Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΨΑΡΙΑΝΩΝ : 'ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ" ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ- ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ




                                              


                                                      Πλαίσιο Βασικών Τοποθετήσεων
Η Δημοτική Παράταξη Ψαριανών «Προοπτική στην Ένωση», θεωρεί σκόπιμο να ενημερώσει τους συντοπίτες μας Ψαριανούς, για το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν: την σχέση της Δημοτικής Αρχής με τους δημότες, την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής διαχείρισης και της παραγωγής έργου, τον τρόπο αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας.
1. Σχέση Δημοτικής Αρχής με τον Δημότη (διαφάνεια – λογοδοσία)
Στα Ψαρά όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, τα Ψαρά δεν είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπου οι πολίτες αισθάνονται – δίκαια ή άδικα – ότι η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος βρίσκονται μακριά τους, απομονωμένοι και ξεκομμένοι από την πραγματικότητα που ο πολίτης βιώνει.
Στα Ψαρά το Δημαρχείο ήταν και θα συνεχίσει να είναι το σπίτι του κάθε Ψαριανού.
Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί αξιόπιστα, να θέσει τα ζητήματα που τον απασχολούν, να ζητήσει την συνδρομή του Δήμου.
Αλλά και ο Δήμος απέναντι στον δημότη θα λειτουργήσει με την μέγιστη διαφάνεια.
Ο Δήμος επίσης, θα λογοδοτεί. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ζητάει από τις Δημοτικές Αρχές και τον Δήμαρχο να λογοδοτεί απέναντι στους πολίτες για τα πεπραγμένα του. Κάποιοι Δήμαρχοι το τηρούν, κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι το θυμούνται στο τέλος της θητείας τους και προχωράνε σε μια προεκλογικού τύπου «συνέντευξη» στην οποία παρουσιάζουν το έργο τους.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι κάθε καλοκαίρι – για να δώσουμε την δυνατότητα και στους Ψαριανούς της διασποράς, οι οποίοι τότε επισκέπτονται το νησί μας - σε μια ανοικτή συγκέντρωση θα παρουσιάζουμε τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε και τον σχεδιασμό της χρονιάς που έρχεται.
Διαφάνεια και Λογοδοσία λοιπόν, δύο όροι, δύο προϋποθέσεις που πριν από όλους τους άλλους, τους θέτουμε εμείς απόλυτα στον εαυτό μας και στην βάση των οποίων θα ζητηθούμε να κριθούμε.
2. Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου (δημοκρατία - συναίνεση)
Για εμάς Δημοκρατία δεν είναι η επιβολή της θέλησης της πλειοψηφίας στην μειοψηφία. Για εμάς δημοκρατία είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και η δημιουργία των προϋποθέσεων έτσι ώστε αυτή - και εφόσον αυτή είναι η θέληση των πολιτών - να γίνει μια μέρα πλειοψηφία.
Άρα για εμάς δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου σε επίπεδο αριθμών, σε επίπεδο «κουκιών», σε επίπεδο τετελεσμένων. Για εμάς λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου σημαίνει κουβέντα, σημαίνει διάλογος, τελικά σημαίνει συναίνεση.
Άλλωστε στον Τόπο μας τι έννοια έχουν οι όροι μειοψηφία / πλειοψηφία. Το διακύβευμα είναι για όλους κοινό.
Το διακύβευμα είναι να γίνουν τα Ψαρά ένας τόπος για να ζεις.
3. Οικονομικά του Δήμου (διαφάνεια, κάθε ευρώ να πιάνει τόπο)
Η οικονομική λειτουργία του Δήμου θα γίνει με πλήρη διαφάνεια.
Ο Δημότης θα γνωρίζει τι ξοδεύτηκε και γιατί ξοδεύτηκε.
Και φυσικά κάθε ευρώ που θα ξοδευτεί θα εξασφαλίζουμε ότι θα είναι ένα ευρώ το οποίο θα πιάσει τόπο και κυρίως θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού μας. Με άλλα λόγια θα φροντίσουμε να υλοποιήσουμε έργα με ανταποδοτικότητα και όχι έργα βιτρίνας.
Η διαφάνεια, η λογοδοσία, αλλά και η αποτελεσματικότητα θα είναι οι αρχές που θα προσδιορίζουν την οικονομική λειτουργία του Δήμου.
4. Σχέση Δημοτικής Αρχής με τους υπόλοιπους φορείς (Περιφέρεια, Δήμο Χίου, κτλ)
Τα Ψαρά σήμερα ζούνε μια κατάσταση μόνιμης απομόνωσης.
Ο Δήμος είναι «μικρός» και οι υπηρεσίες μη επαρκώς στελεχωμένες.
Εξαρτόμαστε από τον Δήμο Χίου, εξαρτόμαστε από τους άλλους.
Αυτό, στο πλαίσιο του δυνατού πρέπει να αλλάξει και αλλάζει όταν προσεγγίζεις τους φορείς και τους ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να συνεργαστείς δείχνοντας τους ότι ξέρεις τι θέλεις και ότι ξέρεις πώς να το πάρεις – αν και εφόσον φυσικά αυτό που ζητάς το δικαιούσαι.
Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα έλλειμμα όλα αυτά τα χρόνια. Τα Ψαρά από κάποιους παρουσιάζονταν ή και λειτουργούσαν ως ο φτωχός συγγενής και αυτό συνέβαινε εκτός των άλλων λόγω έλλειψη πληροφόρησης και κυρίως λόγω έλλειψη γνώσης.
