Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 , ΩΡΑ 20.30 μ.μ. ,ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΚΚΔΧ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/03   ΩΡΑ: 20.30

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ
(VENUS IN FURS)
ΚΟΜΕΝΤΙ/ ΓΑΛΛΙΑ/ 2013/ 96’

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ, ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΆΙΒΣ.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΣΕΝΙΕ, ΜΑΤΙΕ ΑΜΑΡΛΙΚ.
 

Ένα άδειο θέατρο. Πάνω στη σκηνή ένας σκηνοθέτης μιλάει στο κινητό και παραπονιέται στη γυναίκα του γιατί δε βρίσκει μια κατάλληλη ηθοποιό στο ρόλο της Βάντα για το θεατρικό «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» που θέλει ν’ ανεβάσει. Ξαφνικά μπαίνει μια ηθοποιός -κιτς και άξεστη-  για την οντισιόν και αν και αργοπορημένη πείθει τον σκηνοθέτη για  μια μικρή ευκαιρία. Κι από εκεί αρχίζει η μεγάλη αναμέτρηση...
Ο Ρομάν Πολάνσκι (πατημένα τα 80 παρακαλώ) μετά το  «Θεό της Σφαγής», αναλαμβάνει να διασκευάσει άλλο ένα θεατρικό,  το υποψήφιο για Τόνι θεατρικό του Ντέϊβιντ Άιβς «Αφροδίτη με τη Γούνα» το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του Λεοπόλντ φον Ζάχερ Μαζόχ και παραδίδει με δαιμονιώδη ρυθμό μια μάχη μέχρι εσχάτων μεταξύ των δύο φύλων.  Φροντίζοντας να μην πάρει ποτέ τον εαυτό του στα σοβαρά, παίζει με την αλήθεια και την αναπαράστασή της, εναλλάσει τους ρόλους μεταξύ θύτη και θύματος, χρησιμοποιεί μαεστρικά την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της θεατρικής σκηνής και μας παρασύρει σε ένα σαγηνευτικό παιχνίδι εξουσίας μέχρι την γκροτέσκα κορύφωση του.
Πολύτιμοι  αρωγοί σε αυτό το απολαυστικό ταξίδι είναι οι δύο ηθοποιοί, που δίνουν βάθος και πλουραλισμό στους χαρακτήρες τους, ειδικά η Εμανουέλ Σενιέ (πραγματική σύζυγος του σκηνοθέτη) η οποία παραδίδει μια ευαίσθητη, δυναμική, αισθησιακή ερμηνεία, μακράν την καλύτερη της καριέρας της. Και δεν είναι τυχαίο που ο Ματιέ Αμαρλίκ (δούλος- Σεβερίν) μοιάζει στον Πολάνσκι. Ειδική μνεία στην παιχνιδιάρικη, διονυσιακή μουσική του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά.
Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη:
Γεννήθηκε το 1933 στην Γαλλία από Πολωνοεβραίους γονείς κι επέστρεψε στην Πολωνία 4 ετών. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Παρόλα αυτά κατάφερνει να σπουδάσει στην περίφημη Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ. Με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Το μαχαίρι στο νερό»(1962, υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσης ταινίας) έγινε ευρέως γνωστός. Γρήγορα μεταπήδησε στη Δύση και συνέχισε εκεί την καριέρα  και τη ζωή του (Μ. Βρετανία, Η.Π.Α., Γαλλία). Η δεκαετία του ’60 ήταν η καλύτερη της καριέρας του όπου γύριζε το ένα αριστούργημα  μετά το άλλο για να φτάσει στην κορυφαία του στιγμή το ’68 με «Το μωρό της Ρόζμαρυ», μια ταινία τομή στον κινηματογράφο που επηρέασε πολλούς μετέπειτα δημιουργούς. Το ’69 όμως διακόπηκε βίαια η πορεία αυτή με την άγρια δολοφονία της εγκύου γυναίκας του Σάρον Τέιτ από την συμμορία του παράφρονα Τσαρλς Μάνσον. Ο Πολάνσκι εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και παραπαίει σε μέτριες παραγωγές έως το 1974 που επιστρέφε και γυρίζει το «Τσάιναταουν» (11 υποψηφιότητες για Οσκαρ), τη μεγαλύτερη του εμπορική επιτυχία. Το 1977 ενεπλάκη σε σκάνδαλο όπου κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση με ανήλικη. Παραδέχεται την ενοχή του και εγκαταλείπει οριστικά τις ΗΠΑ προκειμένου ν’ αποφύγει τη σύλληψη και καταδίκη του (δεν παραβρέθηκε καν στην απονομή των Οσκαρ του 2002 για να παραλάβει το βραβείο σκηνοθεσίας που κέρδισε με τον Πιανίστα). Μάλιστα, όλη αυτή η περιπέτεια που είχε με την Αμερικανική Δικαιοσύνη ήταν και το θέμα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Roman Polanski: Wanted & Desired» (2008, Μarina Zenovich). Το 1979 γυρίζει το «Τες», μια από τις ωραιότερες δημιουργίες του (αφιερωμένη στην αδικοχαμένη γυναίκα του Σάρον Τέιτ) που είναι παλι υποψήφια για 6 Όσκαρ (!). Εκεί τελειώνει και η δεύτερη δημιουργική του περίοδος. Οι δεκαετίες ’80 και ’90 είναι και οι πιο αδύναμες της καριέρας του. Η μεγάλη επιστροφή γίνεται το 2002 με την καλλιτεχνική-εμπορική  επιτυχία του «Ο Πιανίστας» (απέσπασε 3 Όσκαρ) και συνεχίστηκε με άλλες λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές δημιουργίες.
Μικρόσωμος, αμφιλεγόμενος, προκλητικός, κυνικός, σαρκαστικός, άψογος δημιουργός και χειριστής της κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας, λάτρης των ταινιών δωματίου με λίγους ηθοποιούς. Στις περισσότερες ταινίες του τον απασχόλησαν θέματα όπως η εισβολή, ο φόβος του άλλου,  η μοναξιά, οι σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. Δημιούργησε σχολή και δικαίως συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εν ζωή κινηματογραφιστές.
Επιλεγμένη Φιλμογραφία:
Το Μαχαίρι στο νερό (1962)
Η Τριλογία του Διαμερίσματος:
1.      Η Αποστροφή (1965)
2.      Το Μωρό της Ροζμαρύ (1968)
3.      Ο Ένοικος (1976)
http://im2.27210.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2013/47/143542-venus_in_fur_2013_09.jpgΗ Νύχτα των Δολοφόνων (1966)
Η Νύχτα των Βρικολάκων  (1967)                        
Τσάιναταουν (1974)
Τες  (1979)
Ο Πιανίστας  (2002)
Ο Αόρατος  Συγγραφέας  (2010)


