Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις απαράδεκτες και προσβλητικές για τους εργαζόμενους δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου, που με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισαν το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών αποφάσισαν το κλείσιμο και της ΕΡΤ. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και αντεργατικής απόφασης είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, το ξεπούλημα της περιουσίας της ΕΡΤ και των άλλων φορέων που είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Η παράδοση της ενημέρωσης του λαού στα χέρια των ιδιωτών μεγαλοκαναλαρχών εγκυμονεί κινδύνους.
Ανεξάρτητα της άποψης που μπορεί να έχει ο καθένας για τη δημόσια ραδιοφωνία – τηλεόραση και την ενημέρωση που παρέχει κάθε φορά με ευθύνη των εκάστοτε διοικήσεων της, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση ανήκει στον ελληνικό λαό, χρηματοδοτείται από αυτόν και η ενημέρωση της δημόσιας ραδιοφωνίας  τηλεόρασης και των εκπομπών της απέχουν κατά πολύ σε ποιότητα από αυτή των ιδιωτικών καναλιών,  που υπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.
Ο σύλλογος δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου  εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Τους καλεί να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν τη πάλη τους, την αντίσταση τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας.

Θέμα 2: Ενημέρωση για την εκλογική διαδικασία της Γ.Σ. της 11ης Ιούνη
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ενημερώνει ότι κατά την εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων που οδήγησε στην εκλογή 5 αντιπροσώπων και είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

ΨΗΦΙΣΑΝ
472


ΑΚΥΡΑ
13


ΛΕΥΚΑ
27


ΕΓΚΥΡΑ
432


ΔΑΚΕ – ΠΕ
63 ΨΗΦΟΙ
1 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
Κώστας Παπαδόπουλος
ΕΝΟΤΗΤΑ
218 ΨΗΦΟΙ
3 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
Γιώργης Αμπαζής
Μάρκος Σκούφαλος
Χρήστος Πανούσος
Νέα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Ριζοσπαστική Κίνηση
62 ΨΗΦΟΙ
              -
               -
ΠΑΣΚ - ΔΗΣΥ
89 ΨΗΦΟΙ
1 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αντώνης Γκιούλης

Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους συναδέλφους για τη μαζική συμμετοχή τους και υπόσχεται να συνεχίσει σταθερά την προσπάθεια για την προώθηση προς επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων και του κλάδου.



Για  το  Διοικητικό
   Ο Πρόεδρος

Αμπαζής Γιώργης
Συμβούλιο.
                                                 Ο Γραμματέας

Τσίγκος Στέφανος

ΣΕΙΣΜΟΣ 3,0 ΡΙΧΤΕΡ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:40 τα ξημερώματα, στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Σάμου.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 25χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 11χλμ.

