Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ : "ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ"


Γ. Στουρνάρας: Οι Δήμοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο
Κατά τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη συζήτηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Οικονομικών & Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Στήριξη των οικονομικά αδυνάτων - Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και αναφερόμενος στο ρόλο των Δήμων, ανέφερε:
«Η αναδιανομή του πλούτου θα πραγματοποιείται υπέρ όσων συμπολιτών μας πραγματικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και όχι υπέρ αυτών που καταφέρνουν να φοροδιαφύγουν, ενώ παράλληλα ωφελούνται διπλά και ως αποδέκτες προνοιακών ωφελημάτων.
Σε αυτό το πεδίο εκτιμώ ότι, παράλληλα με τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα συνέβαλαν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Νομίζω ότι σε αυτό το πεδίο πολιτικής, με την αρωγή της Κεντρικής Διοίκησης θα πρωταγωνιστήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος».
Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζοντας το λόγο του για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στάθηκε, επίσης, στα ακόλουθα:
- Στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2016, εκτός από τις περικοπές δαπανών, προβλέπεται η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του 2014.
- Το κόστος του πιλοτικού προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ (σύμφωνα με τον ν.4111/2013), τα οποία έχουν εγγραφεί ήδη στον προϋπολογισμό του 2014.
- Η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι μια σημαντική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας που καθυστέρησε σημαντικά. Είναι μια υποχρέωση βαθύτατα αναπτυξιακή. Είναι μια υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία.
- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να μην υποκαθιστά αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις λοιπές προνοιακές πολιτικές.
- Μια βασική διαφορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τόσο στην πιλοτική του όσο και στην καθολική του εφαρμογή, είναι ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.
- Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ορθή στόχευση της κοινωνικής πολιτικής, είναι ο κίνδυνος, το δηλωθέν εισόδημα των αιτούντων να εμφανίζεται χαμηλό, όχι λόγω πραγματικής ανάγκης, αλλά λόγω φοροδιαφυγής.
Για το θέμα του «περιουσιολογίου» ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε:
«Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πλήρης λειτουργία ενός περιουσιολογίου, για το οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε, θα είναι σημαντική:
Α. Κατ’ αρχάς το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.
Τα έσοδα από αυτές τις πηγές θα δώσουν την απαραίτητη ευρωστία στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ώστε να ασκηθούν πιο ενεργητικές κοινωνικές πολιτικές.
Β. Η δεύτερη μεγάλη συνεισφορά του περιουσιολογίου θα είναι η δυνατότητα να εκτελεστούν οι προνοιακές πολιτικές με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσής τους, αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης».

epoli.gr

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΛΟΓΩ ... ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ :"ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"



Δεδομένων των δυσμενών εξελίξεων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική χώρα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 1 το μεσημέρι (και όχι 12 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στη Μυτιλήνη και υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Νάσου Γιακαλή, Σύσκεψη των φορέων του Βορείου Αιγαίου με θέμα «Υποβάθμιση Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των Λιμενικών Ταμείων του Βορείου Αιγαίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και των Ενώσεων Ξενοδόχων

ΔΗΜΟΣΙΟ : "ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ" ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ - ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 3%


