Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΚΕΔΕ : 176 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ -ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ



Την εκτίμηση πως περίπου 176 αντιδήμαρχοι – δημόσιοι υπάλληλοι θα παραιτηθούν, επειδή δε θα λαμβάνουν καμία αποζημίωση, έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Αιτία το νομοσχέδιο που συζητείται την Πέμπτη στη Βουλή και περιλαμβάνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης/12/12. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ στην ΠΝΠ υπήρχε η πρόβλεψη να πληρώνονται από το δήμο με το μισθό της οργανικής τους θέσης οι αντιδήμαρχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που δε δικαιούνται αντιμισθίας, εντούτοις, επί του πρακτέου, με το νομοσχέδιο, αυτή η ρύθμιση καταργείται.
Να σημειωθεί πως, όπως αναφερόταν στο με Αριθ. Πρωτ.: οικ. 532/07-01-13 διευκρινιστικό έγγραφο του ΥΠΕΣ προς τους δήμους της χώρας για την από 31-12-2012 ΠΝΠ (ΦΕΚ 256Α/2012), δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, πρόεδροι Συνδέσμων των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης όλων των δήμων, «οι οποίοι έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και λαμβάνουν ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας τους, δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης».
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, ανατρέπεται άλλη μια διάταξη της ΠΝΠ: ενώ στην Νομοθετική Πράξη προβλεπόταν αντιμισθία για τους αντιδημάρχους των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, ήτοι των νήσων Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί (Δήμου Κέρκυρας), Κάλαμος (Δήμου Λευκάδας), Αντικύθηρα (Δήμου Κυθήρων), Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσσα (Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), «προκειμένου να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, και πάλι με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται.
Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ΠΝΠ, η αντιμισθία δινόταν προκειμένου οι αντιδήμαρχοι των συγκεκριμένων νησιωτικών κοινοτήτων «να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. Η στάθμιση άλλωστε των ιδιαίτερων συνθηκών των νησιωτικών περιοχών και η μέριμνα του νομοθέτη για τις επιπτώσεις των διατάξεων ειδικώς για το νησιωτικό χώρο (ρήτρα νησιωτικότητας) προβλέπονται στο άρθρο 101 του Συντάγματος, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Aftodioikisi.gr

ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ



«Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πετύχει εάν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί, δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια», σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης-Βυτεμβέργης Γκουίντο Βολφ, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυτεμβέργης, Ρότζερ Κέελ και ο συντονιστής σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε δημοτικό επίπεδο, Ρολφ Γκάϊντερ. Οι εργασίες πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς εχεμύθειας, τόνισε ο κ. Βολφ και συμπλήρωσε: «Είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μη γίνουν ευρέως γνωστές».

ΥΠΕΚΑ : ΠΡΟΣΤΙΜΑ 170.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Πρόστιμα συνολικού ύψους 549.281 ευρώ επέβαλε ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μωυσής Κουρουζίδης σε τρεις δήμους, δύο εργοστάσια τροφίμων, δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, μία εταιρία ανακύκλωσης μπαταριών, βιομηχανίες εκτυπώσεων και μεταλλικών εξαρτημάτων, έναν αγροτικό συνεταιρισμό, μια μονάδα πυρηνελαιουργείου, ένα λατομείο αδρανών υλικών και μια μάνδρα οικοδομικών υλικών, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Όσον αφορά τους τρεις δήμους, επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 169.700 €. Συγκεκριμένα, πρόστιμο 60 χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Σικυωνίων Κορινθίας γιατί ο ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργούσε εκτός προδιαγραφών, 9.700€ στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου για τη χωματερή που δημιουργήθηκε στην περιοχή Τροκαντερό, επίσης πρόστιμο ύψους 100 χιλιάδων ευρω θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος Κω για αυθαίρετη διάνοιξη δρόμου στον Αιγιαλό
Να σημειωθεί ότι οι παραβάσεις των 14 μονάδων αφορούσαν σε ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείου και μη σύννομη διάθεση τέφρας πυρηνόξυλου, υπέρβαση των οριακών τιμών εκπομπής διοξειδίου του θείου, ανεξέλεγκτη απόρριψη ή διάθεση υγρών και στερεών αποβλήτων και επικινδύνων αποβλήτων, μη τήρηση προβλεπομένων αναφορικά με την εκμετάλλευση του λατομικού χώρου, αυθαίρετη διάνοιξη χωμάτινου δρόμου εντός ζώνης αιγιαλού – παραλίας.
Ακόμη πρόστιμα συνολικού ύψους 66 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκαν στις μονάδες της ΔΕΗ Α” και Β΄ Μεγαλόπολης για υπέρβαση τιμών των αέριων και υγρών ρύπων.
aftodioikisi.gr

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΟΣ : ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ



Στις 20.31 εξεράγη βόμβα έξω από το σπίτι του κ. Τσάκου, απέναντι από το Ηρώδειο, και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν αυτή η τρομοκρατική ενέργεια συνδέεται με την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου
και τις καταιγιστικές εξελίξεις στη “Μεγαλόνησο”.

