Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας


Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκίνητων σε δύο δόσεις σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σε πρώτη φάση, θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους πολίτες έχουν δηλώσει ακινησία και έχουν καταθέσει τις πινακίδες; των οχημάτων τους να τα επανακυκλοφορήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν μόνο στο διάστημα αυτό και όχι σε ολόκληρο το έτος.
Σε δεύτερη φάση, θα επιδιωχθεί να νομοθετηθούν διατάξεις με τις οποίες θα επέρχονται μειώσεις στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης όλων των Ι.Χ. αυτοκινήτων και στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.
Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2014
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», εντός των προσεχών εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθιερώνονται τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας. με τη διάταξη αυτή, θα προβλέπεται, ειδικότερα, ότι οι φορολογούμενοι που έχουν θέσει σε ακινησία τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους έχοντας καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν:
  • είτε να ξανακυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητά τους για χρονικό διάστημα ενός μηνός, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες και πληρώνοντας στο Δημόσιο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας του έτους 2014, δηλαδή μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν σε έναν μήνα
  • είτε να ξαναθέσουν σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στο έτος και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες και καταβάλλοντας στο Δημόσιο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ξανακυκλοφορήσει το όχημα.
Στην περίπτωση αυτή, χρονικό διάστημα κυκλοφορίας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε ένα μήνα θα θεωρείται ολόκληρος μήνας ενώ αντίθετα χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος ξαναθέσει σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους στις 13 Ιουνίου του 2014, τότε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι από 1/6/2014 έως και 31/12/2014, δηλαδή επτά μήνες. Εάν ένας άλλος φορολογούμενος ξαναθέσει σε κυκλοφορία το όχημά του στις 20 Ιουλίου 2014, τότε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι από 1/8/2014 έως και 31/12/2014.
Ελαφρύνσεις για τα υψηλού κυβισμού οχήματα
Σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο θα περιληφθούν ακόμη πιο σημαντικές ρυθμίσεις για τη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων οι οποίες θα προβλέπουν:
1. μειώσεις στα τεκμήρια για όλα τα Ι.Χ.. Οι μειώσεις θα ανέρχονται στα επίπεδα του 30% και θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα φορολογηθούν το 2015,
2. μειώσεις στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Δεδομένου ότι οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται σε ποσοστά επί των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση των τεκμηρίων κατά 30% θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη μείωση και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Εχεις ακίνητο; Σου κόβουν τη σύνταξη


Τη σύνδεση του ύψους της σύνταξης με τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του ασφαλισμένου επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία, καθ υπόδειξιν της Τρόικας. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το αίτημα αυτό έχει τεθεί εδώ και μήνες, ενώ πρόκειται για αντιγραφή του μοντέλου που ακολουθείται στην Αυστραλία, γι αυτό και περιγράφεται ως «μοντέλο καγκουρό».
Το μοντέλο αυτό προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά από το κράτος, καθώς θα θεωρείται ότι, λόγω ιδιοκατοίκησης ή ενοικίων, βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση έναντι άλλων. Ετσι, θα περιορίζεται η σύνταξή τους προκειμένου να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων δεν έχουν ακίνητη ή κινητή περιουσία.
Ολα αυτά εξετάζονται την ώρα που είναι δρομολογημένη η μείωση των επικουρικών συντάξεων και ενώ τα τελευταία τρία χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί περικοπές κατά κύματα.

aftodioikisi.gr

Συντάξεις: Όλες οι μεγάλες αλλαγές- πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές (πίνακες)


