Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ "ΜΠΛΟΚΟ" ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΛΟΓΩ ΔΑΝΕΙΩΝ



«Ανάχωμα» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) μπήκε το Ειρηνοδικείο Χανίων, το οποίο απαγόρευσε -κατόπιν προσφυγής δημοτικής υπαλλήλου- να της κρατά πάνω από 100 ευρώ το μήνα για δάνειό της από το Ταμείο. Αναλυτικότερα:
Με μηνιαίο μισθό 707,21 ευρώ, η δημοτική υπάλληλος, όντας σε οικονομική δυσχέρεια (από τη μεγάλη παρακράτηση του χρέους της από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες, ένα πιστωτικό ταμείο και το Παρακαταθηκών που της κρατούσε 369,87 ευρώ το μήνα), στηριζόμενη στο νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ζήτησε ρύθμιση από το ΤπκΔ.
Στην εξωδικαστική προσπάθεια, οι υποβληθείσες προτάσεις της απερρίφθησαν , με αποτέλεσμα να ακολουθήσει την κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο Χανίων, το οποίο, όπως αναφέρει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που γνωστοποίησε και την υπόθεση, «βλέποντας την τεράστια δόση προς το ΤπκΔ και την μη αλληλέγγυα πολιτική του, απαγόρευσε στο Ταμείο να παρακρατεί περισσότερα από 100 ευρώ το μήνα».
Η απόφαση αυτή από νομικούς κύκλους θεωρείται ως «πιλότος», που θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και θα βάλει τέλος «στην πρακτική του ΤπκΔ, που συνεχίζει να διεκδικεί τις δόσεις των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, ακριβώς όπως είχαν καθοριστεί πριν την σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους».
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, «εμφανώς δικαιωμένη και ευχαριστημένη με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, η οποία έπεσε ως «βάλσαμο» στην ταλαιπωρημένη οικονομικά και ψυχικά δημόσιο υπάλληλο, όχι απλώς την χαιρετίζει, αλλά ευχαριστεί το δικαστήριο για αυτήν και καλεί κάθε πολίτη που ζει κάτω από τον βραχνά της υπερχρέωσης, να εμπιστευτεί τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, μα προ πάντων τους δικαστές της χώρας μας, οι οποίοι συμπάσχουν μαζί μας, αποφασίζοντας σύμφωνα με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, κάθε δοκιμαζόμενου στις μέρες μας πολίτη της χώρας μας».
aftodioikisi.gr

ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



Πενταετής άδεια παραμονής θα χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν σε ισχύ συμβόλαια χρονομεριστικής μίσθωσης, τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας, και αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα, ή τουριστικές κατοικίες. Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις».
Σύμφωνα με την τροπολογία η άδεια παραμονής θα μπορεί να ανανεώνεται εφόσον υπάρχει σε ισχύ το συμβόλαιο χρονομεριστικής μίσθωσης και το ελάχιστο τίμημα για την χρονομεριστική μίσθωση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 250.000 ευρώ. Επίσης,  θα μπορεί να δίνεται σχετική άδεια παραμονής και για τα μέλη της οικογένειας του ενδιαφερόμενου, ύστερα από σχετική αίτηση.
Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι αυτή η άδεια παραμονής δεν δίνει δικαίωμα και για εργασία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να υπολογιστεί ως χρόνος διαμονής για την χορήγηση ιθαγένειας.
aftodioikisi.gr

ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Από την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα. Έτσι, τα ξημερώματα της Κυριακής στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείξουν 04:00. Το μέτρο της θερινής ώρας λήγει στις 27 Οκτωβρίου 2013.
aftodioikisi.gr

ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΟΧ


Για τη Θεσσαλονίκη αναχώρησε χθες το μεσημέρι η ομάδα υδατοσφαίρισης Παίδων του ΝΟ Χίου (γεν. 1999) για φιλικούς αγώνες προετοιμασίας. Η ομάδα μας θα συμμετάσχει το τριήμερο 29-31/3/2013 σε τουρνουά που θα γίνει στο Αθλητικό κέντρο "Apollo" που βρίσκεται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και θα αντιμετωπίσει τις ομάδες παίδων του ΠΑΟΚ και του Αθω Χαλκιδικής. Ο προπονητής της ομάδας μας Μάκης Μικέδης θα έχει στη διάθεση του 15 υδατοσφαιριστές.
noxiou.gr

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΧΙΟΥ


Η πρόσφατη θετική απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών για τη συνέχιση του προγράμματος απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης visa σε πολίτες τρίτων χωρών σε πέντε νησιά της χώρας μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισροών και της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί μας. Για τον λόγο αυτό, ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, έγκαιρα είχε καταθέσει Ερώτηση σχετική με τη λειτουργία του Τελωνείου της Χίου και την ανάγκη για αναβάθμιση των υπηρεσιών του συνοριακού Τελωνείου, στηρίζοντας  τη βούληση της τοπικής κοινωνίας αυτό να μην υποβιβαστεί, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης των Τελωνείων της χώρας, αντιθέτως, να ενισχυθεί.
Σε συνέχεια της παραπάνω Ερώτησης, το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι: «οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων θα ληφθούν από κυβερνητικό Συμβούλιο και ότι ακόμη και στην περίπτωση που τελικά αποφασισθεί η αναδιάρθρωση του Τελωνείου Χίου, οι  καθ’ ύλην αρμοδιότητές του θα είναι τέτοιες, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και των σκαφών της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου που δικαιούνται να εφοδιαστούν με πετρέλαιο ναυτιλίας, καθώς και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων των μεταφορικών μέσων και επιβατών, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».
Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι: «η Τελωνειακή Υπηρεσία προτίθεται, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου να ενισχύσει με προσωπικό το Τελωνείο της Χίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων» και «Πρόσφατα, έχει ενισχυθεί με έξι σταθερά μηχανήματα ανίχνευσης X-Ray και τεστ ανίχνευσης….».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ : ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΡΑ !




Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών προχωρά.
Πριν απ' όλα ας αναρωτηθούμε:
Γιατί το κράτος αξιολογεί τον εκπαιδευτικό;
Στο σχολείο συνυπάρχουν δύο κρίσιμες λειτουργίες:
Α. Η διαδικασία απόκτησης γνώσεων και
Β. Η πολύμορφη ενσωμάτωση στο σύστημα.
Ο εκπαιδευτικός αποτελεί τμήμα αυτής της διαδικασίας και έχει εκ των πραγμάτων ενεργητική συμμετοχή και στις δύο λειτουργίες. Αν δεν ξεκαθαρίσουμε αυτό, ότι δηλαδή ο ρόλος που τους έχει αναθέσει η άρχουσα τάξη είναι να δίνουν γνώσεις και να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ότι αποτελούν μέρος του ιδεολογικού μηχανισμού του κράτους, δεν μπορούμε να απαντήσουμε και στο γιατί της αξιολόγησης.
Άρα, η άρχουσα τάξη και το κράτος της σκέφτεται ως εξής:
«Τους εκπαιδευτικούς τους θέλω για μια συγκεκριμένη δουλειά, γι' αυτή τη δουλειά πρέπει να εξεταστούν και να ελεγχθούν». Αυτό είναι η αξιολόγηση τους!
Μέσα στα Παιδαγωγικά Τμήματα, ο αυριανός εκπαιδευτικός προετοιμάζεται μεθοδικά. Τον προπονούν στο κυνήγι των διαφόρων «ευρωπαϊκών προγραμμάτων», τον καλούν να μάθει, πώς θα προσελκύει χορηγούς, πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο σχολείο της «επιχειρηματικότητας» και των εφήμερων δεξιοτήτων και πώς θα εφαρμόζει τις δήθεν καινοτόμες δράσεις της «διαθεματικότητας», της «ευέλικτης ζώνης», της αξιολόγησης κ.λπ. σε βάρος της επιστημονικής θεώρησης του κόσμου, της ενιαίας βασικής - γενικής Παιδείας.
Γιατί τώρα στην Ελλάδα;
Πάντα μπροστά στις αλλαγές στην Παιδεία, η άρχουσα τάξη χρησιμοποιούσε και το καρότο και το μαστίγιο. Τώρα, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, οι αλλαγές στην Παιδεία γίνονται με πιο έντονο το αυταρχικό στοιχείο, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ταχύτητα και συνδέονται αντικειμενικά και με εργασιακά και οικονομικά θέματα, με το μισθό, ακόμα και με την απόλυση.
Η εξέταση κι ο έλεγχος του εκπαιδευτικού έργου μπορεί να μετρά μονάχα:

ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ



Δεν άρεσαν τα λεγόμενα του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Αλέξανδρου Ταφλαμπά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιθάκης, στο δήμαρχο Γιάννη Κασσιανό, με αποτέλεσμα να σηκωθεί από τη θέση του και να πάει να τον χαστουκίσει, αφήνοντας άλαλους τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους.
Όπως αναφέρει το patratimes.gr, η ένταση δημιουργήθηκε, στη διάρκεια της συζήτησης του 3ου θέματος που αφορούσε την «Ορθή επανάληψη της αρ. 237/2013 απόφασης του Συμβουλίου “Παραχώρηση αίθουσας του Δήμου για τις ανάγκες του Ειρηνοδικείου Ιθάκης”, με εισηγητή τον Δήμαρχο Ιθάκης. Η τοποθέτηση του Αλ. Ταφλαμπά δεν άρεσε στο δήμαρχο, που τον χαστούκισε. Τα χειρότερα απετράπησαν από το δημοτικό σύμβουλο Αθανάσιο Λιβιτσάνη, που κυριολεκτικά μπήκε στη μέση.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σώματος Νίκη Παναγιωτοπούλου φώναξε ότι διακόπτει τη συνεδρίαση, ωστόσο, αυτό έγινε έπειτα από την αποχώρηση των συμβούλων της Αντιπολίτευσης και μερικών από την συμπολίτευση. Ο Αλ. Ταφλαμπάς δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο γεγονός.
aftodioikisi.gr

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ




Για ταμπού απολύσεων στο Δημόσιο που πρέπει να σπάσει μίλησε το Σάββατο ο  βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Αν σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο, η κυβέρνηση θα κερδίσει ένα σημαντικότατο διαπραγματευτικό όπλο, για να μπορέσει να πετύχει παρεμβάσεις και στην φορολογική πολιτική και σε ζητήματα που αφορούν την μεγαλύτερη πλειοψηφία των πολιτών όπως τα «κόκκινα» δάνεια» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ τονίζοντας ότι «σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση δίνεις και παίρνεις».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτής της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του το κατηγορεί ότι θέτει ζήτημα μαζικών απολύσεων . «Σε ρόλο εμπροσθοφυλακής της τρόικας ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έθεσε σήμερα ευθέως το ζήτημα μαζικών απολύσεων στο δημόσιο , της διατήρησης του εξοντωτικού και εκβιαστικού χαρατσιού της ΔΕΗ προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα μέτρα» αναφέρει η Κουμουνδούρου.

«Είναι φανερό πως η κυβέρνηση, συνεπής στη στρατηγική της υποταγής, για μια ακόμη φορά, από κοινού με τους εκπροσώπους των δανειστών θα εξαπολύσουν μια νέα επίθεση ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν δίστασαν να εγκαταλείψουν τον κυπριακό λαό συμπράττοντας στις καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup σε βάρος του, για να αιτιολογήσουν τη δική τους στάση των ατέλειωτων υποχωρήσεων.

Όλοι όμως έχουν κατανοήσει πως η εφαρμογή του μνημονίου δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο όπου κάθε μνημονιακή «αστοχία» έρχεται να «διορθωθεί» από νέα, πιο εξοντωτικά μέτρα» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
nooz.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ




Στη φωτό  από αριστερά ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου κ. Ευάγγελος Ατσάλης. ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  κ. Μάνος Κόνσολας και ο κ.  Δημήτριος Λέντζος,  στέλεχος του τμήματος  παραγωγικών τάξεων 




Eπίσκεψη στη Χίο πραγματοποίησαν το διήμερα 28 και 29 Μαρτίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  κ. Μάνος Κόνσολας και  το στέλεχος του τμήματος παραγωγικών τάξεων κ. Δημήτρης Λέντζος. στα πλαίσια του προσυνεδριακών εκδηλώσεων, του κόμματος  που πραγματοποιούνται αύριο Κυριακή 31 Μαρτίου στη Μυτιλήνη.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις επαφές με τους  Χιώτικους παραγωγικούς φορείς, δήλωσε ο βουλευτής κ. Κόνσολας, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου , που δόθηκε χθες στα γραφεία της ΝΟΔΕ Χίου.
Οι προτάσεις θα ενσωματωθούν στον προσυνεδριακό διάλογο, κάνοντας λόγο για  ένα αναπτυξιακό  σχέδιο που περιλαμβάνει  θέσεις όπως τη μείωση του ΦΠΑ και την ιδιαιτερότητα  του νησιωτικού χώρου.
«Παρά την δύσκολη κατάσταση που περνά ο τόπος, οι άνθρωποι υπομένουν καρτερικά και δίνουν πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση. Η πορεία της δείχνει να αρχίζει να  ανακάμπτει σιγά- σιγά και να βρίσκει και πάλι το δρόμο της προς την ανάπτυξη και την «αλλαγή σελίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας
Η ανάγκη να επικρατήσουν οι καινοτόμες επιχειρηματικές αναπτυξιακές ιδέες, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να συνδεθεί ο πρωτογενής με τον τριτογενή τομέα, να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο του Αιγαιακού χώρου , είναι στα πλαίσια των επιδιώξεων και των στόχων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που κάνει μια ισχυρή  στροφή και ενδυναμώνει περισσότερο τις  επαφές της με  την κοινωνία,  τόνισε ο κ. Κόνσολας κάνοντας λόγο παράλληλα και για την  έναρξη  των προσυνεδριακών εκδηλώσεων από το Αιγαίο που σηματοδοτεί και το δικό του μήνυμα.

Απαντώντας σε ερώτηση  δημοσιογράφου του chiosvitrine σχετικά με το  πρόβλημα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αναφέρθηκε στην επιτυχή έκβαση του σχεδίου ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ που υλοποιεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, και ενημέρωσε ότι σύντομα αναμένεται να κατατεθεί  και νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο Ιθαγένειας.

Τέλος  για θέματα σχετικά με την ερήμωση των νησιών και την ανεργία των νέων , ανέφερε ότι υπάρχει ένα πακέτο 18 δις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας , που θα αναζωογονήσει την αγορά.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ



Ρυθμίσεις για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων και άλλων έργων, με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την ενίσχυση της αγοράς, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για τη δεύτερη δέσμη μέτρων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά τις ρυθμίσεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταξύ άλλων, καταργήθηκε πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών για τη διαχείριση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θεσπίστηκε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου για την κατάθεση προσφυγών σε διαγωνισμούς κ.ά.
Μια από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία προβλέπει ότι πριν από την κήρυξη απαλλοτρίωσης θα γίνεται υποχρεωτικά δημόσια πρόσκληση του Δημοσίου προς τον ιδιοκτήτη προκειμένου να συναινέσει στην εξαγορά του ακινήτου του από το Δημόσιο. Πρόκειται για διαδικασία που ακολουθείται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξασφαλίζει τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιοκτήτες, αφενός ταχύτητα στην εκτέλεση της απαλλοτρίωσης και στην καταβολή της αποζημίωσης και αφετέρου αποφυγή της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η δικαστική κρίση της αξίας του ακινήτου. Με τη ρύθμιση επιτυγχάνεται επίσης αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η εξαγορά, θα εφαρμόζεται η διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται ότι:
- Οι υποθέσεις που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ θα εκδικάζονται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά το παράδειγμα των Ολυμπιακών έργων και των επενδύσεων που υπάγονται στο καθεστώς του fast-track.
- Αυξάνεται από 5 σε 10 εκατ. ευρώ το όριο προϋπολογισμού των έργων που θα ελέγχονται προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με την τροποποίηση αυτή, το όριο υπαγωγής στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι πλέον το ίδιο τόσο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, όσο και για τις προγραμματικές συμβάσεις ενώ επιταχύνεται η ανάθεση των συμβάσεων.
- Δίνεται η δυνατότητα, με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού να χαρακτηρίζονται ως έργα εθνικής σημασίας εκείνα που κρίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα (όπως τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, έργα χωρίς τα οποία απειλούνται πρόστιμα από την ΕΕ για μη συμμόρφωση κλπ), προκειμένου να επιταχύνεται η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).
- Προβλέπεται ότι ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας και η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων θα γίνονται και πριν την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, ώστε αφενός να αποφεύγεται το φαινόμενο απαλλοτρίωσης εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο, που έχει ως αποτέλεσμα συχνά να παρακατατίθενται αναίτια οι σχετικές αποζημιώσεις και αφετέρου ο φορέας του έργου να μπορεί εκ των προτέρων να προϋπολογίζει το κόστος των απαλλοτριώσεων.
- Προβλέπεται για τις περιπτώσεις των συγχρηματοδοτούμενων έργων ότι ο υπέρ ου η απαλλοτρίωση ζητάει εκτίμηση από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή.
- Ορίζεται ότι οι υποθέσεις για καθορισμό αποζημίωσης επί απαλλοτρίωσης εισάγονται καθ’ υπέρβαση στα πινάκια των δικαστηρίων, ώστε να δικάζονται συντομότερα.
- Καθιερώνεται υποχρέωση εκτίμησης της αξίας από ανεξάρτητο και πιστοποιημένο εκτιμητή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ώστε να αποφεύγονται οι υπέρογκες αποζημιώσεις. Τα δικαστήρια θα υποχρεούνται να αιτιολογήσουν ειδικά τυχόν απόκλιση από την αντικειμενική αξία και από την ανεξάρτητη εκτίμηση.
aftodioikisi.gr

ΔΟΘΗΚΑΝ 18,4 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Το ποσό των 18.400.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ, για τις ανάγκες της πυροπροστασίας της αντιπυρικής περιόδου του 2013.
Για την έγκαιρη κατανομή του εν λόγω ποσού στους ΟΤΑ της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απέστειλε ήδη έγγραφο στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος θα στείλει άμεσα την πρόταση κατανομής, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε σχετικά, ότι «προχωρούμε άμεσα στην κατανομή του ποσού των 18.400.000 για τις ανάγκες πυροπροστασίας ήδη από τον Απρίλιο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Παρά τις μειώσεις που έχει υποστεί η ΣΑΤΑ, το ποσό παραμένει το ίδιο, καθώς, στόχος μας είναι, οι δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά ενόψει του καλοκαιριού».
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ότι «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο πλευρό της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ ορθολογικά, για την πραγματική θωράκιση της Πολιτικής προστασίας της Χώρας
newsit.gr

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" , ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ


Η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για ακόμη έξι μήνες, ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Η παράταση του προγράμματος θα γίνει με τροπολογία, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
Η παράταση κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδα» που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, χωρίς οι 80.000 ωφελούμενοι του προγράμματος να στερηθούν ούτε μια μέρα τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους 3.500 και πλέον εργαζομένους.
Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εσωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για την έως τώρα συνεργασία και δεσμεύεται ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, ώστε το διάδοχο σχήμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ωφελουμένων.
newsit.gr

Γ.Γ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ : ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ



Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, με την οποία συμπληρώνονται τα κενά και οι ασάφειες της εγκυκλίου Π3Α/φ.32/γπ.ΟΙΚ.141770/22-12-2011 που αφορούσε στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4025/2011 για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων και τα οποία είχαν οδηγήσει στην αναιτιολόγητη διακοπή επιδομάτων πρόνοιας από προνοιακά τμήματα δήμων της χώρας. Η νέα εγκύκλιος που εστάλη από τη Γ.Γ. Πρόνοιας προς όλα τα τμήματα Πρόνοιας των δήμων, αρμόδια για τη χορήγηση των επιδομάτων, επιλύει τα ανωτέρω προβλήματα ενώ η τελική λύση θα δοθεί με την έκδοση του νέου Κανονιστικού Πλαισίου για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στα Προγράμματα Οικονομικής Ενίσχυσης.
Όπως είχε καταγγείλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΕΣΑμεΑ), «το εν λόγω ζήτημα που άρχισε τον τελευταίο καιρό να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε δήμους όπως της Πάτρας, της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας κλπ., η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς – μέλη της άσκησαν έντονες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, δεδομένου ότι πολλά τμήματα Πρόνοιας της χώρας διέκοπταν τη χορήγηση επιδόματος, ακόμα και σε δικαιούχους των οποίων οι αποφάσεις χορήγησης ήταν σε ισχύ, ενώ άλλα εντελώς αυθαίρετα δε δέχονταν αίτηση από δικαιούχους με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή τυφλότητα ακόμα και εάν διέθεταν Γνωμάτευση ΚΕΠΑ. Αιτιολογικό αυτής της άρνησης ήταν ότι δεν έχει εκδοθεί το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο χορήγησης επιδομάτων, στερώντας τους ακόμα και το δικαίωμα αναδρομικής χορήγησης αυτών».
Τι λέει η εγκύκλιος της ΓΓ Πρόνοιας
Ανεξάρτητα από τη διαδικασία έκδοσης του νέου κανονιστικού πλαισίου, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί, και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης του ενδιαφερόμενου στα ΚΕ.Π.Α. και της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης, σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών:
Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναστέλλεται αυτοδίκαια από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της γνωμάτευσης αναπηρίας ή της απόφασης ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και επαναχορηγείται εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία γνωμάτευση των ΚΕΠΑ, με την οποία πιστοποιείται η πάθηση ή η αναπηρία για την οποία αιτείται την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Η συνέχιση της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων γίνεται αναδρομικά από την ημερομηνία διακοπής του επιδόματος και εφόσον έχει καταθέσει αίτηση στα ΚΕΠΑ μέσα σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης. Σε διαφορετική περίπτωση το επίδομα διακόπτεται. Προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στα ΚΕΠΑ.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος του επιδόματος προσκομίζει γνωμάτευση του ΚΕΠΑ βάσει της οποίας εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης από αυτή που λάμβανε κατά τη λήξη της προηγούμενης γνωμάτευσης, η καταβολή πραγματοποιείται αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο ΚΕΠΑ και σύμφωνα με την νέα κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης στην οποία εντάχθηκε ο δικαιούχος.
Μέχρι την έκδοση των νέων κοινών υπουργικών αποφάσεων, όπου θα καθορίζονται οι νέοι όροι και τα κριτήρια αναπηρίας για την ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ, είναι αυτονόητο ότι ισχύει το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει κατά περίπτωση κάθε πάθηση ή αναπηρία για την οποία χορηγείται επίδομα. Συνεπώς, σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης (όπως π.χ. Συγγενούς Αιμολυτικής Αναιμίας – Συγγενούς Αιμορραγικής Διάθεσης – AIDS,  ινσουλοεξαρτώμενου διαβήτη, Χανσενικών, Κωφαλαλίας), αρκεί η πιστοποίηση της πάθησης ή της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και δεν απαιτείται η αναγραφή του ποσοστού αναπηρίας για την χορήγηση επιδόματος. Στους δικαιούχους που ανεστάλη η χορήγηση του επιδόματος με αυτήν την αιτιολογία, το επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά από την ημέρα που ανεστάλη.
Στη περίπτωση που τυχόν, μετά την έκδοση του νέου κανονιστικού πλαισίου, η κατατεθειμένη από τον δικαιούχο γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νέο κανονιστικό πλαίσιο, η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται αυτοδίκαια από την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου κανονιστικού πλαισίου, με σχετική έγγραφη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου.
aftodioikisi.gr

ΑΘΗΝΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΑΤΡΩΝ



Διευκρινίσεις δίνει για τους ελέγχους στα θέατρα και τα επικείμενα λουκέτα ο Δήμος Αθηναίων, και όπως λέει «οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών, αλλά και για λόγους που σχετίζονται πριν από όλα με τις συνθήκες ασφαλείας των θεατών, των καλλιτεχνών αλλά και όλων των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους». Όπως σημειώνει, ο δήμος «αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζει τους χώρους πολιτισμού με ιδιαίτερη ευαισθησία. Για τον λόγο αυτό, έχουν προγραμματιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, συναντήσεις τόσο με μεμονωμένους διαχειριστές χώρων πολιτισμού, όσο και με τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, σε καμία περίπτωση όμως, σε βάρος των κανονισμών ασφαλείας και της ορθής λειτουργίας τους. Όλα αυτά άλλωστε θα συζητηθούν και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο»
Σύμφωνα με τις τους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας, «οι 27 από τις 89 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν δε διαθέτουν κανενός είδους ή τύπου άδεια λειτουργίας. Ενώ συνολικά 50, για διάφορους λόγους, δεν λειτουργούν νόμιμα». Όπως λέει ο δήμος, από τα τέλη Φεβρουαρίου οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν, για να υπάρξει λύση, έστω και προσωρινή.
Επίθεση κατά «δημάρχου – σουλτάνου» Ν. Κακλαμάνη
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη, ο Δήμος Αθηναίων επιτίθεται εναντίον του και σημειώνει πως «είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται, ως προστάτης των θεατρικών σκηνών, όταν το μόνο που έκανε επί 4 χρόνια, ήταν να κρύβει το πρόβλημα (όπως και όλα τα άλλα κατά την προσφιλή του τακτική), “κάτω από το χαλί”, και τα πάντα να εκτυλίσσονται σε ένα καθεστώς ημι-νομιμότητας, ημι-παρανομίας, που κρατάει όλους τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτόν τον χώρο ομήρους, στις διαθέσεις του κάθε ελέγχοντος».
Ο Ν. Κακλαμάνης, καταλήγει ο δήμος στην ανακοίνωσή του, «γνωρίζει πολύ καλά επίσης ότι δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτα το “ότι ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την αποσφράγιση των θεατρικών σκηνών που στη θητεία του είχαν κριθεί ως ακατάλληλες”. Γιατί, σε οποιαδήποτε περίπτωση ουσιαστικού ελέγχου, οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να παρουσιάσουν ως “άδεια” τις κούφιες δεσμεύσεις του. Οι εποχές των Δημάρχων – Σουλτάνων που γράφουν τους Νόμους “στα παλιά τους τα παπούτσια” έχουν τελειώσει για την Αθήνα».
 aftodioikisi.gr