Αυτό σήμερα θα αλλάξει κυρίως λόγω της γνώσης που έχουμε και της καλύτερης προετοιμασίας που έχει γίνει σε σχέση με κάθε άλλη φορά και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε αυτή την φορά να πάρουμε το μέγιστο από την σχέση μας με φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (η οποία θα διαχειρίζεται και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο της επόμενης περιόδου, το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου») και ο Δήμος Χίου την Τεχνική Υπηρεσία του οποίου έχουμε απόλυτη ανάγκη προκειμένου να υλοποιήσουμε τα έργα μας.
Η σχέση αυτή όμως τώρα θα μπει σε μια πιο σταθερή και αξιόπιστη κυρίως από την δική μας μεριά βάση, αφού θα ξέρουμε τι θέλουμε, πότε το θέλουμε και γιατί το θέλουμε. Ενώ, θα είμαστε σε θέση να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας σε οτιδήποτε χρειαστεί δείχνοντας πρώτα εμείς την προθυμία μας και την αποφασιστικότητα μας να υλοποιήσουμε ότι χωρίς την βοήθεια και εμπλοκή αυτών των φορέων είναι αδύνατον να υλοποιηθεί στον τόπο μας.
Και μιλώντας για σχέση με τους άλλους Φορείς, δεν το θέτουμε στενά στα όρια των σχέσεων μας με τον Δήμο Χίου ή και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θα δουλέψουμε για να αναβαθμίσουμε την σχέση μας με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το Λιμενικό Σώμα, με το Νοσοκομείο Χίου.
Για την σχέση μας με όλους αυτούς τους Φορείς έχει συνταχθεί ένα «επιχειρησιακό πλάνο». Ξέρουμε τι θέλουμε από όλους αυτούς και με αξιοπιστία, αλλά και με ευθύτητα θα τους το ζητήσουμε.
5. Βασικά Προβλήματα του νησιού
Μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο για την ανάπτυξη του νησιού μας, αλλά κυρίως για την προστασία της ποιότητας ζωής των Ψαριανών θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από την πρώτη κιόλας μέρα κατά την οποία η νέα Δημοτική Αρχή θα αναλάβει τα καθήκοντα της.
Η Ακτοπλοϊκή Σύνδεση, με την Χίο και τον Πειραιά με τακτικότερα και μονιμότερα προγραμματισμένα δρομολόγια και με προσπάθεια ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά.
Η προστασία της Δημόσια Υγείας, με μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλεύτριας. Η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας.
Η οριστική λύση στο ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού.
Η εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού με τα δίκτυα του.
Η μελέτη, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για την κατασκευή κατάλληλου προστατευτικού πετάσματος στο υπάρχον Ελικοδρόμιο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις ζημιές που προκαλούνται στο χώρο του νεκροταφείου.
Η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν τα Ψαρά ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες, έτσι δράσεις όπως η Ανακατασκευή και Λειτουργία του Ξενοδοχείου του ΕΟΤ, η δημιουργία του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείο Ψαρών, η συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία προκειμένου ο Αρχαιολογικός Χώρος στο Αρχοντίκι να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών και τουριστών.
Και φυσικά η εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας. Τα Ψαρά είναι μικρός τόπος και με σχετικά λίγα χρήματα μπορούν να γίνουν Ψηφιακός Δήμος. Δηλαδή να γίνουν ένα Δήμος πρωτοπόρος στην χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, προς όφελος των δημοτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών του.
Εντατικότερες προσπάθειες για ένα καθαρότερο περιβάλλον με την δημιουργία θέσεων εργασίας από ντόπιο προσωπικό.
6. Υλοποίηση Δημοτικών Έργων
Η σύνταξη του Δημοτικού μας προγράμματος έχει ήδη ολοκληρωθεί και αυτό κατέστη εφικτό για τους εξής λόγους:
Γνώση των αναγκών / προβλημάτων του νησιού.
Γνώση των διαδικασιών και κυρίως των δυνατοτήτων χρηματοδότησης που υπάρχουν και οι οποίες σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένες και περιορίζονται κυρίως στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. (Νέο ΕΣΠΑ).
Διαθέτοντας τα παραπάνω (γνώση των αναγκών και γνώση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης), συντάξαμε ένα ρεαλιστικό, ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα δράσης. 
Μέχρι τώρα υπήρξε μικρή παραγωγή έργου διότι δεν ήταν γνωστές οι διαδικασίες και πάντα τρέχαμε πίσω από τις εξελίξεις.
Σήμερα δεν χρειάζεται να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, καθώς ξέρουμε ποια είναι τα δεδομένα.


Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΡΑΤΣΑΝΟΣ


Επικεφαλής του Συνδυασμού είναι ο Μάρκος Βρατσάνος του Νικολάου.

Ο Μάρκος Βρατσάνος γεννήθηκε τον Γενάρη του 1960 στα Ψαρά, είναι παντρεμένος με την Μαρία Πουργιάζου και έχει δύο παιδιά, τον Νικόλα και την Ελένη - Άρτεμις.

Tελείωσε το δημοτικό στα Ψαρά, ενώ ολοκλήρωσε το γυμνάσιο και το λύκειο στην Καλλονή της Λέσβου το 1977.

Από το 1977 έως και το 1985, εργάστηκε ως Ανθυποπλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού.

Από το 1985 έως και το 2010 εργάστηκε στον Δήμο Καλλονής, όπου από το 2001 υπήρξε Προϊστάμενος του Οικονομικού Τμήματος και στην συνέχεια Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντα Προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Από το 2011 έως και σήμερα, στον Δήμο Λέσβου λόγω εφαρμογής του Νόμου «Καλλικράτης», όπου ασκεί τα καθήκοντα Προϊσταμένου στο Γραφείο Προμηθειών και Δημοπρασιών της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου.

Ο Μάρκος Βρατσάνος όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα.
Προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών στην «Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτιστικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής», ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης και λειτουργίας του θεσμού των δύο προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καλλονής, υποστηρίζοντας το εγχείρημα τόσο σε διοικητικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ασχολήθηκε ενεργά επί σειρά ετών με τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Καλλονής διοργανώνοντας όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητας του.

Παράλληλα, υπήρξε ποδοσφαιριστής στα ερασιτεχνικά σωματεία «Αρισβαίος» και «Απόλλων Δαφίων» (από το 1974 έως και το 1988), Διαιτητής Ποδοσφαίρου (από το 1989 έως και το 2000), Μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας & Αρχιδιαιτητής στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματίων Λέσβου (από το 2000 έως και το 2007) και Γενικός Αρχηγός της ΑΕΛ Καλλονής από το 2007 έως και το 2010).

Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ψαρών και σύμβουλος στο Λιμενικό Ταμείο Χίου.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ



Ο  γιος του Τάκη Μπαλτάκου πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και αφού είχε έντονη λογομαχία με τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος στη συνέχεια χτύπησε όποιον από αυτούς έβλεπε μπροστά του.
Ο Δημήτρης Γεώργιος Μπαλτάκος ανέβηκε στα γραφεία της ΧΑ για να ζητήσει το λόγο για το βίντεο με τη συνομιλία του πατέρα του με τον Ηλία Κασιδιάρη, και σε κατάσταση εκτός εαυτού έβρισε τους βουλευτές που ήταν παρόντες λέγοντας «μουν@@@@α, τι κάνατε». Στη συνέχεια κλώτσησε τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, στον Μιχάλη Αρβανίτη έδωσε μπουνιά και στον Νίκο Κούζηλο σφαλιάρα.
Στη συνέχεια ο νεαρός έσπρωχνε όποιον έβλεπε μπροστά του και συνέχιζε να βρίζει. «Γ@@@ το Χριστό σας, θα σας γαμ@@@». Αμέσως μετά έφυγε και μάλιστα έβαλε και την κουκούλα του φούτερ του για να μην τον φωτογραφίσουν οι δημοσιογράφοι.
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος επιβεβαίωσε το γεγονός και δήλωσε ότι θα καταθέσουν μήνυση για αυτόφωρο εναντίον του υιού Μπαλτάκου.
Ο ∆ηµήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος ανήκει στους σκληρούς οπαδούς του Παναθηναϊκού και συχνάζει στα στα οπαδικά στέκια της ομάδας.
Η εφημερίδα Παραπολιτικά παρουσίασε προ καιρού μια σκανδαλώδη παρέμβαση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκου υπέρ του γιού του Δημήτρη-Γιώργου.
Πρόκειται για υπόθεση που αφορά την τοποθέτηση του υιού Μπαλτάκου στο Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, με παρέμβαση Μπαλτάκου αλλά και του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη ο αρχηγός του Λιμενικού υποχρεώθηκε να κάνει δεκτούς στο Σώμα 15 επιλαχόντες διαγωνισμού, οι οποίοι είχαν αντιδράσει έντονα στο ότι παρακάμφθηκαν στη σειρά κατάταξης από τον υιό Μπαλτάκο, προκεμένου να κοπάσουν οι καταγγελίες των ιδίων και των οικογενειών τους.
Η απίστευτη αυτή υπόθεση ξεκίνησε το 2011 όταν ο Δημήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος, γιός του τότε διευθυντή του νομικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ Τάκη Μπαλτάκου (παλαιότερα νομικού συμβούλου των ΕΠΑΕ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός) και βαφτιστικός του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, αποφασίζει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τους δόκιμους σημαιοφόρους του Λιμενικού.
Ο 24χρονος τότε υιός έχοντας σπουδάσει στο Πολιτικό της Νομικής και με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να περάσει τη βάση σε ένα από τα υπό εξέταση μαθήματα, συγκεκριμένα στο Διοικητικό Δίκαιο, όπου βαθμολογείται με 8 και κόβεται.
Ο νεαρός Μπαλτάκος προσέφυγε στο ΑΣΕΠ (απόφαση 982/11-10-2011) αλλά η απόφαση δεν άλλαξε. Ωστόσο ο υιός Μπαλτάκος καταφεύγει στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με αίτηση ακύρωσης της απόφασης του ΑΣΕΠ. Δικηγόρος είναι η Λίνα-Κυριακή Δικαιάκου, η οποία στη συνέχεια αποσπάστηκε στο γραφείο του πατέρα Μπαλτάκου στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη Βουλή ως επιστημονικός συνεργάτης.
Το Δικαστήριο καλεί λοιπόν την επιτροπή βαθμολόγησης του Λιμενικού να συνεδριάσει εκ νέου. Ο αντιναύαρχος και αρχηγός του Λιμενικού Σώματος δίνει εντολή να επανασυγκροτηθεί η επιτροπή αξιολόγησης για να βαθμολογηθεί για τρίτη φορά το γραπτό του υιού Μπαλτάκου. Ο βαθμός τελικά από 8 μετατράπηκε σε 10 προκειμένου το γραπτό να πάρει τη βάση.
Ετσι ο υιός Μπαλτάκος κατάφερε να υπερπηδήσει τους 15 επιλαχόντες που είχαν συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία από τον ίδιο.
Για το θέμα παρενέβη τότε ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος ζήτησε να ριχθεί φως στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Το αποτέλεσμα ήταν να προβλεφθεί ειδική διάταξη με την οποία προσελήφθησαν και οι 15 επιλαχόντες, σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά.

ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ




Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι νεοτέρας αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πριν από λίγο, με αποτέλεσμα από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 3 Απριλίου τα πλοία να λύσουν κάβους.
Οι ναυτεργάτες έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρή απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΣΕ για την προσεχή Τρίτη 9 Απριλίου και στη συνέχεια θα εκτιμήσουν την πορεία των εξελίξεων όσο αφορά τα εργασιακά τους θέματα και θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.
Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Χαλάς «είμαστε σε επιφυλακή. Ο αγώνας μας για τη διεκδίκηση της υλοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας δεν έληξε.
Προχωράμε δυναμικά και θα εκτιμήσουμε την επόμενη εβδομάδα εκ νέου την κατάσταση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι για να συνεχίσει να υπάρχει ελληνική ναυτιλία θα πρέπει να υπάρχει ο Έλληνας ναυτικός. Και όπως εξελίσσεται η κατάσταση βλέπω να υπάρχει πρόβλημα».
Η ΠΝΟ θα συναντηθεί εκ νέου την προσεχή εβδομάδα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας προκειμένου να βρεθεί τρόπος καταβολής των οφειλόμενων δεδουλευμένων αλλά και για τεθεί το πλαίσιο της νέας ΣΣΕ.
Από την πλευρά του, ο ΥΝΑ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προώθησε νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα των ναυτικών που εργάζονται σε πλοία της ακτοπλοΐας.
Πιο συγκεκριμένα, το νομικό πρόσωπο το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του Οίκου Ναύτου με το ΓΕΝΕ θα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει κρατικές επιδοτήσεις που πηγαίνουν σε ακτοπλοϊκές εταιρείες για την εκτέλεση δρομολογίων σε άγονες γραμμές και από τα χρήματα αυτά θα πληρώνονται οι ναυτικοί.
Αυτό θα συμβεί σε αυτή τη φάση με τη ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ.

Μοντέλο ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο με πριμ παραγωγικότητας


Να καταργηθούν οι επετηρίδες και η μισθολογική ισοπέδωση, να επιβραβευθούν οι αξιότεροι και να αποκτήσουν κίνητρα οι εργαζόμενοι για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Κάπως έτσι περιγράφουν συνομιλητές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη το όραμά του για το Δημόσιο, μετά τις απολύσεις και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας/κινητικότητας. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, είναι στις προθέσεις του να ανακοινώσει τη δυνατότητα χορήγησης μπόνους, ως επιβράβευσης για την παραγωγικότητα δημοσίων υπαλλήλων, είτε με τη μορφή πρόσθετης αμοιβής για εργαζόμενους σε θέσεις ευθύνης, με βάση το νέο τρόπο ανάδειξης προϊσταμένων, είτε με τη μορφή έκτακτης παροχής (πριμ παραγωγικότητας) κατόπιν αξιολόγησης.
Παρόλο που αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και ξεφεύγει από τις πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στο Δημόσιο, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, γιατί συνδικάτα όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ αμφισβητούν τις προθέσεις του ΥΠΔΜ να εφαρμόσει κανόνες αξιοκρατίας και, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι έχει κρυφή «ρουσφετολογική» ατζέντα. Ο ίδιος, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει, ακριβώς επειδή δεν επιθυμεί να ταυτιστεί μόνο με τις απολύσεις σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών και θέλει να αναδείξει το προφίλ του ως φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή.

aftodioikisi.gr

Μαχαίρι στις μη μισθολογικές παροχές στο Δημόσιο


Κατασκηνώσεις, ειδικές άδειες, εφάπαξ παροχές, προνοιακές διευκολύνσεις, ακόμη και αναγνώριση πλασματικών χρόνων για σύνταξη μπαίνουν στο στόχαστρο των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να συνεχιστεί η μείωση δαπανών στο Δημόσιο, χωρίς άλλες μειώσεις αποδοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει ακτινογραφία όλων των μη μισθολογικών παροχών που δίνονται σε δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να εξορθολογιστούν και να υπαχθούν σε καθεστώς διαφάνειας και αξιοκρατίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρόλο που έχουν κοπεί συνδικαλιστικές άδειες ή άδειες για τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι υπάρχει ακόμη «λίπος», ειδικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου συχνά εμφανίζεται χαλαρότητα στην υλοποίηση περιοριστικών πολιτικών, όπως αποδείχθηκε και με την εκτεταμένη παραβίαση του ενιαίου μισθολογίου.

aftodioikisi.gr

Τον έβαλαν στη σουίτα του νοσοκομείου – Η ιδιαίτερη περιποίηση στον «άπορο» αδελφό του Α. Γεωργιάδη προκαλεί σάλο


