Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Χίου θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους στήριξαν την Συλλογική Κουζίνα Αλληλεγγύης που έγινε το Σάββατο 6 Ιουλίου στο Δημοτικό Κήπο. Αρκετοί συμπολίτες  μας αγκάλιασαν με τη συμμετοχή τους τη συγκεκριμένη δράση νοηματοδοτώντας στην πράξη την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικότερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με αλλιώτικες αφετηρίες και κουλτούρα, με κοινή συνισταμένη πάντοτε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, είναι κάτι που χτίζεται καθημερινά και επίπονα, διατρέχοντας κάθε μία από τις πτυχές της ζωής μας. Είναι εν τέλει ένας αγώνας αδιάκοπος που απαιτεί προσωπική δέσμευση, συλλογική δουλειά και κινηματική λογική. Προσπαθώντας να σπάσει στην πράξη τα όποια κοινωνικά ταμπού, που θέλουν ανθρώπους που  δύσκολα πια καλύπτουν βασικές τους ανάγκες, να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Σκοπός μας είναι να μιλήσουμε δημόσια για όλα όσα δυσχεραίνουν τις ζωές μας και να διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν, ως εργαζόμενοι. Είτε έχουμε δουλειά είτε όχι. Επειδή όλοι εμείς είμαστε οι πραγματικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου!

Η ομάδα της Κουζίνας θέλοντας να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση απευθύνθηκε σε φορείς του νησιού, επαγγελματίες αλλά και άτομα, ζητώντας να συνεισφέρουν υλικά, εκφράζοντας την έμπρακτη και ανιδιοτελή τους συμπαράσταση, ώστε να γίνει πραγματικότητα η παραπάνω πρωτοβουλία.

Φιλοδοξία μας είναι να μπει ένα λιθαράκι σε μια παράδοση συλλογικής αυτοδιαχείρισης ενάντια σε λογικές ατομισμού και απομόνωσης. Χτίζοντας, στο βαθμό που μας αναλογεί, εκείνες τις κοινωνικές αντιστάσεις που εναντιώνονται στις αντιξοότητες των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται και μας γεμίζουν φόβο και απελπισία. Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν γίνεται χωρίς τη στήριξη μεγάλου μέρους της χιώτικης κοινωνίας, που έδειξε ακόμα μια φορά τα προοδευτικά της αντανακλαστικά.  

Λέμε λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας και βοήθησαν στην Κουζίνα Αλληλεγγύης. Σε όλους όσους δούλεψαν για να πάρει σάρκα και οστά, όλους όσους ενίσχυσαν με τον τρόπο τους υλικά και ηθικά καθώς και όλους όσους μοιράστηκαν μαζί μας πλήθος από συναισθήματα. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο δρόμο της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

                                                                                                  Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου


ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ "Bloom"




     Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα εγγραφών στο Εργατικό Κέντρο Χίου για την παροχή εισιτηρίων σε παιδιά ανέργων για δωρεάν είσοδο στο Bloom.
    
     Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 79 εισιτήρια και η ανταπόκριση του κόσμου συνεχίζει να είναι αξιόλογη.
   
      Υπενθυμίζουμε ότι ημέρα λήξης του προγράμματος είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2013 και ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι κάτοχοι κάρτας ανεργίας σε ισχύ προσκομίζοντάς την μαζί με το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας.
   
      Όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια έχουν την δυνατότητα επανεγγραφής στο πρόγραμμα χωρίς να είναι απαραίτητο να προσκομίσουν δικαιολογητικά για δεύτερη φορά.
    
Πληροφορίες και εγγραφές στη Γραμματεία του ΕΚ Χίου
Τηλ:22710-23550 e-mail: ekechios@otenet.gr
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08:00-14:00 & 18:00-20:00 και Τετάρτη 08:00-14:45).


Το πρόγραμμα αφορά παιδιά με ημερομηνία γέννησης έως και 31/12/1998.

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



Οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και στο Δήμο Χίου προχώρησαν και φέτος σε απολογισμό δράσης και συζήτηση με τους πολίτες, στις αρχές του Ιουλίου 2013. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η Λαϊκή Συσπείρωση(ΛΑ.Σ.) παραμένει η μόνη παράταξη που καταθέτει ανοικτά στον κόσμο τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της μέσα και έξω από το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από συνέντευξη τύπου και ανοικτό κάλεσμα και συζήτηση με όλους τους παρευρισκόμενους.     
            Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν ο Στρατής Κόρακας και ο Μάρκος Σκούφαλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου και Δήμου Χίου αντίστοιχα. Ο Στρατής Κόρακας τόνισε ότι δυόμιση χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, έχει περάσει ικανό διάστημα για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Εκφράζοντας και τους συναδέλφους τους θύμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι «ο «Καλλικράτης» δημιουργεί ένα πιο αποτελεσματικό μηχανισμό διοίκησης, δίπλα στην κυβέρνηση για να εγκλωβίσει  το λαό στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, μεταφέροντας τη λαϊκή αγανάκτηση από την κεντρική εξουσία στα τοπικά όργανα» - κάτι που πλέον βλέπουμε να συμβαίνει στην πράξη, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της κατασκευής δημοσίων έργων, της καθαριότητας, της ύδρευσης. Βλέπουμε την ίδια στιγμή να μεταφέρει στις περιφέρειες και στους δήμους  αρμοδιότητες του κράτους στην Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη υποβάθμισή τους, κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα τους, τεράστιες περικοπές της χρηματοδότησης των Δήμων και περιφερειών από το κράτος. Θα μετακυλήσει το κόστος λειτουργίας τους στο λαό. Θα οδηγήσει ακόμα και στο κλείσιμο σχολείων, κέντρων υγείας, νοσοκομείων. 
            Η πρόβλεψη αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και φαίνεται να είναι πολύ κοντά μας – ήδη έχουν ανακοινωθεί μειώσεις θέσεων εργασίας σε σχολεία και της Χίου και όλης της χώρας ενώ οι συγχωνεύσεις μονάδων υγείας αποτελεί μία ακόμη από τις επιταγές της Τρόικας που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σε προτεραιότητα.
            Κάνοντας μια ανασκόπηση των δράσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, και οι δύο ομιλητές υπενθύμισαν την αντίθεσή μας
στην ολέθρια για το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας επένδυσης της πολυεθνικής IBERDROLA-ROCAS για την εγκατάσταση, σε πρώτη φάση,  356 γιγάντιων ανεμογεννητριών. Απορρίψαμε την πρόταση που δυστυχώς υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περ. Συμβουλίου για  Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή του Αιγαίου σε απέραντο ιχθυοτροφείο στο έλεος του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα με προθυμία αδειοδοτούν επεκτάσεις πολυκαταστημάτων όπως του Βερόπουλου ή του Lidl , θάβοντας τους μικροεπαγγελματίες ή σχεδιάζουν αυξήσεις τους βρεφονηπιακούς.
            Η ΛΑ.Σ. με συνέπεια και με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων και συνταξιούχων των νησιών μας πρόβαλε τις θέσεις της για δημόσιες τακτικές και αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (προτείνοντας τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας και αερομεταφορών που θα εξασφαλίζει στα νησιά μας σύγχρονη, ασφαλή, άνετη και φθηνή συγκοινωνία). Επίσης,  κατέθεσε επανειλημμένα προτάσεις για επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό, παίρνοντας έτσι ουσιαστικά θέση κατά της παραπέρα υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας  και της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της υγειονομικής φροντίδας και της «επιχειρηματικότητας» στο νευραλγικό για το λαό μας αυτό τομέα.
            Τέλος, κατέθεσε επανειλημμένα πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου σε όφελος των αναγκών του λαού μας και όχι του πολυεθνικού κεφαλαίου και την ανακήρυξη της  ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της χώρας μας στο Αιγαίο.
            Τόσο ο Στρατής Κόρακας όσο και ο Μάρκος Σκούφαλος ανέπτυξαν αναλυτικά τις δράσεις και τις ενέργειες που ανέλαβε η λαϊκή Συσπείρωση ανά τομέα δραστηριότητας μέσα στο Π.Σ. και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Κυρίως επέμειναν στις καταστροφικές συνέπειες του Καλλικράτη για τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, καθώς ουσιαστικά μετατρέπει τους δήμους σε φοροεισπραχτικούς μηχανισμούς, που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για την αγορά και όχι στην υπηρεσία του πολίτη. Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει ήδη μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:
1)      τη συνεχή υποχρηματοδότηση των δήμων
2)      την αύξηση των ανταποδοτικών τελών για να μπορούν να λειτουργούν δομές και υπηρεσίας πρόνοιας, καθαριότητας κ.α.
3)      Την εκχώρηση όλο και περισσότερων τομέων σε ιδιώτες (π.χ. ανακύκλωση – και μήπως αύριο μεθαύριο καθαριότητα;)