Πολύ κατώτερα των αρχικών προσδοκιών είναι τα αποτελέσματα των ερευνών αναφορικά με τους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία. Αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η έρευνα του  Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) για τους δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Συγκεκριμένα, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος είχε προβλέψει ότι το 20% των δημοτικών αστυνομικών θα απολυθούν γιατί έχουν μπει στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία από τις μέχρι τώρα έρευνες τους ΣΕΕΔ προκύπτει ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν μπει στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία δεν είναι παραπάνω από 2 με 3%.
Στο μικρό αυτό ποσοστό αυτό συντελεί, βεβαίως, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα Ινστιτούτα που δίνουν τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας  δεν έχουν δώσει στην πλειοψηφία τους τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί.
Στοιχεία μόνο από την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και το υπουργείο Μεταφορών
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στοιχεία έχει παράσχει μόνο η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, ενώ αρνούνται, μεταξύ άλλων, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ιταλικό Ινστιτούτο αλλά και το Ινστιτούτο Θερβάντες.
Το ποσοστό αυξάνουν τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών από τα οποία προκύπτει ότι ορισμένοι από τους προσληφθέντες είχαν μπει στη Δημοτική Αστυνομία με πλαστά διπλώματα οδήγησης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά είχε υπόψη του ο υπουργός Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΚυριάκος  Μητσοτάκης όταν χθες στη Βουλή είχε τονίσει ότι «ο έλεγχος αφενός δεν είναι εύκολος αφετέρου είναι χρονοβόρος και γι’  αυτό δε νομίζω ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Άλλωστε, τις υπερφιλόδοξες προβλέψεις του κ. Γρηγοράκου είχε φροντίσει να διορθώσει από τον περασμένο Αύγουστο η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε μειώσει το ποσοστό  στο 5 έως 10%.  

