Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Δ.ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ :" ΠΛΥΘΕΙΤΕ ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ"


Ηταν μια μεγάλη στιγμή για τους κατοίκους του μικρού νησιού η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου. ΟΔήμος Οινουσσών επέλεξε να εκφράσει τον ενθουσιασμό και την αγωνία του για τις εντυπώσεις με τις οποίες θα έφευγαν οι επισκέπτες, τοιχοκολλώντας οδηγίες προς τους κατοίκους ώστε να είναι καθαροί, καλοντυμένοι και… ξυρισμένοι.
Η ανακοίνωση
«Στις 8/10/2013 και από τις 14.00 έως τις 23.00 το κρουαζιερόπλοιο EUROPA 2 της γερμανικής εταιρείας HAPAG LLOYD θα πιάσει στην Εγνούσα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας έχουμε τέτοιαν επίσκεψη. Από πλευράς της εταιρείας αυτή είναι μια δοκιμαστική επίσκεψη. Αν οι επισκέπτες μείνουν ευχαριστημένοι, θα ακολουθήσουν και άλλες. Αν όχι, δεν θα μπει στο πρόγραμμά της και δεν πρόκειται να επαναληφθεί και ο τόπος θα ζημειώσει…».
…«Εμφάνισις προσώπων και υπηρεσιών: επιμελημένη (ξυρισμένοι, καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι). Χαμόγελο! Καλημέρα! Φιλοξενία! Εξυπηρέτησις! Προθυμία! Ζεστασιά!»…
Α να μην ξεχάσουμε σε όσους επισκεφθούν τις Οινούσσες να ζητήσουν μεταξύ άλλων να ξεναγηθούν και στη… Μονάδα Αφαλάτωσης, στο Φαρμακείο και στο Ιατρείο!

aftodioikisi.gr

"ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χίο (5/10/2013) – με την ευκαιρία της τέλεσης των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων – η ¨Ημερίδα¨ για τα αναβολικά με συνδιοργανωτές τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ και την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨
Επίσης τιμήθηκε ο Γ. Κατσιμπάρδης, με ειδική πλακέτα, ως θεμελιωτής των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, που τελούνται με επιτυχία 25 χρόνια τώρα, εναλλάξ σε καθένα από τα νησιά του Αρχιπελάγους.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί, 5 Οκτωβρίου, στη Χίο με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, ¨Ημερίδα¨ που διοργάνωσε ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ με την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, είχε δε  τίτλο «Αναβολικά, σαν τη ¨λερναία ύδρα¨ χτυπούν τον αθλητισμό». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. ΜΑΡΚΟΣ, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ, ο γ.γ. και πρώην πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ, ο βουλευτής Χίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ο πρώην γ.γ. Αθλητισμού ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και σύμβουλος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΟΥΣ, ο έφορος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΩΣΣΟΣ, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ, τεχνικοί σύμβουλοι και πολλοί αθλητές και αθλήτριες.
    Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. ΜΑΡΚΟΣ – ο οποίος παρακολούθησε μέχρι το τέλος την εκδήλωση – τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αγαπητές κυρίες και κύριοι αυτό το συνέδριο που γίνεται σήμερα είναι ό,τι καλύτερο για την ενημέρωση της νεολαίας μας, ένα πραγματικό ¨προσκλητήριο¨ για τη συμμετοχή και των ίδιων των αθλητών και αθλητριών στο αγώνα κατά της μάστιγας των αναβολικών (…)  ». Η τοπική μας Εκκλησία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι τα αναβολικά βλάπτουν βέβαια το σώμα, σκοτώνουν όμως και την ολυμπιακή ιδέα ενώ, παράλληλα, και αυτό είναι το κυριότερο, ζημιώνουν την ψυχή των ανθρώπων, καθώς η χρήση τους αποτελεί επί της ουσίας δόλια πρακτική, με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στο πνευματικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο».   
Στο μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας αυτή και σας εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός της συνεργασίας του Σ.Ε.Γ.Α.Σ  και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ προκειμένου να θέσουν απ’ άκρη εις άκρη στην Ελλάδα, με τη διοργάνωση τέτοιων ¨Ημερίδων¨, το κρίσιμο ζήτημα των αναβολικών που καίει και στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές (…) Ο χαρακτηριστικός τίτλος της ¨Ημερίδας¨: «Αναβολικά, σαν τη ¨λερναία ύδρα¨ χτυπούν τον αθλητισμό» αποδεικνύεται κυριολεκτικός, αφού και τελευταία έχουμε θρηνήσει θύματα των αναβολικών Έλληνες παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες (…) Μόνο αγώνες, όπως ο δικός σας, μπορούν να επαναφέρουν το ιδεώδες του ολυμπιακού πνεύματος που τόσο βάλλεται τελευταία».
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας και πρώην πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ εξήρε το γεγονός ότι η Ομοσπονδία δεν έχει, για πρώτη φορά φέτος, κανέναν με θετικές ενδείξεις για χρήση αναβολικών, μολονότι εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες μετείχαν στους Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών και σε πάρα πολλούς Διεθνείς Αγώνες (…) «Πρέπει να παραδεχθώ», κατέληξε ο κύριος Σεβαστής, ότι αυτό πιστώνεται και στον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ με την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, καθώς ο Γ. Κατσιμπάρδης, και οι εκλεκτοί συνεργάτες του, οργανώνουν τις ¨Ημερίδες¨ έτσι ώστε να ενημερώνονται, με άψογο επιστημονικό τρόπο, από ειδικούς εισηγητές, οι αθλητές και φίλαθλοι πάνω στα θέματα αυτά».
Ο βουλευτής Χίου ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ είπε μεταξύ άλλων: «Το θέμα της σημερινής ¨Ημερίδας¨ απασχολεί, και πρέπει να απασχολεί, όχι μόνο την αθλητική κοινότητα, αλλά σύσσωμη την κοινωνία (…) Το φαινόμενο της χρήσης παράνομων ουσιών στο χώρο του αθλητισμού είναι κρίκος μιας αλυσίδας που έχει σχέση ακόμη και με οικονομικά συμφέροντα, αφού η μέγιστη αθλητική επίδοση είναι το ζητούμενο για λόγους προβολής των εταιρειών που εμπλέκονται, ως χορηγοί αθλητών και αθλητριών και, άρα, επιδιώκουν και αυτές τη μέγιστη αθλητική απόδοση.
Τέτοιες εκδηλώσεις χρειάζεται να γίνονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου ανθεί ο αθλητισμός. Θα πρότεινα μάλιστα η κεντρική ομιλία του κυρίου Κατσιμπάρδη, οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων και ιδιαίτερα εκείνης του μητροπολίτη μας κ. Μάρκου και, ασφαλώς, οι εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών κυρίων Δημήτριου Γάκη, Πάνου Μπιτσαξή, Πολυξένης Αργειτάκη και Θεόφιλου Πυλιανίδη, να αποτυπωθούν σε ένα έντυπο που θα μπορούσαν να εκδώσουν οι διοργανωτές το οποίο να φτάσει σε όλα τα Αθλητικά Σωματεία, ακόμη και στα Σχολεία».  
Ο Χρήστος Καραχάλιος, διευθυντής του Γραφείου του κυρίου ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, μετέφερε για λογαριασμό του βουλευτή Χίου, τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Θέλω να συγχαρώ τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ για την οργάνωση στην πόλη μας της ενημερωτικής αυτής ¨Ημερίδας¨, που μάλιστα την αφιερώνουν στη μνήμη των μεγάλων ολυμπιονικών συμπολιτών μας Χρήστου Μάντικα και Νίκου Σύλλα. Αθλητών με ήθος και συντροφικότητα απέναντι στους συναδέλφους τους, που δεν έχουν καμιά σχέση με εκείνους που σήμερα χρησιμοποιούν αναβολικά για να κλέψουν νίκες και ρεκόρ από τους συναθλητές τους».
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ στην κεντρική εισήγησή του ανέφερε τα εξής: «Ορισμένοι, καλόπιστα ή κακόπιστα, θεωρούν ότι η χώρα μας πλήττεται από τη μάστιγα των αναβολικών. Η αντίληψη αυτή είναι λαθεμένη διότι ναι μεν στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν φαινόμενα χρήση των αναβολικών σε πολλά αθλήματα, από πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως ότι ξένες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική αντιμετωπίζουν τεράστια σκάνδαλα σε σχέση με το ντόπινγκ. Παγκόσμιοι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες τους αποκαλύπτονται συνεχώς ντοπαρισμένοι, όπως αυτά καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη από τα Μ.Μ.Ε, συγκλονίζουν δε τις κοινωνίες των χωρών αυτών (…) Στην Αμερική, για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε ότι  από τους 10 καλύτερους ολυμπιονίκες, στην ιστορία των 100 μέτρων, μόνο ο Μπόλτ δεν έχει εμπλακεί, ενώ οι ολυμπιονίκες Αμερικανοί Μέιλι, Γκάτλιν, Γκέι, οι Τζαμαϊκανοί Μπλέικ και Πάουελ και τρεις ακόμη, έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι. Ανάλογος είναι και ο αριθμός των γυναικών αθλητριών που βρέθηκαν ντοπαρισμένες, ενώ είχαν πετύχει ολυμπιακές νίκες και παγκόσμια ρεκόρ, με πρώτη την Αμερικανίνα Μάριον Τζόουνς, η οποία μάλιστα φυλακίστηκε για έξι μήνες.
·         Πάμε, τώρα, στο αμερικάνικο φούτ-μπώλ, όπου τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν ¨σημεία και τέρατα¨. Συγκεκριμένα αθλητής της Εθνικής Ομάδας, ο Τζοβάν Μπέλτσερ, στις 2 του Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου, έχοντας κάνει χρήση αναβολικών, σκότωσε στο σπίτι τους την 22χρονη ανυποψίαστη γυναίκα του και, στην συνέχεια, πήγε στο Γυμναστήριο όπου και αυτοκτόνησε.
Το περιστατικό αυτό, πήρε πιο δραματικά χαρακτηριστικά με όσα επακολούθησαν, καθώς ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Κάνσας Σίτυ, ο οποίος διερεύνησε την υπόθεση, δήλωσε ανερυθρίαστα – προφανώς για να αποσείσει τις ευθύνες του – ότι: «ο κόσμος του αμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι ο υπαρκτός κόσμος όπου όλοι πρέπει να μάθουν να ζουν με το ¨χυμό¨ από τις ενέσεις με τα αναβολικά».