Ποιος είναι ο Νίκος Τσάκος

Γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Κατάγεται από παραδοσιακή ναυτική οικογένεια των Καρδαμύλων της Χίου. Από το 1981 μέχρι το 1987 εργάσθηκε στην Tsakos Shipping and Trading Ltd στις Ηνωμένες Πολιτείες με έμφαση στον ενεργειακό τομέα.

Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Columbia University της Νέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο City University of London, απ’ όπου έλαβε πτυχίο Master στα οικονομικά-ναυτιλιακά με τίτλο διατριβής ‘Χρηματιστήρια και Ναυτιλία’. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και υπηρέτησε για 25 μήνες ως ναυτικός σε διάφορες κατηγορίες πλοίων.

Από το 1993 είναι ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation Ltd, μια από τις πρώτες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης. Έχει λάβει διάφορα βραβεία. Το 2011 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Cass Business School, του Πανεπιστημίου City για την προσφορά του στην σύγχρονη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα.  
Tlife.gr

AΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΙΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


Τις επενέργειες της απογραφής του 2011 στα οικονομικά των δήμων και στους αιρετούς συζήτησε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ σε κλίμα έντασης, καθώς οι δήμαρχοι δήμων που έχουν αύξηση πληθυσμού έως και 70% συγκριτικά με την απογραφή του 2001 τελούν υπό ασφυκτική οικονομική κατάσταση, δεδομένων των μεγάλων περικοπών στις χρηματοδοτήσεις.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε 192 δήμους και έχει μειωθεί σε 133 δήμους συγκριτικά με το 2001. Δώδεκα δήμοι έχουν αύξηση πληθυσμού μεγαλύτερη από 40% και 15 δήμοι έχει μείωση πληθυσμού μεγαλύτερη από 20%. Τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού (22.400 κατοίκους) εμφανίζει ο δήμος Λάρισας και τη μεγαλύτερη μείωση ο δήμος Αθηναίων ( -127.886 κατοίκους).
Οι αλλαγές στις κατανομές των χρηματοδοτήσεων - που αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου 2013- θα συζητηθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για τις 20 Μαΐου. Οι αλλαγές αποφασίσθηκε ότι θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της μελέτης της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων. Την οριστική πρόταση της ΕΕΤΑΑ περιμένει και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κάνει τις αλλαγές στις κατανομές ανά δήμο.
Οι αλλαγές που προκύπτουν από τη μεταβολή του πληθυσμού στον αριθμό αντιδημάρχων, συμβούλων δημάρχων και άλλων οργάνων διοίκησης των δήμων αναμένεται να εφαρμοσθούν από την επόμενη δημοτική περίοδο. Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη επεξεργάζεται σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Το προεδρείο της ΚΕΔΕ διατύπωσε για άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις του όσον αφορά το θεσμό του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Όπως είπε ο κ. Ασκούνης, οι δήμοι στέλνουν ήδη από τον Μάρτιο 2011 τα στοιχεία των δήμων σε βάση δεδομένων και με τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας αποστέλλονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα των δήμων. «Οπότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του Παρατηρητηρίου;» αναρωτήθηκε και κατέληξε: «Κάποιοι δεν θέλουν Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΚΡΗΞΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΚΟΥ


Βόμβα έσκασε έξω από το σπίτι του γνωστού εφοπλιστή, Νίκου Τσάκου, απέναντι από το Ηρώδειο.
Στις 20:05 έγινε τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία όπου άγνωστος προειδοποιούσε για έκρηξη βόμβας στις 20:30 έξω από το σπίτι του εφοπλιστή, στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Προπυλαίων στην Ακρόπολη. «Έχουμε βάλει βόμβα στη βίλα του εφοπλιστή Τσάκου στην οδό Ροβέρτου Γκάλι απέναντι από το Ηρώδειο. Θα εκραγεί στις 20:30. Δεν είναι φάρσα» είπε ο άγνωστος.
Παρά το μικρό χρονικό διάστημα αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκλείσουν το οικοδομικό τετράγωνο, εκκένωσαν τα γύρω σπίτια αλλά και την οικία του εφοπλιστή, στο εσωτερικό της οποίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν ένας ιδιωτικός φύλακας, που απομακρύνθηκε και περίμεναν να περάσει το χρονικό περιθώριο.
Λίγο μετά της 20:30 ο μηχανισμός εξερράγη. Ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε σε πολλές περιοχές της Αττικής. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης για την συλλογή στοιχείων και υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού.
Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σχολική τσάντα, μέσα σε παρτέρι, δίπλα στον μαντρότοιχο της κατοικίας του εφοπλιστή. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών της περιοχής.
newsit.gr

