Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΜΕ ... ΚΟΜΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΑ 13 ΑΠΟ ΤΑ 21 ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ



me…-kommena-ftera-ta-pyrosvestika-aeroskafi-stis-foties 
Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη


Αν και κάθε καλοκαίρι οι αναφορές στις ελλείψεις στην πυρόσβεση
 πληθαίνουν και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τους κινδύνους να «καεί» η χώρα για ένα ακόμη χρόνο αποτελούν εθιμοτυπική διαδικασία, η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ίσως η πιο… επικίνδυνη.
 
Από αέρως, τα προβλήματα του στόλου πυρόσβεσης και οι ελλείψεις ακόμη και σε προσωπικό λόγω περικοπών σε κομβικής σημασίας κονδύλια καθιστούν την φετινή αντιπυρική περίοδο εξαιρετικά δύσκολη. Την «προστασία» της Περιφέρειας έχουν αναλάβει τα γερασμένα Καναντέρ CL-215 με τις δεκάδες βλάβες και την Αττική «φυλάνε» τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη CL- 415, τα οποία ωστόσο έχουν και αυτά ελλείψεις.
 
Τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ CL- 215, κατασκευής του ’60, τα οποία η χώρα μας αγόραζε συστηματικά μέχρι το 1980, δεν έχουν ανανεωθεί παρουσιάζοντας συχνές βλάβες και μάλιστα «ασυνήθιστες», όπως επισημαίνουν μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένα για αρκετό διάστημα.
 
Αν και σύμφωνα με αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, όλο το χειμώνα είχε προγραμματιστεί ειδικό πρόγραμμα πτήσεων συντήρησης των εν λόγω αεροσκαφών, οι τραγικές ελλείψεις σε καύσιμα λόγω των μειωμένων κονδυλίων και «γραφειοκρατικού κολλήματος» καθήλωσαν τα CL-215 στο έδαφος. Ο ήδη γερασμένος στόλος, που μετρά 13 αεροσκάφη, δεν έχει περάσει την απαιτούμενη συντήρηση το χειμώνα και έτσι από τα 13 παλιά Καναντέρ σε ετοιμότητα αυτή τη στιγμή είναι μόνον τα επτά! Μάλιστα, από αύριο Δευτέρα, τα πληρώματα των CL – 215 καλούνται να μετακινηθούν στη Σάμο, την Ανδραβίδα και την Πρέβεζα για να καλύψουν τις ανάγκες όλης της χώρας, πλην της Αττικής.
 
Την ίδια ώρα, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων για τα καύσιμα των αεροσκαφών τα πληρώματα  δεν έχουν πραγματοποιήσει πολλές πτήσεις και το νέο προσωπικό δεν έχει προλάβει να εκπαιδευτεί επαρκώς. Η, δε, υποστελέχωση των αεροσκαφών, καθώς οι περισσότεροι πιλότοι έχουν παραιτηθεί λόγω των περικοπών, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο του υπάρχοντος προσωπικού που καλείται να σβήσει τις φετινές φωτιές με πραγματικό κίνδυνο της ζωής του.
 
Στην πραγματικότητα, τα CL-215 θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια και να έχουν αντικατασταθεί με νέο στόλο καθώς στο Δημόσιο η συντήρησή τους κοστίζει περισσότερο και από την αγορά νέων Καναντέρ! Πρόκειται για τον δεύτερο τύπο αεροσκάφους σε ολόκληρη της Αεροπορία με το ακριβότερο κόστος ανά ώρα πτήσης. Να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος Καναντέρ είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει μόνον μία αεροπυρόσβεση τη μέρα, ενώ δεν μπορεί να απογειωθεί αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος  δόθηκε το 1/3 των κονδυλίων που δίνονταν παλαιότερα για τα έξοδα της αεροπυρόσβεσης, ενώ η ανανέωση του στόλου είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας και διενεργείται μέσω του ΕΣΠΑ, όπου θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί σχετικά κονδύλια, αν υπήρχε πολιτική βούληση.
 
Οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς προβλέπεται θερμό καλοκαίρι και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με το ηθικό τους να έχει πληγεί εξαιτίας των περικοπών σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
 
Όσον αφορά στον πιο σύγχρονο στόλο που έχει στη διάθεσή της η Αεροπορία, τα CL-415, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα έξι από τα μόλις οκτώ που διαθέτει η χώρα μας. Και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ θα ο αριθμός των εν λόγω αεροσκαφών βάσει των αυξημένων πυρκαγιών, θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος. Τα CL -415 αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά διαθέτοντας πιο γερούς κινητήρες, επιχειρούν κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και έχουν αγοραστεί από το 2001.
 