               

Στις 9 Μαΐου θα καταβληθεί εφάπαξ το επίδομα αλληλεγγύης στους ένστολους


Στις 9 Μαΐου θα καταβληθεί εφάπαξ το επίδομα αλληλεγγύης στους ένστολους σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το ποσό που θα καταβληθεί στους ένστολούς από το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βάσει του πλεονάσματος που επιτεύχθηκε το 2013.
Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης ανέρχονται σε 64.065 άτομα. Από αυτούς οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ως εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους του επιδόματος καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα. Το επίδομα θα δοθεί, εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές αυτές μειώνονται κατά 3,9% φέτος, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρσι.

aftodioikisi.gr

Θεσσαλονίκη: Δεν επιστρέφουν στις δουλειές τους 320 συμβασιούχοι του δήμου


Δεν έκανε δεκτό  το δικαστήριο Θεσσαλονίκης,  το αίτημα 320 συμβασιούχων υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, η οκτάμηνη σύμβαση των οποίων έληξε, για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να επιστρέψουν στις δουλειές τους μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα σε ένα περίπου δίμηνο.
Στη δίκη παραβρέθηκαν, εκτός των συμβασιούχων που ανέμεναν την απόφαση, ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς και ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που εστίασαν στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται με τις λήξεις συμβάσεων και στα κενά που προκύπτουν μέχρι την αναπλήρωση των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα του δήμου και υπογράμμισαν δεν πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα στην καθαριότητα.

aftodioikisi.gr

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η ισχύς των βιβλιαρίων του ΟΠΑΔ


