Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ 'ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ" ΩΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ2015




«Καλύψεις» για παροχές ασθενείας αποκτούν έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 οι ανασφάλιστοι λόγω... οφειλών τους στον ΟΑΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ (ΕΤΑΑ) ελεύθεροι επαγγελματίες και μηχανικοί με εισόδημα έως 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία καθώς και οι υπερήλικες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ για τους οποίους έχει ανασταλεί (ελλείψει προϋποθέσεων) η καταβολή προνοιακής σύνταξης.
Την ασφάλιση των παραπάνω 3 κατηγοριών ανασφάλιστων προβλέπει διάταξη που συμπεριλήφθηκε την τελυταία στγμή στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Κυριακή. Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο καταργείται ο ΟΠΑΔ και το διοικητικό έργο που αφορά τις παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου το αναλαμβάνει το ΙΚΑ.
Η ΔΙΑΤΑΞΗ
Η νέα διάταξη έχει ως εξής:
" 1. Ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την ΠΟΛ 1102/14-07-2005 και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου δεύτερου του νόμου 3845/2010 ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα, δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών παροχή ασθένειας σε είδος, μέχρι 28-2-2015, εφόσον οι οφειλές τους προς τον Ο.Α.Ε.Ε. αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού ετήσιου οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
2. Ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών παροχές ασθένειας σε είδος μέχρι 28-2-2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού ετήσιου οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
3. Οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα επανεξετάζεται βάσει της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ι.Α.6. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222) και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης, δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών παροχές ασθένειας σε είδος μέχρι 28-02-2015.
4. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία, τα ειδικότερα ζητήματα και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου".
Γ. ΓΑΤΟΣ

48 ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΝΟ



Αφορμή γι' αυτή την απόφαση της ΠΝΟ, στάθηκε η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητείται και θα ψηφισθεί αύριο στη βουλή, στην οποία αναφέρεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη ναυτική εργασία και παρέχει τη δυνατότητα να καθορίζονται και με την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

Έως τώρα η σύμβαση εργασίας των ναυτικών βασιζόταν στη συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφωνούσε η ΠΝΟ με τους ακτοπλόους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημερινή απόφαση της ΠΝΟ για κινητοποιήσεις, είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας με τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλει να καταργήσει κεκτημένα χρόνων και να διαλύσει τον Έλληνα ναυτικό και σε καμία περίπτωση η συνομοσπονδία δεν πρόκειται να το δεχτεί και θα αντιδράσει με κάθε τρόπο.

Η ΠΝΟ ζητεί επίσης την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων από το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις» αναφέροντας ότι όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς αλλά αντίθετα προστίθεται πληθώρα νέων ανέργων ναυτικών η οποία έχει φθάσει στα εφιαλτικά ποσοστά του 55% και άνω.

Επίσης ζητεί την απόσυρση του άρθρου 25 του νομοσχεδίου περί «προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ασφαλείας» στα πλοία της ακτοπλοΐας, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο, καταργούνται συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι ΠΝΟ έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, συγκέντρωση στις 8:00 το πρωί, έξω από το πλοίο «European Express».