Πάντως πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια στις περιπτώσεις εκτεταμένων πυρκαγιών και πολλών μετώπων φωτιάς στην Επικράτεια αποτελεί η ενοικίαση ξένων αεροσκαφών της εταιρείας  Έρικσον. Η ενοικίαση όμως τέτοιων αεροσκαφών ( αν και πρόκειται για ιδιαίτερα αποτελεσματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη) κοστίζει πολύ ακριβά στο Δημόσιο, πολύ περισσότερο από τα να είχε ανανεωθεί ο υπάρχων στόλος.
 
Μάλιστα, από το 1999 και ύστερα, όταν άρχισαν οι ενοικιάσεις των πυροσβεστικών εναέριων μέσων, δύο εταιρείες κυριάρχησαν στο χώρο. Τα έργα και οι ημέρες τους απασχολούν ακόμη  τις εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με το «Καρφί», στη μία δινόταν με «φωτογραφικές» διατάξεις απευθείας ανάθεση ενοικίασης συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου, που όλως τυχαίως μόνο εκείνη διέθετε. Στην ίδια εταιρεία έγιναν και απευθείας αναθέσεις συντήρησης των ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που για άγνωστο λόγο παρέμεναν καθηλωμένα από 2 έως 4 χρόνια. Μόνο σε μία περίπτωση η εταιρεία ζήτησε 2,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση ενός ελικοπτέρου Super Puma, όταν στη διεθνή αγορά η αντίστοιχη τιμή συντήρησης δεν ξεπερνούσε τα 800.000 ευρώ.


newpost.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ




«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΜΑΚΡIΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ»

Στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων του Εμπορικού Ναυτικού, που με πόνο ψυχής βλέπουν τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους να παίρνουν την κατιούσα, τάσσεται με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

«Θύμα των καταστροφικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης την οποία εσείς υπηρετείτε, δεν είναι μόνο οι εν ενεργεία ναυτικοί αλλά και οι συνταξιούχοι», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς «αυτοί οι επαγγελματίες που έχασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, στερούμενοι την οικογένειά τους, κράτησαν τη σημαία της ελληνικής Ναυτιλίας, ψηλά».

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μεταφέρει ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν., η οποία αιτείται την επαναφορά των συντάξεων τους στο προ μνημονίου καθεστώς, νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση της αυτονομίας και της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του Ν.Α.Τ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επαναλειτουργία του Ν.Ι.Ε.Ν. για τους Έλληνες ναυτικούς, τη διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Ο.Ν., την άρση της επιστράτευσης των Ναυτικών, την εκκαθάριση των μητρώων του Ταμείου τους και τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. μέλους της Ομοσπονδίας τους.

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι που αποτελούν τις γενεσιουργές αιτίες όλων των δεινών των συνταξιούχων ναυτικών;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να γίνουν αποδεκτά στο σύνολό τους τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων του Εμπορικού Ναυτικού.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

κ.κ. Υπουργοί,

Μετά από χιλιάδες χρόνια πρωτοπορίας της ελληνικής Ναυτιλίας, αυτή τη στιγμή κάτω από τις διαταγές της Τρόικας ο νευραλγικός αυτός τομέας για την πατρίδα μας οδεύει στην καταστροφή.

Θύμα των καταστροφικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης την οποία εσείς υπηρετείτε, δεν είναι μόνο οι εν ενεργεία ναυτικοί αλλά και οι συνταξιούχοι, που με πόνο ψυχής βλέπουν τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους να παίρνουν την κατιούσα.

Επαγγελματίες που έχασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, στερούμενοι την οικογένειά τους, παλεύοντας με τα κύματα, για να κρατήσουν τη σημαία της ελληνικής Ναυτιλίας, ψηλά.

Επαγγελματίες που ταξιδεύοντας με φορτηγά πλοία σε όλη την υφήλιο, εκπροσώπησαν κατά κάποιο τρόπο με την παρουσία τους στους κατά τόπους λιμένες τον ίδιο τον Ελληνισμό.

Σας μεταφέρω, άνευ περαιτέρω σχολίων, κατεπείγον ψήφισμα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν., η οποία διαμαρτύρεται εντόνως για τα δεινά των συνταξιούχων ναυτικών.

Επειδή δεν γνωρίζω εάν έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία στις αιτιάσεις της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν. (αν και θα έπρεπε), σας επισυνάπτω το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, όπως ακριβώς παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου:

«Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης 28/5/2013

1.Άμεση κατάργηση της γενεσιουργού αιτίας όλων των δεινών των συνταξιούχων που είναι η υπαγωγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης – Τρόικα (Μνημόνιο Ν.3845/6/-5-2010) και τους Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (Ν. 3986/2011).

