Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

T.E XIOY TOY KKE : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ



Είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς.
          Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση να επιβάλει τις αξιώσεις των μονοπωλίων και της ΕΕ και να περάσει δια πυρός και σιδήρου τις αναδιαρθρώσεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη φοροληστεία, τα άλλα μέτρα που έρχονται. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδωσε μια πρώτη απάντηση χτες στα νέα αυτά μέτρα, οργανώνει -μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, απειλών και ΜΑΤ- την πάλη του καθημερινά στους τόπους δουλειάς. Συζητά, προβληματίζεται πώς θα ανασυνταχθεί για να μπορέσει να βάλει πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Από την άλλη μεριά, ο άλλος εταίρος του νέου διπολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις επέστρεψε ο πρόεδρός του από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους και στην ευρωζώνη, ξεκίνησε κάνοντας για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ, διότι δεν έχει στην ουσία διαφορετική πολιτική, συμφωνεί στο κύριο, που είναι οι επιλογές του ευρωμονόδρομου. Με την πολιτική του να κοροϊδεύει το λαό, ότι με αναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών θα λύσει τα προβλήματα, βάζει εμπόδια στην αγωνιστική ανασύνταξη του κινήματος, στην άνοδο της οργάνωσης και δράσης των ίδιων των μισθωτών εργαζομένων, στην ανάπτυξη της κοινής πάλης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή συμμαχία για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Καλλιεργεί κλίμα αναμονής.
Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ενάμιση χρόνο τώρα βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «αναδιαπραγμάτευση» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έγινε «συμμόρφωση» και η «κατάργηση του μνημονίου» του ΣΥΡΙΖΑ έγινε «αναδιαπραγμάτευση». Ο λαός βγάζει συμπεράσματα από την γραμμή και των δύο, που είναι γραμμή υπηρέτησης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με τα μείγματα πολιτικής διαχείρισης του χρέους και της κρίσης, που η μία γέρνει περισσότερο προς ΗΠΑ και ΔΝΤ, ενώ η άλλη προς Κομισιόν, ΕΚΤ και Γερμανία. Το ΚΚΕ καταψηφίζει την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά την πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, που στηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη. Υπάρχει άλλος δρόμος συμμαχίας, άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ακούστε τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ αυτή τη φορά.  Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Συμπαραταχθείτε μαζί μας.

AΣ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

Πριν λίγες ημέρες εορτάσαμε την επέτειο εκείνου του πηγαίου ΟΧΙ των Ελλήνων. Αυθόρμητο, αβίαστο, σθεναρό και αγνά πατριωτικό. Το ΟΧΙ που πρωτοείπε τα ξημερώματα ο δικτάτορας Μεταξάς και το επανέλαβε τρεις ημέρες αργότερα  από τις φυλακές της Κέρκυρας που ήταν έγκλειστος ο αρχηγός του Κ.Κ.Ε  Ν. Ζαχαριάδης καλώντας όλους τους Έλληνες ν αγωνιστούν για την πατρίδα, κάτω από την ηγεσία του Μεταξά. Αυτό το ΟΧΙ των ενωμένων, συμφιλιωμένων και αδελφωμένων Ελλήνων, άλλαξε την πορεία του πολέμου υπέρ των συμμάχων.
 Σήμερα που η πατρίδα βρίσκεται κάτω από νέα κατοχή που είναι αυτοί οι «Έλληνες του ΟΧΙ» ; Την ώρα που η κατεχόμενη Ελλάδα είναι βυθισμένη στην κατάθλιψη, που εφτά στους δέκα πολίτες είναι υπερχρεωμένοι, που κάθε μέρα κάποιος πέφτει από το μπαλκόνι, που χιλιάδες νέοι παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, την ώρα που στο ενάμιση εκατομμύριο των Ελλήνων άνεργων αντιστοιχούν άλλοι τόσοι λαθρομετανάστες κατά ομολογία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αυτή την ώρα θα περίμενε κανείς από τους εδώ και από τους αποκεί ένα βροντερό ΟΧΙ στα κατάπτυστα μνημόνια με τα λανθασμένα μέτρα τους. Θα περίμενε μια από κοινού εκστρατεία για την αποκατάσταση της πληγωμένης και καταρρακωμένης μας περηφάνιας, θα περίμενε από τον Σαμαρά μια θαρραλέα στάση υπέρ της εκλογής του Τσίπρα στην Κομισιόν, αλλά και μια εξ ίσου θαρραλέα συμπαράσταση του Τσίπρα στην εξάμηνη προεδρία του Σαμαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Αντί αυτών, η συγκυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δαγκώνουν η μια την άλλη με αβυσσαλέο μίσος ανταλλάσσοντας λόγια φαρμακερά, παθιασμένα, χολερικά που μόνο στους ξένους «προστάτες» μας θα ταίριαζαν.
 Εκεί στο Βερολίνο που ταξίδεψα την προηγούμενη εβδομάδα επαγγελματικά, βρέθηκα  με παλιούς φίλους και έπαθα κατάθλιψη απ αυτά που άκουσα. Τεσσερισίμιση χιλιάδες Έλληνες νέοι πήγαν εκεί τον προηγούμενο χρόνο αναζητώντας εργασία. Το προβληματικό όμως βρίσκεται και σε άλλο σημείο. Οι μισοί απ αυτούς έφυγαν πίσω γιατί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ωράριο και τον ρυθμό εργασίας που ισχύει στα εκεί Ελληνικά εστιατόρια.
 Εδώ η συγκυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλληλοσπαράζονται για το τι παραπάνω μπορούμε εμείς να δώσουμε στην Τρόικα και τι να μας πάρουν αυτοί, χωρίς κανένας να προτείνει κάτι που θα απαλλάξει έναν ολόκληρο λαό από την απελπισία.
 Εμείς αδιάφοροι θαρρείς παρατηρητές, αφού ότι ήταν να χάσουμε το χάσαμε και πάνω απ όλα το χαμόγελο και την αισιοδοξία μας, αφήνουμε να εξελίσσεται μπροστά  στα μάτια μας κάτι σαν θεατρογράφημα, σαν τραγωδία, κάτι σαν εφιάλτης. Αναίσθητοι θαρρείς από το φαγοπότι και το ραχάτι της επίπλαστης ευμάρειας των δανεικών, ονειρευόμαστε, αναπολούμε και προσδοκούμε να ξαναέρθουν οι ίδιες εποχές, χωρίς ν αλλάξουμε τίποτα από την συμπεριφορά μας, από την νοοτροπία μας, χωρίς να διορθώσουμε κανένα από τα λάθη μας. Θέλουμε να μείνουμε οι ίδιοι εμείς και ν αλλάξουν όλοι οι άλλοι. Να ξεπεράσουν αυτοί τον δικό τους κακό εαυτό όχι κι εμείς τον δικό μας. Εμείς εδώ έχουμε στον τόπο μας  μια τεράστια ακίνητη περιουσία από δωρεές και κληροδοτήματα που κάποιοι ευπατρίδες αφήσαν για να καλύπτουμε ανάγκες που δεν καλύπτει η Πολιτεία, στο Νοσοκομείο, στον Δήμο, στην Περιφέρεια. Ερειπώνεται και απαξιώνεται χωρίς κανείς να δίνει σημασία γιατί φοβάται, τρομάζει στο πολιτικό κόστος και στις φωνές των γνωστών ισοπεδωτών που προτιμούν να γίνουν χαλάσματα άχρηστα, παρά να δοθούν για αξιοποίηση σε όσους έχουν την δυνατότητα και την διάθεση. Προτιμούν την ερείπωση τους και τον μηδενισμό της αξίας τους παρά την συντήρηση και την διατήρηση της αξίας τους έστω και με χαμηλή προσωρινά απόδοση. Αυτό αξίζουμε, ότι είμαστε.   Γ. Ξενάκης