aftodioikisi.gr

ΠΟΕ - ΟΤΑ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ : ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Δύο μέτρα και δύο σταθμά καταλογίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται σε σχετική επιστολή με παραλήπτες τόσο τον κ.Γ.Μιχελάκη όσο και στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.κ.Χ.Αθανασίου και Κ.Μητσοτάκη αντίστοιχα, μετά την τροποποίηση του Νόμου 4093/2012 οι εργαζόμενοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία χωρίς περιμένει η υπηρεσία την έκδοση πρωτόδικης απόφασης με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, κάτι που δεν ισχύει όμως για τους αιρετούς καθώς η αντιμετώπιση για εκείνους είναι διαφορετική.
Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς:
Οι διατάξεις του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο, «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» δείχνουν πώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους εργαζόμενους και τους αιρετούς σε θέματα, που σχετίζονται με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.     
Και τούτο διότι μετά την τροποποίηση του Νόμου 4093/2012 οι  εργαζόμενοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, σε περιπτώσεις, που παραπέμπονται ενώπιον των Δικαστηρίων για κακουργήματα αλλά και για συγκεκριμένα πλημμελήματα  καθώς και όταν ασκείται εις βάρος τους πειθαρχική δίωξη για μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων. Αρκεί, λοιπόν, η απλή παραπομπή στο ακροατήριο, χωρίς να περιμένει η υπηρεσία την έκδοση πρωτόδικης απόφασης (πόσο μάλλον τελεσίδικης), προκειμένου να τεθεί ένας εργαζόμενος σε αυτοδίκαιη αργία, κατά σαφή παραβίαση του «τεκμηρίου της αθωότητας», κεκτημένου νομικού δικαιώματος για κάθε κατηγορούμενο.
Καταπατώντας, όμως, κάθε έννοια ισονομίας, σύμφωνα και με το άρθρο 39 του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, τα πράγματα είναι διαφορετικά, όταν το ίδιο αδίκημα φέρεται να έχει διαπραχθεί από αιρετό. Συγκεκριμένα, η αιτιολογική έκθεση στο εν λόγω άρθρο αναφέρει «…είναι πράγματι σκόπιμο ο αιρετός Ο.Τ.Α. που κατηγορείται για κακουργήματα να τίθεται σε αργία έπειτα από καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό. Η περίπτωση να αρκούσε η απλή παραπομπή του σε Ποινικό Δικαστήριο για τον ίδιο σκοπό κρίνεται ανεπιεικής καθώς είναι δυνατόν με τον τρόπο αυτό να στιγματιστεί κοινωνικά ο κατηγορούμενος καίτοι δεν έχει καταδικαστεί ακόμα και είναι πιθανό να αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό…». Επίσης, στην περίπτωση πλημμελημάτων αναφέρει «…κρίνεται σκόπιμο να απαιτείται τελεσίδικη απόφαση των ποινικών δικαστηρίων προκειμένου να τεθούν οι εν λόγω αιρετοί σε αργία….».
Εύλογα λοιπόν συμπεραίνει κανείς: Το ίδιο ποινικό αδίκημα, αντιμετωπίζεται διαφορετικά, εάν διεπράχθη από εργαζόμενο απ’ ότι εάν διαπράχθηκε από αιρετό και μάλιστα με την αιτιολογία, ότι στην περίπτωση των αιρετών, αυτοί μπορεί να στιγματιστούν κοινωνικά ενώ είναι πιθανόν να απαλλαγούν σε δεύτερο βαθμό, σαν να μην ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς κανόνες στην περίπτωση, που ένα ποινικό αδίκημα φέρεται να έχει διαπραχθεί από εργαζόμενο.
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την προστασία του τεκμηρίου της αθωότητας όταν ο κατηγορούμενος είναι αιρετός, αδιαφορεί όμως όταν κατηγορούμενος είναι εργαζόμενος.
Είναι απαράδεκτο, κατά την λογική του Υπουργείου να στιγματίζεται κοινωνικά ο αιρετός,εφόσον ακόμη δεν έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό ενώ από την άλλη πλευρά είναι αποδεκτό να στιγματιστεί κοινωνικά ο εργαζόμενος λες και η τιμή και υπόληψη του κάθε ανθρώπου «ζυγίζεται» ανάλογα με το αξίωμα, που κατέχει. Σε περίπτωση δε παραπομπής αιρετών για πλημμέλημα και προκειμένου αυτοί να τεθούν σε αργία απαιτείται καταδίκη με τελεσίδικη απόφαση, ενώ στις περιπτώσεις εργαζομένων η απλή παραπομπή… αρκεί για να στιγματιστεί κοινωνικά και υπηρεσιακά ένας εργαζόμενος.
Τέλος και με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η έκθεση αιτιολογεί… τις προτεινόμενες διατάξεις, προκρίνοντας το τεκμήριο της αθωότητας και τα ατομικά δικαιώματα των αιρετών των Ο.Τ.Α. έννοιες και αρχές που για εμάς τους «απλούς εργαζόμενους» των Ο.Τ.Α. έχουν νόημα και ουσία όταν αφορούν σε όλους τους πολίτες αιρετούς ή μη, εργαζόμενους ή ανέργους, πλούσιους ή φτωχούς, έγχρωμους ή λευκούς, άνδρες ή γυναίκες…
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Νομοθέτης στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών ερμηνεύει κατά το δοκούν τις έννοιες της ισονομίας και της ισοτιμίας, ενώ όφειλε να τις εφαρμόσει απαρέγκλιτα, όπως αυτές απορρέουν από τις αρχές της Δημοκρατίας, χωρίς καμία διάκριση για τους εργαζόμενους και τους αιρετούς. Κατόπιν τούτων, καλείστε να πάρετε θέση και να προβείτε σε όλες τις ενέργειες προκειμένου η προστασία του «τεκμηρίου της αθωότητας» να αφορά ισότιμα όλους τους πολίτες. Είναι απαράδεκτο ο ίδιος ο νομοθέτης να προωθεί την διάκριση των πολιτών απέναντι στον ίδιο το Νόμο.

aftodioikisi.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ , ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Βουλή, διακομματική σύσκεψη των βουλευτών του Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτη.
Το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των μειωμένων δρομολογίων, και κυρίως, η αναζήτηση λύσεων.

Η σύσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της διαρκούς επικοινωνίας του Κώστα Τριαντάφυλλου  με τους βουλευτές και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου, έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις στον ακτοπλοϊκό χάρτη της περιοχής μας.

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ : ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δημοσιεύεται σήμερα ο απολογισμός του τ. Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, των εργαζομένων και των θεσμικών φορέων του κλάδου, για το έργο που παράχθηκε επί υπουργίας του, από την ανασύσταση του Υπουργείου έως τον Ιούνιο 2013.