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό


ΠΗΓΗ plektani.gr

Αστυνομικοί και κρατικοί υπάλληλοι σε κύκλωμα εξαπάτησης ασφαλιστικών εταιριών


Τέσσερις αστυνομικοί, υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών, δικηγόροι και ένας πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων, εμπλέκονται σε πολυμελές οργανωμένο κύκλωμα, που εξαπατούσε ασφαλιστικές εταιρείες με εικονικά τροχαία ατυχήματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από μεθοδικές έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ,αστυνομικοί της οποίας, κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε Αθήνα, Τροιζηνία, Χανιά και Ρέθυμνο, συνέλαβαν 13 μέλη του κυκλώματος.
Ως αρχηγικά στελέχη της σπείρας συνελήφθησαν ένας 44χρονος ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία και η 37χρονη σύζυγος του, τέσσερις αστυνομικοί, (ένας 48χρονος ανθυπαστυνόμος, δύο αρχιφύλακες 45 και 48 ετών και ένας 32χρονος αστυφύλακας) που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη, μια 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι 65 και 35 ετών, ένας 58χρονος πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών, μία 54χρονη ασφαλίστρια, ένας 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων και ένα ακόμα άτομο, 53 ετών, που είχε το ρόλο του «ψευδομάρτυρα», σε υποθέσεις που αφορούσαν τις απάτες.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι ένας 47χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας 45χρονος πραγματογνώμονας.
Σε βάρος όλων των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων και καταχραστών του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο δράσης της σπείρας, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 44χρονος αρχηγός της οργάνωσης προσέλκυε πελάτες μέσω διαδικτύου, στους οποίους υποσχόταν ότι επισκεύαζε δωρεάν στο φανοποιείο του οποιοδήποτε αυτοκίνητο και ταυτόχρονα αναλάμβανε την περαίωση κάθε χρονοβόρας διαδικασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Στη συνέχεια κατήρτιζε πλαστά δικαιολογητικά, με τα οποία παρουσίαζε ανύπαρκτες ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες, εισπράττοντας παράνομα αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, συμπλήρωνε με τους αστυνομικούς ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων και ύστερα, μαζί με την σύζυγο του και την 54χρονη ασφαλίστρια, κατήρτιζε πλαστές «φιλικού διακανονισμού» ή και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των οδηγών.
Αμέσως μετά οι δικηγόροι του κυκλώματος υπέβαλαν αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, κρύβοντας όμως τα υποτιθέμενα τρακαρισμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να ελέγξουν το αληθές της σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση τους κ.λπ.).
Με τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και 28.000 ευρώ ανά ατύχημα, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.
Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν περίπου 140 φάκελοι εικονικών ατυχημάτων, ενώ η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε σε τουλάχιστον 27 ασφαλιστικές εταιρείες ξεπερνά το 1.300.000 ευρώ.

aftodioikisi.gr

Τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία: Οnline θεώρηση βιβλιαρίων υγείας & αποτύπωση ασφαλιστικού βίου


Καταργείται, από την 1η Ιουνίου 2014, η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Με την επίσημη έναρξη, σήμερα, της λειτουργίας του συστήματος «Άτλας» που η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων θα γίνεται πλέον on line, από τους ίδιους τους παρόχους υγείας. Έτσι, μπαίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές των ασφαλισμένων.
Ακόμη, από τον φετινό Νοέμβριο, οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1994, θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους, το σύνολο της ασφάλισής τους από την πρώτη ημέρα του ασφαλιστικού βίου τους.
Με το νέο σύστημα, κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και από τον προσωπικό του υπολογιστή, πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Το σύστημα «Άτλας» περιλαμβάνει και Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο -σε ηλεκτρονική διασύνδεση με τους παρόχους υγείας σε όλη την Ελλάδα- θα προσφέρει συνεχώς επικαιροποιούμενη πληροφόρηση, για την ασφαλιστική ικανότητα του συνόλου των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας.
Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:
- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται, τόσο οι άμεσα, όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
- Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο.
- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων. Η ασφαλιστική ικανότητα όλου του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
- Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:
To καινοτόμο σύστημα «Άτλας», που αποτελεί μια θεμελιακή μεταρρύθ­μιση για την αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός χαρακτήρισε την υλοποίηση του νέου συστήματος ως την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία αλλάζει ριζικά κάθε τι που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ως προς την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε πολίτη.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο υπουργός Εργασίας, τόνισε τα εξής:
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το υπουργείο Εργασίας.
Έχω την τιμή να παρουσιάσω το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το πρότυπο, ψηφιακό Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης και Ασφαλιστικής Ικανότητας.
Την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνικό και οργανωτικό επίτευγμα του υπουργείου και όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, με το οποίο ολοκληρώνεται ένας πλήρης κύκλος οργανωτικής αναβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.
Το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», που εξήγγειλε πριν λίγο καιρό και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζουμε σήμερα με κάθε λεπτομέρεια και ακρίβεια:
· Τη δομή και τις λειτουργίες του
· Τα αναλυτικά στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
· Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του
· Τις θετικές επιπτώσεις και τα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή του. Οφέλη για τους εργαζόμενους, την καθημερινότητα των πολιτών, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το σύνολο της οικονομίας.
Ουσιαστικά, με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» αλλάζει ριζικά κάθε τι που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ως προς την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε πολίτη.
Συγκεκριμένα:
Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του.
Δηλαδή, στην ψηφιακή απεικόνιση του συνόλου της ασφαλιστικής του πορείας.
Από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.
Σε ποιον εργοδότη απασχολήθηκε, για πόση διάρκεια και με ποιο ασφαλιστικό καθεστώς.
Η απαράδεκτη διαδικασία όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα της αναμονής για απονομή σύνταξης τελειώνει για πάντα.
Έτσι, η έκδοση και απονομή σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθίσταται ζήτημα ημερών.
Μετατρέπεται σε μια απλή διαδικασία χωρίς ενδιάμεσους, γραφειοκρατία και βασανιστική πολύχρονη ταλαιπωρία.
Πραγματική επανάσταση!
Πρώτο βήμα, σε δύο μήνες από σήμερα, την 1η Ιουνίου 2014, μπαίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές των ασφαλισμένων.
Καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας.
Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας τους θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.
Δεύτερο βήμα, από τον φετινό Νοέμβριο, νέοι ασφαλισμένοι – μετά την 1.1.1994 – θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους.
Πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται συνολικά, περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα.
Η δημιουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» που έχει ήδη ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, προχωρά με γοργούς ρυθμούς ωρίμανσης και θα είναι 100% έτοιμο ως το τέλος του 2015.
Κύριος συντελεστής του εγχειρήματος, είναι η ΗΔΙΚΑ η οποία ενδυναμώνει και διευρύνει το ρόλο της.
Στο υπουργείο Εργασίας αλλάζουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.
Με μεθοδικότητα, σχέδιο και πολύ δουλειά νοικοκυρέψαμε την οργανωτική υποδομή του ασφαλιστικού συστήματος.
Μειώνουμε καθημερινά τη γραφειοκρατία για τους πολίτες, κλείνουμε κάθε εστία εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας.
Στηρίζουμε την εργασία, την υγιή επιχειρηματικότητα και τον ίδιο το θεσμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Εγκαινιάζουμε το νέο «πρόσωπο» του υπουργείου Εργασίας στη νέα εποχή, στην Ελλάδα του αύριο, που χτίζεται πάνω σε στέρεες και υγιείς βάσεις
Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης δήλωσε τα εξής:
«To υπουργείο Εργασίας, ανέθεσε πρόσφατα στην ΗΔΙΚΑ τη δημιουργία του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, του Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης-Ασφαλιστικής Ικανότητας «ΑΤΛΑΣ».
Βασισμένοι στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία των μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας δημιουργήσαμε ήδη το Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης, αλλά και το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Χωρίς απογραφές και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Σήμερα υλοποιούμε την online ενημέρωση των δύο εθνικών μητρώων και ταυτόχρονα ανασύρουμε και αναδεικνύουμε τα 29 δισεκατομμύρια ημερών ασφάλισης που παραμένουν διάσπαρτα στα πληροφοριακά συστήματα των ΦΚΑ και μερικώς αναξιοποίητα για δεκαετίες. Δημιουργούμε τη στέρεα βάση για την ανάπτυξη μιας δέσμης σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους της χώρας, περιορίζοντας το χρόνο εξυπηρέτησης τους και το διοικητικό κόστος των ταμείων.
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας, την πολυετή εμπειρία των στελεχών της ΗΔΙΚΑ, και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ καλύπτουμε συστηματικά μέχρι το 2015 την υστέρηση δεκαετιών και δημιουργούμε τελικά μια σύγχρονη τεχνολογικά, άρτια επιχειρησιακά δέσμη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους της χώρας».