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Η ολοένα και πιο μεγάλη απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές αυξάνει τις «τρύπες» στα Ταμεία και δίνει άλλοθι στα προαποφασισμένα μέτρα.
Σκηνικό των νέων ανατροπών και περικοπών στις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, στήνουν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Προβάλλουν το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» στα οικονομικά των Ταμείων, σαν άλλοθι για τα νέα μέτρα, ενώ έχουν συμφωνήσει στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2014 στα Ταμεία, τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας παραπέρα την οικονομική τους επιβίωση. Ταυτόχρονα, βιάζονται να χαρίσουν ακόμα 1 δισ. ευρώ ετησίως στους εργοδότες, που θα το αφαιρέσουν από το ΙΚΑ, μειώνοντας κατά 3,9 μονάδες τις εργοδοτικές εισφορές.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1 μονάδα, οδήγησε στο κλείσιμο τηςΕργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και απάλλαξε τους καπιταλιστές από την καταβολή 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.
Σήμερα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας καμώνονται ότι αναζητούν τα 500 εκατομμύρια για το 2014, για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, όταν μόνο η συγκεκριμένη απαλλαγή των εργοδοτών από τα μέσα του προηγούμενου έτους (όταν ψηφίστηκε ο νόμος), αν καταβάλλονταν, αρκούσε για να το καλύψει. Επιβεβαιώνεται και μ” αυτόν τον τρόπο, ότι τα όποια οικονομικά προβλήματα στο ταμείο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – εργοδοσίας και χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για προαποφασισμένες ανατροπές.
Σ” αυτή τη λογική ψήφισαν και εφαρμόζουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά 50% προς τις πρώηνΔΕΚΟ και τράπεζες, κάνοντας πεσκέσι 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο προς τους νέους ιδιοκτήτες τους. Τα ποσά αυτά αφαιρούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναμένεται να καλυφθούν με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας και σε αυτές τις ομάδες ασφαλισμένων, τους οποίους ήδη η κυβέρνηση στοχοποιεί με τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών περί «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».
Κυβέρνηση και τρόικα αφήνουν ταυτόχρονα στο απυρόβλητο τους μεγάλους οφειλέτες των Ταμείων. Χτες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΙΚΑ, έγινε γνωστό ότι μόλις 432 οφειλέτες (έτσι αποκαλούν τους καπιταλιστές) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ιδρυμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, κάθε επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ 3 εκατομμύρια ευρώ!
Αφού άφησε τα «μεγάλα ψάρια» να κατακλέβουν το ΙΚΑ, η κυβέρνηση αρχίζει τώρα το κυνηγητό σε βάρος των αγροτών και των φτωχών ΕΒΕ που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές τους. Ρίχνοντας στο ίδιο τσουβάλι τον αγρότη που χρωστά 3.000 ευρώ, με την επιχείρηση που παρακρατά από το ΙΚΑ 3 εκατομμύρια ευρώ, ο υπουργός Εργασίας μιλά προκλητικά για «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των Ταμείων.
Ετσι, χτες ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξει επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Πρόσθεσε ότι θα δοθεί έμφαση στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Και έτσι ο ξεκληρισμένος αγρότης και ο ΕΒΕ που οδηγείται να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του, μπαίνει στην ίδια μοίρα με τον βιομήχανο που δεν αποδίδει τις εισφορές του εργάτη στο ΙΚΑ.
ΠΗΓΗ Ριζοσπάστης

aftodioikisi.gr

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ , ΦΕΡΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ


Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καταργηθεί, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τρόικας, 199 από τους 350 συνολικά φόρους υπέρ τρίτων που κρίνονται ως «μη ανταποδοτικοί«. Ανάμεσά τους είναι φόροι που φέρνουν έσοδα 1 δισ ευρώ στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Πώς θα αναπληρώσουν το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί; Προφανώς θα πληρώσουν οι δημότες, όπως εκτιμούν έμπειροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.
Αποτελεί πάγιο αίτημα της Τρόικας η κατάργηση εκατοντάδων φόρων, τελών και εισφορών που επιβάλλονται «υπέρ τρίτων» σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους και αποδίδουν έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες την προεργασία συγκεντρώνοντας στοιχεία από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και άλλους φορείς, προκειμένου να εντοπιστούν οι «μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων«.
Η προθεσμία είναι το τέλος Δεκεμβρίου και δεν φαίνεται ότι υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης της απόφασης που είναι ήδη δρομολογημένη.

aftodioikisi.gr

"ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ", ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, παρουσιαζει με γενική είσοδο 5 ευρώ , το κινηματογραφικό "Πίσω από τους λόφους", σε σκηνοθεσία ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΟΥΝΤΖΙΟΥΝ. Σήμερα, Παρασκευή 8/11/2013. στις 8.30 το βράδυ, στο Ομήρειο Π.Κ.Δ. ΧΙΟΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο,έχει τιμηθεί για βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας (και για τις 2 πρωταγωνίστριες), στο φεστιβάλ Καννών  2012

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Μόλις δέκα ημέρες πριν τη μεγάλη επέτειο του Πολυτεχνείου, η Κυβέρνηση μας δείχνει και πάλι πόσο καλή είναι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Η Δημοκρατία «παγώνει» όπως ακριβώς πάγωσε και η μαύρη εικόνα της ΕΡΤ τον Ιούνιο. Για άλλη μια φορά η παραβίαση του συντάγματος επιβάλλεται με βία. Η επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έρχεται να προστεθεί στο μαύρο κύκλο καταστολής και αυταρχισμού κατά των εργαζομένων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δουλειάς και της ζωής τους. Ο απολογισμός μετράει τέσσερις συνολικά συλλήψεις, αυτές του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, του εκπροσώπου των εργαζομένων του ραδιοφώνου και δύο ακόμη δημοσιογράφων.
Σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία που πληρώνει χωρίς να ευθύνεται το τίμημα της κρίσης η Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριφέρεται με σεβασμό και όχι να επιβάλλει τις άθλιες πολιτικές της με εφόδους δυνάμεων καταστολής.
Το Εργατικό Κέντρο Χίου δηλώνει την συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και καταδικάζει την αυταρχικού τύπου συμπεριφορά της Κυβέρνησης.


Στηρίζουμε των αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Ο δικός τους αγώνας είναι αγώνας όλων μας.
                                                                                        Η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ μας.

ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ



                   Σας γνωρίζουμε   το  ύψος βροχής σε εκατοστά, στους βροχομετρικούς σταθμούς    της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Χίου,  από 1-9-2013  μέχρι  και 8-11-2013.



 

Βροχομετρική

Περίοδος

2013-2014

 


Α/Α

 

           ΣΤΑΘΜΟΣ

΄Υψος βροχής σε εκατοστά

 

 1
Καρδαμύλων
11,26

 2
Ν. Μονής
26,90

 3
Αγ.Σαράντα(Δαφνώνας)
25,80

 4
Βαβίλων
21,95

 5
Καρυών
19,90

6
Πόλης Χίου
18,30

7
Πυργιού
10,73

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ





          Σας καλούμε στη συνέντευξη, που θα παραχωρήσει ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, στο Δημαρχείο Χίου, Δημοκρατίας 2 (αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ.) την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 11.30 π.μ. με θέμα: «Παρουσίαση - υλοποίηση έργων Δήμου Χίου μέσω των ΕΣΠΑ, ΟΣΑΠΥ (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) και ΟΣΑΑ (Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης)». 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΧΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Το Σάββατο 9/11/2013 και ώρα 18.30, στην αίθουσα Χίου Διδασκάλου,γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου Σαχτούρη " Φάε , Δάσκαλε..."
Την παρουσίαση θα κάνει ο Σεβασμιώτατος Χίου , Ψαρών και Οινουσσών κ.κ.Μάρκος.
Θα χαιρετήσουν ο συγγραφέας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών  Χίου,κ.Γιώργος Αμπαζής.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν δάσκαλοι και ερασιτέχνες ηθοποιοί, κ.Νίτσα Κλούβα και ο κ. Κοσμάς Μανές