Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΠΑΣΧΑ : ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠ΄ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Έθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης.
Σε κάθε γωνιά της χωράς το Πάσχα γιορτάζεται με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και η λαογραφική και ιστορική ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής προσδίδει ένα ξεχωριστό τόνο στον εορτασμό: Στην Σάμοπραγματοποιείται το έθιμο των τουφεκιών, στην Αρκαδία το πέταγμα των αερόστατων, στην Κέρκυρα η ρίψη κανατιών και στην Καλαμάτα ο «σαϊτοπόλεμος», στον Τυρό Αρκαδίας το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα, στην Χιο λαμβάνει χώρα ο ρουκετοπόλεμος κ.α.
H aftodioikisi.gr συγκέντρωσε κάποια από τα έθιμα που πραγματοποιούνται σε περιοχές της χώρας και σας τα παρουσιάζει:
Σάμος: Το έθιμο των τουφεκιών
Στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, την Κυριακή του Πάσχα, εδώ και περίπου 100 χρόνια διατηρείται το έθιμο των τουφεκιών, ένα έθιμο με καταβολές στην Επανάσταση του 1821. Στις ημέρες μας, οι κάτοικοι προσπαθούν κάθε χρονιά να προσφέρουν και εντυπωσιακότερο θέαμα, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.Για το έθιμο αυτό ο κόσμος προετοιμάζεται μήνες πριν. Συγκεντρώνουν τα υλικά τους και σιγά σιγά κατασκευάζουν απίστευτο αριθμό εκτοξευτήρων-τουφεκιών.
Κάθε ενορία έχει στην συλλογή της 1.600-2.000 εκτοξευτήρες. Τα τοποθετούν στο χώμα με προσανατολισμό τα απέναντι βουνά -για λόγους ασφαλείας- και έτσι η κάθε ενορία παρουσιάζει το δικό της θέαμα. Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τη μεσημεριανή περιφορά των Αναστάσεων, όλες οι ενορίες συναντιούνται σε προκαθορισμένο σημείο και η κάθε μια στην σειρά της ξεκινά τις… τουφεκιές.
Στόχος είναι να παρουσιάσουν το πλέον πολύβουο και καπνογόνο θέαμα διότι με αυτόν τον τρόπο ανακηρύσσεται και ο νικητής.Όταν τελειώσει η διαδικασία όλοι μαζί γιορτάζουν με αυγά, κουλούρια και παραδοσιακό σαμιώτικο κρασί.
Αρκαδία: Το πέταγμα των αερόστατων
Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, αναβιώνει ένα μονάδικο έθιμο που συναντάται σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας (δείτε το σχετικό βίντεο της aftodioikisi.gr για να δείτε πώς κατασκευάζεται).
Με το που ακουστεί το πρώτο «Χριστός Ανέστη» το Σάββατο της Ανάστασης, οι κάτοικοι του Λεωνιδίου ανάβουν και απελευθερώνουν εκατοντάδες αερόστατα από όλες τις ενορίες των τοπικών εκκλησιών, ενώ το θέαμα συμπληρώνουν φυσικά και τα παραδοσιακά πλέον πυροτεχνήματα. Τα αερόστατα γεμίζουν τον ουρανό και ταξιδεύουν νωχελικά με τον άνεμο υπό τη λάμψη των πυροτεχνημάτων και τα χειροκροτήματα του κόσμου που τα παρακολουθεί μέχρι να χαθούν από το οπτικό τους πεδίο.
Το έθιμο του αερόστατου κρατάει πολλά χρόνια και σχεδόν κάθε σπιτικό ετοιμάζει το δικό του με παραδοσιακό τρόπο, από καλάμι χαρτί και κόλλα πολλές ημέρες πριν, ενώ κάθε αερόστατο φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα σε ύψος.
Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος Λεωνιδίου φροντίζει για το ψήσιμο των αρνιών που γίνεται στον κήπο του δημαρχείου προσφέροντας μεζέδες, αυγά και καλό κρασί σε όλους εκείνους που θα περάσουν από εκεί, με τα απαραίτητα, φυσικά, λαϊκά όργανα από ντόπιους οργανοπαίχτες και τον παραδοσιακό τσακώνικος χορός.
Το απόγευμα της Κυριακής, στην «Αγάπη», διαβάζεται το ευαγγέλιο στην τσακώνικη διάλεκτο, πράγμα που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και μεταβιβάζεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.
Κέρκυρα: Ρίψη κανατιών και περιφορά Επιταφίου το Μεγάλο Σάββατο
Η Κέρκυρα φημίζεται για τη λαμπρότητα και τα ιδιαίτερα έθιμα που γιορτάζει το Πάσχα. Η περιφορά των Επιταφίων με τις μπάντες να τους συνοδεύουν, με πιο γραφικό εκείνον του Αγίου Γεωργίου, της εκκλησίας μέσα στο Παλιό Φρούριο, είναι μια κατανυκτική εμπειρία.
Η επίσημη περιφορά με όλες τις φιλαρμονικές μαζί γίνεται από τη Μητρόπολη. Η περιφορά του επιταφίου του αγίου Σπυρίδωνα μαζί με το σκήνωμα του αγίου γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το περίεργο αυτό έθιμο προέρχεται από τα χρόνια της ενετικής κατοχής, όταν είχε απαγορευθεί η έξοδος του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι η ρίψη κανατιών γεμάτων νερό από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα την ώρα που στην εκκλησία ακούγεται η φράση «ανάστα ο Θεός!» Οι μπάντες βγαίνουν στους δρόμους παιανίζοντας το εμβατήριο «Μη φοβάστε Γραικοί» και τις ακολουθούν οι μαζορέτες. Το βράδυ στην Ανάσταση η πόλη φωτίζεται από τα κεριά που ανάβουν σε κάθε παράθυρο σπιτιού.
-
Ζάκυνθος: «Βαγί» αντί για δάφνη
Στη Ζάκυνθο, η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει ουσιαστικά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το «βαγί» σ” όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού μας. Το «βαγί» στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα φοίνικα, που μ” αυτά πλέκουν σταυρούς, «βαγιοφόρες«, ήλιους, αλογάκια κτλ. και στολίζουν τις εκκλησίες για τη γιορτή. Οι ιδιομορφίες του ζακυνθινού εκκλησιαστικού τυπικού είναι έντονες από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ. Πρώτα απ” όλα οι ύμνοι είναι τονισμένοι κατά τη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.Ο Εσταυρωμένος εξέρχεται μετά το ενδέκατο ευαγγέλιο και όχι μετά το πέμπτο ευαγγέλιο, όπως συνηθίζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο ψάλτης μπροστά στον Εσταυρωμένο ψάλλει, κατά το Ζακυνθινό μέλος, ενώ λιτανεύεται ο Εσταυρωμένος.
Άλλο αξιοσημείωτο του ζακυνθινού εκκλησιαστικού τυπικού είναι πως δε χρησιμοποιείται ο γνωστός -στην υπόλοιπη Ελλάδα- κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται «Αμνός». Μετά τη λιτάνευση, το Σώμα του Χριστού τοποθετείται στον Επιτάφιο.
Στο νησί, οι επιτάφιοι δεν στολίζονται με λουλούδια, επειδή είναι ξυλόγλυπτοι με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου, δηλαδή πραγματικά έργα τέχνης. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αποκορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας στη Ζάκυνθο. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου, ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένου. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η περίφημη εικόνα της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ” όλους τους ιερούς ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους. Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11:15, αρχίζει η Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό. Στις 11:45 ξεκινά η αναστάσιμη πομπή για την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση. Το «Χριστός Ανέστη» ψάλλεται κατά την ιδιόμορφη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική. Αμέσως μετά, η Εικόνα της Ανάστασης επιστρέφει στο Μητροπολιτικό Ναό.
Κατά την τοπική παράδοση, η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία δεν τελείται αμέσως μετά σε κανένα ναό της πόλεως και των χωριών, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Το «αντέτι» (έθιμο) θέλει, κατά τη διάρκεια της αναγνώσεως του Ευαγγελίου, να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών.
Πάτμος: Η Τελετή του Νιπτήρος
Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, στην Πάτμο. Από την Κυριακή των Βαΐων, ο στολισμός των εκκλησιών, το γιορτινό τραπέζι και η θρησκευτικές παραδόσεις, εντάσσουν τον επισκέπτη στο πασχαλινό κλίμα.
Ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μοναδική στην Πάτμο, ιδιαίτερα για όλους όσοι παρακολουθήσουν τις λειτουργίες στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένο στη σπηλιά που αποτέλεσε το ασκητήριο του ευαγγελιστή Ιωάννη.
Το έθιμο όμως που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο ξεχωριστό, είναι η Τελετή του Νιπτήρος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην πλατεία Δημαρχείου, το οποίο αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου:O ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπως ακριβώς ο Ιησούς, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο. Έπειτα κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης και το βράδυ της ίδιας ημέρας οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού περνούν μέσα από τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.
Η Ανάσταση γιορτάζεται βέβαια με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού, αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το ευαγγέλιο διαβάζεται στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα σερβικά, αλλά και στα αρχαία ομηρικά ελληνικά.
Ύδρα
Στην Ύδρα, έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή. Εκεί στην συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Στη συνέχεια οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα. Την ώρα της Ανάστασης τα πολλά βαρελότα φωτίζουν την νύχτα.

«Σαϊτοπόλεμος» στην Καλαμάτα
Βγαλμένο από τη Μεσσηνιακή ιστορία και τους ηρωικούς αγώνες των κατοίκων της Καλαμάτας κατά των Τούρκων, είναι το διάσημο πλέον έθιμο του σαΐτοπόλεμου.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν τις σαΐτες για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων. Ο δυνατός θόρυβος και ο κρότος που προκάλεσαν τρόμαξαν τα άλογα τόσο πολύ που έριξαν κάτω τους αναβάτες τους και έφυγαν φοβισμένα. Οι σαΐτολόγοι προετοιμάζονται όλον τον χρόνο για εκείνη την ημέρα. Ετοιμάζουν τα χαρμάνια και γεμίζουν τους χαρτονένιους σωλήνες που θα σκάσουν την Κυριακή του Πάσχα.
Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10-15 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν λάβαρο, σαλπιγκτή και επικεφαλής. Πολλοί από αυτούς φορούν παραδοσιακές στολές, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν πρόχειρα ρούχα και στρατιωτικές στολές. Με το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και η εκκωφαντική φασαρία ξεσηκώνει το πλήθος που ζητωκραυγάζει.
Οι σαΐτολόγοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έθιμο, και εκφράζονται κάπως έτσι: «Η μέση λυγίζει, τα γόνατα σπάνε, τα πόδια ψαλίδια, η πλάτη σκυμμένη, το κεφάλι χαμηλά, βλέμμα μακρινό, μυαλό σε έκσταση, χέρια φτερούγες». Η… νιρβάνα του σαϊτολόγου! Το έθιμο παλαιότερα αναβίωνε στο δημοτικό στάδιο του Μεσσηνιακού, όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται στη Δυτική Παραλία (Παλιά Σφαγεία). Εκτός από την Καλαμάτα το έθιμο αναβιώνει στην Μεσσήνη και την Αιθαία.
Τυρό Αρκαδίας: Ο Ιούδας στην πυρά
Στον Τυρό Αρκαδίας τηρούνται μερικά από τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα που βασίζονται περισσότερο στη ναυτική ζωή των Τσακώνων κατοίκων του.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ γίνεται η περιφορά των Επιταφίων στην παραλιακή οδό με φωταγωγημένα καΐκια και σκάφη να τους συνοδεύουν. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου αναβιώνει ένα μοναδικό έθιμο, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα, από την ενορία της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος. Σε μια πλωτή πλατφόρμα τοποθετούνται ξύλα και από πάνω τους κρέμεται ένα ανθρώπινο ομοίωμα.
Στη συνέχεια μπαίνει το μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές και το ομοίωμα παραδίδεται στη φωτιά, με τη συνοδεία φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων και ισχυρών δυναμιτών. Τη νύχτα της Ανάστασης τα παιδιά ρίχνουν στη θάλασσα χιλιάδες κεριά που συμβολίζουν τις χαμένες ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων. Την Κυριακή του Πάσχα διοργανώνεται τσακώνικο γλέντι στην κεντρική πλατεία, με αρνιά, κρασί και χορό, ενώ διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην τσακωνική διάλεκτο.

Χαλκιδική
Στην «πολυπαθη» το τελευταιο διάστημα Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ” αλώνι», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και συχνά ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζεται, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά.
Θράκη
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι. Εκεί είναι έτοιμη η φωτιά όπου θα καεί ο Ιούδας. Όταν ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα, παίρνουν μια χούφτα από τις στάχτες και τη ρίχνουν στα μνήματα.
Σύρος: Δύο κόσμοι μαζί
Ο εορτασμός του Πάσχα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ιδιαίτερος και ενώνει δύο θρησκευτικούς κόσμους, τον ορθόδοξο και τον καθολικό. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι καθολικοί επιτάφιοι από τις εκκλησίες των Ευαγγελιστών και του Αγίου Γεωργίου συναντώνται με τους ορθόδοξους από τους ναούς της Μητροπόλεως (Μεταμόρφωσης) του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως, μετά το τέλος της περιφοράς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Ακολουθεί κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.
Χίος: Πύρινη νύχτα
Στη Χίο η ανάσταση του Θεανθρώπου γιορτάζεται με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Τέτοιον, ώστε οι ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, στο Βροντάδο, να φροντίζουν να κάνουν τη νύχτα – μέρα με τις χιλιάδες ρουκέτες τους. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ψάλει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη» μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις δύο ενορίες.
Οι χιλιάδες φλεγόμενες ρουκέτες που εκτοξεύονται εκατέρωθεν φεγγοβολούν τον ολοσκότεινο ουρανό και δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησε, παρόλο που όλοι το παρακολουθούν μαγεμένοι πίσω από το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί, προς αποφυγή τραυματισμών και ζημιών. Η προετοιμασία των ρουκετών είναι χρονοβόρα και ξεκινάει από το καλοκαίρι, τότε που οι νέοι των δύο ενοριών προετοιμάζουν το εκρηκτικό «κοκτέιλ» με κάρβουνο, νίτρο και θειάφι, και το τοποθετούν μέσα σε χάρτινους κυλίνδρους με φιτίλι. Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στήνονται οι ξύλινες βάσεις από όπου θα εκτοξευθούν οι ρουκέτες (ρουκετοσύρτες ονομάζονται) και γίνονται κάποιες δοκιμαστικές βολές.
Περίπου στις 9 το βράδυ ξεκινάει ο ρουκετοπόλεμος, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι τις 11 το βράδυ, με αυξανόμενη ένταση. Σταματάει για λίγο, μέχρι να πάνε οι πιστοί στην εκκλησία και ξαναρχίζει μόλις ψάλει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη». Οι πιστοί που παρακολουθούν το θέαμα περιμένουν την «παύση πυρός» για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ίος και Φολέγανδρος
Στην Ίο, τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις «μπάλες», ένα παιχνίδι με μικρές, σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού τα εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.
Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος Ιητών διοργανώνει γλέντι με αρνιά και κρασί, όπου όλοι – ντόπιοι κι επισκέπτες – είναι καλοδεχούμενοι, ενώ τη δεύτερη ημέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίου (Η Φοινίκη) αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο της Κούνιας. Νεαρά κορίτσια του νησιού, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, στήνουν κούνιες στο κέντρο της Χώρας και τα παλικάρια τις κουνούν, ενώ οι κοπέλες τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια αγάπης.
Στη Φολέγανδρο, το Μεγάλο Σάββατο όλα τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για να δεχτούν την ευλογία της Παναγίας, της οποίας η περιφορά διαρκεί τρεις ημέρες. Την Κυριακή του Πάσχα, η εικόνα μεταφέρεται στη Χώρα και τα στενά του Κάστρου, με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η εικόνα ευλογεί και τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και αργά το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.

 aftodioikisi.gr

ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ



Την υποχρέωση να αναρτούν στον Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΣ) τις συμβάσεις άνω των 1000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) έχουν από σήμερα οι ΟΤΑ. Διαφορετικά κανένας δήμος και περιφέρεια δε θα μπορεί να εκταμιεύσει τα απαιτούμενα ποσά και να πληρώσει τους προμηθευτές του.
Στο μητρώο καταχωρούνται στοιχεία που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες συνάπτονται γραπτώς, με ηλεκτρονικό τρόπο ή προφορικά μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα και τρίτων, με αντικείμενο την εκτέλεση έργων, την προμήθεια αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, ανεξαρτήτων διαδικασίας ανάθεσης.
Τα στοιχεία που θα πρέπει να καταχωρούν οι φορείς είναι: τα πρωτογενή αιτήματα, τα εγκεκριμένα αιτήματα, οι διακηρύξεις ή προσκλήσεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμής.
Υπενθυμίζεται ότι η βάση δεδομένων για την κεντρική διοίκηση, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου.
aftodioikisi.gr

ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ




Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθορίστηκε το ποσό της επιδότησης για την πρακτική άσκηση πρωτοετών σπουδαστών Α.Ε.Ν. επί πλοίου, για τα έτη 2011-2013.

Όπως προαναφέρθηκε, το ποσό προσδιορίστηκε στα 880 ευρώ ανά μήνα για κάθε σπουδαστή που εκτέλεσε το πρώτο εκπαιδευτικό του ταξίδι κατά τα προαναφερθέντα έτη.




theseanation.gr

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΣΕ ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑ


Από τα προεδρικά διατάγματα που πρόκειται να εκδοθούν αρχής γενομένης από τις επόμενες εβδομάδεςκρέμεται η τύχη χιλιάδων, κυρίως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλων που εργάζονται σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ  του δημοσίου και των ΟΤΑ.
Με το νομοσχέδιο που έδωσε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης για διαβούλευση (μεχρι τις 14 Μαΐου) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης, κατάργησης ακόμη και μετατροπής των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ που υπηρετούν σε αυτά να οδηγούνται είτε στην έξοδο, είτε στην καλύτερη περίπτωση σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα.  Παράλληλα με βάση τους νέους οργανισμούς και των υπουργείων, αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας πάνω από 2000 υπάλληλοι υπουργείων.

CHIOS RUNNING KΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ




SUNDAY 01 SEPTEMBER 2013

«Στην ομορφότερη διαδρομή - τον μαγευτικό Κάμπο»
Περιγραφή της περιοχής που θα γίνει ο Αγώνας:
Ο Κάμπος, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Χίου,
συνιστά ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο,
όπου συνδυάζεται αρμονικά το εξαίρετο φυσικό τοπίο με ιδιαίτερα
τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Τόπος κατάφυτος από περιβόλια εσπεριδοειδών,
διάσπαρτος με παλιά αρχοντικά σπίτια,
6 μόλις χλμ στα Νότια της πόλης της Χίου.
Ο Κάμπος έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος« και «παραδοσιακός οικισμός«,
προστατευόμενος
από το ΥΠ.ΠΟ.
Γνωρίστε τον Κάμπο για να αποκτήσετε την αίσθηση
της ιστορικής φυσιογνωμίας του νησιού.
Η περιοχή είναι εκτεταμένη και οι δρόμοι στενοί και δαιδαλώδεις.
Κάθε εποχή προσφέρει μια διαφορετική, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα αίσθηση:
Την Άνοιξη ευωδιάζουν τα άνθη των περιβολιών, το Φθινόπωρο
ειδυλλιακή ατμόσφαιρα με ήπιο καιρό.

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 

1. Ημερομηνία διεξαγωγής: 01/09/2013

2. Ώρα Εκκίνησης: 08:30

3. Σημείο Εκκίνησης: Δημαρχείο Θυμιανων

4. Διαδρομή: Μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς Θυμιανά - Φραγκοβούνι- Θυμιανά

Οι αθλητές τερματίζουν μπροστά στο κτίριο του Δημαρχείου Θυμιανών μετά από δύο γύρους των 10.500 έκαστος.

5. Δικαίωμα συμμετοχής: Για να συμμετάσχει κάποιος/α στον Ημιμαραθώνιο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του/της (γεννημένοι το 1994 και μεγαλύτεροι/ες).

6. Έπαθλα: Απονέμεται μετάλλιο και δίπλωμα σε καθένα από τους τρεις πρώτους νικητές της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών. Στον πρώτο αθλητή και στην πρώτη αθλήτρια θα απονεμηθεί κύπελλο.
Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής και μετάλλιο.

7. Δηλώσεις Συμμετοχής: Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν μέχρι τη Παρασκευή  9 Αυγούστου 2013. Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε:
Με  ηλεκτρονική εγγραφή   

8. Συμβολικό Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 10€ και περιλαμβάνει τις ακόλουθες παροχές
- Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση (επίσημος χρόνος και κατάταξη)
- Αριθμό συμμετοχής με το ονοματεπώνυμο του δρομέα
- Καπέλο τύπου τζόκεϊ
- Αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής
- Αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής

9. Τρόποι πληρωμής
α)   Πρέπει να καταβάλλετε το χρηματικό αντίτιμο με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου Αθλητών Υγείας Χίου, με τα ακόλουθα στοιχεία: Λογαριασμός Alpha Bank, αρ. Λογαριασμού   ALPHABANK: 199 002101 103312
ΙΒΑΝ Νο: :GR39 0140 1990 1990 0210 1103 312
Δικαιούχος : Μιχάλης Σημιριώτης του Κων/νου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να καταβάλλετε το αντίτιμο της συμμετοχής σας το αργότερο δύο (2) ημέρες μετά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής σας. Στην αιτιολογία κατάθεσης πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε το ονοματεπώνυμο του δρομέα για τον οποίο καταβάλλεται η συμμετοχή.

10. Υγειονομική κάλυψη
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι δρομείς συμμετέχουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί σχετικά με θέματα υγείας και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου.
Συστήνεται στους συμμετέχοντες να έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη ιατρική εξέταση πριν τη συμμετοχή τους στον αγώνα.
Οι διοργανωτές δεν θα ζητήσουν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή-αθλήτρια, αφού, όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με αποκλειστικά δική τους ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των κηδεμόνων τους.
Δείτε στις προσφορές, το ειδικό πακέτο τσεκ απ (σε Ιδ. Κλινική στη Χίο) για όλους τους δρομείς, τους συνοδούς τους και τα μέλη των οικογενειών τους.

11. Σταθμοί υποστήριξης
Κατά μήκος της διαδρομής του Ημιμαραθωνίου και του αγώνα δρόμου των 10,5 χλμ θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης των δρομέων.
Στην εκκίνηση και τον τερματισμό καθώς και σε σταθμούς υποστήριξης των δρομέων στην διαδρομή θα διατίθεται σε όλους τους συμμετέχοντες εμφιαλωμένο νερό.
Στους συμμετέχοντες στον ΗμιΜαραθώνιο θα διατίθενται ισοτονικά ποτά σε σταθμό στην διαδρομή και στον τερματισμό.

12. Χιλιομετρικές ενδείξεις
Σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής του Ημιμαραθωνίου θα υπάρχει ένδειξη χιλιομετρικής απόστασης.

13. Χρονικό όριο ολοκλήρωσης αγώνα
Το χρονικό όριο τερματισμού του αγώνα είναι οι τρεις ώρες λήξη 11:30.

14. Ηλεκτρονική χρονομέτρηση και αποτελέσματα
Η ηλεκτρονική χρονομέτρηση θα πραγματοποιηθεί από εταιρία χρονομέτρησης. Για το λόγο αυτό οι δρομείς θα πρέπει να φορούν το chip χρονομέτρησης που παραλαμβάνουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους από το κέντρο εγγραφών.
Προσοχή: Ο χρόνος σας δεν θα καταχωρηθεί και δεν θα συμπεριληφθείτε στα αποτελέσματα εάν δεν έχετε το chip χρονομέτρησης τοποθετημένο στο παπούτσι σας και δεν περνάτε πάνω από τους τάπητες χρονομέτρησης.

15. Κέντρο παραλαβής φακέλου
Τόπος: Μπροστά από το Δημαρχείο Χίου
Χρόνος λειτουργίας:   Παρασκευή  30 Αυγούστου 2013 και το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013  από 10:00-13:00  και από 19:00- 21:00 .





ΤΑΙΠΕΔ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΡΙΝΑ ΤΟ ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ





Το ΤΑΙΠΕΔ, δια των τεχνικών του Συμβούλων προβαίνει σε μερική τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης ενός αχρησιμοποίητου κομματιού του Λιμένα Χίου, για να αξιοποιηθεί για Μαρίνα μεγάλων σκαφών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραχώρησης του συνολικού Λιμένα. Εξάλλου σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαζόταν και το τοπογραφικό.
Περιττό να τονιστεί ότι ουδεμία περαιτέρω ενέργεια έχει προγραμματιστεί χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη.
Με την ευκαιρία το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνει θερμές ευχές στους κατοίκους της πανέμορφης Χίου, για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΧΙΟΥ





Ο Ομιλος μας διοργανώνει Τεχνικό Σεμινάριο Ελεύθερης Κατάδυσης με θέμα:
«ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ»
Εισηγητές θα είναι ο Γιαγκινης Γιάννης και ο Βασιλάκης Γιωργος εκπαιδευτές της FREEDIVE GREECE.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο σπιτάκι της γλίστρας του Ομίλου, το Σάββατο 11 Μάιου και ώρα 6.00 μμ.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους
ΣΠΙΤΑΚΙ ΓΛΙΣΤΡΑΣ το Σάββατο 11 Μαϊου ώρα 18

ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ "ΡΕΣΤΑ " ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ - ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ...



Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής βρισκόταν λίγα μέτρα από τις ακτές της Λέσβου με σκάφη του ελληνικού Λιμενικού από τη νησί της Μυτιλήνης να προσπαθούν να το παρεμποδίσουν. Πληροφορίες αναφέρουν πώς η πρόκληση των Τούρκων μέρα μεσημέρι σχετίζεται με την απόβαση λαθρομεταναστών.

Δεν αποκλείεται όμως να επιχειρήσει η Άγκυρα να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Οι μέρες είναι περίεργες και η Τουρκία έχει αποδείξει πώς σε θρησκευτικές εορτές προβαίνει σε κινήσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Μέσω του ΕΚΣΕΔ έχει ενημερωθεί και το Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου η κανονιοφόρος που περιπολεί στο βόρειο Αιγαίο να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Την ανησυχία επιτείνει χθεσινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, όπου κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις τόσο από αέρα όσο και από θάλασσα.

«Στις 27/04 πλοιάριο πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα μεταξύ 06:00-06:07 στην περιοχή βορείως του Cesme της Σμύρνης και μεταξύ 06:30- 06:40 δυτικά της χερσονήσου Karaburun της Σμύρνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνιζε πώς έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγη ώρα αργότερα προχώρησε σε νέα ανάρτηση κάνοντας το άσπρο μαύρο ισχυριζόμενο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πως «στις 26/04 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου παρενοχλήθηκαν βόρεια της Χίου από ελληνικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου».

Το πηγαίνει για θερμό επεισόδιο η Άγκυρα τη Μεγάλη Εβδομάδα;




defencenet.gr

Tsakos Energy Navigation : ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ


Tsakos Energy Navigation: Νέα επενδυτικά σχέδια

Η Tsakos Energy Navigation δοκιμάζει τις δυνάμεις της στις Αγορές κεφαλαίων.

Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εκδώσει Σειρά Β σωρευτικές εξαγοράσιμες προνομιούχες μετοχές αόριστης διάρκειας με δημόσια προσφορά.

Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν σε «γενικούς εταιρικούς σκοπούς», τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την αγορά πλοίου ή επενδύσεις.




dealnews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΙΟΥ - Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Β΄ ΟΜΙΛΟΥ    2η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΟΜΗΡΟΣSOCCER PLANETΕ.Π.Σ ΧΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ10/05/201317:00  
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 2Ε.Π.Σ ΧΙΟΥΠΑΡΑΣΚΕΥΗ10/05/201318:15 
ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 1ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΕ.Π.Σ ΧΙΟΥΠΑΡΑΣΚΕΥΗ10/05/201319:30 


ΤΖΟΥΝΙΟΡ Β΄ ΟΜΙΛΟΥ    3η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΟΜΗΡΟΣΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΕ.Π.Σ ΧΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ19/05/201317:00  
ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 1ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 2Ε.Π.Σ ΧΙΟΥΚΥΡΙΑΚΗ19/05/201318:15 
SOCCER PLANETΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΕ.Π.Σ ΧΙΟΥΚΥΡΙΑΚΗ  19/05/201319:30 

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Β΄ ΟΜΙΛΟΥ    4η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 1Ε.Π.Σ ΧΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ26/05/201317:00  
ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 2SOCCER PLANETΕ.Π.Σ ΧΙΟΥΚΥΡΙΑΚΗ26/05/201318:15 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΟΜΗΡΟΣΕ.Π.Σ ΧΙΟΥΚΥΡΙΑΚΗ26/05/201319:30 

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Β΄ ΟΜΙΛΟΥ    5η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 1ΟΜΗΡΟΣΕ.Π.Σ ΧΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ02/06/201317:00  
SOCCER PLANETΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΕ.Π.Σ ΧΙΟΥΚΥΡΙΑΚΗ02/06/201318:15 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 2Ε.Π.Σ ΧΙΟΥΚΥΡΙΑΚΗ02/06/201319:30 
 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Α1 – Β4 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 18:00
Α2 – Β3 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 19:15
Β1 – Α4 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 18:00
Β2 – Α3 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 19:15
ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
1Ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣΝΙΚΗΤΗΣ Α1 – Β4 ΜΕ ΝΙΚΗΤΗ Β2 – Α3 ΤΕΤΑΡΤΗ 12/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 18:00
2Ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ Α2 – Β3 ΜΕ ΝΙΚΗΤΗ Β1 – Α4 ΤΕΤΑΡΤΗ 12/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 19:15
ΤΕΛΙΚΟΙ
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 18:00
ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 19:15

Η παρούσα επέχει θέση χορήγηση αδείας τελέσεων αγώνων βάση του άρθρου 8ν.3207/03.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΙΟΥ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Α΄ ΟΜΙΛΟΥ    2η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΛΑΙΛΑΠΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/05/2013 17:00  
ΕΝΩΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  10/05/2013 18:15  
ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3 ΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝ ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/05/2013 19:30  
ΡΕΠΟ: ΚΑΡΥΕΣ       


ΤΖΟΥΝΙΟΡ Α΄ ΟΜΙΛΟΥ    3η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΚΟΦΙΝΑΣΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ15/05/201317:00  
ΚΑΡΥΕΣΛΑΙΛΑΠΑΣΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΤΕΤΑΡΤΗ15/05/2013 18:15 
ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3 ΕΝΩΣΗ ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΤΕΤΑΡΤΗ15/05/2013 19:30  
ΡΕΠΟ:ΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝ      

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Α΄ ΟΜΙΛΟΥ    4η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΚΑΡΥΕΣΚΟΦΙΝΑΣ ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ19/05/201317:00 
ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ19/05/201318:15 
ΛΑΙΛΑΠΑΣΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ19/05/201319:30 
ΡΕΠΟ:ΈΝΩΣΗ      

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Α΄ ΟΜΙΛΟΥ    5η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΚΟΦΙΝΑΣΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3 ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ26/05/201317:00  
ΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝ ΚΑΡΥΕΣ ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ26/05/201318:15 
ΕΝΩΣΗ ΛΑΙΛΑΠΑΣ ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ26/05/201319:30 
ΡΕΠΟ:ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ       

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Α΄ ΟΜΙΛΟΥ    6η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝ ΚΟΦΙΝΑΣ ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/05/2013 17:00  
ΚΑΡΥΕΣ ΕΝΩΣΗ ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΤΕΤΑΡΤΗ  29/05/2013  18:15 
ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΛΑΙΛΑΠΑΣ ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΤΕΤΑΡΤΗ  29/05/2013  19:30  
ΡΕΠΟ:ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3       

ΤΖΟΥΝΙΟΡ Α΄ ΟΜΙΛΟΥ    7η αγωνιστική
ΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΓήπεδοΗμέραΗμερομηνίαΏραΑποτέλεσμα
ΕΝΩΣΗ ΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝ ΦΑΦΑΛΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 02/06/2013 17:00  
ΛΑΙΛΑΠΑΣ ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ 3 ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ  02/06/2013  18:15  
ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΚΑΡΥΕΣ ΦΑΦΑΛΕΙΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ  02/06/2013  19:30  
ΡΕΠΟ:ΚΟΦΙΝΑΣ       

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Α1 – Β4 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 18:00
Α2 – Β3 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 19:15
Β1 – Α4 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 18:00
Β2 – Α3 ΚΥΡΙΑΚΗ 09/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 19:15
ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
1Ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣΝΙΚΗΤΗΣ Α1 – Β4 ΜΕ ΝΙΚΗΤΗ Β2 – Α3 ΤΕΤΑΡΤΗ 12/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 18:00
2Ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣΝΙΚΗΤΗΣ Α2 – Β3 ΜΕ ΝΙΚΗΤΗ Β1 – Α4 ΤΕΤΑΡΤΗ 12/06/2013 Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ 19:15
ΤΕΛΙΚΟΙ
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 18:00
ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/06/2013 ΦΑΦΑΛΕΙΟ 19:15

Η παρούσα επέχει θέση χορήγηση αδείας τελέσεων αγώνων βάση του άρθρου 8ν.3207/03.

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

Συνεχίζονται οι εργασίες από συνεργεία του Δήμου Χίου για την θωράκιση σπιτιών και των δύο εκκλησιών στο Βροντάδο της Χίου, ενόψει της διεξαγωγής του εθίμου του ρουκετοπόλεμου.Το ξεχωριστό αυτό έθιμο, με τη ρίψη δεκάδων χιλιάδων αυτοσχέδιων ρουκετών που επί μήνες φτιάχνουν συνεργεία νεαρών, διεξάγεται το βράδυ της Ανάστασης μεταξύ των ενοριών του Αγίου Μάρκου και Παναγιάς Ερειθιανής.
Έκκληση κάνει ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Νίκος Νύκτας ώστε οι ιδιοκτήτες χωραφιών στη γύρω περιοχή να καθαρίσουν από τα ξερόχορτα, για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Τις ευχές του για ομαλή διεξαγωγή του εθίμου και Καλή Ανάσταση έδωσε και ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο οποίος μάλιστα θα κάνει την Αναστάσιμη λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μακαρίου που βρίσκεται σε ύψωμα μεταξύ των δύο ενοριών που παίρνουν μέρος στο ρουκετοπόλεμο. Εξάλλου οι επισκέπτες που αναμένεται και φέτος να επισκεφτούν την περιοχή να δουν από κοντά το έθιμο, καλούνται να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Δημοτικής Αστυνομίας και των εθελοντών ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τη σωματικής τους ακεραιότητα, ενώ μπορούν να κάνουν χρήση των λεωφορείων που θα δρομολογήσει ο Δήμος Χίου για να πάνε σε προκαθορισμένα σημεία.
 era-aegean.gr

MHNYMA ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ - ΠΑΣΧΑ 2013


Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Εύχομαι από καρδιάς σε όλες τις Χιώτισσες και τους Χιώτες, το μήνυμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού να γεμίσει φέτος τις καρδιές μας με αγάπη και ελπίδα.
Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ας χτίσουμε τις σχέσεις μας πάνω σε υψηλές αξίες, που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ας βάλουμε στη ζωή μας την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, την ενότητα και τη συνεργασία. Έτσι, όλοι μαζί, με περισσότερη αισιοδοξία θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τα παιδιά μας. Όλοι μαζί, θα μπορέσουμε, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια να ξαναφέρουμε την Άνοιξη στις καρδιές και στη ζωή μας.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία!
Πολύδωρος Λαμπρινούδης
Δήμαρχος Χίου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ




«Τα πλοία λύνουν κάβους για τις άγιες ημέρες του Πάσχα και οι Λιμενικές Αρχές έχουν διασφαλίσει την ομαλότητα στη θαλάσσια κυκλοφορία σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας. Η επιβατική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 25% και περίπου κατά 40% στα αυτοκίνητα και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης επισκεπτόμενος  σήμερα το πρωί το Λιμάνι του Πειραιά και το Κεντρικό Λιμεναρχείο παρουσία του Γ.Γ. του ΥΝΑ Α.Μπούσιου και του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ αντιναύαρχου Δ.Μπαντιά.
            Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε διασφαλίσει ότι και στην επιστροφή δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» παρά τις κάποιες μικρές καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί αυτές τις ημέρες, αλλά έχουν αποκατασταθεί.
            Ο κ.Κωστής Μουσουρούλης ευχήθηκε «σε όλους τους ταξιδιώτες, στα πληρώματα και στις εταιρίες, ύστερα από ένα πολύ δύσκολο Χειμώνα, αυτή η πολύ θετική εξέλιξη στην κίνηση να είναι η απαρχή, μία καλή πορεία μέσα σε αυτή την χρονιά. Εύχομαι επίσης σε όλους καλό Πάσχα, Υγεία, Αγάπη και Καλή Ανάσταση»
            Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Δημήτρης Μπαντιάς τόνισε ότι η διακίνηση όλων των επιβατών είναι ομαλή και δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα ενώ πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις λιμενικές αρχές της χώρας να λάβουν αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας.
Από τις μέχρι στιγμής αναφορές που έχω, τόνισε, όλα κυλούν φυσιολογικά παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά25% στους επιβάτες και περίπου κατά 40% στα οχήματα. Ο κ.Μπαντιάς ευχήθηκε σε όλους και τους επιβάτες και τα πληρώματα καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πέρυσι από την Παρασκευή μέχρι και την Μεγ.Τετάρτη απέπλευσαν από το Λιμάνι του Πειραιά 56.608 επιβάτες, 7.213 αυτοκίνητα και 2.636 φορτηγά ενώ φέτος 77.600 επιβάτες, 10.828 αυτοκίνητα και 3.174 φορτηγά. Συνολικά παρατηρείται μια αύξηση της κίνησης κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

TO ΘΕΑΤΡΙΚΟ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ" ΣΤΙΣ 8 ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ



Σας ενημερώνουμε ότι η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», στα πλαίσια στροφής και σύνδεσής της με την κοινωνία και σε συνεργασία με το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου», παρουσιάζει στις 8 Μαΐου  και ώρα 21:00, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις των τελευταίων ετών, με τίτλο ο «Χορός των επίπλων».