Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΟ

Σε νέες παρεμβάσεις σε πλοία για μη καταβολή δεδουλευμένων από πλοιοκτήτες αποφάσισε να προχωρήσει την Παρασκευή η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισε την Πέμπτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Ήδη οι επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού «Πηνελόπη» αναχώρησαν με μια ώρα καθυστέρηση από τη Ραφήνα με το πλοίο «Super Ferry» για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο καθώς 11 μέλη του πληρώματός του «Πηνελόπη» προχώρησαν το πρωί σε επίσχεση εργασίας. Στο σημείο βρίσκεται ο κεντρικός λιμενάρχης Ραφήνας και εισαγγελέας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργο, μέλη του σωματείου έχουν προγραμματίσει να μεταβούν στο Λαύριο και να προχωρήσουν σε συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία Aqua Maria που αναχωρεί στις 12 το μεσημέρι για Ψαρά, Μεστά και στο πλοίο «Ταξιάρχης» που αναχωρεί στις 10 το βράδυ για Αγ.Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.
Πρόσθεσε, δε, ότι η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίζει τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα.
Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την Πέμπτη να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς αλλά και να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά.
protothema.gr

"OMAΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ" : 15 ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


«Δημιουργούμε, έναν ενιαίο και ισχυρό ελεγκτικό φορέα» τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μετά την συνάντηση με το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή και τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Παρασκευά Νομικό, με τους οποίους συζήτησε το σχέδιο νομου που προβλέπει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής με 15 υπερεξουσίες σε θέματα ελέγχου της διαφθοράς (και όχι μόνο) στο δημόσιο.
Οπως έχει ηδη γράψει η aftodioikisi.gr  η νέα «ομαδα κρούσης» θα προκύψει με τη συγχώνευση των δύο ελεγκτικών μηχανισμών και θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο θα δοθεί στα κόμματα και στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, με τη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής αίρονται οι υφιστάμενες επικαλύψεις των δύο φορέων και μειώνεται το δημοσιονομικό βάρος που προκαλεί η παράλληλη λειτουργία τους.
Σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση ο υπουργός αφού ανέφερε οτι «η Δημόσια Διοίκηση έχει ανάγκη από έναν ισχυρό και ανεξάρτητο ελεγκτικό βραχίονα, από μια Αρχή, που θα συμβάλλει στην εδραίωση του αισθήματος εποπτείας και ελέγχου της δημόσιας διοίκησης«, τόνισε:  «Δημιουργούμε, έναν ενιαίο και ισχυρό ελεγκτικό φορέα, ο οποίος διατηρεί τις αρμοδιότητες και το σύνολο των θεσμικών εγγυήσεων που προβλέπονται υπέρ των δύο υφιστάμενων θεσμών και παράλληλα άρει τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Δημιουργούμε μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικό όργανο ή διοικητική αρχή και περιβάλλεται με το κύρος που απαιτείται ώστε να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της ατιμωρησίας στο δημόσιο τομέα».
Πρόσθεσε δε ότι «η ανεξαρτητοποίηση αυτή, αποτελεί τη δομική προϋπόθεση, αλλά παράλληλα και την έμπρακτη απόδειξη ύπαρξης της αναγκαίας βούλησης για ένα αποτελεσματικότερο δημόσιο, μακριά από σκοπιμότητες, αλλά και την θεσμική μετεξέλιξη δύο ήδη πετυχημένων θεσμών».