Η Λαϊκή Συσπείρωση, συνεχίζει να διεκδικεί
- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων και της Περιφέρειας.
Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
- Καμία απόλυση εργαζόμενου στους Δήμους και στην Περιφέρεια. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων.
- Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργησή τους
-Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης  στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων.
- Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.
Ø      Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και  σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.
Ø      Δωρεάν  εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία με επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και κάλυψη όλων των αναγκών τους σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Ø      Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
- Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, κλπ..) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (….)- Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κλπ.
-        Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής.

Οι παρεμβάσεις  και η κριτική που ακολούθησε από τους παρευρισκόμενους οδήγησαν σε μια ουσιαστική συζήτηση με κυριότερο συμπέρασμα την ανάγκη για αγωνιστική συμμετοχή και στήριξη των συμβούλων της Λ.Σ, στην προσπάθειά τους να παρεμβαίνουν στα θέματα, να καταγγέλλουν και να μπλοκάρουν τις άδικες αποφάσεις και να ακούγεται εν τέλει και μια φωνή αντίθετη από την κυρίαρχη μέσα στα όργανα της Τ.Α., μια φωνή που προσπαθεί να εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες και διεκδικήσεις του λαού των νησιών μας. 

KΡΕΙΤΤΟΝ ΤΟ ΣΙΓΑΝ ΚΥΡΙΕ ΜΥΡΙΑΓΚΕ

του ΑΛΕΚΟΥ ΓΑΪΤΑΝΟΥ

Η Κυβέρνηση τελικά απεδείχθη συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών. Το συμβόλαιο θανάτου εξετελέσθη επιτυχώς. Χιλιάδες άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται με μία απλή ανάταση χεριών μόλις εκατόν πενήντα τριών αδίστακτων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ τους συγκαταλέγονται και «οι δικοί μας» Μουσουρούλης και Τριαντάφυλλος. Τι να κάνουν άλλωστε. Δεν είναι άλλωστε δική τους εφεύρεση οι ανθρωποθυσίες. Στο διάβα των αιώνων υπήρξαν αρκετές Ιφιγένειες. Εξάλλου η Χίος είναι το νησί που ο πρωτομάστορας για να κτισθεί το γεφύρι θυσίασε την κόρη του. 
Με μόνη διαφορά ότι τώρα γκρεμίζουν. Καταστρέφουν ότι απέμεινε όρθιο μετά από τρία μνημόνια. Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουν με όλα εκείνα τα «παρωχημένα» που εμποδίζουν να πάει ο τόπος μπροστά.
Είναι η ώρα της δουλειάς. Δεν έχουν χρόνο να απολογούνται στους πολίτες που κορόιδεψαν και υφάρπαξαν την ψήφο τους. Τώρα σιωπούν. Τον άχαρο ρόλο του συνηγόρου τον εκχωρούν σε άλλους. Εν προκειμένω στον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου στον και καθηγητή κύριο Μυριαγκό. Αλήθεια η τοπική ΕΛΜΕ ενημερώθηκε για τα καμώματα του;
Βρήκε την κατάλληλη ώρα ο κύριος Μυριαγκός να εκθέσει τις απόψεις του περί χρηστής λειτουργίας του Δημοσίου και με μανιφέστο που εξέδωσε εκθέτει τον εαυτόν του και τον Δήμαρχο που τον τοποθέτησε σε αυτή τη θέση, ανεπανόρθωτα. 
Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τις απόψεις του Δημάρχου για τον χαρακτηρισμό «τσάμπα μάγκες» που απέδωσε ο κύριος Μυριαγκός στους εργαζόμενους του Νομικού Προσώπου.
Βεβαίως φρόντισε προηγουμένως ο κύριος Μυριαγκός να διαχωρίσει τους εργαζόμενους, σε υπάκουους που με οικεία βούληση δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου, και σε εκείνους που δεν πτοούνται από τις απειλές του για πειθαρχικές διώξεις και αγωνίζονται για να περισώσουν τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους.
Δε γνωρίζω τη συνδικαλιστική δράση του κυρίου Μυριαγκού όμως το νόμο 1264/1982 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων φαίνεται να τον γνωρίζει και τον επικαλείται στο μανιφέστο του. Έψαξε λέει και δε βρήκε διάταξη που να επιτρέπει τις καταλήψεις. Όπως για να τον βοηθήσω να μην ψάχνει άδικα, δε θα βρει στο νόμο και άλλες δράσεις, που κάποιος ενδεχομένως μπορεί να επιλέξει όταν στο σπίτι πεινάνε τα παιδιά του και η ζωή του έχει καταστραφεί. 
Αφού αρέσκεται ο κύριος Πρόεδρος να επικαλείται αριθμούς και νούμερα κατά τα ειωθότα των κυβερνόντων και αφού ο ίδιος απορρίπτει τις καταλήψεις ως αγωνιστική δράση, να μας αναφέρει τα ποσά των περικοπών του μισθού του από απεργίες που έκανε για να συμπαρασταθεί στους συναδέλφους του καθηγητές που σήμερα απολύονται και πετιούνται στο δρόμο από την Κυβέρνηση. Έτσι για να μάθουμε και τους τσάμπα μάγκες που αναφέρει στην επιστολή του ο κύριος Πρόεδρος.
Κύριε Μυριαγκέ αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι, το σύνολο των πολιτών δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την Κυβέρνηση των δανειστών και των εργολάβων. Τούτη τη στιγμή επιβάλλεται από τον καθένα να προσφέρει το μέγιστο των δυνάμεων του στον αγώνα για υπάρξει αύριο σε αυτό το τόπο. Οι εργαζόμενοι στο Νομικό Πρόσωπο έκαναν τις επιλογές τους. Όσο για σας θα είναι καλύτερα να σιωπήσετε.

Κρείττον το σιγάν Κύριε Μυριαγκέ!

Αλέκος Γαϊτάνος
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Χίου

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ"


Πειθαρχικές διώξεις θα υποστούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν τυπικοί στα ωράρια εργασίας τους, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για την τήρηση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία, κατέστησε σαφές πως «η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους 19 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης απουσίαζαν πάνω από 8 ώρες το μήνα, καθώς και στους προϊσταμένους (Διεύθυνση Διοικητικού), που αμέλησαν να παρακολουθούν ως όφειλαν την τήρηση του χρόνου εργασίας των υφισταμένων τους.
Επιπλέον, ο υπουργός έδωσε εντολή για μείωση των αποδοχών όλων όσων δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους, ανάλογα με το χρόνο απουσίας τους.
«Η απόφαση αυτή έρχεται ουσιαστικά να επιβραβεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών κι εργατικών υπαλλήλων οι οποίοι προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να επιτελέσουν με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντα τους απέναντι σε άλλους συναδέλφους τους που συστηματικά εξαπατούν τους ίδιους, την υπηρεσία και εν τέλει τους έλληνες πολίτες, απουσιάζοντας αδικαιολόγητα και επί μακρόν από τα καθήκοντά τους. Δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα στους συστηματικούς κοπανατζήδες ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν πλέον παρελθόν για το Δημόσιο. Σήμερα έγινε μόνο η αρχή», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.



aftodioikisi.gr

ΣτΕ : ΑΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΟΙΝΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ


Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε αποφάσεις πειθαρχικού συμβουλίου, με τις οποίες είχε επιβληθεί  σε ελεγκτή του ΣΔΟΕ  ποινή της υποβάθμισης κατά ένα βαθμό, αλλά και  οριστικής απόλυσης. Και αυτό διότι ο ελεγκτής αθωώθηκε  για τις κατηγορίες της εκβίασης της  παθητικής δωροδοκίας και  ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,  με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, σε βάρος υπαλλήλου του ΣΔΟΕ που υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου, τον Ιανουάριο του 2002 ασκήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών πειθαρχική δίωξη για τα παραπτώματα: 1) της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό νόμο και 2) της χαρακτηριστικής ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός της υπηρεσίας.
Του  καταλογίστηκε ότι τον Σεπτέμβριο του 1998 κατά τη διάρκεια ελέγχου σε επιχείρηση απαίτησε και πήρε το ποσό των 3.961,8 ευρώ για τον ίδιο και άλλα μέλη του τριμελούς συνεργείου ελέγχου, προκειμένου να μην προβούν σε έλεγχο κλειστής αποθήκης, καθώς η επιχείρηση εμφάνιζε υψηλό πιστωτικό υπόλοιπο.
Παράλληλα, ασκήθηκε σε βάρος του και ποινική δίωξη για εκβίαση και παθητική δωροδοκία.
Τόσο από το Πρωτοβάθμιο όσο και από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ο επίμαχος εφοριακός κρίθηκε ένοχος του παραπτώματος «της χαρακτηριστικής ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός υπηρεσίας» και του επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.
Το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο (Σεπτέμβριος 2005) του επέβαλε την ποινή του υποβιβασμού κατά ένα βαθμό, ενώ παράλληλα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) κατά την τετραετία 1998-2002. Όμως με βούλευμα κρίθηκε ότι «δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος» του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Και αυτό γιατί κατόπιν άρσης του τραπεζικού απορρήτου και τον έλεγχο που διενεργήθηκε, δεν προέκυψε «πλουτισμός» του υπαλλήλου της ΣΔΟΕ, αλλά αντίθετα αντιστοιχία των εισοδημάτων του και των δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ” Τμήματος του ΣτΕ έκαναν δεκτή την αίτηση του εφοριακού και ακύρωσαν τις πειθαρχικές αποφάσεις.



aftodioikisi.gr

O KΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Στη χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υγείας, ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος έθεσε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας στο νησί μας και επανειλημμένα έχουν τεθεί μέσω και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Μεταξύ άλλων, επέμεινε στα αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, με τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στη νομοθετικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας. Επεσήμανε ότι η εύρυθμη λειτουργία του χώρου της υγείας στα νησιά αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξής τους, κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της επισκευής του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου, στηλιτεύοντας τη στάση της ΔΕΠΑΝΟΜ, η οποία ζητά να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο, για να ολοκληρώσει το έργο.
Επέμεινε σε θέματα που αφορούν τις σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλόμενων στο χώρο της υγείας, την ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας, κάνοντας ειδική μνεία στις Οινούσσες και τα Ψαρά.
Τέλος, στην εκτενή αναφορά του στις αιφνιδιαστικές τροποποιήσεις του Οργανισμού λειτουργίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως απαράδεκτη την κατάργηση, στην ουσία, της παιδιατρικής κλινικής, έλαβε τη διαβεβαίωση από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι πρόκειται για λάθος, το οποίο θα διορθωθεί τις επόμενες ημέρες.


O KYΡ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ



     Χθες, κηδεύτηκε πλήρης ημερών ο Αντώνης Γλύκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αντιστασιακής Οργάνωσης Ε.Α.Μ. κατά τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Δυστυχώς, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Δήμο, δεν ενημερώθηκα έγκαιρα, ώστε να παραβρεθώ στην εξόδιο ακολουθία.

     Νιώθω βαθιά την ανάγκη να εκφράσω μέσα από αυτό το κείμενο τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στους αγαπημένους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει, αγαπημένε κυρ Αντώνη.

     Είχα την τιμή να τον γνωρίσω πριν από 25 χρόνια, τόσα όσα και τα χρόνια της υπηρεσίας μου στο Δήμο Χίου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έφτανε με ένα μπουκέτο αρωματικά φρέσκα γαρύφαλλα, τα πρώτα του κήπου του στο Λατόμι. Αεικίνητος, με δυναμισμό, με επισκεπτόταν στο γραφείο του τότε Δημάρχου Χίου Γιάννη Μπουμπάρη. Μιλούσε πάντα με νεανικό ενθουσιασμό για ό,τι καταπιανόταν. Κρεμόμουν από το στόμα του και τον παρακινούσα να μου πει ιστορίες από τις θλιβερές εκείνες δύσκολες μέρες του πολέμου. Περιέγραφε ηρωικά γεγονότα με τον πιο απλό τρόπο. Μόνο τα μάτια του σκοτείνιαζαν, όταν τον παρακινούσα να μιλήσει για δοσίλογους και για προδότες.

     Υπήρξε πηγή γνώσεων μιας ολόκληρης εποχής, ήταν μέρος της ζωντανής ιστορίας του τόπου μας. Κάπως έτσι ήταν και ο παππούς μου. Άνθρωποι μιας εποχής, που πίστευαν σε αρχές και ιδέες, που αγωνίζονταν για να έρθουν καλύτερες μέρες.

     Με τη δική του παρότρυνση και με τη βοήθεια του τότε Δημάρχου Γιάννη Μπουμπάρη, οργανώσαμε τη θέσπιση εκδηλώσεων τιμής των Ελευθερίων για την επέτειο απελευθέρωσης της Χίου από τους Γερμανούς (14 Σεπτεμβρίου). Εκείνος ήταν  και ο πρώτος που μας ενθάρρυνε να  οργανώσουμε την καθιέρωση της επετείου για το ιστορικό γεγονός του βομβαρδισμού του πλοίου Wiril, στο λιμάνι της Χίου, στις 7 Φεβρουαρίου.

     Με τα χρόνια, λόγω ηλικίας, ο κυρ Αντώνης έμενε τον περισσότερο καιρό στο σπίτι του. Επικοινωνούσαμε πολλές φορές από το τηλέφωνο και συναντιόμασταν στις εκδηλώσεις, όπου τον έφερνε ο αγαπημένος γιος του, Μάκης Γλύκας. Μαζί με τον Πάνο Καρασούλη, ένα σεμνό συναγωνιστή του, μας σύστηνε με καμάρι το παλικάρι του Δημήτρη Κουσκουσάκη, συνεργάτη και σύντροφό του στους αγώνες.

     Ήταν τιμή για μένα να γνωρίσω τον κυρ Αντώνη και να με τιμήσει με την εμπιστοσύνη του. Γιατί οι ήρωες είχαν τη δική του μορφή, τη δική του πίστη και λεβεντιά.

     Καλό ταξίδι στη γειτονιά των αγγέλων, κυρ Αντώνη, μαζί με τους άλλους ήρωες.

                                                                            Ρένα Δαμίγου

                                          Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων και Τουρισμού Δ.Χίου

EΠΙΣΚΕΨΗ ΙΑΠΩΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

     Τη Χίο πρόκειται να επισκεφθεί κατά το διάστημα 29 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2013 ο κ. Tohsei ISHIMOTO, Δρ Φιλολογίας και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τουρισμού του Nara Prefectural University της Ιαπωνίας. Ο κύριος ISHIMOTO θα επισκεφθεί το νησί μας στα πλαίσια μιας σειράς επαφών που θα έχει με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να υπάρξει μια γόνιμη συνεργασία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, καθώς και ως προς το θέμα της προώθησης των ελληνικών νησιών στην τουριστική αγορά της Ιαπωνίας.

     Να σημειωθεί ότι η αγορά της Ιαπωνίας παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στο θέμα του Τουρισμού. Παράλληλα, ο κ. ISHIMOTO είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για την προβολή των νησιών μας στην Άπω Ανατολή, καθώς διετέλεσε επί 12 συναπτά έτη Administration Manager στο Γραφείο του Ε.Ο.Τ. της Ιαπωνίας και διαθέτει στενές σχέσεις με στελέχη των ταξιδιωτικών πρακτόρων της χώρας του. Βαθύς γνώστης της γλώσσας μας (σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών) και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, έχει ξεκινήσει μία επιστημονική έρευνα, που αφορά τα πολιτιστικά μνημεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, την τοπική γαστρονομία και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με την παράδοση και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών μας.


     Στα πλαίσια αυτών των επαφών ο Δήμος Χίου παράσχει στον κ. ISHIMOTO κάθε δυνατή βοήθεια, προκειμένου η επίσκεψή του να αποβεί εποικοδομητική, τόσο για τον ίδιο, όσο και για το νησί μας. Η φιλοξενία του στη Χίο είναι προσφορά του Argentiko Luxury Suites, ενώ αντίστοιχες συνεργασίες θα έχει και με άλλους επαγγελματίες του νησιού μας.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ : "ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟ ΜΑ... ΚΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ !"


Δριμεία επίθεση προς τον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε η προσκείμενη στη ΔΑΚΕ Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΠ-ΟΤΑ),  επικεντρώνοντας μάλιστα με εμφανή διάθεση ειρωνίας στο χθεσινό περιστατικό με το λάθος βίντεο και το «γ…ω το κεφάλι μου μαλ….κα»: «κανείς δεν θα διαφωνήσει  στην έστω και κατά λάθος δημόσια αυθόρμητη αυτοκριτική του μετά από ένα ανθρώπινο λάθος»,  τονίζει χαρακτηριστικά!
Η κατά τα άλλα… φίλα προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία συνδικαλιστική παράταξη, κουνάει το δάχτυλο στον Πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο διάγγελμα που συνηθίζει τελευταία ο Πρωθυπουργός  είπε ότι έλυσε το παλαμάρι και το πλοίο ξεκίνησε. Μεγάλη εξέλιξη αν φανταστεί κανείς ότι λίγες μέρες πριν  στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι σπάει αυγάΤου θυμίζουμε όμως ότι μία Τετάρτη όπως και χθές, έλυσε το παλαμάρι και ξεκίνησε  και ο Τιτανικός μη γνωρίζοντας ότι 5 μέρες μετά τον περίμενε ένα παγόβουνο καταμεσής στον Ατλαντικό. Και βέβαια κανείς δεν θα διαφωνήσει  στην έστω και κατά λάθος δημόσια αυθόρμητη αυτοκριτική του μετά από ένα ανθρώπινο λάθος»,προσθέτουν  με έκδηλη τη διάθεση ειρωνείας οι συνδικαλιστές της ΝΔ.
Την ίδια ώρα, η ΠΟΠ-ΟΤΑ, δηλώνει πως θα συνεχίσει τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να μην επιτραπεί «σε ισχνές πλειοψηφίες  152 ανθρώπων  με τα δώρα των 50 εδρών να καταστρέφουν την ζωή μας».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΠ-ΟΤΑ:
H Κυβέρνηση υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της Τρόϊκα ψήφισε  για μια  ακόμη φορά οριζόντια μέτρα στέλνοντας  χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Χτύπησε πάλι τον φτωχό συγγενή δηλαδή την Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία  αφού εξαθλίωσε  3 χρόνια τώρα με περικοπές  πόρων τώρα την αποδομεί και σε  επίπεδο υπηρεσιών αφήνοντας  εκτεθειμένους τους Δημάρχους και ανίκανους να προστατέψουν τα παιδιά στα σχολεία  και τους Δημότες  τους στις  πόλεις,  από την ασυδοσία  και το παρεμπόριο αφού δεν θα έχουν  πλέον σχολικούς φύλακες και Δημοτική Αστυνομία.
Στο διάγγελμα που συνηθίζει τελευταία ο Πρωθυπουργός  είπε ότι έλυσε το παλαμάρι και το πλοίο ξεκίνησε.
Μεγάλη εξέλιξη αν φανταστεί κανείς ότι λίγες μέρες πριν  στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι σπάει αυγά.
Του θυμίζουμε όμως ότι μία Τετάρτη όπως και χθές, έλυσε το παλαμάρι και ξεκίνησε  και ο Τιτανικός μη γνωρίζοντας ότι 5 μέρες μετά τον περίμενε ένα παγόβουνο καταμεσής στον Ατλαντικό.
Και βέβαια κανείς δεν θα διαφωνήσει  στην έστω και κατά λάθος δημόσια αυθόρμητη αυτοκριτική του μετά από ένα ανθρώπινο λάθος.
Η ΠΟΠ-ΟΤΑ μαζί με τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοικηση δώσαμε έναν αγώνα όλες αυτές τις μέρες  για να αποτρέψουμε  τις σκληρές και κυρίως ΑΔΙΚΕΣ και οριζόντιες απολύσεις.
Δείξαμε  ότι όλες οι απολύσεις είναι άδικες όπου κι αν γίνονται σηκώνοντας το βάρος μαζί με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς  όλου του Δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου.
Αγωνιστήκαμε  κατά των διακρίσεων που επιβάλλουν τα ΜΜΕ.
Ξέραμε  από την αρχή ότι οι περικοπές στόχο είχαν και τον ιδιωτικό τομέα  αφού είναι  κοινό μυστικό ότι οι μισθοί του Δημοσίου ωθούν προς τα πάνω και τους μισθούς των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Η κοινωνία λειτουργεί συνεκτικά  και ο  κάθε κρίκος της αλυσίδας συγκρατεί τον επόμενο, έτσι οι 15.000 μισθοί των απολυμένων θα λείψουν από την αγορά επιδεινώνοντας την ζοφερή εικόνα  του ήδη χειμαζόμενου επιχειρηματικού κόσμου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το μόνο ανακουφιστικό μαξιλάρι της κοινωνίας
Αποδομείται, στερώντάς της κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες προς τους ανήμπορους και αδύνατους οικονομικά .
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε  ότι ο αγώνας  δεν τελείωσε.
Καλούμε τους εργαζόμενους αλλά και την ΚΕΔΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνισθεί κυρίως για την αξιοπρέπεια των μελών της  που στο κάτω-κάτω είναι αιρετοί και τους επέλεξε η κοινωνία  για να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους.
Καλούμε  όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους να αγωνισθούν μαζί μας.
Είμαστε  πλειοψηφία  και δεν θα επιτρέψουμε σε ισχνές πλειοψηφίες  152 ανθρώπων  με τα δώρα των 50 εδρών να καταστρέφουν την ζωή μας.
Ο Αγώνας  συνεχίζεται!!!




aftodioikisi.gr