Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

"ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ."


Αντιμέτωπος με τα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης βρέθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος του υπουργείου του οποίου προϊσταται είναι «επιτελικός» και ότι η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας εξαρτάται από τη συνεργασία των άλλων υπουργείων. Αναγνώρισε ότι είναι οριζόντιο το μέτρο, όπως εφαρμόζεται, και εξήγησε ότι η αιτία βρίσκεται στο ότι τα περισσότερα υπουργεία και οι ΟΤΑ δεν είχαν προχωρήσει σε αξιολόγηση των δομών τους. «Δεν θέλω άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, άλλα για να γίνει αυτό πρέπει αν γίνουν τα οργανογράμματα με μεγάλη ταχύτητα» ανέφερε.
Τόνισε μεταξύ άλλων: «Ανέλαβα λίγες ημέρες πριν την αξιολόγηση της τρόικας. Το Υπουργείο είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αυτές ήταν γνωστές. Δεν τις ανακαλύψαμε τώρα… Δύο από τις τρεις δεσμεύσεις είχαν χαρακτήρα των προαπαιτούμενων. Όμως την 30η Ιουνίου δεν είχαν καλυφθεί που σημαίνει ότι για να εξασφαλίζαμε την ομαλή χρηματοδότηση έπρεπε να πάμε σε εναλλακτική πειστική πρόταση προς τους δανειστές και αυτό κάναμε».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, οι αποχωρήσεις «δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους καθώς για κάθε αποχώρηση θα υπάρξει πρόσληψη». Ειδικά για την Δημοτική Αστυνομία υποστήριξε ότι όλο το προσωπικό θα απορροφηθεί από τις δομές της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγώντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και είναι βέβαιο ότι θα απορροφηθούν από την ΕΛ,ΑΣ. Θα έχουν πρόβλημα όσοι μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά».


aftodioikisi.gr

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ Β ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ

Σε κατάληψη των γραφείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησε  το ΔΣ της ΕΛΜΕ με καθηγητές, ενόψει της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου. Εντός των προσεχών ημερών θα συναντηθούν με γονείς και μαθητές για να τους ενημερώσουν για  τι θα συμβεί με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης . Θα υπάρξει επίσης συνάντηση με τους δύο  βουλευτές του νησιού,  ενώ κλιμάκιο καθηγητών θα μεταβεί στην Αθήνα τη μέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου. Τέλος την προσεχή Δευτέρα,θα διοργανωθεί συναυλία στην αυλή του ΕΠΑΛ.
η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χίου είναι η εξής :
Η κυβέρνηση επέλεξε το «μαύρο» και στην εκπαίδευση
Η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο – φονιά που κατέθεσε χτες στη βουλή καταδικάζει σε «ξαφνικό θάνατο» 2.500 καθηγητές (52 ειδικοτήτων) στέλνοντάς τους στην ανεργία, καταργώντας τρεις ολόκληρους τομείς στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ (Υγείας-Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής) καθώς και τα Ιταλικά και Ισπανικά ως 2η ξένη γλώσσα στα Γυμνάσια. Πάνω από 20.000 μαθητές θα αναζητούν από το Σεπτέμβρη το σχολείο τους δεν θα το βρίσκουν. Παραχωρείται έτσι ένα μεγάλο φιλέτο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βορά στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα. Και έπεται συνέχεια…
Δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να καταστρέφει άλλο το δημόσιο σχολείο και να εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.
Καμία διαθεσιμότητα, καμία υποχρεωτική μετάθεση, καμία απόλυση εκπαιδευτικού δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.


Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου
Ο Πρόεδρος
Ο Γ. Γραμματέας
Σταυρινούδης Σταύρος
Καραβασίλης Σταύρος

OI BOYΛΕΥΤΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ




Μάνος Κόνσολας και Παύλος Βογιατζής κατέθεσαν τροπολογία για τη μετάταξη στους οικείους, νησιωτικούς δήμους των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας που καταργείται η θέση τους''

Τροπολογία κατατέθηκε πριν από λίγο στο άρθρο 81 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά στη Δημοτική Αστυνομία, από το Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, και το Βουλευτή Λέσβου, κ. Παύλο Βογιατζή.

Οι δύο βουλευτές, στην τροπολογία που κατέθεσαν, ζητούν να μεταταγούν στους οικείους, νησιωτικούς δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, των οποίων οι θέσεις καταργούνται.

Οι κ.κ. Κόνσολας και Βογιατζής αναφέρονται στα προβλήματα που δημιούργησε τους νησιωτικούς δήμους ο Καλλικράτης αλλά και η κατάργηση οργανικών θέσεων την ίδια στιγμή που απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις, με αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι να λειτουργούν οριακά.

Οι δύο βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να κάνουν δεκτή την τροπολογία, το πλήρες κείμενο της οποίας και η αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου «Φορολογία εισοδήματος. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν.4093/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο άρθρο 81. παράγραφος 2 του σχεδίου νόμου ''Φορολογία εισοδήματος. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν.4093/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις'', προστίθεται εδάφιο ε που αναφέρει:

''Οι υπάλληλοι των μικρών νησιωτικών δήμων του κλάδου ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ της Δημοτικής Αστυνομίας, οι θέσεις των οποίων καταργούνται, μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία του οικείου δήμου για να καλύψουν κενά προσωπικού''.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010, του γνωστού ως σχεδίου «Καλλικράτης», κυριάρχησαν οριζόντιες και άδικες γενικεύσεις για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Επιφορτίστηκαν με αρμοδιότητες τις οποίες δεν μπορούν να ασκήσουν λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ο Νόμος 4024 του 2011 προχώρησε στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν σε αυτούς τους δήμους και σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων και τις συνταξιοδοτήσεις, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στους νησιωτικούς δήμους και οριακές καταστάσεις για την λειτουργία τους.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται η μετάταξη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, οι θέσεις των οποίων καταργούνται, στους οικείους δήμους προκειμένου να καλύψουν κενά άλλων υπηρεσιών και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ




Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή, όπως υποστηρίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης την άρνηση του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου να καταθέσει την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα φορολογίας των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ειδικότερα με την υπ. αριθμ. 1149 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) που υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θ. Δρίτσας, Δ. Γάκης, Γ. Δραγασάκης, Α. Καλογερή, Γ. Σταθάκης, Δ. Στρατούλης, Ν. Συρμαλένιος και Ε. Τσακαλώτος στις 6 Ιουνίου ζητούσαν την κατάθεση επιστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των απαντήσεων της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών εταιρειών.