Παρουσιάζονται αναλυτικά, με στοιχεία και αποτελέσματα, οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η υποστήριξη της ναυτιλίας, η εθνική λιμενική και νησιωτική πολιτική, η εδαφική συνοχή, η επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου και άλλες, ενώ καταγράφονται οι θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν για να τις υποστηρίξουν.

Περιγράφεται το έργο πάνω σε ένα πολυσχιδές και ενδιαφέρον αντικείμενο, από τη διεθνή δραστηριότητα της εμπορικής μας ναυτιλίας, ως την καθημερινότητα των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, των ναυτικών και των οικογενειών τους. Θέματα εκπαίδευσης, πρόνοιας, συγκοινωνιών, ασφάλειας ναυσιπλοΐας, αξιοποίησης Κοινοτικών πόρων, επιχειρηματικότητας, αποκρατικοποιήσεων, ακόμα και παγκοσμίων προκλήσεων όπως η μετανάστευση, αναλύονται και παρατίθενται συγκεκριμένες δράσεις που αναλήφθηκαν για καθένα από αυτά.

Επισυνάπτεται απολογισμός, ο οποίος είναι επίσης διαθέσιμος στην προσωπική ιστοσελίδα του Βουλευτή (http://www.moussouroulis.gr/docs/entypa/Apologismos_YNA_final.pdf ).

O ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

ΛΑΜΠΑΔΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
στα Πάνω Καρδάμυλα στη Γριά και ένα στα Κάτω Καρδάμυλα στο Μαργαρίτη.

Το ίδιο βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, στις 7.00 μμ
ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμυλων καλεί όλους να συμμετάσχουν στη λαμπαδοφορία που διοργανώνει σύμφωνα με το παλιό Καρδαμυλίτικο έθιμο .

Η Λαμπαδοφορία θα πραγματοποιηθεί φέτος στα Κάτω Καρδάμυλα: Συγκέντρωση στη Λήμνο, στο ξενοδοχείο Καρδάμυλα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 7.00 μμ.
Σας περιμένουμε....

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/10/2013!!!!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»

Ολοκληρώθηκε η νέα επίσκεψη στη Χίο του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι συναντήσεις του:

1.Με Επιτροπή Θυμάτων της Ασπίς Πρόνοια

2.Με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

3.Με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη

Επίσης επισκέφθηκε:

1.Το Σχολείο Ειδικής Αγωγής των παιδιών με ειδικές ανάγκες

2.Το κεντρικό Λιμεναρχείο και

3.Τον προσωρινό καταυλισμό λαθρομεταναστών

Αναχωρώντας από τη Χίο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ έκανε την εξής δήλωση:

«Κάθε φορά που έρχομαι στο νησί, φεύγω με ακόμα περισσότερους φακέλους από ό, τι την προηγούμενη φορά. Φάκελοι γεμάτοι προβλήματα που επιζητούν λύσεις.

Καταρχήν εξοργίζομαι με τον τρόπο με τον οποίο έχουν αφήσει στην τύχη τους τους ήρωες δασκάλους του Σχολείου Ειδικής Αγωγής για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Δεν έχουν ούτε έναν συνεργάτη ως βοηθητικό προσωπικό, με εξαίρεση μία κυρία η οποία ήταν πέρυσι συμβασιούχος, απολύθηκε τον Ιούνιο και τώρα πηγαίνει και εργάζεται εθελοντικά, από αγάπη γι’ αυτά τα παιδιά που γνώρισε.

Την Πέμπτη (24/10/2013), συνεδριάζει στη Μυτιλήνη η αρμόδια Επιτροπή για να αποφασίσει προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού. Έχουν ιερή υποχρέωση να προσλάβουν τουλάχιστον δύο.

Επίσης, οργή προκαλεί η χείριστη αντιμετώπιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τι ακριβώς επιδιώκει το Υπουργείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου; Την παράδοση του «Πανεπιστημίου Αιγαίου» (έτσι ονομάζεται) που έχουν οι Τούρκοι απέναντι στη Σμύρνη;

Η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών κονδυλίων, μόνο αυτό το σκοπό μπορεί να υπηρετεί.

Δυστυχώς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δικαιωνόμαστε και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Είχαμε προειδοποιήσει ότι είτε η διατήρηση είτε το άνοιγμα Κέντρων Υποδοχής, θα εντείνει τον εφιάλτη των λαθρομεταναστών που αποβιβάζονται στα νησιά του Αιγαίου.

Η Χίος βιώνει αριθμητικά τα ίδια ποσοστά λαθρομετανάστευσης που την «τσάκισαν» το 2007 και το 2008.

Είναι αδύνατον πλέον, κυρίως για το Λιμενικό Σώμα, να αποτρέψει αυτές τις ορδές, οι οποίες αποβιβάζονται στο νησί από σχεδόν όλα τα παράλιά του.

Ο πρόχειρος καταυλισμός δίπλα στο κεντρικό Λιμεναρχείο μπορεί να είναι μία στοιχειώδης, προσωρινή λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι θέαμα ανεκτό στην καρδιά του λιμένος της Χίου.

Επίσης, εισέπραξα τις έντονες διαμαρτυρίες των θυμάτων της απάτης της Ασπίς Πρόνοια, επειδή δεν επιλύεται το σοβαρότατο πρόβλημα της «αρπαγής» των χρημάτων τους από τον επιχειρηματία που είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές.

Για όλα αυτά τα θέματα, ξεχωριστά για το καθένα, θα καταθέσω Ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μου καθήκοντος.

Υπενθυμίζω ότι ήδη σήμερα, κατέθεσα Ερώτηση και για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Χίου και της Λέσβου με τον Πειραιά, που παύει να είναι καθημερινή, εξαιτίας διάφορων τεχνασμάτων των ναυτιλιακών εταιρειών. Τεχνάσματα, που προφανώς αφήνουν αδιάφορο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Τέλος, είχα και μία πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γανιάρη, με τον οποίο συζήτησα το θέμα της προώθησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

Με διαβεβαίωσε ότι προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η αποπεράτωση του έργου του φράγματος «Κόρης Γεφύρι», το οποίο θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης».

O Tέρενς Κουίκ είχε επίσης συνεργασία με τα μέλη της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής για την προώθηση θεμάτων κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος του νησιού. 



YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ : 750.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Κονδύλια ύψους 750.000 ευρώ διαθέτει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω ΕΣΠΑ για την αξιολόγηση των Δομών των εποπτευόμενων Φορέων δέκα υπουργείων. –Στόχος, μεταξύ άλλων είναι ο «προσδιορισμός των υπερστελεχωμένων / υποστελεχωμένων μονάδων/φορέων» αλλά και  η «δυνατότητα ανακατανομής προσωπικού (εντός ή εκτός φορέα)»
Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου καλούνται τα υπουργεία:
Οικονομικών
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υγείας
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
να  καταθέσουν σχετικές προτάσεις από 17/10/2013 έως 15/11/2013 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος:  «Διοικητική Μεταρρύθμιση».
Βασικοί άξονες (πολιτικής) στους οποίους θα στηριχθεί η αξιολόγηση των δομών των φορέων της δημόσιας διοίκησης είναι:
-Καθορισμός πολιτικών, στόχων, αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να διατηρηθούν, ή να καταργηθούν, ή να αποκεντρωθούν, ή να παρέχονται από τρίτους, ή των οποίων το πεδίο εφαρμογής χρήζει διεύρυνσης
-Προσδιορισμός των υπερστελεχωμένων / υποστελεχωμένων μονάδων/φορέων
-Δυνατότητα ανακατανομής προσωπικού (εντός ή εκτός φορέα)
-Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αξιοποίησης των πόρων.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα καλύπτει το 85% μέσω του Ευρωπαϊκού  Κοινωνικού  Ταμείου (ΕΚΤ).

ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Στην χειμερινή ώρα περνάμε τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου και όλοι θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνου!
Έτσι, στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

newsit.gr

"TA MΩΡΑ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ" , ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων
Η Θεατρική Ομάδα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων παρουσιάζει τη βραβευμένη κωμωδία της «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Ρέππα-Παπαθανασίου, σε σκηνοθεσία Ελένης Αμπανούδη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 στις 20.30μ.μ. Είσοδος 5 ευρώ.
Από τη συμμετοχή του στο πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ο ΦΟΚ απέσπασε τα βραβεία:
- 2ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης. - Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου. - Έπαινος Ερμηνείας B΄ Γυναικείου Ρόλου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΕΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ , ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων
Με την αποστολή των τελευταίων λογαριασμών της ΔΕΗ, καταλογίζεται και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όμως, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ακινήτων στα χωριά της βόρειας και της νότιας Χίου, γιατί ο συντελεστής που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνον του προηγούμενου τέλους, του ΕΕΤΗΔΕ και άρα, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για το ΕΕΤΑ είναι αυξημένα.
Επιπλέον, στη Χίο ισχύει μεικτό σύστημα  προσδιορισμού αξίας ακινήτων, με τα χωριά να έχουν συντελεστή 3 και με βάση αυτόν, προσδιορίζεται το ποσό του ΕΕΤΑ που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Παρά ταύτα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα χωριά της Χίου, με έκπληξη είδαν στους λογαριασμούς τους πολύ μεγαλύτερους συντελεστές, παρά το γεγονός ότι η τιμή εκκίνησης στις περιοχές αυτές έχει οριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Εφορίας, αυτό αναλογεί σε συντελεστή 3.
Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 4021/2011 (ΦΕΚ 218 Α), στο άρθρο 53, προβλέπεται, ειδικά, για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και δεν έχει υπολογιστεί το τέλος του άρθρου 24 του νόμου 2130/1993, συντελεστής ειδικού τέλους 3.
Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί ότι το ΕΕΤΑ θα ήταν περίπου 15% μειωμένο από το ΕΕΤΗΔΕ. Ωστόσο, για τη Χίο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και αντί για μείωση υπάρχει αύξηση σε ποσοστό περίπου 65%, αφού ο συντελεστής από 3 έγινε 5.
Οι ιδιοκτήτες απευθύνονται στο Δήμο Χίου, κάνοντας ενστάσεις, για να τροποποιηθούν τα στοιχεία που δίνονται από το Δήμο στη ΔΕΗ, και να διορθωθούν τα λάθη. Η αναστάτωση και η σύγχυση που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.       Έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής ζώνης για τη Χίο, στην οποία οφείλεται η αύξηση του συντελεστή, σύμφωνα με τον οποίο προσδιορίζεται ο ΕΕΤΑ; Εάν, ναι, υπάρχει σχετική εγκύκλιος;
2.       Για ποιους λόγους δεν εφαρμόζεται για το ΕΕΤΑ, η ίδια διαδικασία που ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ;
3.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ στη Χίο;

18 Οκτωβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Τριαντάφυλλος


OI OIKOΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

"Αν θεωρούσαμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι κρατούμενοι, άξιοι εγκλεισμού τότε ίσως να είχε νόημα μία τοποθέτηση μας για τις συνθήκες κράτησης.
Η πολιτική εκτίμηση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε διωγμό, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος εγκλεισμού, δεν έχουν προβεί, ούτε δικαστεί για κάποιο αδίκημα και είναι ανεπίτρεπτο να κρατούνται πίσω από συρματοπλέγματα, σαν παραβάτες χωρίς παράβαση, έχοντας τελέσει το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Επιπλέον, όταν οι συνεχόμενες ροές ανεβάσουν τον αριθμό των μεταναστών που κρατούνται στο κέντρο πολύ πάνω από την σημερινή συνολική χωρητικότητα των 98 ατόμων, αυτό που θα συμβεί είναι ότι τα κοντέινερς θα γεμίσουν ασφυκτικά κάνοντας τις συνθήκες διαμονής ανυπόφορες και δείχνοντας την προχειρότητα της όλης αντιμετώπισης." 
Ευχαριστούμε κε των προτέρων για τη δημοσίευση.
ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

KEΔΕ : ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΑΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"




Tην άμεση προκήρυξη μίας νέας φάσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ζητά η ΚΕΔΕ από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, με δεδομένο ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 14 υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του 100% των προϋπολογισμών των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ για κατάργηση της συμμετοχής των δήμων με ποσοστό 30%.
Επί της ουσίας η ΚΕΔΕ ζητά την τροποποίηση της πρόσκλησης ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ως προς τη χρηματοδότηση και τις προθεσμίες υποβολής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους δήμους, που δυσκολεύονταν να καλύψουν την απαιτούμενη ίδια συμμετοχή (30%) για την υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων εξοικονόμησης ενέργειας, να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι τόσο η ΚΕΔΕ όσο και μεμονωμένα οι δήμοι της χώρας είχαν θέσει κατ΄επανάληψη ως θέμα τη δυσκολία εξεύρεσης πόρων για την ίδια συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Πράγμα που επιβεβαιώνει άλλωστε και το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση όλοι οι δικαιούχοι δήμοι και ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης, σε επίπεδο υποβολής αιτήσεων, να μην καλυφθεί.


Όπως σημειώνεται στο γραπτό αίτημα – επιστολή της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη μετά την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων προϋπολογισμών των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά «για λόγους ίσης μεταχείρισης και ίσου ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι οι πόροι που είχαν προβλεφθεί για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ δεν θ’ απορροφηθούν, την άμεση προκήρυξη μίας νέας φάσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ τροποποιώντας ουσιαστικά τη πρόσκληση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ ως προς τη χρηματοδότηση και τις προθεσμίες υποβολής ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους Δήμους να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης».
Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά την επιτάχυνση της αξιολόγησης του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ καθώς σ’ ένα μικρό ποσοστό Δήμων έχουν αποσταλεί έως σήμερα αποφάσεις ένταξης.

«Θεωρούμε ότι η συνολική αντιμετώπιση του θέματος θα επιταχύνει την υλοποίηση των ενταγμένων προγραμμάτων θα εδραιώσει το αίσθημα της ίσης μεταχείρισης εξασφαλίζοντας την ανταπόκριση του συνόλου των Δήμων σ’ ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας μας και της αυτοδιοίκησης πρόγραμμα» καταλήγει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.        

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ "ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

Δεδομένων των δυσμενών εξελίξεων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική χώρα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στη Μυτιλήνη και υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Νάσου Γιακαλή, Σύσκεψη των φορέων του Βορείου Αιγαίου με θέμα «Υποβάθμιση Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των Λιμενικών Ταμείων του Βορείου Αιγαίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και των Ενώσεων Ξενοδόχων

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ , ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ


Με εξαγγελίες που μετά διαψεύδονται και διαρροές επί διαρροών το οικονομικό επιτελείο σπέρνει σύγχυση σχετικά με το περιεχόμενου το νέου ασφαλιστικού. Εχει γίνει ήδη, όμως, σαφές ότι δρομολογούνται οδυνηρές αλλαγές με πρώτη ανάμεσά τους την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2014 («Ελεύθερος Τύπος«) και τη μείωση των επικουρικών και των εφάπαξ μέσω της εφαρμογής της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης, δηλαδή της κάλυψης των ελλειμμάτων των ταμείων χωρίς ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία«, 1.500.000 ασφαλισμένοι πριν από το 1992 θα υποστούν τις επιπτώσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από 3 ως και 15 χρόνια σε όλα τα Ταμεία. Το σενάριο που εξετάζεται είναι η κατάργηση της συνταξιοδότησης κάτω από το 62ο έτος προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των Ταμείων που φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.
Πλήττονται ιδιαίτερα:
-Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).
-Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το ’83).
-Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).

aftodioikisi.gr