Την παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, της ισχύος των βιβλιαρίων των εν ενεργεία ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των προστατευομένων μελών τους, που φέρουν τη θεώρηση του έτους 2013, αποφάσισε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ).
Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός αναφέρει ότι όσοι δικαιούχοι ασφάλισης του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ δεν έχουν πραγματοποιήσει την Απογραφή-Θεώρηση κατά το έτος 2013, οφείλουν να προσέλθουν στις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

aftodioikisi.gr

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανοίγει (αν όλα πάνε καλά) σήμερα το μεσημέρι το taxisnet για τιςΦορολογικές δηλώσεις 2014. Τουλάχιστον αυτό έγραψε στο twitter ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις στην εφορία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.
Βέβαια αν και ουσιαστικά οι φετινές δηλώσεις θα είναι... προκάτ για μισθωτούς και συνταξιούχους τα δεδομένα για τις βεβαιώσεις αποδοχών για το 2013 όπως είπε ο κ. Θεοχάρης θα είναι διαθέσιμα έως την προσεχή Δευτέρα, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά...
Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2014 οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης στους οποίους καταχωρούνται παραδοσιακά τα στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις θα προσυμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.

newsit.gr

Σημεία από την Ομιλία του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου και Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση επί της αρχής του ν/σ «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» του Υπουργείου Εσωτερικών



«Δίκαιη, έξυπνη, αποτελεσματική ρύθμιση για το μεταναστευτικό»

Για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου:

Σήμερα είχαμε ένα πολύνεκρο περιστατικό έξω από τη Λέσβο, δύο παιδιά πνίγηκαν και συνολικά επτά νεκροί. Άνθρωποι που έψαχναν μια καλύτερη τύχη στα «δύσκολα» νερά του Αιγαίου και που δυστυχώς, σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή. Ως πότε εμείς θα κλείνουμε τα μάτια; Ως πότε εμείς θα αδιαφορούμε γι’ αυτό που συμβαίνει στη γειτονιά μας, γι’ αυτό που συμβαίνει στα δικά μας νερά; Ως πότε εμείς δεν θα επιβάλλουμε, επιτέλους, στην FRONTEX, μέσω των παρεμβάσεών μας στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μην περιπολεί απλώς στα παραθαλάσσια σύνορα, αλλά να προλαβαίνει το «ταξίδι του θανάτου» πριν αυτό ξεκινήσει στα Μικρασιατικά παράλια;  Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι από εδώ μέσα πρέπει να είναι καθαρή και ομόφωνη μια εντολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις. Διότι όταν έχεις ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες από την Συρία και εσύ ως Ευρωπαϊκή Ένωση μετράς λίγες χιλιάδες πρόσφυγες (ενήλικες και παιδιά) που φιλοξενείς, τότε προφανώς κάτι δεν είναι σωστό, κάτι δεν κάνεις σωστά. Σε αυτό λοιπόν, πρέπει να υπάρχει καθαρή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως προεδρεύουσα χώρα, αλλά και ως μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής:  Πόσο κοστίζει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός στην Ελλάδα;

Ας αναρωτηθούμε όλοι σε αυτήν την Αίθουσα, για να αναρωτηθεί και ο κάθε πολίτης που μας ακούει και μας διαβάζει, πόσο κοστίζει τελικά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός στην Ελλάδα. Αν δώσουμε αυτή την απάντηση, μπορούμε να έχουμε και την καλύτερη, την πιο έξυπνη, την πιο αποτελεσματική, την πιο δίκαιη νομοθεσία. Γιατί, πιστεύω τελικά, ότι καλύτερη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει και καλύτερη ελληνική οικονομία και καλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Η νέα νομοθεσία βάζει ξανά τους μετανάστες σε ένα ασφαλές πλαίσιο κοινωνικής ένταξης και αφαιρεί τις επισφάλειες και τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος. Ενδυναμώνει, λοιπόν, την οικονομία και οδηγεί στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας.

Ενισχύει την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από τις άδειες για τις επενδύσεις που πραγματικά απλοποιούνται και την απλοποίηση των αδειών για τους φοιτητές από το εξωτερικό.