Η ΑΚΕ κατατέθηκε σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 4962/443 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που είχαν υποβάλλει οι βουλευτές στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 και για την οποία ουδέποτε κατατέθηκαν τα αιτούμενα έγγραφα από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση διά του νέου Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη επέλεξε να μην καταθέσει τα έγγραφα που ζητήθηκαν εκ νέου παραθέτοντας στοιχεία που είναι ήδη γνωστά.

Ο κ. Υπουργός δικαιολόγησε μάλιστα τη στάση του αναφέροντας στο κείμενο της απάντησης ότι «στην παρούσα φάση διαβούλευσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής τόσο για λόγους δεοντολογίας όσο και για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής δεν κρίνεται σκόπιμη η δημοσιοποίηση των συναφών κειμένων» δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας, ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτή Α Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: 

« Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν διαπραγματεύεται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και με τον ελληνικό λαό για να φοβάται τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ανταγωνιστές οι οποίοι γνωρίζουν τα πάντα, αφού η ίδια η κυβέρνηση τους έχει παράσχει όλα τα σχετικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διαχειριστεί το θέμα με πλήρη διαφάνεια και να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οφείλει επίσης να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί πασχίζει να προφυλάξει τους έλληνες εφοπλιστές για τη φοροασυλία που απολαμβάνουν την ίδια ώρα που έχει εξοντώσει την ελληνική κοινωνία με φόρους και χαράτσια». 




protothema.gr

ANABAΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



H αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την υιοθέτηση νέων ευέλικτων διαδικασιών που μειώνουν δραστικά τη γραφειοκρατία και αξιοποιούν βέλτιστα το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και τις αναβαθμισμένες υποδομές πληροφορικής αποτελούν βασική στρατηγική του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι βασικοί στόχοι της στρατηγικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου αφορούν τα κάτωθι:
·         Επανασχεδιασμό των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να είναι πιο απλές και περισσότερο αποτελεσματικές.
·         Υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και ομογενοποίηση των διαδικασιών που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
·         Δυνατότητα ανάπτυξης συστημάτων υποστήριξης του διοικητικού έργου.
·         Δυνατότητα δυναμικής διαχείρισης των διαδικασιών.
·         Βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος (εύκολη πρόσβαση σε αρχειακό υλικό, ευκολότερη διακίνηση εγγράφων, αυτοματοποίηση εργασιών).
·         Καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
·         Αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών και μεταξύ των συστημάτων που τις υποστηρίζουν.

Την εδραίωση της στρατηγικής αυτής έρχεται να ενισχύσει η ένταξη του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» στο ΕΣΠΑ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-1013". Επιγραμματικά, οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:
  • Καταγραφή, Ομογενοποίηση και Βελτιστοποίηση των Διοικητικών Υπηρεσιών
  • Ψηφιοποίηση/Ηλεκτρονικοποίηση όλων των πρότυπων διοικητικών διαδικασιών
  • Ψηφιοποίηση του αρχείου των Υπηρεσιακών Φακέλων του προσωπικού
  • Δημιουργία Μισθολογικού Μητρώου του προσωπικού
  • Συγκρότηση, καταγραφή και ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του Παν/μίου
  • Ασφάλεια και προστασία της Ιδιωτικότητας
  • Δράσεις Εκπαίδευσης Προσωπικού
  • Δράσεις προβολής και δημοσιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην λήψη αποφάσεων για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών καθώς και τον σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων συστημάτων υποστήριξης του διοικητικού έργου με σκοπό την ελάφρυνση - ανακούφιση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, λόγω της έντονης υποστελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών του Παν/μίου Αιγαίου.
Η διασφάλιση σύγχρονου και ισχυρού διοικητικού μηχανισμού μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στην επίτευξη των ευρύτερων ακαδημαϊκών στόχων του Ιδρύματος.    





Νίκος Σουλακέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κτήριο Διοίκησης
Λόφος Πανεπιστημίου
81100 Μυτιλήνη
τηλ.: 22510-36021, fax: 22510-36029
e-mail: 
vice-rector-afsw@aegean.gr

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΘΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ



Ο Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας επιχειρηματίας, τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης, γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1830 [1] στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στην Αθήνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 1899, από νόσημα καρδιάς. Η κηδεία του έγινε στην Αθήνα και τάφηκε στο Α΄νεκτροταφείο Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Ιφιγένεια Ιωάννη Μαυροκορδάτου, για την οποία ήταν ο δεύτερος γάμος καθώς είχε προηγηθεί εκείνος με τον Αντωνιάδη, και δεν απέκτησαν απογόνους. Από εκτός γάμου σχέση, είχε αποκτήσει ένα νόθο γιο, τον Γεώργιο Νομικό, τον οποίο δεν αναγνώρισε, όμως τον συμπεριέλαβε στην διαθήκη του και του παραχώρησε την κυριότητα εκτάσεων στηνΕύβοια και τη Θεσσαλία.Ανδρέας ΣυγγρόςΠίνακας περιεχομένω
Βιογραφία
Πατέρας του ήταν ο Δομένικος, [Κυριακός], Τσιγγρός, [ιδιωματισμός της ποντιακής γλώσσας, σημαίνει άρρωστος, αδύνατος], προσωπικός γιατρός της προσωπικός ιατρός αδερφής του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, μητέρα του η Μονδινή, [Νικολέτα], Νομικού, και οι δύο με καταγωγή από το Λιθί της Χίου, ενώ είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, το Γεώργιο, που γεννήθηκε το 1828, ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού και πέθανε το 1854 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Το 1834 η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Άνδρο, όπου σπούδασε από το 1838 στο αλληλοδιδακτικό σχολείο, τη σχολή του Θεόφιλου Καΐρη, παρακολουθούσε μαθήματα για τέσσερις ώρες το πρωί και πέντε ώρες το απόγευμα, με ενδιάμεσο διάλειμμα δύο ωρών. Στις αρχές του 1840 έγινε η σύλληψη και μεταφορά του Καΐρη στον Πειραιά, όπου δικάστηκε για τις αιρετικές του θρησκευτικές απόψεις και η οικογένεια Συγγρού, εγκαταστάθηκε από τις αρχές Απριλίου του ίδιο χρόνου στη Σύρο, προκειμένου τα παιδιά, να παρακολουθήσουν μαθήματα στο εκεί Γυμνάσιο.
Τον πρώτο καιρό φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του Ιωάννη Πολέμη. Μετά από κατατακτήριες εξετάσεις κρίθηκε ικανός να παρακολουθήσει μαθήματα της δευτέρας τάξεως και από τον επόμενο χρόνο γράφηκε στο Σχολαρχείο, ενώ στη διάρκεια της 1ης τάξεως διέκοψε την παρακολούθηση για διάστημα έξι μηνών λόγω ασθενείας από χρόνιο πυρετό, και τον ΙΙούλιο του 1845, αποφοίτησε. Ο πατέρας του προσπάθησε να τον πείσει να σπουδάσει Ιατρική, όμως ο ίδιος επιθυμούσε να ασχοληθεί με το εμπόριο και εργάστηκε κοντά το Θεόδωρο Ροδοκανάκη στη Σάμο, από τον Ιούλιο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 1845, παρακολουθώντας μαθήματα καταστιχογραφίας και πρακτικής εμπορικής λογιστικής, κοντά στον Νικόλαο Ζυγομαλά, «..πρώτον γραμματικόν και καταστιχάρην..». Την 1η Οκτωβρίου αναχώρησε ατμοπλοϊκά για την Κωνσταντινούπολη, όπου έφτασε στις 5 Οκτωβρίου και εργάστηκε κοντά στον οικογενειακό τους φίλο Νικόλαο Παρέμπλη, ο οποίος είχε υιοθετήσει το επώνυμο Δαμιανός και ασχολούνταν με το εμπόριο μεταξιού και τις κρατικές προμήθειες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατο του Δαμιανού, ανέλαβε με τη σύμφωνη γνώμη των συνεργατών του, τη διεύθυνση των εργασιών της επιχειρήσεως και το 1855 αγόρασε από τους συνεταίρους του το 4% της επιχείρησης «Ε. Μ. Βούρος & Σια», όμως το 1861 η εταιρεία διαλύθηκε.
Επιχειρηματική δράση
Με τη συμμετοχή και του Στέφανου Σκουλούδη, Έλληνα τραπεζίτη και μετέπειτα πρωθυπουργού, δημιούργησε την εταιρεία «Συγγρός-Κορωνιός & Σία», η οποία παρείχε δάνεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και από το 1864 έως το 1866 εργάστηκε ως τοκιστής με κύριο τόπο δραστηριότητας την Αίγυπτο. Το 1867, τη χρονιά που πέθανε η μητέρα του, ταξίδεψε στην Ελλάδα και γνωρίστηκε με τον πολιτικό Χαρίλαο Τρικούπη, τότε υπουργό Εξωτερικών. Το ταξίδι του συνοδεύτηκε από την πρώτη του δωρεά ύψους 800 δραχμών προς το Ελληνικό κράτος, το οποίο τιμητικά του απένειμε το βαθμό του λοχαγού της Εθνοφρουράς. Το 1869 εξαγόρασε μέρος του δανείου που είχε εκδοθεί το 1867 από την Ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 1871 με συνεταίρους τους Κορωνιό, Στέφανο Σκουλούδη και Βλαστό, ίδρυσαν με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1.000.000 στερλίνες, την «Τράπεζα Κωνσταντινουπόλεως».
«Λαυρεωτικά»
