Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 26 ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ Ε/Γ - Α/Κ ΠΛΟΙΑ !


Όπως αναφέραμε, το υπουργίο προωθεί την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στα Ε/Γ-Α/Κ πλοία!





Διαβάστε παρακάτω το άρθρο 26 του νομοσχεδίου το ΥΝΑ


 Άρθρο 26

     Πλοίο Ασφαλείας

1. Θεσπίζεται υποχρέωση εξασφάλισης ελάχιστης επικοινωνίας των νήσων μέσω ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν για οποιοδήποτε λόγο υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων.

2. Το πρόγραμμα δρομολογίων ελάχιστης επικοινωνίας ασφαλείας τίθεται σε εφαρμογή, εν όλω ή εν μέρει, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία διαπιστώνεται η αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων και αιτιολογείται η προσφυγή στο μέτρο αυτό. Η ως άνω απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποιείται στις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων–ναυτικών και επιδίδεται στους πλοιάρχους των κατά περίπτωση πλοίων. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα πληρώματα των υποδειχθέντων πλοίων υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την εκτέλεση των αντίστοιχων δρομολογίων. Η απόφαση αυτή δεν θεμελιώνει ουδεμία αξίωση αστικής φύσεως κατά του Δημοσίου.

3. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δύναται να αποφασίζει την εκτέλεση έκτακτου μεμονωμένου δρομολογίου πλοίου ασφαλείας, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας ή κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών.

4. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται κυρώσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υλοποίησης της ελάχιστης επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες, με τις οποίες αυτή συνδέεται με τακτικά δρομολόγια.


e-Nautilia.gr

ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ;

Σε διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, ως πιθανότεροι αγορστές είναι Τούρκοι εκατομμυριούχοι οι οποίοι διεκδικούν και τις μαρίνες του Αλίμου, της Νέα Επίδαυρο και του Πόρου.
Να θυμίσουμε ότι τα Ελληνικά λιμάνια της Καλαμάτας, Μυτιλήνης, Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Φλοίσβου ανήκουν ήδη σε Τούρκους επιχειρηματίες.

Το ξεπούλημα της χώρας συνεχίζεται αλλά οι κάτοικοι της ιστορικής Ύδρας, είναι εξαγριωμένοι και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση από Τούρκους επιχειρηματίες.


e-Nautilia.gr


ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ


Τη δημιουργία ενός δημόσιου-κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας, αντικείμενο του οποίου θα είναι η επαναχάραξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η δρομολόγηση πλοίων πρωταρχικά στις λεγόμενες «άγονες γραμμές», προανήγγειλε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Βουλή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Συρμαλένιος, θα αξιοποιήσουμε όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές δυνατότητες, αφού και η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει κοινοπραξίες με συμμετοχή του δημοσίου, ακόμα και για κατασκευή και ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Ελληνικής ακτοπλοΐας, αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δημιουργία μιας μεγάλης κρατικής ή μικρότερων, κατά τόπους, κρατικών ακτοπλοϊκών εταιριών οι οποίες θα έρθουν να καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες των νησιών στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζει πως υπάρχει πρόβλημα.

Το θέμα, συνεχίζουν, είναι πως, είτε πρόκειται για κρατικές, είτε για ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρίες οι τιμές των καυσίμων κίνησης των πλοίων θα είναι οι ίδιες, όπως ίδιο θα είναι και το κόστος της εργασίας, καθώς επίσης και σειρά άλλων εξόδων που βαρύνουν σήμερα μια ιδιωτική ακτοπλοϊκή εταιρία.

Συνεπώς το ερώτημα είναι πως θα επιβιώσουν αυτές οι κρατικές εταιρίες και πόσο θα αντέξει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να της στηρίζει γιατί σίγουρα θα χρειαστεί να μπει βαθιά στην τσέπη του φορολογούμενου το χέρι που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου.


zougla.gr
e-nautilia.gr

ΝΕΟ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


Νέο άκρως επικίνδυνο επεισόδιο έλαβε χώρα στο βόρειο Αιγαίο σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, γεγονός που δείχνει πως αυξάνεται συνεχώς η ένταση και η τουρκική προκλητικότητα με σοβαρές συνέπειες σε μια ούτος η άλως ευαίσθητη περιοχή και την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση κοιμάται τον «ύπνο του δικαίου».

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορείς από την Άγκυρα και συμφωνά με την ενημέρωση της επίσημης ιστοσελίδας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και των τουρκικών ΜΜΕ, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, τουρκικό αλιευτικό το οποίο αλίευε, (σύμφωνα με τους Τούρκους), σε διεθνή χωρικά ύδατα, παρενοχλήθηκε από πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η τουρκική ακτοφυλακή και στην περιοχή έσπευσε πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ακολούθησαν επικίνδυνες μανούβρες από τα δυο πλοία και, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, το τουρκικό πλοίο παρενέβη ανάμεσα στο τουρκικό αλιευτικό και στο ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής. Στη συνέχεια το ελληνικό πλοίο απομακρύνθηκε από την περιοχή ενώ το τουρκικό αλιευτικό συνέχισε την αλιεία τους σε μια περιοχή που όμως δεν καθορίζετε ακριβώς.

Ανεξάρτητα αν τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι έγιναν ακριβώς έτσι, το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ανέφερε το γεγονός δείχνει ότι οι Τούρκοι το αναβαθμίσαν και το θεώρησαν σαν σοβαρό επεισόδιο. Το επεισόδιο αυτό έρχεται μετά από μια σειρά προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα την πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές νησίδες στο κεντρικό Αιγαίο.

Τώρα έρχεται αυτό για να δείξει για άλλη μια φορά πως τα εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότατα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξελιχτούν σε θερμή κατάσταση με σοβαρές συνέπειες για την περιοχή. Και όλα αυτά την ίδια περίοδο που η ελληνική πλευρά φέρετε διατεθειμένη να προχωρήσει σε διάλογο για όλες τις τουρκικές απαιτήσεις σε μια περιοχή που έχει αναβαθμιστεί εξ’ αίτιας της ανακάλυψης των τεραστίων ενεργειακών της κοιτασμάτων και αποτελεί πια ένα σοβαρό σημείο έντασης και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας από τουρκικής πλευράς.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην Αθήνα οι… πολιτικές «κοκορομαχίες» καλά κρατούν. Οι Τούρκοι εφαρμόζουν την γνωστή πονηρή τους τακτική να αντιστρέφουν τους όρους και να παρουσιάζουν το θύμα σαν θύτη, όπως συνέβη και στην περίπτωση του τουρκικού αλιευτικού που σίγουρα είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Παρόμοια επεισόδια θα έχουμε και στη συνέχεια, καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχοντας απέναντι της την ελληνική ανέχεια θα αυξάνεται συνεχώς. Οι Τούρκοι θα παίξουν ξανά το παιχνίδι της «εκτόνωσης» προς τον «αδύναμο κρίκο», όπως θεωρείτε από την Άγκυρα η ελληνική πλευρά. Εμείς τι κάνουμε ; Επιτέλους, κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι κινδυνεύει σοβαρά η εθνική μας κυριαρχία και ότι δεν πάει άλλο στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Εδώ δεν υπάρχει χώρος για μνημονιακά παιχνίδια και επικοινωνιακές αθλιότητες.


aienaristeyein.com

e-nautilia.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΥΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε μέσω του δικηγόρου της η οικογένεια του δολοφονημένου ράπερ Παύλου Φύσσα για την αφίσα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με αφορμή την 40ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο συνήγορος διάβασε ανακοίνωση της οικογένειας όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «ο Φύσσας δεν τους ανήκει, δεν ήταν στον χώρο τους, πολύ περισσότερο που ήταν βαθιά αντιμνημονιακός».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ο Π. Φύσσας είχε τη δική του ιδεολογία, διαπνεόταν από αριστερές ιδέες, αλλά δεν ήταν ενταγμένος σε κομματικούς σχηματισμούς, και γίνεται λόγος για προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ «να καπηλευθεί και να ιδιοποιηθεί τη θυσία του Παύλου Φύσσα χωρίς να του ανήκει».
Η αμφιλεγόμενη αφίσα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στην οποίαΠαύλος Φύσσας εμφανίζεται μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Σωτήρη Πέτρουλα και τον Νίκο Τεμπονέρα, πυροδότησε πλήθος επικρίσεων και σχολίων στο διαδίκτυο.
Την αφίσα πλαισιώνει αναγεγραμμένο σε πλακάτ σύνθημα «Σήμερα πεθαίνει ο φασισμός», και η εξής φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Εθνική Υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα. Είναι θέμα μόνιμου Αγώνα».

ethnos.gr

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 28.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ


Από σήμερα και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για 28.000 προσλήψεις σε δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια και ιερές μητροπόλεις. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
-Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Ανεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν:
α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών,
β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας
γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.
Δεν υποχρεούνται να υποβάλουν εκ νέου δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη Δημόσια Πρόσκληση για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, εφόσον δεν έχει υπάρξει μεταβολή.
Επισημαίνεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής και τη διαδικασία μοριοδότησης.
Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής:
1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό
4) Ηλικία
5) Αριθμός ανήλικων τέκνων
Όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ, το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.

aftodioikisi.gr

5.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ" ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ


Ενας από τους πιο σφιχτούς κόμπους στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα (οι επικεφαλής του κλιμακίου φεύγουν σήμερα για το Γιούρογκρουπ της Πέμπτης και θα επιστρέψουν την Παρασκευή) είναι οι 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση θεωρεί ανέφικτο το στόχο και ζητά να μεταφερθούν οι 2.000 απολύσεις (πέρα δηλαδή από εκείνες των εργαζομένων στην ΕΡΤ) το Μάρτιο, να γίνουν δηλαδή μαζί με τις 3.000 που προγραμματίζονται το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος«, οι πρώτοι που κινδυνεύουν με απόλυση είναι όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο. Δεν θα ενταχθούν σε κάποια υπηρεσία στο πλαίσιο της κινητικότητας και έτσι, οκτώ μήνες μετά την ημέρα που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει ο νόμος, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.
Η Τρόικα δεν αναγνωρίζει ως απολύσεις τις αποχωρήσεις χιλιάδων συμβασιούχων τις επόμενες 45 μέρες ούτε εκείνες που θα γίνουν σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ. Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Τρόικας για τρίμηνη παράταση, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών σε περίπτωση που δνε προχωρήσει η αξιολόγηση δομών των νομικών προσώπων του Δημοσίου που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του κατά την τελευταία συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.
Νομικά πρόσωπα και εταιρείες του Δημοσίου και των  δήμων είναι πιθανόν ακόμη και να κλείσουν για να βρεθούν οι περίπου 1.300 υπάλληλοι προς απόλυση. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξει αξιολόγηση, αλλά λουκέτο και άμεση απόλυση του συνόλου όσων υπηρετούν στον φορέα που θα κλείσει.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ


Τα μέλη του Συμβουλίου επιλογής Διευθυντών Δήμων και Συνδέσμων
Συγκροτήθηκε το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την επιλογή Γενικών Διευθυντών Δήμων και Συνδέσμων και για τα λοιπά θέματα υπηρεσιακής κατάστασής τους, για τα οποία απαιτείται γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του άρθρου 4 του Ν.3584/2007.
Το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, του οποίου η θητεία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2014, αποτελείται από τους:
1. Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, Πρόεδρος, με αναπληρωτή τον κ. Ανδρέα Ανδρουλιδάκη.
2. Αντιγόνη Λυμπεράκη, Μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Σαράντη - Ευάγγελο Λώλο.
3. Κωνσταντίνο Κιντή, Μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Θεόδωρο Οικονόμου.
4. Μαρία Λουκογιαννάκη, Μέλος.
5. Ιωάννη Μουράτογλου, Μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Δημήτρη Τσιαντή.
6. Θεμιστοκλή Μπαλασόπουλο, Μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Σπυρίδωνα Πολυζώη.
7. Μάρκο Δαρδαμάνη, Μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Αλκιβιάδη Λαμνάτο.
Καθήκοντα Γραμματέα εκτελεί η κα. Ιωάννα Τζήμα, με αναπληρωτή τον κ. Χριστόφορο Αναστασιάδη.

aftodioikisi.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Εκδήλωση διοργανώνει η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ από κοινού με το ΤΣ της ΚΝΕ  μπροστά στην 40η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Θα γίνει ομιλία από το μέλος της ΤΕ Χϊου του ΚΚΕ Γιώργη Αμπαζή ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προβολή της αντιφασιστικής ταινίας "Το ξυπόλυτο τάγμα".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Χίου (καφενείο Σαρίκα) την Πέμπτη 14/11 στις 19:00.

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ,ΑΡΓΙΑ ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΣΕΠ , ΔΙΑΥΓΕΙΑ


Με αλλαγές που αφορούν την εξαίρεση από την κινητικότητα αθλητών που έχουν παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές διακρίσεις αλλά και τις αποζημιώσεις των απολυμένων από τις θυγατρικές του ΕΟΜΕΧ έγινε δεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και των τροπολογιών το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαίρεση από την κινητικότητα των αθλητών δεν έγινε δεκτή μόνο από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ομόφωνα έγινε δεκτή η τροπολογία των υπουργών Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά τις αποζημιώσεις των απολυμένων από τις θυγατρικές του ΕΟΜΕΧ.  Παντως, βουλευτές ζήτησαν να αυξηθεί το προβλεπόμενο κονδύλι των 754.000 ευρώ έτσι ώστε, όπως υποστήριξαν, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μείνει έστω και ένας πρώην εργαζόμενος χωρίς αποζημίωση,
Τις προβλέπει το νομοσχέδιο:
Να σημειωθεί ότι  με το νομοσχέδιο αυτό επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός του καθεστώτος αδειών στο Δημόσιο, η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και η ενίσχυση του προγράμματος της Διαύγειας, ενώ μία ακόμα σημαντική καινοτομία αφορά στο γεγονός ότι – σε εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης – το εν λόγω σχέδιο νόμου θα είναι άμεσα εκτελεστό μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς δεν χρειάζεται να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις.
Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:
Άδειες
Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Πειθαρχικά Συμβούλια
Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.
Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Διαύγεια
Με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη – ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, αποκτώντας κανονιστική σημασία, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.
Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο.
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 8Κ – 9Κ/2008
Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).
aftodioikisi.gr