Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ AEGEAN κ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΣΤΗ ΧΙΟ


Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, της Olympic Air από την Aegean, στελέχη της Aegean καθώς και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχιος Βασιλάκης , πρόκειται να επισκεφθούν τη Χίο, για την ανταλλαγή απόψεων, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


Το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Παιδείας Δήμου Χίου προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής (πνευστά, κρουστά & θεωρία μουσικής). Τα μαθήματα θα παραδίνονται κάθε Σάββατο από 10:00 έως 14:00 στο χώρο που στεγάζεται η Φιλαρμονική (στην αίθουσα κάτω από το Δημαρχείο).
Η μουσική εκπαίδευση έχει σκοπό τη συγκρότηση ενός ενεργού μουσικού σώματος , που θα λαμβάνει μέρος όχι μόνο στις εθνικές και θρησκευτικές επετείους, αλλά πολύ περισσότερο στην οργάνωση μουσικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι εγγραφές θα γίνονται στο γραφείο της Φιλαρμονικής κάθε Τετάρτη από τις 19:30 έως τις 20:30. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2271029210 & 2271021057 εσωτ. 3 κ.Ρένα Τομάζου .

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Ο Βουλευτής Χίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, θα συμμετάσχει, στις 26 με 29 Οκτωβρίου, στη Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) που λαμβάνει χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Το αντικείμενο είναι η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Λιθουανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα αρμοδιότητας των Εθνικών Κοινοβουλίων. Σημειώνεται ότι η Λιθουανική Προεδρία παραδίδει τη σκυτάλη στην Ελλάδα την 1/1/2014. 

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ

Το  Δ.Σ. του Σωματείου Οικοδόμων ύστερα από την πρόταση του Προέδρου Τσακού Μιχάλη πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κώστα Γανιάρη. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης υπήρξαν τα αιτήματα που έθεσε το σωματείο των οικοδόμων και αφορούν τα σημαντικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μετά από μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γανιάρης δεσμεύτηκε να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που είναι η οικοδομή και οι οικοδόμοι.
Με ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία χαιρετίζουμε τη δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη να αναθέτει έργα με διαφάνεια στα μικρά συνεργεία του νησιού μας ούτως ώστε να βρίσκουν δουλεία οι άνεργοι οικοδόμοι.

Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία που θα οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων μας μακριά από ξεπερασμένες κομματικές ταμπέλες του χθες.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΘΑΜΑ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, απάντησε στο σχετικό έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Γιαννάκη,  αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο θέμα της Δακοκτονίας, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις θέσεις και τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επάνω στη ζήτημα, παραδεχόμενο τις δυσλειτουργίες και το πολύπλοκο και χρονοβόρο των διαδικασιών από τη μεταφορά του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών που κόστισαν σε μεγάλο βαθμό την καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών.

Αναλυτικότερα με έγγραφο που υπογράφει ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου κ. Σ. Ζωγράφος, η Υπηρεσία γνωρίζει στην Περιφέρεια τα εξής:

«Η Υπηρεσία μας εισηγείται έγκαιρα, κάθε χρόνο για το επόμενο έτος, στη Δ/νση Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου, τις ανάγκες σε εποχιακό προσωπικό δακοκτονίας (3.666) άτομα.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όμως, κάθε χρόνο μειώνει τον αριθμό του εγκεκριμένου εποχιακού προσωπικού (εγκεκριμένος αριθμός εποχιακού προσωπικού δακοκτονίας) των τελευταίων ετών.

ΕΤΟΣ                   ΑΡ. ΑΤΟΜΩΝ
2010                          4.316
2011                          2.014
2012                          1.500
2013                          1.200

«Το Υπουργείο μας μπροστά στην ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση του προσωπικού που εργάζεται στο πρόγραμμα δακοκτονίας έπρεπε να προβεί σε εναλλακτικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία του προγράμματος όπως την επέκταση των εργολαβιών ψεκασμού σε περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες ανάμεσα σε αυτές και στη δική σας την εισαγωγή των εργολαβιών παγιδοθεσίας για πρώτη φορά σε άλλες.
Η ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος ανήκει στις Περιφερειακές Ενότητες και οι διαδικασίες από το έτος 2011 με την εφαρμογή του Κλαλικράτη και τη μεταφορά του προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Α.Τ.  στο Υπουργείο Εσωτερικών έγιναν πολύπλοκες, χρονοβόρες και δυσλειτουργικές με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους όπως άλλωστε μας περιγράφετε και εσείς στο έγγραφό σας.
Πράγματι ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε αργά στις 8 Αυγούστου. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά τέσσερις ψεκασμοί. Σήμερα η κατάσταση από απόψεως δακοπροσβολής έχει ως εξής: Στα περισσότερα κτήματα με χαμηλή καρποφορία το ύψος της δακοπροσβολής είναι 5,6,7 ή 8%). Αυτά που έχουν καρποφορία μεγαλύτερη από 40%, το ύψος της δακοπροσβολής είναι 1,2 ή 3%. Η θέση του Υπουργείου μας στο θέμα προγράμματος δακοκτονίας είναι η εξής:
Ο προϋπολογισμός να επιστρέψει στο Υ.Π.Α.Α.Τ.
Η προμήθεια των δακοκτόνων υλικών να πραγματοποιείται από την Γεν. Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης έτσι ώστε και έγκαιρα να πραγματοποιείται και χαμηλότερες τιμές να επιτυγχάνονται λόγω της μαζικής προμήθειας και των γνώσεων που διαθέτει η αρμόδια Υπηρεσία κοστολόγησης του εν λόγω Υπουργείου.
Τέλος πιστεύουμε ότι όλες οι αρμοδιότητες εφαρμογής του προγράμματος πρέπει να απεμπλακούν από την Περιφέρεια και να περιέλθουν στην Π.Ε. προκειμένου οι διαδικασίες να απλουστευτούν, αφού όμως οι αρμόδιες Υπηρεσίες Δ.Α.Ο.Κ. στελεχωθούν με ικανό αριθμό Γεωπόνων και Οικονομικούς υπαλλήλους, ειδικά σε μερικές Δ.Α.Ο.Κ. όπου υπάρχουν τρομερές ελλείψεις.»

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Γιαννάκης από την πλευρά του, σχολιάζοντας το απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου, αφού υποστήριξε ότι η εκτίμηση του Υπουργείου σχετικά με το ύψος της δακοπροσβολής, είναι αυθαίρετη και καθαρά προσωπική, τόνισε:
«Άποψή μας είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν:
·        Η έγκριση προγραμμάτων δακοκτονίας γίνουν στις αρχές της χρονιάς και όχι τον Μάρτιο του 2014.
·        Η πρόσληψη προσωπικού εγκριθεί τον Ιανουάριο του 2014 και όχι τον Απρίλιο όπως έγινε φέτος
·        Η έγκριση του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών γίνει τον Ιανουάριο του 2014 και όχι τον Αύγουστο.
Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συνεχίσει την διεκδίκηση για καταβολή αποζημιώσεων γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί από τους Τομεάρχες της δακοκτονίας, το ύψος της δακοπροσβολής είναι τέτοιο που δικαιολογεί αποζημιώσεις για τους αγρότες μας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι στη διάθεση του Υπουργείου για την καλύτερη δυνατή συνεργασία προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα στην εξαιρετικά σημαντική υπόθεση της δακοκτονίας, η ομαλή εφαρμογή της οποίας εξασφαλίζει την αγροτική παραγωγή των κατοίκων των νησιών μας.»

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ : 75.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2014 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Πρόσθετες παρεμβάσεις για την ανάσχεση της ανεργίας στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα –και χαμηλότερα ακόμα- προγραμματίζει η κυβέρνηση όπως αναφέρεται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των 43 σημείων μεταξύ του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις αυτές, όπως επισημαίνεται στο σημείο 18 της συμφωνίας, αφορούν:
Πρώτον, με τη μορφή προγραμμάτων για την δημιουργία προσωρινών θέσεων απασχόλησης για ανέργους (νέους, μέσης ηλικίας, γυναίκες) με τη συνεργασία της Τοπικής αυτοδιοίκησης (αυτεπιστασία και κοινωφελής εργασία), των επιχειρήσεων και συνεταιρισμών κοινωνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Με απολύτως διαφανή κριτήρια ως προς την επιλογή των εργαζομένων, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι αναγκαίοι πόροι έχουν σε σημαντικό βαθμό διασφαλισθεί και θα συμπληρωθούν μέσα από τους αναγκαίους χειρισμούς σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Το πρώτο σχετικό πρόγραμμα για 50.000 θέσεις, λειτούργησε ήδη το 2013, ενώ προετοιμάζονται τα επόμενα και κυρίως για το 2014 με πρόβλεψη για 75.000 θέσεις.
Δεύτερον, με τη μορφή προγραμμάτων στήριξης υφιστάμενων θέσεων εργασίας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με νομοθετημένα, απλά και διαφανή κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα και χωρίς χρηματοοικονομικό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

aftodioikisi.gr

ΚΗΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ : ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ


Κανένας εργαζόμενος που κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, διαμηνύεται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, διευκρινίζοντας πως στα πλαίσια της κινητικότητας του προσωπικού η αξιολόγηση είναι μια «διαρκής, θεσμική» διαδικασία και «όχι ένα έκτακτο, απειλητικό μέτρο». Παράλληλα, στο σημείο 31 της συμφωνίας υπογραμμίζεται πως «ο κανόνας 1:1 στις λίγες περιπτώσεις που συντρέχει πράγματι λόγος απόλυσης σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπει την άμεση πρόσληψη νέων με υψηλά προσόντα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών πχ. στο χώρο της Υγείας».
Αναλυτικά η θέση της κυβέρνησης όπως αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης:
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και η συγκρότηση ενός “κανονικού” ευρωπαϊκού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, του δημοσίου συμφέροντος και της ανάπτυξης, επιβάλουν την συνολική, θεσμικά εγγυημένη, επιστημονικά οργανωμένη, αξιολόγηση, αφενός μεν υπηρεσιών και φορέων, αφετέρου δε του προσωπικού. Η αξιολόγηση είναι μια διαρκής, φυσιολογική, θεσμική διαδικασία και όχι ένα έκτακτο απειλητικό μέτρο. Κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο που κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του δεν έχει λόγο ανησυχίας. Η κινητικότητα του προσωπικού, στο πλαίσιο αυτό, σέβεται όλες τις θεσμικές εγγυήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και εξυπηρετεί την κάλυψη κενών και ζωτικών αναγκών του δημοσίου μέσα από την ορθολογική και διαφανή διαχείριση αφενός μεν του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού αφετέρου δε των κενών θέσεων.
Ταυτόχρονα ο κανόνας 1:1 στις λίγες περιπτώσεις που συντρέχει πράγματι λόγος απόλυσης σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπει την άμεση πρόσληψη νέων με υψηλά προσόντα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών πχ. στο χώρο της Υγείας.
Αν στο μεταβατικό διάστημα προέκυψαν αδικίες ή αντιφάσεις, αυτές θα αντιμετωπισθούν το ταχύτερο δυνατό.
Βασική αρχή, ότι οι δημόσιοι φορείς υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον Πολίτη, κι όχι το αντίθετο.

aftodioikisi.gr

ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


«Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όταν ρωτήθηκε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, για τα σενάρια κατάργησης των πρόωρων συντάξεων με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να μη φεύγει κανείς πριν από τα 62.
Είχε προηγηθεί μία οργισμένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες και μία διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, πέρα από όσα έχουν ψηφιστεί ήδη. Και αυτό που έχει ψηφιστεί ήδη είναι η εισαγωγή του μαθηματικού τύπου από τον Ιανουάριο του 2014 για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, ώστε να καλύπτοναι τα ελλείμματα στα ταμεία με περικοπές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμη και στο 80%.
Το μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις που προαναγγέλθηκε εμμέσως από το οικονομικό επιτελείο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Συγγρού και στη Χ. Τρικούπη γιατί αφορά 400.000 ασφαλισμένους, δηλαδή έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος. Μάλιστα, όπως τονίζουν κομματικοί παράγοντες, πρόκειται για βέβαιους ψηφοφόρους, από εκείνους δηλαδή που πηγαίνουν στην κάλπη οπωσδήποτε και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Παρόλα αυτά, στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία πολύ γενικόλογη αναφορά στο ασφαλιστικό: «Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται με την βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων και κυρίως με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την είσπραξη των εισφορών και την αναδιοργάνωση του τομέα«.
Αυτή η γενική αναφορά, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δείχνει την αμηχανία των κυβερνητικών εταίρων που θέλουν να αποφύγουν οδυνηρές αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά δεν βρίσκουν τρόπο να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό διαφορετικά.

aftodioikisi.gr