Επαναφορά των συντάξεών μας στο προ μνημονίου καθεστώς και διατήρηση του συνταξιοδοτικού μισθού στο 70% των εν ενεργεία ναυτικών συν το επίδομα των Κυριακών. Χωρίς βεβαίως να απεμπολούμε το δικαίωμα για αύξηση της συντάξεώς μας στο 80%. Είμαστε η μοναδική τάξη η οποία ποτέ δεν έφθασε το 80% του συνταξιοδοτικού μισθού, ενώ πληρώνουμε από το πάλαι ποτέ γι’ αυτό.

2.Νομοθετική ρύθμιση για την απάλειψη του άρθρου 44 παρ.1 του Εφαρμοστικού Νόμου, για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναφέρεται στην περικοπή χρηματοδότησης του Ν.Α.Τ (Ν.3986/2011).

3.Διατήρηση του Ν.Α.Τ. με διατήρηση της αυτονομίας του και η απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010.

4.Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Ο.Ν. με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

5.Επαναλειτουργία του Ν.Ι.Ε.Ν. για τους Έλληνες ναυτικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους και αξιοποίησή του, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

6.Μητρώο Ασφαλισμένων. Άμεση απογραφή των ασφαλισμένων του Ν.Α.Τ. και εκκαθάριση των μητρώων. Αποπεράτωση της εφιστάμενης απογραφής.

7.Άρση της επιστράτευσης των Ναυτικών. Μία πράξη που δεν τιμά τη Δημοκρατία της Ελλάδας.

8.Συμμετοχή στα Δ.Σ. του Ν.Α.Τ.  και Οίκο Ναύτου μέλους μας. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. δεν είναι αντιπροσωπευτική. Και το παράδοξο είναι ότι στο Ν.Α.Τ. υπάρχει ένας μόνο συνταξιούχος ναυτικός σαν μέλος του Δ.Σ. με 72.000 μέλη συνταξιούχων ασφαλισμένων στο Ταμείο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Οίκο Ναύτου.

Θέλουμε τη θεσμοθέτηση του εν λόγω αιτήματός μας ώστε να συμμετέχουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας.

9. Με βάση τα παραπάνω. Η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν. εξουσιοδοτεί τη Διοίκηση όπως με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών μας, ώστε να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα κρίνει ότι πρέπει να αναληφθούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον παρόντα προγραμματισμό.»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταργηθούν οι Ν. 3845/6-5-2010 και 3986/2011, γενεσιουργές αιτίες όλων των δεινών των συνταξιούχων;

2.Θα επαναφέρετε τις συντάξεις τους στο προ μνημονίου καθεστώς; Θα ικανοποιήσετε το αίτημά τους για αύξηση της συντάξεώς τους στο 80%;

3.Θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση για την απάλειψη του άρθρου 44 παρ.1 του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που αναφέρεται στην περικοπή χρηματοδότησης του Ν.Α.Τ;

4.Με ποιο τρόπο θα διατηρηθεί η αυτονομία του Ν.Α.Τ και η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό όλων των Ταμείων;

5.Θα διατηρήσετε την κείμενη νομοθεσία για τον Ο.Ν. με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών;

6.Προτίθεστε να θέσετε εκ νέου σε λειτουργία το Ν.Ι.Ε.Ν. για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικού;

7.Θα προχωρήστε στην εκκαθάριση των μητρώων των ασφαλισμένων του Ν.Α.Τ και εάν ναι, πότε;

8.Θα κάνετε αποδεκτό το αίτημα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν για συμμετοχή μέλους τους στα Δ.Σ. του Ν.Α.Τ και του Οίκου Ναύτου;

9.Προτίθεστε, τέλος, να άρετε την επιστράτευση των ναυτικών, μία πράξη που δεν τιμά την Ελληνική Δημοκρατία;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ



Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς (βουλευτής Βοιωτίας – αρμόδιος για θέματα εργασίας) και Θοδωρής Δρίτσας (βουλευτής Α΄ Πειραιά – Υπεύθνος Άμυνας και Ναυτιλίας) συμμετείχαν σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον Ειδικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου και συνεργάτες τους., η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με θέμα την τύχη των Ναυπηγείων και την ανάγκη επείγουσας παρέμβασης.

