Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ


Το συντομότερο δυνατό και με καταληκτική ημερομηνία εντός Οκτωβρίου επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις δομών των 325 δήμων και των 13 περιφερειών. Στόχος, με την κατάργηση θέσεων αλλά και οργανικών μονάδων των ΟΤΑ να προκύψει άμεσα ο αριθμός των «διαθέσιμων» υπαλλήλων που θα ενταχθούν στη δεξαμενή των 12.500 του δεύτερου κύματος που, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, «πλοηγός» στην όλη διαδικασία θα είναι η διαδικασία αξιολόγησης των 14 ΟΤΑ  (Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας)  που έχει ξεκινήσει από το Μάιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην πλατεία Κλαυθμώνος θεωρούν ότι η διαδικασία θα «τρέξει» πιο γρήγορα αμέσως μετά καθώς οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν ως «πρότυπα» για τους αντίστοιχους υπόλοιπους. Για παράδειγμα ένας αστικός δήμος 100.000 κατοίκων θα προχωρήσει σε αντίστοιχο οργανόγραμμα και, βεβαίως, καταργήσεις θέσεων, με αυτόν του Δήμου Καλλιθέας που είναι ένας από τους 12 ΟΤΑ στους οποίους εφαρμόζεται πιλοτικά η αξιολόγηση.
Έμφαση στα διεθνή στάνταρντ
Παράλληλα  το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει έμφαση στα διεθνή στάνταρντ για τον αριθμό του προσωπικού στους ΟΤΑ ανά τομέα. Για παράδειγμα αν σε αστικό δήμο 50.000 κατοίκων ο τομέας καθαριότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα έχει 50 άτομα προσωπικό κι ένας αντίστοιχος ελληνικός δήμος έχει 100, όσοι υπάλληλοι «περισσεύουν» θα μετακινηθούν είτε εσωτερικά σε άλλες υπηρεσίες του δήμου είτε, το πιθανότερο, σε γειτονικούς δήμους, που ο τομέας καθαριότητας έχει ελλείψεις σε προσωπικό.
Πάντως, οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις πόσοι από τους περίπου 70.000 υπάλληλους της αυτοδιοίκησης θα θεωρηθούν υπεράριθμοι και μέσω της διαθεσιμότητας:
1)    Θα μετακινηθούν εσωτερικά στους δήμους τις περιφέρειές τους.
2)    Θα μετακινηθούν σε γειτονικούς ΟΤΑ.
3)    Θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.


aftodioikisi.gr

TE XIOY TOY KKE : ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ


Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ καταδικάζει το συμβάν ρατσιστικής βίας από μέλη της Χρυσής Αυγής, ενάντια σε δυο Αλβανούς μετανάστες στο χωριό Πυργί. Αφού προηγήθηκαν απειλές από αστυνομικό που βρίσκεται στη Χίο στο χωριό Αρμόλια, ακολούθησε ενέδρα-επίθεση έξω από το σπίτι των μεταναστών κατά τις βραδινές ώρες με σιδηρογροθιές, ρόπαλα και σπασμένα μπουκάλια.
Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να απομονώσει με την πάλη του τους φασίστες, νοσταλγούς του
Χίτλερ και των ναζιστικών εγκλημάτων, να βρίσκεται σε επαγρύπνηση απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Θεωρούμε επικίνδυνη και εκ του πονηρού τη λογική του Αστυνομικού διευθυντή, που εκφράστηκε κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, όπου προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει καταγγελία για να παρέμβει η αστυνομία, παρακάμπτοντας το πλαίσιο τρομοκρατίας μέσα στο οποίο ζουν οι μετανάστες και οι οικογένειές τους αλλά και το γεγονός ότι εκλήθη το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμωτής στο συμβάν.
Ο φασισμός είναι γέννημα – θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος γι’αυτό και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής λειτουργούν πρώτοι και καλύτεροι ως το μαστίγιο σε βάρος Ελλήνων και ξένων εργατών. Σπεύδουν ως τσιράκια του κεφαλαίου να υλοποιήσουν πρώτοι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης (βλ. δημιουργία Γραφείων ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες με 18 ευρώ μεροκάματο, συμφωνία με απολύσεις κλπ). Γι’αυτό και πάντα στις δύσκολες στιγμές αναλάμβαναν να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα ενάντια στους κομμουνιστές, το λαό.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα έχει γνώση και πείρα να καταδικάσει και έμπρακτα να τους απομονώσει.

KIΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/7/2013 ΣΤΙΣ 7μμ
Καλούμε μαζικά την εργατική τάξη του νησιού, τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 7:00μμ, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη στα πλαίσια των εγκαινίων του αγροτουρισμού.
Η σαρωτική πολιτική της κυβέρνησης που εκφράστηκε πρόσφατα μέσα από το πολυνομοσχέδιο με απολύσεις, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, επίθεση σε μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων, κατάργηση της Κυριακής αργίας αλλά και πρόσφατες υποσχέσεις για νέα μέτρα από την Τρόϊκα, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων.
Ειδικότερα τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής επίθεσης για τη Χίο είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, απολύσεις καθηγητών σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνόμων.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να γίνουν το ντεκόρ στο σκηνικό παραπλάνησης που στήνεται από τη συγκυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ για το πιο μίγμα διαχείρισης του σάπιου συστήματος θα είναι προς όφελος τάχα των συμφερόντων τους. Καμία δύναμη, ανεξάρτητα από προθέσεις, δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση προς όφελος των εργαζομένων. Είναι μονόδρομος για την όποια κυβέρνηση εντός της ΕΕ και της καπιταλιστικής αγοράς να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα για να διασώσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού.
Καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό του χθες και το «νέο» συμβιβασμένο συνδικαλισμό που ετοιμάζεται να βάλει τους εργαζόμενους στη λογική της διαχείρισης και του συμβιβασμού.
Μόνος δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα η οργάνωση στα ταξικά σωματεία, η κλιμάκωση της πάλης, η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ μέχρι τη σύγκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία.
ΟΛΟΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/7/2013

 ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ : "ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ"


Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι εύκολη, προειδοποιεί ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Υποστηρίζει ότι «θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα» και σημειώνει ότι το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, γιατί αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Και η αναδιάρθωση, όπως αναφέρει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία.
Με τον τρόπο αυτό ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες το επόμενο διάστημα ο Δημόσιος Τομέας θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Τρόικας με συνεχή πίεση για περαιτέρω συρρίκνωσή του.
«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο, πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες – είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών αποκρούει ως άδικη αξιολόγηση τα λεγόμενα περί αδράνειας της κυβέρνησης έναντι του φαινομένου της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως έχουν γίνει ως τώρα κατασχέσεις πάνω από δύο δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες και διευκρινίζει: «Σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους».
Και προειδοποιεί ότι αν δεν πετύχει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «τότε θα επανέλθει στο 23%».
Σε ό,τι αφορά, δε, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τονίζει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι. Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος [...]». «Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο»προσθέτει.




aftodioikisi.gr

AITHMA ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Π.Ε. ΧΙΟΥ


Νομοθετικό Πλαίσιο:
·         Π.Δ.34/1995
·         Ν. 3463/2006 άρθρο 192, 185
·         Ν. 3978/2011 άρθρο 114
·         Ν. 3852/2010 άρθρο 83 παρ. 1β.

Σύμφωνα με το Ν.3463/2006 άρθρο 192, η εκμίσθωση ακινήτων των Δήμων γίνεται με δημοπρασία. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνον δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Σύμφωνα με το Ν.3852/2010 άρθρο 84 το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας στα όρια της δημοτικής κοινότητας εκφράζει γνώμες και διατυπώνει προτάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου που βρίσκονται στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας.

Εισήγηση:
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ομηρούπολης Ν. Νύκτας ζητά την παραχώρηση στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ χώρου για να στεγαστεί στην περιοχή Βαρβασίου (πρώην ψιλικατζίδικο).
Εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Χίου αναφορικά με το θέμα.
Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι η παραχώρηση του εν λόγω ακινήτου όπως και όλες οι υπόλοιπες που κατά καιρούς γίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο στερούν από το Δήμο σημαντικές πηγές εσόδων από μισθώματα.
Παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και αφού αποφανθεί πρώτα νομικός Σύμβουλος  αν ο σκοπός του Συλλόγου είναι Κοινωφελής, να αποφασίσει αν θα προβεί στην παραχώρηση και σε περίπτωση που αποφασίσει θετικά για τους όρους της παραχώρησης ως ακολούθως:
1.      Τη χρονική διάρκεια της δωρεάν ή μη  παραχώρησης χρήσης από την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού. Ο Δήμος Χίου όποτε και για οποιοδήποτε λόγο θέλει χρειασθεί το ακίνητο, η χρήση αυτού θα παραδίδεται στο Δήμο Χίου. Προς τούτο ο Δήμος με εξώδικο πρόσκληση θα καλεί το Σύλλογο, ο οποίος υποχρεούται χωρίς καμία άλλη όχληση και εντός 15νθημέρου, να παραχωρεί τη χρήση στο Δήμο Χίου.
2.      Τη χρήση του παραχωρούμενου χώρου σαν γραφεία του Συλλόγου
3.      Για κάθε επέμβαση στο ακίνητο  θα απαιτείται προηγούμενη έγγραφη άδεια του δήμου και αυτή θα γίνεται υπό την επίβλεψη του δήμου και των αρμοδίων οργάνων του
4.      Η παραχώρηση της χρήσης παύει να ισχύει εάν υπάρξει παραβίαση των αναφερομένων όρων και πάντα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
5.      Ο Δήμος Χίου δεν υποχρεούται σε καμία δαπάνη συντήρησης ή επισκευής που θα βάρυναν τον χρησάμενο. Ο τελευταίος δεν θα έχει καμία αξίωση ακόμα και τις αναγκαίες δαπάνες ή αυτές που γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη διοίκηση αλλότριων. Κάθε κατασκευή ή προσθήκη θα γίνεται με έγκριση του Δήμου ο οποίος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την αφαίρεση τοιούτων πρoσθηκών.
6.      Κατά τα λοιπά θα ισχύουν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μερών ως περιέχονται στις διατάξεις περί χρησιδανείου του ΑΚ (άρθρα 810-821).
Επιπλέον θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για την υπογραφή του συμφωνητικού χρησιδανείου.

Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΡΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΜΑΤΑ


Στα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η τάση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης αυτής της αναμέτρησης, με την ενθάρρυνση υποψηφιοτήτων που θα εμφανιστούν ως ανεξάρτητες.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ που θα χάσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων και δεν θα ήθελε αυτό να καταγραφεί. Ηδη, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εξελέγησαν με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να παρουσιαστούν ως υπερκομματικοί στις τοπικές κοινωνίες προσπαθώντας να βρουν κώδικα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πάντως να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη Χαριλάου Τρικούπη και τη συγκυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της ενδιαφέρεται έντονα για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιράσει γαλάζια χρίσματα σε όλη την επικράτεια γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με αντάρτικα.
Ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι εάν τα κόμματα της συμπολίτευσης θα κάνουν κοινή επιλογή υποψήφιου σε κάποιες περιπτώσεις και, αν ναι, σε ποιες. Φαίνεται πως οι ηγεσίες εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά οι αντιδράσεις από κάτω προς τα πάνω αναμένονται έντονες, ειδικά καθώς η γαλάζια βάση παραμένει ενοχλημένη από τον πολιτικό εναγκαλισμό Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα, παρά τη δυναμική του ως αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή δεν έχει στελέχη με εκτόπισμα σε τοπικό επίπεδο. Επομένως, η Κουμουνδούρου αναζητά πιθανούς υποψήφιους στη δεξαμενή των απογοητευμένων του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον κομματικό μηχανισμό που δεν θέλει να δίνεται προβάδισμα σε «δάνειες δυνάμεις».






aftodioikisi.gr

ΣΤΙΣ 18 ΚΑΙ 25 ΜΑΪΟΥ 2014 ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Μία εβδομάδα πριν από τις 25 Μαΐου 2014, ημερομηνία την οποία είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, θα ξεκινήσουν, τελικά, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Συγκεκριμένα, προκειμένου ο β΄ γύρος να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές ο α΄ γύρος θα πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Κυριακή 18 Μαΐου.




aftodioikisi.gr