newsbomb.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΔ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Μυτιλήνη 11/06/2013
ΔΗΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Π. 367
Δ/νση: Καραντώνη 6, Μυτιλήνη
Τ.Κ.81100
Τηλ.: 2251027333
Fax: 2251041463
E-mail: ped_va@pedva.gr
Προς:1.Υπουργείο Εμπ.Ναυτιλίας
Γραφείο Υπουργού
2.Υπουργείο Μεταφορών και
Επικοινωνιών,
Γραφείο Υπουργού
Κοιν:
1.ΟΤΑ Β.Αιγαίου
2.Βουλευτές Β.Αιγαίου
3.Περιφέρεια Β.Αιγαίου
4.Επιμελητήρια Νήσων Β.Αιγαίου
5.Τουριστικούς φορείς Β.Αιγαίου
6.Μ.Μ.Ε. Βορείου Αιγαίου
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Ένα ακόμα πλήγμα, μέσα στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που ζούμε, δέχονται οι νησιώτες μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών μας.
Οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στις τιμές των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών και αεροπορικών εισιτηρίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην αρχή της κρίσιμης τουριστικής περιόδου που διανύουμε θα έχει σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των νησιών μας, στους επαγγελματίες ασχολούμενους με τον τουρισμό και κυρίως στους ακρίτες μόνιμους κατοίκους, που η μετακίνησή τους από και προς τα αστικά κέντρα, καθίσταται πλέον απαγορευτική. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ανακοινώσεις για νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της Σάμου με 16%, στα αεροπορικά της Χίου με 20 και πλέον ευρώ ανά μετακίνηση κ.λ.π.
Ήδη με τις τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά, οι μετακινήσεις από αέρα και θάλασσα ακόμη και για λόγους υγείας καθίστανται αδύνατες.
Εκφράζοντας το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου και των κατοίκων του, διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την αντίθεση μας σε μία ακόμη αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, γεγονός που μεταξύ άλλων θα επιφέρει αυξήσεις και στο μεταφορικό κόστος εμπορευμάτων.
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να ακυρώσουν την επιβολή οποιασδήποτε αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων.
Καλούμε τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, τους παραγωγικούς φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των νησιών μας, με τον τουρισμό, να αντιδράσουν άμεσα.
Όλοι μαζί μπορούμε ενωμένοι να αποτρέψουμε την όποια αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων ( ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) από και προς τα νησιά μας.
Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου
Λαμπρινούδης Πολύδωρος
Δήμαρχος Χίου
Υ.Γ.: Αναφερόμαστε ενδεικτικά σε αυξήσεις εισιτηρίων που αφορούν τις άγονες γραμμές , όταν το κράτος πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για την χρηματοδότηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που πραγματοποιούν τις γραμμές αυτές, με τα γνωστά παλιά, γερασμένα και μη λειτουργικά πλοία.

Ο ΟΤΕ ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πριν από λίγα λεπτά ο ΟΤΕ έκοψε την σύνδεση του τηλεφώνου από το κτίριο της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Κανονικά δουλεύει το internet στο ραδιομέγαρο, επειδή υπάρχει άλλη εξωτερική σύνδεση.Όπως διαβάζουμε στο LesvosPost, είναι προγραμματισμένα 2 συλλαλητήρια σήμερα και συγκριμένα στις 18:00 υπάρχει προσυγκεντρωση έξω από το κτήριο της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ,
ενώ στις 19:00 υπάρχει συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς όπου από εκεί όλοι οι διαδηλωτές θα διανύσουν την πόλη της Μυτιλήνης για να βρεθούν και να συγχωνευτούν με τους διαδηλωτές στο ραδιομεγαρο της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο Μυτιλήνης...

newsit.gr

3ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ




"Στην εποχή της κρίσης και της καταπάτησης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων όπου όλοι είμαστε ευάλωτοι, είναι σημαντικό για τον καθένα να υψώσει την φωνή του απέναντι στο φόβο που γεννά η ανέχεια και η άγνοια. Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε πως «το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι αλλά το μίσος …»
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, του παιδότοπου και οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις παρατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του «ΛΑΘΡΑ;»


 http://www.lathra.gr/index.php/festival/467-3d-anti-racist-festival-program", αναφέρει σε ανακοινωση η ΛΑΘΡΑ;

EΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ



Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και για την ασφάλεια των επιβατών, εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου όπου αναμένεται αυξημένη επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα. Μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη και με μέριμνα του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων ακτοπλοϊκών εταιρειών και εκπροσώπων του ΥΝΑ, με θέμα την αντιμετώπιση και τη διαχείριση τυχόν βλαβών δρομολογιακών επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων και την προληπτική συντήρηση αυτών κατά τη θερινή περίοδο.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκαν τα εξής:

1.                  Θα υπάρχει άμεση και συνεχής ενημέρωση από τους εκπροσώπους των εταιρειών προς τον ΚΕΕΠ και θα παρέχονται σ’ αυτούς άμεσα όλες εκείνες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση των ζημιών ή βλαβών των Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ ακτοπλοϊκών πλοίων.

