Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ




Δεδομένων των δυσμενών εξελίξεων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική χώρα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου  στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στη Μυτιλήνη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, Σύσκεψη των φορέων του Βορείου Αιγαίου με θέμα «Υποβάθμιση Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».
Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των Λιμενικών Ταμείων του Βορείου Αιγαίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και των Ενώσεων Ξενοδόχων.


lesvosreport.gr

ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ




Θέμα: Σημαιοστολισμός για τον εορτασμό της Ημέρας των
Ηνωμένων Εθνών (24.10.2013)
Σχετ: Τα με αρ. 40274/8.10.2012(ΑΔΑ:ΒΛΛ6Ν-ΗΗ4) και 40275/8.10.2012 (ΑΔΑ:ΒΛΛ6Ν-2ΓΧ) έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά έγγραφα θα εορτασθεί σε ολόκληρη τη Χώρα, η Επέτειος της Ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κατά την ημέρα αυτή έχουν ορισθεί εορταστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, έχει ορισθεί σημαιοστολισμός όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., από την όγδοη πρωïνή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες σχετικά.


MINI ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ



Μίνι εκπτωτική περίοδος ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου όπως ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η περίοδος με την επωνυμία «mid-season sales» θα ολοκληρωθεί στις 9 του μήνα!

Η ανακοίνωση:

«Η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου 4177/2013 πλησιάζει η πρώτη εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων "mid-season sales". Επίσης, υπενθυμίζει σε εμπόρους και καταναλωτές ότι κατά το νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις επιτρέπονται πλέον τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής:

α) Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2013 και θα λήγει 10 Νοεμβρίου. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι 10 ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.

Επειδή πολλοί λιανέμποροι ρωτούν εάν επιτρέπεται ή όχι η διενέργεια προσφορών κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, γνωστοποιείται ότι οι προσφορές επιτρέπονται κανονικά, όπως άλλωστε ίσχυε μετά την τροποποίηση του ν. 3769/2009. Αυτό που απαγορεύεται είναι η ανακοίνωση προς το κοινό και η αναγγελία εκπτώσεων με οποιοδήποτε τρόπο, διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου νόμου 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί από την ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους, εναπόκειται στους τελευταίους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους στις περιοχές ευθύνης τους να λειτουργήσουν ή όχι κατά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου. Η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή αλλά όπως συνέβη και με το πλαίσιο ωραρίου μετά την ψήφιση του ν. 3377/2005, εντέλει θα αποτελέσει τον κυριότερο παράγοντα για το εάν θα λειτουργήσουν οι τοπικές αγορές την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΕΕ ζήτησε από όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους, είτε αποφασίσουν να συστήσουν στα μέλη τους να ανοίξουν είτε όχι, να ενημερώσουν για την ανταπόκριση που θα έχει στην κάθε τοπική αγορά η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:

α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.

στ) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις συγκεκριμένες 7 Κυριακές.

Τέλος, σύμφωνα με την νέα αγορανομική Υπουργική Απόφαση (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών – ΔΙΕΠΠΥ) στα βιομηχανικά προϊόντα προς πώληση πρέπει να αναγράφονται δύο τιμές, μία προ και μία με τον ΦΠΑ. Για το τι θα ισχύσει όμως στις εκπτώσεις, η ΕΣΕΕ είναι σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΑΑΝ και τη Γ.Γ. Εμπορίου και αναμένει διευκρινίσεις. Η θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι ο νόμος 4177 υπερισχύει, ως νόμος, της Υπουργικής Απόφασης και αφού ο νόμος μιλάει για παλαιά και νέα τιμή, ειδικά για τις εκπτώσεις πρέπει να ισχύσουν οι παραδοσιακές δύο τιμές. Οτιδήποτε άλλο θα δημιουργούσε σύγχυση στους καταναλωτές».

