Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Κόψτε ότι μπορείτε και αυξήστε τα έσοδα απ' όπου μπορείτε. Αυτό είναι το μήνυμα της εγκυκλίου που απέστειλε η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014.

Εντολή για μείωση μισθών και προσλήψεων στις ΔΕΚΟ
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του Δημοσίου η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, όπου προβλέπεται η μείωση των προσλήψεων κατά 20% σε σχέση με το 2013.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις ΔΕΚΟ θα απομακρυνθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα ζητείται να εφαρμοστεί αυστηρά ο κανόνας ένα προς πέντε για τις όποιες προσλήψεις χρειαστεί να γίνουν.
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, με την εγκύκλιο ζητεί μεταξύ άλλων από τις διοικήσεις να ψάξουν για νέους πελάτες, να διευρύνουν την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να προσέξουν τις προσλήψεις συμβασιούχων και να επαναδιαπραγματευτούν τα ενοίκια.
Ειδικότερα ζητείται:
-Μεγιστοποίηση εισοδημάτων από μισθώματα και εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
-Διεύρυνση της πελατειακής βάσης, είτε αναζητώντας νέους πελάτες για υφιστάμενες υπηρεσίες και προϊόντα είτε προσελκύοντας τους ήδη υφιστάμενους πελάτες σε νέες υπηρεσίες.
-Ορθολογική διαχείριση και πώληση των αποθεμάτων και των άχρηστων υλικών.
-Εντοπισμό νέων καινοτόμων πηγών επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Αξιοποίηση της παραγωγικότητας και των διαθέσιμων πόρων για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών.
Όσον αφορά στον περιορισμό των δαπανών, πέρα από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους προτείνεται η περιστολή των λειτουργικών εξόδων μέσω:
-Καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας,
-Αναδιάρθρωση των οργανωτικών δομών με τη συγχώνευση και συστέγαση γραφείων, τμημάτων και διευθύνσεων με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας,
-Επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων που καταβάλλονται για τις εγκαταστάσεις των φορέων,
-Επαναδιαπραγμάτευση και μείωσης των δαπανών που καταβάλλονται για τις προμήθειες πρώτων υλών, τις λοιπές αμοιβές και έξοδα τρίτων, καθώς και για επισκευές και συντηρήσεις,
-Ελαχιστοποίηση των εξόδων μεταφορών, προβολής, διαφήμισης, εκθέσεων, επιδείξεων και ταξιδίων,
-Ελαχιστοποίηση των εξόδων για δωρεές και επιχορηγήσεις.


ethnos.gr

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, των υπουργικών αποφάσεων των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και των εγκυκλίων σχετικά με τις μετατάξεις των δημοτικών αστυνομικών.

Προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά της διαθεσιμότητας
Την απόφαση έλαβε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας. Συγχρόνως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Θέμης Μπαλασόπουλος, αναμένεται να θέσει το θέμα της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας, της αξιολόγησης και της δια-δημοτικής κινητικότητας.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συζητήθηκε ο σχεδιασμός επερχόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συντονισμό με άλλα συνδικάτα για τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, την ενδο-δημοτική κινητικότητα και την «οικονομική κατάρρευση» των δήμων.
Σημειώνεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει καταγγείλει, ως μη αξιοκρατικές, τις διαδικασίες απορρόφησης των δημοτικών αστυνομικών και έχει υποστηρίξει ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της 29ης Νοεμβρίου 2013 «ως φαίνεται, μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων και την αποκατάσταση "ημετέρων"».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος «προάγει την αναξιοκρατία και προκαλεί ερωτήματα ακόμη και για τη νομιμότητά της, αφού παρακάμπτεται εντέχνως και το ΑΣΕΠ».
Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Γκιουλέκα έκαναν το απόγευμα της Πέμπτης εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης, συνάδελφοι τους σε διαθεσιμότητα και μαθητές, ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Οι διαδηλωτές έκαναν στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε και πάλι στην πλατεία Αγίας Σοφίας.


ethnos.gr

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ !



Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ταυτόχρονα στο Α.Τ. Ομόνοιας και στην ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, στην οποία συμμετέχουν συλλογικότητες και κόμματα μεταξύ των οποίων και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Έξω από το ΑΤ Ομόνοιας- με όλο το συμβολισμό που εμπεριέχει η επιλογή αυτού του χώρου για την απάνθρωπη κράτηση μεταναστών και προσφύγων- τον πρώτο λόγο είχαν μετανάστες πρώην κρατούμενοι των λεγόμενων «κέντρων κράτησης» που κατέθεσαν τη μαρτυρία τους. Από τους ομιλητές τονίστηκε ότι ο εγκλεισμός κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες είναι έγκλημα που συντελείται για πολιτικούς λόγους με στόχο τον πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Και ενώ μία ημέρα πριν τιμούσαμε την επέτειο της παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ελλάδα αριθμούσε ήδη 13 καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για κακές συνθήκες κράτησης. Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι η παράνομη είσοδος στη χώρα που αποτελεί διοικητικό παράπτωμα, δεν είναι δυνατό να τιμωρείται με εγκλεισμό για χρονικό διάστημα που φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τους 18 μήνες, εθίζοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη στην ιδέα ότι μπορεί στη σύγχρονη Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δικαιώματα. Από πλευράς Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου Μάγκυ Δούση εξέφρασε την έμπρακτη και διαρκή αλληλεγγύη και συμμετοχή των ΟΠ στην καμπάνια ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, των οποίων η λειτουργία αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας.

EΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΤΕΟ Π.Ε. ΧΙΟΥ



Μετά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και τη σχετική πιστοποίηση όπως ορίζει ο νόμος, από την προσεχή Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, επαναλειτουργεί το Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του ΚΤΕΟ, προτεραιότητα θα δοθεί στην πραγματοποίηση ελέγχων επαγγελματικών οχημάτων βαρέως τύπου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι συμπολίτες μας μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22710 44243, 44244.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΥΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ , ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Σημεία από την τοποθέτηση του Κώστα Τριαντάφυλλου,
Βουλευτή Χίου και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,
κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του Σ/Ν του Υπουργείου  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων«Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων».


Αναφορά στο νέο ξεκίνημα της κεντροαριστεράς:
«Αυτές τις μέρες - από χθες - υπάρχει μια ιδιαίτερη κοινωνική κινητικότητα. Από χθες, για όλους εμάς που βρισκόμαστε στην ευρύτερη κεντροαριστερά,  σηματοδοτείται ένα νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα που ξεκίνησε με μια μαζική συμμετοχή κόσμου. Ενός κόσμου που ψάχνει για ελπίδα και προοπτική. Ψάχνει για λογισμό και όνειρο. Ψάχνει για κάτι που δεν θα στηρίζεται σε λαϊκισμούς και κορώνες και δεν θα συναγελάζεται με νεοναζί κάτω από αντιμνημονιακούς μανδύες. Ψάχνει για να βρει μια προοπτική σε μια χώρα που βιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ μια κρίση πρωτόγνωρη, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό και σε αξιακό και, ενδεχομένως, σε πολιτικό. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε ξανά χαμογελαστοί και πιστεύουμε ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από χθες, με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, μπορεί να αποδώσει καρπούς και, πολύ σύντομα, να έχουμε ξανά μία μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που θα ξεκινάει από το κέντρο και θα φτάνει μέχρι τον Ευρωκομουνισμό, την Ανανεωτική Αριστερά. Μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία να επιτελέσει, πραγματικά, ξανά το ρόλο της. Να μπορέσουμε, δηλαδή, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με τρόπο όμως συνεκτικό, με τρόπο κοινωνικό, με τρόπο μεταρρυθμιστικό.»

Αναφορά στα νέα στοιχεία για τη δράση των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής:
«Αυτές τις ημέρες, βλέπουμε καθημερινά φωτογραφίες, στοιχεία και ντοκουμέντα, τα οποία προσβάλλουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τη Βουλή μας, την πολιτική μας. Πιστεύω ότι, εκτός των μέτρων τα οποία έχει λάβει αυτό το Κοινοβούλιο ως προς την αντιμετώπιση του νεοναζισμού, πρέπει να δράσουμε με τρόπο κάθετο. Πρέπει, όχι μόνο να καταδικάσουμε φαινόμενα τα οποία καταδεικνύουν ότι σήμερα υπάρχουν Βουλευτές μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οι οποίοι χαιρετούν ή χαιρετούσαν νεοναζιστικά ή ναζιστικά, ότι υπήρχαν ή υπάρχουν Βουλευτές μέσα στη Βουλή οι οποίοι διατηρούσαν φωτογραφίες του Χίτλερ και εκτελέσεων των ναζιστών δολοφόνων, αλλά, κυρίως, να μπορέσουμε να έχουμε μία μαζική, συνολική, θεσμική αντίδραση, απέναντι σε φαινόμενα που καταδεικνύουν ότι υπάρχουν Βουλευτές μέσα στο Κοινοβούλιο με σβάστικα στο μπράτσο, οι οποίοι πέρασαν από στρατιωτικές εκπαιδεύσεις ανθρώπους οι οποίοι προφανώς εντάχθηκαν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις. Σ’ αυτό πρέπει να είμαστε κάθετοι, γιατί αν για κάτι είναι περήφανος αυτός ο τόπος είναι η δημοκρατία του, είναι η ανάγκη και η δυνατότητα του λαού να αντιστέκεται στα νεοναζιστικά φαινόμενα. Είναι αυτή η αντοχή που επιδεικνύει, σήμερα κυρίως, ο κόσμος της εργασίας, ο λαϊκός κόσμος, που μπορεί και αντιστέκεται σε εκείνες τις σειρήνες, σε εκείνες τις κορώνες του ναζισμού».

Σχετικά με το νομοσχέδιο:
«Νομίζω ότι στη διάρκεια της συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου καταδείχθηκαν δύο λογικές. Η μία λογική λέει ότι τίποτα σ’ αυτή τη χώρα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι η οικονομία δεν μπορεί να πάρει τα πάνω της και ότι η κοινωνία δεν μπορεί να δει καλύτερες ημέρες. Μ’ αυτή τη λογική δεν χρειαζόμαστε ούτε αυτοκινητόδρομους, ούτε διαφορετική προοπτική απ’ αυτήν που υπάρχει. Μ’ αυτή τη λογική δεν χρειαζόμαστε σε καμία περίπτωση να έχουμε διόδια, διότι αυτά τα διόδια δεν χρειάζεται να τα πληρώνουμε. Όμως, υπάρχει και η άλλη λογική εντός της Αιθούσης, αλλά κυρίως –και ευτυχώς για τον τόπο- εκτός της Αιθούσης σε μεγάλη πλειοψηφία. Η άλλη λογική λέει ότι ο συνεπής φορολογούμενος, ο άνθρωπος που περνά δύσκολα, ο άνθρωπος που βγάζει το μεροκάματο ή ο άνθρωπος που αναζητά εργασία καθημερινά είναι εκείνος στον οποίο στηρίζεται η προοπτική της χώρας να βγει από την κρίση. Είναι η άλλη λογική που λέει ότι χρειαζόμαστε αυτοκινητόδρομους, γιατί αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι είναι παράγοντες στην ανάπτυξη του τόπου, γιατί μικραίνουν τις αποστάσεις και δημιουργούν προοπτικές στις απομακρυσμένες περιοχές να μπουν στο χάρτη της χώρας. Μάλιστα, αυτές οι περιοχές δεν θα μπουν στο χάρτη μόνο ως τουριστικοί προορισμοί, αλλά και ως παραγωγικές περιοχές, όπου τα εμπορεύματά τους δεν θα σαπίζουν εκεί, αλλά θα μπορούν να μετακινηθούν πολύ γρήγορα είτε στον εξαγωγικό τομέα, δηλαδή στις εξαγωγές μας, είτε ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Αν θέλουμε πραγματικά τα λιμάνια μας να αποκτήσουν εμπορική κίνηση, αν θέλουμε πραγματικά η χώρα μας να είναι τουριστικά φιλική στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι μετακινούνται ως επί το πλείστον με τα αυτοκίνητα, τότε προφανώς και χρειάζονται αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι. Όμως, οι αυτοκινητόδρομοι χρειάζονται και για έναν ακόμα λόγο. Είναι ένα σημαντικό δημόσιο δικαίωμα, του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να μπορεί να μετακινείται. Αυτή, λοιπόν, η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνεται κάτω από κανόνες ανασφάλειας, δηλαδή κάτω από συνθήκες που καθιστούν ιδιαιτέρως επικίνδυνη τη μετακίνηση του ελληνικού πληθυσμού. Επομένως, διασφαλίζεται η οδική ασφάλεια κατά τρόπο συντριπτικό και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.»


ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ :" ΣΤΟ 35% ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ"


Γιοχάνες Χαν: Στο 35% τα Κοινοτικά κονδύλια προς τις Περιφέρειες
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και του Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά και την υποβολή του νέου Προγράμματος.
Επίσης, ο κ. Χαν εξήρε το έργο των Περιφερειαρχών της Χώρας, ανακοινώνοντας πως, κατά την νέα Προγραμματική Περίοδο, η Κοινοτική "βοήθεια", μέσω των Περιφερειών, θα αυξηθεί από το 22%, που είναι σήμερα, στο 35%.
Στα κυριότερα σημεία των δηλώσεων που ακολούθησαν, τονίστηκαν τα ακόλουθα: 
Κ. Χατζηδάκης: «Για το ΕΣΠΑ το τελευταίο διάστημα έχουμε θετικές εξελίξεις. Οι απορροφήσεις εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι, οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που εγκρίθηκαν θα συμβάλλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων και παράλληλα στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Κυβέρνηση υπέβαλε την πρότασή της, για τη νέα Προγραμματική Περίοδο για το νέο ΕΣΠΑ. Ένα ΕΣΠΑ, που θέλουμε να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι' αυτό τον λόγο στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι' αυτό τον λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα, που θα το απλουστεύσουν δραστικά.
Γ. Χαν: «Κατ' αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδίως τον κ. Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη για το νέο Πρόγραμμα που μας υπεβλήθη προ δυο ημερών, το οποίο πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν.
Θα πρέπει να τονίσω ότι, αυτό το Πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι, και οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν τα δικά τους Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία, ενώ μέχρι πρότινος, τα κονδύλια μόνο κατά 22% αφορούσαν τις Περιφέρειες, τώρα το ποσοστό από 22 θα ανέβει στο 35%.
Τούτο λεχθέντος, θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι πράγματι έχω δει την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Χτες ήμουν την Κρήτη, οπότε διαπίστωσα ότι, ο Περιφερειάρχης εκεί, ο οποίος δεν ανήκει στο ίδιο Κόμμα, παρ' όλα αυτά, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Υπουργό, για την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι σημειώνεται πρόοδος.
Δεύτερον, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω το γεγονός ότι, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που εδώ στην Ελλάδα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήτοι την ενίσχυση και προώθηση της οικονομίας. Βεβαίως δίνεται έμφαση επίσης στις υποδομές, ωστόσο κι εμείς συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το μέλλον βρίσκεται στην προώθηση της οικονομίας, στην οικονομική ανάκαμψη γι' αυτό και εκτιμούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως προς τα εκεί οδεύουμε.
Επίσης, είναι εξαιρετικό αναφορικά με τη φήμη, το όνομα και την εικόνα της χώρας, το γεγονός ότι, στην παρούσα συγκυρία το ποσοστό απορρόφησης βελτιώνεται διαρκώς, δηλαδή, η Ελλάδα από ό,τι φαίνεται, έχει ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταταγεί 4η, που σημαίνει ότι είναι μακράν, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


epoli.gr

Π.Ν.Ο. : ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


pno_elegxoi_gia_ta_dedouleumena_nautikwn
Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε πλοία αναμένεται να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να διαπιστώσει αν οφείλονται δεδουλευμένα σε πληρώματα.
Σε δηλώσεις τους στο ΑΜΠΕ, στελέχη της Ομοσπονδίας ανέφεραν ότι τις περισσότερες φορές τα πληρώματα φοβούνται να πουν τι πραγματικά συμβαίνει, υπό τον φόβο της απόλυσης.
Ο νομικός σύμβουλος της ΠΝΟ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ για τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τόνισε ότι πλέον με το νέο νομικό καθεστώς, αν ένας ναυτικός στον οποίο δεν έχει καταβληθεί το δώρο την ημέρα που ορίζει ο νόμος και δεν έχει προχωρήσει ο ίδιος σε καταγγελία την ίδια ημέρα, δεν μπορεί να υπάρξει η αυτόφωρη διαδικασία για τον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Από εκεί και πέρα για να διεκδικήσει κάποιος ναυτικός το δώρο του ή τα δεδουλευμένα του, θα πρέπει να υποβάλει αγωγή εναντίον της εταιρείας και να ακολουθηθεί η δικαστική οδός.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι 55 ναυτικοί του πλοίου «Πηνελόπη» στη Ραφήνα μπήκαν σε καθεστώς προστασίας βάσει του νόμου περι εγκατάλειψης πληρώματος.
Επίσης, η ΠΝΟ έχει προειδοποιήσει με συνδικαλιστική παρέμβαση στον καταπέλτη του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΠΡΩΤΕΑΣ» στη γραμμή Βόλου – Σκιάθου, αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν προχωρήσει σε εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών στο πλήρωμα, ενώ παράλληλα για το θέμα ζητεί την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας.
Την παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου προκειμένου οι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου «Θησέας» να μπουν σε καθεστώς προστασίας, έχουν ζητήσει με κοινή ανακοίνωσή τους τρία ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ).
Όπως καταγγέλλουν, η πλοιοκτήτρια εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στο πλήρωμα του πλοίου που βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από τις 13/11/2013 ενώ από τις 18/11/2013 έχει διακοπεί η τροφοδοσία και η παροχή πετρελαίου στο «Θησέας» που βρίσκεται στη ράδα του λιμανιού της Ελευσίνας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ" , ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΕ ΣΤΗΝ ΟΔΥΝΗ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

hrakleion1
Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των μεταπολεμικών ετών που είδαν οι ελληνικές θάλασσες εκτυλίχτηκε στα ανοιχτά του Αιγαίου, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, για να βυθίσει στην οδύνη τα Χανιά, αλλά και όλη την Ελλάδα, που θρήνησαν το χαμό των εκατοντάδων ανθρώπων.
Διακόσιοι σαράντα επτά άνθρωποι χάθηκαν στην παγωμένη θάλασσα, ενώ μόλις 47 ανασύρθηκαν ζωντανοί.Ανάμεσα σ αυτούς που χάθηκαν και η φοιτήτρια Αλκηστις Αγοραστάκη, που έσωσε πολλούς, αλλά η ίδια, τελικά , πνίγηκε.
Το ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειον έγινε η αφορμή για πολλές εξελίξεις στον χώρο της ακτοπλοΐας.
Σαν αποτέλεσμα του ναυαγίου θεσμοθετήθηκε το απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρού, μπήκαν οι πρώτες ιδέες για την δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης, επίσηςτο ελληνικό κράτος προχώρησε στη δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κατέρρευσε ο (τότε) κολοσσός της Ακτοπλοΐας, η εταιρεία των Αφών Τυπάλδου κλπ.
Χαρακτηριστικά πλοίου
Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στη Γλασκόβη το 1949 ως δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Λέστερσαϊρ», για λογαριασμό αγγλικής εταιρείας. Είχε χωρητικότητα 8.922 κόρων, μήκος 498 πόδια, πλάτος 60 πόδια, βύθισμα 36 πόδια και ανέπτυσσε ταχύτητα 17 κόμβων. Το 1964, μετά τη μετασκευή του σε οχηματαγωγό, περιήλθε στην κραταιά εταιρεία των Αδελφών Τυπάλδου («Typaldos Lines») και από το 1965 δρομολογήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 αυτοκινήτων.
Για τη μετατροπή του σε οχηματαγωγό είχε απαιτηθεί η αφαίρεση των υποκαταστρωμάτων και έρματος βάρους 200 τόνων για να γίνει το γκαράζ, με αποτέλεσμα την ανύψωση του μετακεντρικού βάρους και τη μείωση της ευστάθειάς του. Πάντως, είχε πάρει άδεια αξιοπλοιας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
hrakleion_
Tο πλοίο «Ηράκλειον» επρόκειτο να αποπλεύσει στις 7 μ.μ. της 8ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά, ωστόσο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά εξαιτίας σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Χανίων. Αφορμή στάθηκε η καθυστέρηση της άφιξης στο λιμάνι τού «μοιραίου» φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε εσπεριδοειδή. Αιτία ήταν η ολισθηρότητα του δρόμου, ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο τότε λιμενάρχης Χανίων είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, επειδή το βάρος θα αυξανόταν. Η συνεννόηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα οι αντιρρήσεις να αρθούν και έτσι και δόθηκε άδεια απόπλου περίπου στις 7:20 το βράδυ. Στις 8 το βράδυ, και λίγα λεπτά μετά τον απόπλου, φτάνει στο Λιμεναρχείο Χανίων σήμα το οποίο προειδοποιεί για ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8 έως 9 Μποφόρ και απαγορεύει τον απόπλου.
Στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, στο μέσο περίπου της διαδρομής από τη Σούδα προς τον Πειραιά, στα όρια του Κρητικού με το Μυρτώο Πέλαγος, η σφοδρή θαλασσοταραχή αρχίζει να προμηνύει την καταστροφή. Το «Ηράκλειο» κλυδωνίζεται πλέον επικίνδυνα. Το φορτηγό ψυγείο προσκρούει με δύναμη στα πλαϊνά του πλοίου, καθώς έχει τοποθετηθεί εγκάρσια στο γκαράζ, και χωρίς – όπως κατέθεσαν εκ των υστέρων και μέλη του πληρώματος – να έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφαλή πρόσδεσή του.
xarths+nayagiou+hrakleion
Στις 2 τα ξημερώματα το φορτηγό ψυγείο από τους κλυδωνισμούς σπάει σαν καταπέλτης τη δεξιά από τις δύο πόρτες οχημάτων του πλοίου, προκαλώντας ρήγμα 17 τ.μ. Η εισροή των υδάτων είναι συνεχής. Τα λεπτά κυλούσαν και οι μανούβρες του καπετάνιου δεν έφερναν αποτέλεσμα – σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις όσων μελών του πληρώματος διασώθηκαν.
Τα νερά εισβάλουν ορμητικά και ο ασυρματιστής μόλις που προλαβαίνει να εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 2:06 π.μ: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52′ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.» Και μετά η σιγή. Το πλοίο βυθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά σε βάθος 600 – 800 μέτρων. Πολλοί παγιδεύονται στις καμπίνες, μερικές δεκάδες πέφτουν στη θάλασσα.
Το σήμα κινδύνου κινητοποιεί πολεμικά και εμπορικά πλοία, αλλά φτάνουν αργοπορημένα στο σημείο του ναυαγίου, λόγω της θαλασσοταραχής. Γύρω στις 10 το πρωί μια «Ντακότα» με συγκυβερνήτη τον βασιλιά Κωνσταντίνο υπερίπταται του σημείου του ναυαγίου και εντοπίζει το μοιραίο φορτηγό – ψυγείο να επιπλέει. Ο Τύπος θα μιλήσει για κίνηση εντυπωσιασμού του βασιλιά, αλλά υπάρχει και η εκδοχή ότι πήγε αυτοπροσώπως στο σημείο για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ότι η Ελλάδα αδυνατεί να παράσχει βοήθεια σε κινδυνεύοντα σκάφη στο Αιγαίο. Τα συνεργεία διάσωσης και τα πλοία που έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή και κατορθώνουν να περισυλλέξουν μόνο 47 επιζώντες και 25 σορούς.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι, όλη η Ελλάδα γνωρίζει για το τραγικό συμβάν και δεκάδες άνθρωποι συρρέουν στα γραφεία της εταιρείας Τυπάλδου σε Χανιά και Πειραιά για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (3η κυβέρνηση «Αποστατών») κηρύσσει πένθος για μία εβδομάδα.
hrakleion.
Δύο ημέρες μετά, στις 10 Δεκεμβρίου, οι πρώτοι νεκροί μεταφέρθηκαν στα Χανιά. Σκηνές οδύνης εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο και στο νεκροταφείο του Άγιο Λουκά στις 6 το απόγευμα. Στην εκκλησία τα φέρετρα τοποθετούνται στη σειρά και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, μαζί με ιερείς, ψάλλει τις νεκρώσιμες ακολουθίες. Οι στιγμές είναι συγκλονιστικές! Θρήνοι δονούν την εκκλησία, συγγενείς αγκαλιάζουν τα φέρετρα και φωνάζουν τα ονόματα των νεκρών.Όλοι λυγίζουν…
Τα αίτια του ναυαγίου
Η έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου στρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο ο πλοίαρχος Κώστας Βερνίκος να υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του σκάφους σε ό,τι αφορά τους κλυδωνισμούς λόγω κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να μη λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφαλή τοποθέτηση του φορτηγού ψυγείου. Αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να αιφνιδιάστηκε από την κλίση που πήρε το σκάφος μετά τη θραύση της μπουκαπόρτας, κι έτσι οι ελιγμοί που επιχείρησε να επέσπευσαν την ανατροπή του πλοίου.
Στην κοινωνία των Χανίων ήταν κοινό μυστικό πως υπήρχαν πιθανά σοβαρότατα σφάλματα κατά τη μετασκευή του πλοίου σε οχηματαγωγό, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση προς τα άνω του μετακεντρικού βάρους του σκάφους και απώλεια της ευστάθειάς του, καθώς αφαιρέθηκαν τα υποκαταστρώματα, αλλά και έρμα βάρους 200 τόνων, για να γίνει το γκαράζ.
Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση – τότε – τού υποπλοίαρχου Αλέξανδρου Στεφαδούρου: «Περίπου στις 2 τα ξημερώματα άκουσα έναν κρότο. Γύρισα το κεφάλι μου, και είδα να ανοίγει η μπουκαπόρτα και να πέφτει στη θάλασσα ένα αυτοκίνητο ψυγείο που κουβαλούσε τρόφιμα». Ο ίδιος άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε στο πλοίο εγκάρσια το φορτηγό ψυγείο, το οποίο έφτασε την τελευταία στιγμή και δεν ασφαλίστηκε κατάλληλα: «Όταν το πλοίο πήρε κλίση από την εισροή υδάτων, ο πλοίαρχος Εμμανουήλ Βερνίκος έδωσε το σύνθημα δια κωδωνοκρουσιών. Μετά τον αντελήφθην να χάνει την ψυχραιμία του. Κατά τη γνώμη μου βασική αιτία δεν ήταν το όχημα. Το πλοίο είχε υποστεί πριν από μία εβδομάδα επισκευές. Έκλεισαν ρωγμές στο διαμέρισμα του αμαξοστασίου κατά τρόπο πλημμελή, από το οποίο ίσως να συνέρρευσαν ύδατα».
Η δίκη
Η δίκη των κατηγορουμένων άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου 1968 στο Κακουργιοδικείο Πειραιά. Είχε προηγηθεί μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με βαρύτατες ευθύνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην έκδοση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του σκάφους. Στο εδώλιο κάθισαν τέσσερα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρίας.
H απόφαση του δικαστηρίου εξεδόθη στις 21 Μαρτίου του ιδίου έτους. Με ποινές φυλάκισης από πέντε ως και επτά έτη τιμωρήθηκαν ο εκ των ιδιοκτητών του «Ηράκλειον» Xαράλαμπος Τυπάλδος, ο διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Κόκκινος και δύο αξιωματικοί του πλοίου. Οι ποινές ξεσήκωσαν αντιδράσεις από την πλευρά των συγγενών, οι οποίοι τις θεώρησαν πολύ επιεικείς. Στις 9 Ιανουαρίου 1969 ο δικαστικός φάκελος της υπόθεσης έκλεισε οριστικά, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των τεσσάρων, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό για το δυστύχημα.
hrakleion
Iraklion
hrakleion3
hrakleion4
hrakleion6
hralkleion5
hrakleion+stigma

shipfriends.gr

ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Εργαζόμενε, άνεργε, συνταξιούχε, επαγγελματοβιοτέχνη, νέα-νέε
Δεν είναι υπερβολή σήμερα ότι εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίατητα.
Σε πολλά σπίτια δεν υπάρχει φαγητό, ζεστασιά, γιατί το ρεύμα είναι κομμένο, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρό, ασφάλιση, φάρμακα. Άλλες οικογένειες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών. Τα  παιδιά πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο ενώ οι γονείς αναγκάζονται να σταματήσουν και το φροντιστήριο τους γιατί δεν έχουν να το πληρώσουν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνει ο λαός μας, η μιζέρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της αβεβαιότητας και το γκρίζο μέλλον των παιδιών μας.
Δεν φταίμε εμείς που μας κλέψαν τη ζωή στο όνομα της κρίσης και του χρέους.
Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε. Δισεκατομμύρια έχουν οι βιομήχανοι στην Ελβετία.
Να πληρώσουν όσοι δημιούργησαν την κρίση και θησαυρίζουν στην πλάτη μας!
Η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Κυβέρνηση – ΤΡΟΪΚΑ- Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ τσακίζουν το λαό με χαράτσια, φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ η ανεργία φουντώνει.
ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΟΥ.
Ακούμπησε το πρόβλημα του συναδέλφου, του γείτονα, του φίλου, του μετανάστη. Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία ή υποκατάσταση των κρατικών ευθυνών. Έχει ταξικό περιεχόμενο είναι βοήθεια για  να οργανωθούμε, για να σηκωθούμε, να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε ό,τι έχουμε ανάγκη.
Εμείς οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, παράγουμε τον πλούτο στον τόπο μας, πλούτο που μας κλέβουν τα παράσιτα οι καπιταλιστές.
Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΙΣΘΟ, ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΣΤΕΓΗ, ΡΕΥΜΑ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ, Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΩΝ ΜΚΟ, ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΔΙΝΟΥΝ ΦΑΪ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΆΛΛΟ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΣΣΙΤΙΑ.
ΟΧΙ στις αυταπάτες και την κοροϊδία αυτών που καμώνονται τους αντιμνημονιακούς και ευαγγελίζονται δήθεν καλύτερες διαπραγματεύσεις προς όφελος του λαού, τάχα ανθρώπινα μείγματα διαχείρισης ενός απάνθρωπου συστήματος. Είναι οι ίδιοι που υμνούν την Ε.Ε., κηρύττουν πίστη πότε στο Αμερικάνικο πότε στο Γαλλικό μοντέλο φτώχειας. Λένε ψέματα ότι και ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα και οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές να συνεχίζουν να πλουτίζουν.
ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ
Συγκεντρώνουμε φάρμακα, είδη καθαριότητας, τρόφιμα, παιχνίδια
Παλεύουμε ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις διακοπές ρεύματος λόγω χρεών



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
1)                       ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/12/2013 ΠΡΩΙ αποκλεισμός ταμείου Νοσοκομείου.
2)                       ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12/2013 ΠΡΩΙ Σούπερ – μάρκετ για τη συγκέντρωση τροφίμων.
3)                       ΤΡΙΤΗ 17/12/2013 ΠΡΩΙ Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τις διακοπές ρεύματος.
18:00 Περιοδεία σε φαρμακεία για τη συγκέντρωση φαρμάκων.
4)                       ΤΕΤΑΡΤΗ 18/12/2013
12:00 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους και για την απαράδεκτη κατάσταση με τα ΚΕΠΑ.
5)                       ΠΕΜΠΤΗ 19/12/2013
12:00 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο για τα ανταποδοτικά τέλη, το νερό κ.α.
13:00 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ 75.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Τετράμηνη ανάσα σε 75.000 νέους ανέργους με συνολική αμοιβή 3.700 ευρώ αναμένεται να δώσει πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, που θα τρέξει από το 2014.
Οι δικαιούχοι θα αποκτήσουν την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, η οποία προβλέπει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ οι όροι του θα είναι αντίστοιχοι με το πρόγραμμα που έχει ήδη «τρέξει» μέσα στο 2013.
Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται σε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβαν τον περασμένο Ιούνιο οι ευρωπαίοι ηγέτες να καταπολεμήσουν την ανεργία των νέων, εκταμιεύοντας 6 δις ευρώ από τις αρχές του 2014.
Συγκεκριμένα, αντικείμενο της δράσης θα αποτελεί η παροχή σε 75.000 άνεργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (σε οριζόντια και εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με τη θέση πρακτικής άσκησης που θα τοποθετηθεί ο ωφελούμενος) οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και θα υποστηρίζεται από τον επόπτη πρακτικής που θα ορίσει ο πάροχος κατάρτισης.
  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και αφορούν:
α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων,
β) στη τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του ωφελουμένου από τον πάροχο κατάρτισης στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής και
γ) σε επιπρόσθετες υπηρεσίες για την μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας και την τοποθέτηση του στην επιχείρηση πρακτικής. Επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης.
Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες θα παρασχεθούν μέσω επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης. Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης.
Τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν για τον σκοπό αυτόν εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 500 εκ. ευρώ μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους .
Ήδη 35.000 νέοι άνεργοι ηλικίας έως  29 ετών έχουν εδώ και λίγους μήνες την δυνατότητα να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας μέσα από κατάρτιση σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και εν συνεχεία τετράμηνη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις της επιλογής τους, παίρνοντας για το διάστημα αυτό 2.750 ευρώ ο καθένας.
Πηγή: Τα Νέα

ΠΟΡΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.


Προβληματικό φαίνεται να είναι το θεωρητικό πλαίσιο αξιολόγησης των δήμων με βάση το κείμενο που δημοσίευσε το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος και παραθέτει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση και την Κ.Ε.Δ.Ε (ΕΕΤΑΑ) μεθοδολογία αξιολόγησης«παρουσιάζει μείζονα προβλήματα καθότι, ούτε τον σκοπό ορίζει ούτε τα κριτήρια ούτε τα απαραίτητα δεδομένα, ενώ ούτε και ο αξιολογητής διεκδικεί δάφνες αμεροληψίας και καταλληλότητας.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ- ΟΤΑ είναι η εξής: 
«Ο Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων-Διοικητικό Επιμελητήριο (Δ.Ε.Ε.),  επιστημονικός σύλλογος του χώρου της Διοίκησης γνωστός για τις κατά καιρούς εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις του υπέρ του εξορθολογισμού της Διοικητικής δράσης, με ένα τεκμηριωμένο κείμενοόπου μέσα από δέκα επισημάνσεις, καταδεικνύεται με τρόπο σαφή η προβληματικότητα του θεωρητικού πλαισίου που έθεσε η κυβέρνηση και η Κ.Ε.Δ.Ε. για τη δήθεν αξιολόγηση Δομών και Ανθρώπινου Δυναμικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
 Έρχεται επί της ουσίας να ενισχύσει αυτά που η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, ότι δηλαδή το κυβερνητικό σχέδιο είναι καθαρά προσχηματικό και στόχο έχει τις απολύσεις υπαλλήλων και την απαξίωση υπηρεσιών και εν τέλει του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επόμενο βήμα είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Συμπερασματικά ο «Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων-Διοικητικό Επιμελητήριο» (Δ.Ε.Ε.) επισημαίνει πώς για να γίνει αξιολόγηση πρέπει να είναι σαφής ο σκοπός, τα κριτήρια, τα δεδομένα, ο τρόπος, οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων και κυρίως να είναι αξιόπιστος ο αξιολογητής. Κανένας από τους όρους αυτούς δεν πληρείται. Όσον αφορά στον αξιολογητή «αυτός επ’ ουδενί διεκδικεί δάφνες αμεροληψίας και καταλληλότητας». Σημειώνει δε ότι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση και την Κ.Ε.Δ.Ε. μεθοδολογία, όχι μόνο δεν συνεισφέρει στην αξιολόγηση, αλλά παρέχει το πλαίσιο ακριβώς για το αντίθετο.
Εν ολίγοις, ο «Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων-Διοικητικό Επιμελητήριο» (Δ.Ε.Ε.) καταρρίπτει σαφώς τη διάτρητη ως φαίνεται διαδικασία της αξιολόγησης, γιατί ουσιαστικά δεν πρόκειται για αξιολόγηση, αλλά για ένα σχέδιο εξόντωσης των εργαζομένων και διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φθηνό περιτύλιγμα.
Φάνηκαν άλλωστε οι προθέσεις της κυβέρνησης και της Κ.Ε.Δ.Ε. πάρα πολύ σύντομα, αφού άφησε στην άκρη τα περί αξιολόγησης και προχωρά ευθέως σε αναφορές περί απολύσεων για να ικανοποιήσει τους δανειστές και τους εντεταλμένους υπαλλήλους τους στην Ελλάδα, τους κ. Φούχτελ και Ράινχενμπαχ.
Συνοπτικά, οι 10 επισημάνσεις του «Διοικητικού Επιμελητηρίου»  (Δ.Ε.Ε.) που διαλύουν κάθε αμφιβολία για τα σχέδια της κυβέρνησης με τη δήθεν αξιολόγηση έχουν ως εξής:
  • Οι τομείς αξιολόγησης είναι γενικόλογοι και δεν προσφέρουν πολλά ως τελικός σκοπός αξιολόγησης. Φαίνεται πώς δεν ενδιαφέρει ο τελικός σκοπός της ή να είναι προτιμότερο να παραληφθεί… Κατ’ ακολουθίαν της ανυπαρξίας ξεκάθαρου τελικού σκοπού, τα κριτήρια που επιλέγονται είναι σχετικά ασαφή και απροσδιόριστα ως προς τη χρησιμότητά τους.
  • Οι σύγχρονες δημόσιες οργανώσεις, όπως είναι και οι Δήμοι, δεν λειτουργούν σε κενό αλλά αντίθετα, είναι ενταγμένοι και λειτουργούν εντός ενός ευρύτερου συστήματος του κράτους με την ευρεία έννοιά του, αλληλεπιδρώντας με όλους τους άλλους φορείς σε μία λογική διασυνδέσεων και αλληλοεπιρροών. Η οποιαδήποτε εξέταση συνεπώς των Δήμων ως ξεχωριστής κατηγορίας κρατικών φορέων, δεν μπορεί ποτέ να γίνεται απομονωμένα από το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργούν.
  • Οι υφιστάμενοι οργανισμοί Δήμων δεν είναι αρκετά αναλυτικοί, με την έννοια ότι δεν προχωρούν σε ανάλυση εργασίας, ακριβή ορισμό διαδικασιών και περιγραφή κάθε θέσης εργασίας. Αυτή η σχετική ρηχότητα πάντως, συνεπιφέρει την αδυναμία σοβαρής εκτίμησης του απαιτούμενου προσωπικού… Οποιαδήποτε συνεπώς προσπάθεια εκτίμησης της κατάλληλης στελέχωσης (αν πλεονάζουν ή αν λείπουν υπάλληλοι), χωρίς τις απαιτούμενες οργανωσιακές προϋποθέσεις θα είναι ουσιαστικά αυθαίρετη. Επίσης, τίθεται το ηθικό ζήτημα της κρίσης από τον ίδιο φορέα (της Ε.Ε.Τ.Α.Α.) που πιθανόν να συνέταξε το σχέδιο ή πάντως, πιθανότατα συνέβαλε καθοριστικά στη σύνταξη του οργανισμού (με τα σχέδια που εξέδωσε κατά την υλοποίηση του προγράμματος Καλλικράτης).
  • Το Κοινοτικό Πλαίσιο Αξιολόγησης που έχει προταθεί εδώ και δύο δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει θεσμοθετηθεί στην ελληνική πραγματικότητα με τον Ν.3230/2004 συνιστά ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης και όχι ετεροαξιολόγησης. Ελάχιστες υπηρεσίες το έχουν αξιοποιήσει αυτά τα εννιά χρόνια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία το αγνοεί. Σε κάθε περίπτωση αν πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθεί, κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται εξ ολοκλήρου και όχι επιλεκτικά. Όσον αφορά στο πλαίσιο αξιολόγησης των υπουργείων που συντάχθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Ιούλιο του 2012, είναι γνωστό ότι αποδείχθηκε ακατάλληλο και ανεπαρκές.
  • Για να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση απαιτούνται κριτήρια και συγκέντρωση δεδομένων τα οποία θα εξεταστούν με βάση τα κριτήρια. Στην προκειμένη περίπτωση δεν καταγράφονται κριτήρια.
  • Δεν γίνεται καμία αναφορά σε δεδομένα που απαιτείται να συγκεντρωθούν για να εξετασθούν υπό το φως των κριτηρίων. Αντίθετα, πέραν των γενικόλογων αναφορών, ολόκληρη η εργασία κατευθύνεται σε συλλογή διαφόρων πληροφοριών μέσω ερωτηματολογίων που θα δοθούν σε υπαλλήλους του Δήμου. Και μάλιστα, όχι σε δημοτικούς άρχοντες αλλά μόνο σε υπαλλήλους. Ωστόσο, οι ερωτήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφείς και επιδέχονται πολλών υποκειμενικών προσεγγίσεων, ενώ ο τρόπος συλλογής τους φαίνεται να περιορίζεται στη διαδικασία συνέντευξης.
  • Δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο συλλογής των απαιτούμενων δεδομένων. Υπονοείται μάλλον, κατ’ εφαρμογή του ΚΠΑ, η μέθοδος των συνεντεύξεων. Το ότι δεν διευκρινίζεται τίποτα περί αυτού όμως, αφήνει κάπως ξεκρέμαστη την όποια εργασία πραγματοποιηθεί. Η τελευταία, φαίνεται να αφήνεται εξ ολοκλήρου στην ευχέρεια των αξιολογητών με προφανείς κινδύνους ως προς την επιλογή των προσώπων, των ερωτήσεων που θα τεθούν και της επεξεργασίας που θα τύχουν οι όποιες απαντήσεις.
  • Προς μεγάλη μας έκπληξη, δεν αναδεικνύεται όσο απαιτείται, ούτε ως κριτήριο ούτε ως στοιχείο πληροφόρησης, το επίπεδο της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας (επίπεδο μηχανοργάνωσης, ποσοστό και επίπεδο εκπαίδευσης υπαλλήλων σε συστήματα ΤΠΕ, χρήση τηλεματικής, διαδικασίες-επικοινωνίες κ.λπ.). Η απλή καταγραφή, ως μέρος της γενικότερης «υλικοτεχνικής υποδομής», δεν αρκεί για να αποδώσει την τεράστια βαρύτητα που έχει η παράμετρος… Η τεχνολογία και η χρήση της, το επίπεδο αυτοματοποίησης των διαδικασιών έχει μεγάλη επιρροή στον τρόπο οργάνωσης και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.
  • Οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης απαιτεί, ως συστατικό στοιχείο της σοβαρότητάς της, την εγγύηση για την αξιοπιστία του αξιολογητή. Αυτή εξειδικεύεται αφενός στην καταλληλότητα εκείνων που θα επωμισθούν την έρευνα και αφετέρου στην αμεροληψία που οφείλουν να επιδείξουν τόσο κατά τη συλλογή όσο και κατά την επεξεργασία των στοιχείων. Ειδικά στη χώρα μας, αυτήν την εποχή των ανακατατάξεων, της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και των πιέσεων, έπειτα από πολλά χρόνια άκαρπων μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων, η αξιοπιστία του επιχειρούντος έχει αναδειχθεί σε μείζονα παράμετρο οποιασδήποτε σχετικής προσπάθειας.
Η όλη διαδικασία επαφίεται στους ίδιους του Δημάρχους, οι οποίοι καλούνται να οργανώσουν την ομάδα που θα αξιολογήσει τον Δήμο στον οποίο προΐστανται! Αυτοί θα επιλέξουν τα πρόσωπα, τα οποία μπορούν να είναι είτε στελέχη του Δήμου είτε μετακλητοί, χωρίς ωστόσο κανένα απαιτούμενο προσόν. Η αναφορά σε «εμπειρογνώμονα» δεν προσθέτει τίποτα αφού δεν προσδιορίζεται το πεδίο της εμπειρογνωμοσύνης. Από τη στιγμή που δεν προβλέπονται ούτε προσόντα ούτε όροι διασφάλισης αμεροληψίας, καμία ένδειξη αξιοπιστίας δεν απομένει…
Η επισήμανση αυτή, με δεδομένη την ανάγκη και καταλληλότητας, δηλαδή τεχνικής επάρκειας (δεν μπορεί οποιοσδήποτε να ενεργεί αξιολόγηση δομών) και πολιτικής αμεροληψίας (η αξιολόγηση πολιτικοποιημένων δομών, όπως οι Δήμοι έχει προφανώς έντονα πολιτικό χαρακτήρα), οι οποίες όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται αλλά αντίθετα, καταστρατηγούνται πλήρως, αποκτά μείζονα βαρύτητα, ώστε να υπονομεύει ολόκληρο το εγχείρημα.
  • Σε ολόκληρη την προτεινόμενη μεθοδολογία υιοθετείται η γενικόλογη και κάπως αόριστη φρασεολογία των αιτιολογικών εκθέσεων Νόμων. Εκείνα που πρέπει να είναι ζητούμενα φαίνονται να θεωρούνται δεδομένα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο…
Είναι ολοφάνερο πως μόνος ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος ΝΟΜΟΣ είναι αυτός των μνημονίων. Μοναδικό «δόγμα» για την φιλοτροικανή κυβέρνηση είναι η δέσμευση για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. Τα διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα, στην αρχή η «αξιολόγηση δομών» που σιγά-σιγά δίνει την σκυτάλη στην «ενδοδημοτική κινητικότητα» έχουν ένα και μοναδικό στόχο, την απόλυση χιλιάδων Δημοτικών Υπαλλήλων προς εξευγενισμό των ορέξεων του Φούχτελ και των τροικανών «σωματοφυλάκων»  των συμφερόντων των δανειστών!!!»