·      Ακόμη μεγαλύτερο είναι το διπλό σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλονίζει σήμερα τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες, γνωμοδότηση καθηγητών του Πανεπιστημίου της Λειψίας – ύστερα από πολυετείς έρευνες και μελέτες – αποφάνθηκε ότι, κατά την εικοσαετία 50-70, υπήρχαν αθλητές που έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες, έκανε δε μνεία και για την ομάδα του ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954. Οι ίδιοι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Λειψίας, ανέφεραν ότι πενήντα δύο (52) Ανατολικογερμανοί αθλητές και αθλήτριες έπαιρναν αναβολικά, τα οποία προκάλεσαν σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά και στην υγεία των παιδιών τους. Μάλιστα δεκατρείς (13) από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο, ενώ οι υπόλοιποι ομολόγησαν ότι είχαν τάσεις αυτοκτονίας, ορισμένοι δε έκαναν και απόπειρες αυτοκτονίας.
Επίσης, μόλις πριν από δύο μήνες, και συγκεκριμένα στις 5 Αυγούστου, δόθηκε στη δημοσιότητα μέρος μιας άλλης έρευνας, Γερμανικού Πανεπιστημίου εκείνου του Humboldt, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι ποδοσφαιριστές της Γερμανίας, που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ του 1966, βρέθηκαν θετικοί στην εφεδρίνη, δηλαδή ήταν ντοπαρισμένοι.

·         Ερχόμαστε, τώρα, σε ένα άλλο άθλημα, και σε μια άλλη χώρα, την Ισπανία, όπου πρόσφατα βρέθηκε ντοπαρισμένος ο περίφημος ποδηλάτης Αλμπέρτο Κοντοδώρ – τρείς φορές νικητής του ¨Tour De France¨. Ήταν μια αποκάλυψη που έφερε σε δύσκολη θέση την Ομοσπονδία Ποδηλασίας της χώρας αυτής, καθώς ήδη βαρύνεται με αμέτρητα περιστατικά ποδηλατών που έκαναν χρήση αναβολικών.
Το θέμα, όμως, αυτό πήρε φωτιά όταν ένας άλλος, Αμερικανός τούτη τη φορά ποδηλάτης ο, επίσης περίφημος Λάνς Άρμστρονγκ – επτά φορές νικητής του ¨Tour De France¨ – παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση αναβολικών και, το κυριότερο, ότι τον κάλυπταν παράγοντες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Αυτό έχει βάλει σε δοκιμασία τη Δ.Ο.Ε. διότι, αν αποδειχθεί η καταγγελία, η μεγαλύτερη στον κόσμο Αθλητική Αρχή είναι υποχρεωμένη να αποκλείσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, και συνεπώς τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες όλων των χωρών, από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

·      Πέρα, όμως, από τους θανάτους, τις ¨βλάβες¨ που προκαλούνται στους αθλητές και τις αθλήτριες, ακόμη και στα παιδιά τους, από τη χρήση αναβολικών, έχουν σημειωθεί και κάποια κωμικοτραγικά, θα έλεγα, περιστατικά τα οποία καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Πρόκειται για ομαδικά κρούσματα γυναικών αθλητριών, που με την αλόγιστη χρήση αναβολικών, πήραν ανδρικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα τέσσερεις πρωταθλήτριες βρέθηκαν να έχουν χρωματόσημα ΧΥ, τα οποία κανονικά έχουν μόνο άνδρες. Οι υπεύθυνοι της IAAF σήκωσαν τα χέρια ψηλά, μη γνωρίζοντας τι να πράξουν. Επιστήμονες, όμως, από διαπιστευμένα Νοσοκομεία της Νότιας Γαλλίας τους πρότειναν «τέτοιες αθλήτριες να μπορούν να παίρνουν μέρος σε αγώνες μεταξύ γυναικών, αφού όμως πρώτα υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης των ανδρικών γεννητικών τους οργάνων, που τους έχουν δημιουργήσει τα αναβολικά, και στη συνέχεια, με πλαστικές εγχειρήσεις, να ¨φτιάχνουν¨ πάλι τα γυναικεία γεννητικά τους όργανα…

... Σε τέτοια καταβαράθρωση σπρώχνουν τον αθλητισμό διάφοροι παράγοντες και επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με φιλοχρήματους τεχνικούς συμβούλους που έχουν όλοι τους συντελέσει στην εμπορευματοποίηση των αρχών και αξιών του ολυμπισμού και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα»    

"ΒΟΜΒΑ" ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΓΙΑ 12.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


Απολύσεις 12.000 εργαζομένων στους δήμους που είτε έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά είτε με αναξιοκρατικά κριτήρια προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.Μάλιστα, ο κ. Γρηγοράκος όχι μόνο επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»για απόλυση του 40% των 25.000 «διαθέσιμων» του 2013, που είχε διαψεύσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά ανέβασε τον αριθμό ακόμη και στους 15.000!:  «Το 40% των διαθέσιμων θα φύγει, 12.000 με 15.000» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους δήμους τόνισε ότι «η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πλαστά χαρτιά, φτάνουν το νούμερο που ζητάει η τρόικα, 10-12 χιλιάδες», είπε χαρακτηριστικά στο mega ενώ όταν του ζητήθηκε να πει αν εννοεί μόνο πλαστά δικαιολογητικά ή και αναξιοκρατικές προσλήψεις, διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλα μαζί.
«Σε 20 ημέρες θα έχουμε και τα ονόματα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να ξέρουμε ότι αυτό που συνέβαινε παλιά με την εκλογική πελατεία των δημάρχων και όλων των ανθρώπων των ΟΤΑ έχει τελειώσει…. Να προχωρήσουμε προς αυτό, διότι πιστεύω ότι θα ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα, αυτοί που θα φύγουν έχουν προσληφθεί στους ΟΤΑ χωρίς κριτήρια» πρόσθεσε με έμφαση.
Πάρτι στους δήμους και τα νομικά πρόσωπα
Μάλιστα ο κ. Γρηγοράκος έκανε λόγο για πάρτι προσλήψεων στους δήμους τα νομικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης και όλους τους οργανισμούς τους από το 2003 έως το 2011: «Εκεί έχει γίνει μεγάλο πάρτι προσλήψεων, αδιαφανών, αναξιοκρατικών και αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε οριζόντιες απολύσεις. Εκεί λοιπόν, όσοι δεν έχουν τα προσόντα και έχουν καταθέσει πλαστά χαρτιά θα πάνε στο σπίτι τους» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα νούμερο από όλους αυτούς που δεν είναι με τα νόμιμα προσόντα προσληφθέντες και αυτή τη στιγμή ταυτοποιούμε τα ονόματα».
Σε ό, τι αφορά πάντως τη διαδημοτική κινητικότητα είπε πως «εκεί έχουμε βρει ότι δεν μας περισσεύει κόσμος. Πάμε περίπου στα ίσα».

aftodioikisi.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ

Στρατής Γδύσης        
Σ. Τσουρή 11, 1ος όροφος     Τηλ – fax: 2271-043497    Κινητό: 693-2666428
  

Χίος, 10/10/2013

Το μελετητικό γραφείο του ΣΤΡΑΤΗ ΓΔΥΣΗ σας ενημερώνει ότι από την ΕΤΑΧ προκηρύχθηκε το LEADERΑλιείας για το Νομό Χίου.
Το πρόγραμμα ενισχύει τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης και χώρων εστίασης και αναψυχής, μικρών βιοτεχνικών μονάδων και οικοτεχνίες, χειροτεχνίες, παραγωγή ειδών παραδοσιακής τέχνης, παραγωγή παραδοσιακών ειδών διατροφής, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, δραστηριότητες άθλησης και ψυχαγωγίας, μετατροπή αλιευτικών σκαφών σε τουριστικά, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων κ.λ.π.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε πρότασης ανέρχεται σε 300.000 ευρώ για περιπτώσεις εκσυγχρονισμού, 500.000 ευρώ για ιδρύσεις νέων μονάδων και 700.000 ευρώ για τα καταλύματα.
Το ποσοστό επιχορήγησης καθορίζεται σε 60 % και για τους αλιείς  ανέρχεται σε 65 %.
Επιλέξιμες περιοχές είναι τα Δημοτικά Διαμερίσματα Βικίου, Καρδαμύλων, Σιδηρούντος, Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου, Λιθίου, Μεστών, Δαφνώνος, Ψαρών και Οινουσών.
Η προθεσμία υποβολής φακέλων είναι μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2013.

"ΣΠΑΝΕ " ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ


Το σπάσιμο μεγάλων νησιωτικών δήμων, όπως η Λέσβος και η Κέρκυρα, προδιαγράφει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ, το οποίο έφτασε προς διαβούλευση στα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ.
Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα να ανακαθορίζονται τα όρια τοπικών κοινοτήτων δήμων άνω των 100.000 κατοίκων μετά από σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.
Με τον Καλλικράτη εφαρμόστηκε η αρχή «ένα νησί, ένας δήμος», η οποία θα πάψει να ισχύει για την Κέρκυρα που μπορεί να σπάσει σε τρεις δήμους (δήμος Κέρκυρας, δήμος Νότιας Κέρκυρας και Δήμος Βόρειας Κέρκυρας) και για τη Λέσβο που μπορεί να σπάσει σε τέσσερις δήμους (Μητιλήνης, Ολύμπου, Ταξιαρχών και Ερεσού).
Όπως αναφέρεται στο Έθνος , στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι η δημιουργία περισσότερων του ενός ΟΤΑ σε νησιά προτείνεται λόγω των μεγάλων αποστάσεων και των αναγκών που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.
Αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν και σε πολιτικό επίπεδο, όπως σημειώνουν Τα Νέα, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ είχε θεσμοθετήσει τον «Καλλικράτη».

aftodioikisi.gr

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑμεΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΧΙΟΥ


 



 Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ενημερώνει ότι ξεκίνησε η χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας (Αερ. Ροδοκανάκη 37, τηλ. 22713 52616-18)  και από τα ΚΕΠ των Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. 