Δημιουργείται μία υγιής παραγωγικότητα, αφού για πρώτη φορά κατοχυρώνουμε ίδιους κανόνες για όλους και αυστηρούς κανόνες για όποιον απασχολεί στην επιχείρησή του αδήλωτο εργαζόμενο.

Ενισχύεται η κοινωνική ασφάλιση. Αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από πολίτες,  αλλά και από αλλοδαπούς, οι οποίοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα με μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ύπαιθρο.

Ενισχύεται η αγροτική μας παραγωγή, ο αγροτικός μας τομέας, ο πρωτογενής μας τομέας, αφού το δυναμικό που απασχολείται εκεί και το οποίο έρχεται από τρίτες χώρες μπορεί να έχει με απλοποιημένο τρόπο όχι μόνο μία καθαρή σχέση εργασίας, αλλά και μια καθαρή, διαφανή, καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία ένταξης στην αγορά εργασίας του αγροτικού τομέα.

Και βεβαίως, προσελκύουμε ακόμη περισσότερους φοιτητές, όχι μόνο γιατί απλοποιούνται οι διαδικασίες, αλλά γιατί καταπολεμάμε το πρόβλημα εκεί που πραγματικά πονάμε, εκεί που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα: στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Τέλος, καταπολεμάμε την εγκληματικότητα: από τη μια μεριά τη ρατσιστική εγκληματικότητα, από την άλλη μεριά την εγκληματικότητα που προέρχεται από την γκετοποίηση ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας μας.

«Να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»
Σχετικά με την ανάδειξη της νέας εθνικής και ευρωπαϊκής μας ταυτότητας:

Ο συγκεκριμένος Κώδικας έρχεται να καλύψει ένα πραγματικά μεγάλο κενό, ένα κενό όμως που μπορεί να καλυφθεί όχι συγχέοντας τη μετανάστευση με την ιθαγένεια, αλλά αντιμετωπίζοντας το μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας μας συνολικά.

Αυτό θα επιτευχθεί διασφαλίζοντας τόσο τα σύνορά μας και εντάσσοντας όλους τους αλλοδαπούς μέσα σε μία διαδικασία νομιμότητας.

Για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα, είναι ανάγκη να καθορισθούν καθαρά κριτήρια κτήσης ιθαγένειας –που σημαίνει και της ιδιότητας του πολίτη στη χώρα μας- μέσα από μία διαδικασία που θα είναι εξατομικευμένη. Ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία θα πληροί προοδευτικά κριτήρια, προκειμένου η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει με τρόπους ισοτιμίας, διαφάνειας, δημοκρατίας –και θα έλεγα- και με την αντίληψη μιας πολυπολιτισμικής ευρωπαϊκής κοινωνίας τόσο τα νέα της μέλη όσο όμως και όσους πραγματικά μέχρι σήμερα αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλουν να γίνουν μέλη της ελληνικής κοινωνίας, ότι αγαπούν τη χώρα μας και πραγματικά θέλουν να τιμήσουν την Ελλάδα, αποκτώντας την ελληνική της ιθαγένεια, την ιθαγένειά μας.

Με αυτόν τον τρόπο πραγματικά μπορούμε να αναδείξουμε τη νέα μας εθνική ταυτότητα, την εθνική ταυτότητα που στον πυρήνα της είναι ευρωπαϊκή, είναι πολυπολιτισμική και ανταποκρίνεται ουσιαστικά στο ιστορικό παρελθόν της χώρας μας, όντας πραγματικά οικουμενική.