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΙΟΥ - ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ , ΜΑΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


ΤΑΙΠΕΔ


Στην τελική ευθεία μπαίενι η διαδικασία για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ, παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό. Επιταχύνεται και η διαδικασία για την παραχώρηση των πρώτων τεσσάρων τουριστικών λιμένων.

Αλλάζει ταχύτητα η παραχώρηση αεροδρομίων, μαρίνων και ακινήτων εξωτερικού
Τις εν λόγω κινήσεις ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ταμείου, αναφέρονται τα εξής:
Αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων:
Εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων, που χωρίζονται σε δύο ομάδες και περιλαμβάνουν 7- 10 αεροδρόμια η κάθε μία.
Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
Αξιοποίηση της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων (Αλιμος, Πόρος, Ύδρα, Νέα Επίδαυρος):
Εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων, η οποία απαρτίζεται από (α) τη μαρίνα Αλίμου, (β) το τουριστικό αγκυροβόλιο Νέας Επιδαύρου, (γ) μέρος του λιμένα Ύδρας και (δ) μέρος του λιμένα και του τουριστικού καταφυγίου του Πόρου.
Τελική φάση διαγωνισμού για την πώληση έξι ακινήτων στο εξωτερικό:
Αποσφραγίστηκαν συνολικά 10 έγκυρες οικονομικές προσφορές, από το σύνολο 11 προσφορών που κατατέθηκαν από επενδυτές για τα ακίνητα εξωτερικού (με την παρουσία εκπροσώπων τους που αποφάσισαν να παραστούν). Μία προσφορά απορρίφθηκε, καθώς δεν είχε υποβληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διαγωνιστική διαδικασία.
Ειδικότερα, αποσφραγίστηκαν τέσσερις προσφορές για το ακίνητο στο Λονδίνο, τέσσερις προσφορές για το ακίνητο στη Λευκωσία, δύο προσφορές για το ακίνητο στο Βελιγράδι και μια προσφορά για το ακίνητο στις Βρυξέλλες. Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για τα ακίνητα στην Τασκένδη και στη Λιουμπλιάνα.
Τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συνοδευτικών δικαιολογητικών των προσφορών, ώστε να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.
ethnos.gr

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

farmakaphotiki-aftokinito-chiosΧωρίς δουλειά έμειναν οι 10 εργαζόμενοι στη Φαρμακαποθήκη Χίου από την περασμένη Παρασκευή, χωρίς όμως να γνωρίζουν αν και πότε θα αποζημιωθούν.
Το μεγάλο χρέος της Φαρμακαποθήκης Χίου και η αδυναμία της να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της, οδήγησε στην ουσία στη μη λειτουργία της ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για το ποιο είναι το συνολικό άνοιγμα της συνεταιριστικής εταιρείας ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τον έλεγχο από ορκωτούς λογιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα για το 2011 ανέρχεται σε 400.000 ΕΥΡΩ, ενώ το δάνειο προς τις τράπεζες για την κατασκευή του κτηρίου υπολογίζονται σε 800.000 ΕΥΡΩ.
Έχοντας παραιτηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θοδωρής Νικολαϊδης, τετραμελής ομάδα φαρμακοποιών έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των οικονομικών του Συνεταιρισμού. Όσο αφορά τους φαρμακοποιούς αναγκάζονται πλέον να προχωρούν ο καθένας ξεχωριστά σε παραγγελίες φαρμάκων από αντίστοιχες φαρμακαποθήκες αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες της Αττικής.
 era-aegean.gr

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προετοιμάζει το περιβάλλον για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του υπουργείου και επικεντρώνοντας στις ρυθμίσεις για τη λιμενική πολιτική.

H ΓΑΛΛΟ-ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ "Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ" . ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/3/2013/, ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ, ΣΤΙΣ 8.30 μ.μ.




