Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ




Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την ανάσχεση της ανεργίας με τη δημιουργία 440.000 θέσεων εργασίας τη διετία 2014 – 2015, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα κωδικοποιημένα στοιχεία για τα προγράμματα απασχόλησης. Συγκεκριμένα:

Τα Προγράμματα Απασχόλησης αφορούν 444.000 ανέργους, κοστολογούνται 1,5 δις €, θα υλοποιηθούν τη διετία 2014 - 2015 και αφορούν όλες τις ηλικίες.

α. 113.000 - 114.000 άνεργοι θα απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, με Προγράμματα κόστους 782 εκ. € - «Επιταγή Εισόδου» - με απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τη μορφή επιδότησης του μισθού του προσλαμβανόμενου ανέργου. 

Με τα Προγράμματα αυτά, δίνεται η δυνατότητα με την παρέλευση της χρονικής διάρκειας αυτών, ο επιδοτούμενος προσλαμβανόμενος άνεργος να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση στην οποία προσελήφθη - στην περίπτωση που το επιθυμεί ο εργοδότης - με αυτόματη διαγραφή του από τα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Στην αντίθετη περίπτωση - περίπτωση μη πρόσληψης - ο επιδοτούμενος άνεργος των Προγραμμάτων θα συνεχίσει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώα Ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. 

Η διάρκεια των εν λόγω Προγραμμάτων θα είναι ενός έτους. [1ος πυλώνας]

β. 240.000 άνεργοι ηλικίας έως 24 ετών
, μέσω του "Youth Guarantee" - «Εγγύηση για τη νεολαία», με προγράμματα κόστους 388 εκ. €, θα έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Τα εν λόγω Προγράμματα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθούν το Μάιο του 2014. [2ος πυλώνας]

γ. Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας»
, που αφορά νοικοκυριά - οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο και Προγράμματα συνολικού κόστους 356 εκ. €. 
90.000 άνεργοι θα απορροφηθούν στο Δημόσιο, τη διετία 2014 - 2015, ενώ μέσα στο Μάρτιο θα προσληφθούν 40.000 στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και οι υπόλοιποι 50.000 από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του 2014. [3ος πυλώνας]

Και για τους τρεις πυλώνες και τα αντίστοιχα Προγράμματα αυτών, το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας θα εκδώσει σχετικές Εγκυκλίους. 


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ



Παρέμβαση του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, Μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014, στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνέλευσης στο Στρασβούργο, με θέμα την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού στην Αστυνομία.

Ο βουλευτής επεσήμανε τον κίνδυνο ενός νέου διχασμού της Ευρώπης μέσα από την άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, την εμφάνιση νέων στερεοτύπων και εθνικών εγωισμών και τη δημιουργία ενός υποστρώματος καλλιέργειας ρατσιστικών ιδεών βασισμένου στην οικονομικοκοινωνική κρίση.

Εξέφρασε τη θέση ότι και στην Αστυνομία, ως υποσύνολο της κοινωνίας, έχουν εμφιλοχωρήσει ρατσιστικές νοοτροπίες, η εξάλειψη των οποίων, όμως, είναι επιβεβλημένη, καθώς ο θεσμός αυτός της Πολιτείας είναι επιφορτισμένος με την αποστολή της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου. 

Αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της θεσμικής αντίδρασης της ελληνικής πολιτείας σε συμπεριφορές που συνέδεαν την Αστυνομία με τη Χρυσή Αυγή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο βουλευτής, κατά την παρέμβασή του, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών της Αστυνομίας, τόσο σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και στον τρόπο επιχείρησης στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που συνεχώς αλλάζει.

Έκλεισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού στην Αστυνομία συμβάλλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία μιας σύγχρονης, πλουραλιστικής, πολυπολιτισμικής και ισχυρής δημοκρατίας.

Η Τουρκία στέλνει το «Barbaros» για έρευνες στην καρδιά της ΑΟΖ Κύπρου


h-tourkia_stelnei_to_barbaros_stin_aoz_kuprou_
Η Τουρκία ανήγγειλε έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην «καρδιά» της ΑΟΖ Κύπρου ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας. Εξέδωσε NAVTEX και στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να κάνει έρευνες σε τρία οικόπεδα ακόμη και δυτικά της Πάφου. Κι όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, το Barbaros Hayrettin Pasa και τα δύο συνοδευτικά σκάφη M/V Bravo Supporter και M/V Deep Supporter θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες ακόμη και στα όρια των περιοχών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορίσει στην ΑΟΖ της ως οικόπεδα 4, 5 και 6.
Οι συντεταγμένες που καταγράφει η NAVTEX καλύπτουν την περιοχή δυτικά των ακτών της Κύπρου και δυτικά ακόμη της Πάφου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα οι έρευνες θα διαρκέσουν, όπως θέλει η Τουρκία, μέχρι τις 13 Μαΐου.
Την περιοχή των τριών αυτών οικοπέδων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και το οικόπεδο 1, η Άγκυρα τα θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και εγείρει αξιώσεις όσον αφορά στα ενεργειακά κοιτάσματα. Είναι η πρώτη φορά όμως που εκδίδει NAVTEX για τη διενέργεια ερευνών.
Πληροφορίες από στρατιωτικό επίπεδο σημειώνουν επίσης πώς στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου η Τουρκία προγραμματίζει αεροναυτικές ασκήσεις το επόμενο διάστημα. Προφανώς για να προσφέρει κάλυψη στο «Barbaros» να κάνει τις έρευνες του.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση αποτελεί συνέχεια των παράνομων ερευνών που πραγματοποίησε από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και πρόσφατα η Άγκυρα στην ανατολική πλευρά του νησιού, επικαλύπτοντας τμήμα του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια αντίδραση από τη Λευκωσία, αν και θεωρείται βέβαιο πώς θα υπάρξει.
Όσον αφορά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που συμφώνησε στην ανταλλαγή επιτροπών σε ρόλο «εγγυητή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού ούτε λόγος.
Ο κ. Βενιζέλος δεν αντιδρά καν στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, θα αντιδράσει γι’ αυτές στην Κύπρο για να χαλάσει τα νέο-οθωμανικά σχέδια του φίλου του Αχμέτ Νταβούτογλου;
h_tourkia_stelnei_barbaros_stin_kupriaki_aoz__
e-nautilia.gr

Πρόσκρουση επιβατηγού τουριστικού σκάφους σε ξέρα


proskrousi_skafous_se_xera_
Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Χίου για πρόσκρουση του Ε/Γ-Τ/Ρ «ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ» Ν.Χ. 256, έξωθεν του λιμενοβραχίονα Ψαρών.
Συγκεκριμένα το «ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ» είχε αποπλεύσει από το λιμένα Χίου με προορισμό το λιμένα Ψαρών με δεκατρείς(13) επιβάτες, τέσσερα (04) άτομα πλήρωμα και ένα Ι.Χ.Ε όχημα, όταν λίγο πριν τον κατάπλου του στο λιμένα Ψαρών προσέκρουσε σε ξέρα στην περιοχή «ΠΟΥΝΤΑ» έξωθεν του λιμενοβραχίονα.
Ο Πλοίαρχος με ιδία μέσα προσέγγισε εντός λιμένα και αφού προσέδεσε ασφαλώς αποβίβασε τους προαναφερθέντες επιβάτες και όχημα.
Σύμφωνα με δήλωση Πλοιάρχου από την πρόσκρουση προκλήθηκε ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου και συγκεκριμένα στο χώρο πηδαλιουχίας μήκους 10 εκατοστών, που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή εισροή υδάτων, η οποία αρχικά ελεγχόνταν με τη χρήση αντλιών του πλοίου, ενώ στη συνέχεια από πλήρωμα πραγματοποιήθηκε πρόχειρη στεγανοποίηση του ρήγματος.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα προσωπικό και εξοπλισμός απορρύπανσης εφόσον απαιτηθεί.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, έγινε απαγόρευση απόπλου του εν λόγω Ε/Γ-Τ/Ρ μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, διαπίστωσης αποκατάστασης της ζημιάς και επιθεώρησής του από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης.

e-nautilia.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ :ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ , ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου σας ενημερώνει ότι από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ξεκινάει μια καινούρια δράση η οποία απευθύνεται σε γονείς και παιδιά.

Η συνεύρεση γονιών-παιδιών στην ίδια ομάδα θα δώσει την ευκαιρία στους γονείς να έχουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους, και στα παιδιά να έχουν τους γονείς τους συνοδοιπόρους στα δημιουργικά τους ταξίδια.

Ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες συναισθηματικής ωρίμασης και ανάπτυξης του παιδιού είναι το παιχνίδι. Ενθαρρύνοντας οι γονείς  το αυθόρμητο παιχνίδι του παιδιού ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του, και  έτσι το παιδί αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη προς  τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Σε αυτό το εργαστήρι στοχεύουμε στο να  ανακαλύψουν οι γονείς το παιδί που κρύβουν μέσα τους. Γονείς και παιδιά θα ζωντανέψουν  ρόλους από παραμύθια, θα αυτοσχεδιάσουν με ήχους και μουσικά όργανα,  θα παίξουν με  χρώματα και υλικά και τελικά θα έχουν αποκομίσει την χαρά της συνεύρεσης και της συνδημιουργίας. Η διαδικασία θα είναι  άμεση,  ζωντανή και διασκεδαστική για όλους!

Η δικιά μας φιλοδοξία είναι να ενισχύσουμε την σχέση γονιού-παιδιού, να ενδυναμώσουμε τον καθένα στο ρόλο του και να προτείνουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης έτσι ώστε γονείς και παιδιά να αποκτήσουν ικανότητα να σχετίζονται  πιο αρμονικά.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε γονείς και παιδιά 3 ετών και άνω.

Θα γίνουν 7 συναντήσεις από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο.

Οι συναντήσεις θα γίνονται Κυριακές στις 11 π.μ – 12.30 μ.μ στον χώρο του ΚΠΕ.

Η κάθε συνάντηση θα είναι αυτοτελής και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν σε καθεμιά μια διαφορετική εμπειρία.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή  7 Φεβρουαρίου.

Συντονίστριες:
Ε. Βήλλου, μουσικοθεραπεύτρια
Σ.Κώττη, ειδική εκπαιδευτικός


Για περισσότερες πληροφορίες  επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2271020000, καθημερινά 9:00-21:00

Μορατόριουμ απολύσεων στους ΟΤΑ μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Δεν είναι επίσημο και δεν πρόκειται να γίνει γιατί θα προκαλούσε την οργή της Τρόικας. Έχει, ωστόσο, συζητηθεί στο παρασκήνιο και αποτελεί αυτή τη στιγμή την κυριάρχη τάση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου. Ο λόγος είναι ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ φοβούνται το “μαύρο” όχι μόνο των “διαθέσιμων” ή όσων έχουν χάσει και θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και των συναδέλφων τους που θα ζουν με το άγχος ότι έρχεται η σειρά τους.
Εξάλλου, τα μηνύματα που έχουν φτάσει στη Συγγρού και τη Χαριλάου Τρικούπη από γαλάζιους και πράσινους δημάρχους αντίστοιχα δείχνουν ότι υπάρχουν διαθέσεις ανυπακοής και μεταξύ των αιρετών που θέλουν να επανεκλεγούν. Είναι, δηλαδή, ισχυρή η πιθανότητα να δημιουργηθεί κίνημα “δεν απολύω” από δημάρχους που θα επενδύσουν στην αντιμνημονιακή ατζέντα και τον πολιτικό ακτιβισμό προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών και να γίνουν αρεστοί σε όσους εργάζονται στο δήμο τους.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν καταλήξει ότι πρέπει να «παγώσουν” οι απολύσεις στους ΟΤΑ μέχρι τον Μάιο, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείεται και έκρηξη της λεγόμενης αντισυστημικής/αντικομματικής ψήφου.

aftodioikisi.gr