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ο ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


Στη Δικαιοσύνη ο Υπ. Εσωτερικών για τη μεταφορά των μαθητών
Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ζητώντας τη διερεύνηση ευθυνών εκ μέρους των μεταφορέων, για το ενδεχόμενο διακινδύνευσης της ασφάλειας των μαθητών.
Αφορμή στάθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τη μεταφορά των μαθητών στην Περιφερειακή Ενότητα της πόλης.
Ο Υπουργός καταγγέλλει την τακτική της επιλεκτικής εκτέλεσης δρομολογίων από ορισμένους μεταφορείς, οι οποίοι αρνούνται την πραγματοποίηση άλλων δρομολογίων, αν και αυτά  έχουν ήδη παραταθεί δια νόμου για το τρέχον σχολικό έτος, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης προς την πολιτεία την ασφάλεια ανήλικων παιδιών. 
Σημειώνεται ότι, το πρόβλημα επιλύθηκε σήμερα, με την υπογραφή ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Η αναφορά του Υπ. Εσωτερικών στην Εισαγγελία
ΠΡΟΣ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: Διερεύνηση ευθυνών αναδόχων δημοσίων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών.
ΣΧΕΤ.: α) Φωτογραφίες 1,2,3, β) Πίνακες δρομολογίων 4,5
Κύριε Εισαγγελέα
Η μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί αντικείμενο της κρατικής μέριμνας στο πλαίσιο άσκησης της κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής και της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Κύριο μέλημα του Υπουργείου Εσωτερικών, και των συναρμόδιων Υπουργείων, είναι η άσκηση της αρμοδιότητας αυτής με γνώμονα, αφενός, τη βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών και, αφετέρου, τη μείωση του κόστους.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη διαδικασία μεταφοράς μαθητών, μέσω των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και των ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία δύο έτη, έχουν επιτευχθεί τα εξής:
- o εξορθολογισμός της διαδικασίας, ούτως ώστε για κάθε στάδιο να προβλέπονται σαφείς ημερομηνίες, ενέργειες και αρμόδιες προς το σκοπό αυτό Υπηρεσίες,
- ο ουσιαστικός έλεγχος της όλης διαδικασίας, μέχρι πρότινος από τους Δήμους και σήμερα από τις Περιφέρειες αλλά και η εποπτεία του κράτους επί των ΟΤΑ, τόσο για την εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας όσο και για το συνακόλουθο κόστος αυτής,
- η πρόβλεψη κανόνων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από τον τόπο της κατοικίας τους στη σχολική μονάδα και αντίστροφα,
- η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Σημειώνεται ότι η μεταφορά μαθητών έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο σχετικών καταγγελιών, οι οποίες όμως χάρις στις ενέργειες του Υπουργείου μας, αντικρούστηκαν με επιχειρήματα που έγιναν δεκτά και κρίθηκαν επαρκή από την Επιτροπή,  
- η μείωση του κόστους της μεταφοράς μαθητών σε εθνικό επίπεδο από τα 226 εκατ. ευρώ το σχολικό έτος 2010-2011 στα 184 εκατ. ευρώ το 2011-2012 και στα 175 εκατ. ευρώ το περασμένο σχολικό έτος. Η εξοικονόμηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι, λόγω των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, οι μεταφερόμενοι μαθητές αυξήθηκαν από 200.000 σε περίπου 230.000, κατά τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
Όσον αφορά στο τρέχον σχολικό έτος, στις 14-6-2013 δημοσιεύτηκε η Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ.24001/11-6-2013 «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» και κατόπιν, με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν.4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α΄), ρυθμίστηκε η διαδικασία μεταφοράς στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι σχετικές συμβάσεις δεν καταρτισθούν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, στο ανωτέρω άρθρο του ν.4182/2013, αναφέρονται τα εξής:
«1. Οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον τόπο διαμονής στα σχολεία φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ καθώς και σχολείων ειδικής αγωγής, συνάπτονται, για το σχολικό έτος 2013-2014, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ.24001/11-6-2013 κ.υ.α. (Β’ 1449). Στις περιπτώσεις που οι συμβάσεις αυτές δεν καταρτισθούν μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους ή δεν είναι δυνατόν, για οποιονδήποτε λόγο, να εκτελεσθούν, η μεταφορά γίνεται με παράταση των συμβάσεων που έχουν παραταθεί ή συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4089/2012. Στις περιπτώσεις που η μεταφορά μαθητών πραγματοποιούνταν με συμβάσεις δήμων που είχαν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ.35415/28.7.2011 κ.υ.α. (Β` 1701), οι οποίες έχουν λυθεί αυτοδικαίως σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4089/2012, αυτές ανασυστήνονται και η οικεία Περιφέρεια υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και υποχρεώσεις των δήμων της χωρικής της αρμοδιότητας, που είχαν καταρτίσει τις σχετικές συμβάσεις.
2. Οι παρατάσεις γίνονται κατόπιν αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου και μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων των διαγωνισμών που έχουν προκηρυχθεί από τις περιφέρειες σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.24001/11-6-2013 κ.υ.α. (Β’ 1449), οπότε με τη κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων λύονται αυτομάτως και αζημίως.
3. Οι συμβάσεις που παρατείνονται, κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1, εκτελούνται μέχρι τη λύση τους με το κόστος αυτό που είχε διαμορφωθεί κατά τον Ιούνιο του 2013.
4. Για όσα δρομολόγια εκ των συμβάσεων των προηγούμενων παραγράφων προκύψει αδυναμία των αναδόχων να τα πραγματοποιήσουν, καθώς και για τυχόν νέα δρομολόγια, οι Περιφέρειες αναθέτουν καθένα από αυτά με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κόστος  μικρότερο ή ίσο από αυτό που είχε διαμορφωθεί κατά τον Ιούνιο του 2013, για υφιστάμενα δρομολόγια, είτε με το κόστος που προκύπτει από παρεμφερή δρομολόγια, προκειμένου για νέα.
5. Το συμβατικό κόστος δρομολογίου των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη αποζημίωση που προκύπτει από την εφαρμογή της υπ’ αριθμ.24001/11-6-2013 κ.υ.α. (Β’ 1449).»
Επιπλέον, κατόπιν της δημοσίευσης του ν.4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α΄), το Υπουργείο μας προχώρησε στην έκδοση της Εγκυκλίου υπ’ αριθμ. 19/2013 (αριθμ.πρωτ.36537/12-9-2013) με την οποία παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις και οδηγίες για τη μεταφορά μαθητών του σχολικού έτους 2013-2014 και επιλύονται τυχόν ζητήματα ερμηνείας των σχετικών διατάξεων.
Ειδικότερα σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ η μεταφορά των ΑΜΕΑ και η μεταφορά, όπου χρειάζεται, με ταξί, εκτελούνται κανονικά, η μεταφορά με λεωφορεία πραγματοποιείται σε ποσοστό περίπου 65%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ανατ. Θεσσαλονίκη εντοπίζονται στους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης και στη Δυτ. Θεσσαλονίκη στο Δήμο Λαγκαδά.
Στη Θεσσαλονίκη, η συντριπτική πλειονότητα των δρομολογίων για τα οποία οι μεταφορείς αντιδρούν προέρχεται από παρατάσεις συμβάσεων σχολικού έτους 2009-2010, οι οποίες είχαν δοθεί με διαδικασία ανάθεσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, λόγω του εν μέρει άγονου διαγωνισμού του ιδίου έτους. Οι συμβάσεις αυτές είχαν ανατεθεί με τίμημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, στην τότε ισχύουσα Κ.Υ.Α. ΙΒ6071/1998, το οποίο ακόμη και σήμερα, παρά τις μειώσεις μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, υπερβαίνει το διπλάσιο της αρχικής τους προϋπολογισθείσας αξίας. Σημειώνουμε, για λόγους σύγκρισης, ότι στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, παραμένει αδιάθετο μόνο το 7,4% των δρομολογίων, το οποίο αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο μας έχει ήδη προωθήσει την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τροποποιεί και βελτιώνει σε κάποια σημεία την ισχύουσα Κ.Υ.Α. 24001/11-6-2013 στοχεύοντας συγκεκριμένα στα δρομολόγια μικρής χιλιομετρικής απόστασης στις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσ/νικης, δηλαδή, σε εκείνα τα δρομολόγια τα οποία είναι κάτω των 5 χλμ αλλά πληρώνονται με κόστος το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στο κατώφλι των 5 χλμ. Αυτή η αμοιβή, πλέον, με τη νέα Κ.Υ.Α. διπλασιάζεται, δηλαδή η αμοιβή των μεταφορέων θα ανέρχεται στο κόστος που προβλέπεται για απόσταση 10 χλμ.
Το πρόβλημα προεκλήθη όταν η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στην ισχύουσα  Κ.Υ.Α. 24001/11-06-2013 είχε σαν συνέπεια τη μείωση του κόστους των συμβάσεων μεταφοράς σε αντίθεση με την πρακτική των οριζόντιων ποσοστιαίων μειώσεων των προηγούμενων χρόνων όταν και πάλι αναγκαζόταν η πολιτεία να προβεί σε παράταση συμβάσεων. Όμως φέτος η εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική δεν αφήνει περιθώρια σπατάλης και κακοδιαχείρισης και για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του νόμου. Ενδεικτικό της περιγραφόμενης κατάστασης είναι το γεγονός ότι εκτελούνται δρομολόγια μεταφοράς που κρίνονται «συμφέροντα» για τους μεταφορείς, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι μεταφορείς αρνούνται την εκτέλεση των παρατεινόμενων δια νόμου δημοσίων συμβάσεων υπηρεσιών για το τρέχον σχολικό έτος για εκείνα τα δρομολόγια, που κρίνουν «ασύμφορα» και από τα οποία πλέον δεν αποκομίζουν τα προσδοκόμενα υπερβολικά κέρδη, στα οποία είχαν συνηθίσει. Μάλιστα, παρατηρείται το γεγονός ο ίδιος μεταφορέας να εκτελεί δρομολόγια από και προς την ίδια δημοτική ενότητα και το ίδιο ακόμη σχολείο και να μην εκτελεί άλλα δρομολόγια προς το ίδιο σχολείο για τους ανωτέρω λόγους. Ενδεικτικά επισυνάπτονται πίνακες δρομολογίων της Περιφερειακής ενότητας Θεσ/νίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αποτέλεσμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς των μεταφορέων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης προς την πολιτεία τους ίδιους τους μαθητές, είναι να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών στα μέρη που δεν εκτελούν τα δρομολόγια, διότι αυτοί αναγκάζονται να μετακινούνται από τον τόπο της κατοικίας τους προς τα σχολεία με κάθε μέσο ή και με τα πόδια. Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι φωτογραφίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσω των ΜΜΕ και επισυνάπτονται στο παρόν, στις οποίες φαίνονται μαθητές να περπατούν προς το σχολείο τους σε πολυσύχναστο δρόμο χωρίς καμία ασφάλεια ή να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών οχημάτων.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες αναφορικά με την αναζήτηση ευθυνών, εκ μέρους των μεταφορέων, για τη θέση σε κίνδυνο της ασφάλειας των μαθητών, καθώς και για την παρακώλυση της παρακολούθησης μαθημάτων, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Ν. Χρυσόγελος: παρέμβαση στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου 