2.                  Όλοι οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών δεσμεύθηκαν για την έγκαιρη εκτέλεση όλων των εργασιών συντήρησης, που προβλέπονται από το εφαρμοζόμενο σύστημα ασφαλούς διαχείρισης και τις οδηγίες των κατασκευαστών των μηχανών του κάθε πλοίου.

3.                  Στο θέμα της προληπτικής συντήρησης  και στο πλαίσιο του Κώδικα ISM (International Safety Management), θεσπίζεται από τον Κλάδο έκτακτος έλεγχος, για θέματα συντήρησης.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουμε ότι ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων διενεργεί τακτικές και περιοδικές επιθεωρήσεις προς πιστοποίηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων. Επιπλέον έχει εξουσιοδοτήσει δέκα Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) να διενεργούν για λογαριασμό του επιθεωρήσεις σύμφωνα με τη διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία και να εκδίδουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ασφαλείας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.


KAI O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΧΙΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8 μ.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α Χίος 12/06/2013
ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ 

Η ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΛΟΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 8 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Αλέκος Γαϊτάνος Παναγιώτης Πεντάκης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Πρόταση νόμου, με θέμα: «Περί μη κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005» (Α’, 39, από 11.6.2013) και λοιπές διατάξεις κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και συνυπέγραψε οβουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, με αποκλειστικό και μόνο αντικείμενο να κληθεί η Βουλή των Ελλήνων να αναιρέσει, αναδρομικά και από την στιγμή της ισχύος τους, κάθε νομοθετική διάταξη ή διοικητική πράξη με  την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ Α.Ε..
Με την προϋπόθεση αναίρεσης της κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. είναι αναγκαίο να υπάρξει μια μεταρρυθμιστική προοπτική, που θα προκύψει από την αξιολόγηση στοχευμένων προτάσεων, και θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθολογικότερη και ποιοτικότερη λειτουργία της Ε.Ρ.Τ., με κύριο γνώμονα την υπηρεσία του Δημοσίου συμφέροντος.
Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται ότι η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα  είναι στοιχείο της ταυτότητας κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας και συνδέεται ευθέως με την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ "ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ"


Giounan-dimokritos-tsoukapas52.jpgΑγαπητοί καλησπέρα σας…

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου, σας προσκαλεί την Πέμπτη 13 Ιούνη στις 12:00 στο χώρο «Καστρομηνά», προκειμένου να δώσει συνέντευξη τύπου για τη θεατρική παράσταση εφαρμογής του θεατρικού του εργαστηρίου με το έργο «Γιουνάν» - Δημόκριτου Τσουκάπα.
Το έργο αποτελεί μια καυστική σάτιρα, βασισμένη στο έργο «Ιων» του Ευριπίδη και είναι εκείνο που βραβεύθηκε στον «Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής νέου θεατρικού έργου 2012» που οργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Β.Α.

Η παρουσία σας είναι απαραίτητη, προκειμένου να επικοινωνήσετε αυτή την προσπάθεια, μέσα από την οποία θα συλλέξουμε φάρμακα και τρόφιμα που θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες του τόπου μας.


Γιάννης Ζαφείρης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου

ENAΡΚΤΗΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΣΤΟ 4ο "Αnnual Mediterranean Oil & Gas Conference"



«Ευχαριστώ ειλικρινά τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 4ου ετήσιου Συνεδρίου Πετρελαίου και Αερίου. Χαιρετίζω θερμά τους ομιλητές για τις ευκαιρίες άντλησης ιδεών που θα προσφέρουν με τη γνώση και την πείρα τους σε ζητήματα επάρκειας και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Το να αντλείς ιδέες δεν σημαίνει ότι δεν έχεις σχέδιο, αλλά ότι υπάρχει η βούληση για προσαρμογές όπου χρειάζονται.

