Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ψαλίδι και στα προνοιακά επιδόματα

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα περίπου 70 προνοιακά επιδόματαπου παίρνουν 164.000 άνθρωποι στην Ελλάδα. Ήδη ξεκίνησαν οιέλεγχοι με αποτέλεσμα χιλιάδες επιδόματα να παγώσουν ενώ έρχονται και αλλαγές με μειώσεις βάσει εισοδηματικών κριτηρίων
Τα προνοιακά επιδόματα που δίδονται από τους δήμους πλέον περνάνε από κρησάρα, καθώς έχουν εντοπιστεί αναντιστοιχίες μεταξύ ΑΜΚΑ και ΦΠΑ και ήδη πάγωσε η καταβολή 10.500 επιδομάτων μέχρι να γίνει νέος έλεγχος και να φανεί εάν οι δικαιούχοι είναι πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος.
Παράλληλα όμως φαίνεται ότι έρχονται αλλαγές που έχουν να κάνουν με περικοπές. Βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ τα επιδόματα πρέπει να συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθοριστεί ένα ενιαίο επίδομα για όλους με κατάργηση επιμέρους ρυθμίσεων.
Το κόστος κάθε μήνα για την καταβολή επιδομάτων από το κράτος είναι λίγο πάνω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ και όλα δείχνουν ότι έρχεται κούρεμα

aftodioikisi.gr

Νέο χαράτσι στα ΙΧ αυτοκίνητα


Αναστάτωση επικρατεί στις εφορίες, καθώς όσοι ιδιοκτήτες ή έμποροι ΙΧ έχουν πουλήσει τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους καλούνται να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την οριστική διαγραφή λόγω εξαγωγής, σύμφωνα με την Ημερησία.
Από την άλλη μεριά αν κάποιος που έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του επιθυμεί να το αποσύρει ώστε να αποκτήσει κάποιο καινούριο μοντέλο καταβάλλοντας χαμηλότερο τέλος ταξινόμησης, μπορεί να το κάνει χωρίς να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.
Αν ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας και επιθυμεί απλά να το μεταφέρει σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης για οριστική διαγραφή, τότε επίσης θα πρέπει να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.
Το συμπέρασμα είναι πως αν κάποιος έχει καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας για να το εξάγει ή να το καταστρέψει (οριστική διαγραφή) θα πρέπει να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Μοναδική εξαίρεση μη καταβολής των τελών υπάρχει μόνο για την περίπτωση της απόσυρσης κάποιου ΙΧ και μόνο.

aftodioikisi.gr

...ΑΝΟΙΞΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ !


Έρχεται η άνοιξη το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 19 βαθμούς. Μέχρι τότε όμως, το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει ως έχει, με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια στα ορεινά της χώρας.
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, Κυκλάδες , Κρήτη και Δωδεκάνησα και σήμερα Δευτέρα θα έχουν βροχές, μπόρες, με μικρή πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες. Η Θεσσαλία και η βορειοανατολική Στερεά από το ύψος της Φθιώτιδας και βορειότερα θα έχουν ψιλόβροχο και χιονοπτώσεις στα 500 με 600 μέτρα και πάνω.
Χαμηλές θερμοκρασίες θα δείξει  και σήμερα το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της χώρας. Στους 6 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος στην Κοζάνη, στους 6 βαθμούς και στην Καστοριά, 3 βαθμούς Κελσίου θα δείξει στο Καρπενήσι, 8 στη Λάρισα και 6 βαθμούς Κελσίου στην Τρίπολη.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τις τελευταίες μέρες πολλές περιοχές της δυτικής και νότιας χώρας, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, καθώς το οδόστρωμα, λόγω καθιζήσεων άνοιξε στα… δύο.

aftodioikisi.gr

Στην τελική ευθεία το ηλεκτρονικό εισιτήριο για μέσα μεταφοράς

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) έδωσε την έγκρισή του για τις τρεις τελικές δεσμευτικές προσφορές για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σταΜΜΜ.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, τα σχήματα τα οποία επέβαλαν προσφορές είναι η Intrasoft σε συνεργασία με την Intrakat, η ΑΤΕΣΕ με την ΕΤΚΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μαζί με τη θυγατρική του Ομίλου LG, την LGCNS.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 50% από τον ανάδοχο και σε ποσοστό 50% από πόρους του ΕΣΠΑ, και αναμένεται να παραδοθεί σταδιακά το 2014 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2015.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη διαχείριση και τη συντήρηση του έργου για 12 έτη, ενώ μετά το τέλος της περιόδου αυτής το έργο θα επιστρέψει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ.

aftodioikisi.gr

Βόμβα ΣτΕ και για τη διαθεσιμότητα;


Την επόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή εκπαιδευτικών εναντίον της ένταξής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αντισυνταγματική απόφαση και εκφράζουν αισιοδοξία για την ετυμηγορία του ΣτΕ που θα πρέπει επίσης να αποφασίσει και για τις περικοπές των εφάπαξ. Σε περίπτωση δικαίωσης των εκπαιδευτικών που έχουν προσφύγει, αναμένεται να ακολουθήσει μπαράζ προσφυγών από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να επωφεληθούν από τη νομολογία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Ηδη, η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση των περικοπών στους ενστόλους έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο που αναζητά ισοδύναμο για να καλύψει την «τρύπα», η οποία θα γίνει πολύ μεγάλη, εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει αντισυνταγματικό το «κούρεμα» των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια.
Ειδικά για τη διαθεσιμότητα, έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ευνοϊκές για τους εργαζόμενους σε πρώτο βαθμό, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα αποφανθεί το ΣτΕ, του οποίου η ετυμηγορία είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

aftodioikisi.gr

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ...



...ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ...
Στη νέα γενιά των στελεχών του βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον υποψήφιο που θα υποδείξει για το Δήμο Αθηναίων. Ο 34χρονος οικονομολόγος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης ...
έλαβε το χρίσμα της Κουμουνδούρου και θα διεκδικήσει τη θέση του πρώτου πολίτη της πρωτεύουσας, ακολουθώντας τα χνάρια του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πήρε το βάπτισμα του πυρός ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας πριν από οκτώ χρόνια.

Με καταγωγή από τη Νίσυρο, ο κ. Σακελλαρίδης γεννήθηκε το 1980 και είναι κάτοικος της Νέας Σμύρνης Αττικής. Σπούδασε στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη και είναι υποψήφιος διδάκτορας Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού από το 1999, ακολούθησε ανοδική πορεία στο κομματικό στερέωμα, χάρις κυρίως στη συμμετοχή που είχε στην εκπόνηση οικονομικών μελετών. Διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του Συνασπισμού, ενώ εκλέχθηκε ακολούθως στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπως και εν συνεχεία του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Ανήκοντας στον ευρύτερο κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα, είναι µέλος στην Επιτροπή Τεκµηρίωσης και Μελετών της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασµού του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Δ.Σ. του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», ιδιότητα με την οποία έκανε σεμινάρια στους «συντρόφους» του.

Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών, αλλά κατετάγη στην 33η θέση, συγκεντρώνοντας 5.122 σταυρούς, ίσως γιατί δεν συμμετείχε στη μάχη της σταυροδοσίας, αφού την ίδια περίοδο ως συντονιστής για τα οικονομικά στο γραφείο του κ. Τσίπρα, είχε επιφορτιστεί με το καθήκον να βγαίνει –ως αμερικανοσπουδαγμένος- στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και να αναλύει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία.

Ο νεαρός οικονομολόγος έδωσε προεκλογικά αρκετές συνεντεύξεις σε διεθνή δίκτυα και εφημερίδες, όπως στους βρετανικούς «Times» και διακρίθηκε, καθότι είναι και εμφανίσιμος, για την άνεση με την οποία αντιμετώπιζε τις κάμερες των ξένων αλλά και των εγχώριων καναλιών.
Πηγή : protothema.gr

fimotro.blogspot.com

Ένα βήμα πριν την απομόνωση…


aqua_jewel_aktoploia_ena_bhma_prin_tin_apomonwsi_
Χωρίς ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες κινδυνεύουν να μείνουν τα νησιά των Κυκλάδων από αύριο κιόλας. Είναι γνωστό ότι το μοναδικό πλοίο που εκτελεί «εσωτερικά» κυκλαδικά δρομολόγια αυτή την περίοδο είναι το Aqua Jewel της Nel Lines, καθώς το Aqua Spirit έχει αποσυρθεί για να κάνει την ετήσια συντήρησή του.
Ωστόσο, οι ναυτικοί είναι απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες, η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και ετοιμάζονται για επίσχεση εργασίας. Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λαύριο και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μην εκτελέσει το δρομολόγιο της Δευτέρας, καθώς η επίσχεση εργασίας μπορεί να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες.
Όμως, ακόμη και να εκτελεστούν κανονικά τα δρομολόγια των επόμενων ημερών, το πρόβλημα με τα δεδουλευμένα των ναυτικών είναι υπαρκτό και εφόσον δε δοθεί λύση από την εταιρία, τότε είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Nel έχει μπει σε καθεστώς οικονομικής αναθάρρησης, αφού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Σε περίπτωση που οι ναυτικοί του πλοίου ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας, αυτόματα θα διακοπούν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και θα αποκοπούν πολλά νησιά του νομού – ειδικά τα μικρότερα – γνωρίζοντας καταστάσεις απόλυτης απομόνωσης.

e-nautilia.gr

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και τα Ψαρά!


xwris_aktoploiki_sundesi_kai_ta_psaea_
Τα Ψαρά ήταν το επόμενο θύμα της αυθαιρεσίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που σε συνδυασμό με την «κακοδαιμονία» των πλοίων που καλούνται να καλύψουν τα κενά, έχουν μετατρέψει το αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών στην ασφαλή συγκοινωνία σε μακρινή προοπτική. Το ακριτικό νησί κινδυνεύει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να απομονωθεί από τη Χίο, που αποτελεί και τον βασικό του τροφοδότη σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα), για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Οι πρώτες «φουρτούνες» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Χίου-Ψαρών φάνηκαν προ περίπου είκοσι ημερών, όταν το πλοίο «Ψαρά Γκλόρυ» αποσύρθηκε για την ετήσια ακινησία του με την πλοιοκτήτρια εταιρεία να μην καταφέρνει να το αντικαταστήσει. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο μετά από λίγες ημέρες επιστρατεύτηκε το πλοίο «Παναγία Θεοτόκος» που εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Φούρνοι-Ικαρία, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα εκεί.
Μετά τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων των Φούρνων, το πλοίο επέστρεψε, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις δύο δρομολόγια στη γραμμή Χίου–Ψαρών, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των Ψαριανών που στο μεταξύ είχαν ξεμείνει ακόμα και από αλεύρι!
Τώρα, μόλις λίγο πριν εξαντληθούν και πάλι οι όποιες προμήθειες επιλέχθηκε το πλοιάριο «Saint Nicolas», το οποίο ωστόσο στο πρώτο του ταξίδι με 13 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα έπεσε σε ξέρα έξω από το λιμάνι, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα 10 εκατοστών και εισροή υδάτων στην πρύμνη. Το πλοιάριο στη συνέχεια κατευθύνθηκε με δικές του δυνάμεις στην προβλήτα των Ψαρών όπου αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα προς επισκευή συνοδευόμενο από ρυμουλκό.
«Προβλέψεις για τον χρόνο επιστροφής του στη γραμμή δεν μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή», σχολίαζαν από το Λιμεναρχείο, προειδοποιώντας ότι αν δεν βρεθεί λύση σύντομα, θα υπάρξουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στα Ψαρά, που θα ξεμείνουν από βασικά είδη διατροφής αλλά και καύσιμα.

e-nautilia.gr

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Εργαζόμενοι-ες, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, μικρομεσαίοι αγρότες,
νέοι και νέες, άνεργοι, συνταξιούχοι.
  Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δικάζονται ως εγκληματίες, γιατί βρέθηκαν αλληλέγγυοι στην απεργία των ναυτεργατών, οι: Αντώνας Στρατής Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μπουλμπούλης Νίκος Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ και Γεωργούλας Παρασκευάς συνδικαλιστής και Γραμματέας της Ν.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ, μετά από μήνυση της εταιρείας ΑΝΕΚ, που κατέθεσε ο πλοίαρχος του ΕΓ/ΟΓ ΛΙΣΣΟΣ.
 Την Πέμπτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα  βρίσκεται το δικαίωμα της απεργίας και η ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων και αυτές τις αξίες καλούνται να υπερασπίσουν οι παραπάνω συνδικαλιστές
   Η δίωξη αυτή, είναι στα πλαίσια της συντονισμένης επίθεσης της κυβέρνησης και των εφοπλιστών στο δικαίωμα της απεργίας και της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ κλάδων των εργαζομένων.
   Είναι πολιτική δίωξη, είναι δίωξη που στόχο έχει το ταξικό εργατικό, λαϊκό κίνημα. Στόχο είχε να κάμψει τους αγώνες του λαού, για να περάσουν πιο εύκολα τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, που με αφορμή την κρίση από κοινού συνέταξαν και επέβαλαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με αρχή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνεχεία τις τρικοματικες και την σημερινή δικομματική κυβέρνηση με βασικό κορμό την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τους δορυφόρους τους ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ και πάντα με την καθοδήγηση και στενή συνεργασία και τις υποδείξεις της ΕΕ και των άλλων οργανισμών του κεφαλαίου την Ε.Κ.Τ και το Δ.Ν.Τ.
   Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, το λαό της Λέσβου, να στηρίξουν έμπρακτα τους συνδικαλιστές που διώκονται, να στηρίξουν το δικαίωμα της απεργίας, με την παρουσία τους την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και στις 9 το πρωί στο δικαστικό μέγαρο.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Ο ενωμένος ταξικός αγώνας έχει αποδειχθεί ανίκητος.

ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "WIRIL"

       Ο Δήμος Χίου τιμώντας Σουηδούς και Έλληνες εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού, που έδωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια ανακούφισης του πεινασμένου χιώτικου λαού, αλλά και απλούς πολίτες θύματα του βομβαρδισμού του πλοίου «WIRIL», τελεί την 07η Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, μνημόσυνο για όλα τα θύματα του βομβαρδισμού.

       Μετά τη θρησκευτική τελετή και την ομιλία εντός του ναού, θα ακολουθήσει στις 10.30 π.μ. τρισάγιο στο χώρο της αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας (μπροστά στο Τελωνείο Χίου) και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και  τους φορείς της πόλης.

H καραμέλα του "ανεξάρτητου" υποψηφίου

του ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΓΟΥΛΕ
Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τους  υποψήφιους τοπικής αυτοδιοίκησης που ενδέχεται να  κατέβουν στον πολιτικό στίβο κρατώντας ψηλά και κουνώντας περήφανα τη σημαία της «Ανεξαρτησίας», ανεξαρτήτως ύπαρξης ή όχι πολιτικού παρελθόντος. Τι ζητούν να μας τονίσουν όμως με αυτό το επιχείρημα; Προέρχονται από παρθενογένεση; Μετάνιωσαν; Και πόσο ανεξάρτητοι μπορούν τελικά να είναι;
Η ταμπέλλα «είμαι ανεξάρτητος», που στόχο έχει να μεταφέρει το υποσυνείδητο μήνυμα «δεν έχω σχέση με την πολιτική διαπλοκή» παίζει ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όταν ερωτούνται την άποψή τους σε ανύποπτο χρόνο και σ’ αυτό επενδύουν τις μετοχές τους διάφοροι με άρθρα, διαλέξεις και συγκεντρώσεις.
Στην προσπάθεια τους να παρουσιαστούν ως τέτοιοι συχνά απαξιώνουν κάθε είδος πολιτικής ρητορικής συνδέοντας το με κομματικές γραμμές. Απαρνούνται κάθε γνωστό μέχρι σήμερα ιδεολογικό πλαίσιο και υιοθετούν «νέες», λένε, μεθόδους και πρακτικές στη διαδικασία επίλυσης ζητημάτων και στην εν γένει άσκηση δημόσιας διοίκησης.. Ελλείψει όμως ιδεολογικής αφετηρίας και αγχωμένοι να δικαιολογήσουν το ζήλο της ενασχόλησης τους με τα κοινά, προφασίζονται μια υπέρμετρη αγάπη για τη γειτονιά τους. Αναζητούν συμμαχίες με κάθε λογής προσωπικότητες που για «ανεξήγητους» λόγους θα δείξουν αμέριστη στήριξη στο πρόσωπο τους. Εκτός από «ανεξάρτητοι» παρουσιάζονται και ανοιχτοί προς κάθε κατεύθυνση συνεργασίας, αριστερά, δεξιά ή και ακόμα πιο  δεξιά… Καλοδεχούμενη η στήριξη από οποιοδήποτε κόμμα. Πού είναι τότε το ανεξάρτητο; Βεβαίως η σύγκλιση απόψεων σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογικές βάσεις είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει και αποτελεί συναινετικό στοιχείο για τη πρόοδο μιας κοινωνίας. Είναι πολύ διαφορετικό όμως από το να δημιουργούνται ομάδες ετερόκλητων στοιχείων όπου μοναδικό κριτήριο που τίθεται, , είναι η αγάπη για τον τόπο. Έτσι μπορεί ανενόχλητα να εισχωρεί σ’ αυτήν ο οποιοσδήποτε, άνευ κριτηρίου εντιμότητας, προτέρου δράσης και κινήτρων. Ούτε λόγος φυσικά για ιδεολογικό πλαίσιο αρχών. «Αυτά θα τα βρούμε στην πορεία…»
Σας θυμίζω ότι πρόσφατα είχαμε τέτοιες ανεξάρτητες προσπάθειες με τα γνωστά αποτελέσματα.
Βεβαίως είναι θεμιτό ο καθένας να εκδηλώνει τις φιλοδοξίες και τις προθέσεις του για το ανώτατο αξίωμα της πόλης  μας. Το θέμα όμως είναι να εξετάσουμε τις επιλογές μας στη βάση του τι χρειάζεται  η κοινωνία μας σήμερα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχουν επικρατήσει στο στενό μας πολιτικό σύστημα ότι έχουν προκαλέσει την έντονη απαξίωση των πολιτών . Η αναξιοκρατία,  η αποφυγή ανάληψης ευθύνης, και κυρίως η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν προκαλέσει συθέμελα την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι κάθε μορφής εξουσίας.
Τα συνθήματα που στόχο έχουν να από-ιδεολογικοποιήσουν  τo καθετί για να χωρέσουν τους πάντες, όπως, «κάτω το σάπιο πολιτικό κατεστημένο», «τεχνοκράτες αντί για πολιτικοί», «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» και διάφορα άλλα ανεδαφικά και ισοπεδωτικά, δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από ένα περιτύλιγμα για να καλύψουν την αδυναμία αυτών που τα εκφράζουν να πάρουν θέση για συγκεκριμένα καυτά ζητήματα.
Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε δεν είναι κάποιο ανεξάρτητο, με την έννοια του νεοφερμένου στην πολιτική σκηνή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αποφασιστικό  και έμπειρο πολιτικό, που πλαισιώνεται από καταξιωμένους πολίτες , με την τόλμη και την αποφασιστικότητα να κάνει τομές στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου. Που να έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει και όχι απλά να ακολουθεί τα κόμματα που τον στηρίζουν. Που να γνωρίζουμε τι πρεσβεύει και τι του επιτάσσει η ιδεολογία του. Ας αναρωτηθούμε ποία τύχη θα μπορούσε να έχει ένας ανεξάρτητος συνδυασμός  στην διεκδίκηση πόρων από την εκάστοτε κυβέρνηση . Φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι και δυσκολεύονται φανταστείτε ένα ανεξάρτητο συνδυασμό ποια τύχη θα έχει.
Ας  επιλέξουμε τα ικανά πρόσωπα, εκείνα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και όχι αυτούς που πολιτεύονται με τη θεωρία της ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους δηλαδή κατά τρόπο ευχάριστο αλλά όχι δημιουργικό. Πρέπει να δώσουμε τέλος στις φατρίες επαγγελματιών της εξουσίας. Σήμερα θέλουμε πρόσωπα ενεργούς πολίτες με δημιουργική σκέψη, γνώση και ικανότητες μα πάνω από όλα αγάπη και διάθεση προσφοράς για τον τόπο τους.   


Αγγουλές  Μανώλης

ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΓΙΑΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

Την υποψηφιότητά του ως Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ανακοίνωσε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στη Χίο, ο κ. Νάσος Γιακαλής, καθώς και εκείνη του κ. Κώστα Γανιάρη ως Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χίου.
Ο κ. Νάσος Γιακαλής, πραγματοποίησε παράλληλα και έναν πρώτο απολογισμό της τριετούς περίπου θητείας του ως πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, την αξιόλογη παραγωγή έργου, με 42 από τα 47 έργα του ΕΣΠΑ να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, παρά τις δεδομένες αντικειμενικές δυσκολίες από την οικονομική κρίση και το νεοσύστατο περιφερειακό θεσμό στα πλαίσια του «Καλλικράτη», που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδεχομένως δικαιολογίες για όσα δεν έγιναν. Ο ίδιος τόνισε επί τούτου ότι «μία λύση θα ήταν να καθίσουμε σπίτια μας και να μοιρολογούμε την κακή μας μοίρα. Επιλέξαμε όμως τον δρόμο του αγώνα για να φέρουμε εις πέρας όσα είχαμε υποσχεθεί».
Ο κ. Γιακαλής σχολίασε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου, ότι καθοριστικός παράγοντας για την πραγματοποίηση έργων στο νησί, ήταν το ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χίου ήταν πλαισιωμένος από αξιόλογους περιφερειακούς συμβούλους και προσωπικό της Π.Ε. Χίου, προτείνοντας, αποφασίζοντας και διοικώντας με μία δική του ευελιξία και αυτονομία. Ενδεικτικά ο κ. Γιακαλής δήλωσε ότι «όλες οι προτάσεις που ήρθαν τεκμηριωμένες για την Χίο, εγκρίθηκαν».
Σε γενικότερο επίπεδο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε ότι η ανεξαρτησία του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» που κατέρχεται για δεύτερη φορά στις περιφερειακές εκλογές, ήταν κάτι που κερδήθηκε από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και κατακτήθηκε στην πορεία της τριετίας, ενώ χαρακτήρισε άριστη τη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Σε ότι αφορά τους στόχους της Νέας Προγραμματικής Περιόδου για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Γιακαλής αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της περιφερειακής αρχής να διαχειριστεί και να υλοποιήσει και στην επόμενη θητεία ένα πρόγραμμα καινοτόμο που θα βάλει τα νησιά σε νέα τροχιά, ξεπερνώντας κολλήματα που εμποδίζουν την αναπτυξιακή εξέλιξη.


«Καταργούν» την ψήφο των ετεροδημοτών στις ευρωεκλογές – πρόσχημα οι εκλογές ΟΤΑ


Μετά την αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει και την ψήφο των ετεροδημοτών στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε (στον αντένα) ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, με νομοθετική ρύθμιση που θα εισάγει στη Βουλή (προφανώς στην ίδια τροπολογία με αυτή που θα καθορίζει ότι οι εκλογές ΟΤΑ αντί για 25 Μαΐου θα γίνουν στις 18 του μηνός) θα καταργεί το δικαίωμα των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους, όπως προβλέπεται σήμερα.*
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, όπως την ανέπτυξε ο υπουργός,  είναι ότι καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες οι ετεροδημότες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούσε κάποιος να διπλοψηφίσει: «Με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφίσει ένας στο τόπο κατοικίας του και μετά να ξαναψηφίσει εκεί που είναι εγγεγραμμένος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Με τη συγκεκριμένη αλλαγή συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδεικτικό των σφοδρών αντιδράσεων που θα υπάρξουν από την αντιπολίτευση είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που ήταν παρών στο τηλεοπτικό στούντιο τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή έχει στόχο να αυξήσει την αποχή στις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να αποκλείσει κάποιον απατεώνα να ψηφίσει δύο φορές θα μπορούσε να θέσει μία καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορούσαν οι ετεροδημότες να δηλώσουν αν θα ήθελαν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής του στα ειδικά εκλογικά τμήματα.
Τι αλλάζει
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένα κάτοικος του Δήμου Αθηναίων που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Πατρέων, με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο :
1)      ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ: Την πρώτη Κυριακή 18 Μαΐου των εκλογών ΟΤΑ θα έπρεπε να πάει στην Πάτρα για να ψηφίσει . Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με την αλλαγή του νόμου που προανήγγειλε ο κ. Μιχελάκης
2)      ΑΛΛΑΖΕΙ: Τη δεύτερη Κυριακή 25 Μαΐου οπότε πραγματοποιούνται ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ισχύοντα νόμο θα μπορούσε να ψηφίσει στον τόπο κατοικία του (στην Αθήνα) μόνο για ευρωεκλογές και να μην ψηφίσει για τις εκλογές ΟΤΑ στην Πάτρα. Με το νέο νόμο που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών η δυνατότητα του να ψηφίσει στην Αθήνα για τις ευωεκλογές ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. Θα πρέπει, πλέον, ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος να μετακινηθεί στην Πάτρα για να ψηφίσει στις ευρωεκλογές ακόμη και στην περίπτωση που έχει εκλεγεί δήμαρχος και περιφερειάρχης στην περιοχή του από την πρώτη Κυριακή!


*ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Συνοπτική παρουσίαση
Ορισμός ετεροδημότη
Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.
Π.χ. δημότης του Δήμου Καβάλας που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Καβάλας.
Πότε λειτουργεί ο θεσμός
Μόνο στις εκλογές για το Εθνικό Κοινοβούλιο,το Ευρωκοινοβούλιο και τα δημοψηφίσματα.
Πως λειτουργεί ο θεσμός
Ο ετεροδημότης που επιθυμεί να ψηφίσει στο τόπο διαμονής του υποβάλλει στο δήμο διαμονής αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.
Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών.

aftodioikisi.gr

Έρχονται προσλήψεις 1.000 ατόμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους


Πάνω από 1000 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων θα γίνουν, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
Ήδη το υπουργείο Πολιτισμού έχει στείλει αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να εγκριθούν πάνω από 1000 προσλήψεις εποχικών που θα απασχοληθούν ως φύλακες σε μουσεία και αρχαιολογικούς, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.
Το κόστος των προσλήψεων σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Πολιτισμού θα είναι 30 εκατ ευρώ. Από το υπουργείο Πολιτισμού εξετάζεται και η περίπτωση κάποιες από τις θέσεις να καλυφθούν από την κινητικότητα ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που θα προκληθεί, αλλά ο αριθμός θα είναι μικρός λόγω της μονιμότητας που θα έχουν αυτές οι προσλήψεις.
Οι προκηρύξεις που θα εκδοθούν από τις εφορίες αρχαιοτήτων θα έχουν κριτήρια του ΑΣΕΠ και θα απαιτούν πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας. Τα κύρια προσόντα θα είναι:
  1. Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α ́ ή Β ́ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕ∆ του ν . 1346/1983 ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής , αντίστοιχης ειδικότητας .
  2. Καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής γλώσσας
Πηγή: dikaiologitika.gr
 aftodioikisi.gr

Πώς θα γίνουν οι επιστροφές στα ειδικά μισθολόγια


Δύο εναλλακτικά σχέδια για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» από τα ειδικά μισθολόγια εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο, αναμένοντας παράλληλα τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος«, με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς εκτιμάται πως θα προκληθεί μία «μαύρη τρύπα» περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε περίπτωση καθολικής δικαίωσης σε ανώτατο βαθμό των εν ενεργεία υπαλλήλων αλλά και των συνταξιούχων, η οποία αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα δύο εναλλακτικά σχέδια τα οποία -κατά το ίδιο ρεπορτάζ- επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορούν είτε την επιστροφή των περικοπών αναδρομικά με ορίζοντα δεκαετίας, είτε -εφόσον τα ποσά είναι πολύ μεγάλα- με περικοπές που θα γίνουν με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρεται επίσης σε σενάριο επιβολής εισφοράς στις υψηλές συντάξεις και σε επέκταση του ενιαίου μισθολογίου.

aftodioikisi.gr

Σύνταξη στα 58 με 35ετία για 2,2 εκ. εργαζομένους (πίνακες)


Σύνταξη στα 58 ή στα 59 μπορούν να κατοχυρώσουν και το 2014, χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες , αξιοποιώντας τον χρόνο ασφάλισης που είχαν μέχρι το 2012 και αποφεύγοντας τις παγίδες που μπορεί να τους πάνε στα 67.
Τα μυστικά για την έξοδο στα 58 ή στα 59 με 35ετία μπορούν να τα αξιοποιήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουν τις επιμέρους προϋποθέσεις αλλά και τα μυστικά που κρύβουν οι ειδικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις των Ταμείων.
Στον οδηγό συνταξιοδότησης που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος φωτίζονται τα μυστικά τόσο για σύνταξη στα 58 με 35ετία, που αφορούν πάνω από 2,2 εκατομμύρια εργαζομένους που είναι ασφαλισμένοι στα ταμεία μισθωτών.
Συνοπτικά ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
1. Για τους δημοσίους υπαλλήλους η σύνταξη στα 58 κλειδώνει εφόσον είχαν 25 έτη υπηρεσίας ως το 2010.
2. Η ημερομηνία πρόσληψης τους είναι το κίνητρο για να βγουν στη σύνταξη με 35 ή με 37 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.
3. Για υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και άλλων ειδικών Ταμείων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) χρειάζονται 35 έτη υπηρεσίας συνολικά ως το 2010 για σύνταξη στα 58 ή στα 59.
4. Όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 είτε απευθείας σε ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών είτε σε οποιονδήποτε φορέα και στη συνέχεια σε ένα από τα ειδικά ταμεία συνταξιοδοτούνται με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
5. Στο ΙΚΑ η σύνταξη στα 58 ή στα 59 προϋποθέτει τη συμπλήρωση της 35ετίας (σ.σ: 10.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2012).
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

ΚΕΠ Υγείας: Ποιοι είναι οι πρώτοι 14 δήμοι που θα τα αποκτήσουν


Σε 14 δήμους θα ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, τα οποία θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.
Συγκεκριμένα, τα πρώτα 14 ΚΕΠ Υγείας θα λειτουργήσουν στους παρακάτω δήμους:
  • Δήμος Αγίας Παρασκευής
  • Δήμος Αγίων Αναργύρων- Καματερού
  • Δήμος Αλίμου
  • Δήμος Αμαρουσίου
  • Δήμος Βύρωνα
  • Δήμος Γαλατσίου
  • Δήμος Γλυφάδας
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Δήμος Λαυρεωτικής
  • Δήμος Μαραθώνα
  • Δήμος Μεταμόρφωσης
  • Δήμος Παλαιού Φαλήρου
  • Δήμος Περιστερίου
  • Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη
Για την παρουσίαση του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 το πρωί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, από όλους τους δημάρχους που θα φιλοξενήσουν πρώτοι τα ΚΕΠ Υγείας στους δήμους τους.

aftodioikisi.gr