                                                                                                                  
"Πρέπει να επαναλαμβάνουμε αυτονόητα. Οι Ρομά είναι άνθρωποι. Οι Ρομά είναι ευρωπαίοι πολίτες. Οι Ρομά έχουν δικαιώματα όπως κάθε άλλος πολίτης. Η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η στέγη, η κοινωνική ένταξη και η απασχόληση είναι βασικά δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, φυσικά και στους Ρομά αλλά με τρόπο που να ταιριάζει στην κουλτούρα των Ρομά. 10.000.000 Ρομά ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.  Όπως κάθε πολίτης που ζει στα όρια της επιβίωσης, έτσι και οι Ρομά χρειάζονται υποστήριξη για να βγουν από  την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Λύσεις χρειαζόμαστε και στοχευμένες πολιτικές που αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα, όχι κηρύγματα μίσους και εγκληματικές πρακτικές», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.
Ο Νίκος Χρυσόγελος πήρε το λόγο κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια. Μεταξύ άλλων επισήμανε: "Η απουσία ή η αστοχία των πολιτικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά οδηγεί σε ενίσχυση των στερεότυπων, σε φοβικές συμπεριφορές, σε ρατσιστικές αντιλήψεις και σε πρακτικές εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλειστικού που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν οι ακροδεξιοί και νεοναζί.
Η ΕΕ πρέπει να προστατέψει μια μειονότητα όπως οι Ρομά που είναι οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς. Ένα παιδί που γεννιέται σε οικογένεια Ρομά έχει ελάχιστες πιθανότητες να ολοκληρώσει σπουδές και να βγει από το περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η κοινωνική ένταξη των Ρομά χρειάζεται να αποτελεί μέρος της στρατηγικής για εξάλειψη της φτώχειας. Πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά πρέπει να διαμορφώνονται μεν σε εθνικό επίπεδο αλλά αυτές πρέπει να ελέγχονται αν είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή στρατηγική και αν επιτυγχάνουν μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο για τους Ρομά όσο και τους άλλους πολίτες που ζουν στις περιοχές αυτές. Η συμβολή των ίδιων των οργανώσεων Ρομά είναι σημαντική στην προσπάθεια να επιλέγονται τα κατάλληλα μέτρα, αντί να προωθούνται άστοχες πολιτικές και πρακτικές. Προτεραιότητα έχει βέβαια η άρση όλων των συνθηκών που συντηρούν τον κοινωνικό αποκλεισμό και ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης, υγειονομικών υπηρεσιών κα. Τα παιδιά και οι γυναίκες Ρομά χρειάζονται περισσότερη προστασία.  
Είναι θετική η πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης Δημάρχων την άνοιξη 2014 για να συζητήσουν πολιτικές ένταξης των Ρομά. Δεν αρκεί όμως. Η αντιμετώπιση του ρατσισμού απέναντι στους Ρομά μπορεί να περιοριστεί μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά σε κάθε χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ανάδειξη του ρόλου τους στην ανακύκλωση όταν δεν υπήρχαν σε πολλές χώρες προγράμματα ανακύκλωσης. Τώρα είναι αναγκαία η διευκόλυνσή τους για να συμμετέχουν σε μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη ανακύκλωση. Παράλληλα, χρειάζεται  ν' αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα παρανομίας που εκμεταλλεύονται τους Ρομά για παράνομες δραστηριότητες κλοπής δημόσιου υλικού, κυρίως μετάλλων. Καλά παραδείγματα οργάνωσης των άτυπων ανακυκλωτών σε συνεργατικά σχήματα υπάρχουν και στην Ευρώπη και στην Βραζιλία.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, δεν είναι ο στιγματισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός αλλά η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η εκπροσώπηση των ίδιων των Ρομά στους πολιτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πολιτική εκπροσώπηση των ίδιων των Ρομά είναι ελάχιστη ακόμα και σε τοπικό επίπεδο.
Πολύ συχνά γίνεται λόγος για τις μετακινήσεις και τη μετανάστευση Ρομά, αλλά σπανίως εξετάζονται οι λόγοι που οδηγούν στην μετανάστευση Ρομά και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την άρση των αιτιών. Οι συστάσεις της Κομισιόν για καλή εφαρμογή των στρατηγικών για τους Ρομά χρειάζεται να οριστικοποιηθεί με ουσιαστική διαβούλευση των φορέων Ρομά. Η ένταξη απαιτεί ουσιαστικά και συνεκτικά σχέδια σε εθνικό επίπεδο, συνεργασίες με τις οργανώσεις Ρομά αλλά και μεταξύ περιφερειών και εθνικών αρχών. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης από χώρες που αφήνουν χώρο σε ρατσιστικές δυνάμεις. Τα κράτη μέλη και οι τοπικές πρέπει να έχουν συνεχή πίεση από την Κομισιόν για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Ναι, χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την κοινωνική ένταξη των Ρομά από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αλλά και στοχευμένη αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων κι εργαλείων, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη η αναπτύσσονται φαινόμενα διαφθοράς.
Το σκάνδαλο φακελώματος πάνω από 5000 Ρομά, μεταξύ των οποίων 1000 παιδιών, που δεν είχαν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, από την σουηδική αστυνομία, που παραβιάζουν πολλά άρθρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σόκαρε την σουηδική αλλά και γενικότερα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αυτό το περιστατικό μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να αφήνεται χώρος σε ρατσιστικές αντιλήψεις που στρέφονται εναντίον των Ρομά. Χρειάζεται συνέχεια στα προγράμματα, εκπαίδευση της αστυνομίας, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών από τις ίδιες τις οργανώσεις Ρομά».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών των EFD, ECR και Μη εγγεγραμμένων, ο Νίκος Χρυσόγελος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες: «Μην στείλετε περισσότερους μισαλλόδοξους και ρατσιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουμε ήδη αρκετούς που μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Θα ζήλευε ο Χίτλερ μερικές ομιλίες ακροδεξιών ευρωβουλευτών, ο ρατσιστικός λόγος των οποίων δεν διαφέρει από αυτόν που έστειλε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φούρνους πολλές χιλιάδες Ρομά, μεταξύ άλλων πολιτών. Ευτυχώς, οι λογικές φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ-πολύ περισσότερες"

ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ


Σύλληψη της προέδρου του Ασύλου Ανιάτων για χρέη του Ιδρύματος στο ΙΚΑ
Εισαγγελική εντολή εκδόθηκε, σήμερα, για τη σύλληψη της προέδρου του Ασύλου Ανιάτων, κας Ιωάννας Ηλιάδη, για χρέη του Ιδρύματος προς το ΙΚΑ.
Ήδη, έχει εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης, παρά το γεγονός ότι, το Άσυλο Ανιάτων έχει προχωρήσει σε ρύθμιση του χρέους και σε εξόφληση των πρώτων δόσεων στο ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ αναμένεται να ενημερώσει εγγράφως τις Αστυνομικές αρχές για τη ρύθμιση των οφειλών του Ασύλου, την Πέμπτη το πρωί, προκειμένου να μη συλληφθεί η κα. Ιωάννα Ηλιάδη.
Το συνολικό χρέος του Ασύλου Ανιάτων στο ΙΚΑ φτάνει το 1,8 εκατ. ευρώ και ο διακανονισμός προβλέπει την αποπληρωμή του χρέους σε 47 δόσεις. 
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε στο Άσυλο Ανιάτων 400.000 ευρώ, ως μέρος των οφειλών του προς το Ίδρυμα, τα οποία δεσμεύθηκαν αμέσως από το ΙΚΑ.
«Το κράτος δείχνει γι άλλη μία φορά την ασυνέπειά του», δήλωσε η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, κα. Ιωάννα Ηλιάδη, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το ένταλμα σύλληψης.
«2,5 εκ. ευρώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Ίδρυμα ενώ 1,8 εκ. ευρώ οι οφειλές του Ασύλου προς το ΙΚΑ!»
«Τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του, το κράτος διώκει εμένα προσωπικά για τις οφειλές του Ασύλου Ανιάτων, για τις οποίες όμως έχουμε ήδη δρομολογήσει τη ρύθμισή τους και την εξόφλησή τους» είπε η κα. Ηλιάδη.
Η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων είχε ήδη λάβει από το καλοκαίρι ατομικές ειδοποιήσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, προ κατάσχεσης και προ ποινικής δίωξης.
Το ίδιο δηλαδή το Κράτος πρόκειται να διώξει την πρόεδρο του Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων, η οποία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ακόμα και της φυλάκισης, ενώ απειλεί με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων, για οφειλές ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ, όταν το Δημόσιο είναι ασυνεπές στις οφειλές του προς το Άσυλο Ανιάτων.
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου 2,5 εκ. ευρώ από νοσήλια, το νοσοκομείο «Πολυκλινική» Αθηνών περίπου 14.000 ευρώ από μισθώματα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού περίπου 150.000 ευρώ από μισθώματα και το Ελληνικό Φεστιβάλ του Υπουργείου Πολιτισμού περίπου 26.000 ευρώ από μισθώματα.
«Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, το καλοκαίρι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε δεσμευθεί προφορικά για σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ, στο Άσυλο Ανιάτων, μετά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την εξαίρεση του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων από την εφαρμογή του clawback στις ιδιωτικές κλινικές» σύμφωνα με την πρόεδρο.
Το Άσυλο Ανιάτων, που περιθάλπει 210 ασθενείς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, ενώ οι εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