Τα ζητήματα της ενέργειας, ιστορικά, βρίσκονται σε μόνιμη αναταραχή, ίσως και σε διαρκή κρίση λόγω της γεωπολιτικής τους διάστασης, που από μόνη της αρκεί για να προκαλέσει μια οικονομική κρίση. Οι προκλήσεις είναι σύνθετες και, εκτός από μακροπρόθεσμη στρατηγική, απαιτούν προσοχή και ψυχραιμία ιδιαίτερα από χώρες όπως η δική μας.

Σήμερα που η παγκόσμια οικονομική κρίση επιταχύνει την ανακατανομή ενεργειακών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα αξιοποιώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον πλέον διεθνοποιημένο κλάδο, τη ναυτιλία, μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά. Οι συνέργειες της ναυτιλίας και της ενέργειας είναι οι καταλύτες για μια ολική επαναφορά της χώρας μας σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.

Θα επισημάνω τρία σημεία:

Πρώτον, την ιστορική σχέση των δυο κλάδων. Είναι γνωστό ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ενεργειακών πόρων προηγήθηκε κάθε άλλου τρόπου μεταφοράς ενέργειας. Συνεπώς έχουν την πλέον μακρόχρονη σχέση. Συνυπολογίστε ότι οι Έλληνες έχουμε την πλέον μακρόχρονη σχέση με τη ναυτιλία από όλους τους άλλους λαούς.

Δεύτερον, την έντονη αλληλεξάρτηση ναυτιλίας και ενέργειας. Είναι σαφές ότι τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική πηγή ενέργειας της ναυτιλίας στο προβλέψιμο μέλλον. H ναυτιλία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά ανανεώσιμη ή ήπιας μορφής ενέργεια, όπως κάποιες χερσαίες εγκαταστάσεις. Το φυσικό αέριο ως εναλλακτικό καύσιμο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, υπό ειδικές συνθήκες επάρκειας και κόστους υποδομών.

Τρίτον, τον διπλό ρόλο της ενέργειας στις θαλάσσιες μεταφορές. Δηλαδή το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα και πελάτης και προμηθευτής της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Αλλά, η ανάγκη ενδυνάμωσης της σχέσης των δύο τομέων δεν προκύπτει μόνο από τα τρία σημεία αυτά. Την υποδεικνύει σαφέστατα η οικονομική τους διάσταση και θα αναφέρω ορισμένες παραμέτρους:
Α. Η θαλάσσια μεταφορά ενέργειας είναι ο σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας ενεργειακού εφοδιασμού με ό,τι σημαίνει αυτό για τις διεθνείς τιμές της και άρα για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Β. Οι ανακατατάξεις παραγωγής-κατανάλωσης, άρα προσφοράς και ζήτησης.

Προηγουμένως αναφέρθηκα σε ανακατανομή των ενεργειακών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δύο παραδείγματα: οι ΗΠΑ μετατρέπονται σταδιακά από χώρα εισαγωγής αερίου σε εξαγωγική δύναμη. Η δε ζήτηση στην ΕΕ, παρά την οικονομική κρίση, αυξάνεται κυρίως, λόγω της αυξημένης διείσδυσης του αερίου στο ενεργειακό της ισοζύγιο, κυρίως εξαιτίας των νέων υποδομών για φυσικό αέριο, όπως και λόγω της αυξημένης διείσδυσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις τοπικές αγορές. Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών, η χώρα μας μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη διπλά: είτε ως μεταφορέας, είτε ως παραγωγός ενέργειας.

Ευρισκόμενη στο επίκεντρο των ραγδαίων ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κασπίας, μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο. Στην περιοχή μας ανακαλύπτονται πολλά σημαντικά κοιτάσματα ή ερευνώνται νέα για τα οποία υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις. Τα ευρήματα αλλά και οι προοπτικές δεν είναι σημαντικά μόνον για την Ελλάδα, ακριβώς επειδή αυξάνουν τον εθνικό πλούτο και την ενεργειακή αυτονομία, αλλά είναι εξίσου σημαντικά και για την ΕΕ που παρουσιάζει υψηλή εξάρτηση από προμηθευτές τρίτων χωρών.