Ο ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΝ




Για εκλογές προετοιμάζεται το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο που στάλθηκε στις 15 Οκτωβρίου (εν μέσω, δηλαδή, «διαρροών» από το Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρες κάλπες το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο) από τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Μιχελάκη στους δήμους όλης της χώρας.
Στο έγγραφο που αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr ζητείται από τους δήμους της χώρας να γνωστοποιήσουν μέχρι την 1η Νοεμβρίου «την επάρκεια των καλπών και παραβάν για τον εφοδιασμό των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς τους… ενόψει των διπλών αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Εκλογές με κάλπες αλλά χωρίς εκλογικό νόμο!
Ωστόσο, από το έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών εφτά (!) μήνες πριν τις εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου 2014 γεννιούνται εύλογα ερωτήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι άσχετο με τα σενάρια πρόωρων εκλογών που διοχετεύονται τις τελευταίες εβδομάδες από κυβερνητικές πηγές
Κι αυτό γιατί ο κ. Μιχελάκης εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για τις κάλπες και τα παραβάν εκλογών για τις οποίες:
Πρώτον: Κανείς δεν γνωρίζει με ποιο εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν. Αν, μάλιστα, ισχύσει το σύστημα το οποίο έχει προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών (ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για δημάρχους-περιφερειάρχες και για δημοτικούς-περιφερειακούς συμβούλους) τότε οι κάλπες που θα χρειαστούν σε σχέση με τις εκλογές του 2010 για δήμους και περιφέρειες θα είναι διπλάσιες.
Δεύτερον: Ακόμη δεν γνωρίζουμε  ποιοι θα είναι, τελικά, οι δήμοι στους οποίους θα διεξαχθούν, καθόσον ο υπουργός έχει προαναγγείλει  κατάτμηση Καλλικρατικών ΟΤΑ χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει ποιοι θα είναι αυτοί.
Δηλαδή, με άλλα λόγια ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται να βάζει το κάρο (κάλπες, παραβάν) μπροστά από το άλογο (εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες-δήμοι που θα διεξαχθούν), με αποτέλεσμα να ρίχνει λάδι στη φωτιά στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

TO ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΕΣ

ΠΗΓΗ AFTODIOIKISI.GR


ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΧΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ




ΘΕΜΑ: Ζητούνται…. ΦΙΛΟΙ!!!


Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων Με Αναπηρία στα πλαίσια ανοίγματος προς την τοπική κοινωνία της Χίου και σε μια προσπάθεια δημιουργίας δικτύου αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους, καλεί τις φίλες και φίλους να γίνουν μέλη της Ομάδας Φίλων του Συλλόγου, που φιλοδοξεί με τη δυναμική δράση και παρουσία της στα προγράμματα του Π.Σ.Α.μεΑ.  να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των μελών της, να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να προάγει την ψυχο-κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, μακριά από κάθε είδους διακρίσεις και στερεότυπα.

    Κεντρικός στόχος στη παρούσα χρονική στιγμή είναι να μαζευτούμε μια ομάδα ανθρώπων  ανεξαρτήτου επαγγελματικής κατάρτισης, ευαισθητοποιημένων και πρόθυμων να αφιερώσουμε εθελοντικά μέρος της καθημερινότητάς μας για την κάλυψη άμεσων αναγκών μελών του Συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να βοηθήσουμε συνοδεύοντας Άτομα με Αναπηρία  σε εξόδους και ιατρικά ραντεβού (ιατρούς, νοσοκομεία, κλπ.), επιβλέποντας και κρατώντας συντροφιά σε Άτομα με Αναπηρία, και  προσφέροντας υπηρεσίες ανάλογα  με την επαγγελματική μας ιδιότητα (πχ. εκπαιδευτικός, νοσηλευτής, ξυλουργός, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, κτλ. ).

    Αποδεχόμενοι το κάλεσμα μας, θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε καινούργιους φίλους, να αντλήσετε ηθική ικανοποίηση και να καλύψετε εσωτερικές σας ανάγκες. Παράλληλα, θα έχετε την  ευκαιρία  να  συμμετέχετε σε  Ομάδες Εκπαίδευσης και να αποκτήσετε πολύτιμη πρακτική εμπειρία.

   Για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι  "Εθελοντισμός σημαίνει μοίρασμα της αγάπης από την καρδιά μας"  και θέλουμε να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Π.Σ.Α.μεΑ., μπορούμε να συμπληρώσουμε την αίτηση εγγραφής μέλους στην Ομάδα Φίλων του Συλλόγου που θα βρούμε στα  νέα γραφεία του Συλλόγου που στεγάζονται δίπλα στα ΚΕΠ του Δήμου Χίου.

Πληροφορίες – Διευκρινήσεις- Αιτήσεις Εγγραφής :
* Σύλλογος Π. Σ.Α.με.Α , Δημοκρατίας 8, 82 100 ΧΊΟΣ : Κάθε Τρίτη 10:00 π.μ. με 13:00 μ.μ.
' 69.72.51.62.69  Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη της Ομάδας Φίλων του Συλλόγου
      22710 24194, γραφείο Π.Σ.Α.μεΑ.