Δραματική / 2012/ Γαλλία-Σουηδία-Ελβετία / Διάρκεια: 100’
Σκηνοθεσία: Ursula Meier
Σενάριο: Ursula Meier, Antoine Jaccoud, Gilles Taurand
Πρωταγωνιστούν: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Martin Compston, Gillian Anderson, Jean-François Balmer
Ένα μικρό αγόρι, ο Σάιμον, που ζει με τη μεγαλύτερη αδερφή του, επιβιώνει κλέβοντας φαγητό, χρήματα και αξεσουάρ του σκι από ένα ελβετικό χειμερινό θέρετρο. Όταν θα συνεργαστεί με έναν μικροαπατεώνα, ο Σάιμον θα ξεφύγει από τα όριά του και αυτό θα επηρεάσει βαθιά τη σχέση του με την αδερφή του. Όταν και οι δύο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αλήθεια που προσπαθούσαν να αποφύγουν, ο Σάιμον θα αναζητήσει καταφύγιο ψηλά.
Η απώλεια της αθωότητας, η μοναξιά, η έννοια της οικογένειας αλλά και οι βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις φαίνεται να είναι ζητήματα που προβληματίζουν την Ursula Meier. Με ελαφρύτερο κινηματογραφικό ύφος απ’ ό,τι οι αδερφοί Dardenne και με πολλές χιουμοριστικές ανάσες, η Meier καταφέρνει με επιτυχία να μεταφέρει αυτούς τους προβληματισμούς στο θεατή, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος της ταινίας, όταν έρχεται η ανατροπή που μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Στα συν οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών (ιδιαίτερα του μικρού Kacey Mottet Klein).
·              Βραβείο «Ειδική Μνεία», Φεστιβάλ Βερολίνου
·              Επίσημη πρόταση της Ελβετίας για τα Όσκαρ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΔΕ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ




Συνάντηση είχαν σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κώστα Ασκούνη  και  Γερμανική Αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου  Βάδης –Βυτεμβέργης, κ. Γκουίντο Βολφ,  και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης- Βυτεμβέργης κ. Ρότζερ Κέελε.

Παρόντες στη συνάντηση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ ήταν  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Μπουτάρης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Τζανακούλης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Συμεών Δανιηλίδης.

ΥΠΕΣ : ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 926 ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ 26 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ



Στην κατάργηση συνολικά 926 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού σε 26 αυτοδιοικητικούς φορείς προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, με την υπογραφή από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη 26 κοινών υπουργικών αποφάσεων, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει. Αναλυτικότερα:
Πρόκειται για δύο περιφέρειες, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων, εννέα δήμους και δεκαπέντε ΝΠΔΔ. Επί των ανωτέρω 26 συνολικά αποφάσεων το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 59% αφού καταργούνται 926 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, που υπερβαίνουν ανά κατηγορία και κλάδο το 60% των θέσεων που προβλέπονται στους οικείους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ εποπτείας τους, ενώ το ποσοστό διατήρησης ανέρχεται στο 41% καθότι διατηρούνται 640 θέσεις κατόπιν ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης.
Τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων θα διαβιβαστούν άμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή και εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στις διατάξεις του άρθρου 33 του ανωτέρω νόμου.
aftodioikisi.gr

EΛ.AΣ. : ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΑ "ΣΚΗΠΤΡΑ" ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟ 2012


Η μάστιγα της διαφθοράς φαίνεται πως δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ελλάδα, αφού στη χώρα μας παρά την κρίση τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και όπως δείχνουν τα στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες και οι έρευνες για διαφθορά δημόσιων υπαλλήλων. Ποιας κατηγορίας εξ αυτών κατέχει τα «πρωτεία»; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για το 2012, που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι δημοτικοί – περιφερειακοί υπάλληλοι.
Αναλυτικότερα:
Από το σύνολο των 535 καταγγελιών, όπως αποκαλύπτει το newsit.gr, οι 152 αφορούν τους ΟΤΑ, 63 τις περιφέρειες, 62 οικονομικές υπηρεσίες, 60 υπηρεσίες υγείας και 43 εργαζομένους σε υπουργεία. Σε σχέση με το 2011, οι καταγγελίες εις βάρος υπαλλήλων της περιφέρειας κατέγραψαν αύξηση 959%, εις βάρος εργαζομένων δημοσίων επιχειρήσεων αύξηση 766%, εις βάρος υπαλλήλων των τελωνείων 111% και σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης κατά 100%.
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, το 2012 διαχειρίστηκε συνολικά 1.060 υποθέσεις καταγγελιών διαφθοράς, 263 περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή αύξηση 33%.
Από τις 1.060 υποθέσεις, οι 710 (66,9%) αφορούν αστυνομικό προσωπικό, 260 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 67 ιδιώτες. Σε σύγκριση με το 2011, οι έρευνες σε βάρος αστυνομικών παρουσίασαν το 2012 αύξηση 21,5%.
Με τη διαδικασία του αυτόφωρου συνελήφθησαν την περασμένη χρονιά 51 άτομα, εκ των οποίων 20 αστυνομικοί, 12 δημόσιοι υπάλληλοι και 19 ιδιώτες.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 53.980 αστυνομικών, ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων που το 2012 υπηρετούσαν στην ΕΛ.ΑΣ., 876 δεν υπέβαλαν -ως όφειλαν- δήλωση «πόθεν έσχες». Οι 1.226 υπέβαλαν δήλωση εκπρόθεσμα, με τον αρμόδιο εισαγγελέα σε 116 από αυτές τις περιπτώσεις να έχει ασκήσει ποινικές διώξεις.
aftodioikisi.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ




Διεξήχθη σήμερα στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». Ακολουθούν τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

·        Οι περιπλανήσεις του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχαν ως αποτέλεσμα την υστέρηση σε πολλούς νευραλγικούς τομείς για το Υπουργείο. Με το νομοσχέδιο προσδιορίζουμε τις βασικές δομές του ενιαίου πλέον Υπουργείου και ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα.

·        Προετοιμάζουμε το περιβάλλον για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στα λιμάνια μας. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Έχει εκπονηθεί εθνική στρατηγική λιμένων και έχουν αξιολογηθεί με επιστημονικά κριτήρια τα δυνατά και αδύνατα σημεία των λιμένων.

·        Τα λιμάνια μας χάνουν έδαφος έναντι του ανταγωνισμού από την Ανατολική Μεσόγειο. Το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει. Αν δεν προσαρμοστούμε στις αλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε απλή συντήρηση των υποδομών που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια.

·        Κάποιος συνάδελφος ανέγειρε ζήτημα εσωτερικού ανταγωνισμού των λιμένων ως προς την ακτοπλοΐα. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Το ένα λιμάνι δεν ανταγωνίζεται το άλλο στην ακτοπλοΐα.

·        Η υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση στην ακτοπλοΐα δεν καταργείται. Καταργείται η υποχρέωση στελέχωσης όταν το πλοίο δεν κάνει δρομολόγια.Ειδικά για τον χειμώνα, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να προσαρμόσουμε το πλαίσιο στη διαμορφούμενη ζήτηση. Σε περίοδο αύξησης της ζήτησης, μπορεί να δοθεί και επιπλέον πλοίο.

·        Το Προεδρικό Διάταγμα για τις ειδικές συνθέσεις πληρωμάτων χρονολογείται από το 1974. Έκτοτε έχουν σημειωθεί τεχνολογικές εξελίξεις που εκ των πραγμάτων έχουν περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση για ορισμένες ειδικότητες. Ορισμένοι είτε δεν το βλέπουν αυτό, είτε θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά.

·        Τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου της ακτοπλοΐας είναι η ύφεση, η έλλειψη τραπεζικήςρευστότητας και η σχετικά υψηλήδιεθνής τιμή των καυσίμων.

·        Το μητρώο ενεργών ναυτικών είναι ένα οργανωτικό μέτρο που διευκολύνει στη στατιστική αποτύπωση και επεξεργασία όσον αφορά στη ναυτική εργασία.

·        Καμία φοροαπαλλαγή δεν εισάγεται με το νομοσχέδιο. Στο άρθρο 32 δεν κάνουμε παρά μια απλούστευση των υφιστάμενων ρυθμίσεων.Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση γραφείων ναυτιλιακών εταιριών, διακρίνουμε οικονομικές πράξεις από όσες έχουν διοικητικό αντικείμενο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ


Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και φέτος η αγωνιστική ομάδα ιστιοπλοΐας τριγώνου του ΝΟ Χίου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νήσων Αιγαίου και Κρήτης με σκάφη τύπου Optimist και Lazer που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο το τριήμερο 23-25 Μαρτίου 2013. Η  ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Χίου συμμετείχε στη διοργάνωση με 8 ιστιοπλόους, εκ των οποίων οι 2 πήραν μέρος στην κατηγορία laser (σύνολο 40 ιστιοπλόοι) και οι 6 στην κατηγορία Optimist (σύνολο 90 ιστιοπλόοι). Oι ιστιοπλόοι μας κατάφεραν να πλασαριστούν σε πολύ καλές θέσεις και να αποσπάσουν συνολικά 3 μετάλλια, 1 αργυρό και 2 χάλκινα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
OptimistΓεν. ΚατάταξηΚατ. ΑγοριώνΚατ. Κοριτσιών11 ετών
Δέσποινα Γεωργούλη--
Λάμπρος Βολίκας9ος3ος-2ος
Νικόλαος Μάγειρος14ος7ος--
Μάρκος Μπατζός27ος18ος--
Κατερίνα Χονδρογιάννη40η-12η-
Κωνσταντίνος Αναδιώτης63ος42ος--

LaserΓεν. ΚατάταξηΚατ. Αγοριών
Μάριος Μαθιούδης15ος9ος
Ιάκωβος Ψώρας9ος11ος
Βάση των αποτελεσμάτων προκρίνονται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στην Πρόκριση της Εθνικής τρεις από τους αθλητές μας: Δέσποινα Γεωργούλη, Λάμπρος Βολίκας και Νίκος Μάγειρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρές ατυχίες στέρησαν το μετάλλιο στο Μάριο Μαθιούδη που την 1η μέρα ήταν τρίτος στην γενική κατάταξη και φαβορί για μετάλλιο
noxiou.gr

ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ Ν.Ο. ΧΙΟΥ


Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης ΝΟΧΞεκινάει την άνοιξη η σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Έμπειροι ιστιοπλόοι με πολλά αγωνιστικά μίλια και ταξίδια αναψυχής θα δείξουν τα μυστικά της ιστιοπλοΐας στους μαθητευόμενους της σχολής. Ελάτε να γίνουμε μία παρέα, να χαρούμε την ομορφιά της φύσης, να ταξιδέψουμε στα γαλάζια νερά του Αιγαίου όπως μόνο οι Χιώτες ιστιοπλόοι του ΝΟΧ με την θαλασσινή παράδοση τους γνωρίζουν. Πληροφορίες:

Πληροφορίες - Εγγραφές στα τηλέφωνα: 6937203731 & 6932666681 ή στο email: contact@noxiou.gr
Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης ΝΟΧ 2013
noxiou.gr

H KΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΓΚΡΙΛΟ !


Άρθρο του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, στην ηλεκτρονική
 εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 22 Μαρτίου 2013



Όταν η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βγάζει στην επιφάνεια, μέσα από το φαινόμενο Γκρίλο,  την κορυφή του παγόβουνου ,που είναι τα προβλήματα του κοινού νομίσματος και των θεσμικών ελλείψεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούσε να μπαλώσει βιαστικά, ή μάλλον να τα χώσει όπως-όπως κάτω από το χαλί, τότε η συζήτηση εκφράζει κάτι πιο βαθύ, πιο επικίνδυνο, πιο ριζωμένο στο χρόνο. Εκφράζει το “μίσος” για την πολιτική και τους πολιτικούς, που καλλιεργείται – με ευθύνη και των πολιτικών – τα τελευταία χρόνια και ρηγματώνει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη.

Ο Γκρίλο δεν ενέσκηψε το Μάρτιο του 2012. Όσο και αν κάποιοι το αντιλήφθηκαν τώρα – γιατί έγινε με θόρυβο σε μία περίοδο πολιτικής σιωπής – το φαινόμενο Γκρίλο, η αντιστροφή, δηλαδή, της δεδομένης συμφωνίας λαών και κρατών για μία ευρωπαϊκή πορεία προς τα εμπρός και κυρίως η απομάκρυνση των πολιτών από τις ελίτ, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια.

Η κρίση αντιπροσώπευσης της δεκαετίας τουʼ 90 και της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα έχει μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας και της πολιτικής. Αυτή την κρίση εκφράζει ο Γκρίλο και όχι απλώς κάποιον αντιμεταρρυθμιστικό, γραφικό και αντι-Μερκελικό λαϊκισμό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.

Προφανώς, οι συγκυριακοί παράγοντες επιδρούν και εκείνοι στην άνοδο τέτοιων φαινομένων. Προφανώς, μερίδιο ευθύνης έχει και η πολιτική της λιτότητας. Αυτή όμως, δεν αρκεί. Αυτό που ευθύνεται εν πολλοίς, είναι η απίσχνανση των δεσμών εμπιστοσύνης και της σχέσης λογοδοσίας ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική. Είναι η πολιτική αφωνία των ευρωπαίων απέναντι στους τεχνοκράτες διασώστες μίας Ένωσης που δεν χτίστηκε όμως, από τεχνοκράτες, αλλά από ηγέτες με πολιτικό όραμα. Τώρα, δυστυχώς, βιώνουμε το αντίθετο. Την πολιτική υπεροχή των τεχνοκρατών με ελάχιστη έως μηδαμινή όμως, πολιτική γνώση.

Οι λύσεις δεν είναι εύκολες και ούτε ίδιες για όλους. Η αφετηρία όμως είναι κοινή. Όσο θα κρύβουμε την παράλυση της πολιτικής μπροστά στο τείχος της ισοπεδωτικής λιτότητας τόσο θα ενισχύουμε διαλυτικά φαινόμενα τύπου Γκρίλο. Όσο θα δοκιμάζουμε τις αντοχές των λαών, αδυνατώντας να φτιάξουμε ένα πραγματικό πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής, νομισματικής, αναπτυξιακής και πολιτικής ένωσης τόσο θα ζαλιζόμαστε στην περιδίνηση της απαξίωσης της πολιτικής.

Το ευρωπαϊκό κράτος με τις παροχές πρόνοιας, εκπαίδευσης, υγείας, αλληλεγγύης και προοπτικής μίας ενιαίας οικογένειας, ήταν απαίτηση των πολιτών και λυδία λίθος των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών επιλογών, μέσα από τις πρωτοβουλίες των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, κυρίως, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα. Αυτό το κράτος πρέπει να υπερασπιστούμε και να το συνδέσουμε με την καινοτομία και τις επενδύσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε πάλι σε κίνηση τη μηχανή την ενεργοποίησης των πολιτών εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών το Μάιο του 2014. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών και η επιστροφή της πολιτικής στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντας, είναι η λύση στα φαινόμενα του θεσμικού εκφυλισμού της Ένωσης και του ισοπεδωτικού λαϊκίστικου παροξυσμού από όπου και αν αυτός προέρχεται.

Κώστας Τριαντάφυλλος – Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥΡΤΙΑ ΣΑΜΟΥ




Ένα μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα, αυτό της καταπάτησης πευκοδάσους και αιγιαλού στην περιοχή Μουρτιά της Σάμου, με την ανοχή και πιθανή συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «η περίφραξη που έχει κατασκευασθεί από τον ιδιοκτήτη κατά μήκος της ζώνης παραλίας είναι συμπαγής κατά παράβαση όλων των διατάξεων Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στις περιφράξεις  γηπέδων μέσα σε ζώνη 500 μ. από την ακτή».

Σημειώνεται ότι η έκταση μεταξύ της ανωτέρω περίφραξης (όριο ζώνης παραλίας) και της ζώνης αιγιαλού έχει διαμορφωθεί, υπερυψωθεί, και έχει φυτευτεί με ελαιόδεντρα και λοιπές καλλιέργειες εκεί που πρώτα υπήρχε δάσος από πεύκα.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ:  ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥΡΤΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην εκλογική περιφέρεια Σάμου, Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, υπάρχει κάτοικος του Δήμου Σάμου ο οποίος είναι κάτοχος έκτασης 20.100 τ.μ. στην περιοχή  «Μουρτιά» Δ.Δ. Βαθέος.

Από αυτά, τα 3.000 τ.μ έχουν χαρακτηρισθεί ως μη δασική έκταση σύμφωνα με την με αρ. 91/203 Απόφαση της δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων του Εφετείου Αιγαίου.

Η αποχαρακτηρισθείσα έκταση ευρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και εντός της Ζώνης Θ7 σύμφωνα με τον χάρτη των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου της Νήσου Σάμου, όπως επίσης και εντός ζώνης 500 μ από την ακτή.

Όπως προκύπτει τόσο από έγγραφα αλλά και από φωτογραφίες, η περίφραξη που έχει κατασκευασθεί από τον ιδιοκτήτη κατά μήκος της ζώνης παραλίας είναι συμπαγής κατά παράβαση των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 3 του υπ. αρ. Προεδρικού Διατάγματος 236/1984 «για τις περιφράξεις  γηπέδων μέσα σε ζώνη 500 μ από την ακτή, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.1 του Ν.1337» (ΦΕΚ 95/Α/84).

Η έκταση μεταξύ της ανωτέρω περίφραξης (όριο ζώνης παραλίας) και της ζώνης αιγιαλού έχει διαμορφωθεί, υπερυψωθεί, και έχει φυτευτεί με ελαιόδεντρα και λοιπές καλλιέργειες εκεί που πρώτα υπήρχε δάσος από πεύκα.

Οι ενέργειες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η παράλληλη προς τη γραμμή αιγιαλού ελεύθερη προσπέλαση του κοινού όπως αυτή προβλέπεται από τη περίπτωση β της παρ.2 του άρθρου 1 του υπ. αρ. 236/1984 Π.Δ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι προκειμένου να εκδοθεί η πολεοδομική άδεια για την κατασκευή της υπάρχουσας περίφραξης, η Επιτροπή της παρ.4 του άρθρου 4 του υπ. αρ. 236/1984 Π.Δ, με το από 7.6.2005 Πρακτικό της, γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή της με τον όρο ότι «ο χώρος πέραν της περίφραξης προς τη μεριά της θάλασσας θα πρέπει να παραμένει ελεύθερος χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς να γίνει καμιά οικοδομική εργασία».

Από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προκύπτει ότι εκεί που σήμερα έχουν φυτευτεί ελαιόδεντρα, υπήρχε δάσος τραχείας πεύκης.

Προφανώς, αλλού εδόθη η άδεια και σε άλλο μέρος έγινε η περίφραξή της, εξαφανίζοντας πλήρως το δάσος!!

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ.  Υπουργοί:

1.Πως εξηγείτε το γεγονός ότι, τόσο το πρακτικό της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής όσο και η χορηγηθείσα άδεια οικοδομής, φέρουν την σφραγίδα και υπογραφή του ιδίου υπαλλήλου; Δηλαδή εδώ υπάρχει το ασυμβίβαστο του να είναι ο ίδιος ο υπάλληλος ελεγκτής και ελεγχόμενος;

2. Στην περίπτωση της με αρ.184/2004 άδειας οικοδομής (περίφραξης οικοπέδου) που χορηγήθηκε στον πολίτη, η έκταση που περιφράχθηκε αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης, μέρος της οποίας ευρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 μ. από τον αιγιαλό και περιφράχθηκε με μόνιμη περίφραξη, η κατασκευή της οποίας  έγινε κατά παράβαση άρθρου 3.1 του Π.Δ 236/22.6.1984.

Οι περιφράξεις αυτές δεν μπορεί να είναι μόνιμες, αλλά προσωρινές, και χρονικής διάρκειας τέτοιας ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο η καλλιέργεια από βόσκηση, τοποθετούνται δε σε απόσταση μικρότερη των 50 μ. όταν δεν παρεμποδίζεται η παράλληλη προς την γραμμή αιγιαλού προσπέλαση του κοινού.

α)Σε ποιες ενέργειες προέβη η Κτηματική Υπηρεσία της Σάμου;

β)Σε ποιες ενέργειες προέβη η Πολεοδομία της Σάμου ;

3. Σύμφωνα με το έγγραφο με αρ.πρωτ.488/17.05.07 της Κτηματικής Υπηρεσίας Σάμου και κατόπιν αυτοψίας που αυτή διενήργησε, η έκταση που περιλαμβάνεται μεταξύ του ορίου ζώνης παραλίας και του ορίου ζώνης αιγιαλού έχει διαμορφωθεί, έχει υπερυψωθεί και φυτευτεί με ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, στη ίδια θέση που πριν λίγα χρόνια υπήρχε δάσος τραχείας πεύκης.

Η κατασκευή αναβαθμίδων,  με ποιες πράξεις των υπηρεσιών έγιναν,  αφού απέχουν από την θάλασσα σε απόσταση μικρότερη των 100 μ.;

4. Οι εργασίες διαμόρφωσης, υπερύψωσης και φύτευσης αλλά και η κατά μήκος της οριογραμμής κατασκευασθείσα ξερολιθιά παρεμποδίζουν την παράλληλη προς την γραμμή αιγιαλού, προσπέλαση του κοινού, σύμφωνα και με το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Σάμου.

Γιατί δεν εφαρμόσθηκαν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 23 του Ν.1337/83 και της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν.2971/2001 «Αιγιαλός παραλία και άλλες διατάξεις»;

5. Οι γενόμενες παρεμβάσεις για την εγκατάσταση νέας φυτείας είναι παράνομες και η εγκατάσταση καλλιέργειας αποτελεί μια εξ αυτών, βασισθείσα στην παράνομη διαμόρφωση της παραλίας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου πώς γνωμάτευσε για την αναγκαιότητα προστασίας της νέας φυτείας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτή εγκαταστάθηκε σε παράνομες διαμορφώσεις του εδάφους και παράνομες κατασκευές (κατασκευή ξερολιθιάς), που αλλοιώνουν την μορφολογία του χώρου ;

6. Έχω στα χέρια μου φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι ο χώρος που δόθηκε η άδεια περίφραξης και οι όποιες άλλες άδειες, ήταν δάσος τραχείας πεύκης. Πώς εξαφανίστηκε το δάσος και πώς στη θέση του εμφανίστηκε νέα φυτεία από ελαιόδεντρα ;



Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς Νικόλαος Κουίκ