epoli.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΞΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΦΑΝΕΙΑ


Σε εισηγήσεις μας για το ΔΗΠΕΘΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε τονίσει ότι δεν μπορεί να  αποτελεί μια μαύρη τρύπα  που θα απορροφά χρήματα  και κυρίως με δεδομένη την σημερινή κατάσταση , την  καπιταλιστική κρίση , τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις , πρέπει να  καταστεί εφικτό να επιτελέσει το σκοπό του , δηλαδή «την ανάπτυξη και προβολή  της θεατρικής παραγωγής στη Χίο και στην ευρύτερη παραγωγή του Αιγαίου , την προβολή νέων δημιουργών , την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας ,κλπ..»
Θεωρούμε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την διαφάνεια ,  την καλή οργάνωση και διαχείριση και κυρίως με αλήθεια γύρω από τα τεκταινόμενα  στο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ. Αν οι μισθοί ανταποκρίνονται στις συμβάσεις που υπογράφει ο ΣΕΗ και τα άλλα συνδικάτα, αν δεν παίζονται όπως στο παρελθόν παιχνίδια κάτω από το τραπέζι με επιλογές που μας εκθέτουν απέναντι και στην επίτροπο,  αν σεβόμαστε αυτό που κάνουμε, αν στις παραγωγές πρυτανεύει διαφάνεια και οικονομία κλίμακας, αν δεν καταπατώνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με διαχωρισμούς σε «εθελοντές» και επαγγελματίες, τότε θα επιβιώσει το ΔΗΠΕΘΕ , αν η Πολιτεία δεν το κλείσει αφού μια τέτοια τάση κυριαρχεί από τις γαλαζοπράσινες και ροζέ συγκυβερνήσεις.
Για κάθε εργασιακή απαίτηση υπάρχουν όργανα συνδικαλιστικά και πολιτικά, ακόμα και θεσμικά ώστε να γίνει απαιτητή η οποιοδήποτε δίκαιη απαίτηση και όχι να ακούγονται ή να γίνονται διάφορες αλχημείες για να ικανοποιηθεί ο ένας ή ο άλλος. Τέλος δεν έχουν θέση στο ΔΗΠΕΘΕ όσοι διακατέχονται από το σύνδρομο του Βοναπαρτισμού μετατρεπόμενοι σε δικτατορίσκους ή χρησιμοποιούν ύβρεις και ψέματα  έναντι πολιτικών προσώπων ή παρατάξεων.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε κοινωνοί ως Λαϊκή Συσπείρωση επιστολών και εξωδίκων του Καλλιτεχνικού Δ/ντη , που δικαιώνουν την κριτική της ΛΑΣ κατά το παρελθόν αλλά και αφήνουν τεράστια ερωτηματικά για το πώς ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ με κάλυψη του Δημάρχου διαχειρίζονται την όλη κατάσταση τόσο την οικονομική , αλλά και την καλλιτεχνική στο μέρος που αφορά στη στήριξη του κάθε προγραμματισμού.
Γίνεται φανερό ότι το ΔΗΠΕΘΕ ,με προσωπική ευθύνη του δημάρχου που επιλέγει πρόσωπα,  είναι φέουδο  του προέδρου του και των επιλογών του με επιπτώσεις σε όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι και σε μια μηδαμινή καλλιτεχνική παραγωγή αφού οι πρώην φίλοι έγιναν άσπονδοι εχθροί.
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να ακολουθήσουν οι παραιτήσεις όλων και η κλήση ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης.
Αυταπάτες δεν έχουμε απέναντι σε μια δημοτική αρχή στυλοβάτη του συστήματος και υπέρμαχο της λογικής να διατηρεί έμμισθη αυλή, αλλά σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει και κάτι άλλο.


ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ :ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ !!!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ                                                                          ΠΕΡΑΣΕΙ!!
Για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)  δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο οδηγώντας στο αυτόφωρο, στην καταδίκη και στη φυλάκιση μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας!
Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Δευτέρας 7/10, η αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα, συνέλαβε 20 μαθητές με πρόσχημα τη διατάραξη κοινής ησυχίας, από τους οποίους οι 12 μετά από παρέμβαση των γονιών αφέθησαν ελεύθεροι και για τους άλλους 8 ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία! Από αυτούς, οι 6 καταδικάστηκαν από 20 μέρες ως και 4 μήνες και μάλιστα χωρίς καν την παρουσία δικηγόρου, χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα υπεράσπισης!  
Κράτησαν τα παιδιά μας πίσω από τα κάγκελα για μια μέρα λες και είναι εγκληματίες. Τα δίκασαν και τα καταδίκασαν, γιατί τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να παλέψουν για τα δικαιώματα τους στη μόρφωση και στη ζωή. Παλεύουν δηλαδή τα νέα παιδιά να μην κλείσει το σχολείο τους, μετά τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, την κατάργηση των ειδικοτήτων τους, ζητούσαν δηλαδή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα αντικείμενα που είχαν επιλέξει. Τα παιδιά δηλαδή παλεύουν για το αυτονόητο.
Παράλληλα, σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας καλούνται καθημερινά μαθητές μαζί και γονείς να καταθέσουν σε αστυνομικά τμήματα επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Αστυνομικοί και διευθυντές πιέζουν τους γονείς να «συμμορφώσουν» τα παιδιά τους προς την κυβερνητική πολιτική, προς την υποταγή. Όλος ο κρατικός μηχανισμός εν δράσει για να καθυποτάξει τους απείθαρχους 16άρηδες, 18άρηδες!
Σπέρνουν το φόβο, τρομοκρατούν τους αγωνιστές μαθητές για να περάσουν ανενόχλητοι τα αντιλαϊκά αντιεκπαιδευτικά τους μέτρα. Για να φτιάξουν το σχολείο που θα προετοιμάσει τους αυριανούς υποταγμένους των 200 και 300 ευρώ. Θέλουν να στείλουν μήνυμα υποταγής και μοιρολατρίας προς κάθε κατεύθυνση. Δεν είναι μεμονωμένο το επεισόδιο της Λαμίας.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ!
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει να απολογηθεί στο λαό:
ü      για την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων και το πέταγμα 20000 μαθητών από τα ΕΠΑΛ
ü      για τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό
ü      για την κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών
ü      για τις τεράστιες ελλείψεις σε λειτουργικές δαπάνες
ü      για την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών
ü      για τα παιδιά που υποσιτίζονται, που δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς


Η επιχείρηση τρομοκράτησης - συκοφάντησης των αγώνων των παιδιών πρέπει να τσακιστεί!
            Στο πλευρό των μαθητών πρέπει να βρεθούν οι γονείς, τα σωματεία εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι.
Κανείς εκπαιδευτικός να μη μείνει αμέτοχος. Να περιφρουρήσει τα αγωνιζόμενα παιδιά. Να απομονώσει τους διευθυντές που παίζουν το ρόλο του καταδότη. Κανείς γονιός να μη μπει στο παιχνίδι της συμμόρφωσης.
 Οι μαθητές αντιδρούν στη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα σπίτια τους και στο σχολείο τους και καλά κάνουν. Έτσι θέλουμε τα παιδιά μας. Όρθια!!! Αγωνιστές!!! Μαχητές!!!


                Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη των μαθητών της Λαμίας και κάθε άλλου διωκόμενου μαθητή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : ΠΑΡΑΔΟΣΗ 2 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής το Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας κ. Σπήλιο Λιβανό  και το Γραμματέα Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων κ. Γεώργιο Σταμάτη, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στο Μεταξουργείο και  παρέδωσε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Στηρίζω» δύο υπολογιστές. Οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου, μαζί με τις βασικές υπηρεσίες που τους παρέχονται, θα έχουν και τη δυνατότητα εκμάθησης υπολογιστών και πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας  κ. Σπήλιος Λιβανός  έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η άμεση ανακούφιση και η στήριξη συμπολιτών μας,  αποτελεί για εμάς ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Μέσω των δράσεων αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι όχι με λόγια αλλά με έργα».

Ο Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων κ. Γεώργιος Σταμάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί  πρόκληση για εμάς  να αναλογιστούμε τη δική μας προσωπική ευθύνη απέναντι στο συνάνθρωπο.  Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και των μέσων που διαθέτουμε, συμπαραστεκόμαστε στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας». 

"ΛΟΥΚΕΤO" ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ 21 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ



Οι δανειστές απαιτούν από την Ελλάδα να βάλει λουκέτο σε 22 αεροδρόμια
Η εισήγηση για το κλείσιμο 22 αεροδρομίων επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Τρόικα αν και πριν από μερικούς μήνες είχε απορριφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις περιοχές που θα πληγούν.

Το λουκέτο το εισηγείται η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και οι Γερμανοί σύμβουλοι του δημοσίου προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το prismanews.gr που δημοσιεύει το θέμα η πρόταση αφορά το κλείσιμο αερολιμένων που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα αεροδρόμια:

    Σητείας
    Αλεξανδρούπολης
    Αράξου
    Καλαμάτας
    Νέας Αγχιάλου
    Λήμνου
    Χίου
    Καστοριάς
    Κοζάνης
    Ιωαννίνων
    Σκύρου
    Σύρου
    Ικαρίας
    Λέρου
    Καρπάθου
    Νάξου
    Πάρου
    Μήλου
    Κυθήρων
    Αστυπάλαιας
    Καστελόριζου
    Κάσσου

Η βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝ.ΕΛΛ. Μίκα Ιατρίδη


Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με τις καταγγελίες του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για την πρόταση περί κλεισίματος έξι αεροδρομίων στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι οποίες μεταδόθηκαν και από τοπικά μέσα ενημέρωσης, γερμανική αεροπορική εταιρεία έχει προτείνει στο Υπουργείο Μεταφορών το κλείσιμο όσων αεροδρομίων δεν έχουν περιληφθεί στις δυο ομάδες προς αποκρατικοποίηση, μεταξύ αυτών, των αεροδρομίων Καρπάθου, Καλύμνου, Κάσου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Καστελόριζου.

Στην επίκαιρη ερώτηση της η Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να πληροφορηθεί αν όντως έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση, ποια ήταν η αντίδραση του Υπουργείου και αν αυτή η πρόταση έχει σχέση με τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές για την πώληση της διαχείρισης των υπερπτήσεων, δηλαδή των εναέριων χώρων της Ελλάδας, για τους οποίους οι ξένες αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν διόδια διέλευσης ύψους 160 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  
ΘΕΜΑ: «Κλείσιμο έξι αεροδρομίων στα Δωδεκάνησα».

Μετά την δήλωση του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ότι οι δανειστές μας πρότειναν να εκκενωθούν τα μικρά νησιά από τους κατοίκους τους, για λόγους οικονομίας, έρχεται πρόταση γερμανικής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας για το κλείσιμο των αεροδρομίων Καρπάθου, Καλύμνου, Κάσου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Καστελόριζου.

Όπως προκύπτει από καταγγελίες του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η πρόταση επεκτείνεται και για τα αεροδρόμια – όπως, μεταξύ άλλων, Λήμνου, Μήλου, Κοζάνης, Χίου, Ιωαννίνων, Αράξου, Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης – που δεν εντάχθηκαν στις δυο προς αποκρατικοποίηση ομάδες αεροδρομίων.

Επειδή, τα αεροδρόμια αυτά τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με τους φόρους του. Επειδή, τα αεροδρόμια αυτά εξασφαλίζουν την κοινωνική και εδαφική συνοχή των μικρών νησιών και απομακρυσμένων περιοχών. Επειδή, πολλά από τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρετούν και τουριστικούς προορισμούς. Επειδή η Τουρκία με ξεκάθαρο τρόπο εκδηλώνει τις προθέσεις της για τα Δωδεκάνησα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Έχει τεθεί θέμα από τους Γερμανούς, μέσω των γερμανικών συμφερόντων αεροπορικής εταιρείας τους, για το κλείσιμο των αεροδρομίων στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές;

2.    Ασκούνται πιέσεις από τους Γερμανούς για την πώληση της διαχείρισης των υπερπτήσεων, δηλαδή των εναέριων χώρων της Ελλάδας, για τους οποίους οι ξένες αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν διόδια διέλευσης ύψους 160 εκατ. ευρώ κατ’ έτος;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη