Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

KAΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΦΥΤΩΝ- ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ DOS ENERGY




Οι διεθνείς τάσεις της αγοράς αλλά και οι εξελίξεις στις  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα έχουν καταστήσει τη Φυτική Βιομάζα (υπολείμματα καλλιεργειών και μεταποίησης καθώς και παραγωγή  Βιομάζας από καλλιέργειες) μια εξαιρετική επένδυση είτε στο στάδιο της υλοποίησης Turn-key έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είτε στο στάδιο της παραγωγής Φυτικής Βιομάζας.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της αγοράς, η DOS ENERGY αποφάσισε να παρέμβει ώστε να καλύψει τα κενά που υπάρχει στην Ελλάδα προτείνοντας συμβόλαια ανάπτυξης  Δασοκομικών ενεργειακών καλλιεργειών και παρέχοντας ταυτόχρονα στους επενδυτές βοήθεια και  υποστήριξη  στην υλοποίηση του προγράμματος.
Η επενδυτική πρόταση περιλαμβάνει την εγκατάσταση Δασικών καλλιεργειών χαμηλού κόστους που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες αγρότες, επαγγελματίες αγροτικών περιοχών και ιδιοκτήτες αγροτικής γης που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν είτε ως καλλιεργητές Δασικών φυτών είτε ως εκμισθωτές των αγροτεμαχίων τους. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και μη καλλιεργούμενων εκτάσεων ή ακόμη και «φτωχά» εδάφη ύστερα από σχετικό έλεγχο καθώς η καλλιέργεια του Ευκαλύπτου είναι εξαιρετικά απλή. Κατάλληλες εκτάσεις για αυτή την καλλιέργεια θεωρούνται μεγέθη αγροτεμαχίων πάνω από 10 στρέμματα, σχετικά επίπεδα, με δυνατότητα πρόσβασης και χρησιμοποίησης αγροτικών μηχανημάτων.
Η ετήσια απόδοση μιας τέτοιας επιλογής από τον ιδιοκτήτη της γης  μπορεί να αγγίξει το 50%. Ο καλλιεργητής καταβάλει ένα κεφάλαιο για την φύτευση της καλλιέργειας και στη συνέχεια χωρίς άλλο κόστος πέραν της παρακολούθησης της φυτείας, εισπράττει ετησίως μεσοσταθμικά ποσόν ίσο με το 50% του κεφαλαίου που κατέβαλε από τον αγοραστή της παραγόμενης Βιομάζας (που έχει εγγυηθεί συμβολαιακά για την αγορά της παραγωγής).
Το Συμβόλαιο είναι 20ετούς διάρκειας αφού η αξιοποίηση των Συμβολαιακών καλλιεργειών προορίζεται για τις Μονάδες Βιομάζας που υλοποιεί η DOS ENERGY.
Η DOS ENERGY έχει ήδη ξεκινήσει ερευνητικό πρόγραμμα in vitro πολλαπλασιασμού Ευκαλύπτου ώστε η πρόταση να είναι η πλέον συμφέρουσα για τα ελληνικά δεδομένα.
Στόχος μας είναι η παραγωγή Φυτικής Βιομάζας (woodchips) από Δασικές καλλιέργειες βιομάζας, επιλέγοντας ως βάση αυτών των καλλιεργειών τον Ευκάλυπτο.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η δασική καλλιέργεια και πιο συγκεκριμένα ο Ευκάλυπτος, οφείλεται σε μια σειρά από πλεονεκτήματα που παρουσιάζει όπως η απόδοσή του σε βιομάζα,  η εύκολη βλάστηση και η γρήγορη ανάπτυξη, η σημασία του στη σύνθεση της Ελληνικής Δασικής χλωρίδας, η δυνατότητα να καλλιεργηθεί από ανειδίκευτους, η μικρή (ελάχιστη) ανάγκη σε εργατική απασχόληση, η ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από λιπάσματα (απαιτείται λίπανση παρά μόνο στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης), η σχετικά μικρή ανάγκη του σε άρδευση (αρκετές φορές δεν απαιτείται καν), η δυνατότητα συλλογής του οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, η συνεχή αναβλάστηση του καθ’ όλο το έτος, το περιθώριο επιλογών κατά την υλοτόμηση του (αν η τιμή της Βιομάζας εκείνο το χρονικό σημείο είναι χαμηλή μπορεί να διατεθεί και ως ξυλεία ή πρώτη ύλη για χαρτοπολτό).
Η DOS ENERGY πέρα από την υποστήριξη των συνεργατών αγροτών – καλλιεργητών  έχει και τις κατάλληλες υποδομές για την συλλογή και επεξεργασία της παραγόμενης ύλης και στη συνέχεια τη διάθεση της στους ήδη συμβλημένους καταναλωτές. Καταναλωτές αυτού του προϊόντος είναι οι συμβαλλόμενοι με την εταιρεία παραγωγοί ενεργείας από Βιομάζα.
Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να φροντίσει προσωπικά τις καλλιέργειες του σε ευκάλυπτο το πρόγραμμα μας τον εφοδιάζει με την παροχή του πολλαπλασιαστικού υλικού, τη φύτευση του (προαιρετικά), την παρακολούθηση της  πορείας των φυτειών, την υλοτόμηση, την επεξεργασία του παραγόμενου προϊόντος και κυρίως της διάθεση του σε προσυμφωνημένη τιμή.
Εφόσον ο ιδιοκτήτης της γης δεν ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει ο ίδιος το δένδρο η DOS ENERGY ενδιαφέρεται να μισθώσει τη γη του ώστε να την καλλιεργήσει η EUC FORESTRY FUND, μέλος και εκείνη του Ομίλου DOS GROUP.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ



Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θέμα της συζήτησης των δύο ηγετών ήταν η μεγάλη επιτυχία της σύλληψης των διεθνώς καταζητούμενων για τρομοκρατία από τις ελληνικές αρχές ανοικτά της Χίου. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής μετά τον εντοπισμό φουσκωτού με οπλισμό (αντιαρματικοί όλμοι, σφαίρες, εκρηκτικοί μηχανισμοί κ.α.) ανοιχτά της Χίου τα ξημερώματα της Τρίτης έχουν γίνει έξι συλλήψεις. 

Για την υπόθεση προσήχθησαν για να εξετασθούν συνολικά 17 Τούρκοι, 11 από την Αθήνα, 3 από τη Θεσσαλονίκη και 3 από τη Χίο, ενώ έγιναν συνολικά δέκα έρευνες, σε σπίτια και χώρους.

Ο 51χρονος Τούρκος υπήκοος κουρδικής καταγωγής, που  διώκεται με ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για τρομοκρατική δράση και κατείχε πλαστά βουλγαρικά δικαιολογητικά και συνελήφθη στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στα Εξάρχεια, έχει προφυλακισθεί.

πηγη ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ  

"ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ" Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ


Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε ενοποίηση των σκαφών αναψυχής επαγγελματικών και ιδιωτικών θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι θα μπορούν και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής να ναυλώνονται, αλλά θα πληρώνουν τέλος πλόων και ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες των σκαφών που δεν είναι επαγγελματικά.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι θα απλουστευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ τα υπό ελληνική σημαία τουριστικά σκάφη θα έχουν ελαφρύνσεις ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Ο υπουργός έχει επισημάνει και στο παρελθόν ότι το νομοσχέδιο το μελετά σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς αλλά και με το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε «να δούμε πώς θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη. Προσωπικά δεν έχω τη λογική ότι το κάθε υπουργείο λειτουργεί από μόνο του αλλά ότι η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά. Το ζητούμενο, πάντως, είναι να αυξήσουμε τα σκάφη που φιλοξενεί η χώρα. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 17.700 σκάφη, όταν η Ιταλία έχει 130.00 και η Γαλλία 200.000. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο θαλάσσιος τουρισμός ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες, δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει».




newmoney.gr

ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Αυγούστου 2, 2013

dimosio613_943682943[1]Τα πειθαρχικά παραπτώματα αφαιρούν μόρια, μεταπτυχιακά και διδακτορικά δίνουν “bonus”

Ανάλογα με τον τρόπο, που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία πρόσληψής του, θα μοριοδοτείται ο δημόσιος υπάλληλος, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων, που τίθενται σε κινητικότητα, βάση του Νόμου 4172/2013, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Ειδικότερα, την ανώτατη βαθμολόγηση λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια, μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα, οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του υπουργού, η αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, η αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, η αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι τέσσερις αναδεικνυόμενες αρχές.

Επιπλέον, επιπρόσθετη καινοτομία συνιστά η αφαίρεση, και μάλιστα με δραστικό τρόπο, μορίων σε περίπτωση εμπλοκής δημοσίου υπαλλήλου σε πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι, αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο είναι αυξημένη.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων.


olympia.gr

H KEΔΕ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα προβλέπει την ανάθεση στην Ελληνική Αστυνομία αρμοδιοτήτων που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.  

Με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Ασκούνης ενημερώνει τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ότι για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας απαιτείται σύμφωνα με το νόμο να εκδώσουν ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει την παράλληλη άσκηση της αρμοδιότητας μέχρι την οριστική μεταφορά της στην Ελληνική Αστυνομία στις 22 Σεπτεμβρίου 2013.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης σχετικών αιτημάτων από ένα μεγάλο μέρος των 81 δήμων που είχαν Δημοτική Αστυνομία. 

Η βίαιη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους δήμους που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα αστυνόμευσης.

 Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο έλεγχος τους παραεμπορίου και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελούν ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αρμοδιοτήτων που δεν μπορούν να ασκηθούν.


ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Τα ΚΡΙΤΗΡΙΑ για την κινητικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων


Δόθηκε μόλις πριν λίγα λεπτά στη δημοσιότητα η Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα. 
Αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, 
αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, 
αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και 
- εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων
είναι οι τέσσερις αρχές, που αναδεικνύονται ιδιαίτερα στην Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Η απόφαση προβλέπει τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων, που τίθενται σε κινητικότητα, βάσει του Νόμου 4172/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Απόφαση ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο, αναδεικνύεται ως βαρύνουσα παράμετρος στην αξιολόγηση του υπαλλήλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπάλληλος μοριοδοτείται ανάλογα με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία πρόσληψής του. Την ανώτατη βαθμολόγηση λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
Μια επιπρόσθετη καινοτομία συνιστά η αφαίρεση, και μάλιστα με δραστικό τρόπο, μορίων σε περίπτωση εμπλοκής δημοσίου υπαλλήλου σε πειθαρχικά παραπτώματα. 
Επιπλέον, ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι, αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο είναι αυξημένη.
Η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκομένων Υπουργείων και φορέων.
Με αφορμή την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:
«Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, αναδεικνύουμε τις αρχές στις οποίες θα στηριχθούμε για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Την αξιοκρατία, την αξιοσύνη, την εμπιστοσύνη, αλλά και την αυστηρότητα, όπου αυτή είναι επιβεβλημένη. 
Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο, ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη Δημόσια Διοίκηση. 
Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του ΑΣΕΠ, το οποίο αποτελεί θεματοφύλακα αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης. 
Οι διαδικασίες που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση θα εφαρμοστούν άμεσα και απαρέγκλιτα από το σύνολο των Υπουργείων και των εμπλεκομένων φορέων».

epoli.gr

ENHΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΗΦΗ

Ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος ενημερώνει ότι με σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο: «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» ρυθμίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΗΦΗ και των ΚΔΗΦ.

Περίπου 1,5 εκ. ευρώ θα διατεθεί για την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των Κέντρων από 01.08 2013 έως 31.10.2013 και θα καλυφθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων.

Σημειώνεται πως στα 68 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της Χίου, εξυπηρετούνται περίπου 1.520 ηλικιωμένοι και απασχολούνται 270 εργαζόμενοι.

Στα 43 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετούνται πάνω από 1.000 άτομα και απασχολούνται 450 εργαζόμενοι.


ΥΠΟΨΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Το ενδεχόμενο στόχος των Τούρκων κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν μετά τον εντοπισμό φουσκωτού με όπλα και εκρηκτικά στη θαλάσσια περιοχή Χίου-Οινουσσών να ήταν το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, εξετάζουν οι τουρκικές αρχές μετά και τη σύλληψη ενός συνεργού τους που παρακολουθούνταν τον τελευταίο καιρό.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον σύνδεσμο του Χασάν Μπιμπέρ στην Άγκυρα που είχε μπει στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών μετά την επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Μάρτιο, καθώς λίγο πριν την επίθεση είχε καταγραφεί να συνομιλεί επί δέκα λεπτά με τον Μπιμπέρ.
Τότε η αστυνομία είχε αποφασίσει να μην τον συλλάβει προκειμένου παρακολουθώντας τον να τους οδηγήσει στον Μπιμπέρ, αλλά από τη στιγμή που ο τελευταίος συνελήφθη στην Ελλάδα, οι Τούρκοι του πέρασαν χειροπέδες.
Σύμφωνα, τέλος, με τα νέα στοιχεία ο Μπιμπέρ σχεδίαζε να κάνει επίθεση στο πρωθυπουργικό γραφείο, φορώντας στολή αστυνομικού.

protothema.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» που έχει ενταχθεί στο «ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», δημιουργεί τον πολυθεματικό Θεσμό «Πέλαγος Πολιτισμού», σε μία προσπάθεια διασύνδεσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων των εννέα νησιών του Βορείου Αιγαίου, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή του τοπικού δυναμικού και των ενεργών φορέων πολιτισμού των νησιών του Β. Αιγαίου.

Σε αντίθεση με τη κλασσική λογική της «διοργάνωσης εκδηλώσεων» επιχειρείται για πρώτη φορά σε περιφερειακό επίπεδο, η δυνατότητα προοπτικών θεσμοθέτησης των εκδηλώσεων και η συνέχισή τους και μετά την ολοκλήρωση του Έργου με τη συνδρομή των τοπικών πολιτιστικών φορέων.
Η υλοποίηση των εκδηλώσεων ξεκινά τον Αύγουστο του 2013 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2014 και θα υλοποιηθούν σε όλες τις εποχές του χρόνου, σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σχεδιάζεται μάλιστα να πραγματοποιηθούν πάνω από 50 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο καλλιτεχνικό φάσμα (θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος, λογοτεχνία κλπ).
Η πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» και του νέου  Θεσμού  «Πέλαγος Πολιτισμού», είναι η δράση «Τα μνημεία ζωντανεύουν». Συγκεκριμένα πρόκειται για τη πολιτιστική εκδήλωση «2ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας Αρίων», που θα πραγματοποιηθεί με επίκεντρο το Κάστρο Μολύβου  Λέσβου, κατά το διάστημα από 2 έως και 5 Αυγούστου 2013, σε συνεργασία με την «Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία - Φορέα Τουρισμού Μολύβου».
Ας σημειωθεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β. Αιγαίου είναι ο Φορέας Υλοποίησης και Τελικός Δικαιούχος του έργου. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Συνοπτική παρουσίαση εκδηλώσεων:

§        Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη των Ιαματικών πηγών Ικαρίας Λήμνου, Λέσβου, Χίου 
§        Ανάδειξη τοπικών πανηγυριών  & του τρόπου ζωής της Ικαρίας 
§        Εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών
§        Συναυλίες  με παραδοσιακή μουσική του Β. Αιγαίου
§        Φεστιβάλ θεατρικών εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου
§        «Ζωντάνεμα» Πολιτιστικών Μνημείων με δραματοποίηση κειμένων συγγραφέων που έλκουν την καταγωγή τους από το Βόρειο Αιγαίο καθώς και διοργάνωση μουσικών  και άλλων εκδηλώσεων
§        Προβολή της ναυτικής παράδοσης και των εμπορικών διαδρομών Βορείου Αιγαίου
§        Φεστιβάλ Μαστίχας στη Χίο
§        Το Σαμιώτικο πεύκο και η παραδοσιακή υλοτομία στη Σάμο
§        Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για το  Β. Αιγαίο
§        Εικαστικές Εκθέσεις σε λατρευτικούς χώρους (μοναστήρια, τζαμιά, αρχαιοελληνικούς ναούς)
§        Προβολή Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και πολιτιστικής ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (6 ΔΡΑΣΕΙΣ)

Έξι δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που καλπάζει με αμείωτη ένταση περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης όπως είπε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου, ο κ. Κεγκέρογλου διευκρίνισε πως το υπουργείο Εργασίας έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης για την περίοδο 2013-2015, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στήριξης της επιχειρηματικότητας των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15-24 και 25-29 και μέχρι 35 ετών. 

Ειδικότερα πρόκειται για:

1. Θέσεις απασχόλησης μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, σχολεία κ.α.

2. Θεσμικές παρεμβάσεις για διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων 16-24 ετών με κοινοτικούς πόρους από 1-1-2014.

3. Επιδότηση της απασχόλησης άνεργων νέων έως και 29 ετών στον ιδιωτικό τομέα μέσω πρακτικής άσκησης.

4. Δημιουργία 20.000 νέων θέσεων απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως 35 ετών.

5. Σύμφωνο συνεργασίας των φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα για επέκταση του θεσμού της μαθητείας

6. Προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας (αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο η έναρξη υλοποίησης, για τη δημιουργία 2.000 συνεργατικών ομάδων).

zougla.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ 9.820 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται οι λίστες των υπουργείων με τους 9.820 εργαζόμενους που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και έως τα τέλη του μήνα θα  έχουν εξειδικευθεί οι θέσεις, κλάδοι ή διευθύνσεις που καταργούνται ανά υπουργείο.
Το αργότερο από τις 23 Σεπτεμβρίου οι υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες θα οδηγηθούν για 8 μηνες στην διαθεσιμότητα και μόλις οι 1609 θα γλιτωσουν, ενώ από τους υπόλοιπους (8211) οι μίσοι θα μείνουν χωρίς δουλεια.
Από το υπουργείο Εσωτερικών μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 3.000 άτομα (δημοτικοί αστυνομικοί), ενώ από το Υγείας 1.500 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό).
Παράλληλα, συμφωνα με δημοσιευματα στον Τυπο έτοιμο είναι το σχέδιο για την μετακίνηση 1.618 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε μονάδες υγείας και νοσοκομεία, όπου παρουσιάζονται ελλείψεις.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μετακινούνται από το Σπηλιοπούλειο (76), Αγία Βαρβάρα (230), Νοσοκομείο Πατησίων (199), Νοσοκομείο Πολυκλινική (331), Φλέμινγκ (300), Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης (235), υπουργείο Υγείας (10), γιατροί πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ (214) και Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος (23).
Οι «διαθέσιμοι» από τα υπόλοιπα υπουργεία έχουν ως εξής:
·         Υπουργείο Παιδείας: 1.500 (μόνιμο διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ-ΤΕΙ)
·         Αμυνας: 500 (πολιτικό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου)
·         Δημόσιας Τάξης: 500 (αδιευκρίνιστης προέλευσης)
·         Εργασίας: 600 (250 από ΟΑΕΔ, 200 από ΙΚΑ, 70 από ΟΑΕΕ, 30 από ΕΤΑΑ, 30 από ΟΓΑ και 20 από κεντρικές υπηρεσίες)
·         Οικονομικών: 400 (προσωπικό δευτεροβάθμιας-υποχρεωτικής εκπαίδευσης)
·         Πολιτισμού-Αθλητισμού: 500 (250 από διευθύνσεις Πολιτισμού, 100 από Αθλητισμού, αδιευκρίνιστο το υπόλοιπο)
·         Υποδομών: 750 (μηχανικοί, διοικητικοί και άλλο προσωπικό έκτακτων αναγκών θα μετακινηθεί σε περιφέρειες)
·         Αγροτικής Ανάπτυξης: 130 (ΔΕ-ΥΕ από όλες τις ειδικότητες)
·         Ναυτιλίας: 50 (23 ΥΕ και 25 από ΣΧΟΠ ΓΓ Αιγαίου)
·         Τουρισμού: 100 (εργαζόμενοι ΕΟΤ)
·         Περιβάλλοντος: 100 (κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων)
·         Μακεδονίας-Θράκης: 20
·         Δικαιοσύνης: 50
·         Ανάπτυξης: 100
·         Εξωτερικών: 20
Υπενθυμίζεται ότι χθες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Α” θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει ότι η κατάργηση ή η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων μπορεί να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα.

aftodioikisi.gr

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Α” θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει ότι η κατάργηση ή η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων μπορεί να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα.
Η τροπολογία προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της,  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και η οποία επιτρέπει τις χορηγίες στην ελληνική προεδρία.
Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών από Νικ. Κακλαμάνη και Πρ. Παυλόπουλο
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της νομιμότητας της τροπολογίας, οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Νικ. Κακλαμάνης επιτέθηκαν στον κ. Στουρνάρα, με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων να «απειλεί» τον υπουργό Οικονομικών με … αντικατάσταση.
Ο κ. Παυλόπουλος, σε ένα αιχμηρό σχόλιο κατά του κ. Στουρνάρα, είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται την κοινοβουλευτική διαδικασία ως τέστ κοπώσεως, αλλά την αντιμετωπίζουν με αίσθημα ευθύνης.
Ο κ. Νικ. Κακλαμάνης, από την πλευρά του σημείωσε ότι με την επίμαχη τροπολογία παρακάμπτεται ο έλεγχος της Βουλής, «πάει περίπατο ο πολιτικός έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Σε λίγη ώρα έχετε υπουργικό συμβούλιο, μεταφέρετε στον υπουργό Οικονομικών ότι με όσα λέει και πράττει ειδικά τελευταία, αν ευελπιστεί ότι μέσα από αυτά θα τον ανατρέψουμε, ματαιοπονεί, απλά θα τον αλλάξουμε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε».

aftodioikisi.gr

ΜΑΞΙΜΟΥ : ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΜΕΙΟΝ 10%


Την άποψη ότι η Δημόσια Διοίκηση εργάζεται με ρυθμούς μείον 10% εκφράζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, προετοιμάζοντας και τις χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο τόσο εντός του 2013 όσο και εντός του 2014.
Συγκεκριμένα σε «διαρροή» του Μεγάρου Μαξίμου λίγο πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης, συνεργάτες του Α. Σαμαρά, επιχειρώντας να δώσουν ένα «μέτρο» του πως εργάζεται σήμερα η ελληνική διοίκηση έλεγαν χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός εργάζεται στο 400%, εμείς στο 120%, το υπουργικό συμβούλιο στο 85% και η Δημόσια Διοίκηση στο  μείον 10%».
Πάντως, η συγκεκριμένη «διαρροή» πέραν της σκοπιμότητας για την «εξύψωση» του ίδιου του κ. Σαμαρά, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία αναφορικά με το Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της το δύσκολο έργο των 2.000 απολύσεων του 2013 και των 11.000 του 2014 αλλά και τις άνω των 17.000 «διαθεσιμοτήτων» του τρέχοντος έτους.

aftodioikisi.gr