα «παρασχεθεί το δικαίωμα στον εκκαθαριστή να τροποποιεί ή να ανανεώνει δανειακές συμβάσεις κάθε κατηγορίας με στόχο να υλοποιεί διακανονισμούς των δανείων (όπως παρατάσεις χρόνου αποπληρωμής, περιόδους χάριτος, κεφαλαιοποίηση καθυστερημένων οφειλών κ.α.), με την ευελιξία που έχουν σήμερα και τα υπόλοιπα εν λειτουργία ιδρύματα;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και υπογραμμίζει πώς «με αυτό τον τρόπο, η εκκαθάριση θα αποφύγει χρονοβόρες και υψηλού κόστους δικαστικές ενέργειες που θα αύξαναν το κόστος είσπραξης επιφέροντας ανυπολόγιστη ζημία».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ - ΛΗΜΝΟΥ

Κύριε  Υπουργέ,

Όπως με ενημερώνει ο τ. Βουλευτής και Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ της εκλογικής περιφέρειας του Νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός, το  Υπουργείο σας προωθεί αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των δανείων φυσικών και νομικών προσώπων, που αδυνατούν, λόγω των επιπτώσεων από την παρατεταμένη ύφεση να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις.

Στο νομό Λέσβου, μετά την αναστολή της άδειας λειτουργίας και την θέση σε εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και μάλιστα χωρίς την μεταφορά του ενήμερου χαρτοφυλακίου των δανείων σε άλλη τράπεζα, η τράπεζα αδυνατεί να κάνει ρυθμίσεις των δανειακών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους δανειολήπτες των άλλων τραπεζών. Και βέβαια το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με τις αποφάσεις που σκοπεύετε να λάβετε, αν δεν κάνετε κάτι για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, σε επιστολή του προς εσάς αναφέρει ότι στα πλαίσια της αναμενόμενης ρύθμισης θα πρέπει να εισαχθεί τροπολογία, τροποποιώντας το άρθρο 5 του ν.4210/2011 που αντικαθιστά το άρθρο 68 του ν.3601/2007 με προσθήκη στην παράγραφο Ε’, ως ακολούθως: «παρέχεται το δικαίωμα στον εκκαθαριστή να τροποποιεί ή να ανανεώνει δανειακές συμβάσεις κάθε κατηγορίας με στόχο να υλοποιεί διακανονισμούς των δανείων (όπως παρατάσεις χρόνου αποπληρωμής, περιόδους χάριτος, κεφαλαιοποίηση καθυστερημένων οφειλών κ.α.), με την ευελιξία που έχουν σήμερα και τα υπόλοιπα εν λειτουργία ιδρύματα».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να παρέχεται το δικαίωμα και η εντολή στον εκκαθαριστή, να τροποποιεί δανειακές συμβάσεις και να υλοποιεί διακανονισμούς των δανείων ( όπως παρατάσεις, περιόδους χάριτος κ. α. ), με την ευελιξία που έχουν σήμερα και τα υπόλοιπα εν λειτουργία πιστωτικά ιδρύματα όπως επίσης και να ανανεώνει δανειακές συμβάσεις με την μορφή κεφαλαίου κινήσεως;

2.Κατανοείτε ότι εισάγοντας την ανωτέρω προτεινόμενη τροπολογία, η ρύθμιση των δανείων θα αποκτήσει συνολικό χαρακτήρα, χωρίς εξαιρέσεις; Ότι προβαίνοντας στην τροποποίηση του άρθρου 5 του Ν.4210/2011 η εκκαθάριση θα αποφύγει χρονοβόρες και υψηλού κόστους δικαστικές ενέργειες που θα αύξαναν το κόστος είσπραξης επιφέροντας την ανυπολόγιστη ζημία της εκκαθάρισης;


Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΓΙΑ "ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Πρόσθετες Αμοιβές Πρυτανικής Αρχής και άλλων στελεχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σε προηγούμενη ερώτηση μας, με αφορμή καταγγελία του ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Διοικητικών υπαλλήλων), αναφορικά με τις διαδικασίες πρόσληψης συμβασιούχων και την μη επαναπρόσληψη συνάδελφων τους που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα κι έχουν χρόνια εμπειρίας στα αντικείμενα που προκηρύσσονται, είχαμε θέσει θέματα εμπορευματοποίησης της Παιδείας.
Ένα αντίστοιχο θέμα φαίνεται να είναι οι πρόσθετες αμοιβές της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του ιδρύματος. Θέμα το οποίο έχει έλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο (1. Εφημερίδα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, Τίτλος «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει στο Πανεπιστήμιο; Χιλιάδες ευρώ στους εαυτούς τους», Ημερομηνία 03.09.2012, 2., Εφημερίδα ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, Τίτλος «Χορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο», Ημερομηνία 17.10.2012, 3. Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Τίτλος «Κάντο όπως το Πάντειο», Ημερομηνία 10.11.2012 κ.α.).
Γίνεται για πολλοστή φορά κατανοητό ότι, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση δοκιμάζεται, οι σπουδαστές και οι φοιτητές στην κυριολεξία πεθαίνουν από το κρύο, η φοιτητική μέριμνα είναι πλέον υποτυπώδης, η σίτιση κατέληξε ανταποδοτική σε χαλεπούς καιρούς, οξύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες πληρώνονται πενιχρά και ειδικά στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013 δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, τα προγράμματα σπουδών γίνονται όλο και πιο φτωχά, υποβαθμίζονται κ.ο.κ., την ίδια στιγμή παρατηρούμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να κατευθύνονται στο στενό κύκλο της Πρυτανικής αρχής ως πρόσθετες αμοιβές.
Για παράδειγμα, στη «Διαύγεια» με βάση το έγγραφο ΑΔΑ: Β49Ζ469Β7Λ-9ΙΣ με ημερομηνία 19.09.2011 διαβάζουμε ότι η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλα στελέχη, λαμβάνουν έξτρα αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με αφορμή τη διαχείριση του έργου «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου Χώρου».
Σύμφωνα με απάντηση της Πρυτανικής Αρχής του ΠΑ στην εφημερίδα «Νέα της Λέσβου» (10.09.2012), η ίδια η Πρυτανική Αρχή κρίνει τον εαυτό της, αλλά τα άτομα των οποίων τα ονόματα επαναλαμβάνονται σε πολλές αποφάσεις του ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχουν κριθεί «ως πλέον κατάλληλα» και γι’ αυτό τους αναθέτουν τα αναγραφόμενα ποσά, συμπεριλαμβάνοντας τους εαυτούς τους αρκετές φορές. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι ΜΟΝΟ ένα παράδειγμα απόφασης από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που φυτοζωούν εκατοντάδες νέοι επιστήμονες και έχουμε τον τραγέλαφο του σωματείου «Α-λεκτόρων» εξ αιτίας και της πολιτικής της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και αυτών που διαδέχτηκε.
Διαμορφώνεται έτσι ένα τοπίο εργασιακών σχέσεων μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διαφόρων ταχυτήτων, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι ΔΕΠ με μισθούς εξαθλίωσης, σε αντίθεση με την πρυτανική αρχή και τον περίγυρό της, που νέμεται τα διάφορα κονδύλια κατά το δοκούν. Όλα αυτά αποτελούν έκφραση μιας γενικότερης κατάστασης που οδηγεί την πανεπιστημιακή έρευνα στα χέρια των επιχειρήσεων.  Η κατάσταση αυτή γίνεται δυνατή μέσα από το πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας, οι οποίοι είναι στην ουσία μηχανισμοί που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια φέρνοντας έτσι την de facto και από την πίσω πόρτα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης – με τη διαχείριση όμως δημόσιου χρήματος. Χρήματος, του ελληνικού λαού που υποφέρει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
1. Να καταργηθεί η διαδικασία διαχείρισης του δημόσιου χρήματος από τους Ειδικούς Λογαριασμούς με την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό
2. Να καταργηθεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να στηριχτεί παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και όχι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου;

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Διαμάντω Μανωλάκου

H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ 47η ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΤΒ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στην 47η Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-10 Μαρτίου. Η ITB αποτελεί την κορυφαία έκθεση τουρισμού παγκοσμίως με συμμετοχές που ανήλθαν για το 2013, στις 188 χώρες και 10.086 εκθέτες.

Την Περιφέρεια Β. Αιγαίου  εκπροσώπησαν υπηρεσιακά στελέχη των Δ/νσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Τουρισμού. Το «παρών» στην έκθεση έδωσε και η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία και επισκέφθηκε όλους τους συνεκθέτες του περιπτέρου του ΕΟΤ και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους. Στην απονομή των βραβείων της έκθεσης η συμμετοχή της Ελλάδας κέρδισε τη δεύτερη θέση για την Ευρώπη.

Τα στελέχη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου πραγματοποίησαν σειρά επαφών με επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους και λοιπούς φορείς, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης των νησιών του Β. Αιγαίου. Τα στοιχεία των επαφών αυτών θα αποσταλούν από τη Δ/νση Τουρισμού στους επαγγελματίες του Β. Αιγαίου προς αξιοποίησή τους.
Στην έκθεση 15 επαγγελματίες του τουρισμού από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο οι οποίοι και έκαναν σειρά επαφών με επαγγελματίες από όλο τον κόσμο σε προγραμματισμένα και μη ραντεβού. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν κρίθηκαν από όλους ως πολύ αποδοτικές, ενώ η γενικότερη αίσθηση ήταν θετική τόσο ως προς το διαμορφούμενο κλίμα προς την Ελλάδα, αλλά και τα νησιά μας ειδικότερα.

Στο stand της Περιφέρειας, πέρα από την προσφορά τοπικών προϊόντων και του έντυπου πληροφοριακού υλικού, διανεμήθηκε στους επισκέπτες της έκθεσης ερωτηματολόγιο με στόχο να αποδώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αναγνωρισιμότητα των νησιών του Β. Αιγαίου, τις πηγές πληροφόρησης γι΄ αυτά, την επισκεψιμότητα, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους καθώς επίσης και πληροφορίες που αφορούν το κοινωνικό/δημογραφικό προφίλ των ερωτηθέντων. Στο πλαίσιο της ενέργειας αυτής, διενεργήθηκε διαγωνισμός-κλήρωση για δωρεάν διαμονή στα νησιά του BA Αιγαίου. Τα πακέτα δωρεάν διαμονής ήταν ευγενείς χορηγίες των επιχειρήσεων: HELIOTROPE HOTELS, SUNRISE RESORT HOTEL και ALMA LUXURY RESORT HOTEL από τη Λέσβο, ARIA BOUTIQUE HOTEL και SAMOS BAY BEACH HOTEL από τη Σάμο, HOTEL PLATY BEACH, MAISONETTES VILLA VICTORIA, PETRIDES TRAVEL &RENT A CAR και SURF CAMP KEROS από τη Λήμνο. Η συμμετοχή της Περιφέρειας στην εν λόγω έκθεση πραγματοποιήθηκε μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της δράσης «Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις» του 2ου υποέργου «Ενέργειες Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Να σημειωθεί, τέλος ότι την Έκθεση επισκέφτηκαν 110.000 επαγγελματίες του τουρισμού και 6.000 δημοσιογράφοι από 80 χώρες ενώ το κοινό που πέρασε από τα περίπτερα ανήλθε στα 60.000 άτομα. Φέτος, για πρώτη φορά, δόθηκε η ευκαιρία στους επαγγελματίες για απ΄ ευθείας πώληση τουριστικών πακέτων στο κοινό της έκθεσης και σε έρευνα που έγινε φάνηκε ότι 1 στους 3 επισκέπτες είχε πρόθεση να αγοράσει. 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΝΗ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ


    Κύριε Πρόεδρε           
     Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα της περιοχής του τέως Δήμου Αμανής επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής.
    Όπως γνωρίζετε τα μοναδικά σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή της Αμανής είναι το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος» με 30 μαθητές φέτος και 20 εκπαιδευτικούς, το Δημοτικό Σχολείο Βολισσού με 14 μαθητές και 5 εκπαιδευτικούς και το Νηπιαγωγείο Βολισσού με 10 νήπια και 1 νηπιαγωγό.  Και τα 3 σχολεία στεγάζονται στο Διδακτήριο της Βολισσού.
    Τα σημαντικότερα προβλήματα που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε, είναι με λίγα λόγια τα παρακάτω:
ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ: Είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε ένα κτήριο αρκετά απομακρυσμένο από την έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με υλικά που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ: Είναι εντελώς ακατάλληλα και ανεπαρκή, παρά τις καιρούς επισκευές. Κατά τις βροχοπτώσεις δεν εμποδίζουν το νερό της βροχής να εισρεύσει στις αίθουσες δημιουργώντας πολλά προβλήματα στη διεξαγωγή των μαθημάτων, ενώ με τους δυνατούς ανέμους ανοίγουν μόνα τους.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Η λειτουργία του καυστήρα και των σωμάτων του καλοριφέρ είναι προβληματική. Είναι  απαραίτητος ο έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία και η επισκευή ή αντικατάσταση τους.
ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ: Στεγαζόμαστε σ ένα καταπληκτικό κτήριο το οποίο όμως φέρει τα σημάδια της φθοράς και απαιτεί συνεχή φροντίδα για την επισκευή και  συντήρησή του.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΛΗΣ: Πότε θα γίνουν οι εργασίες, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Δήμο; 
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι τα μικρότερα παιδιά περιμένουν πολλές φορές περισσότερο από 2 ώρες για τη μεσημεριανή αναχώρηση τους από το σχολείο, επειδή πρέπει να περιμένουν τα μεγαλύτερα παιδιά που σχολάνε αργότερα.  Μήπως τα οχήματα ενώ πραγματοποιούν κοινά δρομολόγια για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πληρώνονται για ξεχωριστά δρομολόγια;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ: Η μεγάλη απόσταση από την πόλη καθιστά απαγορευτική  την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων στις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη της Χίου. Ο Δήμος, επικαλούμενος τη μεγάλη απόσταση, δηλώνει αδυναμία να διαθέσει λεωφορείο, έστω και για λίγες ώρες,  κάτι που είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθεί για τα σχολεία της πόλης.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΝΟΥ: Τα σχολεία μας λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μαρίνου για την πραγματοποίηση δαπανών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία τους καθώς και για την πραγματοποίηση εκδρομών. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν εξ ολοκλήρου στα σχολεία μας και πιστεύουμε ότι τυχόν παρακράτηση τους από το κοινό ταμείο της Σχολικής Επιτροπής παραβιάζει τη βούληση του διαθέτη. Γι αυτό το λόγο εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι παρακρατήθηκε από τη Σχολ. Επιτροπή (με εξαίρεση ένα μικροποσό) το χρηματικό υπόλοιπο που παραδόθηκε από την τέως Σχολ. Επιτροπή Δήμου Αμανής, αν και κατά κύριο λόγο προερχόταν από τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μαρίνου. Θεωρούμε εξ ίσου απαράδεκτη τη μείωση (για λόγους δήθεν εξίσωσης) του ποσού που δικαιούνται τα σχολεία μας για λειτουργικές δαπάνες, επειδή λαμβάνουν τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Θεωρούμε άδικο να λαμβάνεται υπόψη, κατά την κατανομή των χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου, μόνο το μαθητικό δυναμικό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη  οι ειδικές συνθήκες της περιοχής, η παλαιότητα του κτηρίου, το ύψος των θερμαινόμενων αιθουσών και οι απώλειες θερμοκρασίας από τα ελαττωματικά κουφώματα.  
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ: Όπως ενημερωθήκαμε από σχετικές διαθήκες που μας παραδόθηκαν και τις οποίες δώσαμε στη Σχολ. Επιτροπή, τα σχολεία μας δικαιούνται τα έσοδα που προκύπτουν από διάφορα κληροδοτήματα. Μέχρι σήμερα δεν μας έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Περιμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει ένα πρόσθετο έσοδο για το σχολείο μας.
ΣΠΙΤΙ  ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ: Πιστεύουμε ότι το σχολείο πρέπει να αποτελεί παράγοντα πνευματικής καλλιέργειας και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, να διοργανώνει εκδηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να ενισχύει τοπικές πρωτοβουλίες με τον ίδιο στόχο. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου «Μιχ. Παπαμαύρος» πρότεινε την αξιοποίηση του σπιτιού του μεγάλου Βολισσιανού παιδαγωγού Μιχ. Παπαμαύρου  και τη μετατροπή του σε μουσειακό – πολιτιστικό χώρο. Έτσι και ο συμπατριώτης μας θα αναδειχθεί και η τοπική οικονομία θα ενισχυθεί.
ΔΙΑΜΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Για την περιοχή θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής (για πολλούς λόγους) η διαμονή των εκπαιδευτικών στη Βολισσό. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα κάνουν τους εκπαιδευτικούς να προτιμούν ως τόπο διαμονής τους την περιοχή, αντί να μετακινούνται στην πόλη της Χίου.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Για να έχουν νόημα όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λειτουργία των 3 σχολείων στην περιοχή. Αν κάποια στιγμή οι αποκομμένοι από την πραγματικότητα γραφειοκράτες των Αθηνών αποφασίσουν την κατάργηση έστω και ενός σχολείου υπογράφουν ταυτόχρονα τη θανατική καταδίκη της περιοχής με αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης να φαντάζει παράδεισος μπροστά σ αυτό που θα συμβεί.
    Έχουμε συνειδητοποιήσει άραγε τις εγκληματικές συνέπειες από μια τέτοια απόφαση; Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και πως;
    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ταυτόχρονα  ότι και η χιώτικη κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η γωνιά της Χίου είναι απαραίτητο να παραμείνει ζωντανό κομμάτι και να μην ακρωτηριαστεί. Όσο απαράδεκτη είναι η άποψη ότι η περιοχή μας είναι βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλο τόσο απαράδεκτο είναι να θεωρείται βάρος και για το δημοτικό προϋπολογισμό.
    Ας ελπίσουμε ότι κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν θα προσδεθεί στο άρμα της λογικής «Χίος είναι μόνο η Χώρα».
    Τα σχολεία μας περιμένουν τη στήριξη σας.
                                                                                      Με εκτίμηση

          
 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                            Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ                              Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ  
ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                        ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ                         ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ 
             
               
Σ. ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ                         Μ. ΣΤ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ                    Ε. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