Οι αρμοδιότητες
Αναλυτικά, οπως εγινε γνωστό η Αρχή θα είναι αρμόδια:
-Nα διενεργεί ή να διατάσσει τη διενέργεια ελέγχων, προκαταρκτικών ερευνών ή ενόρκων διοικητικών εξετάσεων.
-Nα αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων σε Επιθεωρητές όλων των Σωμάτων και των Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου ή υπαλλήλων ή οργάνων ή λειτουργών.
-Να συγκροτεί μικτά κλιμάκια ελέγχου.
-Να διενεργεί προκαταρκτικές εξετάσεις ή προανακρίσεις κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας
-Να ζητά την έναρξη ή την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας, να διατάσσει τη λήψη διοικητικών μέτρων και να παρακολουθεί την εξέλιξή τους.
-Να ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά οργάνων, λειτουργών και υπαλλήλων, παραπέμποντάς τους ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών συμβουλίων.
-Να ασκεί ένσταση υπέρ της διοίκησης κατά των πειθαρχικών αποφάσεων όλων των μονομελών ή συλλογικών οργάνων.
-Να ασκεί προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά όλων των τελεσίδικων αποφάσεων των μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων.
-Να διενεργεί έκτακτο έλεγχο οικονομικής κατάστασης (πόθεν έσχες) των λειτουργών, οργάνων, και υπαλλήλων των φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
-Να διεξάγει τακτικό έλεγχο των δηλώσεων οικονομικής κατάστασης (πόθεν έσχες) όλων των μελών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, καθώς και όλων των προϊσταμένων διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων του ΣΔΟΕ και όλων των προϊσταμένων και υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.
-Να ζητά από το Δημόσιο ή από τους φορείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της με υποχρέωση συμμόρφωσης των τελευταίων: i. να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες και για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από πράξεις υπαλλήλου, λειτουργού ή οργάνου τους που αφορούν σε εγκλήματα περί την υπηρεσία, περί τα υπομνήματα, περί παραβίασης απορρήτων, κατά της ιδιοκτησίας και κατά περιουσιακών δικαιωμάτων που στρέφονται κατά του Δημοσίου και των ως άνω φορέων, ii. να ασκούν υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος όλα τα παρεχόμενα σε αυτούς ένδικα μέσα, iii. να ζητούν από τον αρμόδιο Εισαγγελέα υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος να ασκήσει τα παρεχόμενα σε αυτόν ένδικα μέσα, καθώς και την επίσπευση της ποινικής διαδικασίας και την κατά προτίμηση εκδίκαση των υποθέσεων.
-Να ζητά από το Δημόσιο ή από τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητά της να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες κατά την ακροαματική διαδικασία προς υποστήριξη της κατηγορίας σε περίπτωση παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από υπαλλήλους, όργανα ή λειτουργούς των προαναφερόμενων φορέων ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
-Να παρακολουθεί τη δράση και να αξιολογεί το έργο όλων των Σωμάτων και των Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
-Να συγκαλεί και προεδρεύει του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (Σ.Ο.Ε.Ε.)
-Να συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών και άλλων, με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα καταπολέμησης της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης.
aftodioikisi.gr