Σε μονόκλινο δωμάτιο δημόσιου νοσοκομείου για να αναρρώσει από μια απλή εγχείρηση διαφράγματος, χωρίς μάλιστα να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, νοσηλεύεται ο αδερφός του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα δηλώνει άπορος.
Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης, κάτοικος Κηφισιάς, παρείχε έγγραφο απορίας από Κοινωνικό Ιατρείο, για να χειρουργηθεί δωρεάν στο νοσοκομείο «Ελπίς». Ο διοικητής του νοσοκομείου, δείχνοντας υπερβάλλοντα κατά πολλούς ζήλο, φρόντισε να του παρασχεθεί μονόκλινο -κατά πολλούς σουίτα- και πολυτελείς συνθήκες παραμονής, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Ο διοικητής του «Ελπίς» Θεόδωρος Γιάνναρος δικαιολόγησε την ειδική μεταχείρηση του Αλέξανδρου Γεωργιάδη, λέγοντας τα εξής: «Επειδή είχε μια ίωση, είπα απλά ότι μπορεί να μεταφερθεί σε μονόκλινο για να είναι μόνος του. Δεν το έχω κάνει για πρώτη φορά. Ο συγκεκριμένος ασθενής μπήκε μέσα για διάφραγμα. Το κάνω για πολλούς ανασφάλιστους, ειδικά αν το νοσοκομείο δεν χρειάζεται να αγοράσει ακριβά υγειονομικά υλικά. Για παράδειγμα, αν κανείς χρειάζεται στεντ και πρέπει να το αγοράσει το νοσοκομείο, παίρνω το πράσινο φως από το Κοινωνικό Ιατρείο αλλά και τις υπογραφές των αρμόδιων γιατρών ότι πρόκειται για επείγον περιστατικό και τότε προχωρούμε στην επέμβαση».
Πάντως, με βάση τις οδηγίες που έχει λάβει, ο κ. Γιάνναρος θα στείλει τις επόμενες ημέρες ειδοποιήσεις στους περίπου 100 άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο το 2010, 2011 και 2012, και δεν είχαν να πληρώσουν. Αν έρθει κανείς μόνος του και όχι μέσω Κοινωνικού Ιατρείου, όταν τελειώσει το χειρουργείο θα πρέπει να φέρει ή βιβλιάριο ή να πληρώσει. Αν έρθει μόνος του, δεν μπορώ να κάνω κάτι», διευκρίνισε ο διοικητής.
Για τον αδελφό του υπουργού, ωστόσο, δεν μπορούσε να θυμηθεί αν όντως διέθετε το απαραίτητο έγγραφο του Κοινωνικού Ιατρείου, παρόλο που αναφέρεται στα πιστοποιητικά νοσηλείας του.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι το στοίχημα είναι να «λυθεί» μέσα στο 2014 το μεγάλο ζήτημα της πρόσβασης των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, θέμα που για τους συγγενείς του όπως φάνηκε δεν αποτελεί πρόβλημα.

aftodioikisi.gr

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΣ ΔΟΕ



Αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ.
Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, διπλώσατε τα «λάβαρα του αγώνα» και τα εγκλωβίζετε σε νομικίστικα τερτίπια σε τέτοιο βαθμό, που αδικούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων/σσων που έδωσαν τη μάχη με ψηλά το κεφάλι και αρνούνται να συμμετέχουν στις διαδικασίες της ψευδεπίγραφης αξιολόγησης. Με την τακτική σας αποστεώσατε κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής έκφρασης, πολιτικής και εν πολλοίς ταξικής σύγκρουσης, που οξύνεται από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Αλήθεια και αν ακόμα ο όρος αστική δικαιοσύνη δε σας λέει τίποτε, αν υποθέσουμε ότι δε δικαιώνεται η προσφυγή, τότε τι θα πείτε στον κλάδο; Τα κεφάλια μέσα; Σε κάθε περίπτωση η συγκυβέρνηση, πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου και της ΕΕ, νομοθετεί ανά πάσα στιγμή κατά το δοκούν και τα αδιέξοδα θα τα βρούμε μπροστά μας ανεξαρτήτως  διαχειριστικού πόλου δεξιού, κεντροαριστερού ή «αριστερού».
Με την επιεικώς απαράδεκτη, για να μην πω κατάπτυστη εγκύκλιο του υπουργείου, η οποία εκτός των άλλων είναι κυρίως απονομιμοποιημένη στη συνείδηση του 93,5% των συναδέλφων , επιχειρείται η κατάργησή μου ως μέλους μιας συλλογικής κοινότητας, ως πρώτου μεταξύ ίσων, με κύρια ευθύνη την τήρηση των δημοκρατικά και συλλογικά ληφθέντων αποφάσεων, την καθοδήγηση της σχολικής κοινότητας για ένα δημοκρατικό  σχολείο ταγμένο στην υπηρεσία του λαού, τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς σε πνεύμα αλληλεγγύης, άμβλυνσης των αντιθέσεων, ενθάρρυνσης των πρωτοβουλιών τους, έμπνευσης για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην εκπαίδευση των παιδιών του ελληνικού λαού, σε συνθήκες  πλήρους απαξίωσης από τις κυβερνήσεις.
Σεβόμενος τα όσα  επί 32 χρόνια έχω διδάξει στα παιδιά μας, σεβόμενος την ιστορία μου ως απειροελάχιστη μονάδα του ελληνικού λαού, αδυνατώ και δε θέλω να αυτοκαταργηθώ, να μετατραπώ σε μίσθαρνη οντότητα, καταργώντας ένα συλλογικό όργανο, στρεφόμενος εναντίον ενός εκάστου συναδέλφου ως αξιολογητής –τιμωρός, ως στυγνός εντολέας που περιφρουρεί το σαρκίο του  και γι αυτό το λόγο θα σεβαστώ απόλυτα την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων με την οποία δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην οργάνωση των ομάδων και στην οποία συμμετείχα!
Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από νομικά τερτίπια, δεν έχω τέτοιο δικαίωμα απέναντι στις επιλογές της ζωής μου προσωπικές και πολιτικές, απέναντι στους συναδέλφους μου, απέναντι στα παιδιά μου!
Αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, οι Καβαφικοί στίχοι διδάσκουν ότι έρχεται η ώρα του μεγάλου Ναι και του μεγάλου Όχι. Αναρωτηθείτε τι διαλέξατε για τους συναδέλφους/σσες. Σε ό,τι με αφορά, επέλεξα εν γνώσει των συνεπειών του νόμου:
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει.
Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε.
Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι — το σωστό —  εις όλην την ζωή του.


ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥ -11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟYPOGRAFH MOY
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ : ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΔΕΝΔΙΑΣ

Για καιροσκοπική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας την «αδελφική» συνομιλίαΜπαλτάκου - Κασιδιάρη και παράλληλα καλεί τον κ. Σαμαρά και τους υπουργούς Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου «να δώσουν εξηγήσεις».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η "αδελφική" συνομιλία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης -και κατά δήλωσή του "αντικομουνιστή"- κ. Μπαλτάκου με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και αποκαλύπτει τον πλήρη καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το νεοναζιστικό κόμμα από την πλευρά της κυβέρνησης».
Το μαγνητοσκοπημένο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ανεξάρτητα από τις μεθόδους που έχει προκύψει, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού». Μια κυβέρνηση, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «που κρατούσε τις υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν η ΧΑ στα συρτάρια, φλέρταρε ανοιχτά ακόμα και με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί της και αποφάσισε να λάβει δράση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση μετά τη στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα, βλέπει τώρα συνομιλίες όπου ανώτερα στελέχη της "καρφώνουν" τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα στους ίδιους τους Χρυσαυγίτες».
«Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται πλήρως οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, χωρίς όμως να αθωώνεται επ' ουδενί μια εγκληματική οργάνωση, που χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και τονίζεται:
«Αυτήν τη στιγμή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον κ. Μπαλτάκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της. Οι κ.κ. Δένδιας και Αθανασίου είναι υπόλογοι και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

newsit.gr

Παραιτήθηκε από τη θέση του γ.γ της κυβέρνησης ο Μπαλτάκος

Παραιτήθηκε από τη θέση του γ.γ της κυβέρνησης ο Μπαλτάκος
Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης υπέβαλλε ο Τάκης Μπαλτακος - εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά - μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο αλλά και την κατάθεση στα πρακτικά της Βουλής, του διαλόγου – προϊόν υποκλοπής - που είχε ο Ηλίας Κασιδιάρης μαζί του.
«Όλα όσα ειπώθηκαν από μένα είχαν σκοπό να απαλλαγώ από τις πιέσεις που μου απηύθυναν οι βουλευτές της ΧΑ κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, σε γραπτή δήλωσή του με την οποία ανακοινώνει ότι υπέβαλε την παραίτησή του και ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε.
Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του κ. Μπαλτάκου:
"Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό μου δηλώνω τα εξής: Λόγω της γειτνίασης των γραφείων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Χ.Α στη Βουλή είχα συχνές συμπτωματικές συναντήσεις με τους Βουλευτές του κόμματoς αυτού.
Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως.
Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία μου απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες κι εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της Χ.Α.
Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί «σκευωρίας» δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.
Άλλωστε τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους – και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων - ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω Βουλευτής.
Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε.
Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης
Παναγιώτης Μπαλτάκος"


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/426992/ektakto-paraitithike-o-mpaltakos#ixzz2xjuCkXqy

ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΙΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ

Πανδαιμόνιο επικράτησε στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Βουλής με τον γιο και τον αστυνομικό του κ. Τάκη Μπαλτάκου να έρχεται στα χέρια με βουλευτές και κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γεώργιος - Δημήτριος Μπαλτάκος βρισκόταν στο γραφείο του πατέρα του στη Βουλή, όταν αποφάσισε να κινηθεί προς τα γραφεία της ΧΑ, που βρίσκονται στον ίδιο όροφο.
Εισήλθε αιφνιδιαστικά και έριξε δύο σφαλιάρες στον Μ. Αρβανίτη, στη συνέχεια γρονθοκόπησε τον Ν. Κούζηλο και κλώτσησε τον Αρ. Ματθαιόπουλο και έναν ακόμα επιστημονικό συνεργάτη.
Άμεσα απάντησαν με γροθιές, κλωτσιές οι Ηλ. Παναγιώταρος, Δημ. Κουκούτσης, ενώ στο επεισόδιο ενεπλάκη και ο αστυνομικός του κ. Μπαλτάκου.
Το επεισόδιο έληξε με την ψύχραιμη παράμβαση της ασφάλειας της Βουλής, αλλά και του ίδιου του κ. Μπαλτάκου.

protothema.gr

Ν. Χρυσόγελος: Η Δημοκρατία θέλει φωνή, όχι ψιθύρους Με αφορμή τη "φιλική" συζήτηση Κασιδιάρη - Μπαλτάκου



"Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι «κύριοι» Μπαλτάκος και Κασιδιάρης σε μια «φιλική»συζήτηση με παρασκήνιο ιερές εικόνες. Αυτή και μόνο η εικόνα μας κάνει να ανατριχιάζουμε. Και  για το φιλικό ύφος μεταξύ τους, αλλά και για τα όσα λένε. Πώς είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης να τα λέει "φιλικά" με κάποιον που έχει κατηγορηθεί για νεοναζιστική πρακτική και ιδέες, το κόμμα του οποίου αντιμετωπίζεται από τη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση; Πώς είναι δυνατόν να συζητάει μαζί του θέματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της ίδιας της ποινικής υπόθεσης; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να απολύσει αμέσως τον κ Μπαλτάκο. Αυτό δεν αρκεί όμως. Πλέον πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του δημοκρατικού και πολιτικού συστήματος ώστε να έχουμε πράγματι κράτος δικαίου, ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία, προστασία της δημοκρατίας από τις παρεμβάσεις των κομματαρχών αλλά και τις απειλές των εχθρών της", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και  του νέου πολιτικού φορέα "ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία"

"Ο κυνισμός του κ. Μπαλτάκου μπορεί να προκαλεί σε κάποιους έκπληξη, όπως και τα όσα λέει απευθυνόμενος σε κάποιον που βαρύνεται με κατηγορίες που σχετίζονται με τον μισό ποινικό κώδικα. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι ότι η δημοκρατία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Και οι πολίτες οφείλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να τη διευρύνουν, όχι να την αφήσουν στα νύχια τυχοδιωχτών, νεοναζί και εγκληματιών. Η δημοκρατία δεν είναι ένα παγιωμένο σύστημα, αλλά μπορεί να ευτελιστεί ή να αναβαθμιστεί ανάλογα με την κουλτούρα που επικρατεί στην κοινωνία καθώς και την ποιότητα του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η οργή μπορεί να τυφλώσει και οι βιαστές της δημοκρατίας να θεωρηθούν ήρωες και τσάμπα μάγκες.

Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν περίσσευε. Αντιθέτως, αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ακόμα και την περίοδο που δεν είχαμε χούντα ή εμφύλιο. Σήμερα οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι η πολύ δημοκρατία μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Αλλά συνέβη ακριβώς το ανάποδο. Η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση των αποφάσεων είχε υποκατασταθεί από το πελατειακό και κομματικό σύστημα  για πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια πλήρως λειτουργούσα δημοκρατία, να μην έχουμε ένα κράτος δικαίου και ισονομίας. Ο κ. Μπαλτάκος, ως καλό γνώστης των καταστάσεων το επιβεβαιώνει.

Πολλοί είναι οι εχθροί της δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων και τύποι σαν τον Η. Κασιδιάρη.  Που πολύ προκλητικά προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όταν το κόμμα του έχει αποδείξει ότι μισεί τη  δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως προκύπτει από το βίντεο, είναι έκδηλη η κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και αγαστή η συνεργασία των δύο κομμάτων,  Ν. Δ. και Χρυσής Αυγής,  άγνωστο σε πόσα «θέματα»,  αν κρίνουμε από την άνεση τον ομιλούντων που παραπέμπει περισσότερο σε εσωκομματική συζήτηση. Επιβεβαιώνονται, όμως, και οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ανέχθηκε για πολύ καιρό τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, τις εγκληματικές πράξεις, στο όνομα μικρο-κομματικών υπολογισμών.  

Τα ερωτήματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Θέλουμε μια κυβέρνηση, που μάλιστα έχει σήμερα και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να παίζει παιχνίδια με το δήθεν «αντισυστημικό» νεοναζιστικό κόμμα; Θέλουμε κι άλλη επιβεβαίωση για τις πολλαπλές ευθύνες σε σχέση με όσους άφησαν να οπλιστεί το χέρι που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και άγνωστο αριθμό άλλων συνανθρώπων μας; Θέλουμε μια κυβέρνηση που "αξιοποιεί" τα «τάγματα εφόδου» άλλοτε κλείνοντας τα μάτια και άλλοτε χρησιμοποιώντας τα ως φόβητρο, εξοικειώνοντας την κοινωνία με την βία και το μίσος;   

Εμείς λέμε όχι. Οι πολίτες χρειάζεται να αφυπνιστούν και να υπερασπιστούν την δημοκρατία ως ένα εργαλείο που μας βοηθάει να ζούμε καλύτερα και να επιλύουμε με διάλογο τα προβλήματά μας. Δεν χρειαζόμαστε αυταρχικά καθεστώτα, δεν χρειαζόμαστε πολιτικές που θα είναι εργαλείο χειραγώγησης, δεν θέλουμε μια δημοκρατία ψιθύρων και παιχνιδιών που παίζονται πίσω από κλειστές πόρτες".

Ανοχή τέλος, εμπρός για μια πραγματική αλλαγή. Χρειάζεται να υψώσουμε την φωνή μας για τη δημοκρατία, πρέπει η δημοκρατία να βγει πιο ισχυρή από την κρίση.  

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ»



Το  Εφορευτικό  Συμβούλιο  της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής  Βιβλιοθήκης  Χίου   «Κοραής» στο πλαίσιο του προγράμματος περιπατητικών διαδρομών σε μονοπάτια παράδοσης, Ιστορίας και πολιτισμού, σας προσκαλεί στην πεζοπορική  ιστορική περιήγηση, που θα γίνει την Κυριακή  6 Απριλίου  2014, με την καθοδήγηση του Γιώργου Χαλάτση, στα Μεταλλεία Κεράμου.