Αντίστροφη μέτρηση για νέες αλλαγές στις συντάξεις 2 εκατ. συνταξιούχων και 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων ξεκινά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει ο νόμος για τα προαπαιτούμενα της τρόικας.
Η αρχή θα γίνει από τις επικουρικές και παίρνουν σειρά τα μερίσματα αλλά και οι κύριες συντάξεις από το 2015.
Κομβικό σημείο είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα συνδυαστεί και με νέο ασφαλιστικό από την επόμενη χρονιά.
Δείτε όλες τις νέες ρυθμίσεις, που επηρεάζουν συνολικά 3,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών:
Μειώσεις που κατά μέσο όρο θα είναι 15-25 ευρώ το μήνα έρχονται από τον Ιούλιο στις επικουρικές συντάξεις 1,2 εκατ. συνταξιούχων. Κι αυτό καθώς από την 1η/1/2015 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και πλέον οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες, καθώς οι συντάξεις θα καθορίζονται με ειδικό μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος θέλει ή όχι να μεταβιβαστεί η σύνταξή του.
Αρχικά θα γίνουν μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά με κριτήριο τη βιωσιμότητα και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Οι μειώσεις θα ισχύσουν και για όσους αποχωρήσουν με σύνταξη μέχρι το τέλος του 2014.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Τι να κάνετε για να πάρετε επίδομα από 500 έως 1.000 ευρώ


Πλησιάζει η ώρα για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα που ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ και αφορά 1 εκ. δικαιούχους. Οι αιτήσεις θα γίνονται στο taxisnet και θα ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή δεν θα κατατίθενται δικαιολογητικά γιατί θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα ηλεκτρονικά με βάση τη φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις των ανέργων, θα ζητούνται από την ΓΓΠΣ στοιχεία από τον ΟΑΕΔ.
Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα λίγο μετά το Πάσχα με πιθανότερη ημερομηνία την 9η Μαΐου.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά στους ενστόλους, το εφάπαξ θα τους δοθεί μέσω της τακτικής μισθοδοσίας τους τον Μάιο.
Το ποσό ανά δικαιούχο καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή.
Οι δικαιούχοι
Το κοινωνικό μέρισμα προορίζεται για:
Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
-Ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος τού συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
-Υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ (και τα προστατευόμενα μέλη τους), των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης.
-Ενστόλους που θα λάβουν 500 ευρώ ανά άτομο, εφόσον έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.500 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι θα είναι 37 εκατ. ευρώ και θα αφορά σε περίπου 75.000 ένστολους. Οι ένστολοι πρέπει να ήταν εν ενεργεία κατά την 31η Ιανουαρίου εφέτος και θα ληφθούν υπόψη οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές του Ιανουαρίου εφέτος. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ολόκληρη (500 ευρώ), έως τα 1.500 ευρώ. Για τις αποδοχές πάνω από τα 1.500 ευρώ και έως τα 1.542 ευρώ, θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών.
Τα κριτήρια
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος πραγματικό ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ ανά άτομο.
Το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.
Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα είναι «με κλίμακα ισοδυναμίας», δηλαδή θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι 20 εκ ευρώ προορίζονται για την ανάγκες στέγασης και σίτισης αστέγων, ενώ ανάλογο ποσό θα διατεθεί για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομική περίθαλψης ανασφάλιστων.

aftodioikisi.gr

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ , 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, θα είναι τα πλοία την Τετάρτη 9 Απριλίου, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
Η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείεται να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, αν οι ακτοπλόοι δεν υπογράψουν με τη συνομοσπονδία των ναυτικών, νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, που έληξε στα τέλη του 2013.

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό υπήρξε πρόσφατα συνάντηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με τη διοίκηση της ΠΝΟ, χωρίς, ωστόσο να ληφθεί, κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» δίνει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και στη ναυτική εργασία.

Ωστόσο, με τη ρύθμιση αυτή έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους οι ακτοπλόοι, ενώ η ΠΝΟ έχει αναφέρει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού «ΠΕΝΕΝ» τονίζει ότι «η επάνδρωση και οι οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα θα είναι η επόμενη επίθεση σε βάρος των Ναυτεργατών, καθώς ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για αυτό».

«Η 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου αποτελεί συνέχεια του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών σε μία σκληρή αναμέτρηση με τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση που θέλουν την κατάργηση των θεμελιακών τους δικαιωμάτων στην απεργία και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ) και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών (ΠΕΣ/ΝΑΤ).

Στο μεταξύ, τη συμμετοχή τους, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 9 Απριλίου, αποφάσισαν τα πληρώματα στα ρυμουλκά σκάφη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, με επιστολή του προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, τον πλοηγικό σταθμό Πειραιά, τις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών και της Διώρυγας της Κορίνθου, ανακοινώνει την ακινητοποίηση για ένα 24ωρο των ρυμουλκών σκαφών από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 9 Απριλίου.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών στις 11:00 το πρωί, προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να κατατεθούν προτάσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο αλλά και γενικότερα, όλους τους εργαζόμενους.

ethnos.gr

Δώρο Πάσχα για ανέργους από τον ΟΑΕΔ


Δώρο Πάσχα θα λάβουν τη Μεγάλη Τετάρτη από τον ΟΑΕΔ οι άνεργοι δικαιούχοι και συγκεκριμένα όσοι έλαβαν ή λαμβάνουν  τακτικό επίδομα ανεργίας από 1ης Ιανουαρίου εώς και 30 Απριλίου.
Το ποσό του δώρου ανέρχεται στο μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

aftodioikisi.gr

ΟΤΑ: Προσλήψεις ακόμη και στην προεκλογική περίοδο – Ποιες ειδικότητες επιτρέπονται


Σε προσλήψεις οκτώ κατηγοριών εργαζομένων ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο μπορούν να προχωρήσουν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο πραγματοποιούνται αλλαγές στον «Καλλικράτη». Στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα από τη Βουλή περιέχεται διάταξη (άρθρο 80) σύμφωνα με την οποία «οι περιορισμοί (σ.σ. ένα μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι την εγκατάσταση της νέας δημοτικής Αρχής, δηλαδή, την 1ηΣεπτεμβρίου) δεν ισχύουν για την πρόσληψη ιδιωτικού δικαίου ορισμένοι χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και των αμειβόμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ».

aftodioikisi.gr

Τεκμήρια: Καταργούνται το 2015, αποφεύγονται το 2014


Την κατάργηση των τεκμηρίων το 2015 σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής». Στην κατεύθυνση αυτή και επιχειρώντας να στείλει ένα δυναμικό μήνυμα αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή δύο νομoσχέδια που θα αφορούν τόσο στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όσο και στο συμψηφισμό χρεών με το δημόσιο.
Ωστόσο, μέχρι την επόμενη χρονιά, το σκόπελο των τεκμηρίων μπορούν να υπερβούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και το 2014, καθώς δίνεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η δυνατότητα να να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν φόρο για αυτά.
Όπως αναφέρουν οι οδηγίες για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων , συνολικό ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες καθώς και αυτό που προσδιορίστηκε στους κωδικούς 707-770 και 851-858 μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη, όπως αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.
Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει από όλους τους υπόχρεους.
Ενδεικτικά:
α) Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β) Όσοι είναι φυλακισμένοι.
γ) Όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
δ) Όσοι είναι άνεργοι και για το χρονικό διάστημα που δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
ε) Όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης,γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
στ) Οι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
ζ) Όσοι, προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.
Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία. Στις πιο πάνω α” και ε” περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.

aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ



      Οι νέες απειλές των ναζιστών δολοφόνων της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ενάντια στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποτελούν επιβεβαίωση για το ποιοι ευθύνονται για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
      Το μένος της Χρυσής Αυγής σε βάρος του ΠΑΜΕ αποτελεί απόδειξη ότι οι ναζιστές είναι τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας, αφού αυτοί είναι που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο Πέραμα και αλλού. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, θέλουν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε εργασιακό «Νταχάου». Εκμεταλλεύονται την ανεργία για να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «δούλους», να τσακίσουν εργασιακά δικαιώματα, μισθούς, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες. Θέλουν να γυρίσουν το Πέραμα σε εποχές που οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν για δουλειά, παίζοντας τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα». Για αυτό και στήνουν εργοδοτικό σωματείο στη Ζώνη.
      Όλα αυτά τα μεγαλοσυμφέροντα κάνουν «πλάτες» στη Χρυσή Αυγή, μαζί με μηχανισμούς του συστήματος, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες συνομιλίες της Χρυσής Αυγής, με το γγ της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκο. Όμως οι απειλές και εκβιασμοί δε θα περάσουν, όπως δεν πέρασαν και στο παρελθόν. Οι εργαζόμενοι του Περάματος έχουν και γνώση και πείρα για να απομονώσουν τους δολοφόνους ναζιστές και όσους τους οπλίζουν το χέρι.
      Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων για αυτές τις εξελίξεις. Εκτρέφοντας τον αντικομμουνισμό, με ανθρώπους όπως ο Π. Μπαλτάκος, το μίσος προς τους λαϊκούς αγώνες, καλλιεργούν το έδαφος πάνω στο οποίο ριζώνει η Χρυσή Αυγή. Στο Πέραμα είναι μεγάλη η ευθύνη και της δημοτικής αρχής που έδωσε χώρο στη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιεί εκδηλώσεις και να σπέρνει το φασιστικό-ναζιστικό δηλητήριο, να απειλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστές.
 Ευθύνη όμως έχουν στελέχη και βουλευτές κομμάτων που, με τον καιροσκοπισμό τους, με την προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, που βολεύει και την κυβέρνηση, μιλάνε για «σκευωρίες» και «αθώους», αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να διωχθεί για τις εγκληματικές της πράξεις. Ρίχνουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής, την εγκληματική δράση της οποίας την έχουν νιώσει στο πετσί τους εργαζόμενοι, μετανάστες, κομμουνιστές, άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι. Γι’ αυτό και αποτελεί λαϊκή απαίτηση οι εγκληματικές πράξεις να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το ναζισμό μπορεί να τον αντιπαλέψει και να τον νικήσει, όπως και στο παρελθόν, ο λαός, το λαϊκό κίνημα. Με την οργάνωση και την πάλη του, με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρή λαϊκή συμμαχία μπορεί να αντιμετωπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή και το σύστημα που τη θρέφει.


ΑΘΗΝΑ 6/4/2014                               ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Απόβαση στις Βρυξέλλες έκαναν οι Πόντιοι… Για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας!


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 7, 2014
20140407-080908.jpg
Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα πέντε (95) χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς μπήκε με τους τσέτες του στην Σαμψούντα και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919). Το τέλος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, το 1923, είχε ως τραγικό απολογισμό 353.000 αθώα θύματα και τον ξεριζωμό από τις
πατρογονικές εστίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.
Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ότι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.
Την φετινή χρονιά (2014), επιστήμονες και δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε και αντιπροσωπεία φορέων, εκπροσώπων εκατομμυρίων Ελλήνων από όλο τον κόσμο, που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό Πόντο, όπου έζησαν οι πρόγονοί τους από τον 8ο αιώνα π.Χ., έως τον 20ο αιώνα μ. Χ., θεωρώντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, που συνέβη την περίοδο (1914 – 1923) από τους νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, πρέπει να ενταθεί και να δοθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς, διοργανώνουν για έκτη φορά στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις προώθησης και διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.
Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών» και με την αρωγή του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κράτους κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, κορυφώνονται δε στις 7 Απριλίου στις 18:00 η ώρα, στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli, με ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
α) Το θέμα της τύχης των Ελληνικών – Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους.
Ομιλητής ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης.
β) Το θέμα της πρόσφατης (καλοκαίρι του 2013) μετατροπής από τις Τουρκικές αρχές του Βυζαντινού Ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
Ομιλήτρια η κ. Παρύσατις Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ.
γ) Της μεταφοράς και τοποθέτησης στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής Παναγίας Σουμελά, των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής της Σουμελά του Πόντου που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους, από τις Τουρκικές αρχές.
Ομιλητής ο δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»,.
δ) Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται, καθώς και την προώθηση στο Ε.Κ. του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας, που οργάνωσαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλιστές την περίοδο 1914–1923 ,εκτός των Αρμενίων και σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.
Ομιλητής,ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, Χρήστος Δουλγερίδης.
Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου, στις 11π.μ., επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη τύπου, 3μ.μ.στο Ε.Κ. Η αποστολή θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και επικεφαλείς επιτροπών.
Στόχος της αποστολής είναι η ευαισθητοποίηση στα παραπάνω θέματα των Διεθνών Οργανισμών, ευρωβουλευτών και των αρμόδιων οργάνων του Ε. Κ., από το οποίο ζητάμε να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, για να προχωρήσει στην επίλυσή τους.
Στην αποστολή συμμετέχουν:
15 δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε. καθώς και αντιπρόσωποι:
Του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.),
Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.)
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.)
Της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας (Ο.Σ.Π.Α.)
Συλλόγων Ποντίων χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής
Ποντιακής Νεολαίας Ρωσίας, Ελλάδος, Γερμανίας και Κύπρου
Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών καθώς επίσης και εξαμελής χορευτική ομάδα νέων ποντιακής καταγωγής.
Ο Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Στέφανος Τανιμανίδης