TO EΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ"

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Εργατική Πρωτομαγιά» οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου από την Τρίτη 11 ως το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 και φιλοξενούν η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη και η Φωτογραφική Λέσχη Χίου στην οδό Αμάντου 26 στη Χίο. Θα παρουσιαστούν 68 έργα μαθητών των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Χίου και το ομαδικό έργο των παιδιών του νηπιαγωγείου Συκιάδας, που συμμετείχαν στο σχετικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου για πρώτη φορά στο νησί μας τον προηγούμενο μήνα.

Δέκα από αυτά έργα βραβεύτηκαν μετά από αξιολόγηση ειδικής τριμελούς επιτροπής την Τετάρτη 1 Μαΐου 2013, και δημιούργησαν οι μαθητές:
Μαριλένα Αντωνιάδη από 6ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, Δέσποινα Μπακλή, Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών, Μαρία Δασκαλάκη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, Μαρκέλλα Τομάζου, 1ο Γυμνάσιο Χίου, Δημήτρης Μελαχροινούδης, Μουσικό Γυμνάσιο Χίου, Στέλιος Λίνας, 1ο Γυμνάσιο Χίου, Κώστας Μάμαλης, Μουσικό Γυμνάσιο Χίου, Κυριακή Πάτρου, Τ.Ε.Λ.Βροντάδου, Ευαγγελία Τσαμπλάκου, 1ο ΕΠΑΛ Χίου, Αργυρώ Τουμάζου, 1ο ΕΠΑΛ Χίου.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, προς τιμήν όλων των νεαρών μας καλλιτεχνών, με την ελπίδα να αποτελέσει ένα έναυσμα για περαιτέρω σκέψη και συζήτηση για το πώς οι ίδιοι, παιδιά και έφηβοι, αντιλαμβάνονται την έννοια της εργατικής πρωτομαγιάς σήμερα, καθώς και για ενθάρρυνση και υποστήριξη των δημιουργικών αναζητήσεων τους.

Στα πλαίσια της έκθεσης, την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 6.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί  εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 6 ως 12 χρόνων, με την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Αυγούστα Λυκουρίνα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 7.00μ.μ. στον πρώτο όροφο της οδού Αμάντου 26.

Η είσοδος στην έκθεση και στο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας:
Tρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00π.μ.- 01.00μ.μ. & 06.00-08.00μ.μ.
Σάββατο 10.00π.μ. – 01.00μ.μ.



 Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου

1o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΥΖΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ




Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ούζου είναι γεγονός. Ο Σύνδεσμος Ποτοποιών Λέσβου ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα για την προβολή του ούζου και της Λέσβου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις σε Πλωμάρι , Σίγρι και Μυτιλήνη. Από 6 έως 14 Ιουλίου το ούζο θα ρέει άφθονο...
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Μαρίνα Πλωμαρίου
Σάββατο 6 Ιουλίου
  • Θερινό Σχολείο Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν/μιου Αιγαίου: Ανοικτή συζήτηση για τα καφενεία της Λέσβου
  • Τζέλη Χατζηδημητρίου: Slide Show με καφενεία της Λέσβου
  • Τμήμα Λαϊκής Μουσικής Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής Αναγνωστηρίου Αγιάσου: Σκοποί της Λέσβου και  Μεσοπολεμικά Αστικά τραγούδια
  • Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Παραδοσιακές Γεύσεις
  • Σύνδεσμος Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου: Κέρασμα ούζου
Κυριακή 7 Ιουλίου
  • Λαϊκή Ορχήστρα Γιώτας Μιχαλέλλη: Συναυλία ρεμπέτικης μουσικής
  •  Ηλίας Κουρτζής: Έκθεση ετικέτας ούζου από την προσωπική του συλλογή
  • Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Παραδοσιακές Γεύσεις
  • Σύνδεσμος Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου: Κέρασμα ούζου

Σίγρι Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013
  • Τζέλη Χατζηδημητρίου: Slide Show με καφενεία της Λέσβου
  • Τμήμα Λαϊκής Μουσικής Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής Αναγνωστηρίου Αγιάσου: Σκοποί της Λέσβου και  Μεσοπολεμικά Αστικά τραγούδια
  • Ηλίας Κουρτζής: Έκθεση ετικέτας ούζου από την προσωπική συλλογή του Ηλία Κουρτζή
  • Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Παραδοσιακές Γεύσεις
  • Σύνδεσμος Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου: Κέρασμα ούζου

Μαρίνα Μυτιλήνης
Σάββατο 13 Ιουλίου 2013
  • Διημερίδα: Ouzofest μια πρόταση για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη
  • Τζέλη Χατζηδημητρίου: Slide Show με καφενεία της Λέσβου
  • Modern Jazz Trio: Μουσικό ταξίδι στον κόσμο της ατμοσφαιρικής σύγχρονης Jazz
  • Τμήμα Λαϊκής Μουσικής Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής Αναγνωστηρίου Αγιάσσου: Σκοποί της Λέσβου και  Μεσοπολεμικά Αστικά τραγούδια
  • Ηλίας Κουρτζής: Έκθεση ετικέτας ούζου από την προσωπική του συλλογή
  • Σύνδεσμος Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου: Παραδοσιακά μαγειρέματα & ψήσιμο χταποδιού - Κέρασμα ούζου

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013
  • Διημερίδα για το ούζο
  • Τζέλη Χατζηδημητρίου: Slide Show με καφενεία της Λέσβου
  • Λαϊκή Ορχήστρα Γιώτας Μιχαλέλλη: Συναυλία ρεμπέτικης μουσικής
  • Ηλίας Κουρτζής: Έκθεση ετικέτας ούζου από την προσωπική του συλλογή
  • Σύνδεσμος Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου: Παραδοσιακά μαγειρέματα και  ψήσιμο χταποδιού - Κέρασμα ούζου.



Πηγη lesvosnews.net

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ"





Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ αναχώρησε τη Τετάρτη 05/06 από το Λαύριο στις 20:00 αντί 16:00.


Το δρομολόγιο του πλοίου διαμορφώνεται ως κάτωθι:

Τετάρτη 05/06: Λαύριο (ΑΝ 20:00)

Πέμπτη 06/06: Ψαρά (ΑΦ 02:00 ΑΝ 02:20) - Άγιος Ευστράτιος (ΑΦ 07:00 ΑΝ 07:20) - Λήμνος (ΑΦ 09:00 ΑΝ 10:00) - Καβάλα (ΑΦ 15:00 ΑΝ 16:00) - Λήμνος (ΑΦ 21:00 ΑΝ 22:00) - Άγιος Ευστράτιος (ΑΦ 23:40 ΑΝ 23:59)

Παρασκευή 07/06: Ψαρά (ΑΦ 04:40 ΑΝ 05:00) - Λαύριο (ΑΦ 11:00)

Το πλοίο θα επανέλθει στο εγκεκριμένο δρομολόγιο του την Παρασκευή 07/06/13. Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες των ανωτέρω δρομολογίων μπορούν να επικοινωνήσουν με την Nel Lines στο τηλέφωνο 210 4115015 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ





Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά : 9π.μ-9μ.μ στο 2271020000
Καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) 9:00- 13:00
                     Οργανωμένο πρόγραμμα
                     Διαχείριση συμπεριφορών σε φυσικές συνθήκες
                     Δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης
                     Δεξιότητες καθημερινής ζωής
                     Ψυχαγωγία

Οι στόχοι του προγράμματος βασίζονται στα αναπτυξιακά στάδια του κάθε παιδιού και υλοποιούνται από έμπειρους θεραπευτές.
για παιδιά 2 -8 ετών
με αναπτυξιακές δυσκολίες


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



«ΟΡΘΩΣ ΕΚΑΝΑ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΤΟΜΣΕΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ»

«ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΠΩΛ ΤΟΜΣΕΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, Ο ΚΑΤΑ Τ' ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ;»

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου έκανε την εξής δήλωση:

«Η έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και οι δηλώσεις του οικονομικού εκτελεστή Πωλ Τόμσεν που αναφέρονται σε λάθος συνταγή για την Ελλάδα, δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά:

Από λάθος αυτοκτόνησαν 4.000 Έλληνες;

Από λάθος έμειναν άνεργοι 1.500.000 Έλληνες;

Από λάθος κατέβασαν ρολά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις;

Από λάθος εκχωρήθηκε η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με το αγγλικό δίκαιο και το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου;

Επειδή, όμως, τα λάθη πρέπει να πληρώνονται, γι’ αυτό αισθάνομαι ότι ορθώς υπέβαλλα μηνυτήρια αναφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Πωλ Τόμσεν και της υπόλοιπης παρέα του της τρόικας.

Φυσικά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι θράσος του Πωλ Τόμσεν, μετά από αυτή τη νέα ομολογία του, να θέλει την άλλη εβδομάδα να ξανάρθει στην Ελλάδα.

Κανονικά θα πρέπει να του απαγορευθεί η είσοδος.


Κατά τα άλλα, αναρωτιέμαι. Με τέτοια νέα ωμή ομολογία, πώς είναι δυνατόν να συνεργαστεί μαζί του η ελληνική συγκυβέρνηση;

Και με την ευκαιρία επίσης αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν με αυτόν τον οικονομικό εκτελεστή να κάθισε στο ίδιο τραπέζι και να συνομίλησε μαζί του στην Ουάσινγκτον, ο κατά τα άλλα αντιμνημονιακός Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας;»


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Η ΕΚΠΟΙΖΩ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ



Ι. Απαράδεκτα τα μέτρα για τους ενήμερους δανειολήπτες - χρειάζονται βελτιώσεις στο ν.3869/2010
Στις 5 Ιουνίου η ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετείχε στην ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το νομοσχέδιο για τους ενήμερους δανειολήπτες και τις αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
- Η ΕΚΠΟΙΖΩ επανέλαβε τη θέση της στα μέλη της Επιτροπής ότι απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές, καθώς είναι περισσότερο από εμφανές ότι η σώρευση όλων αυτών των προϋποθέσεων αφήνει εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών. Άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μπορούσαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με το πόσους δανειολήπτες τελικά αφορούν οι ρυθμίσεις. Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις της σχετικά με τις βελτιώσεις του προγράμματος, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:
1.  Να υπαχθούν και τα καταγγελμένα δάνεια καθώς και τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης
2.  Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι μικροεπιχειρηματίες
3.  To προνομιακό επιτόκιο να ισχύει για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες και για τους  
    ανέργους η άτοκη περίοδος χάριτος να επεκταθεί σε όλη την τετραετία
4.  Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών να μειωθούν στο
    νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο (σήμερα 6,5%)


5.  Επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών για όλα τα νοικοκυριά για 3 έτη.

Σχετικά με τις αλλαγές με το ν. 3869/2010, αν και σε γενικές γραμμές οι τροποποιήσεις
βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε υπόμνημα με 12 σημεία που
                  χρήζουν αλλαγής και περαιτέρω επεξεργασίας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:
1) Η συμπερίληψη των μικροεπιχειρηματιών στις διατάξεις του νόμου
2) Η διατήρηση και ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού
3) Η απαλοιφή των κατώτατων ορίων ποσών που ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης
4) Η πρόβλεψη για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών μέχρι κάποιο ποσό (2.000 ευρώ)
5) Η αύξηση, στην ουσία, στα έτη της περιόδου ρύθμισης που σήμερα είναι 4 έτη
6) Αρκετές νομοτεχνικές ατέλειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσχερέστερη εφαρμογή του νόμου.

ΙΙ. Παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της υπερχρέωσης στην τρόικα - Απουσίαζαν για άλλη μια φορά οι τράπεζες
Η ΕΚΠΟΙΖΩ κλήθηκε από την τρόικα σε συνάντηση σχετικά με α) με τη διαδικασία εξωδικαστικού διακανονισμού και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και β) την αναζήτηση πρακτικών λύσεων για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Στη συνάντηση είχαν κληθεί εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία όμως τελικά δεν προσήλθε.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έκθεσε την κατάσταση της Υπερχρέωσης στην Χώρα μας, την εμπειρία της από την διαχείριση του προβλήματος, την εμπειρία της από τις Ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το θέμα,  απάντησε σε ερωτήσεις που τις τέθηκαν  και τέλος  κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με:

o       Βελτιώσεις ν. 3869/2010
o       Αναδιαρθρώσεις δανείων
o       Διαγραφή υπό προϋποθέσεις καταναλωτικών δανείων
o       Διαγραφή των ενυπόθηκων χρεών κατά το μέρος που υπερβαίνουν την αξία της κατοικίας
o       Αποτελεσματικές ρυθμίσεις για ανέργους και ευπαθείς ομάδες
Στην ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ θα βρείτε τις προτάσεις
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013
Για περισσότερες πληροφορίες :
Aθήνα:  τηλ.   210 330.44.44,  e-mail:  info@ekpizo.gr
Θεσσαλονίκη: τηλ.2310257776, e-mail: ekpizothess@ekpizo.gr
Πάτρα: τηλ.  2610 222626,  e-mail: ekpizopatras@ekpizo.gr

Ιστοσελίδα :www.ekpizo.gr

ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στην απόφαση να μην στείλουν στοιχεία για «πλεονάσματα» εκπαιδευτικών αλλά μόνο για τα κενά που προκύπτουν από την πραγματικότητα κατέληξαν τα ΠΥΣΔΕ Κεφαλλονιάς, Κέρκυρας και Πειραιά.
Τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας είχαν κληθεί μέχρι 30 Μάη να αποστείλουν στοιχεία στο υπουργείο για τα κενά και τα «πλεονάσματα» εκπαιδευτικών με τους όρους της συγκυβέρνησης και όχι των πραγματικών αναγκών. Όπως προκύπτει από τη σχετική  εγκύκλιο ζητείται τόσο η εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ όσο και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης που καλούνται στην ουσία να βάλουν τη σφραγίδα τους την εικόνα που έχει διαμορφώσει ήδη το υπουργείο Παιδείας.
Κάτω από την πίεση των εκπαιδευτικών, με την παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και τις ΕΛΜΕ, τα τρία ΠΥΣΔΕ αρνήθηκαν να γίνουν το «φύλλο συκής» στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αποσπάσει την συναίνεση των υπηρεσιακών συμβουλίων στα σχέδια για λιγότερους, ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς, για υποχρεωτικές μεταθέσεις, για προλείανση του εδάφους για απολύσεις εκπαιδευτικών.
Πρόκειται για ένα δείγμα για το πώς η οργανωμένη παρέμβαση με προσανατολισμό την διεκδίκηση της παιδείας και του εκπαιδευτικού των λαϊκών αναγκών, που δεν στέκεται σε νομικίστικες και διαδικαστικές «ενστάσεις» μπορεί να καθυστερήσει μέτρα, να συμβάλει ώστε να μην νομιμοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική, να φέρει κατακτήσεις.
Στην Κεφαλλονιά, η ΕΛΜΕ διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ προβάλλοντας τα αιτήματα για σχολείο με ενιαίο πρόγραμμα και ενιαία εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, ενάντια στο «νέο σχολείο» της αγοράς, το οποίο υπαγορεύει υποταγμένους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς.
Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών νόμων που έχει θεσπίσει και με μοχλό την εφαρμοσμένη αξιολόγηση του ηλεκτρονικού συστήματος e-survey, προχωρά σε ένα όργιο υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Αφού καταχώρησαν 1,5 τετραγωνικό μέτρο ανά μαθητή και επέβαλλαν την αυστηρή τήρηση στα 27άρια τμήματα, αφού αύξησαν το ωράριο των εκπαιδευτικών, θέλουν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα με τις απολύσεις 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά περισσεύουν κι οι υπόλοιποι!!! Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη βγάζουν ότι δεν χρειάζονται περίπου οι 100 στους 380 εκπαιδευτικούς. Αποδεικνύεται ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) είναι όργανο και "φύλο συκής" για την προώθηση της σφαγής», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση προκαλεί καθώς «ακόμη και σε μαθήματα που δεν διδάχθηκαν καθόλου σε σχολεία του Νομού, λόγω έλλειψης προσωπικού, βγάζουν δεκάδες πλασματικά πλεονάσματα (πχ Πληροφορική, Γερμανικά, Μουσική κοκ)!!! Ετοιμάζουν εκατόμβες για τους συναδέλφους των ξένων γλωσσών και της Γυμναστικής. Αν τα νούμερα του e-survey μετατραπούν σε πολιτική πράξη σημαίνει κλείσιμο σχολείων: Κλείσιμο τομέων των ΕΠΑΛ (Νοσηλευτικής, ξενοδοχειακά, ναυτικά μαθήματα κλπ). Σημαίνει σταμάτημα της λειτουργίας κατευθύνσεων σε όλα τα σχολεία του Νομού, εκτός από κάποια του Αργοστολίου. Σημαίνει "κόψιμο" επιλογών μαθημάτων, τις οποίες καν δεν παίρνουν υπόψη στον υπολογισμό τους. Σημαίνει διάλυση του ΕΕΕΕΚ».

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ



Χαιρετίζουμε την αγωνιστική πρωτοβουλία τόσο των γονιών των παιδιών των βρεφονηπιακών σταθμών όσο και των σχολικών τροχονόμων που επέλεξαν τη διεκδίκηση προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο με τη δυσλειτουργία του Παιδικού σταθμού όσο και με τις πληρωμές των τροχονόμων.

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και τις δρομολογούμενες από τη Δημοτική Αρχή αυξήσεις στα τροφεία, στα οποία αντιδρούν οι γονείς αλλά και οι εργαζόμενοι. Από την άλλη, οι σχολικοί τροχονόμοι υπέστησαν μειώσεις στην αποζημίωσή τους, οι οποίες έγιναν αυθαίρετα. Η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη φαίνεται ότι έχει βάλει σκοπό να παίξει άψογα το ρόλο του διαχειριστή που της έχει αναθέσει ο Καλλικράτης και τα μνημόνια: να είναι δηλαδή το μακρύ χέρι του κράτους, όχι μόνο στη φορολογία αλλά και στη μείωση αποζημιώσεων εργαζομένων. 

Θεωρούμε ότι  μόνο με  τον αγώνα  και τη διαρκή διεκδίκηση και επαγρύπνηση  μπορεί να αλλάξει κάτι. Σαν ΛΑΣ  είμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα, όπως θα είμαστε  και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί το θέμα των Παιδικών Σταθμών.


Από τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ  

ΔΝΤ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ : "ΔΙΩΞΤΕ 1.500 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ"


Αποχώρηση 26.543 δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 1.500 το μήνα) μέχρι τα τέλη του 2014 ζητά στην  έκθεση του το ΔΝΤ. Πρόκειται για 11.500 περισσότερες από τις 15.000 απολύσεις που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα (4.000 το 2013 και ακόμη 11.000 το 2014), που υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (25.000 φέτος).
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ κινείται στο κλίμα των προ ημερών δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η παροχή σημαντικών δημόσιων υπηρεσιών παρεμποδίζεται από την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα ευκρινές στον τομέα των εσόδων: «Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να απολύσουν τους υπαλλήλους που δεν αποδίδουν. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα ανοίξει θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό», σημειώνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης του ΔΝΤ, το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί από τις 727.458 το 2012, στις 691.493 το 2013, στις 664.950 το 2014, στις 643.367 το 2015 και στις 624.000 το 2016.
Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα :
-Εξασφαλίσει ότι σωρευτικά 12.500 υπάλληλοι θα ενταχθούν σε κινητικότητα έως τέλη Ιουνίου 2013 και 25.000 υπάλληλοι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.
-Ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης (νέα οργανογράμματα και περιγραφή των νέων θέσεων) για 450.000 υπαλλήλους έως τον Ιούνιο του 2013
-Ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης για όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης έως το Δεκέμβριο 2013
-Ολοκληρώσει την αξιολόγηση μεμονωμένων υπαλλήλων έως το Δεκέμβριο 2013.
-Καθορίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2013 λεπτομερή σχέδια προσλήψεων για το 2013 σε διαβούλευση με ΕΕ-ΕΚΤ – ΔΝΤ.

aftodioikisi.gr

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΣΕΠ


Την επιστροφή στο ΙΚΑ των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα δρομολογεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο απορροφώνται τόσο οι επιτυχόντες του διαγωνισμού 8κ όσο και οι επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ, οι οποίοι ύστερα από προσφυγές των 8Κ που δικαιώθηκαν, είχαν τεθεί αυτομάτως εκτός του Οργανισμού.
Η επιστροφή τους αναμένεται πως θα καλύψει τις ήδη αυξημένες ανάγκες του υπουργείου Εργασίας και τα κενά τμήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί το 2010 στο ΙΚΑ αλλά τον περασμένο Νοέμβριο το Διοικητικό Εφετείο έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του Ν. 3899/2010 που επέβαλε την πρόσληψή τους στο ΙΚΑ, καθώς είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να καλύψουν θέσεις εργασίας στην Αγροτική Τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, οι συγκεκριμένοι (500 τον αριθμό) υπάλληλοι επρόκειτο να προσληφθούν στην ΑΤΕ, ωστόσο μετά τη δρομολόγηση της αποκρατικοποίησης της Τράπεζας η πρόσληψή τους ματαιώθηκε και με την παραπάνω διάταξη μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ που, θεωρήθηκε ότι, είχε αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό
Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα αντίστοιχος αριθμός επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ να μείνουν εκτός Οργανισμού.  Οι τελευταίο προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν αφού το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

aftodioikisi.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Στρατής Γδύσης        
Σ. Τσουρή 11, 1ος όροφος     Τηλ – fax: 2271-043497    Κινητό: 693-2666428
  

Χίος, 6/6/2013

Το μελετητικό γραφείο του ΣΤΡΑΤΗ ΓΔΥΣΗ σας ενημερώνει ότι διατίθενται επιδοτούμενα δάνεια με συγχρηματοδότηση του ΕΤΕΑΝ ή του JEREMIE:

1) ΔΡΑΣΗ ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική επανεκκίνηση
Η Δράση απευθύνεται σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάθε νομικής μορφής, που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο λειτουργίας, εφόσον απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και εμφανίζουν έως 50 εκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών ή ενεργητικό έως 43 εκατομμύρια.
Ο σκοπός του δανείου μπορεί να είναι:
Ø      Χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε κάποιο καθεστώς ενίσχυσης ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση το ύψος του δανείου μπορεί να είναι μέχρι 800.000 ευρώ και η διάρκεια του από 5 έως 12 έτη, συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 24 μήνες.
Ø      Χρηματοδότηση κεφαλαίου κινήσεως ειδικού σκοπού. Το ύψος του δανείου μπορεί να ανέλθει έως 300.000 ευρώ και η διάρκεια του έως 48 μήνες.
Και στις δύο περιπτώσεις παρέχεται κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο, που εφαρμόζεται μόνο στο 50 % του δανείου. Ομοίως, η εισφορά του Ν. 128/75 (0,60 %) εφαρμόζεται στο 50 % του δανείου.

2) ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ JEREMIE
Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις με μέγιστο αριθμό απασχολούμενων έως 50 άτομα. Σκοπός τους είναι η απόκτηση παγίων στοιχείων ή για κεφάλαιο κίνησης.
Το προβλεπόμενο ποσό δανείου είναι μέχρι 250.000 ευρώ. Η διάρκεια του είναι 72 μήνες, συμπεριλαμβανομένης 6μηνης περιόδου χάριτος.
Τα επιτόκια ξεκινούν από 2,80 %.

3) ΔΡΑΣΗ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης ή/και χρηματοδότηση επενδύσεων, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8 %. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες. Τα δάνεια θα εκταμιεύονται χωρίς διαχειριστικά έξοδα για τους δανειολήπτες και  χωρίς προσημείωση ακινήτου ή  άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις αλλά με προσωπική εγγύηση τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου.

4) ΔΑΝΕΙΑ ΕΤΕΑΝ
Τα δάνεια των δράσεων του ΕΤΕΑΝ παρέχονται από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες και αφορούν συγκεκριμένες δράσεις, με σημαντικότερες την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο ή σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.