Πρόκειται για μία  κυκλική ιστορική διαδρομή διάρκειας περίπου 2,5 ωρών γύρω από το χωριό του Κεράμου. Θα περπατήσουμε σε ερημικούς αγροτικούς δρόμους και στα ξεχασμένα μονοπάτια των μεταλλωρύχων μέσα σε υπέροχο πευκόδασος. Η διαδρομή, μήκους περίπου 5 χλμ, περνάει από το έρημο σήμερα χωριό του Λαρδάτου με τα μισογκρεμισμένα πετρόχτιστα σπίτια, την παλιά βρύση του χωριού  μέσα στη ρεματιά και φυσικά από αρκετές στοές. Παράλληλα, θα γίνει ιστορική αναδρομή από τον  Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης Χρίστο Μπελλέ, σχετικά με το θέμα των μεταλλείων αντιμονίου της περιοχής, που στιγμάτισε τραγικά την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.  Μέσα από αυτή τη δημιουργική διέξοδο για όλους, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αγγίξουμε την Τοπική Ιστορία, τις πηγές της, καθώς και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail της Βιβλιοθήκης: info@koraeslibrary.gr  ή  στο τηλ. 22710-44246 (εσωτ. 2)  μέχρι την Παρασκευή 4 Απριλίου  2014.

Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης, απαιτείται η γνωστοποίηση  από τους ενδιαφερόμενους του τρόπου μετακίνησής τους. Εκκίνηση  με λεωφορεία από τη Βιβλιοθήκη  στις   8:30 π.μ. (τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ). Μετά την πεζοπορία, θα υπάρχει χρόνος για φαγητό – για όσους το επιθυμούν –  σε ταβέρνες της περιοχής. Στοιχειώδης απαιτούμενος εξοπλισμός: παπούτσια πεζοπορίας, σακίδιο πλάτης, νερό.

Για το Εφορευτικό  Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Χρίστος Στεργ. Μπελλές

Ο Κ. Μητσοτάκης «απειλεί» τις διοικήσεις Οργανισμών που δεν κάνουν έλεγχο για πλαστά πιστοποιητικά


Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τους ελέγχους στο Δημόσιο για τα πλαστά πιστοποιητικά επαναλαμβάνει με αφορμή την απόφαση της διοίκησης των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) για την καταγγελία της σύμβασης και την απομάκρυνση 77 υπαλλήλων της, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι με πρόσφατη εγκύκλιό του ζητά τον πλήρη έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι «καμία ανοχή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τις διοικήσεις που δεν προβαίνουν στους  σχετικούς ελέγχους».
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Μητσοτάκη είναι το εξής:
«Το ζήτημα της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με εγκύκλιο που στείλαμε στα μέσα Δεκεμβρίου, ζητήσαμε – για πρώτη φορά – τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων. Καμία ανοχή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τις διοικήσεις που δεν προβαίνουν στους  σχετικούς ελέγχους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η διοίκηση του μεγαλύτερου ΝΠΙΔ, των Οδικών Συγκοινωνιών, κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και εντόπισε τις πρώτες 77 περιπτώσεις, οδηγών που είχαν προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων και καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας τους. Και ο έλεγχος στην ΟΣΥ συνεχίζεται. Ανάλογες ενέργειες γίνονται από το σύνολο των διοικήσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και η όλη διαδικασία πλέον εποπτεύεται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Η εποχή της ανευθυνότητας και της ατιμωρησίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

aftodioikisi.gr

Οι δημοτικές εκλογές αναστέλλουν τους πλειστηριασμούς!


Αναστέλλουν την λειτουργία τους τα δικαστήρια της χώρας, αναστέλλονται δε κι οι πλειστηριασμοί, από 14 έως 28 Μαΐου 2014,λόγω των Ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου απέστειλε έγγραφο προς τα δικαστήρια της χώρας, στο οποίο αναφέρει ότι ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου 2014 και των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Μαΐου 2014, επιβάλλεται να ανασταλούν οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από την 14η Μαΐου έως και την 28η Μαΐου 2014.
Επίσης, αναφέρει το έγγραφο ότι σε περίπτωση επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων παρατείνεται μέχρι και την 30η Μαΐου 2014.
Ακόμη, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από τη 14η Μαΐου 2014 και δεν θα περατωθούν την ίδια μέρα συνεχίζονται μετά την 30η Μαΐου 2014.

aftodioikisi.gr

Προσλήψεις 645 μόνιμων υπαλλήλων σε μετρό, ΥΠΑ και τελωνεία


Στα σκαριά βρίσκονται τρεις διαγωνισμοί για μόνιμο  προσωπικό σε μετρό, τελωνεία και ΥΠΑ ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και τέταρτος για τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι τρεις πρώτοι διαγωνισμοί αναμένεται να «τρέξουν» στις αρχές Μαΐου και αφορούν 70 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, 180 τελωνειακούς  και 295 οδηγούς, μηχανικούς, ελεγκτές και σταθμάρχες.
Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω εξετάσεων με το σύστημα των μορίων. Στην προκήρυξη της ΕΛ.ΑΣ, που αφορά 100 θέσεις, οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω εξετάσεων με το σύστημα απολυτηρίου Γενικού Λυκείου του υπουργείου Παιδείας.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr