Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ... : 1.150 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Σε ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μέχρι τις 18 Απριλίου ανοίγουν περίπου 1.150 θέσεις σε Δήμουςκαι Περιφέρειες όλης της χώρας. Πρόκειται για εποχικούς εργαζόμενους που θα προσληφθούν ως εργάτες, οδηγοί, τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων και υδρονομείς.
Ουσιαστικά οι θέσεις θα αφορούν κυρίως σε Δήμους καθώς εκεί αναμένεται να γίνουν 1.000 προσλήψεις και οι υπόλοιπες θα γίνουν από τις περιφέρειες.
Οι θέσεις εποχικών πρώτα θα πρέπει να εγκριθούν από το ΑΣΕΠ, στη συνέχεια θα ανακοινωθούν στη Διαύγεια και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις πρόσληψης.
Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι:
Νηπιαγωγοί
Βρεφονηπιοκόμοι
Κοινωνικοί λειτουργοί
Κτηνίατροι
Γεωπόνοι
Μηχανικοί
Μάγειρες
Ψυχολόγοι
Εργάτες
Υδρονομείς
Χειριστές μηχανημάτων

newsit.gr

10 ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ TSAKOS GROUP





Με 10 νέα πλοία μεταφοράς, τύπου capetize, φέρεται να εμπλουτίζει το στόλο της η ναυτιλιακή Tsakos Group.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη New Century 

Shipbuilding για την αγορά 10 πλοίων, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται.
Η ελληνική ναυτιλιακή φημολογείται ότι έχει προσεγγίσει κινεζικά ναυπηγεία για τα σκάφη 180.000 - dwt .
"Το ενδιαφέρον του Τσάκου για τα bulkers capesize δεν είναι ένα μυστικό ", δήλωσε στέλεχος νέων ναυπηγήσεων .
Πηγή της αγοράς, αναφέρει το deal.gr ωστόσο, αναφέρει, ότι το διοικητικό συμβούλιο της New Century δεν εγκρίνει το έργο, επειδή η τιμή των πλοίων δεν ανταποκρίνεται στην αξία τους και δίνονται χαμηλότερα.
«Έχουμε ακούσει ότι οι νέες ναυπηγήσεις κοστίζουν λιγότερο από $55 ανά πλοίο», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας μεσίτης .
Από την πλευρά του, το περιβάλλον του κ. Τσάκου λέει ότι η εταιρεία δεν έχει κλείσει συμφωνία στην Κίνα υπογραμμίζοντας ότι είναι εξοικειωμένοι περισσότερο με τα ναυπηγεία της Κορέας
Άλλη πηγή της αγοράς , λέει ότι οΤσάκος δεν προχώρησε σε συμφωνία με τη New Century επειδή δεν «τα βρήκαν» με την ημερομηνία παράδοσης. 


asfalistis.blogspot.com

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΠΝΟ




Αυτό γράφει σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα πλοία τους.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται προς το υπουργείο Ναυτιλίας και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, η ΠΝΟ τονίζει ότι «έως τώρα οι ναυτικοί επέδειξαν πολλές φορές αισθήματα ευθύνης και δεν προέβησαν και ανέστειλαν δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις για να δοθεί χρόνος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους, πλην όμως η στάση της αυτή δεν εκτιμήθηκε σωστά από μερίδα εταιρειών».

Επίσης, αναφέρει πως «γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι η διαιώνιση ενός τέτοιου σοβαρότατου προβλήματος δεν μπορεί να συνεχισθεί και έχει, ήδη, υπερβεί από μακρού τις αντοχές όλων των μαστιζομένων και δεινοπαθούντων συναδέλφων και των οικογενειών τους και η όποια περαιτέρω κοινωνική αναστάτωση σαφώς και δεν μπορεί να καταλογιστεί σε βάρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αλλά σαφέστατα και αποκλειστικά στην κατά τα άνω παράνομη συμπεριφορά των 

EΡΧΕΤΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Eρχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε

Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Περισσότερους φόρους για περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες φέρνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εξαιτίας των φορολογικών ανατροπών που έχουν επέλθει, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013.
Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών.
Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισοδήματα έως 55.000 ευρώ ενώ ακόμη και όσοι είχαν ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα το 2013 θα φορολογηθούν φέτος για ετήσια «καθαρά κέρδη» ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ αφού η εφορία θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26%.
Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Το νέο φορολογικό καθεστώς που ενεργοποιείται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες προβλέπει:
  1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών.
  2. Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετησίου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (από ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα), εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%. Οι συντελεστές μειώνονται κατά ποσοστό 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται σε νησιά με πληθυσμό σύμφωνα την τελευταία απογραφή κάτω των 3.100 κατοίκων.
  3. Με τη νέα φορολογική κλίμακα προκύπτουν μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 55.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με πέρυσι.
  4. Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για νέους επαγγελματίες που έκαναν έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%. Οι νέοι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.
  5. Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι» χωρίς να έχουν το δικαίωμα να εκπέσουν καμία δαπάνη.
  6. Διατήρηση των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Για κάθε φορολογούμενο το ελάχιστο τεκμήριο ανέρχεται σε 2.500 - 3.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, προσαυξάνεται με επιπλέον 1.200 – 3.200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 80 τ.μ. στο οποίο διαμένει και με επιπλέον 2.000- 4.000 ευρώ για κάθε ΙΧ αυτοκίνητο κυβισμού μέχρι 1.200 κ.εκ. που κατέχει. Για διαμερίσματα μεγαλύτερα των 80 τ.μ., για μονοκατοικίες, καθώς επίσης και για ΙΧ άνω των 1.200 κυβικών εκατοστών τα τεκμήρια είναι ακόμη μεγαλύτερα και τα συνολικά ετήσια εισοδήματα που προσδιορίζουν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι ακόμη και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ή είχαν ζημιά από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, θα φορολογηθούν φέτος για ετήσια «καθαρά κέρδη» ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ αφού η εφορία θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26%.
  7. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου (ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο, δίδακτρα κλπ).
  8. Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν εξ ολοκλήρου από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων.
  9. Κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματός τους.
  10. Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1% - 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  11. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.
  12. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.
  13. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.
  14. Οι επιτηδευματίες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο την χρήση του 2013. Όσοι περαιώνουν με τη διαδικασία του αυτοελέγχου υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.
  15. Για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω προβλέπεται έκπτωση φόρου 200 ευρώ.
  16. Οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2014.
  17. Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 600 ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα καταβάλλουν μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι» εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 εργοδότη φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Οι επαγγελματικές δαπάνες το «κλειδί» για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης
Τα επαγγελματικά έξοδα που θα εμφανίσουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Κάθε επαγγελματίας μπορεί να μειώσει το κέρδος του, μέσω των δαπανών που έχει καταχωρήσει στα βιβλία του με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων γιατί τότε δεν θα γλιτώσει το φόρο 26% ακόμη και αν έχει ζημιές στην επιχείρηση του.
Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Βασική αρχή για την αναγνώριση της δαπάνης είναι να υπάρχει το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο, λογαριασμός κλπ).
Τα βασικότερα έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία είναι τα εξής
1. Ασφαλιστικές εισφορές ( Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΣΜΕΔΕ κ.λ.π).
2. Τα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου και οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. Αν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του τότε θα μπορεί να εκπίπτει τα έξοδα αυτής της κατηγορίας, κατ' αναλογία όμως, τα οποία είναι συνήθως το 1/3 του συνολικού εξόδου.
3. Κινητό τηλέφωνο. Ως έξοδο λογίζεται το 50% του συνολικού εξόδου και έως των αριθμό εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση.
4. Δαπάνες για Ι.Χ αυτοκίνητο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εκπίπτει δαπάνες όπως βενζίνες, service κ.λ.π, βέβαια δεν θα μπορεί να εκπίπτει το Φ.Π.Α των δαπανών και δεν θα υπολογίζεται η δαπάνη ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο είναι έως 1.600 κ.εκ θα χάνει το 30% της δαπάνης, ενώ εάν είναι πάνω από 1.600 κ.εκ δεν θα αναγνωρίζεται το 65% της δαπάνης. Όλα αυτά ισχύουν ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι μισθωμένο ή ο επαγγελματίας το έχει στην κατοχή του μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
5. Δαπάνες για δίκυκλα εκπίπτουν στο σύνολό τους.
6. Δαπάνες ταξιδιού: Εάν ο επαγγελματίας έχει κάποιο πελάτη ή προμηθευτή στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Ελλάδος θα μπορεί να περνάει στα έξοδά του, τα έξοδα του ταξιδιού.
7. Αγορές πάγιων. Η δαπάνη για αγορά πάγιου περιουσιακού στοιχείου (Η/Υ , laptop, αυτοκίνητο, φωτοτυπικό μηχάνημα κ.λ.π) της επιχείρησης εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης. Βέβαια εδώ ισχύει η διαδικασία των αποσβέσεων, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος του πάγιου, όμως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση εάν το πάγιο είναι αξίας έως 1.500 ευρώ να μπορεί να γίνεται ολική απόσβεση μέσα στην χρονιά.
8. Άλλα έξοδα: Γραφική ύλη, χαρτικά, έξοδα αποστολής εγγράφων, έξοδα μετακίνησης, αναλώσιμα, μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης που είναι προς το συμφέρον αυτής.


ΠΗΓΗ HMEΡΗΣΙΑ

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗΣ

Η υπεραλίευση έχει μειώσει τα αποθέματα, η πολιτεία θεσπίζει περιορισμούς προκειμένου να τα προστατέψει και οι αλιείς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς.
Του Μάνου Χαραλαμπάκη – Εφημερίδα «Τα Νέα»
17520529______.limghandler
 
Τα ψάρια στο Αιγαίο και γενικά στις ελληνικές θάλασσες εκπέμπουν SOS. Την κακή κατάσταση επιβεβαιώνουν οι αλιείς που βλέπουν τις ψαριές τους να λιγοστεύουν, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εντάθηκε η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων την τελευταία πενταετία.
Παρά το έντονο πρόβλημα, η πολιτεία μέχρι πρότινος αδρανούσε. Το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων σταμάτησε το 2008 και άρχισε να εφαρμόζεται πάλι πέρυσι.
Αφορμή για νέα τρικυμία στον τομέα της εγχώριας αλιείας αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που απαγορεύει στους παράκτιους ψαράδες να αλιεύουν μπακαλιάρο όλο τον μήνα Φεβρουάριο. Η απαγόρευση αποφασίστηκε για να περιοριστεί η μείωση του συγκεκριμένου είδους στις ελληνικές θάλασσες.
«Μειώσεις παρατηρούμε σχεδόν σε όλα τα ψάρια. Εχουμε χάσει πλέον το μεγάλο μέγεθος. Ενα από τα είδη που πιάνουμε όλο και σπανιότερα είναι η σκορπίνα» λέει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας στη Νότια Ελλάδα Δημήτρης Ζάννες. Ο ροφός, η γόπα, ο σαργός, το μπαρμπούνι είναι επίσης μερικά είδη μεταξύ των πολλών που ολοένα και λιγοστεύουν, σύμφωνα με τους αλιείς.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ. Στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος έχουν δείξει πως το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2011 μειώθηκαν 50% οι εκφορτώσεις παράκτιας αλιείας στο Ανατολικό Αιγαίο σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2010. Η μείωση του συνολικού αριθμού αλιευμάτων των εμπορικών ειδών όπως συναγρίδα, σαργός, κουτσομούρα, σκαθάρι είχε φτάσει έως και το 88% την ίδια περίοδο σε σχέση με το 2010.
«Πράγματι, η μείωση είναι μεγάλη και τα μεγέθη των ψαριών μικρότερα. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ικαρίας το χταπόδι μειώθηκε κατά 60% μέσα σε τρία χρόνια, κάτι που οφείλεται στην υπεραλίευση» τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.
Οι παράκτιοι αλιείς οι οποίοι στις αρχές της εβδομάδας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, υποστηρίζουν ότι ο δικός τους τρόπος αλιείας είναι ο λιγότερο επιζήμιος και χαρακτηρίζουν άδικο τον περιορισμό στην αλίευση μπακαλιάρου. Οπως λένε, την ίδια περίοδο οι μηχανότρατες επιτρέπεται να ψαρεύουν μπακαλιάρο.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Το υπουργείο και οι επιστήμονες, από την άλλη, επισημαίνουν ότι ο περιορισμός στην αλίευση μπακαλιάρου - ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία αλιέων ή με ποιο συνδυασμό θα εφαρμοζόταν – ήταν αναγκαίος διότι το απόθεμα του συγκεκριμένου είδους παρουσιάζει μείωση. Στόχος είναι η αλιευτική πίεση που δέχεται το αλίευμα να μειωθεί κατά 12%. Σημειώνεται ότι πλέον η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαχειριστικά σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού των ψαριών.
Εκπρόσωποι του κλάδου των παράκτιων ψαράδων επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αλιεία τους είναι επιβαρυντική για τον πληθυσμό μπακαλιάρου και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση της απαγόρευσης. «Αν κάθε χρόνο βγαίνει μία τέτοια απόφαση, η οποία δεν στηρίζεται σε στοιχεία, κι  εμείς ως κλάδος θα καταστραφούμε» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Σκαφών Δημήτρης Κοτσόργιος. «Η παράκτια αλιεία δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Δεν δημιουργεί ζητήματα. Είναι επιλεκτική η αλίευση. Σε ένα διαχειριστικό σχέδιο για τη μηχανότρατα προσέθεσαν κι εμάς για να μην έχουν τριβές με τις μηχανότρατες».

ΛΑΘΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ο κ. Ζάννες τονίζει ότι για την απόφαση δεν ελήφθη η γνώμη των αλιέων. «Κατά τη γνώμη μου, ο περιορισμός της αλιείας για τον μπακαλιάρο δεν ωφελεί ούτε το αλίευμα ούτε τους ψαράδες. Μολονότι τον Φεβρουάριο απαγορεύεται σε εμάς τους παράκτιους να ψαρεύουμε, επιτρέπεται στις μηχανότρατες. Επιπλέον, δεν έχει νόημα η απαγόρευση διότι τον Φεβρουάριο δεν είναι η περίοδος που αβγώνει ο μπακαλιάρος».
Ενστάσεις για την απαγορευτική απόφαση διατυπώνει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος (www.archipelago.gr) Θοδωρής Τσιμπίδης.
«Απαγορεύεις το αειφορικό, την παράκτια αλιεία που είναι στατική; Περιορισμοί πιθανόν να χρειάζονται. Αλλά το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να σταματήσεις τα μηχανήματα που καταστρέφουν τα αλιεύματα. Πρέπει να μπουν περιορισμοί αλλά με σωστό τρόπο. Θα πρέπει να διαχειριστούμε τα είδη, να διαφυλάξουμε την αναπαραγωγή τους. Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν κάποιοι μήνες κατά τους οποίους να ησυχάζει η θάλασσα. Γιατί όμως να αφήνεις τους μεν και να απαγορεύεις τους άλλους, όπως τώρα με τον μπακαλιάρο που επιτρέπεται να τον ψαρεύουν οι μηχανότρατες; Αυτή η απαγόρευση πλήττει και τον καταναλωτή και τους παράκτιους αλιείς και δεν βοηθάει το αλίευμα» τονίζει. Συνέπεια της απαγόρευσης, αναφέρει, ήταν η άνοδος της τιμής του μπακαλιάρου. «Μετά την απαγόρευση υπερδιπλασιάστηκε, από 8 ευρώ έφτασε στα 18 ευρώ». Αναρωτιέται μάλιστα με ποια στοιχεία επιβλήθηκε ο περιορισμός.
Τι λένε οι ειδικοί: Η απαγόρευση θα φέρει το απόθεμα στον σωστό δρόμο
Οι επιστήμονες που συλλέγουν και μελετούν την κατάσταση των αλιευμάτων στην Ελλάδα - για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - πάντως χωρίς να σχολιάζουν αν η απόφαση είναι άδικη για τον έναν ή τον άλλον επαγγελματικό κλάδο των ψαράδων υποστηρίζουν πως η απαγόρευση για τον μπακαλιάρο ήταν απαραίτητη.
«Τα στοιχεία που έχουμε (με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων του 2009) δείχνουν ότι με τον μπακαλιάρο έχουμε πρόβλημα. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά σενάρια για την ανάκαμψη του ιχθυοαποθέματος. Να μην υπάρχει περιορισμός στους παράκτιους και να υπάρχει μόνο στις μηχανότρατες. Να υπάρχει στους παράκτιους αλλά και στις μηχανότρατες ή άλλος συνδυασμός» αναφέρει ο Γεώργιος Τσερπές, βιολόγος – ιχθυολόγος στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Το υπουργείο επέλεξε αυτήν τη λύση. Την έστειλε σ” εμάς και εμείς αξιολογήσαμε ότι προσφέρει ανάκαμψη». Παρόμοια άποψη εκφράζει ο δρ Αργύρης Καλλιανιώτης, βιολόγος – ιχθυολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ). «Η απόφαση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Φαίνεται ότι ο μπακαλιάρος είναι υπεραλιευμένος και είναι υποχρέωση της χώρας να φέρει το απόθεμα στον σωστό δρόμο».