aftodioikisi.gr

«Άφαντοι» οι 81 αιρετοί της λίστας Νικολούδη – «Δείχνουν» Νεράντζη οι Χ. Αθανασίου, Ζ. Κωνσταντοπούλου


Τη λίστα Νικολούδη με τα ονόματα των 413 προσώπων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ανάμεσα τους και 81 αιρετοί (έξι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς επίσης 75 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) αναζητούν στη Βουλή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου «έδειξε» τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τάσο Νεράντζη τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δημάρχων, των περιφερειαρχών, των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που εμπεριέχονται στην Έκθεση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την οποία μπορεί βεβαίως οποιοσδήποτε να ζητήσει τα ονόματα αυτά, εφόσον έχουν περιέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας –και βεβαίως το δικαιούται- και υποχρεούται στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής να τα αποστείλει, κατόπιν αιτήματός της βέβαια», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «έδειξε» και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου  η οποία επικαλούμενη υπαλλήλους της Βουλής υποστηρίζει ότι το σχετικό έγγραφο έφτασε στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη ή το πρωί της Παρασκευής, αλλά ο κ. Νεράντζης αντί να το διανείμει στους βουλευτές το πήρε μαζί του και εξαφανίστηκε.

aftodioikisi.gr

H ETHΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ



Για 8η συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου η Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας 2014. Αυτό το διήμερο εκδηλώσεων  αποτελεί  το σημαντικότερο πεδίο για τη συζήτηση τεχνολογικών θεμάτων που αφορούν  στην ελληνική ναυτιλία, από τις νέες ιδέες στις εφαρμογές. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, το Συνέδριο αναμένεται να υποστηριχτεί θερμά από τη ναυτιλιακή κοινότητα, συγκεντρώνοντας ειδικούς και ενδιαφερόμενους  από τις επιχειρήσεις έως τον ακαδημαϊκό χώρο.  Στις ημέρες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι ναυτικοί τεχνολόγοι και οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τη διεθνή ναυτιλιακή επιχείρηση μέσω της έρευνας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της συνεργασίας. Η Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας 2014 εξασφαλίζει  το βήμα για να προβληθούν νέες ιδέες και πρωτοβουλίες.  

Η Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας είναι δομημένη ως εξής: 
•    Τεχνολογικό Συνέδριο συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης
•    Έκθεση  Ναυτικής Τεχνολογίας
•    Ετήσιο Δείπνο – Ετήσιο Βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ 2014

Θεματολογία Συνεδρίου 
Οι θεματικές ενότητες  του Συνεδρίου έχουν καθοριστεί για το τρέχον έτος ως εξής : 
•    Σχεδιασμός και λειτουργία πλοίου
•    Νέα και επερχόμενα πρότυπα και κανονισμοί 
•    Νέες μέθοδοι και τεχνολογίες για τη ναυτική ασφάλεια και την  προστασία  του 
     περιβάλλοντος 
•    Νέες κατασκευές  και μετασκευές  
•    Συστήματα Πρόωσης  και βοηθητικός  εξοπλισμός
•    Τεχνολογίες για τη μείωση των καυσαερίων πλοίου 
•    Καύσιμα και λιπαντικά πλοίου
•    Προγραμματισμός συντήρησης και επισκευής στόλου
•    Σύγχρονες τάσεις στο σχεδιασμό επιβατηγών πλοίων 
•    Διαχείριση πλοίου και ναυπηγήσεων 
•    Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνητικών προγραμμάτων στο ναυτικό και 
      ναυτιλιακό τομέα
•    Τεχνολογίες μετασκευών 
•    Νέες τεχνολογίες  στην ελληνική ακτοπλοΐα
•    Σκάφη ειδικού σκοπού (ανεφοδιαστικά, ναυαγοσωστικά, ρυμουλκά, ερευνητικά)
•    Κανονισμοί για παραδοσιακά σκάφη
•    Ενεργειακά υβριδικά συστήματα
•    Εφαρμογές LNG, συστήματα προστασίας περιβάλλοντος, νέες νομοθετικές και  
     τεχνολογικές προοπτικές

Επιτροπές
Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου είναι αρμόδιες για όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου 2014. Τα μέλη των Επιτροπών θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο.

Προθεσμίες υποβολής εργασιών
Τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την εργασία τους στο Συνέδριο πρέπει να υποβάλουν για αξιολόγηση το χειρόγραφό τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζεται κατωτέρω: 
    14  Απριλίου 2014 :    Υποβολή περίληψης
      05  Μαΐου   2014 :    Ενημέρωση περί αποδοχής της περίληψης
      17  Ιουνίου 2014 :   Υποβολή πλήρους κειμένου εργασίας
  2 Σεπτεμβρίου 2014 :   Ενημέρωση περί αποδοχής της εργασίας και
                                      υπόδειξη αναγκαίων τροποποιήσεων.
23 Σεπτεμβρίου 2014:   Υποβολή τελικού κειμένου προς δημοσίευση

Στην πρώτη φάση, μία περίληψη 300 έως 400 λέξεων πρέπει να υποβληθεί (κατά προτίμηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) στη διεύθυνση που παρουσιάζεται στην αρχή αυτής της ανακοίνωσης. Οι περιλήψεις αναμένεται να περιγράφουν πρωτότυπες εργασίες καλύπτοντας τις τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής ναυτιλίας. Οι έμπειροι επαγγελματίες που επιθυμούν να παρουσιάσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο την εξειδικευμένη γνώση τους καθώς επίσης και τις τεχνικές απόψεις τους σχετικά με τα ζητήματα ενδιαφέροντος, είναι επίσης ευπρόσδεκτοι να υποβάλουν τις εργασίες τους για αξιολόγηση. Όλα τα κείμενα θα περάσουν από επίσημη διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αξιολογητές από την Επιστημονική Επιτροπή,  προκειμένου να γίνουν αποδεκτά για την παρουσίαση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και για τη δημοσίευση στα πρακτικά του. Τα πρακτικά της Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας δημοσιεύονται στη Βίβλο, μια καλαίσθητη έκδοση που αντανακλά το επίπεδο της ναυτιλιακής έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος. 

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Πρόκειται για  μια τρίωρη συζήτηση στα πλαίσια του συνεδρίου, με θέμα που επιλέγεται από τις προτεραιότητες της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης είναι το σημαντικότερο γεγονός της Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας. Είναι ευπρόσδεκτες προτάσεις για τη φετινή θεματική καθώς και η συμβολή στη διοργάνωση εκ μέρους αναγνωρισμένων ειδικών του χώρου.

Έκθεση
Παράλληλα με το Συνέδριο διοργανώνεται Έκθεση Εξοπλισμού Ναυτικής Τεχνολογίας στοχεύοντας στην προβολή των ικανοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογικών λύσεων στο ναυτιλιακό τομέα. Αυτή η έκθεση οργανώθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας το 2008 και έχει τύχει  αυξανόμενου ενδιαφέροντος από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Θεωρείται εκδήλωση εξίσου υψηλής σημασίας  με το Συνέδριο. Οι εταιρείες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην Έκθεση μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη γραμματεία του Ινστιτούτου το συντομότερο δυνατό.

Ετήσιο Δείπνο και Βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ. 2014
Το επίσημο Ετήσιο Δείπνο του Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί κατά την εβδομάδα της Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας 2014. Κατά τη διάρκεια του δείπνου απονέμεται το Ετήσιο Βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ. 2014, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει το Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας. Το Βραβείο απονέμεται σε πρόσωπο ή οργανισμό  διακεκριμένο στο χώρο της ναυτικής τεχνολογίας, ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στον τομέα. 

Επίλογος
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας προσκαλεί ένθερμα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε όλες τις πτυχές της ναυτικής τεχνολογίας και συμβουλευτικής και στην τεχνική διεύθυνση ναυτιλιακών εταιρειών, τους διευθυντές και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και φυσικά τους επιχειρηματίες και τους ακαδημαϊκούς,  να συμμετάσχουν και να συμβάλουν στη επιτυχία της φετινής διοργάνωσης της Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας 2014. 
Μπορείτε να ενημερώνεστε  για τις εξελίξεις στη φετινή διοργάνωση, στο διαδίκτυο:  www.elint.org.gr
Αναμένοντας να σας καλωσορίσουμε το Νοέμβριο στο Ευγενίδειο!

Επίδομα 1.000 ευρώ στους πολύτεκνους


Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που διέρρευσε αναφέρεται ότι το σύνολο του κοινωνικού μερίσματος είναι μόλις 450.000.000 ευρώ. Έτσι εκτός από τα 35.000.000 ευρώ των ενστόλων (500 ευρώ έκαστος) και τις σε είδος υπηρεσίες που θα λάβουν οι άστεγοι (20.000.000 ευρώ) και ανασφάλιστοι (20.000.000 ευρώ) φαίνεται ότι κλειδώνει και το επίδομα για τους πολύτεκνους στα 1.000 ευρώ.
Το ποσό θα δοθεί σε οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων με αυστηρές προϋποθέσεις (πχ. οι τρίτεκνοι να έχουν άνεργο στην οικογένεια). Σύμφωνα πάντως με το βασικό σενάριο, το εισοδηματικό όριο θα τεθεί στα 6.000 ευρώ για άγαμο και θα αυξάνεται με βάση κλίμακα (+1/3 για τη σύζυγο και +1/6 για κάθε παιδί). Για παράδειγμα, θα διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.
Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ξεκινούν από τα 50.000 ευρώ στο σύνολο της αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο.
Πηγή: Δημοκρατία

aftodioikisi.gr

Η διαθεσιμότητα του 2013 έκλεισε με 3.000 υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚΟ που δεν κόπηκε ο μισθός τους


Με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 1.000 περίπου εργαζόμενοι στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας προκειμένου να «κλείσει» η λίστα της διαθεσιμότητας των 25.000 διαθεσιμοτήτων που έχουν προβλεφθεί για το 2013. Στην πραγματικότητα τα νούμερα δεν βγαίνουν και γι αυτό η Τρόικα αποδέχθηκε το αίτημα της ηγεσίας του ΥΠΔΜ να συμπεριληφθούν στον κατάλογο οι περίπου 3.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που μετακίνηθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, χωρίς όμως να μπουν στο καθεστώς της μείωσης των αποδοχών τους με την καταβολή του 75% του μισθού τους.
Ο Κ. Μητσοτάκης , σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στις συνομιλίες του με την Τρόικα ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και ζήτησε να γίνει ένα πρώτο βήμα απόδειξης στην πράξη της αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις.

aftodioikisi.gr