Είχε ανάμειξη στα Ελληνικά πράγματα από το 1863, όταν με την ιδιότητα του τραπεζίτη είχε συμμετάσχει μαζί με τους Γεώργιο Ζαρίφη, Γκιώνη και Παύλο Στεφάνοβικ-Σκυλίσση, σε δάνειο 6.000.000 δραχμών «...προς βοήθειαν του κενωθέντος ως εκ της επαναστάσεως Κεντρικού Ταμείου Αθηνών…», όπως έλεγε ο ίδιος, όμως εμφανίστηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική οικονομία, την περίοδο 1872-1873, όταν προκλήθηκε το οικονομικό σκάνδαλο, γνωστό ως «Λαυρεωτικά» [2]. Η εκμετάλλευση των μεταλλείων του Λαυρίου είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, στη Γαλλο-Ιταλική εταιρεία «Roux-Serpieri-Fressynet C.E.», η οποία διατηρούσε μόνο τα δικαιώματα εξόρυξης, όμως προέκυψε πρόβλημα όταν άρχισε να αξιοποιεί τα μεταλλευτικά απορρίμματα, καθώς εκμεταλλεύθηκε την σχετική έλλειψη προβλέψεως στη σύμβαση. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν οι πρεσβείες της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ αρμόδια να επιλύσουν τη διαφορά ήταν τα δικαστήρια της Αυστρίας.
Προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση διπλωματικού επεισοδίου, η κυβέρνηση του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη έπεισε τον Ανδρέα Συγγρό, ο οποίος με συμμετοχή και άλλων ομογενών κεφαλαιούχων, δημιούργησε κοινοπραξία που εξαγόρασε το δικαίωμα εξορύξεως και επεξεργασίας από την «Roux-Serpieri». Η αξία της μετοχής της νέας εταιρείας εκτινάχθηκε πολύ πάνω από την πραγματική, την ώρα που μικρομεσαίοι επενδυτές, αγόραζαν μετοχικούς τίτλους. Σύντομα όμως, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν και χιλιάδες μικρομέτοχοι βρέθηκαν «εγκλωβισμένοι» και προκειμένου να διασώσουν τις οικονομίες τους, πωλούσαν με μανία, δημιουργώντας νέες πτωτικές τάσεις, σε βαθμό που να καταστραφούν και να προκληθεί «λαϊκή πτώχευση», μεταξύ των οικονομικά κατεστραμμένων ήταν και ο Εμμανουήλ Ροΐδης [3] [4], που στη συνέχεια έγινε σφοδρός του πολέμιος, την ώρα που οι κύριοι μέτοχοι είχαν ήδη αποκομίσει τεράστια κέρδη.
Δραστηριότητα στην Ελλάδα
Εγκαταστάθηκε το 1872, τη χρονιά που πέθανε ο πατέρας του, στην Αθήνα και τον ίδιο χρόνο ίδρυσε τη «Γενική Πιστωτική Τράπεζα». Είχαν προηγηθεί στις 11 Απριλίου 1872, η ίδρυση της «Τράπεζας της επί των Κινητών Πίστεως» από τον Ευάγγελο Μπαλτατζή και όμιλο επιχειρηματιών που περιλάμβανε τραπεζίτες από την Κωνσταντινούπολη και από την Οδησσό, ενώ ο Συγγρός στις 13 Απριλίου είχε ιδρύσει την «Εμπορική και Πιστωτική Τράπεζα της Ελλάδος», οι οποίες στις 22 Μαΐου συγχωνεύτηκαν στη «Γενική Πιστωτική Τράπεζα» [5]. Η αποπομπή του πρωθυπουργού Δημητρίου Βούλγαρη στις 6 Ιουλίου 1872, αποδίδεται σε αυτόν, καθώς μόλις ένα μήνα πριν είχε υποβάλει υπόμνημα στο βασιλιά, στο οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Δεληγιάννη αποτελούσε κίνδυνο για τη λειτουργία της οικονομίας. Το 1873 αγόρασε τεράστιες εκτάσεις κτημάτων στον Ωρωπό και στο Κακοσάλεσι. Παράλληλα υπέγραψε με το Ελληνικό κράτος τη Σύμβαση της «Εταιρίας των Μεταλλουργείων Λαυρίου» με αρχικό κεφάλαιο 14.000.000 δραχμές, για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών- Λαυρίου και χρηματοδότησε το 1876 την ανέγερση του πρώτου Πτωχοκομείου της Αθήνας. Με το νόμο Ν.ΨΟΒ΄/4 Ιανουαρίου 1879, χορηγήθηκε η άδεια στην Ελληνική κυβέρνηση να συνάψει δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων και ήταν ο ένας από τους δανειστές που μαζί με το «Comptoir d’ Escompte de Paris», συνέβαλλαν να συγκεντρωθεί το ποσό των 44 εκατομμυρίων. Μετά το 1880 η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία «Σέριφος-Σπηλιαζέζα», στην οποία συμμετείχαν οι Ανδρέας Συγγρός και Giovanni Baptista Serpieri, ανέλαβε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Σερίφου.
Το 1881 με την προσάρτηση της Θεσσαλίας δημιούργησε την προνομιούχο «Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας», με έδρα το Βόλο, η οποία απέκτησε το προνόμιο της αποκλειστικής εκδόσεως χαρτονομίσματος στις «Νέες Χώρες», δηλαδή στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 1912-13 και τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ συμμετείχε στην αποξήρανση της Στυμφαλίας. Το 1882 ίδρυσε υποκατάστημα της Τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως στην Αθήνα με διευθυντή τον Γεώργιο Εμμανουήλ Αθηναγένη, σύζυγο της αδελφής του Στέφανου Σκουλούδη, και μαζί με τις τράπεζες, Εθνική Ελλάδος, Κεντρική Γερμανική, Χάμπρο του Λονδίνου, Παρισινή Πίστεως καθώς και το Γερμανό τραπεζίτη Ερλάγκερ, δάνεισαν με ετήσιο επιτόκιο 5% τα 120 εκατομμύρια χρυσών φράγκα, που με το νόμο Ν.ΩΠΖ΄/2 Ιανουαρίου 1881, είχε δοθεί άδεια να συνάψει η Ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ο Συγγρός πρόσφερε χρηματική δωρεά για τη θεμελίωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Με το νόμο Ν.ΑΜΣΤ΄/22 Ιουνίου 1882, επικυρώθηκαν, η σύμβαση της κυβερνήσεως του Χαρίλαου Τρικούπη με τη «Γενική Πιστωτική Τράπεζα» για την κατασκευή της σιδηροδρομικής Γραμμής Πειραιώς-Πατρών, και με το νόμο Ν.ΑΜΖ΄/22 Ιουνίου 1882, η σύμβαση με την «Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου» για την κατασκευή σιδηροδρόμου Λαυρίου-Αθηνών. Το 1883 ανέλαβε τον έλεγχο στην «Πανελλήνιο Ατμοπλοΐα», και υπέγραψε ως εκπρόσωπος των Τραπεζών Κωνσταντινουπόλεως και Θεσσαλίας, σύμβαση για δάνειο 100 εκατομμυρίων δραχμών με την Ελληνική κυβέρνηση.
Τον επόμενο χρόνο με το νόμο Ν.ΑΡΚΗ΄/4 Ιανουαρίου 1884, εγκρίθηκε η σύναψη δανείου 170 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων και ως εκπρόσωπος των τραπεζών Ηπειροθεσσαλίας και Κωνσταντινουπόλεως, συνέπραξε με γαλλικές Τράπεζες, όμως τελικά συγκεντρώθηκε ποσό των 100 εκατομμυρίων, ενώ το 1886 έδωσε δάνειο 19 εκατομμυρίων φράγκων, αντάλλαγμα την παραχώρηση του μονοπωλίου σιγαρόχαρτου και άλατος, πράξη που επικυρώθηκε με βασιλικό διάταγμα. Το 1890 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της κυβερνήσεως του Χαριλάου Τρικούπη, με τους Συγγρό και Γεώργιο Βλαστό, που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος γαλλικής Τράπεζας, για διόρυξη στου Ισθμού της Κορίνθου, ενώ το 1892 έγινε δολοφονική επίθεση εναντίον του. Τον Ιανουάριο του 1892 η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Θόδωρου Δηλιγιάννη συγκρούστηκε με Γάλλους κεφαλαιούχους, που τους εκπροσωπούσε ο Συγγρός, ο οποίος υπέβαλε υπόμνημα στον βασιλιά Γεώργιο Α’, και του ζητούσε την παύση της κυβερνήσεως. Ο βασιλιάς στις 17 Ιανουαρίου μέσω του γραμματέως του ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, καθώς δεν είχε πλέον την εμπιστοσύνη του Στέμματος. Το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός αποφάσισε με απόλυτη ομοφωνία, ότι «..δεν έχει λόγον ουδέ δικαίωμα να παραιτηθεί, αφού απολαμβάνει πλήρως της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου..», ενώ η κυβέρνηση ζήτησε πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στις 18 Ιανουαρίου, ο βασιλιάς έπαυσε την κυβέρνηση, κίνηση που ήταν μέσα στα συνταγματικά του προνόμια και επιχείρησε το σχηματισμό νέας κυβερνήσεως, όμως ο Χαρίλαος Τρικούπης αρνήθηκε και η εντολή δόθηκε στον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, βουλευτή του «Τρίτου κόμματος», ο οποίος σχημάτισε υπηρεσιακή κυβέρνηση του διεξήγαγε τις εκλογές στις 3 Μαΐου του ίδιου χρόνου.
Φιλανθρωπικό έργο
Τον Απρίλιο του 1881 μετά το σεισμό, πρόσφερε 10.000 δραχμές στην Χίο, ενώ το 1890 μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, που αποτέφρωσε μεγάλο μέρος της πόλεως, πρόσφερε 400.000 δραχμές για την ανοικοδόμησή της. Διέθεσε ακόμη, μεγάλα ποσά στο Πτωχοκομείο Αθηνών, Δρομοκαΐτειο, Αμαλίειον ορφανοτροφείο, στο οποίο δώρισε μετά θάνατον όλες του τις εκτάσεις στην Αττική, Δημοτικό νοσοκομείο, μετοχικό ταμείο αξιωματικών, ενώ διέθεσε ποσά για την κατασκευή πολλών δρόμων στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, των μουσείων στους Δελφούς και την Ολυμπία, του εργαστηρίου απόρων γυναικών, την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας και των Παπαφείων νοσοκομείων τηςΘεσσαλονίκης, την ίδρυση των επανορθωτικών φυλακών στην Αθήνα, την ανέγερση του Δημοτικού σχολείου Σκιάθου, του νοσοκομείου μεταδοτικών νοσημάτων και του παραρτήματος του νοσοκομείου του Ευαγγελισμού.
Με διαθήκη που συνέταξε στις 12/23 Φεβρουαρίου 1896 στο σπίτι του στην Κηφισιά, τροποποίησε στις 9 Μαΐου 1897 και κηρύχθηκε «κυρία» με την υπ΄αριθμό 360 απόφαση της 13 Φεβρουαρίου 1899 του Πρωτοδικείου Αθηνών, κατέστησε τη σύζυγό του γενικό και νόμιμο κληρονόμο του [6]. Η Ιφιγένεια Συγγρού, με τη διαθήκη της δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο, το Κτήμα [7], κληροδότημα που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με υπεύθυνο διαχείρισης το Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών, [Ι.Γ.Ε.], αλλά και το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού για την στέγαση του Υπουργείου Εξωτερικών [8], ενώ με ιδιαίτερο κληροδότημα τους, φρόντισαν για την κατασκευή του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» [9] και της Λεωφόρου Συγγρού.
Πολιτική δράση
Αρχικά η θέση του σχετικά με πιθανή ανάμειξή του στην πολιτική ήταν αρνητική και σε σχετική πρόταση απάντησε στον Χαρίλαο Τρικούπη ότι, «..Ουδεμίαν έχω προς την πολιτικήν έφεσιν, ούτε την δέουσαν προς το πολιτεύεσθαι ικανότητα και μόνον εν τω κύκλω της αρμοδιότητός μου, του εμπειρικού οικονομολόγου, αν ποτέ παρουσιασθή ανάγκη, θα ήμην ευτυχής αν δυνηθώ ως ιδιώτης να φανώ χρήσιμος εις την πατρίδαν μου..».
Στη συνέχεια όμως εκλέχθηκε
  • στις εκλογές της 7ης Απριλίου 1885, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, βουλευτής Σύρου,
  • στις εκλογές του 1890, βουλευτής Αττικής,
  • στις εκλογές του 1894, [βουλευτής Σύρου, συγκέντρωσε 3.180 ψήφους],
  • στις εκλογές του 1899, [βουλευτής Αττικής, συγκέντρωσε 15.139 ψήφους].
Στις δημοτικές εκλογές του 1887, αν και απουσίαζε εκτός Ελλάδος, προτάθηκε ως υποψήφιος και εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων, συγκεντρώνοντας με 5.149 ψήφους έναντι 3.943 του Δημητρίου Σούτσου, υποψήφιου του κόμματος του Χαρίλαου Τρικούπη, όμως υπήρχε κώλυμα καθώς δεν ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, και η εκλογή του δεν επικυρώθηκε.
Διακρίσεις
Τιμήθηκε με
  • ταινία του Μετζιτιε Α΄ Τάξεως,
  • παράσημο Μετζιτιέ Β΄ Τάξεως,
  • Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος από το Βασιλιά Όθωνα,
  • παράσημο των Ανώτερων Ταξιαρχών από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας,
  • παράσημο της Β΄ Τάξεως και των Ταξιαρχών της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλία\Γαλλική κυβέρνηση,
  • Σταυρό των Ανώτερων Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος,
  • Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος,
  • Μεγαλοσταυρό Β΄ Τάγματος του Σωτήρος το 1869, [για την εξαγορά μέρους του δανείου που είχε εκδώσει το 1867 η Ελληνική κυβέρνηση].
Κριτική
Αποκλήθηκε «λωποδύτης φιλάνθρωπος» και «μέγας εθνικός ευεργέτης», κατηγορήθηκε σφοδρά για την υπόθεση των «Λαυρεωτικών», ο ίδιος γράφει στα «Απομνημονεύματα» του ότι δεν ήταν «..κοινωνικώς συμπαθής..», έγινε απόπειρα σε βάρος της ζωής του, ενώ τη δεκαετία του 1890, προσπάθησε να οδηγήσει σε οικονομική χρεοκοπία την Ελλάδα, προκειμένου να γίνει μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας και συχνά γράφονταν στον Τύπο της εποχής, αλλά και αναφέρονταν από τους πολιτικούς παράγοντες ότι με τη συμμετοχή του στα συνεχή Ελληνική δάνεια, κερδοσκοπούσε σε βάρος της χώρας, όμως το φιλανθρωπικό του έργο είναι αδιαμφισβήτητο. Τον Ιανουάριο του 1894, έσκασαν κροτίδες με δυναμίτιδα μέσα στον κήπο του μεγάρου του, που προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές. Ο Γιώργος Σουρής τον διακωμώδησε στους στίχους του αναφέροντας Ο τραπεζίτης ο Τσιγγρός και γεύματα θα κάμηδιά τον πάσχοντα λαόν καθώς και συναυλίαςκαι ίσως κάθε άπορον πανέλληνα συνδράμημε χαρτονόμισμα πλαστόν Ηπειροθεσσαλίας.Ο ιστορικός της αριστεράς Γιάννης Κορδάτος, τον χαρακτηρίζει «μηχανορράφο και επιδέξιο πολιτικάντη…», ο τύπος της εποχής τον ανέφερε συχνά ως «χρυσοκάνθαρο», ενώ ο Τάσος Βουρνάς, επίσης αριστερός ιστορικός και δημοσιογράφος γράφει ότι, «…παρίστανε τον Εθνικό Ευεργέτη για να εξαγοράσει τις αμαρτίες του».
Σύμφωνα με όσα γράφουν [10] ο Άλκης Αγγέλου και η Μαρία Χριστίνα Χατζηϊωάννου στην Εισαγωγή των Απομνημονευμάτων του, «...προσγείωσε την ελληνική κοινωνία σε ό,τι ακριβώς είχε αυτή ανάγκη εκείνη την εποχή. Της ζήτησε να γίνει ρεαλιστική μεταθέτοντας την οικονομική ζωή στο κέντρο της. Την ίδιαν αυτή συνέπεια κράτησε και με τη διαθήκη του, δηλαδή με την κοινωνική βαρύτητα των κληροδοτημάτων του. Τη βοήθησε, με τον τρόπο αυτόν να ξεπεράσει την παρατεταμένη εφηβεία της, που τόσο της είχε στοιχίσει..».
Εργογραφία
Έγραψε το έργο,
  • «Ανδρέου Συγγρού Απομνημονεύματα» [11], που εκδόθηκε σε τρεις τόμους το 1908, από το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», με τη φροντίδα της συζύγου του και την επιμέλεια των Δημητρίου Βικέλα και Γεωργίου Δροσίνη.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
  • Ο μέγας εθνικός ευεργέτης Ανδρέας ΣυγγρόςΒιβλιοπωλείου Δράκου Δ. Παπαδημητρίου, Αθήνα, 1899
  • Ο Ανακαινισμένος Πύργος–Βίλλα του Ανδρέα Συγγρού
  • Τα Λαυρεωτικά-Η Μεγάλη ΑπάτηΕκπομπή Η Μηχανή του Χρόνου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Παραπομπές
  1. ↑ [...εν Σταυροδρομίω εις την συνοικία Μνηματάκια...] Ανδρέα Συγγρού, «Απομνημονεύματα», 1ος τόμος,
  2. ↑ Τα Λαυρεωτικά και το Χρηματιστήριο «Η ωραία Ελλάς»Εφημερίδα «Το Βήμα», 7 Δεκεμβρίου 1997
  3. ↑ [Στους «Ορισμούς», στις στήλες της εφημερίδας του ο «Ασμοδαίος», ορίζει το Μεταλλείο «..Υπόγειο φενάκη» και το μέρισμα, ως «...Αρχαία λέξις, μεταπεσούσα εις αχρηστίαν»]
  4. ↑ Η πρώτη μετοχή "φούσκα" με τη ματιά του Ανδρέα Συγγρού
  5. ↑ Ευαγγέλης ΜπαλτατζήςΕγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού
  6. ↑ [«…ο υποφαινόμενος Α.Συγγρός, υπήκοος Έλλην, δημότης Ερμουπολέως, υιός του Δομένικου (Κυριάκου) Συγγρού και της Μονδινής Νικολέττας το γένος Νομικού, γεννηθείς εν Κωνσταντινουπόλει, ευρισκόμενος εν τη ιδιοκτήτω κατά την οδόν Κηφισσίας οικία μου διατελών εν υγεία σωματικώς και διανοητικώς, απεφάσισα να διατυπώσω εν τή παρούση διαθήκη μου την τελευταίαν το γε νύν έχον βούλησίν μου, ως πρός την διάθεσιν της περιουσίας μου, ….. ονομάζω και εγκαθιστώ, καθολικόν και νόμιμον κληρονόμον την σύζυγόν μου Ιφιγένειαν το γένος Μαυροκορδάτου,…..»]
  7. ↑ Κτήμα Συγγρού: Οι Επίμονοι κηπουροί των ΑθηνώνΕφημερίδα «Η Καθημερινή», 10 Μαΐου 2010
  8. ↑ Οι εγκαταστάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών
  9. ↑ Η εκατονταετία ενός αθηναϊκού νοσοκομείουΕφημερίδα «Το Βήμα», 6 Φεβρουαρίου 2011
  10. ↑ Aπό την αφήγηση στην ιστορίαΕφημερίδα «Η Καθημερινή», 12 Φεβρουαρίου 2006
  11. ↑ Ο Ανδρέας Συγγρός περιγράφει την εποχή τουΕφημερίδα «Η Καθημερινή», 15 Μαρτίου 1998

