Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ !




«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα βρεθεί στη Χίο, από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το πολύπλευρο έργο του, που στόχο έχει τη φροντίδα και προστασία χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Το 2012, υποστήριξε 41.897 παιδιά και τις οικογένειές τους,  παρέχοντας κάλυψη σε πρωτογενείς ανάγκες καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη.

Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Χίο οι επισκέπτες της μονάδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα ενίσχυσης των δράσεών του μέσω της απόκτησης αναμνηστικών ειδών, δώρων και εποχιακών ειδών, σε προσιτές τιμές. Έτσι με τη βοήθεια όλων υποστηρίζεται η επίτευξη του μεγάλου στόχου του οργανισμού που δεν είναι άλλος από το να αυξηθούν τα παιδικά χαμόγελα και να είναι δίπλα στα παιδιά που μας έχουν όλους ανάγκη!



Περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κα Αγγελική Λινάκη,

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6985-550302, e-mail: ageliki.linaki@hamogelo.gr

O ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, της οποίας είναι Γραμματέας ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπήρξε έντονη και αποφασιστική αντίδρασή του στην απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να απαλειφθούν οι λέξεις «Ορθοδοξία» και «Χριστιανική Θρησκεία» από την ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Το θέμα τέθηκε από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Παραθέτουμε, από τα πρακτικά της Βουλής, τους διαλόγους που διημείφθησαν:

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (ΣΥΡΙΖΑ): Ζήτησα και πήρα από τον εισηγητή (της έκθεσης για το ΣΑΕ), δύο διορθώσεις. Η μία αφορούσε το θέμα των θρησκειών. Δηλαδή όπου αναφέρεται η χριστιανική θρησκεία, θα πρέπει να αφήσουμε την σχέση με τις θρησκείες, με την έννοια ότι υπάρχουν δύο ζευγάρια που δεν είναι ορθόδοξοι και οι δύο, κ.λπ..

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ Προεδρεύων της Επιτροπής): Αυτές ήταν οι 2 παρεμβάσεις που έγιναν δεκτές.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ (ΑΝΕΞ ΕΛ): Οι οποίες έγιναν τι;;;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Οι παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από τον Εισηγητή, δηλαδή από τον κ. Αναστασιάδη.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Σε ό, τι αφορά το θέμα της θρησκείας, υποβάλω την ζωηρότατη ένστασή μου έως και διαμαρτυρία μου, με δεδομένο ότι η Ομογένεια είναι συνδεδεμένη με τη μητέρα - Ελλάδα και μέσω της Ορθοδοξίας. Οι Αρχιεπισκοπές και οι Μητροπόλεις και η κάθε εκκλησία, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να σβήσουμε τη λέξη ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που είπαμε είναι μόνον στην  διατύπωση (στην έκθεση). Σαφώς και υπάρχει ο ισχυρός δεσμός και δεν λέει κανείς όχι σε αυτό και ούτε προσπαθούμε μέσα από αυτό να αλλάξουμε κάτι στις σχέσεις. Απλώς, όταν ορίζουμε αυστηρά με την ορθόδοξη θρησκεία (και σας είπα ότι δεν είναι μόνον ορθόδοξη) ανέφερα ότι υπάρχουν και οικογένειες που έχουν σχέση (με τη παρατήρησή μου) γιατί έχουν γίνει γάμοι κ.λπ. με ανθρώπους που δεν είναι ορθόδοξοι κατ’ ανάγκην. Επόμενος, υπάρχει σεβασμός και προς αυτές τις θρησκείες και δεν είναι μόνον οι ορθόδοξοι. 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Αναφέρεται μέσα (στην έκθεση), Τέρενς, το θέμα της θρησκείας, οι ενορίες και γενικά όλα αυτά αναφέρονται... Αλλά από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορεί να λες μόνον αυτό και ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες θρησκείες που έχουν ασπαστεί και Έλληνες!

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Σας παρακαλώ πολύ, θα ήθελα να καταγραφεί η έντονη διαφωνία μου.

Και σε ό, τι αφορά τις Προξενικές Αρχές. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε ότι είναι έγκλημα έναντι της Ομογένειας να κλείνουν οι Προξενικές Αρχές και ειδικά την ώρα που οι Προξενικές Αρχές είναι ένας ομφάλιος λώρος και αυτός, (όπως η Εκκλησία) με τη μητέρα-Ελλάδα.

Και ούτε μπορούμε, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, να κάνουμε τους Ομογενείς μας να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, επί ώρες ολόκληρες, για να πάνε να εξυπηρετούνται από την πατρίδα τους για την πατρίδα τους.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ- Εισηγητής (ΝΔ).

Γεροβασίλη. Νομίζω ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ορθόδοξη θρησκεία είναι αυτή που ενώνει τον Ελληνισμό και το ελληνικό έθνος. Βεβαίως, και είναι, έτσι όπως το λέτε και υπάρχουν και άλλες θρησκείες. Για να διευκολύνω, συμπληρώνω το κείμενό μου, «με την ορθόδοξη θρησκεία και κάθε άλλη θρησκεία και που ενδεχομένως να υπάρχει μέσα στις τάξεις της Ομογένειας».

Νομίζω ότι έτσι διευκολύνουμε την συζήτηση.   


Ν.Σ. ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ : ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Καλούμε σήμερα να δυναμώσει η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με σύνθημα: «Ζωή ολόκληρη-όχι με δόσεις». Να μη συμβιβαστεί η νέα γενιά με τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να οργανωθεί και να παλέψει, να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά της.
Αυτό φοβάται η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό. Αυτόν τον φόβο καλά κάνουν και τον έχουν. Φοβούνται κοινωνικές εξεγέρσεις όπως και οι ίδιοι καταμαρτυρούν. Επιδιώκουν την «κοινωνική συνοχή», δηλαδή την υποταγή στη βαρβαρότητα. Φοβούνται τη δύναμη που δίνει στον καταπιεσμένο λαό η οργάνωση, η συλλογικότητα, ο αγώνας με στόχο την ανατροπή τους.
Γι’ αυτό και προσπαθούν οι εκμεταλλευτές να οχυρωθούν, να διατηρήσουν την εξουσία τους με νύχια και με δόντια, με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να μοιράζονται τον πλούτο λίγοι και τη φτώχεια πολλοί. Σ’ αυτό το σύστημα, τα ναρκωτικά και οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Έχουν όλα ρίζα στην ίδια την καπιταλιστική εκμεταλλευτική κοινωνία.
Η παραγωγή, η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών αποτελεί μία μεγάλη κερδοφόρα δραστηριότητα στην οποία “παίζονται” πάνω από 500 δις δολάρια ετησίως.
Για τα συμφέροντά τους οι καπιταλιστές θέλουν ένα μέρος της νεολαίας μαστουρωμένο, σπρωγμένο στην απάθεια, την αδράνεια, στην υποταγή, μέσω των ναρκωτικών.

Ακόμα και την όποια δυνατότητα είχε μέχρι σήμερα ο χρήστης να απεξαρτηθεί η κυβέρνηση επιδιώκει να τη σβήσει. Ετοιμάζεται να διαλύσει το ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές του κοινότητες, να τις συγχωνεύσει με τα προγράμματα μεθαδόνης. Προετοιμάζουν το έδαφος για νέες απολύσεις εργαζομένων. Εμπορεύονται ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία χιλιάδων εξαρτημένων και των οικογενειών τους, παραδίδοντας στους επιχειρηματίες και τις ΜΚΟ τις δομές πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.

Θέλουν να μάθουν στους νέους «να ζουν» με τα ναρκωτικά, με τη σαπίλα της ναρκωκουλτούρας, τις αντιλήψεις που τα θέλουν νόμιμα, με τα αδιέξοδα που γεννά το σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημά τους. Για να μην επιλέξουν την ανατροπή του!

Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, αυτοί που πετούν στην ανεργία και στη φτώχεια τα χέρια και το μυαλό της νεολαίας, που βάζουν εμπόδια στη μόρφωση, στην υγεία, στην πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, λανσάρουν και διαφημίζουν τη ναρκωθολούρα.
Στη χρήση ναρκωτικών το σύστημα βρίσκει το «φάρμακο» για τη φτώχεια, την ανεργία, την κατανάλωση πολιτιστικών σκουπιδιών.
Δηλαδή θολούρα στο μυαλό και τα κεφάλια κάτω.

Αυτό μαρτυρούν και στοιχεία του 2011 που λένε ότι μία νέα ναρκωτική ουσία εμφανίζεται στην Ευρώπη σχεδόν κάθε βδομάδα. Έτσι και τελευταία στην Ελλάδα εμφανίστηκε ένα νέο, φτηνό και ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό για τη ζωή και την υγεία των χρηστών με το όνομα «σίσα».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαός της Αργεντινής ονόμασε το «πάκο», ένα νέο συνθετικό ναρκωτικό που μπήκε στις πιάτσες της χώρας το 2001, περίοδο όπου στην Αργεντινή βάθαινε η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της στη ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, ως «κλέφτη του μυαλού» και «εξολοθρευτή των φτωχών».

Δε δεχόμαστε να μας εξολοθρεύσουν, να κλέψει κανείς το μυαλό μας. Ούτε να «φυτέψουμε» τη ζωή και τα όνειρά μας στη σημερινή σάπια κοινωνία. Θέλουμε να την ξηλώσουμε από τη ρίζα.

Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά γιατί παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που τα γεννούν, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Κάθε νέος και νέα έχει συμφέρον να διαλέξει τον δρόμο του αγώνα και της ελπίδας, όχι την ψευδαίσθηση. Αγώνα για μια κοινωνία που στο επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, που θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό.

EKΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού


Θέμα: Εκσυγχρονισμός πλαισίου προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας

Είναι γνωστό ότι πέραν των άλλων δαπανών, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στις εταιρίες πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι δυσβάσταχτα, χωρίς να συνυπολογίζεται το κριτήριο του δυσπρόσιτου ορισμένων περιοχών, αλλά και χωρίς να υπάρχουν σαφή κριτήρια για τον τρόπο κατάρτισης του εκάστοτε αμοιβολογίου.
Για παράδειγμα, ένα μικρό καφενείο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό, με πενήντα κατοίκους, το οποίο έχει τηλεόραση υπόκειται στον έλεγχο περισσοτέρων του ενός ελεγκτικού φορέα, χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση, ούτε πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη.
Τα αμοιβολόγια καταρτίζονται από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας) και σε περίπτωση διαφωνίας των χρηστών για το ύψος της αμοιβής,ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993 δίνει το δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων, αφού πρώτα καταβληθεί το οριζόμενο ποσό, και ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής σε διαιτησία, με διαιτητή που θα ορίσουν είτε από κοινού οι ΟΣΔ και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των χρηστών ή ο Υπουργός Πολιτισμού. (άρθρο 56 παρ. 3 εδ. α΄-δ΄ ν. 2121/1993).

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, ούτε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ούτε ο αρμόδιος Υπουργός μπορούν να επέμβουν στον προσδιορισμό των αμοιβών για τη χρήση των έργων του ρεπερτορίου των ΟΣΔ που καθορίζεται αποκλειστικά από αυτούς.

Ο Νόμος ορίζει ότι, τόσο κατά την κατάστρωση όσο και κατά την εφαρμογή των αμοιβολογίων οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) οφείλουν να ενεργούν, χωρίς αυθαιρεσία και να μην προβαίνουν σε καταχρηστικές διακρίσεις, αφού τα αμοιβολόγια εναπόκεινται στην κρίση τους, ενώ υφίσταται και η δυνατότητα κατάρτισης –προαιρετικά- συμφωνιών μεταξύ ΟΣΔ και οργανώσεων αντιπροσωπευτικών των χρηστών, οι οποίες, ωστόσο σήμερα δεν υφίστανται, που να ρυθμίζουν την οφειλόμενη αμοιβή και άλλα σχετικά ζητήματα (άρθρο 56 παρ.3 εδ.στ και ζ ν. 2121/1993), με τον  προσδιορισμό των αμοιβών ελέγχεται μόνο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 δεν έχει γίνει καμία αναμόρφωση του αμοιβολογίου, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν άρδην αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν γίνεται διάκριση στις σχετικές παραβάσεις, έτσι, προβλέπεται το ίδιο εύρος ποινής για τον επαγγελματία, που στο κατάστημά του παίζει μουσική χωρίςάδεια της ΑΕΠΙ, με κάποιον που αντιγράφει και αναπαράγει cd ή dvd. Επίσης, συμβαίνει το εξής παράδοξο, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ που δεν έχει άδεια λειτουργίας ή άδεια μουσικής μπορεί να τιμωρηθεί με κράτηση μέχρι τρεις μήνες (άρθρο 31 παρ. 3 Ν.3904/2010), ήτοι τιμωρείται για πταίσμα, αν όμως δεν έχει πληρώσει ΑΕΠΙ στο ίδιο κατάστημα, τιμωρείται με τουλάχιστον ένα χρόνο φυλακή (πλημμέλημα). Δηλαδή το δικαιικό σύστημα προσδίδει μεγαλύτερη απαξία στην μη πληρωμή της ΑΕΠΙ, απ’ ό,τι στην μη νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1.      Ποιες είναι οι σαφείς αρμοδιότητες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας; Εξετάζετε το ενδεχόμενο, ο ΟΠΙ να αποκτήσει συγκεκριμένες ελεγκτικές, ρυθμιστικές και κυρωτικές αρμοδιότητες, σε σχέση και με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης;
2.      Υπάρχει σχεδιασμός για νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία, ούτως ώστε η κατάρτιση των αμοιβολογίων να γίνεται κατόπιν συμφωνίας των ΟΣΔ και των εκπροσώπων των χρηστών (πχ ΓΣΒΕΕ), ενώ στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται, τότε να ακολουθεί υποχρεωτικά η διαδικασία της διαιτησίας;
3.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση δραστική μείωση του αμοιβολογίου σε κάθε κατηγορία, καθώς αυτή σήμερα είναι δυσβάσταχτη;
4.      Προτίθεστε να απαλλάξετε από οποιαδήποτε επιβάρυνση τα μικρά καφενεία των μικρών οικισμών ή των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, για την λειτουργία τηλεόρασης ή ραδιοφώνου;
5.      Σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση, εξετάζετε το ενδεχόμενο της κατάργησης των ποινικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την καθιέρωση του εξορθολογισμού του πλαισίου ποινών και συγκεκριμένα της αναλογικής διάκρισης των προβλεπόμενων ποινών κατά την τέλεση αδικημάτων προσβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας;