Κυρίες και κύριοι,

Τόσο με τον παρόντα θεσμικό μου ρόλο, όσο και ως πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ενέργειας, γνωρίζω καλά τις δυνατότητες της ναυτιλίας και της ενέργειας αλλά και τη σημασία των συνεργειών μεταξύ τους, ιδίως σήμερα που και οι δύο κλάδοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ευκαιρίες. Και θέλω μάλιστα εδώ να αναφέρω ότι, το 2008 είχα συγκροτήσει ομάδα εργασίας, υπό τον κ. Ραφαήλ Μωυσή, με στόχο την προετοιμασία και σύσταση Φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ακριβώς λόγω της σημασίας του θέματος αυτού για την εθνική οικονομία. Το πόρισμα είχε παρουσιαστεί δημόσια το 2009.

Η Ελλάδα σήμερα είναι στο κέντρο και αυτών των προκλήσεων και των ευκαιριών τόσο ως σημαντικός κρίκος της ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και ως χώρα παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για πλεονεκτήματα που διαμορφώνουν το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μας μοντέλο. Για αυτό το λόγο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τα ενισχύσουμε.

Θα αναφέρω τη συμβολή μας στη διαμόρφωση μιας νέας συνολικής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής με δεδομένο την ανακάλυψη νέων ενεργειακών πόρων στη ΝΑ Μεσόγειο. Πριν μερικές εβδομάδες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, ενώ άλλα ευρωπαϊκά κράτη της περιοχής δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στη διαμόρφωση μιας τέτοιας ευρωπαϊκής πολιτικής, η Ελλάδα θα έχει κεντρικό ρόλο, καθώς σύντομα θα είναι σε θέση να συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ.

Κυρίες και Κύριοι,

Με τη βεβαιότητα ότι η διήμερη κατάθεση απόψεων και συζήτηση θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών ναυτιλίας και ενέργειας με σκοπό την επίτευξη των στόχων που προανέφερα, κηρύσσω την έναρξη του 4ου ετήσιου Συνεδρίου Πετρελαίου και Αερίου και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Ευχαριστώ πολύ.»


Η ΕΡΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΙΓΗΣΕΙ


Εδώ στην ακριτική Ελλάδα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία αποτελεί τη δυνατή, αδέσμευτη, εθνική φωνή. Στα 25 χρόνια ζωής της η ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου είναι η φωνή των νησιών μας στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με το εξαιρετικό της στελεχιακό δυναμικό η ΕΡΑ έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ενημέρωση, στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων των νησιών μας, στην κοινωνική ζωή, στον πολιτισμό ..
Αυτή η φωνή, η φωνή των νησιών μας δεν θα πρέπει να σιγήσει ούτε στιγμή ..

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΜΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Λιμένας Μεστών Ν. Χίου

Το θέμα της ολοκλήρωσης του λιμένα Μεστών στη νότια Χίο, έχει επανειλημμένα τεθεί, εκφράζοντας την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για μια περιοχή που έχει ανάγκη από αναπτυξιακή προοπτική, ειδικά, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 05.09.2006 υπεγράφη η σύμβαση με «ΘΕΜΕΛΗ Α.Τ.Ε» για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο: «Βελτίωση εγκαταστάσεων λιμένα Μεστών Ν. Χίου», με ημερομηνία παράδοσης του έργου την 05.09.2008. Ακολούθησαν παρατάσεις και η τελική ημερομηνία παράδοσης του έργου ορίστηκε η 25η.04.2011.
Σύμφωνα με απάντηση του συναρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε σχετική Ερώτηση (α.π. 3322/23.10.12), «Στις 25.10.2011 έγινε Διοικητική Παραλαβή του έργου και συντάχθηκε το Σχετικό Πρωτόκολλο Διοικητικής Παραλαβής, ενώ, σύμφωνα με την ίδια απάντηση, μέχρι την 16η Νοεμβρίου 2012 είχε «εκτελεστεί το 92% του οικονομικού αντικειμένου» του έργου. «Για την ολοκλήρωση του έργου, απαιτείται η δημοπράτηση και κατασκευή του χώρου στάθμευσης και η βελτίωση της συνδετήριας οδού», απαντούσε, μεταξύ άλλων το Υπουργείο. Σήμερα, η διαδικασία των απαλλοτριώσεων έχει ολοκληρωθεί και έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου αυτού από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην ίδια Ερώτηση, μέσα από τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, απαντούσε ότι: «δεν υφίστανται κατάλληλες κτιριακές και λιμενικές υποδομές, για την εγκατάσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ελληνικής Αστυνομίας και του Τελωνείου όσο και για την εξασφάλιση της ασφαλούς διακίνησης και τον έλεγχο των διακινούμενων ατόμων σε
συνάφεια με τις απαιτήσεις του κεκτημένου Schengen. Επίσης, δεν υφίσταται εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφαλείας ISPS Code».