Μετά την συνάντηση οι δυο βουλευτές μίλησαν με τους εργαζόμενους, που διαδήλωναν αγωνιστικά έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση:

«Και αυτή η Κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δέσμια της αποικιοκρατικής σύμβασης παραχώρησης των Ναυπηγείων, αρχικά στην γερμανική HDW και στη συνέχεια στον Λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα. Καμία εγγύηση δεν διαφαίνεται ότι η υπ΄αυτές τις συνθήκες διεξαγόμενη διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει θετικά και άμεσα αποτελέσματα.

Τώρα πια – μετά από ένα (1) χρόνο – η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει καμία δικαιολογία. για τα κλειστά ναυπηγεία. Χρειάζονται γενναίες και ριζικές λύσεις για την ανασυγκρότηση ριζικά της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας υπό ενιαίο δημόσιο φορέα και για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και για την παράδοση των υποβρυχίων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υποβρύχια για τα οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει ήδη πάνω από 2 δισ. ΕΥΡΩ.

Άμεσα, όμως, απαιτούνται τουλάχιστον οι εξής τρεις (3) κινήσεις :

1. Δραστική κάλυψη των αναγκών επιβίωσης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, που παραμένουν χωρίς αμοιβή στο απαράδεκτο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας μια (1) φορά την εβδομάδα

2. Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία από το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με στόχο βέβαια τη συνολική κατάργηση αυτής της ρύθμισης

3. Κήρυξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των υπαρκτών κινδύνων πρόκλησης σοβαρού και μεγάλης έκτασης «ατυχήματος» με ανυπολόγιστες συνέπειες, λόγω της ελλειπούς συντήρησης και παρακολούθησης τόσο των εγκαταστάσεων, όσο κυρίως των μπαταριών των υπό κατασκευή υποβρυχίων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς είχε δεσμευθεί για λύση μέχρι 31.12.2012.. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης προβαίνει σε δηλώσεις εφησυχασμού για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο Αλμούνια τον διαψεύδει και σε απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Νίκου Χουντή φτάνει μέχρι και την πρόταση για κλείσιμο των Ναυπηγείων !

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία και καλεί σε γενική κινητοποίηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, στο Νεώριο Σύρου, στη Χαλκίδα, στη ΝΕΖ Περάματος.»

e-nautilia.gr

ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥ "ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ" , Η ΕΥΔΑΠ



Θα ξανατρέξει το νερό στο σπίτι ναυτεργάτη, που είναι ναυτολογημένος σε πλοίο της HELLENIC SEAWAYS και είναι απλήρωτος εδώ και 7 μήνες μετά από την έντονη παρέμβαση στην ΕΥΔΑΠ ναυτεργατικών σωματείων.

Η εταιρεία σε μια πράξη κοινωνικά ανάλγητη αφαίρεσε απροειδοποίητα τον μετρητή νερού από το σπίτι του Δ.Ζ, που με την ειδικότητα μάγειρας είναι ναυτολογημένος στο «Νήσος Χίος».


Ο ναυτεργάτης συγκατοικεί με την διαζευγμένη άνεργη αδελφή του που έχει και δύο ανήλικα παιδιά.

Η παρέμβαση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά έγινε από αντιπροσωπεία από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ και από την Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών.

Η υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ δεσμεύτηκε να γίνει σήμερα η επασύνδεση του μετρητή νερού στο σπίτι του συναδέλφου.

Τα σωματεία καλούν "τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, σε οργάνωση και αγώνα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του που μας οδηγούν καθημερινά και μαζικά στη φτώχεια και την εξαθλίωση". Και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

ΟΛΟΙ την ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΝΗ, στις 10.30 το πρωί, στη συγκέντρωση της ΠΕΣ/ΝΑΤ στον Οίκο Ναύτη για την κοινωνική ασφάλιση και άμεσα μέτρα για την κοινωνική προστασία των ανέργων ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

ΟΛΟΙ την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΗ, στις 6 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, στη συνδικαλιστική παρέμβαση που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για να καταβληθούν τα αναδρομικά και τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών.

ΟΛΟΙ την ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΗ, στις 10 το πρωί, στην Παναττική – Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Υπουργείο Εργασίας.




pireas2day.gr

ΠΝΟ : ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ



Σε κινητοποιήσεις προχωράει από την Τετάρτη 5/6 η ΠΝΟ σε όλα τα πλοία των εταιρειών, που μέχρι τότε δεν θα έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους ναυτεργάτες.

Αυτό αποφάσισε, την Τρίτη, στη συνεδρίασή της η διοίκηση της ΠΝΟ, αφού συζήτησε για πολύ ώρα το σοβαρότατο θέμα της οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας.

«Οι διάφορες κατά καιρούς δεσμευτικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού και Ακτοπλοϊκών εταιρειών, για εξόφληση των οφειλών αυτών και μάλιστα σε τακτικές ημερομηνίες προ πολλού έχουν αποδεχθεί ως κενές περιεχομένου.

Η κατάσταση αυτή που καταταλαιπωρεί τον χώρο της ναυτεργασίας έχει εξαντλήσει κάθε όριο και κάθε ανθρώπινη αντοχή. Έχει εξελιχθεί σε αληθινή κοινωνική μάστιγα και οδηγήσει τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους σε δεινή οικονομική εξαθλίωση», αναφέρεται, σε ανακοίνωση της ΠΝΟ, η οποία καταλήγει ως εξής:

• Εν όψει αυτών η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε να αποστείλει σήμερα έγγραφο στον ΥΝΑ και στον ΣΕΕΝ που εκπροσωπεί την πλοιοκτησία στο χώρο της Επιβατηγού Ακτοπλοΐας, καλώντας τους εργοδότες να προβούν σε άμεση και πλήρη εξόφληση των καθυστερούμενων αποδοχών των συναδέλφων μας, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, άλλως η Ομοσπονδία μας θα προβεί σε συνδικαλιστική παρέμβαση από το πρωί της ημερομηνίας αυτής στα πλοία τους, που θα βρίσκονται στα λιμάνια της Αττικής, μέχρι την καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους, εκτός των πλοίων των εταιρειών, που θα έχουν μέχρι τότε τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους.




pireas2day.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ Β΄ΦΑΣΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΕΦΗΒΩΝ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/5/2013 στα γραφεία της ΚΟΕ η κλήρωση της Β' φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Εφήβων (γεν. 1997). Οι αγώνες θα διεξαχθούν το τριήμερο 28-30 Ιουνίου 2013. Από την κλήρωση προέκυψαν πέντε όμιλοι των έξι ομάδων. Η ομάδα μας θα συμμετάσχει στον Α' όμιλο Αττικής και θα αντιμετωπίσει τις ομάδες Ολυμπιακό, Γέρακα, Χανιά, Ποσειδώνα Ιλισίων και Ηλιούπολη. Αναλυτικά οι όμιλοι όπως προέκυψαν από την κληρωτίδα:
Α’ Όμιλος Αττικής: Ολυμπιακός, ΝΟ Χανίων, Νηρέας Γέρακα, Ποσειδών Ιλισίων, ΓΣ Ηλιούπολης,ΝΟ Χίου

Β’ Όμιλος Αττικής: ΝΟ Βουλιαγμένης, Νηρέας Λαμίας, Παναθηναϊκός, ΝΟ Ρεθύμνου, ΓΣ Περιστερίου, Τρίτων Αμαρουσίου

Γ’ Όμιλος Αττικής: Παλαιό Φάληρο, ΝΟ Πατρών, ΝΕ Πατρών, ΑΝΟ Γλυφάδας, Εθνικός Πειραιά, ΝΟ Καλαμακίου

Όμιλος Θεσσαλονίκης: ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Άρης Θεσσαλονίκης, Άθως Χαλκιδικής, ΧΑΝΘ, ΑΠΣ Οξυγόνο

Όμιλος Βόλου: ΟΥΚ Βόλου, ΝΟΒΑ, ΝΟ Λάρισας, Πανιώνιος, ΝΑΣ Ημαθίας, Πύρρος Ιωαννίνων

Στην τελική φάση η οποία θα διεξαχθεί στις 12-14 Ιουλίου 2013, προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου.

noxiou.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/5/2013 στα γραφεία της ΚΟΕ η κλήρωση του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων (γεν. 2001). Στο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν συνολικά 37 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 9 ομίλους. Ο ΝΟ Χίου θα συμμετάσχει στον Δ' όμιλο Αττικής και θα αντιμετωπίσει τις ομάδες Παναθηναϊκό, Τρίτων Αμαρουσίου και Ολυμπιακό. Η Α' φάση θα διεξαχθεί στις 14-16 Ιουνίου 2013. Αναλυτικά οι όμιλοι όπως προέκυψαν από την κληρωτίδα:
Α’ Αττικής: ΑΝΟ Γλυφάδας, ΓΣ Ηλιούπολης, Ποσειδών Ιλισίων, Ιωνικός Νίκαιας

Β’ Αττικής: Ηλυσιακός, Νηρέας Γέρακα, ΑΟ Πετρούπολης, Εθνικός Πειραιά

Γ’ Αττικής: ΝΟ Καλαμακίου, Παλαιό Φάληρο, Πανιώνιος, ΝΟ Βουλιαγμένης, Νηρέας Χαλανδρίου

Δ’ Αττικής: ΝΟ Χίου, Παναθηναϊκός, Τρίτων Αμαρουσίου, Ολυμπιακός

Όμιλος Βόλου: ΟΥΚ Βόλου, ΟΕΑΝΑ Βόλου, Νίκη Βόλου, ΝΟ Λάρισας, Νηρέας Λαμίας

Όμιλος Πατρών: ΝΟ Πατρών, ΝΕ Πατρών, ΝΑΟ Κέρκυρας, Αναγέννηση Λαμίας

Όμιλος Κρήτης: ΝΟ Χανίων, ΝΟ Ρεθύμνου, ΑΟ Πλιτς Πλατς

Α’ Θεσσαλονίκης: ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Φοίβος, Άθως Χαλκιδικής, Πύρρος Ιωαννίνων

Β’ Θεσσαλονίκης: Ηρακλής, Άρης Θεσσαλονίκης, ΕΑΤΕΚ, Πανσερραϊκός

Στην Β' φάση που θα διεξαχθεί στις 21-23 Ιουνίου 2013 προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, εκτός από τον όμιλο της Κρήτης που προκρίνεται μία ομάδα.

noxiou.gr

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΧΙΟ


Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη   

antismokeΈναν σημαντικό σύμμαχο έχουν οι καπνιστές στη Χίο που θα αποφασίσουν να κόψουν το κάπνισμα. Στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο λειτουργεί εντατικά από την αρχή του χρόνου αντικαπνιστικό ιατρείο από τον πνευμονολόγο του Σπυρίδωνα Γανιάρη, που εφαρμόζει συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο με προσωπική παρακολούθηση των ασθενών και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να κόψουν την βλαβερή και θανατηφόρα συνήθεια του καπνίσματος.
Το ιατρείο λειτουργούσε εδώ και καιρό στο νοσοκομείο για συμβουλευτική υποστήριξη των ασθενών-καπνιστών όμως από την αρχή του χρόνου το ιατρείο λειτουργεί πιο εντατικά και οργανωμένα με προσωπική παρακολούθηση των ασθενών από τους γιατρούς και το προσωπικό που στελεχώνουν το ιατρείο. Από την αρχή του χρόνου περί τα 40 άτομα ακολουθούν την επιστημονική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος από το ιατρείο του νοσοκομείου της Χίου και το 40% αυτών ανταποκρίνονται πλήρως στην αγωγή. Ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό αν υπολογιστεί ότι το ποσοστό των καπνιστών που καταφέρνουν τελικά να κόψουν το κάπνισμα είναι 3-5%.
 era-aegean.gr

KΕΔΕ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ... ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ



Την περασμένη Πέμπτη το πρωί στο ξενοδοχείο Du Lac, περίπου δύο χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, απέναντι από τη μπλε ζωγραφιά της λίμνης της πόλης,  η κινητικότητα ήταν μεγάλη. Αιρετοί απ’ όλη τη χώρα είχαν συγκεντρωθεί για το διήμερο τακτικό τους συνέδριο. Στόχος, να αποφασίσουν για το τι πρέπει να κάνουν απέναντι στις επερχόμενες απολύσεις στους δήμους, στις «διαρροές» για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και του χρόνου των εκλογών αλλά και στην κατανομή των ΚΑΠ ανά δήμο με βάση την απογραφή.
Η κινητικότητα ήταν μεγάλη αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν από τους συνέδρους! Ήταν, κυρίως, από τους επισκέπτες, καθώς μάταια οι υπεύθυνοι της ΚΕΔΕ μετρούσαν και ξαναμετρούσαν πόσοι από τους 500 συνέδρους είχαν έρθει στα Γιάννενα. Τελικώς ήταν μόλις 280. Από αυτούς,  μόνο 150 (από τους 325 δημάρχους) έδωσαν το παρών.
Ήταν γιατί…
Ήταν γιατί, όπως είχε πει την προηγούμενη ημέρα, κατά τη γεμάτη εντάσεις (ακόμη και, τουλάχιστον ένα, έντονο φραστικό επεισόδιο) συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ στο  Du Lac,  ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης,  περίμεναν ένα «συνέδριο tutti frutti»;  Ήταν γιατί τα Γιάννενα είναι μία δύσκολα προσβάσιμη πόλη για τους «νότιους», καθώς η Κορίνθου – Πατρών προσφέρει μόνο… διόδια, ενώ η Ιόνια οδός παραμένει ακόμη ένα μακρινό όνειρο;  Ήταν γιατί αντιλαμβάνονται, όπως και οι υπουργοί και βουλευτές που όταν δυσκολεύονται, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δείχνουν προς βορρά, υποστηρίζοντας ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού»,  ότι δεν  μπορούν να κάνουν και πολλά για να αλλάξουν τα πράγματα;  Ήταν γιατί τις τελευταίες ημέρες κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να τρέφουν φρούδες ελπίδες για παρατάσεις, καθώς οι εκλογές θα γίνουν σ’ ένα χρόνο και γι’ αυτό τώρα «πρέπει να πάμε μέσα και όχι έξω καλά»; Ήταν γιατί αυτές οι εκλογές δεν θα είναι σαν τις άλλες, καθώς αφενός οι πολιτικοί συσχετισμοί  έχουν αλλάξει δραματικά από το 2010 και αφετέρου, κυρίως, το τοπίο είναι τόσο ρευστό που όλες οι βεβαιότητες άλλων εκλογικών αναμετρήσεων έχουν εξαφανιστεί; Ήταν που η λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» έχει περάσει, πλέον,  και ανάμεσα στους αιρετούς;
Απουσίες, εκνευρισμοί και «μανιφέστα»
Μπορεί να είναι κάποια από αυτά ή και όλα μαζί. Σε κάθε περίπτωση αυτό το συνέδριο εκτός από απουσίες και εκνευρισμούς δεν είχε, όπως προφανώς περίμεναν αυτοί που δεν ήρθαν, και απαντήσεις ούτε από τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη ούτε από κάποιον άλλο. Αυτό αντιλήφθηκαν και οι πέντε (Καμίνης Μπουτάρης, Δημαράς, Σκοτινιώτης, Φίλιος) και επιχείρησαν μέσα από ένα «μανιφέστο των Ανεξάρτητων» να περιγράψουν το δικό τους πλαίσιο για τη διακυβέρνηση των δήμων. Μόνο που, ακόμη και αν σε ορισμένα σημεία έχουν δίκιο, και οι δικές τους (πρακτικές) απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα παραπέμπονται στο μέλλον.
Ίσως γι’ αυτό αν την Πέμπτη το πρωί μαζί με τους επισκέπτες και τους 280 συνέδρους, η αίθουσα του συνεδρίου έμοιαζε (και ήταν) γεμάτη, την Παρασκευή το απόγευμα,  που μετά από μακρές συζητήσεις και «γράψε – σβήσε» το «τρικομματικό» ψήφισμα ήταν πλέον έτοιμο, στην αίθουσα δεν είχαν μείνει παρά οι μισοί από τους αρχικούς συνέδρους οι οποίοι, μάλιστα, δεν έδειχναν και πολύ ενθουσιασμένοι. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι μόνο οι 50 από τους 140 μπήκαν στο κόπο να σηκώσουν το χέρι τους στο «ναι»….
Υ.Γ. Μετά από αυτή την περιγραφή, το ερώτημα που τίθεται είναι: «Θα μπορούσε αυτό το συνέδριο της ΚΕΔΕ να ήταν αλλιώς;». Αν και οι απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις έχουν πάντα τον κίνδυνο να είναι αυθαίρετες, η aftodioikisi.gr θα πάρει το ρίσκο και θα απαντήσει με την ατάκα ενός παλαιού και έμπειρου δημάρχου: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συνέδριο ήταν ‘σούπα’. Αλλά με 60% μειωμένους πόρους, τις εκλογές σ’ ένα χρόνο και τις αποφάσεις να λαμβάνονται αλλού, πάλι καλά που ‘τρωγόταν’!»

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ




ΘΕΜΑ: «ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΥΚΛΙΟ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Σε τροχιά εφαρμογής βρίσκονται οι ρυθμίσεις που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις στο «νέο» σχολείο όπως τσακίζονται και τα μορφωτικά δικαιώματα.
Αυτές τις ημέρες (με καταληκτική ημερομηνία τις 30/5), σε όλη τη χώρα και στη Χίο συνεδρίασαν τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) για τον υπολογισμό «κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» με βάση τη σχετική εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας (70607/Δ2/23/5/2013).
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος δίνει οδηγίες για το πώς υπολογίζονται τα πλεονάσματα καλώντας να ληφθούν υπόψη η «οργανικότητα» των σχολικών μονάδων, οι ώρες διδασκαλίας που προβλέπονται για κάθε τμήμα, η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 τΑ/9.5.2013).
Η εικόνα που καλούνται να συντάξουν τα ΠΥΣΔΕ με βάση τις οδηγίες του υπουργείου, εμφανίζοντας τα πλεονάσματα «φουσκωμένα», είναι πλασματική, καθώς κάθε Σεπτέμβρη τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ πάντα προκύπτουν και νέες ανάγκες για τις οποίες κάθε χρόνο προσλαμβάνονται αναπληρωτές. Πρώτη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων με διορισμούς. Η εγκύκλιος του υπουργείου στην ουσία δίνει κατεύθυνση ώστε να προκύψει πλεόνασμα εκπαιδευτικών για να έρθουν σε πρώτη φάση οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών, να ανοίξει τελικά ο δρόμος για απολύσεις. Και όλα τα παραπάνω σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν με λιγότερους εκπαιδευτικούς, με χειρότερους όρους για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα όλες αυτές τις μέρες καλεί την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ να συνεδριάσει και να ενημερώσει υπεύθυνα τον κλάδο και αναδεικνύει ότι η συνολική κατεύθυνση πρέπει να’ναι ο αγώνας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, ενάντια στην αύξηση του ωραρίου, για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, για σχολείο με ενιαίο πρόγραμμα κι ενιαία εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων κι εκπαιδευτικών, ενάντια στο «νέο σχολείο» της αγοράς, το οποίο υπαγορεύει υποταγμένους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα επαναλαμβάνει την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου με θέμα την ενημέρωση των καθηγητών από τους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ (κ. Σταυρινούδη – Αγ. Συνεργασία και Ξυλά - ΠΑΣΚ που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις) μέσα από τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Για τη Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα
Λιγνός Γιάννης – μέλος του ΔΣ ΕΛΜΕ Χίου

"ΚΑΡΦΩΣΤΕ" ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΠΟΝΟΥΣ !

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ TH ΔΙΑΦΘΟΡΑ



karfoste-to-diplano-sas-gia-na-parete-mponoys 
Την πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα εκ των έσω προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να εισαγάγει στην Ελλάδα τον θεσμό του whistleblowing - (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος).


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ήδη προωθείται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής μεταρρύθμισης, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία αλλά και κίνητρα στους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα προβαίνουν στην αποκάλυψη πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση που έχει στην διάθεση της η εφημερίδα, στη διαδικασία όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η αρχή επιθεώρησης ελέγχου της δημόσιας διοίκησης στην οποία θα ανατεθεί η διερεύνηση των πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος.

Στους whistleblowers – (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), η «υπερασπιστές της υπηρεσίας» επί το ελληνικότερων θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξης του αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική εξέλιξη του, έως και αύξηση απολαβών


newpost.gr.

Leader ΑΛΙΕΙΑΣ : ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2013



Ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του Leader Αλιείας για Χίο, Ψαρά και Οινούσσες, αφού υπογράφηκε την Πέμπτη 30/05/2013 η σχετική σύμβαση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδοτούνται με επιδότηση 50% μια σειρά από επενδύσεις,”αγροτουριστικού” (και όχι μόνο) χαρακτήρα, σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές: ΒίκυΚαρδάμυλαΛαγκάδαΣυκιάδαΣιδηρούνταΒροντάδοςΛιθίΜεστάΔαφνώναςΨαράτις Οινούσσες.

1922 (Η καταστροφή της Σμύρνης)

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ , ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Λίγα σύννεφα θα υπάρχουν πάνω από την Χίο σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με αίθριο καιρό, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νοτιοδυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Για αύριο Δευτέρα 3/6, περιμένουμε αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους έντασης 2 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με αίθριο καιρό, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 22 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.
ΗμερομηνίαΏραΘερμ/σίαΥγρασίαΔιεύθ. ανέμου- ΈντασηΚαιρός - φαινόμενα
Κυριακή02/06/201315:0025 °C44%3 Μπφ ΝΔ
16 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Κυριακή02/06/201321:0020 °C68%3 Μπφ ΝΔ
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Δευτέρα03/06/201303:0016 °C98%2 Μπφ N
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Δευτέρα03/06/201309:0019 °C87%2 Μπφ NA
9 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Δευτέρα03/06/201315:0026 °C43%2 Μπφ Δ
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Δευτέρα03/06/201321:0022 °C55%3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Τρίτη 04/06/201303:0017 °C95%2 Μπφ Δ
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Τρίτη 04/06/201309:0019 °C81%2 Μπφ N
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Τρίτη 04/06/201315:0026 °C50%3 Μπφ N
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Τρίτη 04/06/201321:0022 °C60%3 Μπφ ΝΔ
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Τετάρτη05/06/201303:0017 °C98%3 Μπφ N
16 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