ΘΕΜΑ: 48ωρη Απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 10 & 11/4/2014

Αθήνα: 7/ 6-4-2014
ΠΡΟΣ:
- Συλλόγους  Ο.Σ.Υ.Ε.
- Υπαλλήλους Επιμελητηρίων
       -  Επιμελητήρια
-  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
- Υπουργείο Ανάπτυξης
- Γεν. Γραμματέα Εμπορίου   
                           

Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Υλοποιώντας την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Σ.Υ.Ε. και των εκπροσώπων των Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την 1η  Απριλίου 2014, και μετά τη Σεν. Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου αναγνώστηκε επιστολή του Υπουργού Ανάπτυξης κου Χατζηδάκη από την οποία δεν προκύπτει όμως καμία πρόοδος στο θέμα της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων και της διάλυσης του Τομέα Πρόνοιας των Επιμελητηριακών υπαλλήλων, προχωρούμε σε:

-        48ωρη απεργία την Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, και σε


-        Αποχή από την υλοποίηση του προγράμματος ψηφιοποίησης των αρχείων για το Γ.Ε.ΜΗ.
-        Συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Απριλίου ώρα 10:30 στην Πλατεία Κάνιγγος

·        Συμμετέχουμε ενεργά και μαζικά στις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα σχέδια διάλυσης των Επιμελητηρίων.
·        Δίνουμε τη μάχη για τη διατήρηση του τομέα  Πρόνοιας (εφ’ άπαξ)  του οποίου τα αποθεματικά εξανεμίστηκαν με το psi και από βιώσιμο καθίσταται προβληματικό.
·        Καλούμε την Κ.Ε.Ε.Ε. και τις Διοικήσεις να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΣΚΟΠΟ.  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ  - ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
  
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                         Η Γραμματέας
       Μιχάλης Γιάγκας               Παρασκευή Γιοβανοπούλου



Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή στην πολιτική που σκοτώνει


Μια άνεργη και ανασφάλιστη, μητέρα δύο παιδιών άφησε την τελευταία της πνοή στο Βοστάνειο, γιατί όπως είπαν οι γιατροί διέκοψε τη θεραπεία της. Δεν είχε χρήματα για να αγοράσει τα φάρμακα της. Πλήρωσε με τη ζωή της το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς περίθαλψη τους άνεργους συνανθρώπους μας, που δεν θεωρεί επείγον περιστατικό τον καρκίνο. Και αυτά  τα κάνει την ώρα που οι κρυφές επαφές της με τη φασιστική Χρυσή Αυγή αποκαλύπτουν το αποκρουστικό της πρόσωπο.
Άνοιξαν οι πολιτικοί απατεώνες  της συγκυβέρνησης τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ χωρίς γιατρούς, καθαρά για προεκλογικούς λόγους. Παίζουν με τον πόνο και την υπομονή των ασφαλισμένων. Νομίζουν πως μπορούν να τους ξεγελάσουν προσπαθώντας να τα λειτουργήσουν με ελάχιστους γιατρούς,  που μετακίνησαν από τα Κέντρα Υγείας και το Βοστάνειο. Όταν είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις γιατρών και προσωπικού. Έβγαλαν σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των Νοσοκομείων, την ώρα που δεν έχουν οδηγούς για να καλύψουν τις βάρδιες των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και να εξυπηρετήσουν τα εξιτήρια του Βοστανείου.
Είναι καθαρό πως η υγεία και η ζωή μας γίνεται θυσία για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών και της τρόικας. Δεν μπορεί να ελπίζει ο λαός μας σε καμιά ανακούφιση, σε καμιά καλυτέρευση στην κατάσταση διάλυσης που υπάρχει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους. Και αυτό δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές. Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός του εργαζόμενου λαού για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια χωρίς μνημόνια, ευρώ, και χρέος, έξω από την ΕΕ και το χρεοκοπημένο καπιταλισμό.

 Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά