Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΛΗΟ

Για τον Αντώνη Παληό

Του Κώστα Ζαφείρη
«στο καλό, καλέ μας φίλε»
Πέρασαν κάποιες μέρες από το αποτρόπαιο πρωινό του περασμένου Σαββάτου όταν, με ένα μήνυμα του φίλου Γ.Κ. στο facebook πληροφορήθηκα το θάνατο του Αντώνη του Παληού. Ήθελα να γράψω τόσα και τόσα, αλλά με έπνιγε το πένθος και η συγκίνηση. Και έπρεπε να αφήσω να κατακάτσει η σκόνη και η θλίψη. Όχι να χαθεί, αλλά να καλμάρει. Στο μεταξύ μίλησαν πολλοί, έκλαψαν πολλοί, συναντηθήκαμε πολλοί το απόγευμα της Δευτέρας στο «Νησί» να τον αποχαιρετήσουμε. Πολλοί και πολλές έχουν πει τα περισσότερα, και τα έχουν πει με τρόπο έξοχο. Χαθήκαμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου με τους δικούς του ανθρώπους, δώσαμε και πήραμε αγάπη… Και μια ξαφνική συννεφιά, σε τούτο το αμήχανο φθινόπωρο, συνόδευε τη στιγμή. Κι η θάλασσα είχε κυματάκια.

 Τρεις πινελιές…
Ο Αντώνης ήταν άνθρωπος χαρούμενος. Χαμογελαστός. Καλαμπουρτζής και καλόκαρδος. Το βροντερό του γέλιο γέμιζε το γραφείο του. Εκείνο το γραφείο το χαμηλοτάβανο Ροδοκανάκη και Παράσχου. Και το άλλο που έβλεπε στη θάλασσα και τον είχε μαγέψει. Εκεί όπου μας άφησε. Του έλεγες κάτι έξυπνο, κάτι αστείο και γελούσε απλόχερα. Μην φοβηθείς τους ανθρώπους που γελάνε, λέω.
Ήταν χαρούμενος γιατί δεν ήταν τσιγκούνης. Ήταν γενναιόδωρος. Συνεργαστήκαμε σε ατέλειωτες ώρες , νυχθημερόν. Ο άνθρωπος πάλευε για την επιχείρησή του, είχε τα οικονομικά  στο μυαλό του. Κι όμως όταν μια ιδέα τον γοήτευε , όταν κάτι τον συνέπαιρνε, έβαζε όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα για να γίνει η ιδέα πραγματικότητα.  Θυμάμαι στην παρουσίαση της «Αφάνειας» στην Αθήνα, η Στοά του Βιβλίου μας ζήτησε ένα αρκετά τσουχτερό ποσό  για την ενοικίαση της αίθουσας. «Να το μοιράσουμε» του είπα. Συμφωνήσαμε. Ουδέποτε πήρε το μισό που του αναλογούσε. Άστο, μου έλεγε,  ήταν ωραία βραδιά. Ακριβώς αυτό.
Ήταν Κομμουνιστής. Σπάνια το γράφω με Κ κεφαλαίο, αλλά τώρα πρέπει. Με το κόμμα του, είχε τις διαφωνίες του, όμως επέμενε να το γράφει πάντα με Κ κεφαλαίο. Κι εκεί κάναμε και πλάκα. Κι εμείς είχαμε διαφωνίες: σταλινικό τον ανέβαζα, ρεβιζιονιστή με κατέβαζε. Σίγουρα  είχε πάντα ευγένεια, χαμόγελο,  άκουγε. Στις μέρες μας που περισσεύουν τα μαχαίρια, οι οξύτητες, οι μπηχτές, ο αλληλοσκοτωμός, ο Αντώνης μπορούσε να σου πει με μπάσα φωνή την άποψή του, χωρίς να σε προσβάλλει, χωρίς να σε μειώσει. Αυτή είναι μια ευγένεια που έχει κατακτηθεί, με χρόνια δουλειάς, προσφοράς κι ανιδιοτέλειας.
Εκείνο το απόγευμα στον Άγιο Νικόλα στο Νησί… με τα φθινοπωρινά κύματα στο στενό Χίου – Τσεσμέ, το είπε καλύτερα όλων η κυρία Αθηνά με φωνή σπασμένη:

«Στο καλό, καλέ μας φίλε.»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ "Sprider Stores"


Ερώτηση για τα «Sprider stores» κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:
«Η επιχείρηση SPRIDER στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους εργατικό κόστος, προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για την υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο (άρθρο 99), αφήνοντας στον αέρα 800 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Κερδοφορίας που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τόσο στις χώρες που έκανε τις εισαγωγές, όσο και εδώ στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με μισθούς των 250 ευρώ κατά μέσο όρο, με τετράωρα στην πλειοψηφία τους, απλήρωτοι περίπου 4 μήνες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Σημειώνουμε ότι από το 2010 έχει προχωρήσει ήδη σε 600 απολύσεις.
Αυτή είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, που μάλιστα πολλοί προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους αναγκάστηκαν το προηγούμενο διάστημα να θυσιάσουν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους, μείωσαν τις απαιτήσεις τους. Στον κλάδο του Εμπορίου είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους, πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις. Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με σκοπό το κέρδος, που δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους στην ανάπτυξη και στην κρίση τους ρίχνει στην εξαθλίωση. Αυτό το δρόμο ανάπτυξης υπηρετεί η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Ολοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
  • Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, προκειμένου να καλυφθούν χρέη της επιχείρησης στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος».

ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ " ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Μία ακόμη δικαστική απόφαση που δικαιώνει  τους σχολικούς φύλακες εξέδωσε πρωτοδικείο της χώρας. Συγκεκριμένα , με το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία εφτά σχολικοί φύλακες  του Δήμου Χαλανδρίου επιστρέφουν στη θέση τους στα σχολεία της πόλης τους.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι σχολικοί φύλακες κατέθεσαν υπέρ τους ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γ. Κουράσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδικασθεί και η προσφυγή των υπόλοιπων σχολικών φυλάκων του Δήμου Χαλανδρίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

aftodioikisi.gr

ANOIΞΕ ΤΟ Leader ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2013

Άνοιξε το Leader Αλιείας και στη Χίο

Οκτωβρίου 4, 2013
Επιδοτήσεις από 60% σε ΜΗ ΑΛΙΕΙΣ που φτάνουν μέχρι και 65% σε ΑΛΙΕΙΣ, για ιδιωτικές επενδύσεις σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες (καταλύματα, χώροι εστίασης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταποίηση, επιλεγμένες υπηρεσίες, κ.ά.) σε 10 επιλεγμένους οικισμούς της Χίου (περιλαμβανομένων Ψαρών και Οινουσσών) προβλέπονται στα πλαίσια του προγράμματος LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ που προκηρύχθηκε χθες.  Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων η 11/12/2013.

H AEGEAN KATEBAZEI TO ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

"Η AEGEAN απαντώντας στην ανάγκη  για ακόμη χαμηλότερους ναύλους και μεγαλύτερη ευελιξία, εισάγει δυο νέες κατηγορίες εισιτηρίων στην οικονομική θέση, τις GoLight και Flex. Οι δυο αυτές νέες κατηγορίες που θα προσφέρονται παράλληλα, είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν στον επιβάτη την ευελιξία να επιλέγει το είδος του εισιτηρίου του με βάση τις προσωπικές του ανάγκες.Συγκεκριμένα:
  1. Εισιτήρια GoLight: Ταξιδεύετε  πιο οικονομικά, αφού οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 24 ευρώ για πτήσεις εσωτερικού (απλή μετάβαση, με όλους τους φόρους προς Αθήνα). Υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς μίας χειραποσκευής έως 8 κιλά.
  2. Εισιτήρια FlexΈχετε μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό του ταξιδιού σας, αφού μπορείτε να κάνετε απεριόριστες αλλαγές χωρίς χρέωση αλλαγής εισιτηρίου (rebooking fee). Έχετε τη δυνατότητα, χωρίς χρέωση,  να μεταφέρετε μία χειραποσκευή έως 8 κιλά και μία αποσκευή έως 23 κιλά. Τα ταξίδια εσωτερικού ξεκινούν από 59 ευρώ (απλή μετάβαση, με όλους τους φόρους προς Αθήνα).
Όποια κατηγορία εισιτηρίου κι αν επιλέξει κανείς, σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον αποσκευή, μπορεί να την αγοράσει από το www.aegeanair.com, το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, ή τα ταξιδιωτικά γραφεία με έκπτωση προαγοράς.



Με τα νέα προγράμματα, ο επιβάτης επιλέγει την κατηγορία που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του, απολαμβάνοντας πάντα την ίδια υψηλή ποιότητα υπηρεσιών της AEGEAN στο έδαφος και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τόσο με τις νέες κατηγορίες εισιτηρίων όσο και με τη σταθερές μειώσεις των ναύλων εσωτερικού για πέμπτη συνεχή χρονιά, η AEGEAN επιδιώκει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των επιβατών της για οικονομικές και ευέλικτες λύσεις.

Αξιοποιώντας την νέα υπηρεσία Low Fare Calendar που βρίσκεται στο web site της εταιρίας, οι επιβάτες έχουν πάντα τη δυνατότητα να εντοπίζουν την χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή για το ταξίδι τους, ειδικότερα εάν το προγραμματίζουν όσο πιο νωρίς μπορούν.

Οι νέες κατηγορίες εισιτηρίων  θα είναι διαθέσιμες για αγορά από τις 10 Οκτωβρίου 2013 και θα ισχύει για ταξίδια:
  • Εσωτερικού και προς/από Κύπρο         από 1 Νοεμβρίου 2013
  • Εξωτερικού                                                  από 15 Ιανουαρίου 2014

Οι νέες κατηγορίες εισιτηρίων δεν θα προσφέρονται   στα δρομολόγια από και προς: Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αθήνα-Φρανκφούρτη, Αθήνα- Μόναχο όπου θα συνεχίσει να ισχύει το παρόν σύστημα.
Τα Χρυσά Μέλη του προγράμματος Miles&Bonus, διατηρούν το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά μιας επιπλέον αποσκευής έως 23 κιλά, ανεξάρτητα από την κατηγορία εισιτηρίου με την οποία ταξιδεύουν.