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ




"Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε το Αιγαίο και τις ελληνικές θάλασσες γενικότερα από την λαθρομετανάστευση και ο λαθρεμπόριο", τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με θέμα τον απολογισμό της δραστηριότητας τουΛιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού.Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε 33 περιπτώσεις που παρενέβη το ΛΣ– ΕΛ.ΑΚΤ κατασχέθηκαν 128.320.960 πακέτα τσιγάρα και τέσσερα φορτηγά πλοία, ένα ταχύπλοο, ένα αλιευτικό, δεκαοκτώ φορτηγά οχήματα και επτά ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ συνελήφθησαν 68 άτομα. Οι διαφυγόντες δασμοί από αυτή τη ποσότητα τσιγάρων είναι 19.669.151,14 ευρώ.
Τα προϊόντα καπνού που διακινούνται παράνομα προέρχονται κυρίως από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ρωσία, η Ουκρανία κ.α. Τα προϊόντα αυτά, τονίστηκε, δεν πληρούν τους κανόνες υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η ζημία από το λαθρεμπόριο καπνού είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ το χρόνο.
Όπως τόνισε ο αρχηγός του ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ, Δημήτρης Μπαντιάς, οι λαθρέμποροι αλλάζουν συνεχώς τους τρόπους που δρουν και αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο των διωκτικών αρχών.
Στη συνέντευξη μίλησε εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, τονίζοντας κυρίως την πολύ καλή συνεργασία που έχει η υπηρεσία με το ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ "

Απάντηση σε Ερώτηση Περιφερειακής Παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» σχετικά με θέμα «Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι πόροι του ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της επαρχιακής οδοποιίας»


Η πρόσκληση στην οποία αναφέρεστε βγήκε στη διαδικασία της υπερδέσμευσης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ανάγκες όλων των φορέων των νησιών μας.

Η πρόσκληση πήρε παράταση για ένα μήνα προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις.

Η Περιφέρειά μας υπέβαλε πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου Κάλαμος – Νας στην Ικαρία δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα του νησιού. Συνεπώς όπως αντιλαμβάνεστε η Περιφέρειά μας ανταποκρίθηκε πλήρως στην πρόσκληση αυτή ως ένας από τους εν δυνάμει τελικούς δικαιούχους της.


ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Από τον Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, για το θάνατο του πυροσβέστη Ηλία Παπαθεοδώρου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


Ο Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του για τον θάνατο του  πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης Παπαθεοδώρου Ηλία, 28 ετών εν ώρα καθήκοντος.  Στέλνουμε την συμπαράσταση μας στην οικογένεια του θανόντος.  Ευχόμαστε να είναι ο τελευταίος πυροσβέστης που χάνει τη ζωή του στον καθημερινό αγώνα για την προστασία  των αγαθών της ζωής και του εθνικού φυσικού πλούτου της χώρας μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο αρμόδιος Εισηγητής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος έχει θέσει υπ' όψιν του αρμόδιου Υπουργού συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για την υγεία και ασφάλεια κατά την εργασία στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η AEGEAN REGATTA ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ " ΟΜΙΚΡΟΝ"




Η προετοιμασία της Aegean Regatta 2013 έχει μπει στην τελική ευθεία και οι ιστιοπλόοι ανυπομονούν να επισκεφθούν για ακόμη μία χρονιά υπέροχα νησιά - σταθμούς. Δεν ξέχασαν όμως την περσινή καταστροφή από τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί της Χίου. Τα αντανακλαστικά των συμμετεχόντων για υποστήριξη, έπειτα από την πρόταση της οργανωτικής επιτροπής λειτούργησαν άμεσα, με το κάθε σκάφος και το κάθε πλήρωμα να συγκεντρώνουν ένα ποσό για την ενίσχυση της Χίου. Η οργανωτική επιτροπή λίγους μήνες αργότερα παρέδωσε το ποσό που συγκεντρώθηκε στην εθελοντική ομάδα "Όμικρον" με σκοπό την αγορά υλικού.
Η ομάδα εθελοντικής δράσης Χίου - Όμικρον, ασχολείται καθ όλη την διάρκεια του χρόνου με έργα πρόληψης πυρκαγιών κατά την διάρκεια του χειμώνα, με δεντροφυτεύσεις κλαδέματα κ.α Κατά την αντιπυρική περίοδο εκτελεί συνεχείς περιπολίες με το πυροσβεστικό της όχημα, ενώ βρίσκεται πάντα υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στα πύρινα μέτωπα που μπορεί να προκύψουν.
H οργανωτική επιτροπή της Aegean Regatta, αναγνωρίζοντας αυτήν την προσπάθεια και θέλοντας να συνδράμει στην πρόληψη μίας νέας πυρκαγιάς, επέλεξε την εθελοντική ομάδα Όμικρον, ώστε να διαθέσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον κάθε αγωνιζόμενο το καλοκαίρι του 2012.
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα Όμικρον (www.omikron.org.gr).


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΣ, ΝΑ "ΜΑΖΕΨΕΙ" ΤΟΝ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΜΥΡΙΑΓΚΟ

Ο Δημοσυοπαλληλικός  χώρος  για άλλη μια φορά  τα τευταία τρία χρόνια  βρίσκεται σε ξεσηκωμό  μετά τα  ανακοινούμενα σχέδια    διαθεσιμότητας –κινητικότητας και απολυσεων που  φέρουν κοσμογονικές αλλάγες στο χώρο.
Σε μια τέτοια στιγμή δοκιμασίας των δημοτικών υπαλλήλων ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Χίου( παιδικοί σταθμοί, γήπεδα, κολυμβητηριο κλπ)  ,κ. Βασίλης Μυριαγκός  εκβιάζει και απειλεί τους υπαλλήλους του νομικού προσώπου  με απολύσεις για να τους αναγκάσει  να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου.
Ετσι η Δημοτική Αρχή  δείχνει  για άλλη μια φορά ότι είναι ανακόλουθη με τα όσα λέει και τα όσα πράττουν τα στελέχη της , όπως ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου  

Καλούμε το Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του  και  να «μαζέψει» τον συνεργάτη του.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ


Στους 2.500 θα ανέλθουν οι εργαζόμενοι στο  χώρο της Υγείας, που μετά από αυτούς στην εκπαίδευση και στους δήμους, θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.  Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης φέτος θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 1.250, και το 2014 θα ακολουθήσουν ακόμη 1.250 υπάλληλοι.  «Είναι δέσμευση του υπουργείου να θέσει σε κινητικότητα 1.250 εργαζόμενους στην Υγεία έως το τέλος του έτους και άλλους 1.250 το 2014», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, καθώς το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την κατάργηση των οργανικών θέσεων θα απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσίες του ίδιου χώρου.
Πρόκειται για διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο κατέχει οργανικές θέσεις μονάδων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Η διαδικασία των συγχωνεύσεων ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα και το σχέδιο θα παρουσιαστεί έως το τέλος του μήνα από το υπουργείο Υγείας.
Ποια νοσκομεία συγχωνεύονται
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα Γενικά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου στην Εύβοια μετατρέπονται σε μονάδες βραχείας ή ημερήσιας νοσηλείας υπό την ομπρέλα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το «Σπηλιοπούλειο» στην Αθήνα προβλέπεται να λειτουργήσουν ως μονάδες χρονίων παθήσεων για παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς με αναπνευστικές, καρδιολογικές ή μεταβολικές παθήσεις. Το ίδιο θα συμβεί και με το «Αγία Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική,  προσωπικό του οποίου έχει ήδη διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου Αττικόν.
Όπως γράφει το  Έθνος, οι υπάλληλοι θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα δύο με τρεις μήνες, με στόχο να προσμετρηθούν στις 25.000 θέσεις που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο τέλος Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι συγχωνεύσεις τουλάχιστον 13 νοσηλευτικών ιδρυμάτων  ώστε να υλοποιηθεί το πρώτο κύμα των διαθεσιμοτήτων.
Το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014, ώστε να προστεθούν ακόμη 2.500 «διαθέσιμοι».
Πάντως, οι γιατροί δεν πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και 700 προσλήψεις.


aftodioikisi.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΥ "ΣΚΛΗΡΟΥ ΑΣΕΠ"


Μόνο όσοι έχουν προσληφθεί με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα τοποθετούνται σε νέες κενές οργανικές θέσεις εφόσον ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αυτό άφησε να εννοηθεί σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αυξημένες πιθανότητες να μετακινηθούν σε άλλη θέση στο δημόσιο έχουν οι «διαθέσιμοι» που έχουν περάσει από «σκληρό ΑΣΕΠ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εννοεί τον γραπτό διαγωνισμό.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν και τις περιπτώσεις προσλήψεων που έγιναν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Αυτοί οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη μοριοδότηση εφόσον ενταχθούν σε διαθεσιμότητα.


aftodioikisi.gr


ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΡΑΝΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Σκληρή δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή θα είναι η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης την Τρίτη το βράδυ, μια μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. ΣτουρνάραΚ. ΜητσοτάκηΓ. Μιχελάκη, είναι απολύτως ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ειδικά σε σχέση με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Ηδη, δύο βουλευτές της ΝΔ (Ν. Κακλαμάνης και Μ. Ταμήλος) έχουν δημοσίως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα μέλη της Κ.Ο της ΝΔ στο παρασκήνιο εκφράζουν δυσφορία. Σε συνεδρίαση του ΚτΕ ΠΑΣΟΚ το απόγευμα εκφράστηκε γκρίνια από αρκετούς βουλευτές ειδικά για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και γενικότερα για τις επικείμενες απολύσεις. Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης προκειμένου να γίνει μια εφόλης της ύλης συζήτηση για την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο. Το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς ο βουλευτής Κοζάνης διεκδικούσε τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και επομένως θα μπορούσε να είναι αυτός ο συνομιλητής της Τρόικας σε ό,τι αφορά τη «σφαγή» στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκηση.
Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και θα γίνει επί της αρχής και κατ άρθρον, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ανέρχεται στις 155 έδρες. Επομένως, η αγωνία των επιτελείων του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επικεντρώνεται ειδικά στα άρθρα που αφορούν την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Είναι προφανές ότι το «ναι» θα εμφανιστεί από τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο ως αναγκαίος όρος για την εκταμίευση της δόσης και θα συνδεθεί με τη σωτηρία της χώρας.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ θα καθοριστεί επισήμως το Σάββατο σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ωστόσο, ήδη ο Φώτης Κουβέλης, με όσα είπε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν υπερψηφίζοντας λίγα άρθρα, όπως την επιβολή του φόρου πολυτελείας.

aftodioikisi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων του «Βοήθεια στο Σπίτι» συναντήθηκε στην Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Κώστας Τριαντάφυλλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους Προέδρους των εργαζομένων από πολλούς νομούς της χώρας και να συζητήσουν την προοπτική του Προγράμματος καθώς και τις λύσεις στα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Κώστας Τριαντάφυλλος δήλωσε:

«Στην παρούσα, πολύ δύσκολη συγκυρία, η ανάπτυξη ενός δικτύου ασφαλείας για τους συμπολίτες μας, που έχουν πραγματικά ανάγκη, αποτελεί, κατά την άποψη μου, προϋπόθεση εξόδου της κοινωνίας μας από την κρίση. Στην προσπάθεια αυτή οι κοινωνικές δομές, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο. Εξάλλου, η παροχή υπηρεσιών είναι η πλέον σύγχρονη μορφή Κοινωνικού Κράτους και σε αυτήν πρέπει να επενδύσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, αφενός δημιουργώντας θέσεις εργασίας αφετέρου όμως προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σήμερα, καταλήξαμε με τους εργαζομένους σε μια σειρά ενεργειών, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή συνέχεια του προγράμματος που ωφελεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιαιτέρως, μεγάλης ηλικίας. Με συνεργασία και αποτελεσματικότητα, πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».