Την Τρίτη θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος και τυπικά θα υποβάλει την παραίτησή του απ’ τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ακολουθώντας την απόφαση του κόμματός του, της Δημοκρατικής Αριστεράς, να αποσύρει τα στελέχη της από κυβερνητικές θέσεις. Την ίδια μέρα, πάντως, έχει προγραμματιστεί, πριν τις εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο, και επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, μόλις η δεύτερη στον ένα χρόνο της θητείας του, στη Μυτιλήνη.
Στη Σαρδηνία, κατά την ώρα της επιβίβασης σε αεροπλάνο για την αναχώρησή του απ’ το νησί, πληροφορήθηκε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποσυρθούν οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς τής ΔΗΜΑΡ απ’ τις κυβερνητικές θέσεις.
«Μόλις τώρα ενημερώθηκα άτυπα για το θέμα και για την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Παρακολουθώ τις εξελίξεις και εννοείται πως εφ’ όσον αποσύρει η ΔΗΜΑΡ τα στελέχη της, αποσύρομαι και εγώ από γενικός γραμματέας», δήλωσε ο κ. Σπιλάνης, που συμπλήρωσε ότι θα παραιτηθεί, αλλά πριν επιστρέψει στη θέση του στο Εργαστήριο Νησιωτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα περιμένει σε κάθε περίπτωση τον αντικαταστάτη του για να τον ενημερώσει.
Για θέματα Αιγαίου
Νωρίς την Πέμπτη και ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ο κ. Σπιλάνης είχε ενημερωθεί για επικείμενη επίσκεψη την προσεχή Τρίτη στη Μυτιλήνη, την έδρα της Γενικής Γραμματείας, του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη. Λίγο πριν την τηλεφωνική επικοινωνία με το «Ε», δέχθηκε την επιβεβαίωση της επίσκεψης του υπουργού, που χθες βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
Η επίσκεψη στη Μυτιλήνη είχε προγραμματιστεί για θέματα Αιγαίου, ενώ χθες εικαζόταν στη Λέσβο πως σχετίζεται και με το θέμα της αλλαγής έδρας της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, απ’ την Καβάλα στη Μυτιλήνη, θέμα για το οποίο έχει ζητηθεί η υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε ό,τι αφορά στη στέγασή της.
Ανασχηματισμός;
Ήδη από χθες σε τοπικό επίπεδο έχει ξεκινήσει η συζήτηση και για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Σπιλάνη, αν τελικά έχουν ως παραπάνω οι εξελίξεις.
Μάλιστα υπήρξαν και στελέχη που σχολίαζαν ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για τη θέση. «Δεν αποτελεί υποχρέωση της κομματικής μας οργάνωσης να προτείνει πρόσωπα, αλλά εάν ερωτηθούμε, τότε πολύ σύντομα θα καταθέσουμε την άποψή μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να συζητείται οτιδήποτε.
Στελέχη και από το χώρο τού ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι είναι πρώιμο οποιοδήποτε σενάριο, αν δεν οριστικοποιηθεί το θέμα του ανασχηματισμού. Γιατί στην περίπτωση που παραμείνει υπουργός ο κ. Μουσουρούλης, είναι πολύ πιθανόν στη θέση του γενικού γραμματέα να οριστεί στέλεχος απ’ το ΠΑΣΟΚ.
Αν υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο υπουργού, τότε είναι πολύ πιθανόν - με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση και για τη θέση τού επικεφαλής της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων - να μετακινηθεί στη Γραμματεία στη Μυτιλήνη, αν και ο ίδιος το επιθυμεί, ο Κώστας Μουτζούρης.


emprosnet.gr