LESVOSNEWS.GR

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ



Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος για τα εθνικά θέματα της Θράκης, σχολίασε ως εξής τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στο CNN Turk, σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης, τα τζαμιά και τους μουφτήδες:

«Ο κ. Νταβούτογλου, για μία ακόμη φορά, επιδίδεται σε εκβιασμούς, που είναι το γνωστό άθλημα της Άγκυρας.

Θα του συνιστούσα:

1ον Να διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών που αφορά στην απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας και της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα στον ιστορικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κυδωνιών (Αϊβαλί).

Αν δεν το κατάλαβε, αφορά καταγγελία εναντίον των τουρκικών Αρχών για «κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και ευθεία προσβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την Τουρκία, για μία ακόμα φορά, παρά τις επίσημες εξαγγελίες περί εκδημοκρατισμού, να εξακολουθεί να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων».

2ον Να «συμμαζέψει» τη δράση του πράκτορα Προξένου που έχει εγκαταστήσει στην Κομοτηνή, με προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μαύρο χρήμα, για τη «μισθοδοσία» χιλιάδων πρακτορίσκων στη Θράκη, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της Διπλωματίας και όλοι μαζί μη σεβόμενοι είτε τη συνθήκη της Λωζάννης είτε τους νόμους της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα.

3ον Να μαζέψει οριστικά τους ψευδομουφτήδες, όπως επίσης και όλους εκείνους τους «μισθοδοτούμενους» ιμάμηδες, που με το «θρησκευτικό έργο» τους επιβουλεύονται ως όργανα της Άγκυρας και την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Δεν θα υπενθυμίσω στον κ. Νταβούτογλου τις θέσεις της Διεθνούς Κοινότητας για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης. Ούτε θα του υπενθυμίσω ότι στη Μέκκα της μουσουλμανικής θρησκείας, την οποία σέβομαι απολύτως, απαγορεύεται η Λειτουργία Ορθόδοξης εκκλησίας ή ακόμα και οι επισκέπτες να φέρουν το σύμβολο του σταυρού. Ούτε θα του υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, στην οποία είναι Υπουργός, ενισχύει τους Ισλαμοφασίστες στη Συρία που σφάζουν στο γόνατο και τους Χριστιανούς.

Εν ολίγοις, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει την πρέπουσα απάντηση στους εκβιασμούς Νταβούτογλου, εκτός και εάν η πρωθυπουργική συνάντηση στους προθαλάμους του Κατάρ και η πρόσφατη επίσκεψη Βενιζέλου στην Άγκυρα, έχουν δρομολογήσει συμφωνίες που υποπτευόμαστε μεν αλλά επίσημα δεν γνωρίζουμε.

Και έχοντας, με εντολή του Προέδρου του Κινήματος Πάνου Καμμένου, η οποία επαναδιατυπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη της Κ.Ο., την κοινοβουλευτική ευθύνη για τα θέματα της Θράκης, κυρίως τα Εθνικά, τονίζω εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι η Θράκη είναι ενιαίο και αναπόσπαστο πολύτιμο και ιστορικό κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας, όπου κανένας τρίτος δεν πρέπει να τολμά να κοιτάει ούτε με λοξό βλέμμα.

Τέλος, οφείλω να θυμίσω στον κ. Νταβούτογλου ότι ακόμα περιμένω μία απάντηση στο ερώτημα που δύο φορές του απηύθηνα στη σύντομη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της ετήσιας Συνόδου του ΟΑΣΕ:

Τι θα πράξει η τουρκική κυβέρνηση για να σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια; Και τι θα πράξει επίσης, για να πάρει πίσω όλους εκείνους τους μουσουλμάνους «εποίκους» που έχει στείλει στην πατρίδα μας και που ζητάμε να επαναπροωθηθούν στην χώρα εξόδου τους;».


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ και η Μαρία Γιαννακάκη, Βουλευτής Β΄ Πειραιώς της ΔΗΜΑΡ, μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την οριστική αντιμετώπιση, νομική και θεσμική, των νέο-ναζιστικών κομμάτων.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνέλευσης, η οποία συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτές τις μέρες, κατέθεσαν Αίτημα (motion) με σκοπό τον καθορισμό γενικών νομικών αρχών για την αντιμετώπιση των νεοναζιστικών κομμάτων από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση.
Την πρόταση, που υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία, συνυπογράφουν 44 Βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Συνέλευσης και από 21 κράτη-μέλη.
Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης:
«Η άνοδος των νέο-ναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη: η αναγκαιότητα ανάπτυξης νομικών αρχών προς υπεράσπιση της πλουραλιστικής δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Πρόταση για απόφαση

Κατατέθηκε από τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, τη κ. Μαρία Γιαννακάκη και άλλα μέλη της Συνέλευσης.

Η Συνέλευση ανησυχεί για την άνοδο του νεο-ναζισμού στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα, και τη γενικευμένη έλλειψη ενός νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της ρητορικής του μίσους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει καθορίσει τα θεμέλια μιας δημοκρατικής και πλουραλιστικής ευρωπαϊκής κοινωνίας, βασιζόμενη στην ανοχή και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.

Δεν χωρεί ατιμωρησία στο αυξανόμενο κύμα της μισαλλοδοξίας, της
 ρατσιστικής βίας και των ρατσιστικών πολιτικών κομμάτων που στρέφονται εναντίον της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για αυτό το λόγο, η Συνέλευση θα πρέπει να εξετάσει τα διάφορα παραδείγματα των εθνικών συνταγμάτων και ποινικών δικαίων, αναφορικά με ταόρια που τίθενται στα εξτρεμιστικά κόμματα με σκοπό την υπεράσπιση ενός Συντάγματος βασισμένου στην πλουραλιστική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Υπό το πρίσμα αυτών των παραδειγμάτων και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Συνέλευση θα ορίσει τις γενικές νομικές αρχές σχετικά με το θέμα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑ 70% !


Σε ποιούς αιρετούς μειώνεται η σύνταξη κατά 70%!
Με ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, όλοι οι αιρετοί που λαμβάνουν σύνταξη, λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο ή σε Φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, υπόκεινται σε μείωση αυτής, κατά 70%.

epoli.gr

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Πρωτογενές πλεόνασμα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τη σημερινή παρουσίαση των στοιχείων του οκταμήνου, Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που μας φέρνουν πιο κοντά, στον βασικό στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, κατά τον Προϋπολογισμό 2013.
Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζειπρωτογενές πλεόνασμα (Συνολικά Έσοδα - Συνολικά Έξοδα)540,30 εκ. ευρώ.
Η εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων, αναλυτικά:

ΙΑΝ
ΙΑΝ-ΦΕΒ
ΙΑΝ-ΜΑΡ
ΙΑΝ-ΑΠΡ
ΙΑΝ-ΜΑΪ
ΙΑΝ-ΙΟΥΝ
ΙΑΝ-ΙΟΥΛ
ΙΑΝ-ΑΥΓ
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
ΕΣΟΔΑ

499,6

1.036,9

1.725,7

2.462,3

3.108,1

3.844,3

4.404,6

5.059,7
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
ΕΞΟΔΑ

286,6

766,5

1.303,2

2.089,5

2.616,2

3.297,5

3.976,8

4.644,6
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
213,0
270,5
422,5
372,8
491,8
 546,7
427,8
415,1
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

214,4

275,4

474,7

436,9

538,8

635,6

509,6

540,3
Στο οκτάμηνο (Ιανουαρίου - Αυγούστου), εάν συνυπολογισθούν, η καθαρή απόκτηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων - εκ των οποίων άλλων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης - καθώς και η καθαρή ανάληψη υποχρεώσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζει έλλειμμα, 118,3 εκ. ευρώ.

epoli.gr

"ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ"



Την Ελλάδα επισκέφθηκαν Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργου Σταυρακάκη. Στην αποστολή συμμετείχαν η εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κύρια διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μελλοντικό Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα διέπει την Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020, Constanze Krehlη εισηγήτρια της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Maria Irigoyen Perez, και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση που εξετάζει την ικανότητα των Κρατών Μελών να αρχίσουν εγκαίρως και με την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα τη νέα περίοδο προγραμματισμού της Πολιτικής Συνοχής, Derek Vaughan.
Κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά της Ελλάδας, καθώς επίσης και να επισκεφτούν τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, βλέποντας έτσι στην πράξη το πώς τα έργα αυτά μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ανάπτυξη των νησιών και τη ζωή των πολιτών.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η αποστολή των Ευρωβουλευτών βρέθηκε στη Ρόδο όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη, και με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την επόμενη ημέρα, η αποστολή μετέβη στη Χάλκη όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Χάλκης, Μιχαήλ Πάτρο, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη Χάλκη, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης, η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου Νήσου Χάλκης, η κατασκευή αποβάθρας στη θέση Κάνια, η αντικατάσταση αποχέτευσης του λιμανιού Εμπορειου, η κατασκευή του Πολυδύναμου Ιατρείου Χάλκης και η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης.

Στη συνέχεια, οι Ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν την Τήλο, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με την Δήμαρχο του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες της αποστολής επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα έργα χρηματοδοτούμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπως ο ΧΥΤΑ Τήλου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Τήλου, οι δρόμοι στην περιοχή Λιβάδια, όπου έχουν βελτιωθεί με τη συνδρομή των Διαρθρωτικών Ταμείων,  και το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων σκουπιδότοπων στις θέσεις Καβαλλάρια, Συκιας Βουνί και Πόρτες. 

Η αποστολή διανυχτέρευσε στην Τήλο και την επόμενη ημέρα συνέχισε την περιήγηση της στα διάφορα έργα. Επίσης, διεξήγαγε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Νισύρου, Νικόλαο Καρακωνσταντίνο. Η επίσκεψη της αποστολής των Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση με θέμα "Πολιτικές της ΕΕ για τις νησιωτικές περιοχές" που διεξήχθη στη Τήλο.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε Χάλκη και Τήλο, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους μαθητές που είχε προσκαλέσει ο Γιώργος Σταυρακάκης στις Βρυξέλλες, στις 18-20 Σεπτεμβρίου, με τους οποίους και συνομίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που ζουν στα μικρά νησιά αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αποστολής, η Constanze Krehl έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η επίσκεψή μας στα μικρά νησιά της Ελλάδας μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που σχετίζονται με τη διαβίωση σε μια περιοχή που είναι απομακρυσμένη από το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ότι τα χρήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, πάνε σε αναγκαία και χρήσιμα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Από τη μεριά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στηρίζουμε και επικροτούμε το έργο των τοπικών και περιφερειακών αρχών και αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι στη προσεχή περίοδο προγραμματισμού -που ξεκινά σε λίγους μήνες- η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταφέρει να συμπεριλάβει στους κανονισμούς για τα μελλοντικά Διαρθρωτικά Ταμεία διατάξεις που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών».   

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε: «Κοινή αίσθηση που αποκομίσαμε όλοι οι Ευρωβουλευτές μέλη της αποστολής μετά τις συναντήσεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, τους παραγωγικούς φορείς και από τις επί τόπου επισκέψεις στα αντίστοιχα έργα, είναι ότι, παρά τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα και τις προκλήσεις που συνδέονται με τη νησιωτικότητα, οι νησιωτικές περιοχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρολό στη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα, μέσω της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων. Πιστεύω ότι έγινε περισσότερο από ξεκάθαρο σε όλες τις συναντήσεις ότι εμείς ως Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στηρίζουμε έμπρακτα, στο πλαίσιο του νομοθετικού μας έργου, την οποιαδήποτε προσπάθεια, η οποία θα συνεισφέρει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια τέτοια αναπτυξιακή πορεία και θα βοηθήσει όλες τις περιφέρειες, και δη τις νησιωτικές, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα διαθέσιμα κονδύλια. Εναπόκειται πλέον σε όλους μας, και ιδιαίτερα στους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς- που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του τόπου τους- να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη χρηματοδότηση από τα νέα ΕΣΠΑ».

Τέλος, στην αποστολή συμμετείχε και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για θέματα νησιωτικής πολιτικής, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος τόνισε: «Η νησιωτικότητα δεν πρέπει να είναι απλά και μόνο μια έννοια που αναϕέρεται σε κείμενα και αποϕάσεις. Είναι μια πραγματικότητα, είναι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν εργάζονται και δημιουργούν στα νησιά και θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν, με αξιοπρέπεια και προοπτική. Κοινωνική συνοχή υπάρχει, όταν οι εθνικές και πολύ περισσότερο οι ευρωπαϊκές πολιτικές συμβάλλουν θετικά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική  πρόοδο των πολιτών ακόμη και του πιο δυσπρόσιτου νησιού, στο πιο απομακρυσμένο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 78.784 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΣΙΑΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ



«ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ; ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ»


Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 78.784 ευρώ στέρησε από το Ελληνικό Δημόσιο Επιτροπή του ΙΚΑ, δικαιώνοντας εργοδότη, παρά τις καταγγελίες για εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ και μη καταβολή ενσήμων, σε επτά εργαζόμενες, μεγάλης επιχείρησης στη Σάμο.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Και ζητά έρευνες σε βάθος, για το κατά πόσο υπάλληλοι του ΙΚΑ έχουν παίξει επιζήμιο ρόλο για τα συμφέροντα του Ιδρύματος και παράλληλα σε βάρος επτά απολυμένων γυναικών.

Οι καταγγελίες γίνονται από τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, ο οποίος στην Ερώτηση που ακολουθεί, περιγράφει απίστευτα γεγονότα, θα οποία ο Τέρενς Κουίκ θα τα θέσει υπόψη της Δικαιοσύνης, μόλις πάρει και την έγγραφη απάντηση από τον Υπουργό.

Επίσης ο Βουλευτής του Κινήματος θα επισκεφθεί και το Διοικητή του ΙΚΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

         ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΠΩΛΕΙΑ 78.784 € ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Κύριε Υπουργέ,

Το καλοκαίρι του 2011 ανακοινώθηκε σε όλους τους εργαζόμενους από τη Διεύθυνση μεγάλης επιχείρησης στη Σάμο, πως θα υπάρξει καθυστέρηση στη καταβολή του επιδόματος αδείας, λόγω της οικονομικής κρίσης και στενότητας που υπάρχει.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση, ήταν ιδιαίτερα επίπονη για τους εργαζομένους, εκείνοι την αποδέχθηκαν αναλογιζόμενοι το γενικότερο κλίμα που υπάρχει και προσδοκώντας πως κάποια στιγμή θα τους καταβληθεί το εν λόγω επίδομα.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Γαρυφάλλου, «το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε ανοιχτή ενημέρωση που έγινε απο τη Διεύθυνση της επιχείρησης προς όλους τους εργαζομένους, τους ανακοινώθηκε πως θα πρέπει να ξεχάσουν το οφειλόμενο επίδομα  που τους χρωστούσαν και πως το επίδομα του Δώρου των Χριστουγέννων θα τους καταβάλλονταν και αυτό μειωμένο.