ΑΣΕΠ : ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ



Σε ετοιμότητα βρίσκεται το ΑΣΕΠ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου «να αναρτήσει τα προσωρινά αποτελέσματα (δηλαδή τον ενιαίο προσωρινό πίνακα Βαθμολογίας και Κατάταξης καθώς και τον προσωρινό πίνακα Διάθεσης των υπαλλήλων σε φορείς υποδοχής) μόλις του γνωστοποιηθεί ότι δεν αναμένονται άλλοι ψηφιακοί πίνακες συνδρομής κριτηρίων».
Όπως ενημερώνει, οι φορείς, προσωπικό των οποίων έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους στην υπ’ αριθ. 1/2013 Ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι ψηφιακοί πίνακες συνδρομής κριτηρίων που έχουν περιέλθει στο ΑΣΕΠ έχουν ήδη εισαχθεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα και αφορούν 1803 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.
Υπενθυμίζεται πως στις 27η Μαρτίου δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τύπο Ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την οποία «καλούνται οι υπάλληλοι που κατείχαν οργανική θέση σε φορείς προέλευσης, για τους οποίους οι οικείες Διευθύνσεις Προσωπικού/Διοικητικού δεν υπέβαλαν στο ΑΣΕΠ Πίνακες Συνδρομής Κριτηρίων, να υποβάλουν εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στον ημερήσιο Τύπο Αιτήσεις – Υπεύθυνες Δηλώσεις και τα τυχόν δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν απευθείας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. ΔΙΔΑΔ – ΔΙΠΙΔ / οικ. 559 (Α7/8-1-2013) ΥΑ και την υπ’ αριθ. ΔΙΔΑΔ – ΔΙΠΙΔ / οικ. 560/8-1-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ) Εγκύκλιο».
aftodioikisi.gr

EΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ



                                                                                          Μυτιλήνη, 27 Μαρτίου 2013

   Προς τον Πρόεδρο του Περιφερικού Συμβουλίου Β. Αιγαίου
                                                          Θέμα: ΑΟΖ-Αιγαίο- Φυσικός πλούτος

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας μας, κ. Σαμαρά και τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και ξένο τύπο σχετικά με τα διαμειφθέντα και συμφωνηθέντα εκεί, γίνεται φανερό ότι επανέρχεται το θέμα της εκχώρησης  κυριαρχικών δικαιώματων μας σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και τη διαχείριση του Αιγαίου.
Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία ή τουλάχιστον συγκατάθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του Αιγαίου και συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του (καζάν-καζάν). Στο πνεύμα αυτό ο κ. Σαμαράς αποχρακτήρισε αυτόν το φυσικό πλούτο από ελληνικό χαρακτηρίζοντάς τον  "ευρωπαϊκό".

 Παίρνοντας  παράλληλα, μεταξύ άλλων υπόψη:
                              - την επιδίωξη να καταστεί η Ελλάδα "ενεργειακός δίαυλος" των      πολυεθνικών για την τροφοδοσία της ΕΕ,
                              -την υπογραφή της Συμφωνίας  τοθυ αγωγού ΤΑΠ (μεταφορά φυσικού αερίου από τό Αζερμπαϊτζαν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας) 
                              -τα παζάρια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που συνδέονται με το σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των ενεργειακών πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για τις πηγές ενέργειας, τις αγορές και τους δρόμους και αγωγούς μεταφοράς ενεργειακών πόρων, 
                              -την πορεία αμφισβήτησης, των αιγυπτιο-κυπριακών συμφωνιών καθορισμού της ΑΟΖ ,που ξεκίνησε στην Αίγυπτο
                             -την έκδοση από την τουρκική κυβέρνηση αδειών έρευνας στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού  αερίου σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Καστελόριζο και ευρύτερη περιοχή Ρόδου) ,

κατανοεί κανείς εύκολα τους τεράστιους κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα καθώς και τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της χώρας μας σε καθόλου απίθανη πολεμική σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας.

Να γιατί θεωρούμε , κ. Πρόεδρε, ότι επιβάλλεται να ασχοληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου , να πάρει θέση και να προβεί στις επιβαλόμενες ενέργειες.
Ζητούμε συνεπώς, ως Λαική Συσπείρωση, να συμπεριληφθεί το παραπάνω θέμα στη επόμενη συνδρίαση του Π.Σ.

Με τιμή

Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου


9η ΜΑΪΟΥ : ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου


Θέμα : 9 Μαϊου, Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών


Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η 9η Μάη έχει καθιερωθεί σαν παγκόσμια μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σαν μέρα της μεγάλης νίκης κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού Άξονα Γερμανίας. Ιαπωνίας, Ιταλίας και των συμμάχων της που τελείωσε πριν από 68 χρόνια βάζοντας τέρμα στο Β' παγκόσμιο πόλεμο τον πιο αιματηρό που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Οι νεκροί στη διάρκεια του έφτασαν τα 50.000.000.
Σ' αυτή τη νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό και ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο έχει η Σοβιετική Ένωση με 20.000.000 νεκρούς.
Την 1η Μάη του 1945 η κόκκινη σημαία υψώθηκε στην Γερμανική Βουλή (Ραϊχσταγκ). Την νύχτα της 8ης-9ης Μάη η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Έκτοτε η 9η Μάη ανακηρύχτηκε και γιορταζόταν σε όλες τις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του ναζι-φασισμού ως
Αυτή τη μέρα το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε. την επέτειος της αντιφασιστικής νίκης των λαών.ανακήρυξε ως μέρα της Ευρώπης.
Στόχος να σβήσουν τα εγκλήματα  του ναζισμού καιι την αντιφασιστική νίκη, από την ιστορική μνήμη και από τη συνείδηση των λαών, που, όταν θέλουν, μπορούν να συντρίψουν τους αντιπάλους τους, όσο ισχυροί κι αν είναι..
Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ένα από τα  σημαντικότερα αποτελέσματα  του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν οι κοσμοϊστορικές  αλλαγές στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Η Σοβιετική Ένωση λόγω του αποφασιστικού ρόλου που είχε διαδραμάτισε στην συντριβή του φασισμού και στην απελευθέρωση των ευρωπαϊκών λαών, βγήκε από τον πόλεμο με εξαιρετικά ενισχυμένο το κύρος της και με διευρυμένη την επιρροή της.
Συνέβαλε, παράλληλα, στην απόσπαση από τον καπιταλισμό μιας σειράς χωρών στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία, που ακολούθησαν πολύ γρήγορα το δρόμο του σοσιαλισμού, καθώς και στην άνοδο του εργατικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες και του εθνικο-απελευθερωτικού  κινήματος των λαών, που οδήγησε στην κατάρρευση του αποικιοκρατικού συστήματος.

Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αποτελεί ένα τεράστιο αδιαμφισβήτητα γεγονός στον 20ό αιώνα, όχι μόνο γιατί έβαλε τέρμα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, στο έγκλημα των εγκλημάτων του καπιταλισμού ( στην έκβαση του οποίου καθοριστικό ρόλο είχε η ΕΣΣΔ μαζί με τα ένοπλα και μη λαϊκά κινήματα στις κατεχόμενες χώρες,  μα γιατί η λήξη του πολέμου συνοδεύτηκε από το άνοιγμα του δρόμου για το πέρασμα στο σοσιαλισμό μιας σειράς χωρών της Ευρώπης και της Ασίας.
Όλα αυτά θέλουν να σβήσουν από την ιστορική μνήμη. Και ανέλαβαν έργο οι πλαστογράφοι της Ιστορίας, που έχουν εκκολαφθεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.
Σήμερα οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε διαδοχικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού βρίσκονται μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση που σαρώνει κατακτήσεις δεκαετιών.
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και του φασισμού στη χώρα  μας επιβάλλει να αντισταθούμε στην παραχάραξη της ιστορίας και η 9η Μάη να εξακολουθεί να εορτάζεται σαν μέρα της Αντιφασιστικής νίκης των λαών, ιστορικής μνήμης, παραδειγματισμού  και επαναβεβαίωσης της δέσμευσης να μην επιτρέψουμε να ξανασηκώσει κεφάλι ο φασισμός
.
Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο φέτος –και κάθε χρόνο- να προγραμματίσει εκδηλώσεις σε όλη την περιφέρεια και να εορταστεί σαν μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Επίσης ζητάμε,  να απαγορευτεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εθνικές επετείους. Αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα, επίδοξος κληρονόμος του Χιτλερισμού, δεν έχει θέση στις εκδηλώσεις που τιμούν τους εθνικό-απελευθερωτικούς αγώνες του ελληνικού λαού. Προσβάλλει την ιστορική του μνήμη, τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα του ναζι-φασισμού. Προσβάλλει τον πολιτισμό και τις ανθρωπιστικές παραδόσεις του.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού, υμνητών του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών. Τα τάγματα εφόδου της , κατά τα πρότυπα των εγκληματικών  χιτλερικών ταγμάτων εφόδου, δεν είναι  παρά θρασύδειλοι που επιτίθενται, κυνηγούν και χτυπούν μετανάστες και Έλληνες,  παιδιά και εργαζόμενους. Αναπτύσσουν εγκληματική δράση και συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες, σπέρνουν το μίσος, το ρατσισμό και τη διχόνοια. Χύνουν δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των παιδιών ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες.
Η Χρυσή Αυγή στέκεται εχθρικά  απέναντι στον ανθρώπινο πολιτισμό, απέναντι στη μόρφωση και την παιδεία. Η καταδίκη και απομόνωση της είναι ζήτημα πολιτισμού, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Καμιά ανοχή στο ρατσισμό και στο φασισμό.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην προσκαλεί και να μην επιτρέψει τη συμμετοχή -στο όνομα της Κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης- τους εκπροσώπους αυτού του φασιστικού μορφώματος σε επετειακές ή άλλες εκδηλώσεις της Περιφέρειας. Είναι συνυπεύθυνοι όσοι εξακολουθούν να δείχνουν ανοχή στο φίδι που τρέφει στον κόρφο του το σύστημα που υπηρετεί.