6 Ιουνίου 2013
Οι ερωτώντες βουλευτές

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος
Φωτεινή Πιπιλή
Γιάννης Κουτσούκος

Αγγελική Γκερέκου

ME ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΕΤΕΘΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου είκοσι επτά βουλευτές από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη Ν.Δ. και τη Δημ.Αρ., συνυπέγραψαν και κατέθεσαν κοινή Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ακόμη και σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μικρών, παραδοσιακών καφενείων και επιχειρήσεων εστίασης είναι δυσβάσταχτα.
Στην Ερώτηση, μεταξύ άλλων, προτείνεται η αλλαγή στον τρόπο κατάρτισης των αμοιβολογίων και άμεση μείωση των ποσών που καλούνται  να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στα όποια ακούγεται μουσική ή υπάρχει τηλεόραση.
Για παράδειγμα, ένα μικρό καφενείο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό, με πενήντα κατοίκους, το οποίο έχει τηλεόραση υπόκειται στον έλεγχο περισσοτέρων του ενός ελεγκτικού φορέα, χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση, ούτε πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη.
Τέλος, με την κοινή Ερώτηση  προτείνεται ο εξορθολογισμός του πλαισίου που αφορά στις ποινές και οδηγεί σε παράλογη ποινική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ




Στο πόδι οι λιμενεργάτες, με αφορμή την υποδοχή του ισχυρού άνδρα της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιαφού στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα σχέδια για άμεση ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΟΛΠ. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας και παραμένουν στις πύλες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. Ο κάπτεν Γουέι συναντάται με τον Αντώνη Σαμαρά –με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Cosco ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το λιμάνι του Πειραιά- και από κοινού εγκαινιάζουν τις εγκαταστάσεις του προβλήτα «3» στο Νέο Ικόνιο.
Με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους μονομετοχικούς Οργανισμούς Λιμένων, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας «ΟΜΥΛΕ», η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Αρχιεργατών Εποπτών ΟΛΠ, πραγματοποιούν στάση εργασίας απόψε έως τις 19:00.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για σχέδιο ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, επιχειρώντας με ψεύτικα προπαγανδιστικά τεχνάσματα να πείσει τη κοινή γνώμη ότι θα έρθει η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης.

Επιπλέον τονίζουν πως η κυβέρνηση σκόπιμα παραγνωρίζει τη διαχρονική συμβολή τωνΔημόσιων Λιμανιών στην εθνική Οικονομία, ενώ επαναλαμβάνουν τις καταγγελίες περί εργασιακού μεσαίωνα στον προβλήτα «2» της Cosco.
Πηγή: ΕΡΤ

ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ





Σειρά συνάντησεων με βασικό αντικείμενο την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας είχε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού στο Νέο Ικόνιο.

Ο υπουργός είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΟΛΠ ΟΛΠ-0,17% Γιώργο Ανωμερίτη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη παρουσία εκπροσώπου του πρωθυπουργού, ενώ το πρωί είχε ανάλογη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο να παρουσιάσει τη στρατηγική αξιοποίησης των λιμανιών έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ζήτησε και πήρε παράταση και τελικά υπέβαλε τη σχετική μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και την τρόικα στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη, μέχρι τέλος Ιουλίου, το Ταμείο θα παρουσιάσει την τελική του πρόταση, αν δηλαδή προκρίνει πώληση μετοχών η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των λιμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές που είχε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στην επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με το θέμα της διερεύνησης για τυχόν κρατική ενίσχυση στην COSCO, διαφαίνεται ότι το θέμα κλείνει, μετά τις πειστικές εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς.

Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι το θέμα της φιλικής διευθέτησης που επιχειρείται από την COSCO. Συγκεκριμένα, η κινεζική πλευρά ζητεί την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει η COSCO στον ΟΛΠ με αντάλλαγμα την κατασκευή με δικές της δαπάνες του προβλήτα 4.

Ο προβλήτας 3 που εγκαινιάζεται το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου του ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού, χωρίζεται στο ανατολικό κομμάτι, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται και προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης ως μία από τις υποχρεώσεις της ΣΕΠ ΑΕ και στο δυτικό που δεν προβλεπόταν στη σύμβαση και για να κατασκευαστεί πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της COSCO ερωτά αν αληθεύει ότι η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το 2012 ζημιές 2 δισ. δολαρίων και για το 2011 ζημιές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Εκφράζει επίσης την απορία γιατί γινονται εγκαίνια «σε έναν ημιτελή προβλήτα που δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2015».

Η ΟΜΥΛΕ μαζί με την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και τον Σύνδεσμο Αρχιεργατών - Εποπτών ΟΛΠ προχώρησαν εν όψει των γενικών συνελεύσεων των ΟΛΠ και ΟΛΘ, ΟΛΘ-0,44% σε στάσεις εργασίας από τις 12:00 ως τις 19:00, με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.




naftemporiki.gr

ΟΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΙΝΑΙΟΥ




Οι νεράιδες του Πελινναίου" απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Στους μικρούς μαθητές δίνεται η δυνατότητα , με αφορμή το βιβλίο , να έρθουν σε επαφή με την Ιστορική αλήθεια και με ότι συνέβη στη Μικρασία μέσα από ένα παραμύθι και με τρόπο που δεν φανατίζει και δεν πληγώνει τις παιδικές ψυχές. Παράλληλα τους φέρνει σε επαφή με την ιδιαίτερη πατρίδα μας , τη Χίο , γεωγραφικά αλλά και ιστορικά μέσα από το Πελινναίο , "Το θεϊκό βουνό" όπως αποκαλείται και τα όμορφα πλην εγκαταλειμμένα χωριά που το περιστοιχίζουν!

Στους μεγαλύτερους μαθητές δίνεται η αφορμή να εμβαθύνουν και να γνωρίσουν κάθε πτυχή της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής, προβάλλοντας τα ιστορικά γεγονότα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και κατανοώντας ότι τίποτα στην ιστορία δεν υπήρξε τυχαίο.

"Οι νεράιδες του Πελινναίου" είναι ένα παραμύθι πρωτοποριακό, συνυφασμένο με όλη την ελληνική παράδοση από τα Ομηρικά Έπη, τις αρχαίες ελληνικές αντιλήψεις, τα λαϊκά παραμύθια και τα δημοτικά τραγούδια του νεώτερου ελληνισμού. Είναι ένα παραμύθι που ακουμπά την ιστορία και σκορπά απλόχερα τα δώρα του σε μικρούς και μεγάλους!

ΜΠΑΛΤΑΔΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΣΕ ΑΙΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΙΝΑΙΟ…




Η Χίος, Κρανίου τόπος, προσπαθεί δειλά να επουλώσει τις πληγές της από τις φωτιές. Το δάσος
,και ποιο ειδικά το πεύκο είναι υπό εξαφάνιση… Κάποια λιγοστά ξεφυτρώνουν στα χαντάκια των
δρόμων, ανάσα πράσινου, μια μικρή όαση ομορφιάς, σε ένα νησί απογυμνωμένο από το
πράσινο. Και όμως αυτή κιόλας την στιγμή βρέθηκαν άνθρωποι που καταστρέφουν τα πεύκα στις
παρειές του δρόμου , τα λίγα που ξεφύτρωσαν, με τον πλέον ανισσόροπο, παλαβό και
κραυγαλέο τρόπο… Τα πεύκα στην ουσία τα μπαλταδιάζουν, με κάποιο μηχάνημα, σακατεύοντας
,συνθλίβοντας και ξεσκιλιδίζοντας τα, αφήνοντας ανείπωτες πληγές και ένα απερίγραπτο
θλιβερό θέαμα μιζέριας και αναλγησίας γι αυτό τον έρμο τόπο, που προκαλούν το κοινό
αίσθημα και την κοινωνική ευαισθησία…. Δεν γνωρίζουμε ποια υπηρεσία και ποιος διέταξε αυτή
την καταστροφή… Θεωρούμε ότι είναι ποιο κομψό να τα κάψουν , ή να τα βομβαρδίσουν με
βόμβες Ναπάλμ αντί να τα πετσοκόβουν τόσο προκλητικά… ΕΛΕΟΣ… Αλήθεια όλα αυτά, με την
σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου ;
ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ
ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ.
Η ΓΣ του Συλλόγου…………
ΥΓ… Περιπτώσεις τέτοιου ανάλγητου και προκλητικού τρόπου καταστροφής των

πεύκων έχουμε μέχρι στιγμής επισημάνει στο Αίπος και στον περιφεριακό του Πελιναίου προς Κηπουριές

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

kastro_xiouΑπό 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που ανήκουν στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα ανοικτά θα είναι από Τρίτη μέχρι Κυριακή το Βυζαντινό Μουσείο, το Παλατάκι Ιουστινάνι και τα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο της Χίου από τις 8.30 το πρωί μέχρι 3.30 μ.μ. (τα Λουτρά θα είναι ανοιχτά 8 με 4 μ.μ..) Επίσης ο Ναός της Παναγίας Κρήνας στους Βαβύλους θα είναι ανοιχτός Δευτέρα με Παρασκευή από 8:30 έως 2.00 μ.μ. Αντίθετα παρά τις διαμαρτυρίες κλειστός θα είναι ο Ναός των Αγίων Αποστόλων στο Πυργί.

era-aegean.gr

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ 23 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ - 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ


Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη   

doyapergiaΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν οι εργαζόμενοι των ΔΟΥ Χίου και Σάμου για να εμποδίσουν την μεταφορά των τμημάτων ελεγκτικού και δικαστικού στη Μυτιλήνη και τον Πειραιά αντίστοιχα που έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την 1η Ιουλίου.  Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι ανάλογες ηλεκτρονικές υποδομές οι πολίτες αυτών των νησιών θα ταλαιπωρούνται μεταβαίνοντας οι μεν της Σάμου στον Πειραιά οι δε της Χίου στη Μυτιλήνη για να εξυπηρετηθούν. Η προσφυγή θα κατατεθεί την Παρασκευή μαζί με αίτηση προσωρινής αναστολής εφαρμογής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σε υπηρεσιακό συμβούλιο αύριο στο Υπουργείο Οικονομικών θα εξετασθεί η αίτηση και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβάλει  22 από τους 23 υπαλλήλους των τμημάτων σε Χίο και Σάμο (17 στη Σάμο, 6 στη Χίο) να παραμείνουν στα νησιά αυτά. Οι σύλλογοι εργαζομένων εκτιμούν ότι τα δικαιολογητικά των υπαλλήλων δε θα ληθφούν υπόψη και οι εργαζόμενοι αυτοί θα εξαναγκαστούν σε απόλυση. Η ομοσπονδία εφοριακών υπαλλήλων έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο ενώ στη Χίο οι φορείς του νησιού (ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ, Επαγγελματοβιοτέχνες , Δήμος και Περιφερειακή Ενότητα) διοργανώνουν κινητοποιήσεις με τη μορφή συγκεντρώσεων αλλά και καταλήψεων προκειμένου να αποτρέψουν την μεταφορά των τμημάτων των ΔΟΥ στη Μυτιλήνη.

era-aegean.gr

"ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ " ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

"Ημέρες Άσκησης" ονομάζεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου  στην πλατεία Βουνακίου, στο πλαίσιο του προγράμματος, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Συμμαχία για την Υγεία» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα ενημερωθούν σχετικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης για την υγεία,  θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες μορφές άσκησης ανάλογα με το «προφίλ» τους, αλλά και να  αξιολογηθούν σε διάφορους δείκτες υγείας και φυσικής κατάστασης.
era-aegean.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π.ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή   

vogitzis_paulosΕπιστολή προς το νέο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου και της Λήμνου αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη. Σε συνέχεια της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε υποβάλει ο Βουλευτής, προς τον τ. Υπουργό, κ. Μουσουρούλη, τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και της επιστολής που είχε αποστείλει τον Απρίλιο, ενημέρωσε εκ νέου το νεοδιορισθέντα Υπουργό για τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών αυτών με τη Θεσσαλονίκη, τόσο στη μετακίνηση των κατοίκων και των φοιτητών, τη μεταφορά των εμπορευμάτων και των προϊόντων από και προς τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη μετακίνηση των τουριστών, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αποτελούν τη βασικότερη πηγή εσόδων για την οικονομία των νησιών μας. Επειδή λοιπόν, και παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, το πρόβλημα παραμένει, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα, ώστε να προχωρήσει η δρομολόγηση ενός σύγχρονου, αξιόπλοου πλοίου ακριβώς για αυτόν το σκοπό, δηλαδή την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη, και με τακτικά δρομολόγια, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
 era-aegean.gr

Η ΝΕΛ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

Η ΝΕΛ ανακοίνωσε ματαίωση δρομολογίων για μια εβδομάδα |Οργισμένη επιστολή Δημάρχου Λήμνου
Δεν έχουν τέλος οι διαμαρτυρίες των Λημνιών για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση από τη NEL Lines. Ανακοίνωση της εταιρείας με την οποία γνωστοποίησε ότι λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ετήσιας επιθεώρησης στο πλοίο "Θεόφιλος" δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια από 23 μέχρι 29  Ιουνίου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με σκληρή επιστολή του προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, τον καλεί να λάβει άμεσα μέτρα τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "το όνομά του θα συνδεθεί με την εξυπηρέτηση εφοπλιστικών συμφερόντων"
 Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Λήμνου προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρει τα εξής:
κ. Υπουργέ,
Με ανακοίνωση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, πληροφορηθήκαμε ότι "λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών ετήσιας επιθεώρησης του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ", τα δρομολόγια των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας που «εξυπηρετεί» το πλοίο, θα παραμείνουν ανεκτέλεστα από την Κυριακή 23/06/2013 έως και το Σάββατο 29/06/2013.
Σας θυμίζουμε ότι με δική σας απόφαση,  μόλις τον προηγούμενο μήνα δόθηκε νέα παράταση ισχύος της σύμβασης ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας του συγκεκριμένου πλοίου για άλλα τρία χρόνια, παρά τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις των εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο της Λήμνου αλλά και της Β. Ελλάδας, του Β. Αιγαίου καθώς και εκπροσώπων φορέων του τουρισμού και τις διαμαρτυρίες επιβατών και κατοίκων.
Η ανοχή των υπηρεσιών σας προφανώς με τις δικές σας εντολές σε μονομερείς αντισυμβατικές ενέργειες της ΝΕΛ μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει στους νησιώτες που βλέπουν μία πολιτεία να εκβιάζεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να περιφρονεί με περισσή ευκολία τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός λαού που προσπαθεί να επιβιώσει.
Η Λήμνος έχει βρεθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έρμαιο στα συμφέροντα μίας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα επιχειρηματικά της συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις συμβατικές της υποχρεώσεις, τις οποίες το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι υπεύθυνο να εγγυηθεί και να επιβάλει.
Οι συνεχείς βλάβες, καθυστερήσεις, ακυρώσεις των δρομολογίων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου που «εξυπηρετεί» μονοπωλιακά το νησί μας, αποτελούν καθημερινότητα για τους κατοίκους της Λήμνου. Οι κάτοικοι αγανακτούν, οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό, εξαιτίας των ακυρώσεων των επισκεπτών, το νησί απομονώνεται. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή κατάσταση; Πότε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα αναλάβει τις ευθύνες του ;
Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατ’ επανάληψη δεν έχουν τηρηθεί. Είναι θέμα επιβίωσης για τους κατοίκους της Λήμνου να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Η βίαιη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, η απραξία του Υπουργείου σας, η αδιαφορία για την επιβίωση των κατοίκων της Λήμνου δεν μπορεί και δεν θα μείνει αναπάντητη.
  Επιτέλους κάντε κάτι, έστω και την ύστατη ώρα, αλλιώς το όνομα και η θητεία σας θα συνδεθεί μόνο με την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, την καταρράκωση της αξιοπιστίας της Ελληνικής πολιτείας και την υποβάθμιση της ζωής στα ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου.

lesvosreport.gr

ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ :"ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Χρ. Καλογήρου: «Δεν με αφορούν οι καταγγελίες περί ιδιωτικοποίησης του νερού»
Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΓΓ.  Της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τις καταγγελίες  του Συλλόγου των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λέσβου περί «τις υπόγειων  ενεργειών ιδιωτικοποίησης του νερού».
«Η σύσκεψη, που όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι έγινε για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, αφορούσε την Πολιτική Προστασία των Νησιών και τον συντονισμό των υπηρεσιών πυρόσβεσης, ενόψει του καλοκαιριού. Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι του Β.Α. Αιγαίου καθώς και ο Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ Νήσων με υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι συμμετέχοντες από την ΕΥΔΑΠ Νήσων ενημέρωσαν για τις ανάγκες των νησιών σε νερό κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και για τις δυνατότητες της Εταιρίας, σύμφωνα με το νέο Νομικό Πλαίσιο,  να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε όσα νησιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης» αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση.  
Και καταλήγει «πέραν αυτής της συζήτησης δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία σχέση, της Γ.Γ. Α.Δ.Α. κας Χριστιάνας Καλογήρου με όσα καταγγέλλουν  οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Λέσβου»

lesvosreport.gr

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟ "Εuropean Express"

Έφυγε από τη γραμμή του Β.Α Αιγαίου το "European Express"

Στον Νέο Μόλο Δραπετσώνας έδεσε χθες  Κυριακή  το «EUROPEAN EXPRESS» που σύμφωνα με το έγκυρο ναυτιλιακό σαίτ «Ελληνική Ακτοπλοϊα» ολοκλήρωσε τα δρομολόγιά του στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Με βάση  το σύστημα κρατήσεων, το πλοίο από αρχές Ιουλίου, θα ξεκινήσει δρομολόγια στην γραμμή Μπάρι-Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα-Κεφαλονιά-Ζάκυνθο για λογαριασμό της VENTOURIS FERRIES.

lesvosreport.gr

MOΛΙΣ 15 ΑΠΟ ΤΙΣ 140 ΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ !


Μόλις 15 από τις 140 Δ.Ο.Υ. εντός εισπρακτικών στόχων!
Μόλις 15 από τις 140 Δ.Ο.Υ. κατάφεραν να πιάσουν τους εισπρακτικούς στόχους, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2013 (Ιανουάριος – Μάιος).
Αυτές είναι οι Δ.Ο.Υ.:
1. Α' (Α' Β' Γ') ΑΘΗΝΩΝ (Α' - Β '- Γ' - ΙΕ' - ΚΒ' ΑΘΗΝΩΝ)
2. ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
3. ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ
4. Α' ΒΟΛΟΥ (Α', Β')
5. (Α' - Β') ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Α '- Β' ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ – ΚΟΝΙΤΣΑΣ - ΜΕΤΣΟΒΟΥ)
6. ΕΔΕΣΣΑΣ (ΕΔΕΣΣΑΣ - ΣΚΥΔΡΑΣ - ΑΡΙΔΑΙΑΣ)
7. ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
8. (Α '- Β') ΚΑΒΑΛΑΣ (Α '- Β' ΚΑΒΑΛΑΣ - ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ)
9. Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ (Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ)
10. Α' ΞΑΝΘΗΣ (Α', Β')
11. ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
12. ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
13. Β' ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Β' ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)
14. Α'  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (Α', Β' - ΑΙΓΙΝΙΟΥ)
15. (Α' - Β') ΧΑΝΙΩΝ (Α' - Β' ΧΑΝΙΩΝ - ΚΙΣΣΑΜΟΥ).
Τις μεγαλύτερες αποκλίσεις είχαν οι:
Δ.Ο.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: -52,3%
Δ.Ο.Υ. ΜΥΚΟΝΟΥ: -47,0%
Δ.Ο.Υ. ΜΗΛΟΥ: -44,2%
Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: -44,2%
Δ.Ο.Υ. ΚΑΡΠΑΘΟΥ: -39,3%
Δ.Ο.Υ. ΘΗΡΑΣ: -39,1%
Δ.Ο.Υ. ΤΗΝΟΥ: -38,6%
Δ.Ο.Υ. ΚΥΘΗΡΩΝ: -38,2%
Δ.Ο.Υ. ΘΑΣΟΥ: -37,8%
Δ.Ο.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: -37,4%
Δ.Ο.Υ. ΚΥΜΗΣ: -35,9%
Δ.Ο.Υ. ΚΩ: -35,5%
Δ.Ο.Υ. ΣΠΕΤΣΩΝ: -35,3%
Δ.Ο.Υ.  ΖΑΚΥΝΘΟΥ: -34,2%
Δ.Ο.Υ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ: -32,5%
Δ.Ο.Υ. ΠΑΡΟΥ: -31,7%
Δ.Ο.Υ. ΣΥΡΟΥ: -31,3%.
«Πρωταθλήτρια» των εισπράξεων, η Δ.Ο.Υ. Α' Κατερίνης, με ποσοστό υπερκάλυψης στόχου +71,9%.

OMIΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ



«Σεβασμιότατε, κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, εκλεκτά μέλη της ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας, αγαπητά στελέχη του Λιμενικού Σώματος, πολιτικά στελέχη του Υπουργείου,

Αγαπητέ συνάδελφε, φίλε και γνώστη της ναυτιλίας, αναλαμβάνεις από σήμερα νέος Υπουργός Ναυτιλίας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις και την πείρα σου θα συνεχίσεις την ίδια ρότα που χαράξαμε εδώ πριν από ένα χρόνο. Γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς ότι δεν μου αρέσουν οι αποχαιρετισμοί, ούτε οι τυπικοί απολογισμοί έργου. 

Θέλω να εκφράσω πάνω απ’ όλα την ευγνωμοσύνη μου στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γιατί μου έδωσε μια μοναδική δυνατότητα και ευκαιρία μαζί, ως Έλληνας και ως νησιώτης να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει.

Θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, αλλά και την ευγνωμοσύνη μου στους πιο στενούς μου συνεργάτες που ανιδιοτελώς και με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας αυτούς τους δώδεκα μήνες στάθηκαν δίπλα μου νύχτα - μέρα.

Θέλω επίσης από καρδιάς να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του υπουργείου, αλλά κυρίως τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που νύχτα μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουν το θαλάσσιο χώρο μας  και να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας, αλλά και εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας, μία κοινωνία που τόσο πολύ υποφέρει.

Αυτούς τους δώδεκα μήνες, από την επανίδρυση του υπουργείου, μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, προσπαθήσαμε να χαράξουμε με στρατηγική σκέψη πάνω απ’ όλα μια νέα πορεία για τους κρίσιμους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου. Για τη ναυτιλία, για τα λιμάνια, για τα νησιά μας, αλλά και να δούμε μπροστά, να δούμε πώς αυτό το υπουργείο θα μπορούσε να παίξει ένα πιο παραγωγικό ρόλο, να λειτουργήσει ως καταλύτης και να πυροδοτήσει, όπου μπορεί ανάπτυξη. Για τη ναυτιλία, δουλέψαμε στο τρίπτυχο ναυτικός, πλοίο  και επιχειρηματικότητα, Ναυτική εκπαίδευση - Ναυτική εργασία και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που αποτυπώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Ν.4150/2013, που έγινε μια βάση για να μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η ναυτιλία, φίλες και φίλοι είναι η ασπίδα του έθνους μας. Για τα λιμάνια μας, χαράξαμε στρατηγικό σχεδιασμό, μία πενταετή εθνική λιμενική στρατηγική και βάλαμε τις βάσεις για να πετύχουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Αγαπητέ Μίλτο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και στο ρυθμιστικό και στο κανονιστικό περιβάλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις και καλύτερα από μένα. Για τα νησιά, και μιλάω ως νησιώτης, βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέμε νησιωτική πολιτική, με τη θέσπιση της ρήτρας νησιωτικότητας, δηλαδή της υποχρέωσης, όταν σχεδιάζονται οριζόντιες  και κλαδικές πολιτικές, να μετράμε τις επιπτώσεις που έχουν στα νησιά. Με τη θέσπιση του Συμβουλίου  Νησιωτικής Πολιτικής, ένα όργανο καινούριο που μπορεί νομίζω να προσφέρει πολύτιμο έργο στην ξεχασμένη νησιωτική Ελλάδα.
Η ακτοπλοΐα, αυτή η γέφυρα ζωής με τα νησιά, ένας δύσκολος τομέας, ένας τομέας που σίγουρα θα σε απασχολήσει πολύ αγαπητέ Μιλτιάδη, με θάρρος, πολιτικό θάρρος πάνω από όλα, πήραμε γενναίες  αποφάσεις. Νομίζω ότι οι περισσότεροι εξ ημών,  ακόμα και οι ίδιοι οι ναυτικοί μας, αναγνωρίζουν ότι πολλά πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Θέλω να πω πολλά, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, και δε μου αρέσουν, όπως είπα και στην αρχή, αυτοί οι απολογισμοί.

Θέλω να κλείσω με μία νότα αισιοδοξίας. Να είμαστε κάτω από αυτή την κοινή στέγη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όλοι ενωμένοι και η ναυτεργασία και η πλοιοκτησία, γιατί έχουμε αποδείξει ότι σαν Έλληνες στις δύσκολες στιγμές και όταν είμαστε ενωμένοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Θέλω επίσης να ζητήσω τη στήριξη όλων, υπηρεσιακών παραγόντων, στελεχών του Λιμενικού Σώματος, Γενικών Γραμματέων, που είμαι απόλυτα σίγουρος, προς το νέο Υπουργό. Να είστε κοντά του, πλάι του, να τον βοηθήσετε όσο μπορείτε, γιατί ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει σα χώρα πια να τρέξουμε πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν, πριν από ένα χρόνο αυτό το υπουργείο δεν υπήρχε, είχε γίνει χίλια κομμάτια, ακόμα βρίσκουμε διάσπαρτα από εδώ και από εκεί κομμάτια του παλιού του κραταιού Υπουργείου Ναυτιλίας. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα στελέχη, έχουμε τη θέληση, την όρεξη, τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε.
Σου εύχομαι Μίλτο, μέσα από την καρδιά μου κάθε επιτυχία».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"



H «νέα κυβέρνηση» μειοψηφίας στο λαό, κυβέρνηση βαθιά αντιδραστική και φθαρμένη, συγκροτήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να περάσει τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου το αμέσως ερχόμενο διάστημα. Να κόψει μισθούς και συντάξεις, να αυξήσει τα χαράτσια, να βουτήξει σπίτια και καταθέσεις, να κλείσει σχολειά και νοσοκομεία! Είναι μια κυβέρνηση πολέμου απέναντι στους εργαζόμενους.

Τα περί "κυβέρνησης τετραετίας" του Σαμαρά ηχούν σαν ανέκδοτο. Η εργατική – λαϊκή αντεπίθεση απέναντι στην βάρβαρη πολιτική ΕΕ – ΔΝΤ - κεφαλαίου ξεκίνησε με την ΕΡΤ. Η κυβέρνηση είναι συνολικά πιο αδύνατη.

Ο κάθε Άδωνις και ο κάθε Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα βρουν απέναντί τους ένα όλο και πιο αποφασισμένο κίνημα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, το ξήλωμα όλων των μνημονιακών νόμων, το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου έξω από μνημόνια, ευρώ, ΕΕ, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Για να γίνει το ρήγμα που άνοιξε δρόμος ανατροπής.


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

EΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και οι εργαζόμενοι σε αυτό εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε όλη την Ελλάδα.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, η μοναξιά, οι αναπηρίες, τα γηρατειά και πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας βρίσκουν επίλυση και ανακούφιση μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ειδικότητες του προγράμματος.
Οι 3500 εργαζόμενοι πανελλαδικά οι οποίοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες , προσφέροντας τις υπηρεσίες τους ακούραστα, εργαζόμενοι κάτω από δύσκολες  συνθήκες, βιώνοντας ένα καθεστώς ανασφάλειας, αβεβαιότητας και άγχους για τη συνέχιση της δουλειάς τους, για την ανανέωση των συμβάσεων τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Πάνω από δέκα χρόνια οι εργαζόμενοι μέσω των σωματείων τους δίνουν μάχες για ένα Βοήθεια στο Σπίτι που σε μόνιμη λειτουργία, μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων θα εδραιώσει τη μοναδικότητα του: την ΔΩΡΕΑΝ παροχή υπηρεσιών στο φυσικό περιβάλλον του εξυπηρετούμενου.
Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση βαθαίνει παρασύροντας τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όλοι περιμέναμε την αναβάθμιση και διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», για να διαπιστώσουμε ότι συνεχίζει να αφήνεται στην τύχη του!! 
‘Όταν με νόμο εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για τη λειτουργία του προγράμματος η πολιτεία αντί να το θεσμοθετήσει ως όφειλε, ψήφισε με νόμο το νέο πρόγραμμα <<Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων>>, το οποίο με τα κριτήρια που θέτει αφήνει αβοήθητους τους εν δυνάμει ωφελούμενους (130000 ωφελούμενους- ΑΜΕΑ πανελλαδικά) και δεν αποκρίνεται στο σκοπό του ήδη ισχύοντος προγράμματος.
Με αγώνα και προσπάθεια οι εργαζόμενοι στα προγράμματα και Δήμοι προσέβαλαν αυτή την πρόθεση της πολιτείας και κατάφεραν για άλλη μία φορά να πάρουν παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.
Ο χρόνος όμως περνάει πολύ γρήγορα και θα βρεθούν και πάλι σε συνθήκες άγχους και εργασιακής ανασφάλειας, καθώς είναι άγνωστο και σ’ αυτούς όπως και σ’ όλο τον κόσμο το μέλλον της δουλειάς τους.
Ακούμε έντονα ότι η πολιτεία σκοπεύει να καταργήσει την κρατική μορφή των προγραμμάτων «Βοήθεια Στο Σπίτι», με την ίδρυση κοινωνικών συνεταιρισμών, όπου οι ωφελούμενοι θα κληθούν από την πενιχρή τους σύνταξη να πληρώνουν για να λαμβάνουν τις παροχές του προγράμματος, κάτι που θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί! Από τους 130.000 ωφελούμενους πανελλαδικά, 700 σε τοπικό επίπεδο, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, πόσοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις παροχές των προγραμμάτων;;; Από τους 3.500 εργαζόμενους πανελλαδικά, 49 τοπικά, πόσους θα μπορούν να απορροφήσουν οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί;;;; Και πόσοι θα προστεθούν στην λίστα των ανέργων;;; 
Ποια είναι τα σχέδια της πολιτείας από την 01-10-2013, για τους 3.500 εργαζόμενους και για τους 130.000 ωφελούμενους πανελλαδικά; Που δεν είναι άλλοι από τους δικούς μας ανθρώπους, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια Στο Σπίτι»  είναι η καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεών τους από τα υπουργεία και κατά συνέπεια η πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Αυτή τη στιγμή αναμένουν την χρηματοδότηση για το Α τρίμηνο του 2013 από το υπουργείο εσωτερικών και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία!!!
  Αν  σε τοπικό επίπεδο οι υπάλληλοι που υπάγονται στη ΔΗΚΕΧ(Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χίου) έχουν  πληρωθεί έως τον Μάιο του 2013, από το αποθεματικό της εταιρίας, οι υπάλληλοι που υπάγονται στο Δήμο Χίου αλλά και οι υπάλληλοι στην υπόλοιπη Ελλάδα μετράνε μήνες που έχει να γίνει καταβολή των δεδουλευμένων τους!!! Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση; Σε ποια άλλη πολιτισμένη, Ευρωπαϊκή χώρα οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς να αμείβονται στο τέλος κάθε μήνα;;; Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να γίνεται γρηγορότερα η αποδέσμευση των χρηματοδοτήσεων από τα αρμόδια υπουργεία;
Ερωτήματα που περιμένουν απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς.


Για το Εργατικό Κέντρο Χίου
Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Αναστ. Κώσταλος                                                                             Κων/νος Λίνας


Workshop ΜΕ ΘΕΜΑ "ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ -ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Χίου διοργανώνει workshop με θέμα «Χειροτεχνία – Τεχνολογία – Καλές Πρακτικές» τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 και ώρα 6 το απόγευμα στην Αίθουσα «Μιχαήλ Βουρνούς» της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Το workshop υλοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Εργασίες δημοσιότητας και προβολής» (παραδοτέα 2.2.1, 2.3.1, 2.4.1 και 4.3.1) του Έργου «Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας - Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών - HANDICRAFTOUR» (Κ1_2_11) του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου κατά 20%.
Το workshop αφορά  στο παραδοτέο 2.3.1 «Πρακτικά από τέσσερις συναντήσεις εργασίας» και απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χειροτέχνες.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το workshop, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στα τηλέφωνα 22710 44216 (κ. Ελένη Κωστάλα) και 22710 41784 (κ. Μαρία Κόβα) ή 2271040534 (κ. Μαρία Τσιλίμη).



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WORKSHOP

18:00 μ.μ:  Έναρξη – Εισαγωγή από επικεφαλής εταίρο με θέμα τον έως σήμερα απολογισμό  
                  του Έργου. Ομάδα Έργου Handicraftour Π.Ε. Χίου

18:15 μ.μ: : Σύγχρονη χειροτεχνική επιχειρηματικότητα
                   Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κούτσικος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης
                   Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου

18:45 μ.μ: Παρουσίαση πολυμεσικού, διαδραστικού portal και υπόβαθρου χωρογεωγραφικών
                  δεδομένων (www.handicraftour.eu). Ομάδα web design and development  
                  Handicraftour  (Ανάδοχος).

19:15 μ.μ: Διάλειμμα

19:30 μ.μ: Λειτουργική εξερεύνηση και εξοικείωση χρηστών με τις δυνατότητες και τις              
                 λειτουργίες της πλατφόρμας. Ομάδα web design and development Handicraftour 
                (Ανάδοχος).

19:45 μ.μ: Παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών, βάσει της διεθνούς εμπειρίας και προτάσεις 
                 αξιοποίησης τεχνολογικών δυνατοτήτων με εξειδίκευση στη χειροτεχνία των
                  μειονεκτουσών περιοχών. Ομάδα έργου Handicraftour (Ανάδοχος).

20:15 μ.μ: Παρουσίαση προγραμματισμού επόμενου χρονικού διαστήματος. Ομάδα Έργου       
                 Handicraftour Π.Ε. Χίου και Ομάδα έργου Handicraftour (Ανάδοχος).

20:30 μ.μ: Συζήτηση - συμπεράσματα


21:00 μ.μ: Λήξη συνάντησης

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ "ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΝΙΤΑΚΗ"


Παράταση στο φλέγον θέμα της κινητικότητας- διαθεσιμότητας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει από την τρόικα, δια μέσω του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση. Το μέτωπο της κινητικότητας που θα οδηγήσει στην έξοδο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη  χρηματοδότηση της χώρας.
Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, απελευθέρωσε τους τόνους της κριτικής για τον απερχόμενο υπουργό Α. Μανιτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, του επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο  σχετικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, όπως εκτιμά και  η νέα ηγεσία του υπουργείου, το πρόβλημα υπήρχε και στο σχέδιο Μανιτάκη, το οποίο χαρακτηρίζεται «θεωρητικό κατασκεύασμα, δύσκολο και χρονοβόρο να εφαρμοστεί στην πράξη.»  Αποτέλεσμα, η εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο σχέδιο, πιο ευέλικτο, εφαρμόσιμο στην πράξη, ώστε να μην κινδυνεύσει η δόση των 8,1 δισ. του Αυγούστου.
Με επιχειρήματα τις θέσεις Μητσοτάκη και τις απολύσεις στην ΕΡΤ
Με δεδομένο δε ότι οι τροϊκανοί οι οποίοι επανέρχονται τις επόμενες ημέρες έχουν ζητήσει να είναι έτοιμο το πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας μέχρι 8 Ιουλίου, η κυβέρνηση θα ζητήσει  παράταση -και ευελπιστεί ότι θα την πάρει- πιθανότατα μέχρι τον Αύγουστο.
Στην ουσία θα ζητήσει το χρόνο για το «ξήλωμα» και την αντικατάσταση του σχεδίου Μανιτάκη, πιθανότατα με «άλλοθι» το νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Στεφάνου, που, όπως προανήηγειλε ο κ. Μητσοτάκης,  θα παραμείνει.  Όπως λέγεται χαρακτηριστικά οι τροϊκανοί είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για τέχνασμα αποφυγής ευθυνών, αφού είναι γνώστες των θέσεων του νέου υπουργού, που σε αντίθεση με τον προηγούμενο, έχει ως ιδεολογική του σημαία, τη μείωση του κράτους.
Παράλλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υπερκαλύψει το στόχο για τις 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, με τις 2.656 που έκανε στην ΕΡΤ.


aftodioikisi.gr