»Και για να είναι κατοχυρωμένη η επιχείρηση, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα έγγραφο, που θα αναγραφόταν πως τους καταβλήθηκε κανονικά το επίδομα αδείας, αλλά και ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων.

»Σε αυτή την απαίτηση της επιχείρησης, αντέδρασαν, επτά (7) εργαζόμενες, τονίζοντας πως αυτά τα χρήματα ήταν χρήματα που δικαιούνταν και πως ήταν χρήματα ανάγκης και επιβίωσης για τις οικογενειές τους. Σημειωτέον πως οι περισσότερες από τις εργαζόμενες  ήταν για πάρα πολλά χρόνια στην επιχείρηση».

Και συνεχίζει η καταγγελία του Δημοσιογράφου - Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργου Γαρυφάλλου:

«Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ξεκινά και ο «Γολγοθάς» αυτών των γυναικών, αφού την επόμενη ημέρα πηγαίνοντας κανονικά στη δουλειά τους βρήκαν τις πόρτες κλειστές και τους απαγορεύτηκε η είσοδος.

»Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας αγώνας προσφυγών στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου προσπαθούσαν να διεκδικήσουν όλα τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα, απαιτώντας τις νόμιμες αποζημιώσεις, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσω της δικαστικής οδού, που μέχρι στιγμής τις δικαιώνει απόλυτα.

»Από την πλευρά της, η εργοδότρια εταιρεία τις διώκει με αγωγές, απαιτώντας από την κάθε μια από τις εργαζόμενες, χρηματική αποζημίωση 30.000 € και προσωποκράτηση 1 έτους για ηθική βλάβη»

Κύριε Υπουργέ, φτάνω στο πολύ ουσιαστικό κομμάτι της καταγγελίας αυτού του πολύ σοβαρού γεγονότος, για το οποίο πρέπει να ερευνήσετε αν υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε εργαζόμενους στο ΙΚΑ και όχι μόνο.

Αντιγράφω το κείμενο του Πολιτευτή μας:

«Σε όλη αυτή την περιπέτεια οι εργαζόμενες προχώρησαν και σε καταγγελία προς το ΙΚΑ κατά του εργοδότη, για εισφοροδιαφυγή προς το ασφαλιστικό ταμείο και διεκδίκηση ενσήμων που δεν τους είχαν αποδοθεί, αφού ενώ δούλευαν 6 ημέρες την εβδομάδα, η επιχείρηση τις παρουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια να απασχολούνται, σε 5νθήμερη εργασία.

»Αρχικά η καταγγελία έγινε δεκτή από το Τοπικό Υποκατάστημα του ΙΚΑ, αφού σε ελέγχους που πραγματοποίησε στην εργοδότρια εταιρεία, διαπίστωσε πως υπάρχουν πράγματι παραβάσεις και επέβαλε προστίματα ύψους 78.784 €.

»Μετά την εξέλιξη αυτή  ο εργοδότης κατέθεσε ένσταση (αίτηση θεραπείας) όπου έπρεπε να εξετασθεί από αρμόδια επιτροπή (Τ.Δ.Ε.) κάτι που έγινε στις 27 Απριλίου του 2013, ένα (1) χρόνο μετά την επιβολή των προστίμων, το Μάΐο του 2012.

»Αυτό που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στις 7 εργαζόμενες, ήταν η απόφαση της Επιτροπής του ΙΚΑ που δικαίωνε τον εργοδότη και στερούσε από το Ελληνικό Δημόσιο 78.784€.

»Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός πως η αρμόδια αυτή Επιτροπή έλαβε υπόψη της, τις καταθέσεις των 2 μαρτύρων του εργοδότη, αλλά δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τα στοιχεία των 7 εργαζομένων, με καταθέσεις, υπεύθυνες δηλώσεις πρώην εργαζομένων ακόμη και πολιτών (πελατών της επιχείρησης), που επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς των εργαζομένων.

»Το οξύμωρο βεβαίως είναι πως, παρ’ όλο που η Επιτροπή του ΙΚΑ δικαίωνε τον εργοδότη, λίγες ημέρες μετά, στις 15 Μαΐου 2013 στο Δικαστήριο που έγινε και ο εργοδότης χρησιμοποίησε το επιχείρημα αυτό (της δικαίωσης της Επιτροπής του ΙΚΑ) ως στοιχείο, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να δικαιώσει τις εργαζόμενες και να υποχρεώσει τον εργοδότη να προχωρήσει στις αποζημιώσεις των 7 εργαζομένων, ακόμη και μετά την ένσταση που έκανε κατά της απόφασης του δικαστηρίου (προσωρινή διαταγή) που ήταν επίσης απορριπτική για τον ίδιο.

»Όλη αυτή η διαδικασία και η συμπεριφορά ανάγκασε τις εργαζόμενες να προσφύγουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Σύρου κατά της απόφασης της Τ.Δ.Ε. του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, κάτι που εξαρχής έπρεπε να γίνει από τη Διοίκηση του Ασφαλιστικού Ταμείου, αφού στερούνταν το Ελληνικό Δημόσιο ενός σημαντικού ποσού ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες οικονομικές εποχές και συνθήκες που επικρατούν».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Για ποιο λόγο και με ποια αιτιολογία ακυρώθηκαν από την Επιτροπή (Τ.Δ.Ε.) τα πρόστιμα που επιβλήθησαν στην παραπάνω επιχείρηση;

2.Γιατί τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν την Εισήγηση του Υποκαταστήματος που πρότεινε την απόρριψη της ένστασης του εργοδότη;

3.Τι παραπάνω έλαβαν υπόψη τα μέλη της Επιτροπής (που δεν είχαν καν ιδία άποψη) και οδηγήθηκαν σε περιφρόνηση ακόμη και του ελέγχου της αρμόδιας Υπηρεσίας, προκαλώντας οικονομική βλάβη των εργαζομένων και το Ταμείο στερήθηκε εισφορές ετών; 

4.Πώς δικαιολογείτε το «χάρισμα» χιλιάδων ευρώ (78.784,4) σε μια επιχείρηση που καταγγέλλεται ότι επί χρόνια εκμεταλλεύεται την ανάγκη του προσωπικού της και αποφεύγει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Κράτος, όταν όλοι γνωρίζουμε τη δυσχέρεια των οικονομικών του ΙΚΑ;

5.Πώς μπορεί να εξηγηθεί από μέρους σας η έως τώρα αδράνεια του Υποκαταστήματος που δεν έχει προβεί, όπως όφειλε στη προσβολή της πρωτοφανούς και εξαιρετικά βλαπτικής για το Ταμείο απόφασης της Επιτροπής στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια;

6.Γνωρίζετε πως αυτό που δεν έκανε το αρμόδιο Υποκατάστημα, ανάγκασε τις απολυμένες εργαζόμενες (και ακόμη είναι όλες άνεργες) να καταθέσουν αυτές προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον;

7.Είναι δυνατόν να υποχρεώνεται ο απλός πολίτης που ήδη έχει καταρρακωθεί οικονομικά και ηθικά να μπαίνει σε νέους δικαστικούς αγώνες λόγω της αδιαφορίας και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

8.Δεν επιβάλλεται να αποδοθούν ευθύνες για τη μη εφαρμογή του Νόμου και για την τόσο ακραία περιφρόνηση στοιχειωδών κανόνων δικαίου;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ



ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ν.Ο.Χ.

     Αγαπητέ Πρόεδρε

     Μετά την επάξια ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση του Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Χίου, παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο έργο σας.
     Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα καταβάλετε με φιλότιμο και μεράκι κάθε προσπάθεια για την αποδοτικότερη λειτουργία του Ομίλου. Η αξιοποίηση του ντόπιου έμψυχου δυναμικού, καθώς και η συμπαράσταση που τόσα χρόνια επιδεικνύει η κοινωνία της Χίου προς το Ν.Ο.Χ. θα δώσουν, έστω και μακροπρόθεσμα, αποτελέσματα που θα μας κάνουν όλους περήφανους.
    Διαβιβάστε παρακαλώ τα συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές μου και στα άλλα άξια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας.
     Εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχίες στο έργο σας.


                                                                      Με εκτίμηση



                                                          ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
                                                         Δήμαρχος Χίου
                                                                                  



KΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ



Δυστυχώς οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν πολύ γρήγορα! Αυτό ακριβώς εννοούσε η αντικαπιταλιστική αριστερά και οι περισσότερες συλλογικότητες του αγώνα, όταν λέγαμε εξ΄ αρχής ότι η αποκάλυψη, η τιμωρία και συνολικότερα η πάλη κατά του σύγχρονου φασισμού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των πολιτικών σχεδίων της μαύρης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τυφλή η αστική δικαιοσύνη, και κυρίως... ανεξάρτητη. Ελεύθεροι αφέθηκαν ήδη οι 3 χρυσαυγίτες βουλευτές και άλλοι κατηγορούμενοι και δεν γνωρίζουμε τι άλλο θα δούμε στην δικαστική και νομική πορεία της υπόθεσης των εγκλημάτων των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Όταν βέβαια συλλαμβάνεται κάποιος διαδηλωτής στο σωρό, μπορεί να προφυλακιστεί για μήνες (ή και χρόνια χωρίς δίκη, όπως στην περίπτωση του Κ. Σακκά πρόσφατα), ενώ οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που υπερασπίζουν τον τόπο τους από τις πολυεθνικές χρυσού προφυλακίζονται άμεσα και χωρίς συζήτηση... Αναρωτιόμαστε επίσης, κατά πόσον ασχολήθηκαν και στο νησί μας οι αρμόδιοι με την καταγγελία για την απειλητική κατά της ζωής κομμουνιστών ανάρτηση, στο blog της νομαρχιακής επιτροπής της Χρυσής Αυγής στη Χίο (βλ. προηγούμενες ανακοινώσεις μας για το θέμα).
Ακόμα πιο σοβαρά γίνονται τα πράγματα με την ταυτόχρονη πολιτική προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αναπτύξει την περίφημη θεωρία των "δυο άκρων". Έτσι, η κυβέρνηση δια στόματος Σαμαρά επιμένει στην αντιδραστική και επικίνδυνη θεωρία των δυο «άκρων», διευκρινίζοντας μάλιστα -σε ομιλία του κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στις ΗΠΑ- ότι τώρα «είναι καιρός να συντρίψουμε και το άλλο άκρο, αυτούς που ζητούν έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ»!!! Μια δήλωση άκρως επικίνδυνη, που δείχνει τους πραγματικούς στόχους-και φόβους-του συστήματος.
Μόνο η πάλη των εργαζομένων και του λαού, η κλιμάκωση της αντιφασιστικής πάλης και η σύνδεσή της με τις εργατικές αντιστάσεις ενάντια στα Μνημόνια αλλά και ο αγώνας για να ανατραπεί η κυβέρνηση, μπορεί να συντρίψει το φασισμό και να δώσει διέξοδο ελπίδας απέναντι στη βαθιά κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κρίση στην οποία έχουν ρίξει την ελληνική κοινωνία οι αστικές δυνάμεις και οι πολιτικές εκφραστές τους.
Η συγκυβέρνηση και τα επιτελεία της... διατύπωσαν την ανιστόρητη και αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» επιδιώκοντας να ταυτίσουν στη συνείδηση του λαού τη μαφιόζικη και εγκληματική δράση των ταγμάτων θανάτου με την ανοιχτή μαζική αντίσταση του ελληνικού λαού.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση και το κράτος «θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για μια ποιοτική τομή στον κρατικό αυταρχισμό μέσα από ένα αποπνικτικό θεσμικό πλαίσιο περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στο όνομα της «καταπολέμησης της βίας», απαιτώντας ταυτόχρονα δηλώσεις νομιμοφροσύνης από την Αριστερά και ένταξή της στο «συνταγματικό τόξο» της υποταγής. Για να κλιμακώσουν την επιχείρηση εκφοβισμού των αντιστεκόμενων απεργών και εργαζόμενων και τη στοχοποίηση των πιο ριζοσπαστικών και ανυπότακτων δυνάμεων του κινήματος.
Σε αυτό τον τόπο η εργατική τάξη, η νεολαία, η αγροτιά έχουν δείξει πολλές φορές ότι ξέρουν να υψώνουν το ανάστημά τους, να αντιτάσσουν «πύργο ατίθασο» στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, το φασισμό, να οργανώνονται, να παλεύουν και να νικούν!
Κανένας εφησυχασμός λοιπόν! Όλοι στη μάχη και τους αγώνες! Με τον οργανωμένο λαό και την αποφασιστική πάλη, για να τσακίσουμε φασισμό και μνημόνια, κυβέρνηση, κεφάλαιο και τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ "ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ. ΟΧΙ ΠΟΝΟ !"




Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πανελλαδική αιμοδοσία με τίτλο «Χάρισε ζωή. Όχι πόνο!». Εθελοντές αιμοδότες συμμετείχαν στην πρωτοβουλία  για την υποστήριξη της τράπεζας αίματος τη ΟΝΝΕΔ. Η δράση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή σε 23 κεντρικές πόλεις της Ελλάδας.
 ν πρωτοβουλ
Επιλέξαμε τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας, για να τονίσουμε την σημασία της καταδίκης οποιασδήποτε μορφής βίας, και δώσαμε αίμα, τώρα που οι ανάγκες για τροφοδοσία στις τράπεζες αίματος είναι μεγάλες. Γυρνάμε την πλάτη μας λοιπόν στο μίσος που οδηγεί στο διχασμό και χαρίζουμε τη ζωή σε εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Με το πέρας της εκδήλωσης, η Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, Αριστέα Διαμαντοπούλου, δήλωσε:

«Το μήνυμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Δεν πρέπει στο εξής, να χαθεί άλλο αίμα μέσα από πράξεις βίας. Έτσι, την ιδιαίτερη αυτή ημέρα, δίνουμε συμβολικά αίμα για τη ζωή. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τις εθελοντικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων. »


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Αλλαγές στον τρόπο χορήγησς αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους προβλέπει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που θέτει σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται μια σειρά θεμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται αδικίες απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου, δήλωσε σχετικά:
«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου. Βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο τον δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη. Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας. Δέσμευσή μου η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα “χτίσουμε” με τους άξιους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες».
Σε σχέσεις με τις άδειες δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται οι εξής ρυθμίσεις:
1. Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
2. Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα. Τέλος, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό.
3. Όσον αφορά στις γονικές άδειες παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

aftodioikisi.gr