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1.       Έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε μετά την ολοκλήρωση των  υποδομών να καταστεί ο λιμένας Μεστών, πύλη εισόδου Schengen;
2.       Υπάρχει σχεδιασμός για την εκπόνηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Ασφαλείας ISPS Code;
3.       Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων  στο Λιμάνι των Μεστών; 
4.       Έχοντας κρίνει ως θετική (απάντηση με α.π. 6611/152) την προοπτική για τη λειτουργία γραμμής Λαύριο-Μεστά-Καρλόβασι, σε ποιες ενέργειες, έχετε προβεί και ποιος ο σχεδιασμός σας;


10 Ιουνίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος



ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ



Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ:

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία, την ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στη δημόσια έκφραση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει μία ισχυρή φωνή, μία γέφυρα επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους πολίτες εντός συνόρων και με την ομογένεια εκτός συνόρων.

Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα είναι αδιανόητο να μην υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για αυτό καλούμε τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής.

KEΔΕ : ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ




Η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου της ΚΕΔΕ  αναβάλλεται, λόγω των εξελίξεων και της απεργίας στα ΜΜΕ.


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ , ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Σας κοινοποιείται η χθεσινοβραδυνή ανάρτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, για την Ε.Ρ.Τ.:

«Η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης είναι απαράδεκτη. Αυτοί που κατήγγελλαν τα συμφέροντα, όταν είχε προταθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων δεν γίνεται να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους επιχειρήματα σήμερα. Η διαδικασία «αποφασίζω και διατάσσω», ούτε εθνικά υπεύθυνη, ούτε αποτελεσματική, ούτε δημοκρατική είναι. Άμεσα, πρέπει να τεθεί στη δημόσια διαβούλευση σχέδιο εξυγίανσης και προοπτικής της δημόσιας τηλεόρασης, με ανοιχτή την Ε.Ρ.Τ.».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, δήλωσε τα ακόλουθα:


«Αναμένουμε όλοι με αγωνία την τάχιστη ψήφιση του Νόμου για την ίδρυση του νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, ο οποίος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγγυάται και να διασφαλίζει εκ νέου τη συνέχιση λειτουργίας τόσο των περιφερειακών σταθμών όλης της χώρας, όσο και της Φωνής της Ελλάδας, του ραδιοφωνικού σταθμού παγκόσμιας εμβέλειας. Το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι εμείς οι νησιώτες πως η ΕΡΑ Αιγαίου ήταν το παράθυρο επικοινωνίας μας με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα φαγοπότια ουδέποτε συντελέστηκαν στους περιφερειακούς σταθμούς. Γι’ αυτό και περιμένουμε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σήμα να εκπέμψει ξανά σε όλα τα ακριτικά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας».

TO EΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 8 ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

     Οι αυθαιρεσίες, τα βέτο και τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν έχουν τελειωμό.

     Μέσα σ’ ένα μεσημέρι έκλεισαν την ΕΡΤ, αδιαφορώντας για το τι σημαίνει αυτό για τους 3.000 εργαζόμενους, την Ελευθεροτυπία, τον Πολιτισμό. Στο εξής θα «καταπίνουμε» ότι μας σερβίρουν οι μεγαλοκαναλάρχες και οι διαπλεκόμενοι.      Όσες υποσχέσεις και βέτο και αν είχαν δοθεί όλα έγιναν κουρελόχαρτα. Μετά τι έχει σειρά; Η Δ.Ο.Υ. Χίου, το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο;
          Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

     Το Εργατικό Κέντρο Χίου καταδικάζει το ξεπούλημα και τη διάλυση της χώρας και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη 12/06/2013 στην Πλατεία στις 20.00 μμ.

Είναι υπόθεση όλων μας
Θα είμαστε όλοι εκεί







Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ





Η αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης βρίσκει τις κοινωνίες των νησιών μας απολύτως αντίθετες και την αποδοκιμάζουμε.
Για τους κατοίκους των νησιών, η ύπαρξη και η λειτουργία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων για δεκαετίες ολόκληρες, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, ήταν εγγύηση ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και σύνδεσης τους με τον εθνικό κορμό.
Ο ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και ειδικά των περιφερειακών σταθμών, για την παραμεθόρια ακριτική περιοχή μας, για τα νησιά μας, είναι ουσιαστικός και σημαντικός, και συνεπώς αναντικατάστατος.



Κωνσταντίνος Γανιάρης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ : ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις απαράδεκτες και προσβλητικές για τους εργαζόμενους δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου, που με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισαν το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών αποφάσισαν το κλείσιμο και της ΕΡΤ. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και αντεργατικής απόφασης είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, το ξεπούλημα της περιουσίας της ΕΡΤ και των άλλων φορέων που είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Η παράδοση της ενημέρωσης του λαού στα χέρια των ιδιωτών μεγαλοκαναλαρχών εγκυμονεί κινδύνους.
Ανεξάρτητα της άποψης που μπορεί να έχει ο καθένας για τη δημόσια ραδιοφωνία – τηλεόραση και την ενημέρωση που παρέχει κάθε φορά με ευθύνη των εκάστοτε διοικήσεων της, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση ανήκει στον ελληνικό λαό, χρηματοδοτείται από αυτόν και η ενημέρωση της δημόσιας ραδιοφωνίας  τηλεόρασης και των εκπομπών της απέχουν κατά πολύ σε ποιότητα από αυτή των ιδιωτικών καναλιών,  που υπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.
Ο σύλλογος δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου  εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Τους καλεί να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν τη πάλη τους, την αντίσταση τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας.

Θέμα 2: Ενημέρωση για την εκλογική διαδικασία της Γ.Σ. της 11ης Ιούνη
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ενημερώνει ότι κατά την εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων που οδήγησε στην εκλογή 5 αντιπροσώπων και είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

ΨΗΦΙΣΑΝ
472


ΑΚΥΡΑ
13


ΛΕΥΚΑ
27


ΕΓΚΥΡΑ
432


ΔΑΚΕ – ΠΕ
63 ΨΗΦΟΙ
1 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
Κώστας Παπαδόπουλος
ΕΝΟΤΗΤΑ
218 ΨΗΦΟΙ
3 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
Γιώργης Αμπαζής
Μάρκος Σκούφαλος
Χρήστος Πανούσος
Νέα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Ριζοσπαστική Κίνηση
62 ΨΗΦΟΙ
              -
               -
ΠΑΣΚ - ΔΗΣΥ
89 ΨΗΦΟΙ
1 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αντώνης Γκιούλης

Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους συναδέλφους για τη μαζική συμμετοχή τους και υπόσχεται να συνεχίσει σταθερά την προσπάθεια για την προώθηση προς επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων και του κλάδου.



Για  το  Διοικητικό
   Ο Πρόεδρος

Αμπαζής Γιώργης
Συμβούλιο.
                                                 Ο Γραμματέας

Τσίγκος Στέφανος