218 οι προς απόλυση δημοτικοί αστυνομικοί


Μετά από επεξεργασία που πραγματοποιήσαμε στον πίνακα των αδιάθετων, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός τους είναι κατά πολύ μικρότερος απ” ότι λανθασμένα γράψαμε αρχικά (407) διότι υπάρχουν πολλές διπλοεγγραφές (εμφανίζονται στον ίδιο πίνακα και ως ΠΕ/ΤΕ αλλά και ως ΔΕ). Έτσι, βρήκαμε ότι οι αδιάθετοι τελικά είναι 218 όταν οι κενές θέσεις, υπενθυμίζουμε ότι είναι 138. Δηλαδή 80 λιγότερες. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε και όσων ο διορισμός έχει ανακληθεί λόγω κατάθεσης πλαστών δικαιολογητικών κατά την πρόσληψη τους στην Δημοτική Αστυνομία, αλλά βρίσκονται (σκανδαλωδώς) ακόμη στους πίνακες κατάταξης (15 άτομα) αλλά και κάποιους που έχουν πρόβλημα με ελλιπή/ακατάλληλα δικαιολογητικά (82 σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΔιΜΗΔ) ένας αριθμός εκ των οποίων πιθανόν να απολυθεί, τότε ίσως πέσει κατά πολύ ο αριθμός των υπαλλήλων που δεν θα εμφανίζονται στους τελικούς πίνακες διάθεσης και θα απολυθούν.
ΠΗΓΗ dimastin.blogspot.gr

aftodioikisi.gr

Έρχονται 2.111 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο


«Πράσινο φως» για τη διενέργεια 2.111 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στα υπουργεία Οικονομικών καιΔικαιοσύνης, «άναψε» το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εργασία». Ο παραπάνω αριθμός προσλήψεων θα αφορά νέους υποψηφίους. Ωστόσο, προγραμματίζονται επιπλέον 1.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες θα αφορούν αδιόριστους επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών ΑΣΕΠ.
Προτεραιότητα του αρμόδιου για τον σχετικό προγραμματισμό υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισηςκαθίσταται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Ως προς τη διαδικασία επιλογής, η ενίσχυση των υπηρεσιών θα αρχίσει με την πρόσληψη αδιόριστων επιτυχόντων προηγούμενων ετών.  Το ΑΣΕΠ υπολογίζει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής 279 υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών και παράλληλα ετοιμάζεται να «τρέξει» διαγωνισμό νέων υποψηφίων για 149 μόνιμες θέσεις σε τελωνεία. Εν ολίγοις, συμπεραίνεται πως παρόμοια θα υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός αναφορικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο εντός του έτους: προσλήψεις αδιόριστων επιτυχόντων παλαιότερων διορισμών και, ταυτόχρονα, προκηρύξεις συνεχών νέων διαγωνισμών.
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής:
-279 υπάλληλοι ΠΕ Εφοριακών(180) , ΠΕ Νομικών(90) (Προκήρυξη  1Κ/2013). Ήδη το ΑΣΕΠ έχει αρχίσει να πραγματοποιεί την κατάταξη των αδιόριστων πτυχιούχων κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά, με σκοπό την άμεση διάθεση των υποψηφίων στις εφορίες.
-149 μόνιμοι υπάλληλοι ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ Τελωνειακών με νέο διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ, με σκοπό την ενίσχυση τελωνείων σε περιοχές όπως Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Έβρος κλπ. Απαραίτητα προσόντα για τις εν λόγω θέσεις κρίνονται η γνώση ξένης γλώσσας και χειρισμού Η/Υ, ενώ για τους πτυχιούχους το μεταπτυχιακό και η προϋπηρεσία. Οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά  μέσω ΑΣΕΠ. Οι υποψήφιοι οφείλουν να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης, το παράβολο,  φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και επικυρωμένες βεβαιώσεις που να αποδεικνύουν τα αναφερθέντα στις αιτήσεις προσόντα των υποψηφίων.
-911 υπάλληλοι σε μόνιμες θέσεις (κατά κύριο λόγο ελεγκτές και διοικητικοί) για τη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εργασία»,οι πρώτες προσλήψεις θα αφορούν πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ, απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΙΕΚ ή Λυκείου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένονται να ανακοινωθούν περαιτέρω πληροφορίες για το διαγωνισμό.
-400 σωφρονιστικοί υπάλληλοι με νέο διαγωνισμό
-300 εξωτερικοί φρουροί για τα καταστήματα κράτησης
-72 μόνιμοι υπάλληλοι ειδικοτήτων ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ και κυρίως οδοντίατροι, ψυχολόγοι, υγείας, πρόνοιας, ηλεκτρονικοί και διοικητικοί.
Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

aftodioikisi.gr

Οι δικαιούχοι του μερίσματος των 500 εκ. ευρώ (πίνακας)


Σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, στις οικογένειες που λαμβάνουν σήμερα το οικογενειακό επίδομα και στους ένστολους με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ θα αποδοθεί το εφάπαξ «κοινωνικό μέρισμα» των 500 εκατ. ευρώ.
Οπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 505 εκατ. ευρώ τα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους ένστολους και τα υπόλοιπα 475 εκατ. ευρώ στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 64.000 ένστολοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ ποσό έως και 470 ευρώ. Στις υπόλοιπες κατηγορίες θα διανεμηθεί κατά μέσο όρο το ποσό των 510 ευρώ. Το ύψος του «μερίσματος» θα προκύψει με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων καθώς και τα ποσά που θα διατεθούν σε κάθε κατηγορία. Ειδικότερα: 1. Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Περισσότερες από 400.000 οικογένειες θα λάβουν τον προσεχή Μάιο τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν, ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Το ποσό που θα λάβουν θα είναι μικρότερο από το ετήσιο οικογενειακό επίδομα. Σημειώνεται ότι σήμερα το σχετικό επίδομα λαμβάνουν 400.000 οικογένειες και το ποσό αγγίζει τα 750 εκατομμύρια ευρώ (αφορά οικογένειες με 1 ή 2 τέκνα, καθώς και τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες).
Για παράδειγμα, σήμερα μία οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ λαμβάνει ετήσιο επίδομα 640 ευρώ. Η έκτακτη παροχή της κυβέρνησης θα είναι μικρότερη των 640 ευρώ που αποδίδεται σήμερα.
2. Ενστολοι. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ένστολοι με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ ανέρχονται σε 64.000. Το ποσό που υπολογίζεται να διατεθεί ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα λάβουν περί τα 470 ευρώ.
3. Ανεργοι. Οπως όλα δείχνουν, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ θα είναι οι τυχεροί του κοινωνικού μερίσματος. Περίπου 250.000 (εκ των οποίων ορισμένοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα οικογενειακά επιδόματα) θα λάβουν το σχετικό επίδομα.
4. Χαμηλοσυνταξιούχοι. Περισσότεροι από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης παροχής.
5. Αστεγοι. Για τους άστεγους, θα χορηγηθούν 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Ωστόσο, οι αποδοχές στους ένστολους ενδεχομένως να αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εφόσον αποφασισθεί η επιστροφή 500 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν με ισοδύναμα μέτρα. Συγκεκριμένα:
• Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους οι αμοιβές που μπορεί να χρειαστεί να επιστραφούν ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ.
• Από τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις των ενστόλων το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί (εάν υπάρξει σχετική απόφαση) υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100 εκατ.
• Από το πάγωμα των προαγωγών το όφελος ήταν της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

aftodioikisi.gr

Τι σημαίνει για τους συμβασιούχους του Δημοσίου η ψήφιση του νόμου Μητσοτάκη


Από το «κόσκινο» του ΑΣΕΠ θα περάσουν οι συμβάσεις περίπου 50.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκροτεί μηχανισμό επανελέγχου όλων των φακέλων. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα απολυθούν.
Το άρθρο 43 του πολυνομοσχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη ορίζει τον αναδρομικό έλεγχο των συμβάσεων, όχι μόνο για τους 35.000 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό ΔιάταγμαΠαυλόπουλου αλλά και για εκείνους που μονιμοποιήθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη ΡέππαΚώστα Σκανδαλίδη και Βάσως Παπανδρέου.
Πριν την ψήφιση της διάταξης στο Κοινοβούλιο, προστέθηκε μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη διατύπωση του άρθρου. Το κυβερνητικό «μικροσκόπιο» θα εστιάσει στην «υπαιτιότητα του συμβασιούχου» σε παρατυπίες που ενδεχομένως προκύψουν κατά τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών πρόσληψης. Επομένως ο υπάλληλος θα τεθεί οριστικά εκτός δημοσίου, εφόσον κριθεί ο ίδιος, και όχι ο φορέας στον οποίο εργάζεται, υπεύθυνος της όποιας παρανομίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα ευρήματα των ελέγχων από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έδειξαν σοβαρές παραβάσεις.

aftodioikisi.gr